Natuurlijke en gezonde matras keuze

Een groot deel van ons leven vertoeven wij in ons bed. Een goede reden dus om eens kritisch naar je eigen bed te kijken. Wij van Duurzaam Thuis gingen op zoek naar het ideale bed. Daarbij beginnen we bij het matras. En na wat onderzoek waren we toch wat geschokt, want het blijkt namelijk dat veel matrassen giftige stoffen bevatten en dat de materialen helemaal niet zo duurzaam zijn als gedacht. Ook blijkt er in Nederland eigenlijk helemaal geen instantie te bestaan die matrassen controleert op kwaliteit en eventuele toxische stoffen.

Duurzaam slapen

Schadelijke stoffen matras

Als je in een gemiddelde beddenzaak binnenloopt dan heb je de keuze uit de meest uiteenlopende soorten matrassen. Er zijn echter een paar hoofd categorieën te ontdekken. Veruit de grootste groep matrassen zijn de polyether matrassen van polyurethaan schuim. Dit zijn vaak de goedkoopste matrassen die je kunt vinden bij de grote beddenzaken en woonwinkels. Een alternatief voor deze matrassen zijn de steeds populairder wordende matrassen van traagschuim. Ook wel bekend onder allerlei exotische namen als nasa schuim, memory foam, tempur of slow motion schuim.

Beide type matrassen blijken echter niet de meest gezonde en duurzame keuze te zijn. Zowel de polyether als de traagschuim worden gemaakt van olie, gassen en natriumchloride. Daarnaast worden er tijdens het productieproces diverse schadelijke stoffen toegevoegd als CFK’s, brandvertragers, UV filters, isocyanaten en polyolen. Allerlei stoffen waarvan bekend is dat ze diverse gezondheidsklachten en zelfs kanker kunnen veroorzaken. Ook worden er door fabrikanten steeds meer andere chemicaliën gebruiken met onbekende gevolgen voor de gezondheid. Ruik maar eens aan een nieuw matras als deze net uit de verpakking komt. Het is de vraag of je daar het grootste deel van je leven met je neus in wilt liggen.Natuurlijk slapen matras

Ook op het gebied van duurzaamheid is een traagschuim of polyether matras geen goede keuze. De levensduur is beperkt en de meeste matrassen gaan niet langer dan 5 tot 10 jaar mee omdat er snel kuilvorming ontstaat waardoor het matras niet voldoende steun meer kan bieden. Recycling van deze matrassen is niet mogelijk en bij verbranding komt het zeer schadelijke blauwzuurgas vrij.

Alternatief latex matras

Een alternatief voor bovenstaande matrassen is een schuimrubbermatras oftewel een latex matras. Latex is een natuurproduct dus in principe een goede keuze. Helaas ligt het net iets ingewikkelder. De meeste latex matrassen zijn namelijk aangevuld met op chemische basis vervaardigde synthetisch latex. In Nederland mag je een matras al een natuurlatex matras noemen als er 40% van deze stof in zit. 60% is vervolgens van chemische komaf. Er bestaan echter ook matrassen die grotendeels uit natuurrubber bestaan en daarmee een prima keuze zijn. De levensduur van een latexmatras is ongeveer 7 jaar.

Op de hierboven beschreven matrassen zijn natuurlijk allerlei verschillende varianten te bedenken. Met of zonder pocketvering. Latex in combinatie met pocketvering of traagschuim in combinatie met latex… er is van alles mogelijk. Het feit blijft dat de meeste alternatieven veel bedenkelijke stoffen bevatten

Matras natuurlijke materialenIs er dan geen natuurlijke matras keuze?

Jawel die zijn er zeker. Het is even zoeken maar er zijn toch diverse aanbieders van ecologische matrassen van puur organische stoffen. We hebben in het artikel verantwoord slapen is goed slapen een overzicht gemaakt van een aantal aanbieders van natuurlijke ecologische matrassen waar je met een gerust hart op kunt slapen. Het is deze categorie matrassen waar wij onze keuze uit willen maken.

Keuze matras van natuurlijke materialen

Na lang zoeken en vergelijken en heel veel winkels te hebben bezocht hebben wij uiteindelijk gekozen voor Mérens matrassen. Deze matrassen worden opgebouwd uit puur natuurlijke materialen. De basis zijn goede pocketveren (hier bestaat veel kwaliteitsverschil in) welke vervolgens worden bedekt met een laag vlas. Vervolgens wordt er een laag paardenhaar aangebracht. Daarna een laag van biologische katoen om vervolgens te eindigen met biologische wol. Het geheel wordt in een matrashoes van biologische katoen afgedekt. Doordat er alleen gebruik gemaakt wordt van pure organische materialen is de levensduur ongeveer 20 jaar. Met name de natuurlijke materialen en de kleinschalige productie in eigen land is voor ons de reden geweest om te kiezen voor Mérens.

Eerste ervaring Mérens matras

We liggen nu ongeveer een maand op onze matrassen en we zijn dol enthousiast. Het is een wereld van verschil met onze oude polyether matrassen. Waarvan wij dachten dat ze eigenlijk nog best goed waren… niet dus! De Mérens matrassen bieden om te beginnen veel meer actieve steun. Het valt mij bijvoorbeeld op dat ik het voor het eerst lekker vind om op mijn rug te slapen, iets waar ik voorheen niet aan moest denken. Verder voelen de natuurlijke materialen heerlijk. Het is eigenlijk nooit te warm of te koud in bed, op een of andere manier wordt je temperatuur veel beter gereguleerd. Daarnaast voelt het gewoon goed dat je niet meer op een chemisch goedje ligt. En soms als je heel goed ruikt dan ruik je de schapenwol. Heerlijk…. de natuur, wat wil je nog meer. Meer lezen over duurzaam slapen

Dirk

Dirk

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
17 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ik lees net dat een Merens matras kuilvorming heeft.
De wanasleep matrassen worden enkel verkocht met een natuurlijke comfortzone (topper) ten eerste om maximimum comfort te bieden, ten tweede om hugiënische redenen daar ze aanraden deze comfortzone om de 4 jaar te vernieuwen. Daarbovenop geven ze 25j garantie op hun matras. Dankzij de comfortzone kom je niet in direct contact komt met de matras, wel heb je de ergonomische voordelen en ondersteuning die verwacht worden. Anderzijds hebben ze een geniaal systeem ontwikkeld. Seizoen gebonden moet je je matras van positie veranderen en zo voorkom je kuilvorming, waardoor de natuurlijke materialen zich herpositioneren en tenslotte de levensduur van hun matras garandeert.

Wanasleep…™ matrassen zijn 100% natuurlijk en organische materialen.
Op hun site heb je meer info.

Heel tevreden over de matras van Tuur! 100% natuurlatex en biokatoen. Ligt heerlijk…

Houdt eens een EMF stralings meter boven een matras met pocketvering.
De waarde komt vaak boven de 100 V/m, terwijl in de slaapkamer 1 tot 0,1 V/m aan te raden is.

Een magnetron op het nachtkastje levert slechts 30 V/m straling als deze aan staat. En dat doet ook niemand.

Paar jaar natuurlijk bed gehad van Lavital. Ben er niet te spreken over. In het begin lag het wel goed, maar ik hoef persoonlijk zelf nooit meer een topper met paardenhaar/wol etc. Kuilvorming niet normaal. Tevens vonden wij het bed veel te hard. Hebben nu een natuurlijk bed met vol natuurlatex in de topper in combinatie met bamboe , dit ligt weldadig en blijft wel mooi, tevens veel aangenamer slaapcomfort en absoluut dezelfde temperatuur regulatie, overigens was dit bed ook nog is veel voordeliger dan dat paardenhaar.

Dit reclame-achtige artikel roept eigenlijk vooral vragen op.
– Hoe zit het met de mogelijke electrostress bij het slapen op metalen veren?
– hoe hygienisch blijft een ‘natuurlijk’ bed in de loop der tijd? Denk aan de holle ruimte rondom de pocketveren en wat daar allemaal in kan ‘groeien’. Huismijt , motten e.d. moeten het heerlijk vinden om te wonen in natuurlijke materialen . Ik heb daar nog steeds geen goed antwoord op gekregen bij beddenzaken die adverteren met eco-bedden.
– En hoe zit het als je allergisch bent voor wol of dierlijk materiaal ( haren) ?

