Subsidie voor Isolatie: laag BTW tarief

Geplaatst op 09 augustus 2009 in Financieel

Startdatum subsidie: 01-07-2009
Einde regeling: nog onbekend

Verstrekkende partij: via aannemer of leverancier (factuur)
Voor wie: Particuliere woningeigenaren

isolatie

Het betreft het verrichten van op energiebesparing gerichte isolatiewerkzaamheden aan woningen, ouder dan twee jaar na de eerste ingebruikneming. De regeling maakt een duidelijke scheiding tussen arbeid en materiaal waarbij de verhouding tussen beide van belang is. Voor het volledig benutten van de regeling mogen de kosten van de materialen niet de kosten voor de werkzaamheden overschrijden.

Inhoud regeling verlaagd BTW tarief

De BTW voor het uitvoeren van een aantal isolatiewerkzaamheden van woningen wordt verlaagd van 19 naar 6%. Het gaat daarbij om het BTW tarief voor arbeid en in beperkte mate voor materialen (zie uitleg hieronder).

Voorwaarden verlaagde BTW tarief

U moet eigenaar én bewoner zijn van de woning waarvoor de werkzaamheden zijn of worden uitgevoerd. De woning moet in Nederland gelegen zijn. De werkzaamheden worden verricht op het moment dat de woning ouder is dan twee jaar na de eerste ingebruikneming. De isolatie werkzaamheden zijn afgerond op of na 1 juli 2009

Welke vormen van isolatie vallen binnen de regeling

Er is sprake van op energiebesparing gerichte werkzaamheden bij:

  • Vloer- gevel- en dakisolatie met een Rc-waarde, die voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit (groter dan of gelijk aan 2,50 m2K/W);
  • Spouwmuurisolatie met een Rc-waarde, die groter is dan of gelijk aan 1,1 m2K/W;
  • Bodemisolatie met een Rc-waarde die groter is dan of gelijk aan 1,1 m2K/W.
  • Wat betreft rieten daken is het uitgangspunt dat wordt aangesloten bij de zogenaamde Rc-waarde (warmteweerstand van een constructie). Indien een rieten dak voldoet aan deze voorwaarde kunnen de werkzaamheden aan rieten daken ook onder het verlaagde btw-tarief voor op energiebesparing gerichte isolatiewerkzaamheden vallen.

Welke werkzaamheden en materialen vallen binnen de BTW verlaging

Het verlaagde btw tarief is van toepassing op zowel arbeidsloon als gebruikte materialen, tenzij de materialen 50% of meer van de totale kosten van de werkzaamheden (‘dienst’) beslaan. In dat geval (dus als de materiaalkosten 50% of meer van de totale kosten van de werkzaamheden (‘dienst’) beslaan), valt alleen het arbeidsloon onder het verlaagde btw-tarief van 6% en moet over de materiaalkosten gewoon 19% BTW worden betaald.

Voorbeeld A: arbeidsloon €1.000 en isolatiemateriaal €800

In deze situatie is de waarde van de materialen minder dan 50% van de waarde van de totale dienst (€1.800). Dit betekent dat de totale dienst is onderworpen aan het verlaagde tarief.

Voorbeeld B: arbeidsloon €1.000 en isolatiemateriaal €1.001

In deze situatie is de waarde van de materialen meer dan 50% van de waarde van de totale dienst (€2.001). Dit betekent dat alleen het arbeidsloon is onderworpen aan het verlaagde tarief.

Werkzaamheden die niet onder 6% btw vallen

  • Voorbereidende werkzaamheden die te ver af staan van op energiebesparende gerichte isolatiewerkzaamheden, vallen niet onder het 6%-tarief. Dit geldt voor sloopwerkzaamheden, zoals het verwijderen van de oude vloer, het dak of de kozijnen voorafgaand aan de daadwerkelijke isolatiewerkzaamheden. Dit geldt tevens voor het aanbrengen van het nieuwe dak en vloer. Het komt voor dat bij het vervangen van bestaande delen van een woning, zoals een dak of een muur, werkzaamheden betrekking hebben op zowel de vervanging/vernieuwing van de bestaande delen als het aanbrengen van isolatiemateriaal. In dat geval mag voor de tarieftoepassing worden gesplitst in een deel dat betrekking heeft op de vervanging/vernieuwing en een deel dat betrekking heeft op de isolatiewerkzaamheden.
  • Het arbeidsloon voor het vervaardigen van constructieonderdelen in eigen beheer van een isolatiebedrijf behoort gerekend te worden tot het materiaal.
  • Het aanbrengen van ramen, deuren en kozijnen inclusief isolatieglas viel tot 1 januari 2010 onder het 6%-tarief. Vanaf 1 januari 2010 is dat niet langer het geval. Wel is er sprake van een overgangsregeling. Wanneer met betrekking tot het aanbrengen van ramen, deuren en kozijnen inclusief isolatieglas een verplichting is aangegaan voor 1 januari 2010, maar de werkzaamheden zelf worden pas afgerond na 31 december 2009 maar voor 1 maart 2010, kan voor deze werkzaamheden het 6%-tarief worden gehanteerd. Deze overgangsmaatregel geldt ook voor het aanbrengen van isolatieglas tenzij de waarde van het glas een beduidend deel vertegenwoordigt van de waarde van de totale dienst.

Hoe kan ik de BTW verlaging aanvragen?

U kunt de BTW verlaging bespreken met degene die uw isolatiewerkzaamheden gaat uitvoeren. Deze partij kan vervolgens het lagere btw-tarief in de factuur verwerken, zodat u minder betaalt. Op deze factuur is het van belang dat er een duidelijke splitsing wordt gemaakt tussen het arbeidsloon en de verstrekte isolatie materialen.

De BTW-verlaging is een regeling van het ministerie van Financiën. Mochten er nog vragen zijn over deze subsidieregeling dan kun je terecht op de site van de Belastingdienst. Of neem contact op met de Belasting Telefoon: 0800-0543. Deze is bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.

Reacties (120)
Dirk
13/08/09 • 12:59

Afgelopen periode heb ik veel vragen binnen gekregen over de subsidieregeling op isolatie. Inmiddels is de regeling officieel bekend gemaakt en heb ik een samenvatting gemaakt van deze regeling. Hieronder een overzicht met vragen die afgelopen weken voorbij gekomen zijn met bijbehorende antwoorden:
Is er meer bekend inzake verlaging BTW tarief voor isolatiewerkzaamheden?
Ja, per 1 juli 2009 geldt het verlaagde BTW tarief van 6%

> Hoe zit met subsidie dakisolatie, wil mijn dak gaan voorzien van renovatiedakbeschot, wat en waar moet ik dan terecht voor subsidie?
Je kunt een dakspecialist inhuren en deze kan vervolgens op de rekening met 6% BTW rekenen. Laat wel ‘arbeid’ en ‘materiaal’ splitsen en hou de verhouding in de gaten.

> Mijn vraag is of het nu al definitief is dat er 6% btw geheven mag worden i.p.v. 19 % over isolatiewerkzaamheden. Ik sta namelijk voor het aanbrengen van isolatie dakplaten en ben uiteraard nieuwsgierig of ik hier gebruik van kan maken.
Ja als je voldoet aan de voorwaarden dan kom je in aanmerking voor de 6% regeling.

