Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Azijn wasmachine

Azijn in wasmachine – dit kun je allemaal met azijn

Azijn doodt schimmels, bacteriën en ziektekiemen, terwijl het niet schadelijk is voor het milieu. Een perfect duurzame en budgetproof manier om schoon te maken dus. Van azijn in wasmachine tot gebruiken tijdens het strijken – dit kun je er allemaal mee.

Azijn in wasmachine – waarom het goed werkt

Kleren worden beter schoon door er bij het laatste spoelwater een kopje azijn aan toe te voegen. Het zuur is te mild om kleding te beschadigen, maar sterk genoeg om de zeepresten op te lossen. Het zorgt ervoor dat textiel minder snel geel wordt, werkt als wasverzachter en maakt anti-statisch (pluisjes blijven niet aan de kleding zitten).

azijn in wasmachine

Hiervoor kun je azijn gebruiken

  • Babykleertjes wassen Doe bij elke wasmachine vol babykleren een kopje azijn. Dit breekt urineresten en zeep af.
  • Wijnvlekken verwijderen Verwijder witte wijn vlekken door ze binnen 24 uur met een in azijn gedrenkte spons weg te poetsen.
  • Sausvlekken verwijderen Rode sausvlekken kun je verwijderen met een oplossing van azijn en water. Vervolgens wassen volgens de voorschriften op het label.
  • Tegen vieze geurtjes Verwijder transpiratievlekken en geuren uit kleding door de azijn te spuiten op de kraag en bij de oksels voordat je ze in de wasmachine gooit.
  • Nieuwe kleding mooi houden Azijn fixeert kleur. Week nieuwe kleding een paar minuten in azijn voordat ze de wasmachine in gaan. Ook als je kleding met verf gekleurd hebt, kun je dit op het laatst even in een badje met azijn leggen. Dan houdt de kleur beter.
  • Leer reinigen Leer reinigen gaat goed met een mengsel van azijn en lijnzaadolie. Breng het mengsel aan op het leer en wrijf het gelijkmatig overheen.
  • Schoenen en laarzen schoonmaken Verwijder water en zoutvlekken van schoenen en laarzen met een oplossing van 1 deel water en 1 deel azijn.

Azijn in wasmachine: zo doe je dat

Azijn gebruiken om je kleding mooi te houden en vieze geurtjes te bestrijden kan prima. Maar wist je ook dat je azijn in de wasmachine kunt doen of in je strijkijzer? Dit zijn onze tips.

  • Besprenkelen voor het strijken Verwijder muffe geurtjes uit katoenen kleding door het lichtjes met azijn te besprenkelen en dan te strijken.
  • Per ongeluk de natte was in de machine laten liggen? Gooi een paar kopjes azijn in de machine (in het vakje voor wasverzachter) en was op relatief hoge temperatuur. Je kunt er eventueel ook een klein drupje etherische olie bij toevoegen, dan ruikt het wat lekkerder. Was de kleding daarna met een normaal programma met wasmiddel. Let er wel op dat je niet te vaak een was laat liggen, want vaker de wasmachine gebruiken is natuurlijk minder duurzaam.
    Let op! Gebruik geen wasmiddel waar bleek in zit in combinatie met azijn, dan kan er namelijk een giftig chloorgas vrijkomen.
  • Stomen Je kunt rook en andere geuren verwijderen door de kleding boven een heel heet stomend bad te hangen met daarin een kopje azijn. Deur dicht en een tijdje laten stomen.
  • Strijkijzer schoonmaken Maak het strijkoppervlak van het strijkijzer schoon met een doekje met onverdunde azijn. Zo blijft je strijkijzer schoon en kun je zo weer aan de slag met de rest van je kleding.
  • Je strijkijzer met azijn vullen Vul het waterreservoir van het stoomstrijkijzer met een mengsel van 1 deel water en 1 deel azijn. Laat het 5 minuten rechtop aan staan en laat de vloeistof (als stoom) door de stoomopeningen verdampen, boven een doek of gootsteen. Daarna weer vullen met water. Even testen of alle resten van de azijn zijn verdwenen is voordat je kleding gaat strijken. Nog meer tips voor het schoonmaken met azijn? Die lees je in dit artikel.
Maarten Drukker
Expertise: Energie,Huishouden

Maarten schrijft over het hergebruiken van producten, consuminderen en het handig gebruik maken van duurzame huishoudmiddelen. Daarnaast weet hij veel van duurzame energie.

3.5 4 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook