Van marmer tot kalksteen – er zijn ontzettend veel natuurstenen vloeren. Alleen hoe duurzaam is zo’n natuurstenen vloer precies en wat zijn de voor- en nadelen? We zetten alles voor je op een rij zodat jij de juiste groene keuze kunt maken.
Een natuurstenen vloer: wat is dat precies?
- Basalt (van vulkanisch gesteente)
- Graniet
- Hardsteen (arduin of Belgische blauwe hardsteen)
- Kalksteen
- Kwartsiet
- Leisteen
- Marmer
Voor- en nadelen van een natuurstenen vloer
Voordelen
- Een natuurstenen vloer is volledig gemaakt van natuurlijk materiaal, namelijk van steen. Er zijn geen andere materialen toegevoegd die slecht zijn voor het milieu.
- Gaat levenslang mee. Alleen als er scheurtjes zijn, moet er eventueel iets worden vervangen. Voor de rest gaat de natuurstenen vloer een leven lang mee. Steen is namelijk ontzettend sterk en slijt niet zoals laminaat wel kan doen.
- Er zijn heel veel soorten natuurstenen vloeren. Er is altijd wel een soort die het beste bij jouw huis past.
- De natuurstenen vloer is relatief makkelijk in onderhoud. Je veegt gemakkelijk het vuil van de vloer en dweilt het snel schoon.
- Er is sprake van een milieuvriendelijk productieproces. Er is geen koolstofrijk verbrandingsproces nodig voor het winnen van de plavuizen. Zeker vergeleken met de energie die nodig is voor het produceren van gebakken tegels is de milieubelasting laag.
- Er zijn geen giftige stoffen die vrijkomen bij productieproces en gebruik.
Nadelen
- Een natuurstenen vloer is gevoelig voor krassen en voor chemische reinigingsmiddelen
- Natuurstenen vloeren zijn duur in vergelijking met andere vloeren. De prijs hangt ook af van wat voor type steen je kiest.
- Minder goed voor het milieu is dat er door het winnen van natuursteen landschapsaantasting is. De steen wordt immers ergens gewonnen, waardoor de plek waar dat wordt gedaan zal veranderen. Dat kan slechte gevolgen hebben voor het milieu.
Natuurstenen vloer
Veelgestelde vragen over natuurstenen vloeren
Men kiest vaak voor een natuurstenen vloer vanwege het makkelijke onderhoud. Het is mogelijk de vloer in een natuurwas te zetten en dit regelmatig te herhalen. Dit geeft een glanzende laag over de tegels. Een andere optie is om de vloer regelmatig in te wassen met een zachte zeep. Dit vult de poriën en voorkomt dat het vuil in de vloer trekt. Hoe natuurlijk, hoe beter dus!
Anders dan bij een houten vloer, zijn er voor natuurstenen vloeren eigenlijk geen keurmerken. Het belangrijkste is om een goed bedrijf te kiezen in jouw regio. Ga altijd langs meerdere bedrijven zodat je een goede inschatting kunt maken van de prijs en kwaliteit.
Jazeker. Natuurstenen vloeren zijn zeer geschikt voor vloerverwarming omdat steen daarvoor de juiste eigenschappen heeft. Het is koel in de zomer en het geleidt de warmte in de winter. Je natuurstenen vloer is heel snel aangenaam warm als je vloerverwarming eronder laat plaatsen. Hierdoor wordt het ook veel in badkamers gebruikt.
Wie zoekt naar een vloer van natuursteen, komt ongetwijfeld keramiek tegen. Keramische tegels zijn alleen niet hetzelfde als stenen tegels. Waar een stenen tegel volledig van steen is, zijn keramische tegels gemaakt van gebakken aarde en mineralen. In de fabriek krijgt de tegel een steenachtige uitstraling, wat er best realistisch uit kan zien. Over het algemeen slijten keramische tegels sneller dan stenen tegels. Denk hier goed over na bij de aanschaf van een nieuwe vloer.
Vraag vrijblijvend offertes aan bij verschillende professionals
- Als je handig bent in dit soort zaken raden we dit zeker aan zelf te doen. Als je hier minder handig bent of je wilt je nog oriënteren kan je via het onderstaande formulier van de vergelijkersdienst Slimster vrijblijvend bij verschillende bedrijven een offerte aanvragen. Zo kan jij voor jouw huis een inschatting krijgen, zonder dat je nog ergens aan vast zit.
- Max 4 bedrijven die werken in je regio sturen je een offerte in je mail.
- Op basis daarvan kan jij rustig kijken of je hiermee verder wilt.
- Er zijn ruim 6000 bedrijven voor verschillende werkzaamheden aangesloten bij Slimster. Grote bedrijven, maar ook kleinere specialisten in verschillende sectoren. Bedrijven worden op prijs & kwaliteit geselecteerd.