Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Speedcomfort radiator ventilator

SpeedComfort review: ervaringen met de radiatorventilator

Impact
Milieuwinst
Tot 30% minder CO2
Kosten
60 euro, eenmalig
Terugverdientijd
2 jaar
Gemak
Zeer gemakkelijk
Sluiten
Toelichting

De 30% CO2-winst bespaar je per verwarmingsdeel. Ook bespaar je gaskosten. In hoeveel tijd je de kosten eruit hebt, is afhankelijk van je gasverbruik.

Wie zijn huis verwarmt met Centrale Verwarming (CV) en radiatoren heeft ook de ervaring dat het dan enige tijd duurt voordat je huis warm is. Met een radiatorventilator kun je de warme lucht beter door je huis verspreiden. Wij hebben in deze speedcomfort review alles voor jou op een rij gezet en we hebben deze radiatorventilator zelf uitgeprobeerd. Ook vertellen we je hoe je de radiatorventilator kunt installeren.

Waarom werkt je huidige verwarming niet optimaal?

Waarom je huidige verwarming niet optimaal werkt heeft te maken met het volgende. De centrale verwarming is een systeem van radiatoren, verbindingsbuizen en een cv-ketel. De cv-ketel verwarmt het water, meestal via aardgas. Dat water stroomt vervolgens via verwarmingsbuizen naar de verschillende radiatoren in het huis die ‘aan’ staan. En omdat een radiator een groot metalen oppervlak heeft dat warm wordt (aan de voorkant, achterkant en, bij dubbelplatige radiatoren juist ook tussenin), zal de warmte via dit oppervlak uiteindelijk je huis gaan verwarmen. Dit gebeurt door een systeem van convectie. De metalen radiator verwarmt lucht die vlakbij de radiator aanwezig is. Deze opgewarmde lucht stijgt op (warme lucht is lichter dan koudere lucht, daarom vliegt bijvoorbeeld ook een hete luchtballon). Als de warmere lucht opstijgt komt er koudere lucht voor in de plaats, die wordt weer verwarmd door de radiator. Zo gaat er een luchtstroom circuleren in de kamer. Hoe groter het temperatuurverschil tussen warme en koude lucht, hoe sneller deze convectie plaats vindt.

Speedcomfort radiator ventilator featured

Maar daar zit nou juist het probleem. Verwarmde lucht stijgt wel op, maar dit gaat niet zo snel. Als je goed naar een radiator kijkt die aan staat, dan zie je de lucht net daarboven ook een beetje ‘rimpelen’. Als radiatoren onder een vensterbank zijn geplaatst,a belemmert de vensterbank de circulatie. Omdat dit opstijgen niet zo snel gaat, duurt het dus even voordat je kamer op de juiste temperatuur is. En dat is, om te beginnen, niet comfortabel. Het opwarmen van je huis kost veel energie, en het duurt nog lang ook. Een oplossing voor dit probleem is het toevoegen van een radiatorventilator. Afgelopen periode hebben we de SpeedComfort Smart radiatorventilator uitgeprobeerd en uitgebreid getest.

1
Installatie Speedcomfort Smart Radiatorventilator

Met de Speedcomfort Smart Radiatorventilator kan de ‘convectie’ in de kamers van je huis versnellen. Het is een set van fluisterstille kleine ventilatortjes die je onder elke radiator kunt plaatsen. Deze ventilatoren zijn heel slim geschakeld en gaan pas draaien op moment dat je radiator warm wordt (> 33 graden). Dit klinkt veelbelovend en als een innovatief doch ook simpel product. En om die reden zijn wij van Duurzaam Thuis dit product uitvoerig gaan testen. Om precies te zijn testen we de ‘basic trio set’ van de Speedcomfort. Dit zijn onze radiatorventilator ervaringen.