> Graag ontvang ik info over verlaagde BTW-tarief voor isolatiewerkzaamheden Treedt deze regeling met terugwerkende kracht in en vanaf welke datum? De regeling was officieel bekend per 1 juli.
De terugwerkende kracht van de subsidie op isolatie loopt tot en met 1 juli 2009

> Ik wil duurzaam een extra etage op onze bestaande woning plaatsen en ben erg benieuwd of hiervoor subsidies beschikbaar zijn, regio zuid Holland (Scheveningen) kunt u meer inlichtingen sturen?
Specifiek voor de regio is mij niets bekend. Wel als je er voor kiest om een Groen Dak aan te leggen. Overige mogelijkheden liggen in de hierboven genoemde subsidie maatregel op isolatie.

> Kan ik ook subsidie op isolerend glas krijgen als ik dit door een Duits glaszettersbedrijf laat plaatsen?
Dat is een lastige, eerlijk gezegd denk ik dat het mogelijk moet zijn. Als iemand hier meer over weet dan hoor ik het graag!

> Graag zou ik willen weten of het vervangen van de houten gevelbekleding voor kunststof (zodat schilderwerk overbodig wordt) en zonodig aanbrengen van isolatie, ook onder de regeling van 6% valt. Kunt u mij hier meer over vertellen?
Ik denk dat een aantal van de werkzaamheden, als deze voldoen aan de hierboven genoemde eisen, onder de regeling kunnen vallen. Persoonlijk lijkt mij de vervanging van een houten gevelbekleding voor kunststof niet de mooiste oplossing. Mensen vergeten vaak dat ook kunststof lelijk wordt en dat kun je vervolgens niet ‘mooi’ schilderen. Dus persoonlijk zou ik er nog even over nadenken 🙂

> In de krant de Limburger las ik het stuk “isolatie subsidie is weinig bekend”. Vanaf 01 juli zou er een subsidie zijn op HR++ glas, gevelisolatie, etc. Ik vind deze op jullie site niet terug ? Moet deze nog gepubliceerd worden?
Bedankt voor de reactie. Inmiddels heb ik de regeling subsidie op isolatie geplaatst. Mocht je nog meer tips hebben dan hoor ik graag.

> 4 juni 2009 is ons huis geïsoleerd door middel van spouwmuurisolatie heb ik dan nog recht op 6 procent b.t.w of moet ik nog 19 procent betalen. Ik was niet op de hoogte van deze nieuwe maatregel.
Als je voldoet aan de voorwaarden komen de kosten in aanmerking voor de 6% regeling. Belangrijker is de datum van de factuur? Het zou mooi zijn als deze op 1 juli of later staat.

René van Dijk
16/08/09 • 15:32

Hallo,

Wij willen binnenkort aan de slag met onze nieuwe woning. Deze heeft een gedeelte met haflsteens muur, welke we willen (na)isoleren met een voorzetwand + isolatie. We willen dit zelf (dus als particulier doen), hebben we dan wel recht op 6% btw op materiaal?

Dhr. Janssen
17/08/09 • 21:51

Geachte heer Dirk,

wij hebben in juli 2009 een kunststof schuifdeur/pui en raam voorzien van HR++ glas laten plaatsen. Geldt hiervoor de 6% btw-regeling?

Graag uw reactie hierop!

Alvast bedankt!

Henk
26/08/09 • 16:22

Ik heb afgelopen juli een nieuwe achtergevel laten plaatsen met HR++ glas. Inmiddels is de rekening inclusief het 19% BTW al betaald. Kan ik het verschil alsnog terugkrijgen ?

M. Hehenkamp
27/08/09 • 12:50

Goedendag,

Ik heb (mede naar aanleiding van de subsidieregeling) mijn dak aan de binnenzijde laten isoleren. Nu heb ik onlangs van de aannemer de rekening gekregen. Daarop staat alléén het steenwol en het aanbrengen van het steenwol in het lage BTW-tarief. Dus niet de tengels (die toch nodig zijn om het isolatiemateriaal op z’n plaats te houden), niet het dampdichte folie (dat nodig is om houtrot van het dakbeschot te voorkomen) en niet de gipsplaten (die tenslotte ook een isolerende werking hebben).
De rekening viel mij dus flink hoger uit dan verwacht.
Het wordt mij uit de regeling niet duidelijk precies welke materialen en welke werkzaamheden nu wel en niet in het lage btw-tarief vallen.

Kunt u hier iets over zeggen?
Alvast hartelijk dank voor uw reactie!

Michiel
27/08/09 • 14:34

Wij willen ons dak gaan vervangen door Dakplaten. Dit willen we zelf gaan doen.
Komen we dan ook in aanmerking voor de 6% BTW regeling op de aanschaf?

mvg. Michiel

Dirk
28/08/09 • 10:36

Nee voor deze regeling ligt er een duidelijke koppeling met de component arbeid. Het bedrag hiervoor moet hoger liggen dan de materiaalkosten. Zonder arbeidskosten, als je het bijvoorbeeld zelf doet, (professionele partij) zijn de materiaalkosten gewoon tegen 19%

Dirk
28/08/09 • 19:10

Beste M. Hehenkamp ik begrijp de vraag en het antwoord is nog niet echt bekend. Heb vandaag met de belastingdienst gesproken en die geven aan dat de regeling nog niet helemaal goed is ingevuld waardoor er een groot ‘grijs’ gebied is. Momenteel is men bezig met een nieuw besluit welke meer helderheid moet geven. Verwachting is dat deze nog dit jaar komt. Voor twijfelgevallen kun je de vraag indienen bij de inspecteur welke deze per geval zal beoordelen. Natuurlijk kun je altijd bellen met de belastingdienst.

Misschien is het ook mogelijk dat de kosten van de materialen boven de kosten van de werkzaamheden uitkwamen. In dat geval kom je weer in de 19% terecht. Dit kan een afweging van de aannemer geweest zijn. Misschien kun je het even vragen, ik ben eigenlijk ook wel benieuwd 🙂

Henk
29/08/09 • 21:13

Geachte hr Dirk,

Ik heb een aantal vragen over de nieuwe subsidieregels.

Bij mijn huis (bj 1975) zijn in juli j.l. een aantal energiebesparende werkzaamheden uitgevoerd te weten:

a) Vervanging van een achterpui (met enkelglas) door nieuwe (hardhouten) kozijnen + ramen en HR++ glas.
b) Aanbrengen van spouwisolatie aan de binnenmuurkant van een gevelbetimering. Hiervoor moest de bestaande betimmering worden vervangen.
c) Vervanging van een aantal enkelglas ruiten aan de voorkant door HR++glas waarbij voor plaatsing van het dubbelglas i.p.v. het oude enkelglas speciale voorzieningen nodig waren.

De grootse HR++ ruit was 2,5 m2. In totaal is meer dan 7,5 m2 geplaatst

Als ik het goed begrijp valt in ieder geval het arbeidsloon van werkzaamheid a en b onder het lage BTW tarief en mogelijk ook de materiaalkosten afhankelijk van de 50% regel.

Vragen:
-Moeten de diverse werkzaamheden voor de 50% regel als totaal of afzonderlijk beschouwd worden of mag dit zoals het beter uitkomt ?
-Valt c) ook onder het lage BTW tarief ondanks dat het (enkel) plaatsen van dubbelglas is uitgesloten. De kozijnen en een deur moesten namelijk wel eert geschikt gemaakt worden voor dubbelglas.
– De factuur inclusief het hoge BTW tarief is inmiddels al betaald. Kan ik mijn aannemer vragen een correctie factuur met het lager tarief te sturen ?
– Kan ik onafhankelijk van de BTW verlaging subsidie krijgen op het plaatsen van het HR++ glas ?
– Heeft het gehanteerde minimum van 5m2 voor subsidie op HR++ glas betrekking op elke ruit afzonderlijk of het totaal van het geplaatste voor de gecombineerde werkzaamheden?

Ad Vianen
17/09/09 • 14:02

Geachte heer Hehenkamp,

Ik wil de rieten dakbedekking van mijn woonboerderij geheel gaan vernieuwen. Dan wil ik ook isolatiemateriaal (4 cm) aanbrengen in de beluchtingsruimte (6cm) tussen riet en dakbeschot.

Kunt u mij aangeven welke kosten in dit geval (riet, aanbrengen van het riet, dakbeschot, betengeling, hiertoe noodzakelijke timmerwerkzaamheden, isolatiemateriaal, aanbrengen isolatiemateriaal) onder de 6%-regeling vallen?

Alvast mijn hartelijke dank.

Met vriendelijke groet,

Ad Vianen

Petra van der Klaauw-Hoogduin
17/09/09 • 14:07

Goedemiddag. Wij hebben net onze verbouwing afgerond. Ons huis uit 1970 is nu door ons voor, achter, boven en beneden voorzien van nieuwe kunststof kozijnen met HR++ glas. Aan de gevels boven hebben we de flinterdunne asbesthoudende platen vervangen voor kunstof keralit delen met daarachter isolatiemateriaal en verder af laten werken met dik mdf en aan de binnenkant gipsplaat met stucwerk. Hierdoor zijn onze wanden zo’n 20cm dikker geworden minimaal. Beneden hebben we ook de asbesthoudende platen vervangen voor degelijk metselwerk met daarachter isolatie en verder naar binnen hetzelfde als boven. Het is een middenwoning en er zijn twee compleet nieuwe gevels opgetrokken voorzien van alle huidige eisen qua isolatie en besparing. Door het hele huis hangen nieuwe radiatoren en wij zijn ons nu aan het orienteren op de nieuwe combiketel. De rekeningen aan de aannemer zijn inmiddels betaald. Is er voor ons nog een mogelijkheid beroep te doen op de regeling?

Met vriendelijke groet en in afwachting van uw antwoord,
Petra v.d Klaauw-Hoogduin

ans huttinga
02/10/09 • 16:07

hallo Dirk,

Ik ben nu al een halve dag allerlei aan het lezen op de site van VROM, belastingdienst etc etc. over subsidie, btw verlaging bij o.a. renovatie.
Op de site van duurzaamthuis.nl vind ik nu het verbijsterende antwoord op mijn vraag !
De btw verlaging voor isolatiewerkzaamheden telt dus alleen voor mensen met voldoende geld om die te láten uitvoeren ?
Dus mensen als ik, die zelf aankopen en het werk zelf doen omdat ze een aannemer niet kunnen betalen, vallen er wéér eens buiten ?
Voor wie is het nu eigenlijk bedoeld ?
De aannemers, om die aan het werk houden blijkbaar, dát is dus het doel ?
Hoezo ? Is dat nu de bedoeling, ging het niet om energie kunnen besparen voor de bevolking ?
graag eens een eerlijk antwoord,

vriendelijke groeten,
Ans Huttinga

D.Mulder
02/10/09 • 16:15

Hallo,

Als ik in mijn woning HR++ isolatieglas laat plaatsen. Komt dit dan ook voor deze 6% BTW in aanmerking?
Er is nu ook een subsidie op HR-isolatieglas van € 35,00 per m2. Kan dit dan ook gecombineerd worden? dus én de BTW 6% én de € 35,00 per m2 subsidie.

Met vr gr

D.Mulder

Dirk
05/10/09 • 09:55

Beste Henk

-Moeten de diverse werkzaamheden voor de 50% regel als totaal of afzonderlijk beschouwd worden of mag dit zoals het beter uitkomt ?
Voor de belastingdienst moet het een totaal zijn. Het beste is om een eindfactuur te maken waar alle werkzaamheden en materiaalgebruik overzichtelijk bij elkaar staan zodat de 50% verdeling overzichtelijk is. Blijf met de kosten voor materiaal altijd onder die van arbeid!

-Valt c) ook onder het lage BTW tarief ondanks dat het (enkel) plaatsen van dubbelglas is uitgesloten. De kozijnen en een deur moesten namelijk wel eert geschikt gemaakt worden voor dubbelglas.
Jazeker ook constructiematerialen en afwerkmaterialen passen in de regeling. Hou er wel rekening mee dat het materiaalgebruik in verhouding is. Met 10 gipsplaten op 1 vierkante meter glas gaat men denk ik niet akkoord 🙂

– De factuur inclusief het hoge BTW tarief is inmiddels al betaald. Kan ik mijn aannemer vragen een correctie factuur met het lager tarief te sturen ?
Als de werkzaamheden zijn uigevoerd na 1 juli dan kan dat zeker. Wel zal ook moeten zijn voldaan aan de andere werkzaamheden.

– Kan ik onafhankelijk van de BTW verlaging subsidie krijgen op het plaatsen van het HR++ glas?
Jazeker momenteel is er een vergoeding per m2. Kijk ook op: http://www.duurzaamthuis.nl/subsidie-voor-dubbel-glas

– Heeft het gehanteerde minimum van 5m2 voor subsidie op HR++ glas betrekking op elke ruit afzonderlijk of het totaal van het geplaatste voor de gecombineerde werkzaamheden?
Ik ga er vanuit dat het het totaal is.

Hoop dat je hiermee uit de voeten kunt Henk. Mocht je toch nog vragen hebben dan zou ik even naar de belastingdienst bellen 0800-0543

Dirk
05/10/09 • 10:10

Hoi Ad,

Constructiematerialen en afwerkmaterialen vallen ook binnen de regeling. Daarbij moet de verhouding tov de isolatiematerialen wel redelijk zijn. Of riet, van oudsher ook een isolatiemateriaal, binnen de regeling valt heb ik geen idee. Daar zou je eens over moeten bellen met de belastingdienst. Als je antwoord hebt hoor ik het graag.

Dirk
05/10/09 • 10:11

Beste Petra als de werkzaamheden zijn uitgevoerd na 1 juli dan zijn er mogelijkheden.

Dirk
05/10/09 • 10:15

Beste heer Mulder,

Goeie vraag ik heb zojuist gebeld met Meer Met Minder en die gaven aan dat het inderdaad mogelijk is om de regeling te combineren. Dus én de BTW 6% én de € 35,00 per m2 subsidie. Je kunt het voor de zekerheid nog even checken. Kortom als je aan de slag wilt met isolatieglas is het nu echt het moment! Laat even weten hoe het afgelopen is?

Groet Dirk

Dirk
05/10/09 • 10:19

Hoi Ans,

Ik kan de frustratie begrijpen. Het antwoord zit eigenlijk ook al in je vraag. De overheid vindt het inderdaad ook belangrijk dat de bouwsector een steuntje in de rug krijgt door deze regeling. Aan de andere kant is het ook een soort garantie voor de kwaliteit. Als je het een door een professionele partij laat uitvoeren dat weet je ook zeker dat het goed gebeurd en dit is bij een particulier maar de vraag. Maar ik ben het wel met je eens. Ik doe alles zelf en volgens mij ook kwalitatief prima en val daardoor in geen enkele regeling.

Emile
06/10/09 • 20:03

Hallo Dirk,

Ik ga mijn oude dakkapel (3m x 1.2m) (ongeisoleerd) geheel vervangen voor een nieuwe met kunststof kozijn en HR ++ glas e.d.. Alles wordt erg goed geisoleerd minimaal Rc 2.5. Ik las net dat ik voor de ” glassubsidie” niet in aanmerking kom (te klein glasoppervlak). Kan ik voor deze verbouwing wel een subsidie krijgen? Of moet ik wachten tot ik meer ga isoleren (het dak, een tweede dakkapel, voor en zijgevel)?

m.vr.groet,
Emile

Bert
12/10/09 • 09:10

Beste Dirk,

Afgelopen juli hebben we onze tochtige ‘enkel glas’ aluminium schuiframen vervangen door een houten kozijn met dubbel glas. De aannmer heeft over het totaal bedrag van materiaal en plaatsing 19% BTW gerekend. Het glas en de kozijnen komen mijns inziens beide voor de isolatie susidie in aanmerking. Immers zonder de nieuwe kozijnen had het dubbel glas niet geplaatst kunnen worden . Op de site meermetminder wordt echter alleen gesproken over vierkante meters glas. Kan ik de kozijnen ook met terugwerkende kracht in de subsidie mee laten lopen en hoe moet ik dit aanpakken?

Met vriendelijke groeten,

Bert

Henk
14/10/09 • 09:54

Beste Dirk,

“Het verlaagde btw tarief is van toepassing op zowel arbeidsloon als gebruikte materialen, tenzij de materialen 50% of meer van de totale kosten van de werkzaamheden (’dienst’) beslaan.”

Ik heb via een onderhoudsbedrijf houten kozijnen op maat laten maken in een kozijnenwerkplaats en deze ook in de werkplaats laten schilderen. Kan het onderhoudsbedrijf nu vragen om het maken van de kozijnen uit te splitsen in arbeidsloon en materiaal? In dat geval komt het arbeidsloon (inclusief plaatsen) mogelijk boven de 50%.
Nu heb ik een “all in rekening” en is niets uitgesplits.

Harry
14/10/09 • 22:30

Hoi

Ik heb een vraagje, De subsidie en btw verlaging op gevel en vloer isolatie geld dat alleen als het karwei door een bedrijf wordt gedaan of ook als ik het zelf doe en de spullen bij een bouwmarkt haal.

H. Visser
16/10/09 • 11:49

Ik wil graag mijn dak gaan isoleren. Dit wil ik zelf gaan aanbrengen. Dus heb ik alleen materiaal kosten. Kan ik dan ook subsidie krijgen en zo ja hoe dan.

Ad
16/10/09 • 15:40

Betreft een appartementen complex met balkons, een aantal bewoners tevens eigenaren willen het balkon afzetten door (wegschuifbare) beglazing, Glas oppervlakte +/- 20 m2 per woning. Behalve dat er meer gebruik van het balkon gemaakt kan worden zal deze extra beglazing ervoor zorgen dat er nogal wat energie wordt bespaart,
Direkt in de kamers die aan het balkon grenzen, indirekt doordat minder gebruik gemaakt zal worden van terrasverwarmers.
De ramen zullen worden geplaatst door een gespecialiseerd bedrijf.
Bestaan hiervoor subsidie regelingen of mogelijkheden voor een laag BTW tarief?

Dirk
18/10/09 • 12:03

Beste Bert,

Als je voldoet aan de voorwaarden valt dit inderdaad ook binnen de regeling. Het materiaal voor de plaatsing komt dan in aanmerking voor 6%. Neem even contact op met de aannemer en laat een totaalfactuur maken waarop de 6% is meegenomen en de verzilvering van de waardebon voor het glas. Laat hem voor de zekerheid het even checken bij de belastingdienst.

Dirk
18/10/09 • 12:13

Dat is een goede vraag. Daar is regeling inderdaad niet helemaal duidelijk in. Volgens mij moet je de rekening inderdaad splitsen en kunnen volgens mij alle kosten tegen 6% als je de ramen ook laat daadwerkelijk laat plaatsen door dat bedrijf. Dat een bedrijf je kozijnen maakt en vervolgens plaatst lijkt me vrij logisch dus lijkt me 6%. Ik denk dat dat ook de voorwaarde zal zijn. Een productiebedrijf van kozijnen kan dat niet tegen 6% doen je moet ze ook plaatsen. Check dit wel even bij de Belastingdienst! Als je een reactie hebt horen we het hier graag op het forum!

Dirk
18/10/09 • 12:21

Beste Harry,

Je moet het laat uitvoeren door een partij. Zelf aan de slag valt niet binnen de regeling!

Dirk
18/10/09 • 12:22

Beste H. Visser,

Nee helaas is dat niet mogelijk.

Dirk
18/10/09 • 12:27

Beste Ad,

Ik heb nog eens rond zitten kijken. Maar zie zo 123 geen regelingen met aanknopingspunten.
> isolatieglas regeling valt af omdat je dan zelf eigenaar moet zijn
> bij de 6% regeling betreft het isolatiemaatregelingen en dat zie ik jouw vraag niet direct terug (wel indirect)
Als ik nog iets tegenkom laat ik het weten

Dirk
18/10/09 • 13:01

Nog een aantal vragen die afgelopen week binnen kwamen:

Halo, Ik lees over subsidie op isolatie.
Vanaf 1 juli zijn we begonnen met de verbouw van onze woning ,Isoleren (gehele woning) was een must want de woning is van 1961.
Er is veel door een aannemer gedaan, en zelf ook.
Vraag; ik heb alleen maar rekeningen betaald met 19% BTW, hoe kan ik deze (13%)terugvorderen.

Het materiaal wat je zelf hebt gekocht en geplaatst valt buiten de regeling. Wat volgens mij de beste oplossing is om de aannemer te bellen en te vragen of die een totaalfactuur kan maken van zijn materialen en werkzaamheden (de 50% verhouding is hierbij van belang). De aannemer is ‘levererancier’ van de regeling dus ook de enige plek waar je in deze terecht kunt.

Van mijn aannemer kreeg ik te horen dat ik subsidie voor mijn isolatie kan krijgen. Ons huis is van 1960 en wij zijn druk die aan het verbouwen. Mijn aannemer moet zijn materialen wel met 19 % inkopen en kreeg van zijn leverancier te horen dat ik het verschil terug kan krijgen. Kunt u mij vertellen hoe en wat ik moet doen. Ook zijn ze hier aan het stucadoren geweest en ik zag op jullie site dat daar ook 6% btw voor staat. Mijn aannemer weet niet hoe of wat dus ik hoop dat jullie mij meer kunnen vertellen of folders kunnen opsturen.

Volgens mij zit het iets anders. Het maakt voor jou en de aannemer niet uit dat deze 19% betaalt voor de inkoop van de materialen. De aannemer koopt in voor 19% en mag vervolgens ook 19% ‘terugvragen’ dus maakt niet uit. Vervolgens maakt de aannemer een factuur voor jou met 6% die wordt door jou betaald en vervolgens moet de ondernemer weer 6% afdragen. Voor de ondernemer is er dus geen voordeel en nadeel aan de regeling. Jouw factuur valt door de 6% regeling alleen goedkoper uit dus voor de consument is het wel een voordeel. Stucadoren is in principe hetzelfde je moet daarvoor wel een ouderdomsverklaring hebben van je huis wat je aan de stukadoor kunt overhandigen zie ook: http://www.duurzaamthuis.nl/laag-btw-tarief-6-voor-schilder-en-stukadoor
Ik heb helaas geen folders over deze informatie.

