Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Zonnepanelen min

Zonnepanelen accu opslag

Steeds meer mensen wekken 100% groene energie op via zonnepanelen op het dak. Goed nieuws! Het enige nadeel? Overdag wekken de panelen veel energie op, terwijl we ‘s avonds vaak tekort komen. Een mogelijke oplossing hiervoor is de zonnepanelen accu opslag. In dit artikel zetten we de voor- en nadelen voor je op een rijtje

Batterijen worden steeds goedkoper en beter. Door de snel groeiende markt voor elektrische auto’s is in de laatste jaren de ontwikkeling van energieopslag in een sneltreinvaart gegaan. Steeds meer producenten, waaronder autofabrikant Tesla, hebben nu een thuisbatterij op de markt gebracht, die kan worden gekoppeld aan je zonnepanelen. Met deze batterij kun je de zonne-energie thuis opslaan voor op een later moment. Zo ben je minder afhankelijk van het landelijke energienet en kun je besparen op de energierekening.  

1
Hoe werkt zonnepanelen accu opslag?

Met de accu opslag voor zonnepanelen kun je je eigen opgewekte stroom opslaan en gebruiken wanneer je dat wilt. Hoe het werkt? De regelaar stuurt de opgewekte stroom naar de apparaten die op dat moment stroom nodig hebben. Wek je meer stroom op dan je op dat moment gebruikt, dan kan je deze opslaan in de accu. Zo kan het overschot aan zonnestroom overdag opgeslagen worden om s avonds en ´s nachts het fornuis, de wasmachine en de koelkast van stroom te voorzien. De batterij bestaat uit een omvormer en een meetsysteem om het energieverbruik en de opslag zo goed mogelijk te laten verlopen. Je kunt de batterij ophangen in een lege ruimte, zoals in de schuur of de garage. Met een gemiddelde accu kun je de stroom gedurende enkele dagen opslaan. De thuisbatterijen zijn echter niet geschikt om de donkere wintermaanden mee door te komen. In Nederland gebruiken we in de winter namelijk veel meer energie dan in de zomer. Om voldoende stroom op te slaan in de zomer voor het tekort in de winter, heb je mogelijk meer dan honderd batterijen nodig. Met de huidige accu opslag van je zonnepanelen kun je voorlopig dus niet volledig onafhankelijk worden van het energienet. In de onderstaande video wordt eenvoudig uitgelegd hoe een zonnepanelen accu opslag werkt.
Solar with storage: the basics
Solar with storage: the basics

2
De voordelen van zonnepanelen accu opslag

 • Een groot voordeel van de zonnepanelen energie op een accu opslaan is natuurlijk de milieuwinst. Doordat we meer energie verbruiken wanneer de zon niet schijnt, zoals op koude dagen of in de nacht, moeten we nu nog steeds schakelen naar energie van vervuilende kolencentrales. De batterij biedt hier een groot voordeel: door de thuis accu worden de schommelingen in het energienet opgevangen. Hierdoor ben je minder afhankelijk van vervuilende fossiele bronnen op momenten dat je energie nodig hebt.
 • Je energierekening gaat omlaag. Je kunt met de thuisaccu zonnestroom opslaan voor later gebruik. Zo kun je je eigen verbruik goed managen door bijvoorbeeld de accu te laden tijdens daluren en juist tijdens piekuren, te gebruiken. Je slaat dus goedkope energie op, die je vervolgens zelfs voor een hogere prijs kan verkopen aan het net. Dit zal een hoop schelen op de energierekening. 
 • Ook kan de accu dienen als een noodstroomvoorziening. Als de elektriciteit in de buurt uitvalt, heb jij als enige toch stroom.
 • Met de thuisaccu ben je minder afhankelijk van het energienet. Dit kan extra handig zijn als je bijvoorbeeld op vakantie wilt gaan met de camper. Zo kun je toch stroom hebben, op locaties waar geen aansluiting is. Dit heet ook wel ‘Off-grid’.