‘De magneetjes zijn uitschuifbaar, dus de modules passen altijd en het uitschuiven gebeurt vanzelf omdat de magneetjes direct naar het metaal toe bewegen. Echt super simpel! ‘

 

Radiatorventilor ervaringen tijdens het installeren

Het product zit in een compacte doos, waarin keurig verpakt (zonder veel lucht) een set van 3 ventilatormodules zitten. Elke module bevat 3 kleine stille ventilatortjes. Daarnaast bevat de set 1 adapter en 1 thermosensor. Ook zit er natuurlijk een gebruikershandleiding in 4 talen, waaronder Nederlands. bij. Speedcomfort is namelijk een Nederlands bedrijf en het product wordt ook in Nederland geassembleerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het installeren van deze set is eigenlijk ontzettend eenvoudig. De modules moeten worden geplaatst aan de onderkant van een radiator, tussen het voor- en achterpaneel in, als je daar > 7cm ruimte tussen hebt. Is dat niet het geval? Dan is er een slim adaptersetje leverbaar om ze alsnog te monteren. Onze tip: check voor je aankoop goed de maat tussen je radiatorpanelen.

Bij mij thuis heb ik een radiator van 2,40 meter lang met voldoende tussenruimte (7,8 cm) en de set past goed. De modules zijn voorzien van magneetjes aan de zijkant, die vastklikken op de metalen radiator. De magneetjes zijn uitschuifbaar, dus de modules passen altijd en het uitschuiven gebeurt vanzelf omdat de magneetjes direct naar het metaal toe bewegen. Echt super simpel!

Conclusie: het installeren is heel simpel

Het verbinden van de modules kan ook niet misgaan, doordat de stekkertjes “mannetje-vrouwtje” zijn, en de gebruikershandleiding het goed uitlegt. Let er wel op dat je de sensor zo dicht mogelijk bij de toevoerleiding van de radiator zet, dan schakelt het product namelijk het snelst aan. De toevoerleiding is meestal de plaats waar ook je radiatorknop zit. Als je dit wilt checken, zet dan je cv aan, draai de radiatorknop open en voel waar de radiator het eerste warm wordt. Bevestig daar de sensor. De totale installatie van deze basic trio set van de speedcomfort radiator ventilator kostte mij, inclusief het maken van de foto’s voor dit artikel, nog geen 10 minuten. Daar is echt over nagedacht. Kortom: we zijn onder de indruk en de eerste radiatorventilator ervaringen zijn zeer goed. In het fragment hieronder laat Gamma zien hoe jij dit zelf kan doen.

Radiator ventilator gebruiken: makkelijk energie besparen | Isolatie | GAMMA

2
Speedcomfort en solo heatfan vergelijken

Onze persoonlijke favoriet is de SpeedComfort Basic Mono, een set van drie ventilatoren. Zoek je toch een Speedcomfort alternatief? We vonden ook de Solo Heatfan, die worden verkocht in sets van vier ventilatoren. Een goed Speedcomfort alternatief, maar voor de prijs hoef je het niet te laten.  Wat wel een voordeel is, is dat de Solo Heatfan ook verkrijgbaar is in het zwart. Ideaal als je zwarte radiatoren hebt.

1
SpeedComfort Duo-Set radiator

Speedcomfort
Kwaliteit
9,5
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
9/10
Voordelen
30% energiebesparing
Gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal
Met de radiatorventilatoren breng je een ruimte 2 keer zo snel op temperatuur
Nederlands merk
Omschrijving
De SpeedComfort ventilatoren brengen de warmte die in een radiator of een convector zit, versneld in de ruimte. Die warmte wordt gelijkmatig verdeeld en verhoogt het comfort. Dankzij een externe temperatuurgevoelige schakelaar gaat de SpeedComfort automatisch aan en en uit. Mono set, geschikt voor een radiator tot 75 cm. Let op: de ruimte tussen de platen van de radiator moet minimaal 70 mm zijn. Voor smallere radiatoren is de SpeedComfort Narrow beschikbaar
...
Beste prijs

