Zonne-energie

Impact
Milieuwinst
1400 kilo СО2 p/j
Kosten
€4200 voor 10 panelen
Terugverdientijd
9 jaar
Gemak
enkele dagen
Subsidie
Ja

Zonne-energie is de belangrijkste energiebron op aarde en is oneindig beschikbaar. Zonne-energie kan worden omgezet in elektriciteit en warmte. Met zonne-energie draag je bij aan de ontwikkeling van duurzame energie én je bespaart op je energierekening. Bij gebruik van zonne-energie komen er ook nauwelijks milieubelastende stoffen vrij, zoals CO2. Daarom is zonne-energie duurzaam en kan het eigenlijk niet in een duurzaam huis ontbreken. Er zijn verschillende manieren om zonne-energie te benutten. In dit artikel vind je een overzicht van alle artikelen die we hebben geschreven over zonnepanelen.

1. Wel of geen zonnepanelen?

Zijn zonnepanelen wel of niet geschikt voor jou? Deze vraag stellen veel consumenten die geïnteresseerd zijn in zonne-energie zich af. Of zonnepanelen geschikt zijn voor je hangt af van de situatie van je huis. Zonnepanelen plaatsen is bijvoorbeeld niet handig als je dak in de schaduw ligt, of erg klein is. Meestal wegen de baten echter fors op tegen de kosten. Het aanschaffen van zonnepanelen wordt namelijk steeds goedkoper en al binnen een aantal jaar heb je de investering terugverdiend. Bovendien is het een grote stap in de verduurzaming van je huis

De gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel ligt rond de 250kWh per jaar (afhankelijk van ligging dak). Een gemiddeld huishouden met een verbruik van 3.500 kWh heeft dus ongeveer 14 panelen nodig om al hun energie zelf op te wekken. Terugverdientijd ligt tussen de 5 en 10 jaar.

Weliswaar veroorzaakt de productie van de panelen wat vervuiling, maar die heb je gemiddeld in 3 jaar gecompenseerd. Aangezien de levensduur van een zonnepaneel zo’n 25 jaar is, heb je daarna nog vele jaren milieuwinst. In ons artikel ‘Zonnepanelen wel of niet?‘ lees je alle voor- en nadelen van zonnepanelen. In ons stappenplan vind je praktische tips waar je op moet letten bij het aanschaffen van zonnepanelen. 

2. Aan de slag met de beste zonnepanelen installatie bedrijven

Wanneer je hebt besloten dat je zonnepanelen wilt gaan nemen, is het tijd voor de volgende stap. Want welke zonnepanelen moet je nemen? En welke installatie bedrijven hebben de beste prijs-kwaliteit verhouding? De beste zonnepanelen zijn degene die het meeste zonne-energie opleveren, tegen de laagste kosten. Door de hoge standaarden binnen de EU, vallen de verschillen in kwaliteit tussen zonnepanelen mee.

Toch zijn er een aantal criteria waar je op kan letten bij je aankoop, zoals op de garantie en de verhouding van de prijs en de hoeveelheid Wp opbrengst. Wij hebben alle tips voor zonnepanelen kopen op een rij gezet en vergelijken daarbij een groot aantal zonnepanelen installatiebedrijven op basis van de belangrijkste criteria en reviews. Ook zetten we de beste zonnepanelen van 2020 voor je op een rijtje.

3. Zonnepanelen die net wat anders zijn

De markt van zonnepanelen is in ontwikkeling. Zonnepanelen zijn in de afgelopen jaren steeds populairder geworden, mede doordat ze steeds effectiever en goedkoper worden. Maar kan het nóg beter?

Verschillende marktspelers denken na over deze vraag en ontwikkelen zonnepanelen die net wat anders zijn. Zo zijn er nu ook zonnepanelen dakpannen te koop, zonnecellen geïntegreerd in je dakpan. Deze zijn speciaal bedoeld voor consumenten die de standaard zonnepanelen op hun dak lelijk vinden. Ook zijn er meedraaiende zonnepanelen op de markt, die meedraaien met het zonlicht om meer rendement uit zonne-energie te halen. Een andere interessante ontwikkeling om te blijven volgen is de zonnekegel: een zonnepaneel in de vorm van een kegel die ronddraait en zonnecellen heeft aan alle kanten.

4. Zelf aan de slag met zonne-energie

De zonnepanelen zijn besteld. Tijd om aan de slag te gaan! Sommige mensen overwegen om de panelen zelf op het dak te leggen. In principe raden we dit niet aan. Mocht je dit toch van plan zijn, lees dan eerst ons artikel over zelf zonnepanelen plaatsen.