De nadelen van zonnepanelen accu opslag

 • De salderingsregeling maakt het opslaan van stroom op dit moment nog niet rendabel. In Nederland wordt het overschot van zonne-energie namelijk gecompenseerd via de salderingsregeling. Als je meer zonnestroom opwekt dan verbruikt krijg je via de energieleverancier een vergoeding voor de teruglevering aan het net. Maar, deze wordt langzaam afgebouwd
 • Na 2023 zal de salderingsregeling geleidelijk verdwijnen. Op dat moment zal het steeds aantrekkelijker worden om een zonnepanelen accu opslag aan te schaffen. In buurlanden Duitsland en België, waar de terugleveringsvergoeding veel lager is, is de thuisaccu al een stuk populairder.
 • De accu’s zijn prijzig. De meeste Li-ion thuisaccu’s kosten tussen de € 700 – € 1000 per kWh aan opslagvermogen. Hoe meer opslag (kWh) je wilt, hoe hoger uiteraard de prijs. Voor een systeem van 10 kWh betaal je ongeveer € 8.000. De batterijenmarkt ontwikkelt zich snel, waardoor de prijzen van accu’s de komende jaren fors omlaag zullen gaan. Maar zolang je je opgewekte stroom gunstig kan salderen, blijft die optie voordeliger.
 • Het produceren van batterijen gaat niet zonder milieubelasting. De vraag naar lithium, de grondstof die meestal wordt gebruikt voor het maken van de batterijen, is in de afgelopen jaren explosief gestegen. De winning van de grondstof is echter een milieuonvriendelijk proces, waar bovendien vaak mensenrechten worden geschonden. Er wordt gewerkt aan duurzamere batterijen, maar op dit gebied valt er dus nog een hoop te winnen.

3
Waar moet je op letten?

In Nederland is de zonnepanelen accu opslag door de huidige salderingsregeling financieel dus nog niet aantrekkelijk. Maar door de afbouw van de salderingsregeling vanaf 2023, en de steeds goedkoper wordende batterijen, kan energie thuis opslaan in de komende jaren voordeliger worden dan terugleveren aan het net. 

Wil je graag een batterijpionier zijn en de thuisaccu nu al aanschaffen? Dan zijn dit een paar punten waar je op kan letten:

 1. Is het mogelijk om de accu gemakkelijk uit te breiden tot een grote opslagcapaciteit? Bij zogeheten ‘hybride omvormers’ zijn de aanschafkosten lager, maar worden de mogelijkheden voor toekomstige uitbreiding naar meer opslag beperkt.
 2. Is de accu opslag ‘slim’? Dit kan handig zijn als je het precieze verbruik, de weersverwachting en de huidige energietarieven af wilt stemmen met de opslag.
 3. Zit er garantie op?
 4. Hoe zit het met de veiligheidscertificering van de accu? Is de accu veilig?
 5. Kan de accu opslag met bestaande omvormers communiceren? Als je eerst zonnepanelen installeert en later pas een accu opslag bij besteld, dan zal je waarschijnlijk een nieuwe omvormer moeten aanschaffen.

4
Welke zonnepanelen accu moet ik kopen?

Tesla home battery

Er zijn verschillende aanbieders die een zonnepanelen accu opslag leveren, waaronder grotere namen zoals autofabrikant Tesla, of telefoonmerken LG en Samsung. Je kan een kleine variant kopen voor rond de 1000 euro, zoals wij hieronder hebben staan. Of je kan een professionele installateur langs laten komen voor een systeem met meer volume. De thuisaccu’s van deze aanbieders kostten al snel tussen de 7.000 euro en 10.000 euro. Andere merken die opslagsystemen voor zonne-energie leveren zijn: Solar Watt,  BenQ, Iron Edison en JW.

Heb je nog geen zonnepanelen, maar ben je wel van plan om deze binnenkort aan te schaffen? Lees dan hier onze vergelijking om de beste zonnepanelen installateur te vinden.  

5
Ga zelf aan de slag met zonnepanelen accu's

Wil je weten welke apparaten je kunt opladen met onderstaande accu’s? In het overzicht hieronder is het vermogen ook omschreven in watt (W). Een wasmachines, zelfs de zuinigste, gebruikt een vermogen tot 3000 watt om water te verwarmen. Een koelkast daarentegen maar tot 350 watt. Zie hier het verbruik van meer elektrische toestellen. 

