Een groot deel van ons leven vertoeven wij in ons bed. Een goede reden dus om eens kritisch naar je eigen bed te kijken. Wij van Duurzaam Thuis gingen op zoek naar het ideale bed. Daarbij beginnen we bij het matras. En na wat onderzoek waren we toch wat geschokt, want het blijkt namelijk dat veel matrassen giftige stoffen bevatten en dat de materialen helemaal niet zo duurzaam zijn als gedacht. Ook blijkt er in Nederland eigenlijk helemaal geen instantie te bestaan die matrassen controleert op kwaliteit en eventuele toxische stoffen.

Duurzaam slapen

Schadelijke stoffen matras

Als je in een gemiddelde beddenzaak binnenloopt dan heb je de keuze uit de meest uiteenlopende soorten matrassen. Er zijn echter een paar hoofd categorieën te ontdekken. Veruit de grootste groep matrassen zijn de polyether matrassen van polyurethaan schuim. Dit zijn vaak de goedkoopste matrassen die je kunt vinden bij de grote beddenzaken en woonwinkels. Een alternatief voor deze matrassen zijn de steeds populairder wordende matrassen van traagschuim. Ook wel bekend onder allerlei exotische namen als nasa schuim, memory foam, tempur of slow motion schuim.

Beide type matrassen blijken echter niet de meest gezonde en duurzame keuze te zijn. Zowel de polyether als de traagschuim worden gemaakt van olie, gassen en natriumchloride. Daarnaast worden er tijdens het productieproces diverse schadelijke stoffen toegevoegd als CFK’s, brandvertragers, UV filters, isocyanaten en polyolen. Allerlei stoffen waarvan bekend is dat ze diverse gezondheidsklachten en zelfs kanker kunnen veroorzaken. Ook worden er door fabrikanten steeds meer andere chemicaliën gebruiken met onbekende gevolgen voor de gezondheid. Ruik maar eens aan een nieuw matras als deze net uit de verpakking komt. Het is de vraag of je daar het grootste deel van je leven met je neus in wilt liggen.Natuurlijk slapen matras

Ook op het gebied van duurzaamheid is een traagschuim of polyether matras geen goede keuze. De levensduur is beperkt en de meeste matrassen gaan niet langer dan 5 tot 10 jaar mee omdat er snel kuilvorming ontstaat waardoor het matras niet voldoende steun meer kan bieden. Recycling van deze matrassen is niet mogelijk en bij verbranding komt het zeer schadelijke blauwzuurgas vrij.

Alternatief latex matras

Een alternatief voor bovenstaande matrassen is een schuimrubbermatras oftewel een latex matras. Latex is een natuurproduct dus in principe een goede keuze. Helaas ligt het net iets ingewikkelder. De meeste latex matrassen zijn namelijk aangevuld met op chemische basis vervaardigde synthetisch latex. In Nederland mag je een matras al een natuurlatex matras noemen als er 40% van deze stof in zit. 60% is vervolgens van chemische komaf. Er bestaan echter ook matrassen die grotendeels uit natuurrubber bestaan en daarmee een prima keuze zijn. De levensduur van een latexmatras is ongeveer 7 jaar.

Op de hierboven beschreven matrassen zijn natuurlijk allerlei verschillende varianten te bedenken. Met of zonder pocketvering. Latex in combinatie met pocketvering of traagschuim in combinatie met latex… er is van alles mogelijk. Het feit blijft dat de meeste alternatieven veel bedenkelijke stoffen bevatten

Matras natuurlijke materialenIs er dan geen natuurlijke matras keuze?

Jawel die zijn er zeker. Het is even zoeken maar er zijn toch diverse aanbieders van ecologische matrassen van puur organische stoffen. We hebben in het artikel verantwoord slapen is goed slapen een overzicht gemaakt van een aantal aanbieders van natuurlijke ecologische matrassen waar je met een gerust hart op kunt slapen. Het is deze categorie matrassen waar wij onze keuze uit willen maken.

Keuze matras van natuurlijke materialen

Na lang zoeken en vergelijken en heel veel winkels te hebben bezocht hebben wij uiteindelijk gekozen voor Mérens matrassen. Deze matrassen worden opgebouwd uit puur natuurlijke materialen. De basis zijn goede pocketveren (hier bestaat veel kwaliteitsverschil in) welke vervolgens worden bedekt met een laag vlas. Vervolgens wordt er een laag paardenhaar aangebracht. Daarna een laag van biologische katoen om vervolgens te eindigen met biologische wol. Het geheel wordt in een matrashoes van biologische katoen afgedekt. Doordat er alleen gebruik gemaakt wordt van pure organische materialen is de levensduur ongeveer 20 jaar. Met name de natuurlijke materialen en de kleinschalige productie in eigen land is voor ons de reden geweest om te kiezen voor Mérens.

Eerste ervaring Mérens matras

We liggen nu ongeveer een maand op onze matrassen en we zijn dol enthousiast. Het is een wereld van verschil met onze oude polyether matrassen. Waarvan wij dachten dat ze eigenlijk nog best goed waren… niet dus! De Mérens matrassen bieden om te beginnen veel meer actieve steun. Het valt mij bijvoorbeeld op dat ik het voor het eerst lekker vind om op mijn rug te slapen, iets waar ik voorheen niet aan moest denken. Verder voelen de natuurlijke materialen heerlijk. Het is eigenlijk nooit te warm of te koud in bed, op een of andere manier wordt je temperatuur veel beter gereguleerd. Daarnaast voelt het gewoon goed dat je niet meer op een chemisch goedje ligt. En soms als je heel goed ruikt dan ruik je de schapenwol. Heerlijk…. de natuur, wat wil je nog meer. Meer lezen over duurzaam slapen