2
Cleanheat Heatfan (set van 2 ventilatoren)

Cleanheat heatfan set van ventilatoren
Kwaliteit
8
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
7.8/10
Voordelen
30% energiebesparing
Ook verkrijgbaar in het zwart
Warmte wordt beter verdeeld over de ruimte
Nadelen
Minder goed verkrijgbaar
Niet volledig geluidloos zoals wordt gesteld
Omschrijving
De geluidloze radiatorventilator is geschikt voor radiatoren en convectoren. Energiebesparing tot wel 30% en in een handomdraai te plaatsen.
...
Beste prijs

3
De SpeedComfort Smart Radiatorventilator onder de loep

Op de doos van de SpeedComfort staan 3 unique selling points: makkelijk te plaatsen, meer comfort en minder stookkosten. Maar zijn deze punten ook waar? Tijd om de SpeedComfort onder de loep te nemen!

3.1
Makkelijk te plaatsen

Je las het al in bij de installatie: de SpeedComfort is inderdaad onwijs makkelijk te plaatsen. Appeltje-eitje. Dit punt klopt dus zeker.

3.2
Meer comfort

Met comfort wordt warmte bedoeld – dit is een terechte claim. De warmte die de radiator produceert, wordt sneller afgestaan aan de lucht doordat er een snellere luchtcirculatie in huis wordt gerealiseerd. Dit merk je ook in je huis. De kamer warmt sneller op. Hoeveel sneller? In mijn geval duurde het zonder SpeedComfort Radiatorventilator 15 minuten (een oud huis met veel grotere afstanden tussen radiatoren) en nu met SpeedComfort is mijn woonkamer in 5 minuten op temperatuur. Qua geluid dat de modules produceren plaats ik een kleine kanttekening. Als het doodstil is in huis (dus geen TV, radio, conversaties of wat dan ook) dan beweert de fabrikant dat de ventilatoren 20 decibel aan geluid produceren.

‘Het geluid is zachter dan het gebrom van de koelkast, je went er snel aan, maar toch is het achtergrondruis’

Mijn ervaring met deze SpeedComfort review is dat ik het product wel hoor als het product aanslaat en draait. Het geluid is zachter dan het gebrom van de koelkast, je went er snel aan, maar toch is het achtergrondruis. Het zijn mijns inziens niet de ventilatoren die je direct hoort, maar de contactvlakken van de magneetjes met de radiator die ervoor zorgen dat de hele radiator het geluid van de ventilatoren versterkt. Een stukje dempend materiaal hiertussen doet wonderen (bijvoorbeeld vilt). Het geluid is overigens echt geen showstopper, laat dat duidelijk zijn.

3.3
Minder stookkosten

Het is lastig om dit in deze relatief korte tijd te verifiëren, daarvoor moeten we het product een aantal maanden gaan gebruiken en wat meer gaan meten. Hoe komt het nou precies dat de SpeedComfort tot 30% kan besparen op de stookkosten? Dit is een forse claim en een punt dat wij van Duurzaam Thuis natuurlijk erg belangrijk vinden. In mijn geval zou dat 500 kuub gas betekenen, dus omgerekend ruim 300 euro per jaar. Hierover hebben we even contact opgenomen met de fabrikant en het testrapport van TNO ingezien. De uitleg van de besparing is tweeledig:

‘Hoe komt het nou precies dat de SpeedComfort tot 30% kan besparen op de stookkosten?’

Enerzijds kan je door de SpeedComfort je verwarmingssysteem veel beter afstellen en de warmteafgifte lokaal versterken. Voor het goed inregelen van radiatoren moet je niet alleen aan de knoppen draaien, maar je kan ook de “opening” waar warm water instroomt vergroten met een inbussleutel. Dit kan je zelf doen, maar het logisch nadenken is eigenlijk vakwerk. Radiatoren die ver weg staan van de ketel moeten verder open staan dan die dichtbij. Maar ook moeten radiatoren die vaak aanstaan (woonkamer bijvoorbeeld) verder open staan dan die in minder gebruikte ruimtes (gang, wc, logeerkamer). Op die manier optimaliseer je het “transport” van het warme water in de leidingen naar de radiatoren toe. Je wilt immers dat er pas warmte wordt afgegeven in de radiator, en niet in de buis die achter een muur loopt, of onder de vloer, of in het stookhok. Daar zit best wat in. Schakel hiervoor de vakman in als je dit zelf moeilijk vindt.

