Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
pomp vloerverwarming vervangen

Besparen door vloerverwarmingspomp te vervangen

Het kan interessant zijn om eens te kijken naar de pomp van je vloerverwarmingssysteem. De meeste bestaande vloerverwarmingsverdelers bevatten namelijk nog een ouderwetse D-label CV pomp voor het rondpompen van het warme water van je vloerverwarming. Vaak staat deze pomp 24 uur per dag aan zonder dat het nodig is. Niet zo goed voor het milieu. Het kan dus slim zijn om vloerverwarmingspomp te vervangen door een nieuwe duurzamere versie met een A-label.

vloerverwarmingspomp vervangen

Waarom vloerverwarming duurzamer is dan de centrale verwarming

Vloerverwarming is duurzamer dan centrale verwarming. Dat komt omdat de productie- en transportkosten lager liggen, net als de opslagkosten voor de vloerverwarmingselementen.

Ook wordt de warmte door vloerverwarming gelijkmatiger door het huis verdeeld, waardoor het langer aangenaam blijft. Het water in de vloer hoeft bovendien minder heet te worden dan bij een CV, wat ook energie bespaart. Combineer het verwarmen natuurlijk met een warmtepomp en groene stroom (of met zonnepanelen) en je bent goed op weg om je huis CO2-neutraal te verwarmen én op de langere termijn geld te besparen.

De oude vloerverwarmingspompen zijn niet zo duurzaam

Oudere pompen van voor 2010 hebben vaak drie vaste standen en draaien voortdurend op dezelfde stand, ook als het niet nodig is. Dat is zonde van de stroom én slecht voor je portemonnee, want het vreet energie. Kortom: voor een nieuwe duurzamere versie kiezen is veel beter voor je portemonnee en het milieu.

Hoeveel energie bespaar je met een vloerverwarmingspomp?

Een standaard pomp kost huishoudens op jaarbasis ongeveer €140,- extra aan elektriciteit. Elektriciteit die de afgelopen jaren ook nog eens met 60% is gestegen. Zo loopt je energierekening in no-time op. Een duurzamere vloerverwarmingspomp heeft het A-label en schakelt alleen aan als je wilt dat het warmer wordt. In de zomer staat de pomp uit, op een kwartiertje per 24 uur na. Dat wordt gedaan om het vastzitten te voorkomen.

Pomp vloerverwarming vervangen? Zo doe je dat!

Optie 1: Je vloerverwarmingspomp laten vervangen

Het vervangen van je vloerverwarmingspomp lijkt misschien erg ingewikkeld maar is in de meeste gevallen vrij eenvoudig. De bestaande pomp wordt losgedraaid en de nieuwe wordt ertussen gezet. Je kan hier op bol.com een overzicht vinden van vloerverwarmingspompen, of hier op Amazon. Hieronder een fragment hoe de installatie in zijn werk gaat. 

Tips & Trucs #10 Hoe vervang je een energieverslindende pomp door een Grundfos label A-pomp
Tips & Trucs #10    Hoe vervang je een energieverslindende pomp door een Grundfos label A-pomp

Vloerverwarmingspomp bedrijven met elkaar vergelijken

Je kunt natuurlijk ook een vakman inhuren die de vloerverwarmingspomp voor jou vervangt. Om je op weg te helpen hebben we drie bedrijven op een rij gezet waarbij dit kan. Ook hebben we de voor- en nadelen op een rij gezet. Extra tip: let altijd goed op de prijs-kwaliteitverhouding, vraag bijvoorbeeld meerdere offertes aan. Op feedbacksites kun je daarnaast checken hoe de ervaringen van klanten bij het bedrijf zijn.

1
Installatievakwinkel

Installatievakwinkel logo
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.6/10
Voordelen
Overzichtelijke website
Goede klantenservice
Fijne prijs-kwaliteitverhouding
Vakmensen zijn professioneel
Nadelen
Soms langere levertijden
Omschrijving
Ook bij Installatievakwinkel kun je terecht om een offerte aan te vragen voor installatie, geheel vrijblijvend. Zij zorgen ervoor dat de pomp wordt vervangen.
...

2
CV Totaal

cv totaal logo
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.4/10
Voordelen
Duidelijke informatie
Nakomen afspraken
Vriendelijke medewerkers
Kennis en professionaliteit
Nadelen
Klantenservice niet altijd goed bereikbaar
Omschrijving
Bij CV totaal kun je onderdelen voor je vloerverwarming kopen en de pomp laten vervangen. Zij hebben mensen in dienst die je daarbij kunnen helpen.
...

3
Werkspot

Werkspot logo
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
6/10
Voordelen
Je kunt zelf de juiste vakman kiezen
Goede prijs-kwaliteitverhouding
Goed te combineren met andere klussen in huis
Nadelen
Kwaliteit verschilt per vakman
Omschrijving
Bij Werkspot plaats je zelf een oproep en kies je daarna de specialist uit die bij jouw klusvraag past. Handig, niet alleen voor het vervangen van je vloerpomp, ook voor andere klusjes in huis.
...

Optie 2: Een pompschakelaar

Als je een oudere vloerverwarmingspomp hebt van voor 2010, is vervangen waarschijnlijk de beste en meest duurzame optie. Wanneer je een minder oude pomp hebt kun je ook kiezen voor een pompschakelaar. Een pompschakelaar heeft een lange kabel en een clipsensor die je op de aanvoerleiding naar de verdeler klemt. Dit zorgt ervoor dat de pomp pas aangaat als het nodig is. Je kunt die temperatuur zelf instellen, waardoor de pomp alleen aangaat op dagen waarop het daadwerkelijk koud is. Zo los je sluipverbruik op en bespaar je geld op je energierekening.

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Kunt u contact met mij opnemen ivm nieuwe vloerverwarmingspomp
bvd w tegenbosch

Hoe lang (liefst in bedrijfsuren maar anders in jaren) gaat zo’n Wilo-pomp mee?

Simpele schakelaar met ttemperatuur sensor is een eenvoudigere en goedkopere oplossing. Iedere 24 uur springt deze even aan om vastlopen te voorkomen. Voor circa 60 euro te koop bij diverse websites als bespaarbazaar.nl.

Er zit in dit verhaal geen goede onderbouwing. Hoe is er aan die € 140 per jaar gekomen? Voor € 140 heb je ongeveer 622 kWh aan electriciteit. Een gemiddeld stookseizoen in Nederland bedraagt 220 dagen. De pomp moet dan draaien, plus twee dagen draaitijd voor de pompschakeling maakt dat 222 dagen=5328 uur. 622kWh/5328h=116,7W. Nogal erg hoog voor een vvw-pomp. Nu is voor vloerverwarming in een woning een pomp met een vermogen van 30-60W voldoende en hebben de pompen vaak een schakelaar om het vermogen in te stellen. Bij 50W kom je op 50*5328=266,4kWh ofwel ca € 60 op jaarbasis. Mijn conventionele vloerverwarmingspomp (met zelfgebouwde pompschakeling) verbruikt ca 145kWh per jaar. Verschil met deze pomp is dus ca 100 kWh, wat neerkomt op € 22,50 per jaar. In mijn geval is de terugverdientijd dus ‘iets’ meer dan de genoemde 2 jaar. Wat kost deze pomp wanneer je zelf zou installeren?… Lees verder »

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.