Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Karton duurzaam hergebruikt

Duurzaam spelen met upcycled karton

Karton komt in grote hoeveelheden als verpakkingsmateriaal ons huis binnen. Vaak verdwijnt het linea recta de papierbak in. Of dient het zelf als papierbak. Maar met karton is zo veel meer te doen. Laat kinderen zien wat ze met een (schoenen)doos kunnen doen en ze zijn er uren zoet mee. Je bespaart jezelf weer een bezoekje aan de speelgoedwinkel en het kind leert creatief denken. Hieronder een serie inspirerende voorbeelden om karton te hergebruiken. Ook leuk voor volwassenen!

Karton duurzaam hergebruikt

Knutselen met de kids

Teken een circuit van wegen, sporen en parken in een hele grote doos. Voeg wat autootjes en blokken toe en de kleine kan zich volop uitleven. Op de foto hierboven zie je een heel klein kind maar ook iets oudere kinderen vinden dit leuk. Zij kunnen de plattegrond zelf tekenen bijvoorbeeld.

Karton schoenendoos garage

Hier vind je een prachtige bijpassende garage. Met de instructies verander je een eenvoudige kartonnen doos snel in een stuk speelgoed. Niet alle dozen zijn hetzelfde maar deze voorbeelden kunnen je prima inspireren om zelf iets te bedenken.

Kartonnen huizen tape

Wie heeft er niet ooit een huisje gemaakt van een grote kartonnen doos? Maar er zijn mensen die dat tot een ware kunst kunnen verheffen, zonder er al te veel aan toe voegen. Kijk eens naar deze huizen, die met gekleurde tape verstevigd en versierd zijn. ‘Less is more’ zullen we maar zeggen.

Kartonnen recycle huis

Ook dit huis is een voorbeeld van eenvoud. En het heeft oneindig veel speelmogelijkheden. Door de gekruiste vlakken ontstaan er vier kamers de op allerlei manieren ingericht kunnen worden. Het voorbeeld is mooi, maar ook een beetje saai. Met restjes stof, stiften en papier, bijvoorbeeld uit oude tijdschriften, kan het interieur helemaal naar eigen hand gezet worden.

Karton poppenhuis licht

En hier is poppenhuis in een kartonnen doos 2.0. Een basic huisje in een schoenendoos is ook leuk, maar je kunt het ook naar een hoger plan tillen. Weinigen zullen zo ver gaan als in dit voorbeeld (even naar beneden scrollen), maar we wilden je de leuke duurzame recycle-ideeën voor poppenhuisverlichting niet onthouden.

Karton dozen trein

Deze trein is een superleuk idee voor een themafeestje. Verzamel een paar grote dozen en bouw er een trein van waar kinderen echt in kunnen zitten. Fabriceer er treinkaartjes bij en laat ze de trein zelf versieren met dikke stiften. Aan het eind van het feest mogen de kleine hooligans de trein slopen. Succes gegarandeerd! Bekijk de andere foto’s voor nog meer feest ideeën.

Karton knikkerbaan complex

Ook leuk om te maken en om mee te spelen zijn ouderwetse knikkerbanen. Simpel, XXL knikkerbanen of heel complex. Als je kind (of jij) er lol in heeft, kun je ook allerlei verschuifbare dingen in maken, zodat de loop van de knikkers veranderd kan worden.

Kartonnen bouwsysteem

Of je maakt een bouwsysteem van karton. Knip een groot aantal rechthoeken, of andere vormen, met gleufjes er in en je bouwt de hoogste torens. Je kunt de kartonnetjes ook schilderen in frisse kleuren of laat dat de kinderen doen.

Karton made by joel

Deze meneer Joel Henriquez is echt een koning op het gebied van recyclen. Van eenvoudige restmaterialen maakt hij de mooiste dingen voor kinderen. Waaronder een heleboel speelgoed van karton. Het loont de moeite om op zijn site rond te snuffelen als je op zoek bent naar inspiratie omdat de kinderen niet weten wat ze moeten doen op een regenachtige herfstdag.

Duurzaam diy (do it yourself)

Fröbelen met karton is niet alleen leuk voor kinderen. Met een beetje geduld en handigheid zijn er ook prachtige duurzame aanvullingen voor je interieur te maken.

Karton recycle lampenkap

Deze lampen bijvoorbeeld. Kartonnen dozen zijn in repen gesneden en vervolgens opgerold tot deze vormen. Ja, een flinke klus, maar wel een heel mooi resultaat. Je zou zo ook fruitschalen, onderzetters of iets voor aan de muur kunnen maken.

Karton geometrisch model

Een ander kartonnen object, met instructies om het te maken, vind je hier. Deze geo-bal is geschikt om kleine rommeltjes in te bewaren. Maar ook mooi genoeg om zonder directe functie ergens te staan. Of je hangt er bijvoorbeeld een plant in.

Karton bureau accessoire

Heel praktisch is deze bureau-organizer. Door de eenvoudige lijnen ziet hij er bijna design uit. Vanuit dit voorbeeld is het gemakkelijk verder denken. Bedenk wat je zelf kwijt wilt op je werktafel en pas het ontwerp daarvoor aan. Wij zouden de telefoon bijvoorbeeld in een laag vakje aan de voorkant doen. Dan kun je de telefoon bedienen terwijl die in de houder staat.

Kartonnen kerstboom diy

Met kerst maak je een strak vormgegeven kartonnen kerstboom met deze uitleg. Of je hangt zelfgemaakte kartonnen ornamenten in een echte boom: verschillende versieringen van wc-rolletjes, hanger van lege plakbandrol of kartonnen kerstballen. Misschien maak je ook een leuk rendier voor aan de muur? Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen.

Meer in deze categorie

Kristel van Genugten

Kristel van Genugten

Expertise: Duurzaam wonen
Met mijn artikelen neem ik je graag mee met de praktische kanten van een duurzamer leven. Ik heb deze artikelen met veel plezier geschreven! Hopelijk kan je hiermee bij jou thuis de beste duurzame keuzes maken.
4 1 stem
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Dit is ook een eenvoudig kastelen van papier en karton: http://www.outnumbered.be/tag/kasteel-knutselen/

Geweldige ideeen!!!

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.