Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Zonne-energie in nederland

Zonne-energie

Impact
Milieuwinst
1400 kilo СО2 p/j
Kosten
€4200 voor 10 panelen
Terugverdientijd
9 jaar
Gemak
enkele dagen
Subsidie
Ja

Zonne-energie is de belangrijkste energiebron op aarde en is oneindig beschikbaar. Zonne-energie kan worden omgezet in elektriciteit en warmte. Met zonne-energie draag je bij aan de ontwikkeling van duurzame energie én je bespaart op je energierekening. Bij gebruik van zonne-energie komen er ook nauwelijks milieubelastende stoffen vrij, zoals CO2. Daarom is zonne-energie duurzaam en kan het eigenlijk niet in een duurzaam huis ontbreken. Er zijn verschillende manieren om zonne-energie te benutten. In dit artikel vind je een overzicht van alle artikelen die we hebben geschreven over zonnepanelen.

8
Tips voor efficient gebruik van zonne-energie

Ieder huis maakt eigenlijk al gebruik van zonne-energie door energie van de zon te absorberen. Dit is wat we noemen passieve zonne-energie. Door rekening te houden met het ontwerp, de materialen en de ligging van een huis kan hiervan optimaal gebruik gemaakt worden. Bij nieuwbouw wordt tegenwoordig steeds meer rekening gehouden met passieve zonne-energie door grote ramen op het zuiden te plaatsen en kleine op het noorden. Maar het is ook mogelijk om de warmte van de zon te benutten bij bestaande bouw door ramen en een serre. Het probleem is vaak dat ramen ook het meeste warmteverlies opleveren en het snelst zorgen voor oververhitting in een ruimte. 

Hoe benut je de energie van de zon het meest?

1
Thermische massa

Kies aan de zuidzijde van het huis voor vloermateriaal met een hoge thermische massa. Zoals bijvoorbeeld een natuurstenen vloer of keramische tegels. Deze absorberen de warmte die via de ramen binnenvalt en houden de warmte vast.

2
Ramen

Beperk het aantal ramen aan de noordkant van het huis en zorg voor glas met een hoge isolatiewaarde.

3
Jaloezieën

Plaats jaloezieën waarmee je goed kunt regelen hoeveel zonlicht er in de kamer valt.

4
Ruimtes afsluiten

Plaats een deur of gordijn tussen het huis en de serre. Hiermee kun je de warmte veel beter reguleren. Zo kun je ook de ruimte afsluiten op een koude donkere winterdag en hete zomerdag.

5
Begroeiiing

Door rekening te houden met de begroeiing in je tuin rondom het huis kun je de warmte ook reguleren. Een loofboom kan bijvoorbeeld aan de zuidzijde met zijn bladeren oververhitting voorkomen.

6
Gordijnen openen

Je kunt maximaal van de zon profiteren door ’s morgens als je opstaat de gordijnen op het zuiden of het oosten open te doen. Hierdoor stijgt de temperatuur op een natuurlijke manier en heeft je verwarmingssysteem minder werk om alles warm te stoken.

7
Zonnepanelen

Zonnepanelen zetten de energie van de zon (daglicht) om via een silicium laag in elektrische energie. Bekijk onze zonnepanelen aanbieder vergelijking zodat makkelijk een vrijblijvende offerte  kunt aanvragen.

Meer in deze categorie

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

im interested for my home (villa, located in italia centrale)

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.