Philips myambiance masterled wattAl maanden, zo niet jaren, denk ik er over na om energie in huis te gaan besparen op het gebied van verlichting. Ondertussen is de ouderwetse gloeilamp behoorlijk in de ban gedaan, en zijn er meer dan voldoende alternatieven beschikbaar  gekomen. Tenminste… als we de fabrikanten moeten geloven.  De nieuwste verlichting heet LED. Dit staat voor Light Emitting Diode. Een elektronische lichtbron, opgebouwd uit vele kleine “lampjes” (LED’s).  En… zo slim gemaakt dat de LED lampen zijn uitgerust met een gewone schroef-fitting waardoor deze passen in de bestaande armaturen.

Maar… alhoewel ik dus er wel over nadenk… doe ik het niet. Wat zijn nou mijn vooringenomen bezwaren?:

LED lampen geven een raar soort licht, dat niet prettig is
LED lampen zijn duur.  Een enkel “peertje” kost gauw 25 euro of meer
LED lampen zijn ingewikkeld. Wat bespaar je er nu mee?

Kortom, redenen genoeg om er eigenlijk niet aan te beginnen. Desalniettemin heb ik samen met Duurzaam Thuis de stoute schoenen aangetrokken en een hele doos vol gangbare LED lampen gekocht. Dit om nu eens echt thuis te gaan testen wat ik er van vind. En dat werd hoog tijd. Hieronder kunnen jullie de bevindingen lezen van mijn persoonlijke Ledlampen test.

Gebruikte populaire Ledlampen voor test

We hebben voor deze ledlampen test de volgende LED lampen gebruikt, te weten:

  • Philips MyAmbiance 9 Watt Warm White € 32,49
  • Philips Econic 7 watt  Warm White € 26,99
  • Philips MyAmbiance MasterLed 12 watt Warm white € 54,99
  • Pharox 300 6 Watt Warm White €21.99
  • Pharox 400 8 Watt Warm White €29.99
  • Nortom LED 6 Watt Warm White €26.98
  • Nortom LED 8 Watt Warm White €31.50

Opstelling Duurzaam Thuis LED lampen test

Deze LED lampen heb ik allemaal in mijn huiskamer hanglamp geschroefd. Daarnaast zijn ze in een opstelling geschroefd in een set van 3 om ook onderlinge verschillen te zien. (ja, duurzaam thuis heeft een mooi balkje in elkaar geklust) Eveneens in deze opstelling zijn de lampen gedimd. Met mijn bezwaren in mijn achterhoofd ben ik op een donkere avond gewoon maar eens begonnen. Eerst je vingers eens goed branden aan het gewone peertje dat je er uit wilt schroeven. Dat moet dus in het donker… En dan lamp voor lamp erin schroeven.  Dat gaat gelukkig makkelijk. LED lampen zijn wel relatief zwaar, maar… ze worden niet (zo snel) heet. Dat betekent dus ook dat ze veel minder energie verliezen in warmte.

Wat sowieso opvalt is dat  je om een LED lamp te dimmen eerst “vol gas” vermogen moet geven. Op dat moment gaat de LEDlamp aan, en dan kan je hem terugdimmen. Hoe veel, dat verschilt per lamp. In tegenstelling tot spaarlampen geeft een LED vrijwel direct het licht dat hij moet geven. Dus niet wachten, gewoon aan en klaar en dat is lekker.

Eerste Persoonlijke test resultaten LED

Hieronder zie je per lamp wat mijn bevindingen zijn. Daarnaast heb ik dit alles in een tabelletje met + en – ook samengevat.

Philips myambiance watt warm whitePhilips MyAmbiance 9 Watt Warm White

Dit is geen wit licht, dit is gelig licht. Erg fel om in te kijken, maar de reflectie via de muren is niet wit… een vreemde kleur eigenlijk. Wel geeft deze lamp heel veel licht. De Philips MyAmbiance is de nieuwe generatie Ledlampen van Philips. In onze test hebben we ook Philips Econic meegenomen. Dit is een ‘oudere’ lamp die een lagere lichtopbrengst heeft, maar wat mij betreft wel het dichtst in de buurt komt van een gloeilamp.
Kleur:   vreemd gelig met een tintje roze…
Dimkwaliteit: goed
Intensiteit (equivalent van  9Watt): Deze Philips MyAmbiance geeft heel veel licht. Te vergelijken met een 60Watt peertje.

