Wie zijn huis verwarmt met Centrale Verwarming (CV) en radiatoren heeft ook de ervaring dat als je thuis de verwarming aanzet (via de thermostaat), dat het dan enige tijd duurt voordat je huis daadwerkelijk de ingestelde temperatuur heeft bereikt. Dat heeft te maken met het volgende: De centrale verwarming is een systeem van radiatoren, verbindingsbuizen en een CV-ketel. De CV ketel verwarmt, meestal via aardgas, water. Dat water stroomt via verwarmingsbuizen naar de verschillende radiatoren in het huis. De radiatoren die “aan” staan, daar zal het warme water vervolgens doorheen stromen. En omdat een radiator een groot metalen oppervlak heeft dat warm wordt (aan de voorkant, achterkant en, bij dubbelplatige radiatoren juist ook tussenin) zal de warmte via dit oppervlak uiteindelijk je huis gaan verwarmen. Dit gebeurt door een systeem van Convectie. De metalen radiator verwarmt lucht die vlakbij de radiator aanwezig is. Deze opgewarmde lucht stijgt op. (warme lucht is lichter dan koudere lucht…daarom vliegt heen hete luchtballon). Als de warmere lucht opstijgt komt er koudere lucht voor in de plaats, die wordt weer verwarmd door de radiator en zo gaat er een luchtstroom circuleren in de kamer. Koude lucht (is zwaarder) en komt van onderen bij de radiator, wordt verwarmd en stijgt op. Hoe groter het temperatuurverschil tussen warme en koude lucht, hoe sneller deze convectie plaatsvind.

Speedcomfort radiator ventilator
Maar daar zit nou juist het probleem. Verwarmde lucht stijgt wel op, maar dit gaat niet zo snel. Als je goed naar een radiator kijkt die aan staat, dan zie je de lucht net daarboven ook een beetje “rimpelen”. Als radiatoren onder een vensterbank zijn geplaatst, belemmert de vensterbank de circulatie. Omdat dit opstijgen niet zo snel gaat, duurt het dus even voordat je kamer op de juiste temperatuur is. En dat is, om te beginnen, niet comfortabel. Het opwarmen van je huis kost veel energie, en het duurt nog lang ook. Een oplossing voor dit probleem is het toevoegen van een radiator ventilator. Afgelopen periode hebben we de Speedcomfort Smart Radiator uitgeprobeerd en uitgebreid getest.

Installatie Speedcomfort Smart Radiator

Met de Speedcomfort Smart Radiator Ventilator kan de “convectie” in de kamers van je huis versnellen. Het is een set van fluisterstille kleine ventilatortjes die je onder elke radiator kan plaatsen. Deze ventilatoren zijn heel slim geschakeld en gaan pas draaien op moment dat je radiator warm wordt (>33 graden). Dit klinkt veelbelovend, en als een innovatief doch ook simpel product. En om die reden zijn wij van duurzaam thuis dit product uitvoerig gaan testen. We hebben de “basic trio set” tot onze beschikking. Een compacte doos, waarin keurig verpakt (zonder veel lucht) een set van 3 ventilatormodules zit. Elke module bevat 3 kleine stille ventilatortjes. Daarnaast bevat de set 1 adapter en 1 thermosensor. En natuurlijk een gebruikshandleiding in 4 talen, waaronder Nederlands. Speedcomfort is een Nederlands bedrijf en het product wordt ook in Nederland geassembleerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het installeren van deze set is eigenlijk ontzettend eenvoudig. De modules moeten worden geplaatst aan de onderkant van een radiator, tussen het voor- en achterpaneel in, als je daar >7cm ruimte tussen hebt. Is dat niet het geval, dan is er een slim “adaptersetje” leverbaar om ze alsnog te monteren. (check dus voor aankoop de maat tussen je radiatorpanelen). Bij mij thuis heb ik een radiator van 2,40 meter lang met voldoende tussenruimte (7,8 cm) en de set past goed. De modules zijn voorzien van magneetjes aan de zijkant, die vastklikken op de metalen radiator. De magneetjes zijn “uitschuifbaar” dus de modules passen altijd, en het uitschuiven gebeurt vanzelf omdat de magneetjes direct naar het metaal toebewegen. Echt supersimpel.

