Apparatuur

De huizen van tegenwoordig puilen uit van de elektrische apparaten en er komen er nog elke dag meer bij. Want voor elke toepassing is wel een elektrisch alternatief te bedenken. Ook al zijn de meeste apparaten de laatste jaren steeds zuiniger geworden, per saldo blijft het gemiddeld elektriciteitsgebruik per huishouden stijgen. In dit artikel leggen we je uit hoe je duurzamer kunt omgaan met de apparaten in huis en vertellen we je meer over de energiezuinige apparaten

energiezuinige apparaten, duurzame apparaten, groene waterkoker

Hier moet je op letten bij energiezuinige apparaten

Het wordt steeds interessanter om kritisch naar je eigen verbruik te kijken, want er valt tenslotte steeds meer te winnen. Gelukkig is er tegenwoordig ook veel meer informatie bekend over het energieverbruik en de milieubelasting van huishoudelijke apparaten. Daarnaast hebben we de keuze voor groene stroom waarmee we het milieu niet onnodig belasten.

‘Het wordt steeds interessanter om kritisch naar je eigen verbruik te kijken, want er valt tenslotte steeds meer te winnen’

Naast verbruik moet er ook kritisch gekeken worden naar de levensduur, het productieproces en de mogelijkheid om een product in de toekomst eenvoudig te recyclen. Want ieder apparaat, ook energiezuinige apparaten, in belasten het milieu bij de productie. Het blijft daarom belangrijk om kritisch te blijven kijken naar de noodzaak van ieder apparaat dat je aanschaft. En hoewel de verleiding groot kan zijn, is het beter om een duurzame en verantwoordelijke keuze te maken. Daarom zetten we de punten waar je op kunt letten bij energiezuinige apparaten op een rij.

1
Check de energielabels

Kies bij de aanschaf van een nieuw apparaat voor een type met laag energieverbruik. Labels en keurmerken kunnen je daarbij goed helpen. Op internet zijn er allerlei vergelijkingssites waarmee je op energieverbruik kunt selecteren. Kleinere apparaten zijn meestal zuiniger dan hun grotere broers. Een apparaat dat helemaal uit kan, in plaats van alleen stand-by, gaat onnodig energieverbruik tegen. Denk bij aanschaf altijd na over of je het apparaat echt nodig hebt. Als je bijvoorbeeld 1 x per jaar de hogedrukspuit nodig, hebt is het slimmer om deze te lenen van een vriend. Hieronder een overzicht van energielabels om op te letten.

Blauwe Engel Label

Het Blauwe Engel Engel label komt uit Duitsland en helpt consumenten om te kiezen voor het meest milieuvriendelijke alternatief binnen een productgroep. Naast milieu is ook de kwaliteit van belang en wordt er kritisch gekeken naar het productieproces en hoe er wordt omgegaan met afval. 

Meer over het Blauwe Engel Label

Blauwe engel label

Ecolabel

Het Europees Ecolabel is het milieukeurmerk van de Europese Unie voor non-foodproducten en diensten. Het goede aan het Ecolabel is dat deze een product of dienst beoordeelt op de gehele levenscyclus Dus niet alleen op het energieverbruik, maar ook op grondstoffen, schadelijke stoffen en mogelijkheid tot recycling. Door de strenge eisen is het aantal producten met een Ecolabel helaas nog niet zo groot. Leuk om te vermelden is dat Philips een aantal tv’s heeft met het Ecolabel. Welke daarmee een hele goede keuze zijn. 

Meer informatie over het Ecolabel

Eco label

Energielabel

Het energielabel voor huishoudelijke apparatuur is voor steeds meer producten verplicht. Dit bekende energielabel geeft informatie over het energieverbruik van huishoudelijke producten. De klassen lopen van zeer zuinig (A) tot zeer onzuinig (G). Sinds 1 maart 2021 zijn er geen A+-labels meer omdat dit te verwarrend was. Wat voorheen A+ of hoger was, komt in het nieuwe energielabel overeen met B, C of zelfs D of E. Apparaten zoals wasdrogers, airco’s en ovens behouden eerst wel de extra plusjes.

