Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
beste ledlampen, ledlampen, duurzame verlichting, duurzaam huis

Dit zijn de beste ledlampen voor in huis

Impact
Milieuwinst
87 kilo СО2 p/j
Kosten
5-50 euro
Terugverdientijd
2 jaar
Gemak
1 uur
Subsidie
Nee
Sluiten
Toelichting

Milieuwinst: Gemiddeld is er 70% minder CO2-uitstoot bij led-verlichting, een led-lamp verbruikt 90% minder stroom dan een gloeilamp en 85% minder dan een hallogeenlamp.

CO2: Op basis van de besparing over 15 jaar is volgens milieucentraal de besparing per jaar 4,6 euro ten opzichte van je oude (gloei) lampen. Dat maakt de gemiddelde terugverdientijd 2 jaar. 

Volgens milieucentraal hangen in een gemiddeld huishouden nog wel 24 onzuinige lampen, daarmee zou je 35 euro per jaar kunnen besparen. 

Voor CO2 kan je uitgaan van 35 * 4,16 (aan kwh per euro) * 0,6 (aan kilo CO2 per Kwh) = 87 kilo CO2 per jaar. 

Een goede eerste stap naar een duurzamer thuis, is het vervangen van je verlichting. Hangen er nog gloei- en halogeenlampen in jouw woning en wil je energie besparen in huis? Dan is kiezen voor ledlampen een heel goed idee. De lampen gaan namelijk langer mee, zijn beter voor het milieu én je bespaart er flink wat mee op je energierekening. In dit artikel zetten we de beste ledlampen voor je op een rij.

Waarom wil je kiezen voor ledlampen?

Ledlampen gebruiken veel minder energie dan gloeilampen. Een ledlamp gebruikt gemiddeld tussen de 2 en 12 watt, gedimd of op volle sterkte. Volgens Milieu Centraal is een ledlamp 90% zuiniger dan een gloeilamp en 85% zuiniger dan een halogeen-lamp. Daarom is dé reden om te kiezen voor ledlampen: energie besparen in huis. En dat levert een lagere energierekening op.

Ten tweede heeft een ledlamp een langere levensduur. Het is dus een duurzamere keuze om voor goede ledverlichting te kiezen, omdat je minder vaak je lampen hoeft te vervangen en weg te gooien. Ledlampen zijn dan wel duurder om aan te schaffen, ze gaan veel langer mee: zo’n 15000 branduren tegenover 1000 branduren van een gloeilamp. 

Ten derde is er ook een veiligheidsreden om voor ledlampen te kiezen. Ze worden namelijk veel minder snel heel warm dan gloei- en halogeenlampen. De kans op brandgevaar is dus een stuk kleiner. En, als laatste: ledlampen zijn beter voor het milieu. Naast dat ze langer meegaan en je daardoor minder gloeilampen weg hoeft te gooien, worden er bij de productie ook minder schadelijke materialen zoals lood gebruikt.

beste ledlampen, ledlampen, duurzame verlichting, duurzaam huis

Ook handig om te weten: gloeilampen worden niet meer geproduceerd

Op 17 februari 2009 werd door de Europese Unie een akkoord bereikt op het verbod om gloeilampen in omloop te brengen. Dit houdt in dat de standaard gloeilamp zoals in dit artikel beschreven na 2012 niet langer mocht worden ingevoerd of geproduceerd voor huis-tuin-en-keuken-verlichtingsdoeleinden.

Vooroordelen over ledlampen

LED lampen geven een raar soort licht, dat niet prettig is

Deze stelling moeten we toch echt afzwakken. Bij de eerste ledlampen die op de markt kwamen werd het warme geel van een ouderwetse gloeilamp nog niet bereikt. Inmiddels zijn er zoveel ledlampen op de markt dat je kunt kiezen uit verschillende soorten licht. Van warm wit licht tot sfeerlicht, dimbare lampen tot led-lampen met sensor. Dat ledlampen enkel een kil blauw licht geven is inmiddels echt achterhaald.

