Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
natuurstenen vloer duurzaam thuis

Natuurstenen vloer

Impact
Milieuwinst
Redelijk materiaal
Kosten
100 p/m2
Gemak
1 dag
Subsidie
Nee
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.5/10

Van marmer tot kalksteen – er zijn ontzettend veel natuurstenen vloeren. Alleen hoe duurzaam is zo’n natuurstenen vloer precies en wat zijn de voor- en nadelen? We zetten alles voor je op een rij zodat jij de juiste groene keuze kunt maken.

natuurstenen vloer duurzaam thuis

Een natuurstenen vloer: wat is dat precies?

Een natuurstenen vloer is gemaakt van gesteente, afkomstig uit de natuur. Dat kan kalksteen zijn, maar ook marmer of graniet. Natuursteen wordt gewonnen uit de aarde – het wordt uit steengroeves gehakt die je kunt vinden in allerlei landen ter wereld, ook bijvoorbeeld in België. Dit zijn de meest voorkomende steensoorten die voor de vloer worden gebruikt:
 • Basalt (van vulkanisch gesteente)
 • Graniet
 • Hardsteen (arduin of Belgische blauwe hardsteen)
 • Kalksteen
 • Kwartsiet
 • Leisteen
 • Marmer
Een natuurstenen vloer gaat ontzettend lang mee, een leven lang zelfs, wat het duurzaam maakt. Wel is het belangrijk om te letten op waar de steen vandaan komt. Ons advies is om voor een steensoort te kiezen uit Europa, het liefst uit een land dichtbij Nederland zoals België. Hiermee bespaar je namelijk CO2 omdat er geen of minder CO2-uitstoot is tijdens het transport van de vloer.

Voor- en nadelen van een natuurstenen vloer

Twijfel je nog of een natuurstenen vloer iets voor jou is? We zetten alle voor- en nadelen voor je op een rij en kijken voor jou naar de duurzaamheid van dit type vloer. Meer lezen over vloeren? Hier vertellen we je meer over de laminaatvloer en over de houten vloer.

Voordelen

 1. Een natuurstenen vloer is volledig gemaakt van natuurlijk materiaal, namelijk van steen. Er zijn geen andere materialen toegevoegd die slecht zijn voor het milieu.
 2. Gaat levenslang mee. Alleen als er scheurtjes zijn, moet er eventueel iets worden vervangen. Voor de rest gaat de natuurstenen vloer een leven lang mee. Steen is namelijk ontzettend sterk en slijt niet zoals laminaat wel kan doen.
 3. Er zijn heel veel soorten natuurstenen vloeren. Er is altijd wel een soort die het beste bij jouw huis past.
 4. De natuurstenen vloer is relatief makkelijk in onderhoud. Je veegt gemakkelijk het vuil van de vloer en dweilt het snel schoon.
 5. Er is sprake van een milieuvriendelijk productieproces. Er is geen koolstofrijk verbrandingsproces nodig voor het winnen van de plavuizen. Zeker vergeleken met de energie die nodig is voor het produceren van gebakken tegels is de milieubelasting laag. 
 6. Er zijn geen giftige stoffen die vrijkomen bij productieproces en gebruik.
 
 

Nadelen

 1. Een natuurstenen vloer is gevoelig voor krassen en voor chemische reinigingsmiddelen
 2. Natuurstenen vloeren zijn duur in vergelijking met andere vloeren. De prijs hangt ook af van wat voor type steen je kiest.
 3. Minder goed voor het milieu is dat er door het winnen van natuursteen landschapsaantasting is. De steen wordt immers ergens gewonnen, waardoor de plek waar dat wordt gedaan zal veranderen. Dat kan slechte gevolgen hebben voor het milieu.

Natuurstenen vloer

natuurstenen vloer duurzaam thuis
Kwaliteit
9
Materiaal
Goed duurzaam
Prijs
€150 per m2
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.5/10
Omschrijving
De natuurstenen vloer gaat een leven lang mee, daarom beoordelen we deze vloer als 'zeer duurzaam'. Ook het feit dat het van duurzaam en natuurlijk materiaal is gemaakt speelt mee. Let er altijd op waar je stenen vandaan komen en kies voor stenen die binnen Europa worden gemaakt om CO2-uitstoot te beperken.
...

Veelgestelde vragen over natuurstenen vloeren

1
Hoe onderhoud je een natuurstenen vloer?

Men kiest vaak voor een natuurstenen vloer vanwege het makkelijke onderhoud. Het is mogelijk de vloer in een natuurwas te zetten en dit regelmatig te herhalen. Dit geeft een glanzende laag over de tegels. Een andere optie is om de vloer regelmatig in te wassen met een zachte zeep. Dit vult de poriën en voorkomt dat het vuil in de vloer trekt. Hoe natuurlijk, hoe beter dus!

2
Op wat voor keurmerken moet ik letten bij natuurstenen vloeren?

Anders dan bij een houten vloer, zijn er voor natuurstenen vloeren eigenlijk geen keurmerken. Het belangrijkste is om een goed bedrijf te kiezen in jouw regio. Ga altijd langs meerdere bedrijven zodat je een goede inschatting kunt maken van de prijs en kwaliteit.

3
Is een natuurstenen vloer geschikt voor vloerverwarming?

Jazeker. Natuurstenen vloeren zijn zeer geschikt voor vloerverwarming omdat steen daarvoor de juiste eigenschappen heeft. Het is koel in de zomer en het geleidt de warmte in de winter. Je natuurstenen vloer is heel snel aangenaam warm als je vloerverwarming eronder laat plaatsen. Hierdoor wordt het ook veel in badkamers gebruikt.

4
Wat is het verschil tussen natuursteen en keramiek?

Wie zoekt naar een vloer van natuursteen, komt ongetwijfeld keramiek tegen. Keramische tegels zijn alleen niet hetzelfde als stenen tegels. Waar een stenen tegel volledig van steen is, zijn keramische tegels gemaakt van gebakken aarde en mineralen. In de fabriek krijgt de tegel een steenachtige uitstraling, wat er best realistisch uit kan zien. Over het algemeen slijten keramische tegels sneller dan stenen tegels. Denk hier goed over na bij de aanschaf van een nieuwe vloer.

Vraag vrijblijvend offertes aan bij verschillende professionals

 • Als je handig bent in dit soort zaken raden we dit zeker aan zelf te doen. Als je hier minder handig bent of je wilt je nog oriënteren kan je via het onderstaande formulier van de vergelijkersdienst Slimster vrijblijvend bij verschillende bedrijven een offerte aanvragen. Zo kan jij voor jouw huis een inschatting krijgen, zonder dat je nog ergens aan vast zit.
 • Max 4 bedrijven die werken in je regio sturen je een offerte in je mail.
 • Op basis daarvan kan jij rustig kijken of je hiermee verder wilt. 
 • Er zijn ruim 6000 bedrijven voor verschillende werkzaamheden aangesloten bij Slimster. Grote bedrijven, maar ook kleinere specialisten in verschillende sectoren. Bedrijven worden op prijs & kwaliteit geselecteerd. 

Meer in deze categorie

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.