Anderzijds kan, door dit betere transport van warmte en snellere afgifte van warmte bij de radiator, de standaardtemperatuur van het verwarmingswater fors omlaag. Een cv-ketel verwarmt water meestal tot 75 à 85 graden voordat het getransporteerd wordt. Onderweg verliest het water veel warmte op plaatsen waar dat niet moet (loze ruimtes, in de muur, etc). Bij een lagere watertemperatuur in je cv-ketel is er veel minder transportverlies en hoeft de ketel minder vaak aan te slaan. Doordat de SpeedComfort zorgt dat de warmte van je radiator sneller wordt afgestaan aan de lucht in de kamer, is het eerder warm in huis en zet de thermostaat de ketel eerder uit. Bij deze 3 punten zit de grote winst:

1
Je cv-keteltemperatuur kan omlaag naar 60 graden waardoor hij minder lang hoeft te branden.
2
De ruimtes zijn sneller en constanter op temperatuur waardoor de cv-ketel minder lang hoeft te branden.
3
Bij een lagere watertemperatuur is het rendement van de ketel veel hoger. De hete verbrandingsgassen worden namelijk ook (her)gebruikt om het water te verwarmen. Als het water minder warm is, kan het meer warmte opnemen. De meeste ketels werken optimaal bij 55 graden.

De instelling van de keteltemperatuur kan je zelf doen, lees daarvoor de handleiding van je cv-ketel. SpeedComfort adviseert om de keteltemperatuur op 60 graden in te stellen, maar als je dat te drastisch vindt kan je dat ook stapsgewijs doen en kijken hoe ver je omlaag kan. Door slechte convectie bij traditionele radiatoren is normaal gesproken de 60 graden voor veel huizen niet haalbaar. Maar met een SpeedComfort dus wel!

Een heel klein nadeel

Het enige nadeel is dat de ventilatoren elektriciteit gebruiken als ze aan staan. Dat is gelukkig echt heel weinig: 0.55W. De jaarlijkse stroomkosten per module zijn 16 cent bij 1000 draaiuren. De adapter is een “slimme adapter” die alleen stroom gebruikt als de ventilatoren daadwerkelijk aan staan. Dus er is geen sluipverbruik. Wat lastig kan zijn is dat je dus in de buurt van je radiator wel een stopcontact moet hebben, of met een verlengsnoer moet werken. SpeedComfort levert diverse lengtes aan snoeren als extra’s. Aan alles is gedacht. Bij mij thuis is het gelukkig geen probleem, en de snoeren die meegeleverd zijn hebben voldoende lengte.

4
Onze conclusie over de SpeedComfort Radiatorventilator

Als conclusie van deze SpeedComfort review kunnen we zeggen dat de aanschafkosten alleszins redelijk zijn. De claim dat deze investering binnen 2 jaar is terugverdiend is ons inziens plausibel. SpeedComfort heeft in 2015 de wedstrijd “Het Groenste Idee van Nederland” gewonnen. Los van de genoemde 3 USP’s die we gecheckt hebben, is het product ook nog eens gemaakt van biologisch afbreekbare plastics én kunnen alle onderdelen worden hergebruikt. Handig wanneer er onverhoopt toch een defect optreedt. Op deze manier is het product op alle fronten zo duurzaam mogelijk. Op basis van deze SpeedComfort review vinden wij van Duurzaam Thuis dat dit product een hele slimme, leuke en innovatieve oplossing is om thuis extra energie te besparen.

Meer lezen over dit onderwerp omdat je meer wilt verduurzamen? Hier lees je meer over isolerend raamfolie, de beste radiatorfolie en geven we je tips voor gasverbruik verminderen.

