Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
hennep isolatie

Hennep isolatie

Impact
Kosten
± 20 euro per m²
Terugverdientijd
7 jaar
Gemak
1-2 dagen
Subsidie
Ja
Sluiten
Toelichting
Er is geen aparte subsidie voor dit isolatiemateriaal. Voor algemene subsidies voor isoleren kun je hier onze pagina over subsidies bekijken.

Bij hennep denk je misschien eerst aan drugs, maar de plant is veelzijdiger dan dat. Hennep is namelijk een van de meest duurzame gewassen ter wereld die je op ontzettend veel manieren kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor het isoleren van je huis. In dit artikel vertellen we je meer over hennep isolatie.

Hennep isolatie

Wat is hennep?

Hennep is een veelzijdige en snel groeiende plant. Van de plant kunnen zowel de vezels als de harde stukken schil gebruikt worden voor het produceren van duurzaam isolatiemateriaal.

Door de enorme groeisnelheid van hennep krijgt onkruid bij de groei geen kans, waardoor er nauwelijks bestrijdingsmiddelen tijdens de productie gebruikt hoeven te worden. Tijdens de groei zuivert hennep de lucht door grote hoeveelheden CO2 om te zetten. Hennep heeft dus al CO2 bespaart vóór het als isolatiemateriaal word ingezet. Door met hennep te isoleren bespaar je dus niet alleen energie! Win-win.

Waar hennep isolatie voor wordt gebruikt

Hennep isolatie kan worden gebruikt voor het isoleren van je gevel of dak. Ook kun je met hennep scheidingswanden, voorzetwanden en plafondsystemen isoleren. Eigenlijk is het materiaal voor alle oppervlaktes goed toepasbaar, zelfs je vloer isoleren kan met hennep. Op vochtige locaties wordt het alleen niet aangeraden om te isoleren met hennep.

Lambda-waarde

Het belangrijkste om te weten bij isolatiemateriaal is de isolatiewaarde. Hoe lager die waarde, hoe beter het isoleert. De isolatiewaarde van hennep is 0,040 W/mK.

Prijs per M2

€10,- tot 30 euro per m2

De voor- en nadelen van hennep isolatie

Voordelen hennep isolatie

1
Hennepvezels bevatten geen eiwitten waardoor het materiaal geen chemische behandeling tegen motten en kevers nodig heeft.
2
Hennepvezel neemt goed vocht op en verdeelt dit waardoor een optimale vochtregulatie ontstaat
3
Je kunt hennep isolatie bijna overal toepassen. Van daken tot vloeren.
4
Hennep heeft akoetische eigenschappen, het is dus geluidsdempend.
5
Het is volledig recyclebaar.

Nadelen hennep isolatie

1
Hennep is kwetsbaar voor vocht. Je kunt het niet toepassen bij hele vochtige locaties .

Hennep isolatie kopen

Thermo Hennep combi Jute - per pak 120mm Rd 3,08 - per pak

Thermo Hennep combi Jute - per pak 120mm Rd 3,08 - per pak

€64,47
Biobased Isolatiemateriaal van hennep-vezel met gerecycled jute voor gebruik in de bouw en voor de doe-het-zelver Vrij van schadelijke stoffen en zomers bescherming tegen hitte
Hennep Kalk blokken - per blok 150mm - per blok

Hennep Kalk blokken - per blok 150mm - per blok

€12,68
Hennep kalk blokken zijn een milieuvriendelijk alternatief voor bouwen en isolatie. Makkelijk te verwerken en helemaal natuurlijk
Isolatiezaag

Isolatiezaag

€33,90
Speciale zaag voor het eenvoudig doch doeltreffend zagen van isolatiemateriaal Geschikt voor vlas, hennep en schapenwol
Paula Heeger

Paula Heeger

Paula Heeger (27) is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt en tiktokt ze over boeken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.