Pharox watt warm whitePharox 300 6 Watt Warm White

De pharox lamp is erg goed dimbaar… gaat niet flikkeren en kan vrij ver worden teruggedimd. Het licht is prettiger dan de Philips, maar er zit iets “neonachtigs” in. Door deze neon kleur geeft de Pharox 300 een koud en wit licht. De term ‘warm licht’ op de verpakking is wat ons betreft niet terecht. De hoeveelheid licht is minder dan dat van De Philips.
Kleur:  veel kouder wit, reflectie op muren neigt naar een lichtgroene tint.
Dimkwaliteit: erg goed, maar de kleur verdient geen dimlicht. Waarom zou je een koudere kleur dimmen, gezelliger wordt het er niet van.
Intensiteit (equivalent van  6 Watt): de Pharox 300 geeft ruim voldoende licht, maar dat is op volle sterkte.

Nortom led watt warm whiteNortom LED 8 Watt Warm White

Best goed, komt aardig in de buurt van een gewoon peertje, maar de bol is echt slecht homogeen verlicht. Is dat erg? Wat mij betreft niet, zeker niet als de lamp in een armatuur zit. Deze Norton led 8 watt is niet de beste keuze als je er direct opkijkt maar in een schemerlamp geeft hij een hele aardige warme kleur waardoor hij dicht in de buurt komt van een peertje. Tijdens de test ben ik eigenlijk steeds enthousiaster geworden over de Norton led 8
Kleur: lijkt aardig op een echt peertje
Dimkwaliteit: matig. Gaat bij gedimde stand hoogfrequent knipperen
Intensiteit (equivalent van  9Watt): Als je de Norton Led 8 watt vergelijkt met andere lampen van 9 Watt geeft deze duidelijk minder licht. Het is niet een 60 watt equivalent.

Philips econic warm white wattPhilips Econic 7 watt Warm White

Duidelijk een ander soort lamp. De LEDs zitten hoog in het glas, maar het vermogen van het licht is niet optimaal. Ook hier een neonachtig effect, hetzij minder dan de anderen… maar het is een vreemd peertje qua homogeniteit van het licht. Wel is deze heel goed dimbaar… sterker nog… je krijgt hem niet uit met de dimmer op 0. Vreemd. Maar hij gaat niet flikkeren… eigenlijk is dit een best goede lamp. Sterker nog de Philips Econic is misschien wel een echte gloeilamp killer. Inmiddels heb ik nog twee nieuwe Philips Econic ledlampen besteld en ben ik te spreken over de warme kleur. De Philips Econic is niet geschikt op plekken waar je heel veel licht nodig hebt zoals boven de eettafel, daarvoor heeft hij een te lage lichtopbrengst.
Kleur:  Het is even wennen, maar het komt in de buurt van een gewone gloeilamp.
Dimkwaliteit: goed dimbaar,  maar deze gaat niet uit op stand 0.
Intensiteit (equivalent van  7 Watt): De Philips Econic heeft een aardige licht opbrengst. Natuurlijk minder dan een 9 Watt lamp, maar wel voldoende.

Philips myambiance masterled wattPhilips MyAmbiance MasterLed 12 watt Warm white

Weer een Philips, maar nu een met buitenaardse vormgeving. Deze geeft gezellig licht, als puntbron. Ik krijg een beetje een campinggevoel bij dit licht. De lamp zelf ziet er stoer uit, maar de randjes lichten op alsof het een vervuilde lamp is. Dat zie je natuurlijk alleen als deze niet in een armatuur zit. Maar gezien de vormgeving is deze lamp daar ook niet voor bedoeld denk ik. De Philips MyAmbiance Master led 12 is momenteel één van de krachtigste ledlampen op de markt. Hij geeft echt een bak licht en kan zich meten met een gloeilamp van 60 watt. De Philips MyAmbiance Master led blijft een raar ding om te zien, maar zijn prestaties zijn groots. Wel is de prijs van ruim € 50,- aan de hoge kant. Wil je hiermee je huis ledden dan kost het een vermogen
Kleur:   Het licht is wat gelig met geelroze tinten. Niet onprettig, maar duidelijk anders.
Dimkwaliteit: goed
Intensiteit (equivalent van  12 Watt): De Philips MyAmbiance Master ledlamp heeft heel veel licht opbrengst. Het is ook de zwaarste uit de test.