Meer in deze categorie

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
3.3 4 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

13 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Naast Speedcomfort levert ook Heatfan radiator-ventilatoren. De Heatfan radiatoren hebben m.i. als voordeel dat ze al bij ca. 25 graden gaan draaien en blijven draaien tot de temperatuur van de radiator onder de 25 graden komt. Verder heeft Heatfan twee typen sensoren waarmee de radiatoren modulerend werken. Heatfan radiatoren zijn ook in zwart leverbaar, dus in een convectorput nauwelijks zichtbaar. Over het geluid kan ik kort zijn; met 19dB, in de laagste stand, te verwaarlozen; alleen in de hoogste stand hoor je wat geluid. (maar dan weet je ook waarom; ze doen extra hun best. Een nauwelijks gecommuniceerd voordeel vind ik dat een radiator-ventilator best een tijd door blijft draaien terwijl de al CV-ketel al gestopt is, tot de radiator-temperatuur gezakt is tot onder 25 graden, dus al die tijd extra warmte. Om volledig te zijn; naast deze merken leveren ook Jaga en Betherma radiator-ventilatoren, weliswaar met een hoger vermogen maar wel… Lees verder »

Ik heb er twee van Speedcomfort geinstalleerd. Ze zouden vrij geluidloos moeten zijn, maar in de praktijk zijn ze behoorlijk aanwezig als het wat stiller is in huis. Niet echt comfortabel. Ik heb ze met wat tape onder de radiator gehangen en dat helpt wel iets doordat de radiator niet meer als klankkast fungeert, maar aanwezig ze dus nog steeds. Valt erg tegen. Over het nut van de radiatoren kan ik niets met zekerheid zeggen, maar gezien de geringe luchtverplaatsing die ze veroorzaken vermoed ik dat het rendement in de praktijk weinig voorstelt.

Ik heb ze net geïnstalleerd maar ik krijg wel steeds temperatuurschommelingen als hij is gaan draaien. Hij blaast de warme lucht naar boven dus naar de thermostaat toe die halverwege hangt. Zo blijft het beneden koeler dan boven. Heeft niemand er aan gedacht ze bovenop de radiator naar beneden te laten blazen? I.v.m. Koude voeten. Ik ga het proberen. Van lawaai heb ik totaal geen last.

Hij werkt goed al had ik iets meer lucht verplaatsing verwacht. Het geluid valt mij wel wat tegen vooral na een paar weken. De ventilator zitten onder tussen de radiatoren en deze werkt als een klankkast! Ik heb ze nu los vlak onder de radiatoren gezet en ze zijn stil! Ik wil ze nog vrij onder de radiatoren laten hangen zodat er geen contact is maar wel optimaal werken!

Ik moet erkennen dat de speedcomfort werkt als een malle, ruimte is inderdaad een stuk sneller doorgewarmd. Echter, en nu komt het jammer: hoe stil de ventilatoren ook mogen zijn (iets van 15dB per stuk wat echt heel stil is), in een stille kamer zonder tv en/of radio is zelfs dát minieme geluid vrij storend aanwezig. Dit was met slechts één basic mono, terwijl voor mijn radiatoren er eigenlijk 2 x 2 à 3 setjes gemonteerd zouden moeten worden.

Het idee van ventilatoren die de warmte van de radiator naar boven stuwt, sprak mij wel aan. Via een bespaarbon een ventilator gekocht en aan de radiator bevestigd.. Door de bevestigingslippen van de radiator kon ik die niet op de meest gunstige plaats plaatsen. Na een dag gebruik heb ik de ventilator teruggestuurd omdat de radiator ging mee resoneren met de ventilatoren, wat ik niet kon verhelpen.Waarom zijn die ventilatoren – om te voorkomen dat de trillingen van de ventilator niet door worden gegeven aan de behuizing- niet in (bijvoorbeeld) rubber opgehangen in de kunststof behuizing?