Heb je een huurwoning maar wil je toch zonnepanelen? Dan is het Plug & Save Solar System misschien iets voor jou. Bij deze draagbare zonnepanelen steek je het stekkertje in het stopcontact en het zonnepaneel is aangesloten. Oh en wist je trouwens al dat je zelfs je tuinverlichting tegenwoordig aan kunt sluiten op zonnepanelen.

5. Zonnepanelen, zonneboiler of windmolen?

Je wilt graag je eigen energie duurzaam opwekken. Maar welk systeem is het meest efficient? Kies je voor zonnepanelen, een zonneboiler of toch een kleine windmolen? Of misschien zelfs voor een combinatie van deze drie. Een lastige afweging. We hebben daarom de verschillende kosten en baten per systeem voor je uitgezocht. In onderstaande artikelen kom je achter onze ontdekkingen. 

6. Subsidies zonne-energie

Zonnepanelen hebben de toekomst: ze zijn relatief eenvoudig te installeren en wekken zelfs op bewolkte dagen duurzame energie op. We hebben ze bovendien hard nodig om de klimaatdoelstellingen van 2030 te halen. Daarom motiveert de Nederlandse overheid via verschillende subsidieregelingen de aanschaf van zonnepanelen voor je woning. Check in ons artikel welke subsidies en leningen voor zonne-energie er zijn in jouw gemeente. Handig om te weten, want je bespaart er flink wat kosten mee!

7. Energieopslag zonne-energie

Duurzame energie is niet constant. De zon schijnt namelijk niet altijd en soms is het windstil. Hierdoor moet het energienet aangevuld blijven worden met vervuilende energie van fossiele bronnen. Gelukkig worden er steeds meer manieren ontwikkeld om duurzaam energie op te slaan. Zo kun je met de zonnepanelen accu opslag bijvoorbeeld je eigen opgewekte stroom opslaan om op een later moment te gebruiken. Of neem het buffervat: een systeem dat verbonden is aan je verwarmingssysteem en energie opslaat in de vorm van warm water.

Ieder huis maakt eigenlijk al gebruik van zonne-energie door energie van de zon te absorberen. Dit is wat we noemen passieve zonne-energie. Door rekening te houden met het ontwerp, de materialen en de ligging van een huis kan hiervan optimaal gebruik gemaakt worden. Bij nieuwbouw wordt tegenwoordig steeds meer rekening gehouden met passieve zonne-energie door grote ramen op het zuiden te plaatsen en kleine op het noorden. Maar het is ook mogelijk om de warmte van de zon te benutten bij bestaande bouw door ramen en een serre. Het probleem is vaak dat ramen ook het meeste warmteverlies opleveren en het snelst zorgen voor oververhitting in een ruimte. De volgende tips kunnen helpen het optimum te bereiken:

  • Kies aan de zuidzijde van het huis voor vloermateriaal met een hoge thermische massa. Zoals bijvoorbeeld een natuurstenen vloer of keramische tegels. Deze absorberen de warmte die via de ramen binnenvalt en houden de warmte vast.
  • Beperk het aantal ramen aan de noordkant van het huis en zorg voor glas met een hoge isolatiewaarde.
  • Plaats jaloezieën waarmee je goed kunt regelen hoeveel zonlicht er in de kamer valt.
  • Plaats een deur of gordijn tussen het huis en de serre. Hiermee kun je de warmte veel beter reguleren. Zo kun je ook de ruimte afsluiten op een koude donkere winterdag en hete zomerdag.
  • Door rekening te houden met de begroeiing in je tuin rondom het huis kun je de warmte ook reguleren. Een loofboom kan bijvoorbeeld aan de zuidzijde met zijn bladeren oververhitting voorkomen.
  • Je kunt maximaal van de zon profiteren door ’s morgens als je opstaat de gordijnen op het zuiden of het oosten open te doen. Hierdoor stijgt de temperatuur op een natuurlijke manier en heeft je verwarmingssysteem minder werk om alles warm te stoken.

Er zijn nog meer manieren om zonne-energie te benutten. Zo kun je ook zonnepanelen op je dak plaatsen. Deze zetten de energie van de zon (daglicht) om via een silicium laag in elektrische energie. In dit artikel vind je een overzicht van alle artikelen die we hebben geschreven over zonnepanelen.

Gerelateerde artikelen

Warmtepomp boven

Van het gas af

Ontdek hier hoe jij van het gas af kan, wat de kosten en baten zijn en lees over de maatschappelijke ontwikkelingen die er spelen rond dit onderwerp.

Lees verder
Dirk

Dirk

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

im interested for my home (villa, located in italia centrale)

Help verduurzamen, stem website van het jaar!

3e jaar op rij genomineerd in de categorie Duurzaamheid. 

STEM HIER EN VERDUURZAAM NEDERLAND

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.