Ik ben doe hetzelver en heb afgelopen jaar mijn woning(730M3) ,in de Limburgse gemeente Nuth,volledig met duurzaam materiaal aan de binnenzijde geisoleerd. Tevens is er overal HR+ glas geplaatst en een HR ketel geinstalleerd. Uit het energieprestatie rapport blijkt dat ik van energielabel G naar B ga. Ik wil komend jaar het dak door een bedrijf laten isoleren. Ik begrijp uit diverse site’s dat isolerende projecten die je zelf uitvoerd niet gesubsidieerd worden. Klopt dit ondanks mijn energieprestatie? En kom ik volgend jaar voor het dak wel in aanmerking?

Dit klopt inderdaad als je alles zelf hebt gedaan val je eigenlijk binnen weinig regelingen. Je valt wel binnen de regeling Groenproject http://www.duurzaamthuis.nl/financiering-groenproject maar ik weet niet of je daar nog iets aan hebt. Kijk ook eens bij je gemeente!

Petra van Noord
18/10/09 • 14:07

Beste Dirk,
Ik kan nergens de officiële subsidieregeling over het verlaagde BTW tarief bij woningisolatie vinden. Op de site van VROM staat hij niet genoemd. Kan je mij laten weten, waar ik hem kan vinden, zodat ik dat aan mijn aannemer kan laten zien. Voor hem is het ook belangrijk, want ik neem aan dat hij dat ook ergens moet verantwoorden.
Ik ben bang dat hij het lagere tarief niet berekenen zal op basis van het artikel op deze site.

Dirk
18/10/09 • 16:10

Dat begrijp ik! Misschien kun je hem doorverwijzen naar de site van de belastingdienst http://www.belastingdienst.nl/zakelijk/omzetbelasting/ob09/ob09-189.html

Krol
22/10/09 • 00:04

Vraag:
Ik wil een geisoleerde garagedeur laten plaatsen geldt dan ook het lage 6% BTW tarief?

26/10/09 • 17:48

Hallo,

Ik heb op 17 juli 2009 een dakvenster (zelf) geplaatst. Er is over het dakvenster 19% BTW geheven. Kom ik in aanmerking voor 6% BTW?

Nu wil ik deze winter mijn dak van binnenuit isoleren en voorzien van gips. Dit ga ik zelf doen. Kan ik in aanmerking komen voor laag tarief BTW?

gr
HdB

Dirk
27/10/09 • 21:57

Beste Ingeborg,

Als de aannemer kan aantonen dan de garagedeur voldoet aan de eisen in het bouwbesluit zou het kunnen. Al denk ik wel dat de garagedeur meer zal kosten dan het arbeidsloon en dan gaat de regeling niet op voor de deur.

Dirk
27/10/09 • 22:19

Hoi Hans,

Helaas hebben de zelf klussers geen voordeel bij deze regeling dus kom je automatisch op 19% terecht. Wil je met het dak wel in aanmerking komen voor de 6% dan moet je een aannemer in de hand nemen die helpt met het isoleren van het dak.

R.Jacops
02/11/09 • 14:41

Beste Dirk,
Volgende week gaat er een zwambestrijdingsbedrijf bij mij (en mijn beide buren)aan de gang met het bestrijden van huiszwam in de kruipruimte.
Na alle renovatie en bestrijdingswerkzaamheden wordt er een isolerende bodemfolie aangebracht en daarop een laag EPA-chips (tussen de 20-30cm) Dit zou tevens een isolerende werking hebben met een waarde van 4,68 …(weet niet in wat voor eenheden dit weergegeven wordt).
Zou hier mogelijk ook de genoemde subsidie/BTW regeling op van toepassing kunnen zijn?
Met vriendelijke groet,
R.Jacops

Dirk
04/11/09 • 23:22

Beste heer Jacobs als de isolatie aan de eisen van het bouwbesluit voldoen dan is het mogelijk. Vraag het even aan de aannemer

wim
15/11/09 • 16:29

Beste Dirk,

Ik ben in het bezit van twee woningen die ik verhuur, kan ik die met subsidie beglazen of kan dat alleen als je ook de bewoner bent.
Moet van dubbelglas de spouw altijd mininaal 13 mm zijn of mag dat ook 9 en 12 mm zijn, je leest zoveel verschillende dingen hierover.
Bvd,
Wim

Dirk
16/11/09 • 20:18

Hoi Wim volgens mij kan dat niet het gaat om particuliere woningeigenaren die zelf de woning bewonen.

r. hendriks
24/11/09 • 21:57

Beste Dirk,

ik wil een bijkeuken/speelkamer aan laten bouwen aan de zijgevel van het huis.
Deze wordt volgens voorschriften geisoleerd.
Ik bedek hiermee 2/3 van de zijgevel, die daardoor dus mee geisoleerd wordt.
Is voor het gebruikte isolatiemateriaal deze subsidieregeling ook van toepassing?

mvg. Ruud

Hanneke
06/12/09 • 21:11

Beste Dirk

In mijn huis (1960) heb ik in de woonkamer een houten vloer.
Hieronder is de (koude) kruipruimte.
Over deze vloer (waar nu tapijt op ligt) wil ik dampwerende folie, isolerende ondervloerplaten en een eikenhouten vloer laten leggen.
Kan ik dit laten doen tegen het lage BTW tarief ?

M.v.g. Hanneke

Ad Vianen
07/12/09 • 11:00

Beste Dirk,

Ik heb het oude tradionele rieten dak van mijn woonboerderij laten vervangen door een rieten dak met schroefdakconstructie. Hierdoor valt dit onder de 6% regeling. De rietdekker berekent echter 19% over de werkzaamheden voor het verwijderen van het oude riet. Klopt dit of mag hierover ook 6% berekend worden?

Met vriendelijke groet,

Ad Vianen

diana
15/12/09 • 15:19

Wij willen subsidie voor het isolatieglas aanvragen ,echetr zou ik ook ventilatieroosters op
mijn isolatieglas willen laten aanbrengen.
komen wij dan nog in aanmerking voor de subsidie op isolatieglas ivm het te plaatsen glas volgens de richtlijnen

Thea Kraaij
17/12/09 • 23:12

Hoi Dirk, ik woon in een appartementencomplex met 20 woningen, nu is dit van de jaren 80 dus de isolatie is minimaal, de kamers op het noorden zijn erg koud, nu zouden we een collectief willen voor dubbele beglazing en spouwmuurisolatie en misschien zelfs zonnecollectoren op ons dak, heb jij hier enige ervaring mee, ik probeer het één en ander uit te zoeken op internet, maar word er weinig wijzer van, kunnen wij ook in aanmerking komen, en is dit te financieren? Bedankt voor de moeite alvast.

Jan Geraats
23/12/09 • 21:49

Ik wil de zolder van mijn huis zelf gaan isoleren. De materialen zijn in alle bouwmarkten te koop. Echter door het zelf te doen en dus kosten te besparen wordt er kennelijk geen subsidie of ander steun meer gegeven. Is dit juist of zijn er toch nog stimuleringsmaatregelen van kracht?