Pharox watt warm whitePharox 400 8 Watt Warm White

Pharox heeft duidelijk een technologie die in meerdere lampen wordt gebruikt. Deze 8 Watt variant lijkt qua licht toch op haar broertje van 6 watt. En dat is een groot voordeel in de wereld van led verlichting. Bij Philips is er bijvoorbeeld geen pijl te trekken op de kleur of lichtopbrengst. Alle lampen zijn anders en daarmee niet te vergelijken. In sommige gevallen geeft een ledlamp van 6 watt meer licht dan een 9 watt. Het lijkt erop dat Philips met veel verschillende leveranciers werkt en dat maakt onderling vergelijken onmogelijk. Dit zou je eigenlijk niet verwachten van de grootste lichtproducent van de wereld! Zoals gezegd heeft Pharox dit probleem niet. Wat ook bij de Pharox 400 opvalt is het witte licht. De claim ‘warm licht’ wordt niet waargemaakt en komt in de buurt van een spaarlamp kleur.
Kleur:   Het is koeler licht dan dat van de Philips lampen. Er is weinig verschil met de 6 watt Pharox lamp.
Dimkwaliteit: goed
Intensiteit (equivalent van  8 Watt): de Pharox 400 heeft voldoende  licht opbrengst, maar het houdt niet over.

Nortom led watt warm whiteNortom LED 6 Watt Warm White

Absoluut een andere lamp dan de eerder geteste Nortom. Een ander wattage geeft niet alleen meer of minder licht het geeft ook een andere kleur. Net als bij de Philips ledlampen dus lastig bij herhaalaankopen. De Nortom led 6 watt is in verhouding krachtiger dan zijn grote broer de Nortom LED 8 watt. Wel ben ik enthousiaster over de kleur van de laatste.
Kleur:   deze heeft toch wel roze accenten in het licht. Je moet er van houden… wel homogeen verdeeld licht (wat de ander Norton minder heeft).
Dimkwaliteit: ook deze gaat flikkeren bij lagere dimstanden. Norton heeft hier nog een technische uitdaging.
Intensiteit (equivalent van  8Watt): De Nortom LED 6 Watt heeft een flinke opbrengst.

Overzichtstabel LED lampen

Let op: De tabel en de equivalentgetallen, kleur, intensiteit en dimbaar zijn gebaseerd op het onderzoek van de auteur. Dit kan dus sterk afwijken van fabrieksopgaven en/of uw eigen persoonlijke waarnemingen.

Merk&type

Equivalent

Kleur

Intensiteit

Dimbaar

Prijs

Philips MyAmbiance 9 Watt  >60 Watt Gelig met tintje roze Zeer hoog, veel licht Goed  €32,49  
Pharox 300 6 Watt   40 – 60 Watt Koeler wit met groenige tint Ruim Voldoende Erg goed  €21.99
Nortom LED 6 Watt  40 Watt Erg goed, vergelijkbaar met gloeilamp Weinig lichtopbrengst Gaat knipperen bij weinig licht  €26.98
Philips Econic 7 watt  40 – 60 Watt Komt in de buurt van gloeilamp Voldoende Goed, maar gaat niet uit  €26,99
Philips MyAmbiance 12 watt  >60 Watt Geelroze tinten in het wit Heel veel licht, maar puntbron, niet homogeen Goed  €54,99
 Pharox 400 8 Watt  60 Watt Koeler wit met groenige tint Voldoende Goed  €29.99
 Nortom LED 8 Watt  >60 Watt Wit licht met roze tinten Homogeen en veel licht Gaat knipperen bij weinig licht  €31.50

Na al dit testen van deze lampen zijn mijn ogen toch wel enigszins aangetast door het continu kijken in diverse lichtbronnen. Wat moet ik nou zeggen van al deze LED ontwikkelingen? Kijkend naar mijn vooronderstellingen moet ik toch wel het een en ander nuanceren:

  • LED lampen geven een raar soort licht, dat niet prettig is
  • LED lampen zijn duur.  Een enkel “peertje” kost gauw 25 euro of meer
  • LED lampen zijn ingewikkeld. Wat bespaar je er nu mee?