Het verbinden van de modules kan ook niet misgaan, doordat de stekkertjes “mannetje-vrouwtje” zijn, en de gebruikshandleiding het goed uitlegt. Let op dat je de sensor zo dicht mogelijk bij de toevoerleiding van de radiator zet, dan schakelt het product het snelste aan. De toevoerleiding is meestal de plaats waar ook je radiatorknop zit. Als je dit wilt checken, zet dan je CV aan, draai de radiatorknop open en voel waar de radiator het eerste warm wordt. Bevestig daar de sensor.
De totale installatie van deze basic trio set kostte mij, inclusief het maken van de foto’s voor dit artikel, nog geen 10 minuten. Daar is echt over nagedacht, we zijn onder de indruk.

Speedcomfort radiator ventilator

Meer comfort, lagere stookkosten

Op de doos staan 3 Unique Selling Points (USP’s) vermeld:

  1. Makkelijk te plaatsen: Dat is Correct!
  2. Meer comfort
  3. Minder stookkosten

Speedcomfort convector
Punt 1: makkelijk te plaatsen

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen kunnen we ons hier prima in vinden.

Punt 2: meer comfort

Met comfort wordt bedoelt warmte, dit is een terechte claim. De warmte die de radiator produceert wordt sneller afgestaan aan de lucht doordat er een snellere luchtcirculatie in huis wordt gerealiseerd. Dit merk je ook in je huis. De kamer warmt sneller op. Hoeveel sneller? In mijn geval duurde het zonder speedcomfort 15 minuten (een oud huis met veel grotere afstanden tussen radiatoren) en nu met speedcomfort is mijn woonkamer in 5 minuten op temperatuur.  Op het gebied van geluid dat de modules produceren plaats ik een kleine kanttekening. Als het doodstil is in huis (dus geen TV, radio, conversaties of wat dan ook) dan beweert de fabrikant dat de ventilatoren 20 Decibel aan geluid produceren. Mijn ervaring is dat ik het product wel hoor als het product aanslaat en draait. Het geluid is zachter dan het gebrom van de koelkast, je went er snel aan, maar toch is het achtergrondruis. Het zijn mijns inziens niet de ventilatoren die je direct hoort, maar juist de contactvlakken van de magneetjes met de radiator zorgen ervoor dat de hele radiator het geluid van de ventilatoren versterkt. Een stukje dempend materiaal hiertussen doet wonderen (bijvoorbeeld vilt). Het geluid is overigens echt geen showstopper, laat dat duidelijk zijn.

Punt 3. Minder stookkosten

Het is lastig om dit in deze relatief korte tijd te verifiëren, daarvoor moeten we het product een aantal maanden gaan gebruiken en wat meer gaan meten. Dit is het punt dat wij van duurzaam thuis natuurlijk erg belangrijk vinden. Hoe komt het nou precies dat de speedcomfort tot 30% kan besparen op de stookkosten? Dat is namelijk een forse claim. In mijn geval zou dat 500 kuub gas betekenen, dus omgerekend ruim 300 euro per jaar. Hierover hebben we even contact opgenomen met de fabrikant en het testrapport van TNO ingezien. De uitleg van de besparing is tweeledig:
Enerzijds kan je door de speedcomfort je verwarmingssysteem veel beter afstellen, en de warmteafgifte lokaal versterken. Voor het goed inregelen van radiatoren moet je niet alleen aan de knoppen draaien, maar je kan ook de “opening” waar warm water instroomt vergroten met een imbussleutel. Dit kan je zelf doen, maar het logische nadenken is eigenlijk vakwerk. Radiatoren die ver weg staan van de ketel moeten verder open staan dan die dichtbij. Maar ook moeten radiatoren die vaak aanstaan (woonkamer bijvoorbeeld) verder open staan dan die in minder gebruikte ruimtes (gang, wc, logeerkamer). Op die manier optimaliseer je het “transport” van het warme water in de leidingen naar de radiatoren toe. Je wilt immers dat er pas warmte wordt afgegeven in de radiator, en niet in de buis die achter een muur loopt, of onder de vloer, of in het stookhok. Daar zit best wat in. Schakel hiervoor de vakman in als je dit zelf moeilijk vindt.