LED lampen zijn duur,  een enkel peertje kost gauw 25 euro of meer

De prijs van een ledlamp is inderdaad hoger dan de prijs van een gloeilamp. Toch is het duidelijk dat een ledlamp een goede investering is. Je bespaart er namelijk flink mee op je energierekening, waardoor je de kosten van de aanschaf er makkelijk uit kunt halen. Ook gaan ze veel langer mee. Laat je dus niet tegenhouden door de prijs. De beste led lampen hebben bovendien een goede prijs-kwaliteitverhouding. Ze gaan lang mee, geven goed licht en je bespaart er ook nog eens energie mee in huis.

Top 3: de beste ledlampen van dit moment

We beginnen met de led-lampen die je vrijwel voor alles kunt gebruiken: de peertjes. Dit zijn de basis peertjes die je in hanglampen, tafellampen, staande lampen en plafondlampen kunt gebruiken. De led-lamp van Integral staat bij ons op nummer 1 omdat er 3 jaar garantie op zit én er veel goede en betrouwbare beoordelingen van zijn te vinden online.

1
Integral Led-lamp - E27

Onze keuze
Integral led lamp e
Kwaliteit
9,6
Watt
6
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
9.3/10
Voordelen
3 jaar garantie
Energielabel A
Geeft warm wit licht
Lamp van 6 Watt
Extra: heeft een dag- en nachtsensor
Nadelen
Niet dimbaar
Omschrijving
Deze 5W lamp schakelt automatisch aan bij schemer en gaat weer uit bij zonsopkomst. levert een warm wit licht en is ideaal geschikt voor bijvoorbeeld tuin, terras, patio, carport, gang of om de voordeur te verlichten.
...
Beste prijs

2
Philips Nigel Led-lamp - E27

Beste kwaliteit
Philips led lamp beste ledlampen
Kwaliteit
10
Watt
8
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.8/10
Voordelen
2 jaar garantie
Energielabel A
Geeft warm wit licht
Lamp van 8 Watt
Nadelen
Niet dimbaar
Omschrijving
De lichtbron heeft een E27 fitting en het wattage is 8 watt. Deze lichtbron is niet dimbaar.
...
Beste prijs

3
Integral Billy Led-lamp E27

Integral billy led lamp e
Kwaliteit
9,6
Watt
10
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.5/10
Voordelen
3 jaar garantie
Energielabel A
Geeft warm wit licht
Lamp van 10 Watt
Nadelen
Niet dimbaar
Omschrijving
De lichtbron heeft een E27 fitting en het wattage is 10 watt. Deze lichtbron is te dimmen met een geschikte dimmer. De lichtbron geeft Warm wit licht met 2700 Kelvin.
...
Beste prijs

Top 3: de beste dimbare ledlampen

Ook slimme ledlampen die je met een app op je telefoon of via je Google Home kunt bedienen zijn populair. We zetten de beste slimme dimbare ledlampen voor je op een rij en beoordelen ze op duurzaamheid.

1
Nanoleaf Essentials A19 Wit & Kleur E27 3-pack

Onze keuze
Beste ledlampen met dimmer nanoleaf essentials a
Kwaliteit
9,3
Watt
9
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
9.3/10
Voordelen
2 jaar garantie
16 euro per ledlamp
Energielabel A
Geeft wit en gekleurd licht
Te bedienen via smartphone
Omschrijving
Met dit Nanoleaf Essentials A19 Wit & Kleur E27 3-pack geef je een ruimte meerdere tinten wit licht en alle kleuren van de regenboog. De lampen passen zich gedurende de dag aan aan de lichtintensiteit. Zo geniet je altijd van het ideale licht. Deze smartlampen verbind je via wifi. Vervolgens koppel je hem met QR code, NFC of Thread aan je telefoon. Via de Nanoleaf app bestuur je deze lamp vervolgens. Je hebt daardoor geen bridge nodig om deze te bedienen met je telefoon. Je stelt de lampen niet alleen in op meerdere kleuren, maar koppelt deze ook aan een spraakassistent. Zo bedien je de lampen zonder op te staan of je smartphone te pakken.
...
Beste prijs