A Westerveld
29/12/09 • 20:30

Hallo,
Ik hoor dat de 6% regeling voor het plaatsen van isolatie glas per 01/01/2010 stopt. klopt dit? Ik lees op de site v.d. belasting dienst alleen de begin datum 01/07/2009 maar er wordt nergens over een einddatum gesproken. Op deze website meende ik gelezen te hebben dat de de regeling nog tot 2011 zou zijn.

jacqueline
29/12/09 • 22:47

hoi
we willen graag onze kelder opnieuw laten bezetten .
vorig jaar hebben we lekkage gehad
komen we dan ook in aanraking voor de 6 % regeling ( ons huis is van 1971)

Dirk
03/01/10 • 14:34

Dit is juist helaas

Dirk
03/01/10 • 14:35

Dit zou kunnen als je aan de isolatie voorwaarden voldoet. Dit kun je met de aannemer bespreken

Dirk
03/01/10 • 14:40

Einddatum is volgens mij nog niet bekent. De subsidieregeling isolatieglas met waardebon via Meer Met Minder is beschikbaar tot 31 december 2010

04/01/10 • 22:03

Wij wonen op een hoekhuis en willen onze spouwmuren laten isoleren. Kun je hier subsidie voor krijgen en zoja hoeveel.Wij wonen in de provincie Noord-Brabant.

Dirk
04/01/10 • 22:15

Hoi Chantal, er staat niet een vast bedrag voor het is een verlaagd BTW rarief verder kun je ook eens kijken op http://www.brabantbespaart.nl/

Jos Boleij
06/01/10 • 09:23

Geachte heer, mevrouw,

Wat wordt bedoeld met “de eerste ingebruikneming”?

We hebben een jaren 30 huis gekocht (dus ouder dan 2 jaar) waar we nog niet in wonen. Er is inmiddels het een en ander geisoleerd. Komen wij ook voor dit verlaagde BTW tarief in aanmerking?

Mvgr
Jos

Eric
07/01/10 • 21:37

Onze zolder wordt geisoleerd en afgetimmerd.
Welke materialen en arbied valt onder het verlaagd BTW tarief?
Isolatiematerialen, maar ook de andere nodige materialen om het te bevestigen zoals regelwerk, dampremmende folie, gipsplaatjes, etc.

Willemien
08/01/10 • 20:41

Wij wonen in een vrijstaande woning van 1960 en willen het schuine dak isoleren. Kan ik daar voor subsidie aanvragen? Wij willen de werkzaamheden in eigen beheer uitvoeren.

Barry
09/01/10 • 14:57

Dirk,

Binnenkort ga ik verbouwen. Op mijn bestaande woning (5 jaar oud) met een plat dak komt een opbouw. De opbouw wordt een zadeldak (punt dak). De dakplaten van de schuine kap worden Uniplex pu 3,0. Daarnaast komen er natuurlijk nog zijwanden, deze worden ookmgeisoleerd. Mijn vraag; vallen de dakplaten en de isolatie van de zijwanden in het 6% BTW tarief?

Mvg, Barry

huub peters
13/01/10 • 15:59

Hallo, zijn er buiten de btw verlaging nog meer subsidies voor spouwmuur isolatie bijv. een vast bedrag per vierkante meter. groet huub

Eikenboom
13/01/10 • 20:04

ik wil mijn balkon met beglazing afsluiten is daar ook subsidie voor.

Edwin
13/01/10 • 20:08

Als ik het goed begrijp word er dus alleen subsidie gegeven als je het isoleren door een bedrijf laat doen.
Als ik de isolatiepanelen zelf aanbreng word er geen subsidie BTW verlaging gegeven op het materiaal dus.

anja
13/01/10 • 22:52

Hallo

we willen in onze woning kunststofkozijnen met isoglas laten plaatsen en in de te nog bouwen aanbouw, voor wat voor subsidies komen wij in aanmerking?
Hoe zit het met zelf plaatsen?
En als we de kozijnen via een Duitse firma doen?

mvg

Dirk
14/01/10 • 11:52

Hoi Huub volgens mij niet alle regelingen die ik ken staan hier: http://www.duurzaamthuis.nl/subsidies/isolatie

Dirk
14/01/10 • 11:54

Dat heeft helemaal te maken met de opzet. In principe is het mogelijk om korting te krijgen op het glas. Kijk in het overzicht op deze bij isolatie glas.

Dirk
14/01/10 • 11:55

Klopt helemaal Edwin, helaas voor de doe-het-zelver geen voordeel

Dirk
14/01/10 • 12:07

Hoi Anja er is momenteel een regeling voor glas via een waardebon. Kozijnen deuren zitten niet meer in een regeling. Als je glas haalt bij een glaszetter zonder het te laten plaatsen kan hij volgens mij nog de korting geven via de waardebon. Ik zou dit eens navragen bij het glasbedrijf/ glaszetter. Een Duitse firma kan denk ik geen korting geven omdat hij de waardebon niet kan cashen bij Meer met Minder.

Laat even weten of het allemaal gelukt is. Is ook interessante info voor andere lezers.

Groet Dirk

j. huizing
14/01/10 • 13:13

Wij willen op de bestaande aanbouw een nieuwe verdieping aanbrengen, met dakisolatie en de ramen e.d. dubbel glas.
Het werk wordt uitgevoerd door een aannemer.
Komen wij nog in aanmerking voor subsidie en zo ja welke.

piet
18/01/10 • 11:01

hallo,

Kun je ook subsidie krijgen op geisoleerden dakpanplaten.
en hoeveel % is dit dan.
gr piet

Maarten
18/01/10 • 19:47

Ik begin binnenkort met de renovatie van een gedeelte van het dak.
Dus als ik het goed begrijp word het slopen van de oude kap en het maken van de nieuwe dakconstructie
niet vergoed,en het monteren van de geisoleerde dakplaten wel?
Wil het laten doen door een zzper,weet alleen niet of die al die administratieve romslomp wel wil met
die subsidie regeling.

Dirk
18/01/10 • 21:55

Er zijn dan eigenlijk meerdere regelingen interessant. Kijk voor het overzicht op: http://www.duurzaamthuis.nl/subsidies/isolatie

Timur
19/01/10 • 11:40

Hallo,

Ik heb vandaag een vertegenwoordiger van een isolatie bedrijf over de vloer gehad voor spouw isolatie. Hij had het over een subsidieregelingen naast de lage BWT regeling die al geldt. Ik zou ook subsidie krijgen wanneer het energielabel van mijn woning (hoekwoning) met 2 letters lager zal worden door de spouwisolatie, klopt dat?

Groet,

Timur

Dirk
24/01/10 • 21:36

Hoi Timur dat kan kloppen inderdaad ik denk dat de vertegenwoordiger van het isolatiebedrijf de stimuleringspremie van meer met minder bedoelt.

rené
25/01/10 • 18:18

Ik kreeg een van een klant waar ik een aanbouw heb gerealiseerd, voor de vloerisolatie en glasisolatie heb ik bij mijn afnemer gewoon 19%BTW betaald.

De klant vraagt mij om retitutie van het BTW verschilbedrag, hoe kan ik dit het beste aanpakken ?

Van wie krijg ik het verschil terug ?

met dank en groet René

Hetty
27/01/10 • 21:33

Hallo Dirk,

Wij willen onze spouwmuren rondom van ons hoek-huis laten isoleren is
hier een subsidie voor in de regio Utrecht?

Groeten Hetty.

Niki
28/01/10 • 15:21

Hallo,

Valt het vervangen van de pui aan de voorkant van ons koopappartement (bouwjaar jaren ’60) ook onder deze subsidieregeling? Alleen aan die kant hebben we nog geen kunstof kozijnen met dubbel glas en er gaat daar veel warmte verloren. Dan willen we natuurlijk gelijk dat isloatieglas. Kan deze regeling gecombineerd worden met de tijdelijke subsidieregeling isolatieglas en de mmm stimuleringspremie en komen we daar voor in aanmerking denk je?