Speedcomfort ventilator radiator
Anderzijds kan, door dit betere transport van warmte en snellere afgifte van warmte bij de radiator, de standaardtemperatuur van het verwarmingswater fors omlaag. Een CV ketel verwarmt water meestal tot 75 a 85 graden voordat het getransporteerd wordt. Onderweg verliest het water veel warmte op plaatsen waar dat niet moet. (loze ruimtes, in de muur, etc). Bij een lagere watertemperatuur in je CV ketel is er veel minder transportverlies, en hoeft de ketel minder vaak aan te slaan. Doordat de Speedcomfort zorgt dat de warmte van je radiator sneller wordt afgestaan aan de lucht in de kamer, is het eerder warm in huis en zet de thermostaat de ketel eerder uit. Bij deze 3 punten zit de grote winst:

  • Je CV keteltemperatuur kan omlaag naar 60 graden waardoor hij minder lang hoeft te branden
  • De ruimtes zijn sneller en constanter op temperatuur, waardoor opnieuw de CV ketel minder lang hoeft minder lang te branden.
  • Bij een lagere watertemperatuur is het rendement van de ketel veel hoger. De hete verbrandingsgassen worden namelijk ook (her) gebruikt om het water te verwarmen. Als het water minder warm is kan het meer warmte opnemen. De meeste ketels werken optimaal bij 55 graden. Kortom, een echte win-win!

De instelling van de keteltemperatuur kan je zelf doen, lees daarvoor de handleiding van je CV Ketel. Speedcomfort adviseert om de keteltemperatuur op 60 graden in te stellen… maar als je dat te drastisch vindt kan je dat ook stapsgewijs doen, en kijken hoe ver je omlaag kan. Door slechte convectie bij traditionele radiatoren is dit normaal gesproken de 60 graden voor veel huizen niet haalbaar. Maar met een speedcomfort dus wel!
Het enige nadeeltje is dat de ventilatoren als ze aan staan elektriciteit gebruiken. Dat is gelukkig echt heel weinig. 0.55W. De jaarlijkste stroomkosten per module zijn 16ct bij 1000 draaiuren. De adapter is een “slimme adapter” die alleen stroom gebruikt als de ventilatoren daadwerkelijk aan staan. Dus er is geen sluipverbruik. Wat lastig kan zijn is dat je dus in de buurt van je radiator wel een stopcontact moet hebben, of met een verlengsnoer moet werken. Speedcomfort levert diverse lengtes aan snoeren als extra’s. Aan alles is gedacht. Bij mij thuis is het gelukkig geen probleem, en de snoeren die meegeleverd zijn hebben voldoende lengte.

Thuis extra energie besparen

De aanschafkosten van een Speedcomfortset zijn alleszins redelijk. Verkrijgbaar bij speedcomfort zelf, of bijvoorbeeld op Bol.com voor 154,90 euro. De claim dat deze investering binnen 2 jaar is terugverdiend is ons inziens plausibel. Speedcomfort heeft in 2015 de wedstrijd “het groenste idee van Nederland” gewonnen. Los van de genoemde 3 USP’s die we gecheckt hebben is het product ook nog eens gemaakt van bio-degradable plastics EN kunnen alle onderdelen worden hergebruikt wanneer er onverhoopt toch een defect optreed. Op deze manier is het product op alle fronten zo duurzaam mogelijk. Al met al vinden wij van duurzaam thuis dit product een hele slimme, leuke en innovatieve oplossing om thuis extra energie te besparen.
Meer informatie kan je ook vinden op www.speedcomfort.nl