Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Van gas af

Wanneer van het gas af?

Wanneer kan je het beste van het gas af? Als je hier zelf mee aan de slag wilt is het beste moment wanneer je CV ketel ouder is dan 12 jaar; dan moet je hem toch vervangen. Het is goed te kijken of je buurt/gemeenten geen initiatieven hebben voor lokale warmtevoorziening, zoals stadswarmte of warmtenetten. Vanuit de overheid zal in 2021 een wijk in iedere stad worden aangewezen die van het gas af gaat. Alle huizen moeten in 2050 van het gas af zijn. Als laatste kan je pas van het gas af als je de nodige aanpassingen hebt gedaan aan je huis. Je isolatie en verwarming dienen goed op orde te zijn. 

Wanneer ga ik van het gas af?

1
Zorg voor goede isolatie
duurzame Isolatie matisse duurzaam

Overstappen naar een warmtepomp is alleen zinvol als je huis goed is geïsoleerd. Anders ‘lekt’ de warmte weg, en maakt je warmtepomp weinig verschil. Goede isolatie betekent HR++ glas, vloer- en dakisolatie. Voor meer informatie over het isoleren van je huis, zie hoe isoleer ik mijn huis.

2
Check of je CV-ketel toe is aan vervanging. Ja? Stap over naar warmtepomp
Ketel

Het terugverdienen van een warmtepomp duurt langer dan andere investeringen. Het is daarom verstandig een warmtepomp te kopen als je huidige CV-ketel op het einde van zijn levensduur is. De gemiddelde levensduur van een CV-ketel is rond de 12 jaar. Daarna kan je de CV het beste vervangen. Door alle recente ontwikkelingen zijn oude modellen niet meer energiezuinig: je verbrandt dus meer gas dan nodig. Daarnaast kan er slijtage ontstaan, wat slecht is voor je gezondheid. Als je CV-ketel ouder is dan de 12 jaar adviseren wij een warmtepomp aan te schaffen.

3
Overweeg met de buurt over te stappen
De buurt

Om geld te besparen, kan je samen met je buurt of Vereniging van Eigenaren een warmtepomp aanschaffen. Je kiest dan ook een ander type warmtepomp: waar we voor een individuele familie een luchtwarmtepomp zouden adviseren, adviseren we voor een groep eerder een grondwarmtepomp. Mocht je dit kunnen regelen, is dit zeker de meest voordelige optie.

4
Informeer bij gemeente
Opzoeken gemeente regeling

Zoals eerder benoemd is het de bedoeling dat alle huizen in 2050 van het gas af zijn. Het zou dus zo kunnen zijn dat jouw woonplaats bovenaan de lijst staat om deze verandering aan te gaan. 
Als je geluk hebt is je woonplaats al snel aan de beurt en bespaar je jezelf de moeite van eigen installatie. 

Wanneer ga ik van CV-ketel naar warmtepomp?

Het terugverdienen van een warmtepomp duurt langer dan andere investeringen. Het is daarom verstandig een warmtepomp te kopen als je huidige CV-ketel op het einde van zijn levensduur is. De gemiddelde levensduur van een CV-ketel is rond de 12 jaar. Daarna kan je de CV het beste vervangen. Door alle recente ontwikkelingen zijn oude modellen niet meer energiezuinig: je verbrandt dus meer gas dan nodig. Daarnaast kan er slijtage ontstaan, wat slecht is voor je gezondheid. Als je CV-ketel ouder is dan de 12 jaar adviseren wij een warmtepomp aan te schaffen. Let op, dat heeft alleen zin als je ook kiest voor goede isolatie. Dit laatste is een absolute eerste stap.
Hieronder een filmfragment over het type verwarming dat jij hebt.

Type verwarming herkennen
Type verwarming herkennen

Vanuit de gemeente aan de duurzame warmte met stadswarmte of warmtenetten?

Als je overweegt over te stappen op een warmtepomp, is het verstandig aan je gemeente te vragen of er niet al plannen zijn voor de buurt. Sommige gemeenten hebben al plannen om verschillende wijken van het gas af te helpen. Als dat zo is, kan je jezelf de moeite van een eigen installatie besparen. De meeste gemeenten hebben echter nog geen plannen. Op de gemeente website is veelal een tekst te vinden als:  “Er is nog geen planning wanneer en hoe wijken van het aardgas afgaan. Per wijk bepalen gemeente, inwoners en bedrijven samen welke energievorm voor het aardgas in de plaats komt.” 