Wie weet hier zinnige dingen over te zeggen ?

Heb het inmiddels ook begrepen, ze zijn weer failliet. Zijn er ook ingetuind hebben al aanbetaald. drama.

wij hebben vorig jaar matrassen gekocht van lavital en sinds dien alleen maar problemen. Rugpijn niet normaal, het lijkt wel een spijkerbed, totaal niet te vergelijken met hoe het in de showroom lag. Drama. Ze doen er helemaal niks aan zelf gekozen volgens hun. Natuurlijk is de vestiging in Rotterdam, na zwaag, Voorburg, Oostzaan ook al weer failliet er komt geen einde aan deze ellende dag 3000 euro.. Had ik het maar niet gedaan. Geen geld voor andere matrassen. Grrrr

Wij hebben ook een Merens boxspring gekocht ongeveer 10 maanden geleden. Onze ervaringen met de Merens boxspring zijn slecht. Wij hebben heel veel last van het doorliggen, er is wel service geprobeerd te geven maar het resultaat is nihil. We hebben begrepen dat Merens als enige pocketveren ook in de onderbox gebruikt en dit in combinatie met een dikke topper voor een heel zacht oppervlakte gevoel zorgt, resultaat in ons geval is het liggen in een soort van hangmat na enkele dagen al. We hebben nu een plank liggen tussen de boxspring en matrassen en dit ligt iets beter, maar kan toch niet echt de bedoeling zijn. We merken wel een veel prettiger klimaat in bed dan bij ons vorige (natuur)latex bed.

Wij slapen al 16 jaar op een Vital bed(tegenwoordig Lavital), nooit geen problemen gehad(behalve het bed een keer opnieuw laten stofferen) Wel hebben wij het dekmatras recent vervangen, was na 10 jaar te plat geworden, zeer tevreden.

Wij hebben nu een half jaar een Merens boxspring. De kuilvorming is gigantisch, je kan eigenlijk maar op 1 plek slapen en dat is het midden van het matras. Naast je partner gaan liggen kan niet want dan rol je terug. Niks ten nadele over de materialen en service maar ik vraag me echt af wat andere Merens gebruikers van deze kuilvorming vinden?

Bovendien een merk als Tempur geeft 15 jaar garantie op de werking van het matras , bij merens matrassen krijg je 25 jaargarantie op draad of frame breuk iets wat inde matrassen en bedden wereld nooit voorkomt dus bij kuilvorming noemt men het gewoon slijtage en geen garantie.

Deze persoon heeft een vreemde kijk op synthetische materialen die nieuwe auto die ze gekocht hebben was natuurlijk ook van latex en katoen en van vlas wat een onzin verkondig je hier , hoe maken ze deze matrassen bv anti huistofmijt of anti bacterieel .
Dus gewoon weer goedkope marketing die niet onderbouwend is.

Ook wij zijn op zoek naar een ander bed en ik zou het liefst voor fairtrade gaan.
Er bestaan fair trade bedden die in Nederland worden gemaakt, heeft iemand hier ervaring mee?

Beste,

Momenteel zijn wij ook opzoek naar een nieuw bed. Bij voorkeur van natuurlijke materialen. Ik was benieuwd naar jullie ervaring nu jullie al een jaar op een Merens bed slapen. Ik heb namelijk meerdere verhalen gehoord dat een natuurlijk bed naar je lichaam vormt. De ervaring van een gebruiker is mij meer waard dan de mening van een verkoper. Hebben jullie het gevoel dat na een jaar gebruik het bed nog steeds voldoet aan jullie wensen? Of hebben jullie inmiddels al mindere ervaring opgedaan?

Ik ben erg benieuwd.

Hartelijke groet!

Gek dat deze pagina gelijk bol staat met reclame van goedkope en giftige matrassen en bedden. Waarom worden de andere duurzame beddenmakers niet genoemd eigenlijk?

Hoe voorkom je dat de motten in het wollen gedeelte van de matras komen?

17
0
Laat een reactie achterx

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.