Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
zoldervloer isoleren

Zoldervloer isoleren

Impact
Milieuwinst
1000 kilo СО2 p/j
Kosten
900 euro
Terugverdientijd
2-4 jaar
Gemak
1 dag
Subsidie
Ja
Sluiten
Toelichting

Milieuwinst: 1000 kilo co2 als je de vloer van een onverwarmde zolder laat isoleren. 

Bron: eigenhuis.nl

 

Bij isolatie denk je niet direct aan je zoldervloerisolatie. Toch is het een actie waarmee je veel impact maakt voor het milieu. Door je zoldervloer te isoleren hou je namelijk ontzettend veel warmte binnen, terwijl het relatief makkelijk te doen is. En het is goedkoper dan dakisolatie. Het is meestal alleen nuttig je zoldervloer te isoleren als je zelf nauwelijks op zolder bent. Anders kan je beter gewoon je dak isoleren. Als je bijv. in een appartementencomplex op de zolder woont kan je af met dunne standaardisolatieplaten die eenvoudig te leggen zijn. Meestal is de warmte van de verdiepingen onder je dan juist ´gratis vloerverwarming´ en heeft je zoldervloer goed isoleren geen meerwaarde. Als je in een gezinswoning leeft en je gebruikt je zolder vooral voor opslag, dan is dit juist een nuttige optie. In dit artikel leggen we alles uit over je zoldervloer isoleren – van de voor- en nadelen tot welke isolatiematerialen het beste zijn.

Waarom je zoldervloer isoleren goed is

In plaats van dakisolatie, kun je ook kiezen om je zoldervloer te isoleren. Dat is relatief goedkoper en werkt vrijwel net zo goed. Door je zoldervloer te isoleren zorg je namelijk voor een extra laag in je huis, waardoor de warmte langer wordt vastgehouden. De warmte in huis stijgt namelijk naar boven. De isolatielaag van de zoldervloer houdt die warmte vast, waardoor het minder koud is in huis. In de zomer werkt het omgekeerd, omdat het isolatiemateriaal ademend is. Dat betekent dat het in de zomer koeler is in huis. 

‘De isolatielaag van de zoldervloer houdt de warmte vast, waardoor het minder koud is in huis’

Bovendien is je zolder isoleren een hele duurzame stap om te maken. De verwarming hoeft namelijk minder hoog in de winter, waardoor je energiekosten uitspaart. Binnen een paar jaar heb je zo de kosten van de zoldervloerisolatie terugverdiend. 

We adviseren je om voor dakisolatie te kiezen als je vaak op zolder bent. Wie een slaapkamer of werkruimte op zolder heeft, kan beter voor dakisolatie kiezen vanwege de tocht. Minder vaak op zolder? Dan kun je beter je zoldervloer isoleren, dat werkt namelijk net zo goed, het is relatief minder werk en je bespaart er energie en geld mee.

zoldervloer isoleren

De voor- en nadelen van je zoldervloer isoleren

Voordelen zolder isoleren

1
Door je huis te isoleren maak je een enorme milieu-besparing. Als je de vloer van een onverwarmde zolder laat isoleren bespaar je namelijk 1000 kilo CO2.
2
Door je zoldervloer te isoleren bespaar je geld op je energierekening. Dat kan oplopen tot 385 euro per jaar.
3
Je huis is koeler in de zomer en warmer in de winter.
4
Glas- en steenwol zijn ook geluidsdempend. Als je op een drukke plek woont of je zolder meer geluidsdicht wilt maken, kan isolatie dus zeker ook helpen.
5
Je zoldervloer isoleren is goedkoper dan je dak isoleren. Als je je zolder weinig gebruikt, bijvoorbeeld als opslag, is vloerisolatie een prima optie.

Nadelen zolder isoleren

1
Als je je zolder vaak gebruikt, dan is dakisolatie een betere optie. Je vloer ook nog isoleren is dan eigenlijk overbodig.
2
Er komt nog steeds tocht binnen op zolder. Door vloerisolatie zorg je wel voor minder tocht in de rest van je huis, maar op zolder kan het alsnog kil blijven. Dat komt omdat er nog tocht via de kieren in het dak of via de ramen komt.

Zoldervloer isoleren: dit zijn de beste isolatiematerialen

Er zijn veel opties aan isolatiematerialen die je kunt kiezen als je denkt aan je zoldervloer isoleren. In dit overzicht van isolatiematerialen zetten we alle duurzame materialen op een rij. Over het algemeen kun je kiezen voor drie soorten isolatie bij je zoldervloer: isolatieplaten, isolatierollen of spuitisolatie. Spuitisolatie wordt gedaan door een isolatiebedrijf als je een moeilijk isoleerbare zolder hebt. Ze spuiten dan met PUR of glaswol de gaten dicht. De duurzaamste optie qua materiaal is glas- of steenwol óf een duurzaam alternatief voor PUR.

