Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Isolerende gordijnen montage

Isolerende gordijnen

Impact
Milieuwinst
486 kilo СО2 p/j
Kosten
60 euro
Terugverdientijd
0,3 jaar
Gemak
enkele uren
Subsidie
Nee

Isolerende gordijnen zijn een goed en relatief goedkoop alternatief voor isolatieglas zoals HR en driedubbel glas. Isolerende gordijnen kunnen jaarlijks tot wel 220 euro aan energiekosten besparen, afhankelijk van het type vensterglas en de isolatiewaarde van het isolerend gordijn.

Welke soorten isolerende gordijnen zijn er?

Er zijn verschillende soorten isolerende gordijnen. Zij verschillen in hun design, isolerende werking en dus ook in de prijs. Er zijn vier soorten isolerende gordijnen: isolerende plisségordijnen, isolerende gordijnen, isolerende rolgordijnen en shutters.

Isolerende plisségordijnen

Isolerende plisségordijnen zijn gemaakt van een dubbele laag stof die zodanig geplooid is dat er horizontale buisjes in honingraatvorm gevormd worden. Deze dubbele laag stof heeft een isolerende werking doordat de lucht vast blijft zitten in deze horizontale buisjes. De isolerende werking kan verder verhoogd worden met een laagje aluminium coating. Isolerende plisségordijnen zijn zowel in de winter als in de zomer nuttig, gezien in de winter warme en in de zomer koude lucht langer binnen blijft. Naast dubbele plisségordijnen zijn er ook enkele plisségordijnen. Deze zijn zigzag geplooid en bestaan uit een enkele laag stof. De isolerende werking van enkele plisségordijnen is minder goed dan die van de dubbele plisségordijnen. Dubbele plisségordijnen isoleren bovendien beter dan isolerende (rol)gordijnen. Hierdoor zijn de kosten van dubbele plisségordijnen relatief hoger.

Voordeel: goede isolatie

Nadeel: niet geschikt voor vochtige ruimtes

Kosten: vanaf €55,99 

Plise gordijnen

Plisségordijn Honingraat Easy Lichtdoorlatend 25 mm White 70 x 130

De honingraatstructuur heeft een warmtewerende en isolerende werking.

Isolerende gordijnen

De golvende vorm van isolerende gordijnen zorgt ervoor dat er een isolerende laag van stilstaande lucht tussen het gordijn en het raam ontstaat. Thermisch isolerende gordijnen zijn meestal gemaakt van dik materiaal dat zowel koude als warme lucht binnen houdt, afhankelijk van het seizoen. Een dikkere stof betekent een beter isolerende én verduisterende werking. Bekijk hier het overzicht van alle isolerende gordijnen op bol.com, of zie hier rechts de isolerende gordijnen die we eruit vinden springen. 

Voordeel: praktisch en goedkoop

Kosten: vanaf €11,89

Isolerend gordijn

Isolerend verduisterend Gordijn

De thermische gordijnen zijn gemaakt van bijzonder zware stof en hebben een in de rug genaaide fleece-laag die een isolerende werking heeft.

Isolerende rolgordijnen

Isolerende rolgordijnen zijn gemaakt van een speciale stof met een doorzichtige coating die in de zomer warmte en in de winter kou tegenhoudt. De isolerende waarde van een rolgordijn is afhankelijk van de gebruikte stof. Rolgordijnen gemaakt van een dunne, transparante stof isoleren het minst goed. Lichtdoorlatende rolgordijnen zijn wat dikker en beter qua isolatie terwijl verduisterende rolgordijnen nog dikker zijn en een laagje coating hebben waardoor zowel licht als warmte niet doorgelaten wordt. Met verduisterende rolgordijnen kun je meer dan 150 euro per jaar besparen. Hier kan je het overzicht vinden van alle isolerende rolgordijnen op bol.com. 

Voordeel: praktisch en goedkoop

Kosten: vanaf €9,95 

Rolgordijn

Relaxdays rolgordijn - isolerend - zonder boren - verduisterend - diverse maten 70x210cm

Bescherming tegen de hitte en zonlicht en in de winter isolerend

Isolerende shutters

Isolerende shutters zijn het duurste type isolerende raambekleding. Ze worden meestal met de hand gemaakt van duurzaam materiaal. Door de stand van de houten lamellen te veranderen kun je de hoeveelheid binnenvallend licht reguleren. Wanneer de lamellen helemaal naar beneden zijn gedraaid, komt er geen licht binnen en werken de shutters ook isolerend. Het is mogelijk om de shutters mee te laten financieren in je hypotheek.

Voordeel: op maat gemaakt; duurzaam; geschikt voor alle ruimtes

Nadeel: een hoge prijs

Shutters

Offerte shutters

Bescherming tegen de hitte en zonlicht en in de winter isolerend

Hoe efficiënt zijn de isolerende gordijnen?

