Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Isolatie

Subsidie voor isolatie: laag BTW-tarief

De BTW voor het isoleren van je woning is verlaagd van 21 naar 9 procent. Wie zijn woning wil verduurzamen doet er dus goed aan om voor isolatie te kiezen, omdat het zowel financieel voordelig is én je er een grote milieu-impact mee maakt. Dit is wat je verder wilt weten over BTW-isolatie.

Natuurlijk isoleren

De regeling voor isolatie in het kort


Einde regeling: nog onbekend
Verstrekkende partij: via aannemer of leverancier 
Voor wie: particuliere woningeigenaren

De subsidie die we hier bespreken gaat over het uitvoeren van energiebesparende isolatiewerkzaamheden aan een woning, ouder dan 2 jaar na de eerste ingebruikneming. De regeling maakt een duidelijke scheiding tussen arbeid- en materiaal. Waarbij de arbeidskosten onder het gunstige 9%  tarief vallen en de materiaalkosten onder het 21% tarief vallen. Voorbeelden van isolatiemateriaal zijn die hieronder vallen zijn:

  • Isolatieglas
  • Glaswol
  • Piepschuim
  • Polyurethaan (PuR)
  • Steenwol

 

Het 9% tarief geldt alleen als het woning betreft die bestemd is voor permanente bewoning door particulieren (bedrijfsgebouwen vallen dus buiten deze regeling). Ook garages en schuren die op hetzelfde perceel liggen als de woning vallen binnen de 9%.

Welke werkzaamheden vallen binnen de BTW-verlaging?

Het verlaagde btw 9% tarief is alleen van toepassing op de arbeidskosten. Werkzaamheden die niet onder 9% btw vallen zijn:

  • Voorbereidende werkzaamheden die te ver af staan van op energiebesparende gerichte isolatiewerkzaamheden, vallen niet onder het 6%-tarief. Dit geldt voor sloopwerkzaamheden, zoals het verwijderen van de oude vloer, het dak of de kozijnen voorafgaand aan de daadwerkelijke isolatiewerkzaamheden. Dit geldt tevens voor het aanbrengen van het nieuwe dak en vloer. Het komt voor dat bij het vervangen van bestaande delen van een woning, zoals een dak of een muur, werkzaamheden betrekking hebben op zowel de vervanging/vernieuwing van de bestaande delen als het aanbrengen van isolatiemateriaal. In dat geval mag voor de tarieftoepassing worden gesplitst in een deel dat betrekking heeft op de vervanging/vernieuwing en een deel dat betrekking heeft op de isolatiewerkzaamheden.
  • Het arbeidsloon voor het vervaardigen van constructieonderdelen in eigen beheer van een isolatiebedrijf behoort gerekend te worden tot het materiaal.
  • Het aanbrengen van deuren, kozijnen en riet vallen niet onder het 9%-tarief.

Hoe kan ik de BTW-verlaging aanvragen?

Je kunt de BTW-verlaging bespreken met degene die uw isolatiewerkzaamheden gaat uitvoeren. Deze partij kan vervolgens het lagere btw-tarief in de factuur verwerken, zodat u minder betaald. Op deze factuur is het van belang dat er een duidelijke splitsing wordt gemaakt tussen het arbeidsloon en de verstrekte isolatie materialen.

De BTW-isolatie is een regeling van het ministerie van Financiën. Mochten er nog vragen zijn over deze subsidieregeling dan kun je terecht op de site van de Belastingdienst. Of neem contact op met de Belasting Telefoon: 0800-0543. Deze is bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.

Bekijk hieronder het actuele aanbod van subsidies

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

118 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Wij wonen sinds kort in Sint Jansteen (NL), net over de grens met België.
Wij willen ons dak laten isoleren door een Belgisch bedrijf.
1) Komen we dan in aanmerking voor verlaagd BTW-tarief en/of een subsidie?
2) Dient het Belgisch bedrijf ons de BTW aan te rekenen of betalen we die achteraf in NL?
3) Waar moeten we de subsidie aanvragen?

Alvast bedankt voor de info.