In 2021 moeten gemeenten hun plannen om van het gas af te stappen bekend maken. De onduidelijkheid in de tussenliggende periode zorgt ervoor dat huiseigenaren deze plannen eerst afwachten. Dit om een eventuele misinvestering in een warmtepomp te voorkomen. 

Gemeenten zetten vaak in op warmtenetten. Of deze duurzaam zijn hangt af van de bron van de warmte. Als er daadwerkelijk een garantie is dat alleen duurzame energievarianten via het warmtenet worden geleverd, is dit een duurzame optie. In enkele gevallen leveren de warmtenetten echter de fossiele restwarmte van vervuilende industrieën, waardoor dit uiteindelijk geen duurzaam alternatief voor gas is. Zie het onderstaande fragment van de NOS over warmtenetten. 

WARMTENET: Hoe werkt een warmtenet? Niet duurzaam, wel duur

Aanpassingen aan je huis

Isolatie

Met alleen een warmtepomp ben je er nog niet. Deze is alleen zinvol als je huis goed is geïsoleerd. Anders ‘lekt’ de warmte weg, en maakt je warmtepomp weinig verschil. Goede isolatie betekent HR++ glas, vloer- en dakisolatie. Voor meer informatie over het isoleren van je huis, zie hoe isoleer ik mijn huis.

Verwarming

Warmtepompen kunnen maximaal 55 graden verwarmen. Dat klinkt als veel, maar een CV-ketel verwarmt wel 60 tot 80 graden. 55 graden is meer dan voldoende om een warm huis te krijgen, maar alleen als je goede isolatie hebt.

Omdat je warmtepomp minder snel verwarmt, moet je zorgen voor een constante ‘basistemperatuur’. Bijvoorbeeld dat het in je huis niet kouder wordt dan 17 graden. Zo’n lage temperatuur verwarming bespaart sowieso al veel energie. Het zorgt ervoor dat de warmte zich beter en sneller verspreidt. Zo kan je huis sneller opwarmen. Een lage temperatuurverwarming zorgt daarbij voor minder stof in je huis.

Je radiatoren moeten groot en efficient genoeg zijn voor de lage temperatuurverwarming. Als ze te klein zijn moet je enkele zaken aanpassen en radiatoren bijplaatsen of vloerverwarming aanleggen. Zie deze pagina van milieucentraal voor meer informatie over het aanleggen van een lage temperatuurverwarming. Het is dus slim om lage temperatuur radiatoren of vloerverwarming te nemen. Dat kost je gemiddeld 2500 euro. Je hoeft dan niet meteen je hele verwarmingsinstallatie te vervangen.

Om te testen of jouw huis al goed genoeg verwarmd en geïsoleerd is, kan je jouw huidige CV-ketel op een lagere temperatuur zetten (tussen de 50 en 60 graden). Als met deze lagere temperatuur jouw huis goed opwarmt, is het ook geschikt voor een warmtepomp.

Stroomnet

Een warmtepomp vraagt veel elektriciteit: je moet je stroomnet aanpassen om meer vermogen te hebben. Dat heet een ‘drie-fase’ aansluiting. De meeste huizen hebben een ‘twee-fase’ aansluiting. De omschakeling naar een drie-fase aansluiting kost gemiddeld 200 euro. De drie-fase aansluiting is een vastrecht: het bedrag dat je daarvoor betaalt, is onafhankelijk van hoeveel stroom je gebruikt. Daarnaast is een aparte groep in je meterkast nodig.

Stroomvoorziening

Bij een warmtepomp gaat je elektriciteitsrekening dus omhoog. Daarentegen gaan je gaskosten omlaag. De kosten voor de aansluiting op het gasnet vervallen. Aangezien je elektriciteitsgebruik sterk omhoog gaat, kan het voordelig zijn zonnepanelen te nemen. Zie ook zonnepanelen wel of niet. En aangezien je elektriciteitsgebruik omhoog gaat, neemt het belang toe om je stroom niet fossiel op te laten wekken en echte duurzame energie te nemen. Kijk daarom ook op wat is duurzame energie.

Bart Ladrak

Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen! Ik heb in diverse media en congressen over de praktische stappen van duurzaam wonen geschreven en gesproken.

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook