Zonne-energie is de belangrijkste energiebron op aarde en is oneindig beschikbaar. Zonne-energie kan worden omgezet in elektriciteit en warmte. Met zonne-energie draag je bij aan de ontwikkeling van duurzame energie én je bespaart op je energierekening. Bij gebruik van zonne-energie komen er ook nauwelijks milieubelastende stoffen vrij, zoals CO2. Daarom is zonne-energie duurzaam en kan het eigenlijk niet in een duurzaam huis ontbreken. Er zijn verschillende manieren om zonne-energie te benutten.
Passieve zonne-energie
Ieder huis maakt eigenlijk al gebruik van zonne-energie doordat het energie van de zon absorbeert. Dit is wat we noemen passieve zonne-energie. Door rekening te houden met het ontwerp, de materialen en de ligging van een huis kan hiervan optimaal gebruik gemaakt worden. Bij nieuwbouw wordt tegenwoordig steeds meer rekening gehouden met passieve zonne-energie door grote ramen op het zuiden te plaatsen en kleine op het noorden. Maar het is ook mogelijk om de warmte van de zon te benutten bij bestaande bouw door ramen en een serre. Het probleem is vaak dat ramen ook het meeste warmteverlies opleveren en het snelst zorgen voor oververhitting in een ruimte. De volgende tips kunnen helpen het optimum te bereiken:
Kies aan de zuidzijde van het huis voor vloermateriaal met een hoge thermische massa. Zoals bijvoorbeeld een natuurstenen vloer of keramische tegels. Deze absorberen de warmte die via de ramen binnenvalt en houden de warmte vast.
- Beperk het aantal ramen aan de noordkant van het huis en zorg voor glas met een hoge isolatiewaarde.
- Plaats jaloezieën waarmee je goed kunt regelen hoeveel zonlicht er in de kamer valt.
- Plaats een deur of gordijn tussen het huis en de serre. Hiermee kun je de warmte veel beter reguleren. Zo kun je ook de ruimte afsluiten op een koude donkere winterdag en hete zomerdag.
- Door rekening te houden met de begroeiing in je tuin rondom het huis kun je de warmte ook reguleren. Een loofboom kan bijvoorbeeld aan de zuidzijde met zijn bladeren oververhitting voorkomen.
- Je kunt maximaal van de zon profiteren door ’s morgens als je opstaat de gordijnen op het zuiden of het oosten open te doen. Hierdoor stijgt de temperatuur op een natuurlijke manier en heeft je verwarmingssysteem minder werk om alles warm te stoken.
Zonnecollector of Zonneboiler
Een zonnecollector is een apparaat dat zonlicht omzet in warmte. Deze warmte kan vervolgens gebruikt worden voor het verwarmen van ruimtes of water. Een zonnecollector lijkt vaak veel op een zonnepaneel. De werking is echter anders. Bij een zonnecollector verwarmt de zon het water of vloeistof dat door dunne pijpen in de collector stroomt. Een zonnepaneel wekt elektriciteit op.
De meest toegepaste techniek is de zonneboiler. Het water dat via de collector en zon wordt verwarmt, wordt naar een voorraadvat gepompt en kan worden gebruikt als tapwater of het verwarmen van ruimtes. Hoeveel warm water je krijgt hangt af van de grootte van de zonneboiler en de hoeveelheid zon. Omdat je het hele jaar door warm water nodig hebt, is waterverwarming met zonne-energie één van de nuttigste vormen van duurzame energie.
Zonnepanelen
Zonnepanelen zetten de energie van de zon (daglicht) om via een silicium laag in elektrische energie. Doordat de zon lang niet altijd schijnt, kunnen ze meestal niet in de volledige elektriciteitsvraag voorzien. Je moet er eigenlijk altijd nog een aansluiting op het net bij hebben. Op zonnige dagen is het mogelijk dat je meer stroom opwekt dan dat je gebruikt. Deze kan dan worden opgeslagen in een accu of worden terug geleverd aan de energiemaatschappij.
De gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel ligt rond de 250kWh per jaar (afhankelijk van ligging dak). Een gemiddeld huishouden met een verbruik van 3.500 kWh heeft dus ongeveer 14 panelen nodig om al hun energie zelf op te wekken. Terugverdientijd ligt tussen de 5 en 10 jaar.
Duurzame subsidies en leningen voor zonnepanelen in jouw gemeente
Artikelen
Jouw carbon footprint
Je carbon footprint (koolstofvoetafdruk) is jouw effect op klimaatverandering. Maar hoe is deze opgebouwd en wat betekent dat voor jouw thuissituatie? Jouw carbon footprint houdt…
Overzicht subsidies duurzaam verbouwen 2020
Heb je verbouwplannen en zou je tegelijkertijd graag je huis verduurzamen? Dan zijn er in 2020 een aantal subsidies die interessant voor je kunnen zijn….
Wie is de groenste energieleverancier 2020?
Lang niet alle stroom is even duurzaam. Je merkt het natuurlijk niet in het alledaags gebruik maar voor het milieu en de toekomstige energievoorziening is…
Wat kun je doen om de woning energiezuiniger te maken
Duurzaamheid is tegenwoordig erg belangrijk, en ook huishoudens gaan op zoek naar maatregelen die bijdragen aan een gezonder milieu – en natuurlijk een lagere energierekening….
Zonnepaneel draait mee met zon
We houden de start-up Suncycle uit brabant al een paar jaar in de gaten. Suncycle is de uitvinder van een zonnepaneel dat gebruik maakt van…
Einde subsidieregeling zonnepanelen 2012
Gisteren bereikte ons het nieuws dat het subsidiebudget voor de aanschaf van zonnepanelen de bodem heeft bereikt en daarmee overtekend. Het is dus vanaf nu…
Zonnepaneel geïntegreerd in dakpan
Een mooi scrabblewoord. Maar ook een fraai alternatief voor de standaard zonnepanelen. De gangbare panelen zijn puur functioneel. Ze liggen als lelijke glanzende vlakken op…
Zonnepanelen zonder nadenken bij Eneco
Altijd al zonnepanelen willen hebben maar komt het er door het drukke leven niet van? Dan heeft Eneco misschien de oplossing met het Zon &…
Subsidieregeling zonnepanelen 2012
Eerder schreven wij over uitgelekte details over de BTW-verlaging voor zonnepanelen. Het lijkt erop dat het kabinet er niet uitkomt. Vanaf 2 juli is er…
Uitgelekt: details BTW verlaging zonnepanelen
Het lijkt erop dat onze gebeden zijn verhoord. We hebben uit informele bronnen meer duidelijkheid gekregen over de uitwerking van het plan om de BTW…