De hoeveelheid energie je bespaart hangt af van verschillende factoren, zoals de gordijnsoort, zijn U-waarde, hoe lang het gordijn gesloten is, de verwarming, de kamertemperatuur, het soort glas en het oppervlak van het glas. De efficiëntie van een isolerend gordijn wordt uitgedrukt in de U-waarde, ook wel isolatiewaarde of warmtedoorgangscoëfficiënt genoemd. De U-waarde geeft aan hoeveel warmte (in Joule) er doorgelaten wordt per seconde, per m2 en per graad temperatuurverschil (in Kelvin). Hierbij is warmte (in Joule) uitgedrukt in de tijd (seconden) dus de eenheid van de U-waarde is W/(m2*K) omdat 1 Joule/seconde is gelijk aan 1 Watt (W). Een lagere waarde betekent dat er minder warmte doorgelaten wordt. Dus hoe lager de U-waarde, des te beter is de isolerende werking en des te meer energie je bespaart. Hieronder zijn de U-waarden van verschillende soorten gordijnen en verschillende combinaties van isolerende gordijnen en glazen van Milieu Centraal weergegeven.

Type vensterglasSoort raambekledingU-waarde
Enkel glasGeen5,3
Standaard (rol)gordijn3,2 -3,4
Dubbel plisségordijn met aluminium coating2,1
Shutters2,1
DubbelglasGeen2,8
Standaard (rol)gordijn2,44
Enkel plisségordijn2,77
Dubbel plisségordijn met aluminium coating1,52
Dubbelglas HRGeen2,0
Shutters1,4
Dubbelglas HR++Geen1,1
Standaard (rol)gordijn1,04
Enkel plisségordijn0,99
Dubbel plisségordijn met aluminium coating0,83
  

Afhankelijk van het type vensterglas en raambekleding dat je thuis hebt, kun je dus tot wel 220 euro aan energiekosten besparen! Naast dit voordeel voor je eigen bankrekening zijn isolerende gordijnen ook goed voor het milieu. Een lager energieverbruik betekent namelijk een lagere vraag naar fossiele brandstoffen en dus een lagere CO2 uitstoot. 

Isolerende gordijnen aanschaffen

1
Bepaal de meerwaarde van isolerende gordijnen in jouw situatie
Plise gordijnen

Voordat je overgaat tot de aanschaf van isolerende gordijnen is het verstandig je af te vragen in hoeverre ze van meerwaarde zullen zijn in jouw situatie. Heb je bijvoorbeeld al driedubbel glas? Of ben je iemand die eigenlijk nooit de gordijnen dicht doet? Dan hebben isolerende gordijnen wellicht minder meerwaarde. In alle andere situaties is het een goede investering die je makkelijk terugverdient.

2
Kies jouw ideale type isolerende gordijnen
Energiebesparende dakraam gordijnen

Bepaal als eerste welk type isolerende gordijnen in jouw situatie het beste is. Ga je voor gewone isolerende gordijnen, voor isolerende plisségordijnen, isolerende rolgordijnen of voor isolerende shutters? Bij je keuze kun je rekening houden met verschillende factoren, zoals de isolatie-efficiëntie van het gordijn (de U-waarde), de prijs en natuurlijk welk type gordijn je zelf mooi en praktisch vindt. In dit artikel vindt je per gordijnsoort een overzicht en vertellen we wat onze favoriete keuze is. 

3
Bepaal de juiste positie voor je gordijn
Koof gordijnen energiebesparing

Voor het maximale isolerende effect van het gordijn is de positie aan de muur ook belangrijk. Hang het gordijn niet te dicht op het raam. Je wil namelijk een isolerende luchtlaag creëren tussen het raam en het gordijn. Voor het optimale isolerende effect kun je een koof maken boven de gordijnen, zoals op de afbeelding hiernaast is te zien. De lucht tussen het gordijn en de ruit koelt wel af, maar kan niet naar beneden zakken omdat er aan de bovenkant geen lucht aangezogen kan worden.

4
Hang de gordijnrails op
Gamma gordijnrail

Schuif de eindknop naar het uiteinde van de gordijnrail en draai de knop vast. Verdeel vervolgens de plafondsteunen symmetrisch over de lengte van de rail. Teken de positie af op het plafond. Het is belangrijk om wat afstand te houden van de wand, houd hierbij rekening met uitstekende vensterbanken of handvatten. Draai vervolgens de schroeven in het plafond, waarbij je ze een halve cm laat uitsteken. Plaats de gordijnrail tussen de schroeven en het plafond en draai de schroeven vast. Wil je de uitleg graag in video zijn? Kijk dan onderstaand fragment van de Gamma.  

5
Bevestig de gordijnen aan de rail
Gordijn ophangen

Leg het gordijn op een schone ondergrond. Bepaal de gewenste gordijnlengte en breng het juiste aantal plooien aan. In onderstaande video van de Gamma wordt uitgelegd hoe je dit doet. Bevestig vervolgens gordijnhaken aan het gordijn en zorg voor evenveel runners op de rail. Plaats de eindstop op de rail en draai deze vast. Hang je gordijn op door de haken in de runners te steken. Het laatste haakje gaat door de eindstop. Et voilà, je gordijn hangt! 

Plooiband gordijn ophangen | Raamdecoratie | How to met GAMMA
Plooiband gordijn ophangen | Raamdecoratie | How to met GAMMA

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.