Zonneboiler of warmtepomp

Kijk wat voor jou de optimale investering is voor duurzaam warm water

We moeten van het gas af. Maar tegelijkertijd zitten we er graag warmpjes bij thuis. Hoe verwarmen we ons huis en water duurzaam en zonder aardgas op? Met een zonneboiler of warmtepomp bespaar je op je gasrekening, en verklein je tegelijkertijd je klimaatimpact. In dit artikel lees je alles over de kosten en baten van investeren in een zonneboiler of warmtepomp.

Wat zijn de kosten en baten van een zonneboiler?

Eenmalige kosten

Cq. 2000 euro

Milieuwinst

Cq 330 kilo CO2 per jaar

Besparing

Cq. 80-150 euro

Subsidies

Investeringssubsidie Duurzame warmte aanwezig

Zonneboiler
Zonneboilersysteem

Zonneboiler

Zonnneboilers hebben relatief weinig onderhoud nodig. Ook zijn de kosten laag. Met name in mediterrane gebieden zijn de boilers erg populair, maar ook in ons koude kikkerlandje is een zonneboiler interessant.

Met de zonneboiler kan je je water in huis duurzaam verwarmen. Een zonneboiler werkt met zonnepanelen, dus je verwarmt je water zonder gas. Er komt dus geen CO2 vrij. Met een zonneboiler bespaart een gemiddeld gezin (van vier personen) gemiddeld zo’n 330 kg CO2 per jaar. Ook is de investeringssubsidie Duurzame warmte aanwezig voor het aanschaffen van de zonneboiler. Meer weten over hoe deze subsidie werkt? Je lees het hier.

Kosten en baten zonneboiler

Gemiddeld kost een zonneboiler tussen de € 1800 tot € 3000 meer dan een gewone HR-combiketel. De besparing voor een gemiddeld gezin is ongeveer € 80-150 per jaar. Nederlandse daken zijn vaak wel wat krap en (op het moment van schrijven) is de meerwaarde op een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen nog twijfelachtig. Het rendement van de zon die direct je warme water opwarmt is prima.

De afstemming met je warmtepomp is wel belangrijk en vergt nog wel de nodige tijd en energie. Met een combinatie zal zeker in de zomer als er zon is al je warme water via de zonneboiler geleverd kunnen worden. Je warmtepomp kan je gebruiken voor in de winter. Dit betekent dat je pomp minder elektriciteit nodig heeft in de zomer, omdat het water dan door de zon is opgewarmd.

Kijk hieronder voor de ervaringen met een zonneboiler.

Evaringen zonneboiler

Warmtepomp boven

Wat zijn de kosten en baten van een warmtepomp?

Eenmalige kosten

Afhankelijk van type warmtepomp. Vanaf cq. €4.000,- tot €25.000

Milieuwinst

  • Met een hybride warmtepomp 20% minder CO2-uitstoot
  • Met een volledige warmtepomp met de buitenlucht als bron 30% minder uitstoot.
  • Met een volledige warmtepomp met 
    bodembron 45% minder CO2-uitstoot.

Besparing

Cq. €300 tot €500 per jaar

Subsidies

Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) aanwezig
Eventueel isolatiesubsidie

Warmtepomp

Een warmtepomp is een slim systeem dat zorgt voor duurzame verwarming en warm water. Hoe? Door energie uit de licht, bodem of het grondwater te halen en dat om te zetten in energie. De warmtepomp is erg efficiënt: van 1 kWh stroom maakt een warmtepomp zo’n 2 tot 5 kWh warmte.  

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen: een volledig elektrische warmtepomp, een hybride warmtepomp en een ventilatiewarmtepomp. Wat voor soort warmtepomp je nodig hebt, hangt af van het type woning dat je hebt. Is je huis goed geïsoleerd? Dan is een hybride warmtepomp wellicht iets voor jou. Deze werkt samen met je cv-ketel, en laat het gasverbruik flink falen. Voor een volledige elektrische warmtepomp moet je huis goed tot zeer goed zijn geïsoleerd, of na 2000 gebouwd zijn. Voor huizen die na 1974 gebouwd zijn, is de ventilatiewarmtepomp geschikt.

