Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Pelletkachel rendement duurzaam

Voor en nadelen van de Pelletkachel

Een pelletkachel is een elektrische eenheid die kleine stukjes gerecycled en samengeperst zaagsel en houtsnippers verbrandt. Deze kachels zijn bijzonder efficiënt in vergelijking tot de gewone kachel of de open haard. En ze bieden een goedkope manier om je huis te verwarmen. De pelletkachel heeft echter ook nadelen.  De theorie is dat de pelletkachel helemaal circulair is. Voor al het hout dat wordt verbrand zou een soortgelijke hoeveelheid worden bijgeplant. In de praktijk is dit twijfelachtig en bij de fabricage van pellets komt wel degelijk CO2 vrij. Daarnaast heeft het kappen van grote hoeveelheden bomen ook negatieven effecten op het ecosysteem en de gezondheid van mensen.  Tijd om de pelletkachel nader toe te lichten.

Pelletkachel rendement duurzaamVerschillende soorten pelletkachels

Er zijn twee soorten pelletkachels. De eerste is net als de gaskachel in iedere ruimte te plaatsen ter verwarming en verhoging van sfeer. Hij kan worden ingesteld met een timer en de nieuwste modellen komen zelfs met een afstandsbediening. Het rendement van een pelletkachel is véél hoger dan bij een houtkachel (gemiddeld 84% i.p.v. 54%). De tweede variant pelletkachel is de hydraulische pelletkachel aangesloten op de cv installatie. Deze is volautomatisch met een water-warmtewisselaar en uitgerust met een ingebouwde circulatiepomp en expansievat. Deze laatste kachel geeft het grootste deel van de warmte af via de radiatoren zodat meerdere ruimtes verwarmd worden. Restwarmte wordt afgegeven in de ruimte waar de kachel zelf staat. Een hydraulische pelletkachel heeft een rendement van 87% tot 92%.

Pelletkachels branden op zogenaamde pellets (Engelse term en betekent zoiets als ‘brokjes’). Dit zijn kleine cilindervormige korreltjes gemaakt van zaagmeel en houtafvalsnippers. De korrels zijn onder hoge druk samengeperst en het hars van het hout bindt de korrels aan elkaar. Pelletkorrels zijn gemiddeld 6 mm in diameter en tot maximaal 40 mm groot.

De theorie is dat er geen nieuw hout gekapt wordt om deze korrels te maken, er wordt gebruik gemaakt van restafval. In de praktijk ligt dit complexer. Met klimaatverantwoorde bosbeheer wordt er niet meer hout uit een bos gehaald dan er aangroeit. Dit is echter met maar heel weinig bossen ter wereld het geval. Daarnaast is er maar weinig verantwoorde biomassa beschikbaar. Ook zou de biomassa die beschikbaar is in eerste instantie voor andere zaken kunnen worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld plaatmateriaal. Het maken van pellets kost fossiele brandstoffen, voor het transport en de verwerking. Daarnaast kunnen pelletkachels in stedelijke gebieden slecht voor de gezondheid zijn. In periodes dat het windstil is kunnen kinderen, ouderen en mensen met een longaandoening last krijgen van de luchtvervuiling die vrijkomt bij een pelletkachel.

Het systeem van de pelletkachel geeft enkel nieuwe pellets ter verbranding vrij wanneer er meer brandstof nodig is om de temperatuur te kunnen handhaven. Verspilling is hierdoor minimaal. De pelletkachel is aanzienlijk groter dan de houtkachel omdat er een voorraadruimte voor pellets is geïntegreerd.  Voordeel hiervan is dat het systeem maar eens in de week bijgevuld hoeft te worden met pellets. Ventilatie vindt plaats via een pijp en niet via een schoorsteen zoals bij bijvoorbeeld houtkachels het geval is. Het systeem werkt op elektriciteit.

In huis hebben pelletkachels geen negatieve invloed op de binnenlucht van een woning. In onderhoud zijn ze eenvoudig omdat de pellets helemaal opbranden en weinig restafval geven. Door houtkachels te vervangen door pelletkachels zal het houtverbruik naar verwachting 30% afnemen.

PelletkachelVoor en nadelen voor verwarming met pellets

  • Ondanks de voordelen van de pelletkachel ten opzichte van andere kachels, is deze niet echt duurzaam te noemen. De claim dat pelletkachels CO2 neutraal zijn is onjuist. Daarnaast kan grootschalig verbruik slecht zijn voor de gezondheid van de mens en het ecosysteem waar het hout uit wordt gehaald.
  • De motor en ventilator in het systeem zijn niet geluidloos, houdt dus rekening met meer geluid.
  • De kachels zijn afhankelijk van elektriciteit en de toegepaste ingewikkelde elektronica kan voor problemen zorgen
  • De pelletkachel zelf is in aanschaf duurder dan een standaard verwarmingsinstallatie.
  • Deze vorm van verwarming is relatief goedkoop bij de verbranding. Eén kubieke meter pellets levert energie die te vergelijken is met ongeveer 320 liter aan stookolie en een pelletzak van 20 kg koop je voor ongeveer 5 euro.
  • Pellets nemen drie keer minder volume in dan houtblokken. Dit bespaart opslagruimte.
  • In de kachel zit een thermostaat die de temperatuur regelt zoals u wenst. Hierdoor is verspilling minder groot.
  • Met een extra warmtewisselaar en een boilervat kan de pelletgestookte ketel ook dienen als CV ketel voor het CV-water en warm tapwater.
  • Het is mogelijk de pelletgestookte cv op een zonneboiler aan te sluiten.

Meer in deze categorie

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Wij hebben een houtkachel. Maar ik heb astma en daarom is het beter als we deze kachel weg doen. Daarnaast willen we graag duurzamer en goedkoper stoken en zuinig omgaan met het milieu. Ik had graag meer info over de mogelijkheid de kachel
aan te sluiten op de cv, want die staat bij kan op zolder. Vr groet Ik hoor graag van u.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.