Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Solar water heater

Zonneboiler of warmtepomp?

We moeten van het gas af. Maar tegelijkertijd zitten we er graag warmpjes bij thuis. Hoe verwarmen we ons huis en water duurzaam en zonder aardgas op? Met een zonneboiler of warmtepomp bespaar je op je gasrekening, en verklein je tegelijkertijd je klimaatimpact. In dit artikel lees je alles over de kosten en baten van investeren in een zonneboiler of warmtepomp. Kijk wat voor jou de optimale investering is voor duurzaam warm water.

Wat zijn de kosten en baten van een zonneboiler?

Eenmalige kosten

Cq. 2000 euro

Milieuwinst

Cq 330 kilo CO2 per jaar

Besparing

Cq. 80-150 euro

Subsidies

Investeringssubsidie Duurzame warmte aanwezig

Zonneboiler
Zonneboilersysteem

Zonneboiler

Een zonneboiler werkt met zonnecollectoren op het dak. Via zonne-energie levert de zonneboiler warmte door zonlicht op te nemen. Hiermee wordt het water in huis verwarmt zonder gas te verbruiken. Met name in mediterrane gebieden zijn de boilers erg populair, maar ook in ons koude kikkerlandje is een zonneboiler interessant. Met een zonneboiler kan je het water in je huis duurzaam verwarmen. In Nederland is het een van de goedkoopste en eenvoudigste systemen om zonne-energie te benutten. Wat zijn de kosten en baten van een zonneboiler?

Kosten en baten zonneboiler

Een van de grootste baten van de zonneboiler is de milieuwinst. Een zonneboiler zorgt namelijk voor minder CO2-uitstoot doordat veel minder gas wordt verbruikt. Met een zonneboiler bespaart een gemiddeld gezin (van vier personen) gemiddeld zo’n 330 kg CO2 per jaar!

De terugverdientijd van een zonneboiler is relatief kort. Gemiddeld kost een zonneboiler tussen de € 1800 tot € 3000 meer dan een gewone HR-combiketel. De besparing voor een gemiddeld gezin is ongeveer € 80-150 euro per jaar. Bij gelijkblijvende gasprijzen is de terugverdientijd 12 jaar. Maar de verwachting is dat de gasprijzen komende jaren flink zullen stijgen. De zonneboiler wordt daardoor financieel steeds interessanter. En natuurlijk lever je ook een goede bijdrage aan het milieu!

Daarbij komt dat de overheid en diverse gemeenten de aanschaf van een zonneboiler stimuleren. Zo is de investeringssubsidie Duurzame warmte aanwezig voor het aanschaffen van de zonneboiler. Door gebruik te maken van deze subsidies is de terugverdientijd nog korter. Lees hier meer over hoe deze subsidie werkt.

Ook hebben zonneboilers relatief weinig onderhoud nodig. Bij zonneboilers met een zogeheten terugloopsysteem is eens per 5 jaar onderhoud voldoende. Dit kost zo´n 50 euro. Bij zonneboilers met een zogeheten drukgevuld systeem kost de onderhoud iets meer, ongeveer € 30 per jaar.

Toch zijn er ook een aantal nadelen aan de zonneboiler te noemen. Vaak blijft een Cv-ketel nodig voor naverwarming. Ook is het belangrijk op welke locatie de zonneboiler wordt geplaatst om genoeg zon te vangen. De ideale situatie is dus een schuin dak op het zuiden met weinig tot geen schaduw.

Kijk hieronder voor de ervaringen met een zonneboiler.

Warmtepomp boven

Wat zijn de kosten en baten van een warmtepomp?

Eenmalige kosten

Afhankelijk van type warmtepomp. Vanaf cq. €4.000,- tot €25.000

Milieuwinst

  • Met een hybride warmtepomp 20% minder CO2-uitstoot
  • Met een volledige warmtepomp met de buitenlucht als bron 30% minder uitstoot.
  • Met een volledige warmtepomp met 
    bodembron 45% minder CO2-uitstoot.

Besparing

Cq. €300 tot €500 per jaar

Subsidies

Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) aanwezig
Eventueel isolatiesubsidie

Warmtepomp

Een warmtepomp is een slim systeem dat zorgt voor duurzame verwarming en warm water. Hoe? Door energie uit de licht, bodem of het grondwater te halen en dat om te zetten in energie. De warmtepomp is erg efficiënt: van 1 kWh stroom maakt een warmtepomp zo’n 2 tot 5 kWh warmte.  