Als ik de voorkant van mijn huis laat isoleren door een Duits bedrijf hoe zit het dan met de subsidieregels.
En wwar moet ik dit aanvragen

Wij willen spouwmuurisolatie en vloerisolatie laten aanbrengen in ons huis uit 1954, het dak is al geïsoleerd en hebben overal dubbel glas, het is een 2 onder 1 kap woning en de buren doen dan ook mee. De spouwisolatie gaat over 95 meter muur en de vloer is ong. 45 vierkante meter. Op welke kosten moet ik dan rekenen en hoeveel is nog de subsidie?

ik hoorde van energieadviseurs dat de regeling er waarschijnlijk per eind april of eind mei vanaf gaat. Datum uitvoering geldt als subsidiedatum.

wij willen de zolder laten isoleren. geldt het aanpakken (extra laag bovenop op de bestaande houten vloer) van de zoldervloer met Spano-vloerplaat (18 mm geimpregneerd) ook als isolatie denk je??

Wij gaan ons huis verbouwen en willen gaan starten in voorjaar 2012. Geldt de isolatiesubsidie op dit moment nog? En kan ik met de uitvoering zo lang wachtn als de subisidie is toegekend.

Hallo, ik ga over enige tijd de gehele kap vernieuwen incl rieten dak. Er komt een schroefdak op, en de totale rc van dakplaten plus riet wordt 5,0. Geldt nu nog steeds 6% btw op arbeid?

Hallo, is deze regeling zoals aangegeven in voorbeeld 1, nu nog steeds van toepassing in okt. 2011 ?

Hallo,ik heb en vraag.Wij hebben samen met onze buren ons huis op 15 juni 2010 laten isoleren via de Nuon(voor,zij en achter gevel)Komen wij alsnog in aanmerking voor de subsidie?Zo ja, hoe kunnen wij dit aanvragen?
Bedankt voor de moeite.
Esther van der Meer

Laat mijn benedenverdieping vloer isoleren, geldt hiervoor nog steeds de 6% regeling? Zijn er eventueel voor Gelderland nog andere regelingen?

Alvast bedankt voor jullie hulp,
Martijn

Isoleren om het huis millieu neutraal te maken. PRIMA, maar probeer dan een regeling te maken, waar de DHZver ook z’n voordeel kan behalen.
Laat hem dmv foto’s, materiaal labels en/of een rapport vóór en na de werkzaamheden het bewijs leveren, dat zijn woning van een koud tochtig huis en warm paradijs is geworden. De belastingdienst kan op zo’n manier bij de belastingopgave 13% teruggave berekenen, bij overleg van kassabonnen, die de isolatie materialen vertegenwoordigen.

Gr. Ed

Beste Dirk,

Onze zolder is voorzien van nieuw beschot en isolatie. De werkzaamheden zijn verricht door mijzelf en een vriend. Geldt in dit geval de regeling ook?

Beste Dirk,

Wij willen onze woning uitbreiden en de werkzaamheden door een aannemer uit laten voeren.
De uitbreiding zal kwa isolatiewaardes voldoen aan het bouwbesluit. Wat ik mij nou afvraag vallen
de werkzaamheden omtrent vloer, wand en dak ook onder de 6% regeling of geld dit alleen voor
het na-isoleren van bestaande wanden, daken en vloeren.

M.vr.gr.

Wouter

Mijn huis heeft een plat dak en daarop laten wij nu een nieuwe verdieping plaatsen.
bij deze nieuwe verdieping wordt er gebruik gemaakt van isobouw dakplaten met rc 2,5m2 kw en er wordt voor de gevels rockwool rc 3,1 m2 kw isolatie gebruikt.
komen wij in aanmerking voor subsidie.
De aannemer heeft nergens over gehad.

We hebben van de week de buitenmuur laten isoleren. Wat gaat dat snel en goed.
Wie heeft er ervaring met vloer isolatie en is daar subsidie voor te krijgen?

Wij willen ons dak isoleren maar een zwager is ZZP-er en die wilden we het laten doen kan dat gewoon?

