Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
apparatuur, energiezuinige apparaten, energie besparen in huis

Apparatuur

De huizen van tegenwoordig puilen uit van de elektrische apparaten en er komen er nog elke dag meer bij. Want voor elke toepassing is wel een elektrisch alternatief te bedenken. Ook al zijn de meeste apparaten de laatste jaren steeds zuiniger geworden, per saldo blijft het gemiddeld elektriciteitsgebruik per huishouden stijgen. In dit artikel leggen we je uit hoe je duurzamer kunt omgaan met de apparaten in huis en vertellen we je meer over de energiezuinige apparaten. 

5.1
Check de energielabels

Kies bij de aanschaf van een nieuw apparaat voor een type met laag energieverbruik. Labels en keurmerken kunnen je daarbij goed helpen. Op internet zijn er allerlei vergelijkingssites waarmee je op energieverbruik kunt selecteren. Kleinere apparaten zijn meestal zuiniger dan hun grotere broers. Een apparaat dat helemaal uit kan, in plaats van alleen stand-by, gaat onnodig energieverbruik tegen. Denk bij aanschaf altijd na over of je het apparaat echt nodig hebt. Als je bijvoorbeeld 1 x per jaar de hogedrukspuit nodig, hebt is het slimmer om deze te lenen van een vriend. Hieronder een overzicht van energielabels om op te letten.

Blauwe Engel Label

Het Blauwe Engel Engel label komt uit Duitsland en helpt consumenten om te kiezen voor het meest milieuvriendelijke alternatief binnen een productgroep. Naast milieu is ook de kwaliteit van belang en wordt er kritisch gekeken naar het productieproces en hoe er wordt omgegaan met afval. 

Meer over het Blauwe Engel Label

Blauwe engel label

Ecolabel

Het Europees Ecolabel is het milieukeurmerk van de Europese Unie voor non-foodproducten en diensten. Het goede aan het Ecolabel is dat deze een product of dienst beoordeelt op de gehele levenscyclus Dus niet alleen op het energieverbruik, maar ook op grondstoffen, schadelijke stoffen en mogelijkheid tot recycling. Door de strenge eisen is het aantal producten met een Ecolabel helaas nog niet zo groot. Leuk om te vermelden is dat Philips een aantal tv’s heeft met het Ecolabel. Welke daarmee een hele goede keuze zijn. 

Meer informatie over het Ecolabel

Eco label

Energielabel

Het energielabel voor huishoudelijke apparatuur is voor steeds meer producten verplicht. Dit bekende energielabel geeft informatie over het energieverbruik van huishoudelijke producten. De klassen lopen van zeer zuinig (A) tot zeer onzuinig (G). Sinds 1 maart 2021 zijn er geen A+-labels meer omdat dit te verwarrend was. Wat voorheen A+ of hoger was, komt in het nieuwe energielabel overeen met B, C of zelfs D of E. Apparaten zoals wasdrogers, airco’s en ovens behouden eerst wel de extra plusjes.

Meer informatie over het Energielabel voor apparaten

Energielabel

Energy Star label

Het Amerikaanse label Energy Star kijkt naar het energieverbruik van apparaten. Het Energy Star label zie je vaak terug op elektrische apparatuur als computers, beeldschermen, printers en op vele opladers. Het Energy Star Label is niet verplicht. 

Meer informatie over het Energy Star label

Energystar label

TCO Label

Het TCO-label is een label uit Zweden voor computers en alle randapparatuur. Het TCO label richt zich op zaken als ergonomie, de emissies van elektromagnetische stralen, energieverbruik en de uitstoot van vervuilende stoffen.

Meer informatie over het TCO label

Tco label

5.3
Repareer je kapotte apparaten

Spullen repareren doen we steeds minder. Niet raar, want de kosten voor reparatie en vervanging door nieuw zijn steeds dichter bij elkaar komen te liggen. Het verzolen van schoenen komt aardig in de buurt van een nieuw paar en de reparatiekosten van een tv liggen vaak hoger dan de aanschafkosten van een nieuwe. In deze redenering worden echter niet de ‘echte’ kosten doorberekend. Denk maar eens aan de energie die nodig is voor grondstofwinning, productie en afvalvernietiging.

‘Wie duurzaam wil leven, zorgt dat zijn apparaten worden gerepareerd’

De werkelijke kosten, de milieubelasting, liggen vele malen hoger, waardoor nieuw in de meeste gevallen niet beter is. Probeer daarom waar mogelijk door reparatie apparaten een tweede leven te geven. Neem de tijd om even kritisch te kijken naar een kapot apparaat. Vaak is het een kleinigheid zoals een los draadje. Dit kun je zelf repareren of laten doen, bijvoorbeeld bij een Repair Café in jouw buurt. Ook grondig schoonmaken doet vaak wonderen. Wie duurzaam wil leven, zorgt dus dat zijn apparaten worden gerepareerd. Alleen voor de koelkast en diepvries maken we een uitzondering als ze ouder zijn dan tien jaar. Dat zijn namelijk geen energiezuinige apparaten meer. Een diepvries of koelkast ouder dan 10 jaar vervangen is voor milieu en portemonnee namelijk zeker de juiste keuze. 

Meer in deze categorie

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.