Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Duurzame kinderkamer

Duurzame kinderkamer

Ouders willen dat de kinderkamer een veilige ruimte is met een gezond binnenklimaat en vrij van gifstoffen. Daarnaast moet het ook een kamer zijn die makkelijk te ordenen is, waar ze lekker kunnen ravotten, spelen en hun creativiteit de vrije loop kunnen laten gaan.

duurzame-kinderkamer

Het is belangrijk om extra kritisch te zijn bij de aanschaf van meubeltjes, bed, beddengoed en vloer. Omdat kinderen zich zo snel ontwikkelen en overal snel zijn uitgegroeid, is het verleidelijk om goedkope producten te kiezen met een beperkte levensduur. Het probleem is dat dit vaak massaproducten zijn die allerlei bewerkingsprocessen hebben ondergaan, gifstoffen bevatten en over een grote afstand vervoerd zijn.

Vraag daarom voor het inrichten van de kinderkamer eens om je heen. Je zult verbaast zijn hoeveel leuke spulletjes je via familie en vrienden kunt verzamelen. Allemaal spullen met een verhaal. Ga je naar de winkel, kies dan voor duurzame en natuurlijke producten zoals eco-verf en beddengoed van biologische katoen.

Tips voor een duurzame kinderkamer

  • Kies voor houten speelgoed in plaats van plastic. Plastic speelgoed bevat allerlei chemicaliën. Kinderen kauwen regelmatig op het plastic of slikken het door. Het is aangetoond dat dit in sommige gevallen de organen kan aantasten.
  • Kies voor een kindermatras van natuurlijke materialen zoals bijvoorbeeld schapenwol of paardenhaar.
  • Kinderen bevinden zich vaak op de vloer, waar ze lekker kunnen spelen en kruipen. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor een makkelijk te reinigen vloer vrij van gifstoffen, stof en bacteriën.
  • Tapijt heeft voor kinderen niet direct de voorkeur. Het is een stofvanger en een broeiplaats voor huismijten, wat de kans op astma en allergieën vergroot.
  • Ga je toch voor tapijt, kies dan voor wol. Een wollen tapijt is makkelijk schoon te houden en bevat geen gifstoffen. Neem liever geen tapijt van kunststof (het overgrote deel van tapijten is kunststof). Kunststof tapijt bevat veel gifstoffen zoals brandvertragers en pesticiden.
  • Voor de geboorte van het kind wil iedereen de kinderkamer op en top in orde hebben. Hou er rekening mee dat nieuw tapijt juist veel giftige gassen veroorzaakt. Dit is wat veel mensen als de geur van ‘nieuw’ ervaren. In feite zijn het nadampen van het product en de gebruikte lijm.
  • Verlijm vloermateriaal altijd met een lijm zonder formaldehyde. Kies voor natuurlijke, duurzame en niet giftige lijm.
  • Een harde vloer heeft de voorkeur aangezien deze makkelijk schoon te houden is. Bijvoorbeeld een massief houten vloer (deze bevat geen lijm) of een vloer van kurk, natuurrubber of linoleum.

Meer in deze categorie

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.