LED lampen geven een raar soort licht, dat niet prettig is?

Deze stelling moet ik afzwakken. De kwaliteit van het licht gaat vooruit, maar het warme geel van een ouderwetse gloeilamp hebben deze lampen geen van allen nog bereikt. Het lijkt erop alsof het LED spectrum nogal karig is… een paar kleuren zitten erin en dat maakt samen een soort Wit… warm of koud, dat maakt niet uit. Maar de breedte in warm licht bereiken ze geen van allen. Maar is dat erg? Nee… wij zijn nu eenmaal opgegroeid met de gloeilamp. Alhoewel deze meer het natuurlijk licht benadert (zon, maan of vuur) zijn we dit ook maar gewoon gewend vanaf onze geboorte. Met de LED lampen kan je mijns inziens prima leren leven. Lees ook aanval ingezet op gloeilamp

LED lampen zijn ingewikkeld. Wat bespaar je nu ermee?

LED lampen gebruiken echt veel minder energie. Ik kan dit ook goed meten op mijn Wattcher (zie een eerder artikel Testverslag Energiemeter Wattcher). Een LED lamp gebruikt tussen de 2 en 12 watt… gedimd of op volle sterkte.  Gedimd worden ze ook echt niet warm… op volle sterkte na verloop van tijd wel overigens. Op de prijzen van de verschillende typen moet je mijns inziens niet teveel letten… het kost een godsvermogen om je huis te LEDDEN, grofweg kosten de lampen tussen de 15 – 50 euro per stuk. Maar let op… je bespaart op een 60 watt lamp zo 50 watt. En dat betekent grofweg het volgende:
Elke avond 50 watt per lamp besparen (4 uur lang bijvoorbeeld) is 200 watt per lamp per avond. In 5 dagen is dat een kilowatt ofwel 25 eurocent. Per week dus 35 eurocent per lamp. Daarmee heb je een lamp van 25 euro in 1,5 jaar terugverdiend.  En dat loont!, want de lampen “schijnen” heel lang mee te gaan, minimaal 10000 uur. Dat is 2500 dagen ofwel 7 jaar! Sommigen claimen zelfs 50000 uur… dat is 35 jaar!

LED lampen zijn duur.  Een enkel “peertje” kost gauw 25 euro of meer

De prijs van een LED lamp is inderdaad hoog. De Nortons zijn het goedkoopst, de Philips het duurst. Maar met de gemaakte berekening is het duidelijk dat een LED lamp een goede investering is. Vandaar dat ik aangeef dat ik de prijs niet perse het belangrijkst vind. Koop gewoon de lampen die je zelf het prettigste licht voor de toepassing vindt geven. Vraag bij de lampenwinkel om ze te mogen proberen en kies dan op basis van je ervaringen.
Het experimenteren zoals duurzaam thuis het doet kost wel wat tijd en geld, maar je moet het zelf doen, want het is moeilijk om een persoonlijk advies te geven. Het hangt af van je smaak, inrichting, muurkleuren… van allerlei zaken. Ook per ruimte varieert het weer wat je wilt. Zoek je warmte en gezelligheid, of wil je geconcentreerd kunnen werken, dat zijn nogal twee uitersten.

Conclusie LED lampen test

Als conclusie vind ik wel dat er hoop is. De prijs lijkt hoog, maar betaalt zich terug. De kleuren zijn redelijk en er is goed aan te wennen… en het verbruik en de levensduur (niet getest) zijn legendarisch goed. Een LED lamp geeft beter licht dan een spaarlamp, gaat veel langer mee en spaart meer energie. We moeten er gewoon mee beginnen. Kortom, LED’s do it!

Ruben van der Horst