Ventilator gekocht met bon van Regionaal Energieloket. Voldeed helaas niet. In overleg teruggestuurd. Krijg niet het geld van de bon retour. Moet ik maar met Regionaal Energieloket regelen. Maar Speedcomfort krijgt wel het geld van de bon. Bij Regionaal Energieloket blijken er meer klachten over Speedcomfort te zijn

Wat een perfecte service van Speed comfort. Inmiddels al enkele jaren gebruik ik 2 ventilatoren. Beiden waren nu kapot; een mailtje naar Speed comfort zorgde er voor dat ik 2 nieuwe adapters toegestuurd kreeg. Ik had geen aankoop bon, ze waren al meerdere jaren oud desondanks kreeg ik gratis de nieuwe adapters. En ze werken weer. Wat een TOP service.

Waarom zijn ze zo verschrikkelijk duur? Het hele apparaat bestaat uit slechts 3 ventilatoren, een thermostaat schakelaartje, een adapter, wat magneten, stekkertjes en draden plus de behuizing. Ik vind het idee geniaal in z’n eenvoud, maar ze worden voor veel te veel geld verkocht.Zelfs als reken ik iets meer voor het biologisch afbreekbare plastic, dan nog kom ik niet aan een optelsom die een verkoopprijs van 50,99 euro (karwei), 59,99 (gamma) en zelfs 86,49 (Conrad) voor een enkele unit rechtvaardigt. Bovendien zie ik op veel plekken opmerkingen dat je ze ook met subsidie kunt krijgen, maar overal waar de mogelijkheid bestaat om ze met subsidie aan te schaffen, is de prijs ook gelijk nog eens met enkele tientjes verhoogd t.o.v. van de normale verkoopprijs… Ik krijg sterk het idee dat milieu verbetering hier niet de drijfveer is. Als je zo begaan bent met het milieu, zorg dan dat ze zo… Lees verder »

Toch een tikkie vreemd, als je de video bekijkt, en dan verder leest over welke radiatoren NIET geschikt zijn. Video toont radiator met lamellen, en daar wordt dus de ventilator gebruikt terwijl de beschrijving aangeeft dat de ventilator niet geschikt is voor radiatoren MET lamellen.. Nu denk ik dat in iedere grotere kamer radiatoren met lamellen aanwezig zijn, behalve misschien w.c en andere kleine ruimtes.. Hoe zit dat nu precies?

Dank voor uw reactie! Dit hebben wij hier niet helemaal goed staan en we hebben het aangepast! Ouderwets lamellen geven soms problemen, maar dat is op te lossen (is ook onze ervaring). Moderne lamellen (zoals ook in het filmfragment) zijn geen enkel probleem. Dit zegt speedcomfort er zelf over: Als je ouderwetse lamellenradiatoren hebt, kan je er voor kiezen om SpeedComforts met draadjes of tiewraps er onder te hangen. Of je zet ze op hun pootjes er onder op de grond Geen fraaie oplossingen, maar het werkt wel.... En als in de onderkant van je radiatoren geen plek is voor SpeedComforts, dan kan je ze ook bovenin leggen. Op veel radiatoren ligt een rooster, waaronder ze nauwelijks opvallen.

Interessant artikel! De speedcomfort smart radiator ventilator klinkt een bijzonder product te zijn, ik zie er alleen voordelen bij de aanschaf ervan; korte installatie duur, simpel, meer comfort, milieuvriendelijk en ga maar door. Ik zal er werk van maken om er eentje aan te schaffen.

Mooi product, ga ik zeiets mee doen. Mijn huis wordt verwarmd met convectoren. Die doen het alleen bij een hogere water temperatuur. Hiermee kan die omlaag. Wat niet zo nadrukkelijk benoemd is, dat is dat een CV ketel op lagere temperaturen meer condensatie warmte uit de rookgassen kan halen. Daar zit een heel groot rendementsvoordeel in die ook die 30% verklaard. Je moet na installatie dus zeker de temperatuur van je ketel verlagen anders loop je dat voordeel grotendeels mis.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.