Als je zelf wilt isoleren, kan je dit doen met platen en rollen. Alleen dan moet je wel bepalen welk materiaal je precies wilt hebben. Gelukkig helpen we je daar even bij. Dit zijn de materialen die je het beste voor je zoldervloer isoleren kunt gebruiken op een rij:

1
Glaswol. Een van de meest gebruikte materialen voor vloerisolatie en zeker een aanrader voor je zoldervloer isoleren. Glaswol is relatief goedkoop en heeft een goede isolatiewaarde. De isolatiewaarde ligt namelijk tussen de 0,031 - 0,044. Dit materiaal is verkrijgbaar in rollen.
2
Houtwol. De isolatiewaarde van houtwol ligt tussen de 0,036/0,047 w/mK en is ook een van de beste duurzame keuzes qua isolatiemateriaal voor de zoldervloer. Het materiaal slaat ontzettend veel warmte op en verkoelt je huis weer in de zomer. Relatief goedkoop en bovendien gemakkelijk aan te brengen omdat het ook in dekens is te verkrijgen.
3
Steenwol. Net als glaswol ontzettend betaalbaar en bovendien recyclebaar. Een duurzame optie dus! De isolatiewaarde, de zogenoemde Lambda-waarde ligt tussen de 0,033 - 0,040. Voor deze waarde geldt: hoe lager, hoe beter. Zowel glas- als steenwol scoren hier dus erg goed.
Glaswol isolatie

URSA Glaswol Isolatiemateriaal

Rockwool isolatieplaten steenwol

Rockwool isolatieplaten van steenwol

€8,89/m²
Gutex thermoflex houtvezelisolatie

Gutex Thermoflex houtvezelisolatie

€6,59/m²

Stappenplan: je zoldervloer zelf isoleren

1
Maak de zolder klaar voor isolatie
zolder isoleren

Haal je hele zolder leeg. Verplaats alle spullen tijdelijk naar een andere ruimte of stal je spullen tijdelijk bij iemand anders of huur een opslagbox. Zorg daarna voor een schone werkplek. Je gaat straks de vloer aanpakken, dus het is verstandig om eerst de vloer flink schoon te maken. Even stofzuigen dus! Haal daarna je vloer eruit, als je die hebt op jouw zolder. Anders kun je direct beginnen.

2
Doe handschoenen en beschermende kleding aan
zolder isoleren

Als je glas-, hout- of steenwol gebruikt, bescherm jezelf dan goed. Deze materialen zijn namelijk irriterend. Een veiligheidsbril en een stofmasker zijn hier geen overbodige luxe voor je eigen gezondheid.

3
Begin met het aanleggen van een laag folie
zoldervloer isoleren

Als je een koude zolder hebt, begin je met een laag isolatiefolie. Breng die aan over de gehele vloer en niet vast met een handnietmachine. Dat werkt het snelst.

4
Snij het isolatiemateriaal op maat
vloer isoleren, zelf vloer isoleren, vloerisolatie

Wat voor soort isolatiemateriaal je ook gebruikt voor je zoldervloer isoleren, het moet natuurlijk op maat worden gesneden. Dit kun je doen met een speciaal isolatiemes dat een beetje gekarteld is, waardoor je gemakkelijk door het materiaal heen kunt komen. Je kunt ook een (elektrische) handzaag gebruiken. Hou een marge van 1 cm aan. Het is beter dat je het materiaal iets te groot snijdt dan te klein.

Plaats het materiaal goed in de hoekjes. Vul de kieren en hoekjes extra op met isolatieschuim. Hiervoor wordt meestal PUR-schuim gemaakt, maar een duurzamer alternatief is icynene. Icynene is alleen wel een stuk moeilijker verkrijgbaar voor particulieren.

 

5
Zet het isolatiemateriaal vast
zoldervloer isoleren

Gebruik pinnen, latten of speciale schroeven om je isolatiemateriaal mee vast te zetten. Wat je het beste kunt gebruiken is afhankelijk van het materiaal dat je gebruikt en hoe dik je materiaal is. Sommige platen kunnen ook met spijkers of nietjes worden vastgezet.

Ander materiaal is vast te lijmen op de zoldervloer zelf. Gebruik hiervoor speciale isolatielijm. Deze isolatielijm past goed op een lijmpistool waardoor je gemakkelijker kunt werken.

6
Leg je vloer er weer in (en plaats de meubels terug)
zoldervloer isoleren

Als laatste leg je de vloer er weer netjes in. Dat kan je oude vloer zijn, maar ook een nieuwe vloer als je bezig bent met een verbouwing. Let er hierbij op dat de vloer nu hoger ligt dan voorheen. Eventuele deuren op zolder zul je moeten bijzagen zodat ze open en dicht kunnen blijven gaan. Zorg dat alle naden en kieren netjes worden gedicht door je vloer strak te leggen aan de randen. Werk het geheel af met plinten zodat er geen tocht meer binnenkomt.

Daarna is het tijd om je spullen weer op zijn plek te zetten. Je zoldervloer is nu helemaal geïsoleerd!

Zoldervloer isoleren: isolatieplaten en OSB-platen
Zoldervloer isoleren: isolatieplaten en OSB-platen
Here's the Inexpensive Way to Up Your Home's Insulation
Here's the Inexpensive Way to Up Your Home's Insulation

Zoldervloer laten isoleren

Je zoldervloer isoleren adviseren wij ten eerste gewoon zelf te doen. Dat is goedkoper en het is relatief makkelijk te doen. Als je dit niet kan of je wilt je oriënteren op de markt, kan je vrijblijvend hieronder offertes aanvragen. Als je een offerte wilt aanvragen, doe dit dan bij minstens twee isolatie bedrijven. Via het onderstaande formulier kan je via de vergelijkingstool van Slimster vrijblijvend bij verschillende bedrijven een offerte aanvragen, 

Paula Heeger

Paula Heeger

Paula Heeger (27) is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt en tiktokt ze over boeken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Alles binnen deze categorie:

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.