Kosten en baten warmtepomp

Let op: door de warmtepomp te gebruiken zal je stroomverbruik toenemen. Het gasverbruik gaat daarentegen flink naar beneden. Vergeleken met een hr-ketel op gas, is je CO2-uitstoot met de warmtepomp veel lager. Als het aandeel groene energie op het net toeneemt, dan zal de CO2-uitstoot van (volledig elektrische) warmtepompen zelfs nul zijn. Een duurzame keuze dus!

Een groot nadeel van de warmtepomp is echter dat de kosten hoog kunnen oplopen. De kosten van een warmtepomp zijn drie tot vijf keer zo hoog als een Hr-ketel. Het zal nog wel even duren voordat de aanschafprijs aanzienlijk daalt. Sommige mensen ervaren problemen met warmtepompen, met name in oudere woningen. Hier is de isolatie minder goed, waardoor de warmtepomp veel stroom gebruikt. Een belangrijke voorwaarde voordat je een volledig elektrische of hybride warmtepomp aanschaft is daarom dat je huis goed geïsoleerd is. 

Wel kun je subsidie krijgen als je een warmtepomp koopt, waardoor de aanschaf aantrekkelijker wordt. De hoogte van de ISDE-subsidie hangt af van het type warmtepomp en het bijbehorende vermogen. Vanaf 2021 kan je ook isolatiesubsidie aanvragen. Hier heb je recht op als je binnen een jaar een warmtepomp laat plaatsen en daarnaast een gedeelte van je huis laat isoleren. Hier vind je de voorwaarden voor de isolatiesubsidie

Ook kan de warmtepomp voor geluidshinder zorgen, met name als deze de buitenlucht als bron gebruikt. In de winter, wanneer de pomp harder moet werken, is dit echter minder storend omdat maar weinig mensen in de tuin of op hun balkon zitten.

Lees hieronder Paul’s ervaring met de hybride warmtepomp.

Conclusie: zonneboiler of warmtepomp?

Je wilt je huis duurzaam verwarmen zonder gas te gebruiken. Waar kun je dan het beste in investeren: een zonneboiler of warmtepomp? Met beide oplossingen bespaar je flink op gas. Als je veel zonlicht hebt, dan is de zonneboiler interessant. Het rendement is dan namelijk erg hoog. Bij weinig zonlicht kun je beter kiezen voor een warmtepomp. 

Op dit moment leveren zonnepanelen echter nog meer rendement in totaliteit op dan een zonneboiler. Het rendeert dus meer om met de energie van zonnepanelen via een warmtepomp je water op te warmen, dan via een zonneboiler. Ook heeft een zonneboiler meer onderhoud nodig en is het toch weer een extra syteem met de nodige kosten. Kortom, als je wilt kan je dit aanvullend aanschaffen, maar qua rendement adviseren we op dit moment voor de zonnepanelen + warmtepomp + isolatie combo te gaan. De combinatie van de twee systemen is een erg duurzame keuze. Ze vullen elkaar namelijk aan.  Bij weinig zon neemt de warmtepomp het werk over van de zonneboiler, zodat naverwarming nauwelijks nodig is.

Gerelateerde artikelen

Heatpump installer e

Warmtepomp installateur

Vergelijk installateurs en kijk of een warmtepomp bij jouw huis past In deze vergelijking zoeken wij uit welke partij de beste warmtepomp-installateur is. CV Totaal

Lees verder
Warmtepomp huis

De warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp? Een warmtepomp haalt met elektriciteit energie uit de lucht of uit de grond. Dit is een stuk effectiever dan bijvoorbeeld een

Lees verder
Zonneboiler rendement duurzaam

Zonneboiler

Een zonneboiler zet via een collector op het dak zonlicht om in warmte en verwarmt daarmee de vloeistof (een combinatie van water en antivries) die

Lees verder


Ontdek meer klimaat acties en bespaar

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x