Groeten, Niki

hanssen
29/01/10 • 11:40

Hallo

Wij hebben een flinke verbouwing achter de rug van een huis van 1921. Nou wisten wij niets van deze regeling af. Nou is onze vraag of die subsidie regeling dan nog geldt. We hebben natuurlijk nog alle facturen.

mvgr anouk hanssen

D.A. Vermeulen
02/02/10 • 17:20

Mijne Heren,

Ik heb subsidie aangevraagd voor vloerisolatie. Echter, de gemeente zegt dat het plafond voor die subsidie in 2009 was bereikt. M.A.W. mijn aanvraag werd geweigerd! Ik heb toen de uitvoering versxchoven naar 2010, omdat er waarschijnlijk wel weer een bijdrage voor subsidie te verwachten was/is.

Tot op heden nog steeds geen antwoord daarover. Hoe zit dat nu?

Met vriendelijke groet,

Dick Vermeulen

Dirk
03/02/10 • 19:43

Dat is raar, dan was het een regionale regeling. Voor vloerisolatie zijn er namelijk meer mogelijkheden zoals bijvoorbeeld de 6% BTW regeling

Dirk
03/02/10 • 20:09

Jazeker Hetty op het subsidie overzicht staat bij regionaal ook de Provincie Utrecht

Dirk
03/02/10 • 20:48

Hoi Niki, beide regelingen kun je zeker combineren. En voor het ‘isolatiedeel’ van de pui moet er volgens mij wel iets te bedenken zijn.

Dirk
03/02/10 • 20:48

Hoi Anouk op welke datum staan de facturen?

Dirk
03/02/10 • 20:53

Hoi Rene, dit maakt voor jou eigenlijk niets uit. Moet je nog maar eens aan je boekhouder vragen.

Bertus
08/02/10 • 22:18

Ik heb mijn hardhouten kozijnen vorig jaar laten vervangen door kunstof kozijnen valt dit ook onder de 6% btw regeling, op mijn factuur van de aannemer wordt 19% in rekening gebracht

Anneke
11/02/10 • 17:37

Goedemiddag,

Wij hebben namens de V.V.E. 18 kozijnen besteld in Juni 2009. De levering van de kozijnen zijn geweest in September 2009.
De Betaling zijn ook gedaan na 1 Juli behalve de eerste 30% aanbetaling.
Komen wij ook in aanmerking voor het 6% btw tarief over Arbeid. (onze materiaal kosten zijn meer dan 50% van de faktuur). Ook wij hebben 19% Btw betaald over de Arbeid.

Bijvoorbaat dank,
Anneke

Fenna
15/02/10 • 09:23

Is dit een landelijke regeling of is het regio gebonden?

Dirk
18/02/10 • 22:31

Hoi Anneke,

In theorie zou je hier de aannemer over aan kunnen spreken. Met een creditnota en een nieuwe factuur zijn er mogelijkheden. Wel moeten de materiaalkosten LAGER zijn als de arbeidskosten anders gaan die niet mee voor 6%. Ik weet niet of de aannemer daar nog iets met terugwerkende kracht aan kan doen.

Laat even weten wat het geworden is?
Groet Dirk

Dirk
18/02/10 • 22:34

Landelijk!

Anneke Keuter
21/02/10 • 16:07

Beste Dirk,

Dank voor je antwoord, helaas houd onze aanmemer vast aan het feit dat wij de opdracht verstrekt hebben op 17 juni 2009 en dus niet binnen het gesteld termijn vallen.

Wij zouden volgens hen recht gehad hebben op 6% BTW teruggaaf ad € 907,20 over de montage van de kozijnen.

Wettelijk is hier geen speld tussen te krijgen maar ik vind het niet slim van het bedrijf want wij hebben in totaal nog 14 kozijnen te vervangen waarvan dit jaar zeker 5 of 6 stuks kozijnen en in 2011 het restant.

Met vriendelijke groet,
Anneke

Dirk
21/02/10 • 20:02

Hoi Anneke,

Bedankt voor je berichtje. Dat is inderdaad geen goed nieuws. Botte aannemers kom ik wel vaker tegen, waar een wil is is een weg zou je denken. Zou inderdaad lekker een andere aannemer kiezen en alvast de isolatieglas voucher opvragen.

Veel Succes Dirk

Bram
27/02/10 • 18:40

Beste Dirk
Met veel interesse lees ik de artikelen .

Nu het volgende wij hebben via Nuon waar ik geen klant bij ben de muren laten isoleren door het bedrijf Rouwenhorst te Apeldoorn. Dit was in het begin van 2009.
De persoon die het op kwam meten had ons ook verzekerd en het adres erbij gevoegd waar wij de rekening naar toe moesten struren om een bedrag terug te ontvangen. ( een kleine 350 euro. )

Tot nu toe niets gehoord .
Kunnen wij via dat bedrijf achter het adres komen of weet U het adres voor de Subsidie regeling .
Waar wij bang voor zijn is dat de formulieren op de grote hoop tercht zijn gekomen en dat wij niets krijgen.
Wat ze wel verlande is dat we de orginele rekening opstuurde.

Hopende dat U ons verder kunt helpen.

van den Ent

petra
01/03/10 • 21:54

wij hebben net een huis gekocht en zijn druk aan het verbouwen. het is een huis van eind 1800 begin 1900. weinig geisoleerd dus. Wij hebben nu boven de vloer en het dak geisoleerd we hebben alleen het materiaal aangekocht en hebben alles zelf geplaatst. Kan men hier voor ook subsidie krijgen??

vriendelijke groeten Petra, Leermens

anouk hanssen
01/03/10 • 23:02

Hoi Dirk

Onze facturen staan volgens mijn man op september 2009.

mvgr anouk

Dirk
04/03/10 • 14:06

Ik kan niet precies duiden wat voor regeling het geweest moet zijn. Misschien de regeling gekoppeld aan het energielabel die loopt via Meer Met Minder http://www.duurzaamthuis.nl/subsidie-energielabel

Dirk
04/03/10 • 14:11

Hoi Petra, helaas de overheid heeft er voor gekozen om de doe-het-zelvers niet te steunen

Dirk
04/03/10 • 14:12

Hoi Anouk dan zou ik de aannemer bellen om eens te overleggen of ze geen creditnota kunnen sturen.

Lida
04/03/10 • 17:48

Hallo Dirk,

Ik informeer voor vrienden, zij hebben een woning met een rieten dak, het dak moet vervangen worden.
heb ik nu goed begrepen dat het riet zelf als isolatie dient,en dus onder de 6% regeling valt ?

