Vlas

Vlasisolatie wordt vervaardigd uit het restmateriaal dat ontstaat bij de productie van linnen. Het is een wol dat bestaat uit lichte, stevige vezels, waardoor er een isolatiemateriaal van kan worden geproduceerd dat voor een groot aantal toepassingen kan worden gebruikt.

Vlas is een herwinbare grondstof met een korte groeifase die biologisch afbreekbaar is. Doordat er bij de groei nauwelijks kunstmatige meststoffen en bestrijdingsmiddelen noodzakelijk zijn, is vlas erg milieuvriendelijk en kent daarmee een positieve CO2 balans. Vlas kan 20 procent van het eigen gewicht aan vocht opnemen en weer afgeven wat een gunstig effect heeft op het binnenklimaat. Volgens de Nederlandse NIBE classificatie is vlaswol vanuit milieu- en gezondheidsoogpunt de beste productkeuze.

Vlas isolatie


Toepassing: vlas wordt toegepast bij hellende daken, dakelementen, vloeren en (systeem)plafonds, buitenwanden, scheidingswanden en andere gevelvullende elementen.
Voordelen: Vlasvezels hebben een natuurlijk vochtregulerend vermogen, het kan als het ware ademen. Hierdoor krijgen schimmels en vochtplekken geen kans. Ook is vlas een herwinbare grondstof en laat vlas zich eenvoudig recyclen. Daarnaast zijn er bij de groei, net als bij hennep, weinig bestrijdingsmiddelen nodig.
Nadelen: Vlas kent  eigenlijk weinig nadelen. Het enige nadeel is wellicht dat het iets lastiger te verwerken is doordat het vrij stug kan zijn om te snijden.
Verkrijgbaar in: vlas is verkrijgbaar als isolatiedekens
Isolatiewaarde: 0.038*
Kostenindicatie: gemiddelde prijs 14,04 € per m² (dikte 12 cm)
Behandeling: voor de brandveiligheid wordt vlas met brandvertragende 
zouten geïmpregneerd.
Leverancier(s): Isovlas

*De Lambda waarde geeft de warmtegeleiding aan van het materiaal. Deze wordt uitgedrukt in W/mK. Hoe LAGER de lambda-waarde, hoe beter het materiaal isoleert en warmteverlies tegenhoudt.

Dirk

Dirk

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
5 1 stem
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Help verduurzamen, stem website van het jaar!

3e jaar op rij genomineerd in de categorie Duurzaamheid. 

KLIK HIER OM TE STEMMEN

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.