Vlas isolatie

Impact
Milieuwinst
5.270 kilo СО2 p/j
Kosten
± 20 euro per m²
Terugverdientijd
7 jaar
Gemak
enkele dagen
Subsidie
Ja
Sluiten
Toelichting
Er is geen aparte subsidie voor dit isolatiemateriaal. Voor algemene subsidies voor isoleren kun je hier onze pagina over subsidies bekijken.

Je huis isoleren kan met allerlei soorten natuurlijke materialen en een daarvan is vlas. Vlas is namelijk een goede stof om mee te isoleren, want deze wolsoort neemt tot wel 20% van het eigen gewicht aan vocht op. Zo blijft het lekker koel in huis in de zomer en lekker warm in de winter. Denk je aan vlas isolatie? In dit artikel zetten we alles voor je op een rij – van milieu-impact tot wanneer vlas isolatie het meest handig is.

Vlas isolatie

Wat is vlas?

Vlas dat gebruikt wordt voor vlas isolatie wordt vervaardigd uit het restmateriaal dat ontstaat bij de productie van linnen. Het is een wol dat bestaat uit lichte, stevige vezels waardoor er een isolatiemateriaal van kan worden geproduceerd dat voor een groot aantal toepassingen kan worden gebruikt.

‘Leuk om te weten is dat vlas 20% van het eigen gewicht aan vocht kan opnemen’

Daarnaast is vlas een goede duurzame keuze, omdat de milieu-impact laag is. Ook is vlas een herwinbare grondstof met een korte groeifase die biologisch afbreekbaar is. Doordat er bij de groei nauwelijks kunstmatige meststoffen en bestrijdingsmiddelen noodzakelijk zijn, is vlas erg milieuvriendelijk en heeft het een positieve CO2-balans.

Leuk om te weten is ook dat vlas 20% (!) van het eigen gewicht aan vocht kan opnemen. Dat is heel gunstig voor het binnenklimaat van je huis. Volgens de Nederlandse NIBE classificatie is vlaswol vanuit milieu- en gezondheidsoogpunt zelfs de beste productkeuze qua huis isoleren.

Waar vlas isolatie voor wordt gebruikt

Vlas isolatie wordt vooral toegepast bij hellende daken, dakelementen, vloeren en (systeem)plafonds, buitenwanden, scheidingswanden en andere gevelvullende elementen. Als je denkt aan een schuin dak isoleren of je vloer isoleren kun je dus overwegen om voor vlas isolatie te kiezen. Let wel op dat je altijd kiest voor vlas isolatie vanaf 20 centimeter dik. Dat isoleert namelijk het beste.

Lambda-waarde

Het belangrijkste om te weten bij isolatiemateriaal is de isolatiewaarde. Hoe lager die waarde, hoe beter het isoleert. De isolatiewaarde van vlas is 0,038 W/mK.

Prijs per M2

€ 20,75 per m2 (14 cm dik, RD is 2,16)

De voor- en nadelen van vlas isolatie

Voordelen vlas isolatie

1
Vlasvezels hebben een natuurlijk vochtregulerend vermogen, het kan als het ware ademen. Hierdoor krijgen schimmels en vochtplekken minder kans.
2
Vlas is een herwinbare grondstof en laat zich eenvoudig recyclen.
3
Bij de groei van vlas zijn weinig bestrijdingsmiddelen nodig.
4
Het materiaal is niet irriterend voor je huid of luchtwegen.
5
Vlas isolatie is moeilijk brandbaar. Het vliegt dus niet snel in brand, wel zo veilig.
6
De warmte-opslagcapaciteit van vlas isolatie is hoog, namelijk 1550 J/kgK. Dat betekent dat het de warmte in huis vasthoudt in de winter en het ook lekker koel is in de zomer.

Nadelen vlas isolatie

1
Vlas isolatie is iets lastiger te verwerken is doordat het vrij stug kan zijn om te snijden.
2
Het is niet de goedkoopste optie, zeker als je veel wanden of een dak wilt isoleren.
3
Je hebt latten nodig om de vlas isolatie goed vast te zetten. De dekens van vlas zijn namelijk niet zo stijf.
4
Om vlas isolatie meer brandveilig te maken (en soms ook schimmelwerend) worden er soms stoffen als ammoniumfosfaat of boorzouten toegevoegd. Dat is niet erg milieuvriendelijk, al valt de impact relatief gezien mee.

Vlas isolatie kopen

vlas isolatie platen kopen

Isovlas isolatieplaten (1200x600x80mm)

€599,33
Voor 60 isolatieplaten
Bekijk op Bouwbestel.nl
vlas isolatie kopen

Isovlas isolatieplaten (1200x600x140mm)

€19,60
Prijs per m2
Bekijk op Isolatiediscounter.nl
vlas isolatie kopen

Isovlas mes voor vlasvezel isolatieplaten

€39,99
Voor één stuk
Bekijk op Gamma.nl

Paula Heeger

Paula Heeger (26) is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt ze over boeken.
5 1 stem
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.