Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Istockphoto x

Waarom het beter is om seizoensgroenten te eten

Daar sta je dan met je goede bedoelingen in de supermarkt. Je wilt lekker en gezond eten in huis halen, wat daarnaast niet al te belastend is voor het milieu. Bovendien moet het natuurlijk een beetje betaalbaar blijven. Een flinke lijst van eisen dus. Wat kun je nou het best in je mandje stoppen? 

Als Duurzaamthuis raden we je aan om seizoensgroenten te eten. Dit zijn groenten die je het best in een bepaald seizoen kunt eten. Zo kun je aardbeien het best in de zomer eten en prei het best in de winter. In deze seizoenen is de milieubelasting om het product te produceren of te vervoeren relatief het laagst. Bovendien zijn seizoensgroenten erg gezond, en ook nog eens vriendelijk voor de portemonnee. 

In dit artikel zetten we alle voordelen en tips voor je op een rijtje.

Voordelen van seizoensgroenten

1
Lekker en gezond

Seizoensgroenten zijn niet alleen erg gezond, maar ook superlekker. Groenten smaken namelijk vaak het best wanneer je ze eet in ‘hun eigen’ seizoen. Dan zijn ze het verst. Wil je toch aardbeien eten in de winter, dan moeten deze helemaal vervoerd worden naar Nederland. Dit betekent dat ze minder vers zijn en ook minder vitamines bevatten. 

2
Goedkoop

Vaak wordt er beweerd dat het duur is om gezond te eten. Gelukkig hoeft dit niet zo te zijn. Door te koken met seizoensgroenten zal je flink wat euro’s besparen. Je betaalt namelijk een stuk minder als de groenten eet in het ‘oogstseizoen’. Dit komt doordat ze niet getransporteerd hoeven te worden of in verwarmde kassen worden geteeld.

3
Duurzaam

Unnamed file

De manier waarop we ons voedsel produceren heeft een grote impact op het milieu. Het put de aarde en watervoorraden uit, gaat ten koste van de biodiversiteit en vergroot de ongelijkheid in de wereld. Veel van ons voedsel legt bovendien lange afstanden af om op ons bord terecht te komen. 

Om de CO2-uitstoot van je maaltijd zo veel mogelijk te beperken, kun je daarom het best seizoensgroenten eten. Hoe lokaler het voedsel, hoe minder kilometers het product heeft afgelegd en dus hoe lager de uitstoot. Vervoer met het vliegtuig scoort het slechtst als het gaat om milieu-impact. Vervoer per vrachtwagen of boot zijn een betere optie, maar lokaal geproduceerde producten zijn meestal het best. Let op: dit geldt niet altijd…

Dichtbij niet altijd beter

Het is niet altijd beter om groenten van de Nederlandse bodem te eten. De milieuimpact zit ‘m namelijk niet alleen in het vervoer, maar ook in het productieproces. In Nederland worden veel groenten en fruit verwarmd in kassen. Dit kost ontzettend veel stroom en is dus niet milieuvriendelijk. Daarom kun je vaak beter tomaten uit Spanje kopen in de winter dan in Nederland. in Spanje worden de tomaten geteeld in een onverwarmde kas. De energie die nodig is om de producten naar Nederland te vervoeren, is minder dan wat er nodig is aan energie om de Nederlandse kassen te verwarmen.

Seizoensgroenten per maand

Hieronder vind je een lijst met welke groenten je het best per seizoen kunt eten. De lijst kan natuurlijk nog langer, maar hiermee kom je al een heel eind. 

Januari: aardappel, pompoen, spinazie, wortel, witlof, radijs, rode biet, prei.

Februari: andijvie, boerenkool, rode biet, rode kool, roodlof, uien, spinazie, witlof, witte kool, wortel

Maart: paddenstoelen, veldsla, wortel, witlof, pompoen, boerenkool, bloemkool, rode biet

April: paksoi, aardappel, asperges, groene selder, wortel, prei, spinazie, radijs, bloemkool

Mei: koolrabi, doperwten, asperges, kropsla, prei, spitskool, prei, rode biet

Juni: peultjes, tuinbonen, artisjok, asperges, paddenstoelen, venkel, wortel

Juli: komkommer, venkel, paprika, prei, bloemkool, aubergine, doperwt, courgette, tuinbonen, wittekool, wortel

Legumes saison globe x

Augustus: courgette, paddenstoelen, bleekselderij, broccoli, tomaat, ui, venkel, waterkers

September: prei, paprika, paddenstoelen, radijs, knolselder, rode biet, courgette, snijbonen, spinazie

Oktober: andijvie, rode biet, rode kool, roodlof, knolselder, koolraap, witlof, pompoen, prei

November: rode kool, veldsla, spruiten, ui, rode biet, witte kool, groene selder, aardappel, andijvie, boerenkool

December: spruiten, boerenkool, paddenstoelen, uien, veldsla, witte kool

Tips om seizoensgroenten onderdeel van je eetpatroon te maken

Door te kiezen voor seizoensgroenten bespaar je dus geld, ben je goed bezig voor het milieu en vooral voor je eigen gezondheid. Dit lijkt echter makkelijker gezegd dan gedaan, want eenmaal in de winkel zie je door de bomen het bos niet meer. Winkels vaak geven geen tot weinig informatie over de belasting van het milieu. Wel is men verplicht om het land van herkomst te vermelden. Maar waren druifjes uit Spanje nou juist goed of slecht? Om je te helpen bij het maken van keuzes hebben we hieronder een aantal tips voor je op een rijtje gezet

1
Seizoensgroenten rechtstreeks van de boer

Steeds meer consumenten willen graag weten waar hun voedsel vandaan komt. Een groenteabonnement van een boer dichtbij kan hierbij een uitkomst zijn. Je weet precies waar de producten vandaan komen en door de kortere lijnen zijn de producten verser dan wanneer je ze in de supermarkt koopt. Ook houdt de boer meer geld over doordat er minder tussenpersonen zijn. Een goede deal voor beide partijen dus.

Op Google vindt je een hele reeks aan groenteabonnementen. Om het zoeken gerichter te maken, kun je via de website Productenvandeboer.com de provincie selecteren waar je woont. Per provincie krijg je een overzicht van verschillende boerderijwinkels te zien waar je verschillende seizoensgroenten- en zuivelproducten op kunt ophalen.

Een andere goede optie zijn de groentepaketten van Odin. Met ruim 400 afhaalpunten heeft Odin een wijdverspreid netwerk met lokale boeren. Odin was een van de eerste aanbieders van groentepakketten. Het assortiment bestaat uit 5 varianten groente- en fruittassen (€9– €16,25 per week). Je kunt de tassen bij één van de afhaalpunten ophalen. Een ander voordeel: je kan het abonnement altijd tijdelijk pauzeren of stopzetten. Meer weten?  In dit artikel lees je meer over de mogelijkheden en voordelen van groentepakketten.

2
Moestuin met seizoensgroenten

Seizoensgroenten uit eigen tuin zijn natuurlijk de meest duurzame optie. De laatste jaren wordt de moestuin, ‘volkstuin‘ of zelfs ‘balkontuin’ steeds populairder. De groenten zijn met weinig energie geteeld en zijn maar een paar meter verwijderd van je koelkast. Dit bespaart een hoop CO2-uitstoot en verpakkingsmaterialen. Bovendien ben je minder afhankeijk van wat de supermarkten aanbieden. Ben jij van plan om je eigen seizoensgroenten te verbouwen? Lees dan ons artikel met tips voor je eigen moestuin.

3
Seizoensgroenten kalender

Was het nou wel of niet goed om wortelen te eten deze maand? Het is niet makkelijk om per maand te onthouden welke groenten en fruit je het best kunt eten. Onze laatste tip is daarom: koop een seizoensgroenten- en fruitkalender. Hang ‘m op in de keuken en haal inspiratie op voor verse seizoensgerechten. Bij Duurzaamthuis vinden we de ‘seizoensgroenten & fruit kalender’ van ontwerpers Claartje en Nicky erg mooi, te zien in de afbeelding rechts. Via deze link kun je de kalender bestellen

Instaseiz

4
Maaltijdboxen

Tegenwoordig kun je steeds vaker biologische groente- en fruitpakketten kopen. Het grote voordeel is dat je heerlijk kunt genieten van producten die niet stijf staan van allerlei bestrijdingsmiddelen. Daarnaast is de milieu-impact van de producten veel kleiner omdat het vaak producten uit de regio zijn.

De maaltijdboxen zijn even wennen. De inhoud van de tas bepaalt namelijk wat er gegeten wordt de komende week. Om het nog spannender te maken is het groente- of fruitpakket ook nog gevuld met seizoensproducten. Zit je in de herfstperiode, dan betekent dat automatisch dat er regelmatig stamppot op het menu staat. Zit je in de zomer, dan heb je weer vaker heerlijke sla.