Hallo Dirk,

ik heb een vraag in het verlengde van Anneke.
Valt het totale bedrag onder de 6% als de kozijnen zelf gemaakt zijn door de leverancier en deze kozijnen, incl. het dubbele glas, ook zelf plaatst. Dit bedrijf doet dus alles: slopen, maken/fabriceren van de nieuwe kozijnen en het plaatsen ervan en het glas erin plaatsen en afmonteren.
Je zou zeggen dat de arbeid ruim 50 % is van de totale som en dus alles onder 6% valt. Onze hoofdaannemer, tussenpersoon, beweert van niet.
Ik lees het anders in de regeling. Wie heeft gelijk?
Je begrijpt, dat we een meningsverschil hebben en het loopt niet bepaald soepel.
mvg, loes

hoi dirk ,

we vragen ons af ,waarom we een creditnota nodig hebben.

mvgr anouk hanssen

hallo ik wil mijn huidige dak gaan laten isoleren en 3,5 meter dak erbij laten plaatsen dit alles met een rc van 2.5 kan ik hier korting van het btw tarief van ontvangen, en valt ook het verwijderen van de dakpannen en herplaatsten van de dakpannen hieronder?

met vriendelijke groet bart langius

Dat kan alleen geldt het tarief alleen voor de isolatie werkzaamheden dus niet voor het verwijderen en plaatsen van dakpannen.

Hallo Dirk,

Ik informeer voor vrienden, zij hebben een woning met een rieten dak, het dak moet vervangen worden.
heb ik nu goed begrepen dat het riet zelf als isolatie dient,en dus onder de 6% regeling valt ?

De aannemer dacht zelf dat het om een onderlaag ging die onder de 6% regeling viel.

groetjes Lida

Hoi Lida, ook bij het vervangen van een rieten dak valt alleen het isolatie materiaal onder de 6% regeling. Vervang je alleen het rieten dak (zonder isolatie) dan valt alles onder 19% BTW

Hoi Dirk

Onze facturen staan volgens mijn man op september 2009.

mvgr anouk

Hoi Anouk dan zou ik de aannemer bellen om eens te overleggen of ze geen creditnota kunnen sturen.

wij hebben net een huis gekocht en zijn druk aan het verbouwen. het is een huis van eind 1800 begin 1900. weinig geisoleerd dus. Wij hebben nu boven de vloer en het dak geisoleerd we hebben alleen het materiaal aangekocht en hebben alles zelf geplaatst. Kan men hier voor ook subsidie krijgen??

vriendelijke groeten Petra, Leermens

Hoi Petra, helaas de overheid heeft er voor gekozen om de doe-het-zelvers niet te steunen

Beste Dirk
Met veel interesse lees ik de artikelen .

Nu het volgende wij hebben via Nuon waar ik geen klant bij ben de muren laten isoleren door het bedrijf Rouwenhorst te Apeldoorn. Dit was in het begin van 2009.
De persoon die het op kwam meten had ons ook verzekerd en het adres erbij gevoegd waar wij de rekening naar toe moesten struren om een bedrag terug te ontvangen. ( een kleine 350 euro. )

Tot nu toe niets gehoord .
Kunnen wij via dat bedrijf achter het adres komen of weet U het adres voor de Subsidie regeling .
Waar wij bang voor zijn is dat de formulieren op de grote hoop tercht zijn gekomen en dat wij niets krijgen.
Wat ze wel verlande is dat we de orginele rekening opstuurde.

Hopende dat U ons verder kunt helpen.

van den Ent

Ik kan niet precies duiden wat voor regeling het geweest moet zijn. Misschien de regeling gekoppeld aan het energielabel die loopt via Meer Met Minder https://www.duurzaamthuis.nl/subsidies/energielabel

Beste Dirk,

Dank voor je antwoord, helaas houd onze aanmemer vast aan het feit dat wij de opdracht verstrekt hebben op 17 juni 2009 en dus niet binnen het gesteld termijn vallen.

Wij zouden volgens hen recht gehad hebben op 6% BTW teruggaaf ad € 907,20 over de montage van de kozijnen.

Wettelijk is hier geen speld tussen te krijgen maar ik vind het niet slim van het bedrijf want wij hebben in totaal nog 14 kozijnen te vervangen waarvan dit jaar zeker 5 of 6 stuks kozijnen en in 2011 het restant.

Met vriendelijke groet,
Anneke

Hoi Anneke,

Bedankt voor je berichtje. Dat is inderdaad geen goed nieuws. Botte aannemers kom ik wel vaker tegen, waar een wil is is een weg zou je denken. Zou inderdaad lekker een andere aannemer kiezen en alvast de isolatieglas voucher opvragen.

Veel Succes Dirk

Is dit een landelijke regeling of is het regio gebonden?

Landelijk!

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.