2
PHILIPS HUE Bluetooth - White ambiance - E27 - 2-pack

Philips hue bluetooth white ambiance e pack
Kwaliteit
9
Watt
9,5
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
9/10
Voordelen
2 jaar garantie
22 euro per ledlamp
Energielabel A+
Geeft zacht tot hard wit licht
Te bedienen via smartphone
Nadelen
Geeft geen gekleurd licht
Hogere prijs
Omschrijving
Met deze twee Philips Hue white ambiance ledlampen met E27-fitting creëer je moeiteloos de juiste sfeer. Deze slimme lampen stel je eenvoudig naar wens in voor een wittint op maat. Je hebt tot wel 50.000 wittinten tot je beschikking van warm- tot koelwit. Via Bluetooth bedien je de lampen direct of je koppelt ze aan een Hue bridge (los verkrijgbaar) voor toegang tot alle beschikbare verlichtingsfuncties, zoals het personaliseren van lichtscènes, het instellen van timers en nog veel meer. Daarnaast kun je de lampen handsfree bedienen met spraakcommando’s. Dankzij de Alexa-, Google Assistant- en Siri-ondersteuning stel je meerdere lampen of een enkel exemplaar in met eenvoudige spraakopdrachten. Met de Philips Hue white ambiance ledlampen met E27-fitting geniet je op elk moment van de dag van gepast licht.
...
Beste prijs

3
Qumax Smart Lamp E27 - 4 stuks

Qumax smart lamp e beste ledlampen
Kwaliteit
9
Watt
7
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.6/10
Voordelen
1 jaar garantie
17,50 per ledlamp
Energielabel A
Geeft wit en gekleurd licht
Te bedienen via smartphone
Nadelen
Minder garantie
Omschrijving
De smart lamp van Qumax is ontzettend gemakkelijk in gebruik. Deze slimme verlichting wordt geleverd met een handige app waarin je overzichtelijk alle functies kunt bedienen, zoals het instellen van de kleuren en scenes. Het is ook mogelijk om te kiezen voor de muziek modus waarmee je geniet van een feestelijke lichtshow. Daarnaast is het mogelijk om de smart lamp te bedienen via voice-control. Zo kun je binnen een handomdraai je kamers omtoveren tot sfeervolle ruimtes.
...
Beste prijs

Meer in deze categorie

Paula Heeger

Paula Heeger

Paula Heeger (27) is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt en tiktokt ze over boeken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

11 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Nu al twee lampen van Pharox defect geraakt. (Dimbare LED) Pharox reageert niet op email of twitter.
Kortom: Pharox is niet aan te raden.

Ik heb reeds verschillende led lampen in mijn bezit.
Philips is slecht. De garantie nog slechter. Na 6 maand waren de helft defect. Philips gebaard van Co voor de garantie.
Daarin tegen heb ik Yarled ( Zo te zien vroeger Nortomled) spotjes waar ik enorm tevreden over ben, al ruim 2 jaar in mijn bezit. Geen enkel defect. Ik heb ook e14 kaarslampjes van Yarled. 1 was achter een maand defect. Dit gemeld en de volgende dag kosteloos een nieuw exemplaar. Waar vindt je zo service nog. Reclame gemaakt bij geburen en deze zijn ook enorm tevreden over de yarled producten. Led lampen zijn zeker niet slecht. Meestal in een jaar terug verdiend, volgens mijn berekening. Ze zijn niet meer zo duur. Door mijn spotjes te vervangen bespaar ik ruim €600 per jaar. Niet slecht.

Onlangs ging na korte tijd de Pharox led lamp al stuk terwijl die zogenaamd jaren mee zou gaan. Niet dus. Onder de andacht van de producent gebracht maar die laat helemaal niets van zich horen. zo wordt het dus nooit wat met die led lampjes. Duur & onbetrouwbaar.