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen: een volledig elektrische warmtepomp, een hybride warmtepomp en een ventilatiewarmtepomp. Wat voor soort warmtepomp je nodig hebt, hangt af van het type woning dat je hebt. Is je huis goed geïsoleerd? Dan is een hybride warmtepomp wellicht iets voor jou. Deze werkt samen met je cv-ketel, en laat het gasverbruik flink falen. Voor een volledige elektrische warmtepomp moet je huis goed tot zeer goed zijn geïsoleerd, of na 2000 gebouwd zijn. Voor huizen die na 1974 gebouwd zijn, is de ventilatiewarmtepomp geschikt.

Kosten en baten warmtepomp

Let op: door de warmtepomp te gebruiken zal je stroomverbruik toenemen. Het gasverbruik gaat daarentegen flink naar beneden. Vergeleken met een hr-ketel op gas, is je CO2-uitstoot met de warmtepomp veel lager. Als het aandeel groene energie op het net toeneemt, dan zal de CO2-uitstoot van (volledig elektrische) warmtepompen zelfs nul zijn. Een duurzame keuze dus!

Een groot nadeel van de warmtepomp is echter dat de kosten flink kunnen oplopen. De aanschafkosten van een warmtepomp zijn drie tot vijf keer zo hoog als een Hr-ketel. Het zal nog wel even duren voordat de aanschafprijs aanzienlijk daalt. Sommige mensen ervaren problemen met warmtepompen, met name in oudere woningen. Hier is de isolatie minder goed, waardoor de warmtepomp veel stroom gebruikt. Een belangrijke voorwaarde voordat je een volledig elektrische of hybride warmtepomp aanschaft is daarom dat je huis goed geïsoleerd is. 

Wel kun je subsidie krijgen als je een warmtepomp koopt, waardoor de aanschaf aantrekkelijker wordt. De hoogte van de ISDE-subsidie hangt af van het type warmtepomp en het bijbehorende vermogen. Vanaf 2021 kan je ook isolatiesubsidie aanvragen. Hier heb je recht op als je binnen een jaar een warmtepomp laat plaatsen en daarnaast een gedeelte van je huis laat isoleren. Hier vind je de voorwaarden voor de isolatiesubsidie

Ook kan de warmtepomp voor geluidshinder zorgen, met name als deze de buitenlucht als bron gebruikt. In de winter, wanneer de pomp harder moet werken, is dit echter minder storend omdat maar weinig mensen in de tuin of op hun balkon zitten.

Lees hieronder Paul’s ervaring met de hybride warmtepomp.

De hybride warmtepomp van Paul
De hybride warmtepomp van Paul

Conclusie: zonneboiler of warmtepomp?

Je wilt je huis duurzaam verwarmen zonder gas te gebruiken. Waar kun je dan het beste in investeren: een zonneboiler of warmtepomp? Met beide oplossingen bespaar je flink op gas. Als je veel zonlicht hebt, dan is de zonneboiler interessant. Het rendement is dan namelijk erg hoog. Bij weinig zonlicht kun je beter kiezen voor een warmtepomp. Op dit moment leveren zonnepanelen echter nog meer rendement in totaliteit op dan een zonneboiler. Het rendeert dus meer om met de energie van zonnepanelen via een warmtepomp je water op te warmen, dan via een zonneboiler. Ook heeft een zonneboiler meer onderhoud nodig en is het toch weer een extra systeem met de nodige kosten.

Qua rendement adviseren we daarom op dit moment voor de combinatie zonnepanelen/zonneboiler + warmtepomp + goede isolatie te gaan. De combinatie van deze systemen is een erg duurzame keuze die bovendien flink wat kosten kan besparen. Ze vullen elkaar namelijk aan. Bij weinig zon neemt de warmtepomp het werk over van de zonneboiler, zodat naverwarming nauwelijks nodig is. Het vergt de nodige tijd en energie om de twee systemen goed op elkaar af te stemmen. In de zomer, als er zon is, zal je warme water via de zonneboiler geleverd kunnen worden. In de winter kun je juist goed gebruik maken van je warmtepomp Deze verbruikt minder elektriciteit in de zomer, omdat het water dan door de zon is opgewarmd.

Meer in deze categorie

Bart Ladrak

Bart Ladrak

Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.