Schuin dak isoleren van buitenaf

Een schuin dak isoleren van buitenaf heeft veel voordelen: je verliest geen binnenruimte, en het is vaak efficiënter. Je isoleert beter omdat je niet tussen de balken door hoeft te werken, en je dak is beter beschermd tegen vocht en uitzetting door warmte. Bovendien heb je binnen weinig last van de verbouwing.  

Omdat je op je dak moet werken, is het aan te raden een klusbedrijf in te schakelen. Meestal moeten niet alleen de pannen worden verwijderd, maar ook de latten daaronder, en eventueel je oude isolatielaag. Veel werk, dat bovendien kennis en ervaring vraagt. 

Kijk hier een filmpje over een schuin dak isoleren van buitenaf.

Subsidie en vergunning

Als je niet alleen je dak isoleert, maar ook je vloer, muren of gevel, kan je in aanmerking komen voor subsidie. Check dit dus van tevoren, en overweeg wat je wilt laten doen. Controleer verder of je een vergunning nodig hebt: afhankelijk van het materiaal wordt je dak hoger. In sommige gevallen is daar een vergunning voor nodig.

Isolatieplaten en alternatieven

Let er bij de keuze van je materiaal op dat je materiaal een isolatiewaarde heeft van tenminste 3,5 Rd. Hoe hoger deze waarde hoe beter, maar bij lager dan 3,5 kom je niet in aanmerking voor subsidies. In veel gevallen bestaat dakisolatie uit stevige kunststof platen (meestal PUR) van zo’n 12 centimeter dik.

Andere opties zijn folie en schuim. Schuim is gemakkelijk aan te brengen, maar lastig te verwijderen. Daarnaast isoleert het maar weinig. Dit gebruik je dus alleen als er geen andere optie is. Folie isoleert goed en is minder dik dan platen, maar is moeilijker aan te brengen.

Hulp nodig bij het vinden van isolatiemateriaal? Vraag dan advies bij je bouwmarkt of vul de keuzehulp in.

Dieren en groene daken

Om te voorkomen dat vogels of vleermuizen onder je dak vervuiling en schade veroorzaken, kan je vogelkammen plaatsen. Die zorgen er helaas wel voor dat allerlei vogels geen nestplaats meer vinden onder het dak. Wil je de vogels helpen, koop dan een paar speciale ‘nestpannen’, of installeer een vogelgoot.

Als er vleermuizen in je dak huizen, kan je als isolatiemateriaal het beste bitumineuze dakvilt (asfaltvilt) gebruiken. Denk er ook aan je nokvorst tot 2 cm open te laten.  

Mocht je nog een stap verder willen gaan: ook een schuin dak kan groen worden gemaakt. Ga dan wel na of je dak genoeg draagkracht heeft. Meer weten over natuur- en diervriendelijk bouwen? Doe hier de test!

Vrijblijvend offertes aanvragen bij een professional

Een gecertificeerd isolatiebedrijf kan het best voor jou thuis inschatten wat het beste is en hoe vocht en schimmelproblemen kunnen worden vermeden. Ook als je zelf aan de slag wilt kan het verstandig zijn advies aan te vragen. Als je een offerte wilt aanvragen, vraag bij minstens 2 bedrijven een offerte aan. Met het onderstaande formulier kan je via de bedrijvenvergelijker Solvari vrijblijvend advies krijgen en meerdere offertes voor jouw huis, zodat jij kan kijken hoe je het beste verder kan gaan.

 

Gerelateerde artikelen

Zolder Isolatie

Zolder isoleren

Je zolder isoleren heeft vele voordelen. Het bespaart kosten, CO2 en geeft je huis een aangenamere temperatuur. Lees hier meer over zolder isoleren.

Lees verder
Dakisolatie met hooi

Subsidie Dakisolatie

Tot 30% van de warmte gaat door het dak verloren. Dakisolatie is een prima investering en is te vergelijken met 8% rente op je spaarrekening. Check subsidie

Lees verder
Bart

Bart

Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Help verduurzamen, stem website van het jaar!

3e jaar op rij genomineerd in de categorie Duurzaamheid. 

STEM HIER EN VERDUURZAAM NEDERLAND

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.