Levensduur van ledlampen… nog niet altijd zoals je mag verwachten

Heb bij Leditlight de afgelopen jaren regelmatig lampen gekocht.
Onder andere een serie van 5 MR16 lampen. Hiervan zijn er binnen de garantietermijn van 3 jaar 3 stuk gegaan. De laatste 2 gaven recent de geest, net na afloop van de garantietermijn (een deed niets meer, de ander brandde nog op minder dan de halve sterkte).
Het is helder dat hier sprake is van een slechte serie (een led lamp die na 3 jaar stuk gaat moet je overigens nooit kopen omdat je dan de hogere aanschafprijs niet terugverdient).
Leditlight laat echter ondanks herhaalde mailtjes NIETS van zich horen.
Een typisch voorbeeld van SLECHTE SERVICE en SLECHTE KWALITEIT.

Helaas kan ik nog geen ledlampen vinden met pf (powerfactor) 1 vinden .
Zolang de fabrikanten dit nog niet voor elkaar hebben komt er geen bij mij in huis.
spaarlampen net zo min.
Ik ben weer terug naar gloei en ecogloei,de netvervuiling die door de netbeheerders weer in orde gemaakt moet worden moeten wij toch zelf weer betalen.

Ga voor aankoop even googelen op pf of powerfactor

wil

Een tijdje geleden wat ledlampen en ledspots getest.
Tot mijn conclusie komt het merk Nortomled bij mij op N°1 qua ledlampen.
De grote merken zoals philips en Osram kunnen er toch niet aan tippen aan het mooi lichtkleur en sterkte. Ook de haloled spotjes zijn super. Juist zoals een halogeen warm van kleur, goed dimbaar en sterk qua lumen opbrengst. Mij valt op dat veel fabrikanten overdrijven met lumen beschrijving. Bij Nortomled blijkt dit wel juist te zijn. Ben tevreden een aanrader.

Een jaar geleden een hele goedkope led-lamp gekocht vergelijkbaar met 25 W gloeilamp. Het licht hiervan is groenig terwijl de kleurtemperatuur 3000K zou zijn. Gisteren een iets duurdere gekocht bij de plaatselijke bouwmarkt zgn. met 36 premium leds van XQ-lite 2700K en deze heeft op zich een redelijke kleur, zou niet echt willen zeggen dat het 2700K is maar het komt in de buurt, en deze geeft een klein beetje een stroboscoop effect. Als ik bijvoorbeeld een beweging maak ik dit licht lijkt het alsof het een beetje schokkerig gaat. Geen idee of dit te maken heeft met het feit dat er veel kleine lampjes opeengepakt in zo´n bolletje zit of dat de kwaliteit led gewoon slecht is. Hij is voor in de wc dus ik lig er niet wakker van maar het zal nog lang duren voor ik led-lampen in mijn huiskamer introduceer.

At Robin, wij hebben onze horica zaak verlicht met lampen van Nortomled.
Wij zijn er zeer tevreden over. Toch één van de betere zaken met lichtverlichting.

ik ben opzoek naar goede zaallicht led lampen welke zijn daarvoor het meest geschikt ?
mvg

Dear Manager
New year is arrived, new opportunity to get new qualified suppliers,
just try to learn more about LYMAGIC LED.

LYMAGIC LED focus on latest design LED product,
especially on quality and production of luminaries.
Qualified product would not help winning new market, but also
strengthen the present market.

LYMAGIC LED cover TUBE, SPOT, BULB,as well as DOWN lights.
you would found them worth your trying after you have learn them well.
Just let me know any confuse about them.

All the best to you in 2012
Steven H

Shenzhen Lymagic Technology Co.,Ltd

De lampjes gekocht bij http://www.nortomled.be, ik zie dat het ondertussen al andere versies zijn. De 8W heeft een mooi warm licht, nergens een ledlamp gevonden met zo een mooi warm licht, geen roze gloed. Ook een 7w versie gekocht van nortomled & philips, maar de duidelijke winnaar is de 7w van nortomled. Toch een firma dat ik zal volgen.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.