Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Floor insulation

Zelf vloer isoleren

Denk je erover om zelf je vloer te isoleren? Wij helpen je op weg. We adviseren je in ieder geval om alleen zelf je vloer te isoleren las je voldoende ervaring hebt, voor de beginnende klusser is dit namelijk niet de meest verstandige keuze. Dit is waar je nog meer op moet letten bij het zelf vloer isoleren.

Zelf vloer isoleren: een goed idee?

1
Wanneer is het verstandig om zelf je vloer te isoleren?

We adviseren je om alleen je vloer zelf te isoleren als je een ervaren klusser bent. Voor beginnende klussers is zelf isoleren af te raden, omdat er simpelweg veel bij komt kijken. Wees dus eerlijk tegen jezelf, ook als je een ervaren klusser bent maar nog nooit hebt geïsoleerd, en schakel toch een expert in voor een (deel van) de klus.

2
Is het goedkoper om zelf je vloer te isoleren dan je vloer te laten isoleren?

Ja, je vloer zelf isoleren is goedkoper omdat je arbeidskosten bespaart, wat kan oplopen tot 50% van het totaalbedrag. Als je zelf gaat isoleren betaal je alleen voor de materialen en de gereedschappen die je moet aanschaffen. Hou wel rekening met extra kosten als er dingen misgaan met isoleren.

3
Heb ik recht op subsidie als ik zelf mijn vloer isoleer?

Je hebt alleen recht op subsidie als je je isolatie laat aanbrengen door een deskundig bedrijf. Bovendien geldt er een lager BTW-tarief van 9% op arbeidskosten voor isolatie. Lees hier meer over subsidie voor vloerisolatie.

zelf vloer isoleren

Zelf kruipruimte isoleren: dit moet je weten

Heb je een kruipruimte in huis die je wilt isoleren? Dan zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Ten eerste de diepte van je kruipruimte. Je kunt enkel zelf een kruipruimte isoleren als de ruimte diep genoeg is om in te gaan. Ten tweede moet je weten dat er veel factoren zijn die voor problemen kunnen zorgen, denk aan het goed plaatsen van dampremmende folie of thermokussens. Als je die niet goed plaats, kan je schimmelproblemen of houtrot krijgen. Ten derde is het slim om je te realiseren dat zelf je vloer isoleren heel veel tijd kost. Reken op minstens twee volle dagen als je zelf folie en isolatiemateriaal aanbrengt. Het isoleren van de kruipruimte noemen we overigens bodemisolatie.

Bodemisolatie werkt als volgt. Als eerste komt er folie op de bodem van de kruipruimte. Daarna komt het isolatiemateriaal. Je kunt kiezen voor isolatiekussens in de kruipruimte, zoals je in de video hieronder ziet. Dit kun je zelf uitvoeren als je enige kluservaring hebt. De tweede optie voor het isolatiemateriaal voor de bodemisolatie: Isolatiechips of isolatieparels. We adviseren je om dat door een isolatiebedrijf te laten doen. Na de dampremmende folie op de bodem worden er namelijk isolatiechips in de kruipruimte geblazen. Dit is veel moeilijker om zelf te doen. Een isolatiebedrijf heeft hier speciale blazers voor: een investering die je niet snel zelf zult (kunnen) doen.

Lees hier de ervaringen van de familie Kleinman met het zelf isoleren van de kruipruimte.
Zie het onderstaande fragment waarin je praktisch wordt meegenomen hoe je zelf je kruipruimte kunt isoleren.

Zelf je kruipruimte isoleren | Isolatie | How to met GAMMA

Zelf vloer isoleren zonder kruipruimte

Van bodemisolatie gaan we door naar vloerisolatie. Waar je bij bodemisolatie de kruipruimte isoleert met chips of platen, werkt vloerisolatie anders. Bij vloerisolatie isoleer je namelijk niet altijd de kruipruimte eronder, maar de vloer zelf. Je kunt op de vloer isoleren of onder de vloer of allebei. In de video hieronder over een zolder isoleren zien we hoe isolatieplaten op de vloer worden aangebracht. Als je isolatiemateriaal onder je vloer wilt hebben, moet je vloer er tijdelijk worden uitgehaald. Eronder wordt dan dampremmende folie gelegd en de isolatiematerialen van jouw keuze.

Zoldervloer isoleren: isolatieplaten en OSB-platen
Zoldervloer isoleren: isolatieplaten en OSB-platen

Wat heb ik nodig voor vloerisolatie?

1
Gereedschap om de vloer te verwijderen

Als je direct onder je vloer gaat isoleren, moet de vloer er eerst uit. Haal de plinten voorzichtig los en gebruik gereedschap zoals een koevoet of beitel om de eerste vloerplaten los te halen. 

2
Gereedschap om je isolatiemateriaal op maat te snijden

Bij zelf isoleren moet je ook zelf voor het gereedschap zorgen. Gebruik hiervoor een werkbank waarop je je isolatieplaten kunt leggen en snij ze op maat met een isolatiezaag of isolatiemes. Er zijn ook elektrische apparaten die je kunt gebruiken voor dikkere materialen zoals een piepschuimsnijder, cirkelzaag, kettingzaag of een reciprozaag met gekarteld zaagblad. Zorg er daarnaast voor dat je jezelf goed beschermd door veilige werkkleding aan te doen, waaronder werkhandschoenen en stevige schoenen.

3
Dampwerende folie

Je hebt een dampscherm, ook wel dampwerende folie genoemd, nodig als materiaal tussen de vloer en het isolatiemateriaal. Dampwerende folie zorgt ervoor dat de isolatie beter is en neemt vocht op, zodat je isolatiemateriaal niet beschimmeld. 

4
Isolatiemateriaal

Het belangrijkste is natuurlijk het isolatiemateriaal zelf. Hier hebben we alle isolatiematerialen voor je op een rij gezet. Bij vloerisolatie worden voornamelijk platen of dekens gebruikt, denk hierbij aan materialen als steenwol, glaswol, piepschuim, vlas, gerecycled katoen en biofoam. 

zelf vloer isoleren, Tonzon Dampremmende isolatiefolie

Tonzon dampremmende isolatiefolie 1,25x8 meter

zelf vloer isoleren materialen Bosch PSA 700 E Reciprozaag - 3 zaagbladen - 710 W

Bosch PSA 700 E Reciprozaag - 3 zaagbladen - 710 W

zelf vloer isoleren

Frost Isolatiemes gekarteld 35 cm

Volg een cursus ecologisch isoleren

Als je nog niet zeker weet of je zelf je vloer kan isoleren kan je hier ook een cursus voor volgen. Het is een stuk goedkoper dan je vloer laten isoleren door een bedrijf en je kan je familie en vrienden vervolgens ook helpen met isoleren. Bij de ecobouwschool kan je voor 50 euro een cursus volgen.

Voor wie is deze cursus? 

  • Je bent een bewuste doe-het-zelver die overweegt zijn huis te isoleren
  • Je bent zij-instromer die klaar is met zijn kantoorbaan en professioneel de handen uit de mouwen wilt gaan steken om de enorme verduurzamingsopgave van de bestaande woningbouw te realiseren
  • Je ziet potentiële inkomsten voor jezelf bij het aanpakken van de enorme verduurzamingsopgave maar wilt dit niet ten koste doen van de planeet
  • Je bent woningeigenaar en je wilt verkennen of ecologisch isoleren wat voor jou is
Preview cursus Ecologisch isoleren
Preview cursus Ecologisch isoleren
Paula Heeger

Paula Heeger

Paula Heeger (27) is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt en tiktokt ze over boeken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.