De aannemer dacht zelf dat het om een onderlaag ging die onder de 6% regeling viel.

groetjes Lida

Dirk
04/03/10 • 22:04

Hoi Lida, ook bij het vervangen van een rieten dak valt alleen het isolatie materiaal onder de 6% regeling. Vervang je alleen het rieten dak (zonder isolatie) dan valt alles onder 19% BTW

Bert Langius
06/03/10 • 16:10

hallo ik wil mijn huidige dak gaan laten isoleren en 3,5 meter dak erbij laten plaatsen dit alles met een rc van 2.5 kan ik hier korting van het btw tarief van ontvangen, en valt ook het verwijderen van de dakpannen en herplaatsten van de dakpannen hieronder?

met vriendelijke groet bart langius

anouk hanssen
08/03/10 • 21:08

hoi dirk ,

we vragen ons af ,waarom we een creditnota nodig hebben.

mvgr anouk hanssen

16/03/10 • 00:43

Hallo Dirk,

ik heb een vraag in het verlengde van Anneke.
Valt het totale bedrag onder de 6% als de kozijnen zelf gemaakt zijn door de leverancier en deze kozijnen, incl. het dubbele glas, ook zelf plaatst. Dit bedrijf doet dus alles: slopen, maken/fabriceren van de nieuwe kozijnen en het plaatsen ervan en het glas erin plaatsen en afmonteren.
Je zou zeggen dat de arbeid ruim 50 % is van de totale som en dus alles onder 6% valt. Onze hoofdaannemer, tussenpersoon, beweert van niet.
Ik lees het anders in de regeling. Wie heeft gelijk?
Je begrijpt, dat we een meningsverschil hebben en het loopt niet bepaald soepel.
mvg, loes

Dirk
21/03/10 • 12:40

Dat kan alleen geldt het tarief alleen voor de isolatie werkzaamheden dus niet voor het verwijderen en plaatsen van dakpannen.

Gina
21/03/10 • 18:26

Wij willen ons dak isoleren maar een zwager is ZZP-er en die wilden we het laten doen kan dat gewoon?

Hetty v M
24/03/10 • 23:13

We hebben van de week de buitenmuur laten isoleren. Wat gaat dat snel en goed.
Wie heeft er ervaring met vloer isolatie en is daar subsidie voor te krijgen?

maurice
31/03/10 • 20:30

Mijn huis heeft een plat dak en daarop laten wij nu een nieuwe verdieping plaatsen.
bij deze nieuwe verdieping wordt er gebruik gemaakt van isobouw dakplaten met rc 2,5m2 kw en er wordt voor de gevels rockwool rc 3,1 m2 kw isolatie gebruikt.
komen wij in aanmerking voor subsidie.
De aannemer heeft nergens over gehad.

wouter
19/04/10 • 13:25

Beste Dirk,

Wij willen onze woning uitbreiden en de werkzaamheden door een aannemer uit laten voeren.
De uitbreiding zal kwa isolatiewaardes voldoen aan het bouwbesluit. Wat ik mij nou afvraag vallen
de werkzaamheden omtrent vloer, wand en dak ook onder de 6% regeling of geld dit alleen voor
het na-isoleren van bestaande wanden, daken en vloeren.

M.vr.gr.

Wouter

02/09/10 • 11:22

[…] regeling kent een overlapping met andere regelingen (isolatie, schilder en stukadoorwerkzaamheden). Met name voor de schilder en stukadoorwerkzaamheden is het […]

Frazer
16/01/11 • 10:04

Beste Dirk,

Onze zolder is voorzien van nieuw beschot en isolatie. De werkzaamheden zijn verricht door mijzelf en een vriend. Geldt in dit geval de regeling ook?

Dirk
20/01/11 • 16:20

Hoi Helaas gaat de regeling dan niet op

EdZ
25/01/11 • 19:10

Isoleren om het huis millieu neutraal te maken. PRIMA, maar probeer dan een regeling te maken, waar de DHZver ook z’n voordeel kan behalen.
Laat hem dmv foto’s, materiaal labels en/of een rapport vóór en na de werkzaamheden het bewijs leveren, dat zijn woning van een koud tochtig huis en warm paradijs is geworden. De belastingdienst kan op zo’n manier bij de belastingopgave 13% teruggave berekenen, bij overleg van kassabonnen, die de isolatie materialen vertegenwoordigen.

Gr. Ed

Dirk
27/01/11 • 09:36

Hoi Ed, helemaal mee eens de doe het zelver komt er slecht vanaf met de huidige regelingen. Zelf onderhouden en verbeteren van je huis zouden ze juist moeten stimuleren.

Martijn
07/06/11 • 20:38

Laat mijn benedenverdieping vloer isoleren, geldt hiervoor nog steeds de 6% regeling? Zijn er eventueel voor Gelderland nog andere regelingen?

Alvast bedankt voor jullie hulp,
Martijn

Esther van der Meer
17/09/11 • 16:53

Hallo,ik heb en vraag.Wij hebben samen met onze buren ons huis op 15 juni 2010 laten isoleren via de Nuon(voor,zij en achter gevel)Komen wij alsnog in aanmerking voor de subsidie?Zo ja, hoe kunnen wij dit aanvragen?
Bedankt voor de moeite.
Esther van der Meer

Jakobs
04/10/11 • 08:07

Hallo, is deze regeling zoals aangegeven in voorbeeld 1, nu nog steeds van toepassing in okt. 2011 ?

Gerard
07/11/11 • 21:33

Hallo, ik ga over enige tijd de gehele kap vernieuwen incl rieten dak. Er komt een schroefdak op, en de totale rc van dakplaten plus riet wordt 5,0. Geldt nu nog steeds 6% btw op arbeid?

M.W. van de Wiel
21/11/11 • 15:18

Wij gaan ons huis verbouwen en willen gaan starten in voorjaar 2012. Geldt de isolatiesubsidie op dit moment nog? En kan ik met de uitvoering zo lang wachtn als de subisidie is toegekend.

24/01/12 • 20:38

[…] van de aannemer Start subsidie: 01-07-2009 Einde subsidie: nog onbekend Meer informatie subsidie: Isolatie 6% B.T.W. Energieservicepunt West-Holland (regionaal) Het Energieservicepunt regio West-Holland biedt […]

Hilde
23/02/12 • 18:30

wij willen de zolder laten isoleren. geldt het aanpakken (extra laag bovenop op de bestaande houten vloer) van de zoldervloer met Spano-vloerplaat (18 mm geimpregneerd) ook als isolatie denk je??

Over einde 6% btw-regeling mbt isolatie
23/02/12 • 18:32

ik hoorde van energieadviseurs dat de regeling er waarschijnlijk per eind april of eind mei vanaf gaat. Datum uitvoering geldt als subsidiedatum.

Geertje van Elleswijk
19/10/16 • 20:53

Wij willen spouwmuurisolatie en vloerisolatie laten aanbrengen in ons huis uit 1954, het dak is al geïsoleerd en hebben overal dubbel glas, het is een 2 onder 1 kap woning en de buren doen dan ook mee. De spouwisolatie gaat over 95 meter muur en de vloer is ong. 45 vierkante meter. Op welke kosten moet ik dan rekenen en hoeveel is nog de subsidie?

Peter
18/12/16 • 10:51

Als ik de voorkant van mijn huis laat isoleren door een Duits bedrijf hoe zit het dan met de subsidieregels.
En wwar moet ik dit aanvragen

Cindy Caluwaert
07/03/19 • 13:56

Wij wonen sinds kort in Sint Jansteen (NL), net over de grens met België.
Wij willen ons dak laten isoleren door een Belgisch bedrijf.
1) Komen we dan in aanmerking voor verlaagd BTW-tarief en/of een subsidie?
2) Dient het Belgisch bedrijf ons de BTW aan te rekenen of betalen we die achteraf in NL?
3) Waar moeten we de subsidie aanvragen?

Alvast bedankt voor de info.

Plaats hier uw reactie
Bij Duurzaam Thuis kun je alles lezen over duurzame oplossingen in en rondom het huis. Naast het bieden van overzicht proberen we per onderwerp tips te geven om zelf concreet aan de slag te kunnen!

Partners

VRK Isolatie

Duurzame dak-isolatie

DuurzaamThuis nieuwsbrief
* = verplicht veld