Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Isolatie

Schuin dak isoleren tussen de balken

Heb je een schuin dak met balken aan de binnenkant en wil je dat graag isoleren? Dat kan! Je schuin dak tussen de balken isoleren levert je een comfortabele temperatuur op. Je kan dit zelf doen of natuurlijk ook uitbesteden. Wij leggen hier in stappen uit hoe je het zelf kan doen, maar geven we je ook de mogelijkheid om bedrijven te vergelijken.

Stap 1: Je dak leren kennen

Het is belangrijk om te weten wat er allemaal in je dak zit. Daarom is de eerste stap je dak goed te bekijken en te onderzoeken. Weet je niet goed hoe dit moet of wat je allemaal vindt? Schakel dan de hulp in van een expert.

Als je een dampremmende laag in je dak vindt, dan is het belangrijk klimaatfolie te gebruiken voor het isoleren, zodat je vochtophoping en dus mogelijke schimmelvorming voorkomt. Een dampremmende laag voorkomt namelijk dat waterdamp door je dak heen gaat. Dit kan er soms voor zorgen dat er vocht condenseert en dus vochtproblemen veroorzaakt in je dak. Een klimaatfolie lost dit probleem op. In de winter voorkomt het dat waterdamp in je dak trekt en in de zomer laat het vocht ontsnappen uit de dakconstructie. Weet je het niet zeker of er een dampremmende laag in je dak zit? Gebruik dan sowieso klimaatfolie, dit kan nooit kwaad.

Stap 2: Kies je isolatiemateriaal

Let bij het kiezen van het isolatiemateriaal op de isolatiewaarde (Rd). Je zal je misschien afvragen wat het verschil is tussen Rd en Rc? Dat is vrij simpel. Rd is de isolatiewaarde van je isolatiemateriaal en Rc is de totale isolatiewaarde van je dak (dak + isolatiemateriaal). Wanneer jij je isolatiemateriaal in de bouwmarkt koopt zal je dus moeten letten op de Rd waarde. Best kies je voor een Rd waarde van 3,6 of hoger. Hier vind je meer informatie over verschillende soorten isolatiemateriaal.

Ook het gebruik van goede isolatietape is belangrijk voor het dicht tapen van alle naden tussen de isolatie, tussen de isolatie en de balken en in de hoeken.

Stap 3: Isolatiemateriaal aanbrengen

Het is handig om hiervoor een paar extra handen hulp in te roepen. Ook al is het werkje niet heel erg ingewikkeld, hulp is altijd handig.
Natuurlijk moet je eerst je dak tussen de balken afmeten en je isolatiemateriaal op maat brengen. Vervolgens moet je een raamwerk op maat zagen waar de isolatieplaten tussen geplaatst zullen worden. Ten slotte kan je de isolatie aanbrengen zoals vermeld staat in de voorschriften en de naden afplakken met isolatietape. Heb je niet alle materialen in huis voor deze klus? Dan kan je klusmateriaal huren bij een bouwmarkt in jouw omgeving, zoals de Gamma of Karwei. Ook kan je het raamwerk op maat laten zagen in een bouwmarkt.

Isolatie aanbrengen
Isolatie aanbrengen

Hier kan je in een eenvoudig fragment van gamma zien hoe je isolatie tussen de balken in je dak moet aanbrengen.

Zelf een schuin dak isoleren aan de binnenkant | Isolatie | How to met GAMMA

Er zijn wel enkele aandachtspunten:

  • Heb je gekozen voor glas- of steenwol? Vergeet dan niet bescherming te gebruiken bij het isoleren van je dak. Deze materialen kunnen namelijk irritatie veroorzaken aan de huid.
  • Zorg dat je geen kieren of naden meer hebt, dus dat het isolatiemateriaal mooi aansluit op de balken en in alle hoeken.
  • Let erop dat de klimaatfolie aan de ‘warme’ kant van je isolatiemateriaal zit, dus aan de zolder kant.

Is het gelukt om de isolatie aan te brengen? Dan kan je als laatste jouw dak afwerken met bijvoorbeeld gipsplaten zodat de isolatie daar mooi achter zit en jij het dak eventueel nog kan opfleuren.

Vrijblijvend offertes aanvragen en vergelijken van lokale isolatiebedrijven

Wij raden in eerste instantie aan deze klus zelf te doen. Maar als je wilt kan je altijd een offerte aanvragen bij experts om te kijken wat het aanbod is. Je kan qua kosteninschatting denken aan een bedrag van enkele duizenden euro’s. Bij Slimster zijn duizenden bedrijven aangesloten. Vraag zonder verdere verplichtingen enkele offertes aan op basis van het onderstaande formulier. Zo weet je wat je aan kosten kunt verwachtenvoordat je besluit verder te gaan. Wil jij meerdere delen van je huis laten isoleren? Geen probleem. Vul het onderstaande formulier in en geef aan wat jij allemaal zou willen als Slimster jou belt.

  • Offertes zijn geheel vrijblijvend
  • Je krijgt meerdere offertes, zo nodig voor meerdere isolatie activiteiten
  • Solvari heeft een selectie gemaakt van betrouwbare vakmensen

Vrijblijvend dakisolatie offertes aanvragen

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.