Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Menstruatie cup of tampons

Menstruatie cup: de voor-en nadelen

Wat zijn de voor-en nadelen van de menstruatie cup? In dit artikel zet ik ze allemaal op een rijtje. Want ben je ook een trotse eigenaar van een vagina en wil je duurzamer leven? Dan is de menstruatiecup een goede vervanging voor tampons en maandverband! 

Menstruatie cup en tampons in handen

De menstruatiecup

De menstruatiecup is een siliconen bekertje dat je inwendig draagt als je je menstruatie hebt. Dit bekertje vangt het bloed op tijdens je ongesteldheid en kun je ongeveer 8-12 uur in laten zitten. Het ligt eraan hoeveel bloed je verliest natuurlijk. 

Hoe breng je de menstruatie cup in?

Nou zo dus. Bekijk ook dit filmpje om te zien hoe je de menstruatiecup in en uit doet.

inbrengen menstruatiecup vagina in 6 stappen

How to Insert and Remove a Menstrual Cup

Voordelen van de menstruatie cup 

  • Het is goed voor het milieu: Een menstruatiecup gaat zo’n 10 jaar mee. In 10 jaar verbruik je ongeveer 2.500 tampons. De verpakking, het materiaal en productie dat daarvoor nodig vervalt dus. Goed voor het milieu!
  • Het is goedkoper: Een goede cup gaat dus tien jaar mee en daarmee bespaar je dus aanzienlijk op de kosten voor tampons en maandverband. Tien jaar lang tampons kopen kost ongeveer 420 euro. Een menstruatiecup kost tussen de 15 en 20 euro. Kassa!  
  • Lagere kans op infecties: De menstruatiecup vangt alleen bloed op en absorbeert dus geen bloed zoals een tampon dat doet. Tampons tasten namelijk je slijmvlies aan waardoor je een hoger risico hebt op infecties.
  • Lagere kans op schimmelinfectie: Tampons verhogen de kans op schimmelinfecties en tijdens de menstruatie zijn mensen met een vagina hier gevoeliger voor. Mensen die een menstruatiecup gebruiken hebben minder schimmelinfecties.
  • Het zit fijn: Je zou het niet denken maar na een tijdje voel je niet meer dat je de cup in hebt.

Nadelen van de menstruatie cup

  • De cup past niet: De eerste menstruatiecup die je koopt, past misschien niet goed. Een vriendin van mij vertelde dat de cup niet pastte wat ze ook probeerde (glijmiddel en verschillende inbreng technieken). Het is dus belangrijk dat je goed uitzoekt welke maat je nodig hebt.
  • Doorlekken: Als je de menstruatiecup niet goed inbrengt en uitvouwt dan lek je snel door. Ik spreek uit eigen ervaring. Helaas. Dit was snel verholpen toen ik beter checkte of de cup echt uitgevouwen was. Dit doe je door je vinger langs de randen van de cup te laten gaan als je het in gebracht hebt.
  • Vacuüm zuigen: Een andere vriendin van mij vertelde dat ze de eerste keer de menstruatiecup er in één keer eruit trok. Niet handig. Dit doet heel erg veel pijn. Je moet namelijk eerst de cup aan de zijkant indrukken om het vacuüm eraf te halen. Mijn tip: Oefen met het inbrengen en eruit halen van je menstruatiecup voordat je menstruatie begint.
  • Vieze handen: Misschien ligt het aan mij maar als ik de cup eruit haal dan worden mijn handen viezer dan wanneer ik een tampon eruit haal.

Menstruatie cup met zakje

Conclusie

Naar mijn mening winnen de voordelen het van de nadelen. Dit gaat me veel geld besparen, minder kans op nare infecties, het zit fijn en natuurlijk het is beter voor het milieu! De nadelen zijn te verhelpen als je je goed inleest en voorbereid op je menstruatie. Lees dus goed de gebruiksaanwijzingen en bekijk instructiefilmpjes. Als je het eenmaal door hebt, wil je niet meer terug. I promise.

Meer informatie kun je hier vinden: www.cutecotton.nl 

Bamboozy menstuatiecup

Bamboozy Menstruatiecup + Sterilisator

Compleet pakket met een 4,9 score.
Organicup

OrganiCup Menstruatiecup - Biologisch

Bekroond en biologisch
Liv Zaborszky

Liv Zaborszky

Expertise: Subsidies,Financieel
Toen ik er achter kwam dat verduurzamen toch echt bij jezelf begint heb ik me in 2017 aangesloten bij Duurzaamthuis. Het is super om elke dag met duurzaamheid bezig te zijn!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.