Meer informatie over het Energielabel voor apparaten

Energielabel

Energy Star label

Het Amerikaanse label Energy Star kijkt naar het energieverbruik van apparaten. Het Energy Star label zie je vaak terug op elektrische apparatuur als computers, beeldschermen, printers en op vele opladers. Het Energy Star Label is niet verplicht. 

Meer informatie over het Energy Star label

Energystar label

TCO Label

Het TCO-label is een label uit Zweden voor computers en alle randapparatuur. Het TCO label richt zich op zaken als ergonomie, de emissies van elektromagnetische stralen, energieverbruik en de uitstoot van vervuilende stoffen.

Meer informatie over het TCO label

Tco label

2
Gebruik je apparaten efficiënter

Een van de belangrijkste dingen aan duurzaam leven is het zo goed mogelijk redden met de spullen die je al hebt. Gebruik je huidige apparaten dus vooral en vervang nooit direct alles als er niets aan vervanging toe is. Wat wel slim is, is letten op hoe je je apparaten efficiënter kunt gebruiken. Of dit nu energiezuinige apparaten zijn of niet. Bij het dagelijks gebruik van apparaten is namelijk veel winst te behalen.

Wat voorbeelden nodig? Zet de wasmachine alleen aan als deze vol is, in plaats van halve wasjes te draaien. Kies bij de vaatwasser altijd voor het programma met de laagste temperatuur. Gebruik kleine pannen i.p.v. grote en zet niet onnodig veel producten in de koelkast. Hoe meer deze moet koelen, hoe meer energie er wordt verbruikt!

energiezuinige apparaten, energieverbruik in huis
Bron: Milieu Centraal

Onderhoud

Maar ook onderhoud is van belang, zo verbruikt een aangevroren vriezer 20% meer energie. Ook een wasdroger met de filters vol met pluizen werkt stukken minder efficiënt. Ook verkort slecht onderhoud de levensduur. Probeer ook zoveel mogelijk het sluipverbruik van adapters en stand-bye standen van apparaten uit te schakelen.

Een gemiddeld huishouden is zo’n 400 kWh per jaar kwijt aan stand-by verbruik van elektrische apparaten. Door stekkerdozen te gebruiken met aan en uit schakelaars is dit makkelijk te voorkomen. Weet je niet waar je moet beginnen? Maak dan gebruik van een energiemeter om verbruik inzichtelijk te maken. Hiernaast zie je een overzicht van de elektrische grootverbruikers in huis 

3
Repareer je kapotte apparaten

Spullen repareren doen we steeds minder. Niet raar, want de kosten voor reparatie en vervanging door nieuw zijn steeds dichter bij elkaar komen te liggen. Het verzolen van schoenen komt aardig in de buurt van een nieuw paar en de reparatiekosten van een tv liggen vaak hoger dan de aanschafkosten van een nieuwe. In deze redenering worden echter niet de ‘echte’ kosten doorberekend. Denk maar eens aan de energie die nodig is voor grondstofwinning, productie en afvalvernietiging.

‘Wie duurzaam wil leven, zorgt dat zijn apparaten worden gerepareerd’

De werkelijke kosten, de milieubelasting, liggen vele malen hoger, waardoor nieuw in de meeste gevallen niet beter is. Probeer daarom waar mogelijk door reparatie apparaten een tweede leven te geven. Neem de tijd om even kritisch te kijken naar een kapot apparaat. Vaak is het een kleinigheid zoals een los draadje. Dit kun je zelf repareren of laten doen, bijvoorbeeld bij een Repair Café in jouw buurt. Ook grondig schoonmaken doet vaak wonderen. Wie duurzaam wil leven, zorgt dus dat zijn apparaten worden gerepareerd. Alleen voor de koelkast en diepvries maken we een uitzondering als ze ouder zijn dan tien jaar. Dat zijn namelijk geen energiezuinige apparaten meer. Een diepvries of koelkast ouder dan 10 jaar vervangen is voor milieu en portemonnee namelijk zeker de juiste keuze. 

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.