Maaltijdbox x

Toch is het een ideale oplossing voor de huishoudens met weinig tijd, die toch graag een verse en gezonde maaltijd op tafel willen zetten. Maaltijdboxen van De Krat of EkoMenu, zorgen voor veel variatie op je bord. Je krijgt originele recepten gemaakt met lokale en seizoensgebonden producten. Er zijn tegenwoordige meerdere aanbieders op landelijk en regionaal niveau. Hieronder hebben we onze 3 favoriete biologische maaltijdboxen op een rijtje gezet. In dit artikel vind je meer informatie over de beste vegetarische en biologische maaltijdboxen.

1
De Krat

De krat maaltijdbox
Kwaliteit
8,3
Prijs
€6,45 per maaltijd
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.4/10
Voordelen
6 verschillende soorten boxen (waaronder vegetarisch)
2 tot 4 personen
Lokaal geproduceerd, met het oog op duurzaamheid (geïmporteerde producten zijn altijd fairtrade of biologisch)
Verpakkingen worden hergebruikt of zijn van gerecycled materiaal
Nadelen
Niet 100% biologisch
Geen keuze in recepten: een vast menu.
Omschrijving
Mensen duurzaam, écht lekker én gezond laten eten, daar worden wij blij van! Ons doel is een bijdrage te leveren aan een eerlijke voedselketen en een gezonde(re) samenleving. De recepten in onze maaltijdboxen worden met aandacht samengesteld door professionals met liefde voor mooie lokale producten, duurzaamheid en lekker eten. We streven elke week naar gezonde maaltijden die barsten van de smaak.
...

2
Eko Menu

Ekomenu
Kwaliteit
7,8
Prijs
€7,42 per maaltijd
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8/10
Voordelen
13 verschillende soorten boxen (waaronder vegetarisch)
1 tot 4 personen
100% biologische producten, duurzaam geteeld, zonder bestrijdingsmiddelen
Plasticvrije, composteerbare verpakkingen en etiketten
Nadelen
Relatief duur voor de 'simpele' producten die je krijgt.
Website is onoverzichtelijk na klikken op 'bestellen'.
Omschrijving
Lekker en gezond eten is goed voor lichaam en geest. Maar dit is niet altijd even makkelijk. Wij helpen jou met gezonde recepten en verse natuurlijke ingrediënten. Met Mijn Persoonlijk Menu kies je het menu dat bij jouw leefstijl past. Eet je vegetarisch, koolhydraatarm, vegan, glutenvrij, of wil je simpelweg meer volgens de seizoenen eten? Maakt niet uit, er is een ruime keuze. Wil je afslanken, dan hebben we voor jou speciale weekmenu's. Onze chefs en diëtisten bedenken wekelijks 25 gezonde gerechten, passend in het seizoen en met veel vegetarische keuzes. Heb je een allergie of andere gevoeligheid? Je stelt het met één druk op de knop samen binnen Mijn Persoonlijk Menu.
...

3
Boerschappen

Boerschappen x
Kwaliteit
7,9
Prijs
€6,65 per maaltijd
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
7.7/10
Voordelen
6 verschillende soorten boxen (waaronder vegetarisch)
2 tot 6 personen
Duurzaam en lokaal: voedsel wordt direct van Brabantse boeren naar jou gebracht
Verpakkingen van hergebruikt materiaal
Nadelen
Niet 100% biologisch
Geen keuze in recepten: een vast menu.
Omschrijving
Boerschappen heeft voor jou de beste boodschappenbox. Als je tenminste écht lekker, vers, gezond en verantwoord wilt eten. Want wij doen het anders. Zonder winkels, zonder verspilling, vervuiling of driedubbele marges. Wij brengen vers voedsel direct van onze Brabantse boeren naar jou. Groenten, fruit, vlees, vis en zuivel. Altijd dagverse seizoensproducten. Wij halen ze ’s ochtends op en binnen één dag heb jij alles in huis. Je haalt je box bij ons op of we bezorgen bij je thuis, door heel Nederland.
...

Meer in deze categorie

Babette Schenkels

Babette Schenkels

Expertise: Energie
Als redacteur bij Duurzaamthuis neem ik jullie graag mee in mijn zoektocht naar een duurzamer leven. Van zonnepanelen, energielabels, kleding tot duurzamer reizen, alle facetten van het dagelijkse leven komen aan bod.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.