1
EcoFlow Delta Power Station

Ecoflow delta
Kwaliteit
8,9
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.5/10
Voordelen
Vermogen van 1800W
Gewicht van 14 kilogram
Binnen 3,5 uur opgeladen via een zonnepaneel
Te gebruiken tussen temperaturen van -20 en 60 graden
2 jaar garantie
Nadelen
Opladen via zonne-energie gaat een stuk minder snel dan via een snellader.
Omschrijving
Door met een BlauHoff thuisaccu ook wel powerwall genoemd je eigen energie op te slaan haal je maximaal rendement uit je zonnepanelen. De stroom die je zelf opwekt gebruik je volledig voor je eigen energiebehoefte Zo gebruik je bijvoorbeeld je eigen energie op dure piekmomenten. Met een BlauHoff thuisbatterij kun je deze overtollige zonne-energie opslaan om later te gebruiken. Zo gaat er geen energie verloren.
...
Beste prijs

2
Goal Zero Yeti 500X

Goal zero yeti x
Kwaliteit
8,2
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.2/10
Voordelen
Vermogen tot 600W
Gewicht van 5,8 kilogram
In 8,5 uur volledig opgeladen
Zo goed als geluidloos
Nadelen
Niet (spat)waterdicht
Vooral geschikt voor kleinere apparaten
Omschrijving
Dit oplaadsysteem heeft 505 Wh aan capaciteit ingebouwd in een ultradraagbaar en compact design (5.85 kg). Gekoppeld aan een zonnepaneel (max. 120 W) kun je een krachtig, zelfvoorzienend energiesysteem vormen voor apparaten met een vermogen tot 300W.
...
Beste prijs

3
Gel accu 130 Ah 130 Ah

Gel accu 130 Ah 130 Ah
Kwaliteit
10
Prijs
€350,00
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.2/10
Voordelen
Vermogen van 1560W (12 v * 130 Ah)
Gewicht 38 kilogram
Lage zelfontlading (waardoor de accu lange periode zonder laden moeiteloos aankan)
2 jaar garantie
Nadelen
Gel accu's hebben een wat hogere interne weerstand
Nog maar weinig reviews
Omschrijving
De Victron 12V/130Ah GEL accu is een gesloten accu met een capaciteit van 130Ah op basis van VRLA-technologie. Een GEL-accu is speciaal geschikt voor langzame ontlading, voor systeemspanningsverbruikers, boordapparatuur en ledverlichting. De accu aansluitingen zijn van koper met gaten voor M6 bouten, om een goed contact te waarborgen. Perskabelogen kunnen direct op de accu worden gemonteerd, en accupolen zijn niet nodig. De accu's voldoen aan zowel de Europese CE- als ook de Amerikaanse UL-specificaties in brandbestendige ABS-behuizingen, en worden geleverd met de wereldwijde 2 jaar garantie van Victron Energy.
...

4
LG Chem Lithium-Ion batterij

Lg chem lithium ion batterij resu kwh
Kwaliteit
9.1
Prijs
€4799,00
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.2/10
Voordelen
Vermogen van 4200W
Gewicht van 52 kilogram
Binnen 1-2 uur volledig opgeladen
Meer dan 6000 oplaadcycli
Nadelen
Relatief duur
De hoeveelheid stroom wordt beperkt door de omvormer
Omschrijving
De LG Chem RESU7H lithiumbatterij heeft het beste ontlaadpercentage op de markt (90%). Dit zorgt voor een levensduur (ongeveer 20 jaar). Daarnaast is de batterij lichter en minder groot dan vergelijkbare thuisbatterijen. Het grootste voordeel van de  LG Chem RESU7H: er is geen onderhoud nodig.
...

6
Of vraag vrijblijvend om installatie & advies bij een thuisaccu bedrijf

 • Via het onderstaande formulier van de vergelijkersdienst Slimster kan je vrijblijvend bij verschillende thuisaccu bedrijven een offerte aanvragen. Zo kan jij voor jouw huis een inschatting krijgen, zonder dat je nog ergens aan vast zit.
 • Max 4 bedrijven die werken in je regio sturen je een offerte in je mail.
 • Op basis daarvan kan jij rustig kijken of je hiermee verder wilt. 
 • Er zijn ruim 6000 bedrijven voor verschillende werkzaamheden aangesloten bij Slimster. Grote bedrijven, maar ook kleinere specialisten in verschillende sectoren. Bedrijven worden op prijs & kwaliteit geselecteerd. 
 

Meer in deze categorie

Babette Schenkels

Babette Schenkels

Expertise: Energie
Als redacteur bij Duurzaamthuis neem ik jullie graag mee in mijn zoektocht naar een duurzamer leven. Van zonnepanelen, energielabels, kleding tot duurzamer reizen, alle facetten van het dagelijkse leven komen aan bod.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.