Zonnepanelen accu opslag

Steeds meer mensen wekken 100% groene energie op via zonnepanelen op het dak. Goed nieuws! Het enige nadeel? Overdag wekken de panelen veel energie op, terwijl we ‘s avonds vaak tekort komen. Een mogelijke oplossing hiervoor is de zonnepanelen accu opslag. In dit artikel zetten we de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Batterijen worden steeds goedkoper en beter. Door de snel groeiende markt voor elektrische auto’s is in de laatste jaren de ontwikkeling van energieopslag in een sneltreinvaart gegaan. Steeds meer producenten, waaronder autofabrikant Tesla, hebben nu een thuisbatterij op de markt gebracht, die kan worden gekoppeld aan je zonnepanelen. Met deze batterij kun je de zonne-energie thuis opslaan voor op een later moment. Zo ben je minder afhankelijk van het landelijke energienet en kun je besparen op de energierekening.  

Hoe werkt zonnepanelen accu opslag?

Met de accu opslag voor zonnepanelen kun je je eigen opgewekte stroom opslaan en gebruiken wanneer je dat wilt. Hoe het werkt? De regelaar stuurt de opgewekte stroom naar de apparaten die op dat moment stroom nodig hebben. Wek je meer stroom op dan je op dat moment gebruikt, dan kan je deze opslaan in de accu. Zo kan het overschot aan zonnestroom overdag opgeslagen worden om s avonds en ´s nachts het fornuis, de wasmachine en de koelkast van stroom te voorzien. 

De batterij bestaat uit een omvormer en een meetsysteem om het energieverbruik en de opslag zo goed mogelijk te laten verlopen. Je kunt de batterij ophangen in een lege ruimte, zoals in de schuur of de garage. 

Met een gemiddelde accu kun je de stroom gedurende enkele dagen opslaan. De thuisbatterijen zijn echter niet geschikt om de donkere wintermaanden mee door te komen. In Nederland gebruiken we in de winter namelijk veel meer energie dan in de zomer. Om voldoende stroom op te slaan in de zomer voor het tekort in de winter, heb je mogelijk meer dan honderd batterijen nodig. Met de huidige accu opslag van je zonnepanelen kun je voorlopig dus niet volledig onafhankelijk worden van het energienet. 

In de onderstaande video wordt eenvoudig uitgelegd hoe een zonnepanelen accu opslag werkt.

De voordelen van zonnepanelen accu opslag

 • Een groot voordeel van de zonnepanelen energie op een accu opslaan is natuurlijk de milieuwinst. Doordat we meer energie verbruiken wanneer de zon niet schijnt, zoals op koude dagen of in de nacht, moeten we nu nog steeds schakelen naar energie van vervuilende kolencentrales. De batterij biedt hier een groot voordeel: door de thuis accu worden de schommelingen in het energienet opgevangen. Hierdoor ben je minder afhankelijk van vervuilende fossiele bronnen op momenten dat je energie nodig hebt.
 • Je energierekening gaat omlaag. Je kunt met de thuisaccu zonnestroom opslaan voor later gebruik. Zo kun je je eigen verbruik goed managen door bijvoorbeeld de accu te laden tijdens daluren en juist tijdens piekuren, te gebruiken. Je slaat dus goedkope energie op, die je vervolgens zelfs voor een hogere prijs kan verkopen aan het net. Dit zal een hoop schelen op de energierekening. 
 • Ook kan de accu dienen als een noodstroomvoorziening. Als de elektriciteit in de buurt uitvalt, heb jij als enige toch stroom.
 • Met de thuisaccu ben je minder afhankelijk van het energienet. Dit kan extra handig zijn als je bijvoorbeeld op vakantie wilt gaan met de camper. Zo kun je toch stroom hebben, op locaties waar geen aansluiting is. Dit heet ook wel ‘Off-grid’.

De nadelen van zonnepanelen accu opslag

 • De salderingsregeling maakt het opslaan van stroom op dit moment nog niet rendabel. In Nederland wordt het overschot van zonne-energie namelijk gecompenseerd via de salderingsregeling. Als je meer zonnestroom opwekt dan verbruikt krijg je via de energieleverancier een vergoeding voor de teruglevering aan het net. Maar, deze wordt langzaam afgebouwd
 • Na 2023 zal de salderingsregeling geleidelijk verdwijnen. Op dat moment zal het steeds aantrekkelijker worden om een zonnepanelen accu opslag aan te schaffen. In buurlanden Duitsland en België, waar de terugleveringsvergoeding veel lager is, is de thuisaccu al een stuk populairder.
 • De accu’s zijn prijzig. De meeste Li-ion thuisaccu’s kosten tussen de € 700 – € 1000 per kWh aan opslagvermogen. Hoe meer opslag (kWh) je wilt, hoe hoger uiteraard de prijs. Voor een systeem van 10 kWh betaal je ongeveer € 8.000. De batterijenmarkt ontwikkelt zich snel, waardoor de prijzen van accu’s de komende jaren fors omlaag zullen gaan. Maar zolang je je opgewekte stroom gunstig kan salderen, blijft die optie voordeliger.
 • Het produceren van batterijen gaat niet zonder milieubelasting. De vraag naar lithium, de grondstof die meestal wordt gebruikt voor het maken van de batterijen, is in de afgelopen jaren explosief gestegen. De winning van de grondstof is echter een milieuonvriendelijk proces, waar bovendien vaak mensenrechten worden geschonden. Er wordt gewerkt aan duurzamere batterijen, maar op dit gebied valt er dus nog een hoop te winnen.

Waar moet je op letten?

In Nederland is de zonnepanelen accu opslag door de huidige salderingsregeling financieel dus nog niet aantrekkelijk. Maar door de afbouw van de salderingsregeling vanaf 2023, en de steeds goedkoper wordende batterijen, kan energie thuis opslaan in de komende jaren voordeliger worden dan terugleveren aan het net. 

Wil je graag een batterijpionier zijn en de thuisaccu nu al aanschaffen? Dan zijn dit een paar punten waar je op kan letten:

 1. Is het mogelijk om de accu gemakkelijk uit te breiden tot een grote opslagcapaciteit? Bij zogeheten ‘hybride omvormers’ zijn de aanschafkosten lager, maar worden de mogelijkheden voor toekomstige uitbreiding naar meer opslag beperkt.
 2. Is de accu opslag ‘slim’? Dit kan handig zijn als je het precieze verbruik, de weersverwachting en de huidige energietarieven af wilt stemmen met de opslag.
 3. Zit er garantie op?
 4. Hoe zit het met de veiligheidscertificering van de accu? Is de accu veilig?
 5. Kan de accu opslag met bestaande omvormers communiceren? Als je eerst zonnepanelen installeert en later pas een accu opslag bij besteld, dan zal je waarschijnlijk een nieuwe omvormer moeten aanschaffen.

Welke zonnepanelen accu opslag moet ik nemen? 

Tesla home battery

Er zijn verschillende aanbieders die een zonnepanelen accu opslag leveren, waaronder grotere namen zoals autofabrikant Tesla, of telefoonmerken LG en Samsung. De thuisaccu’s van deze aanbieders kostten al snel tussen de 7.000 euro en 10.000 euro

Andere merken die opslagsystemen voor zonne-energie leveren zijn: Solar Watt,  BenQ, Iron Edison en JW

Heb je nog geen zonnepanelen, maar ben je wel van plan om deze binnenkort aan te schaffen? Lees dan hier onze vergelijking om de beste zonnepanelen installateur te vinden.  

Dit zijn de beste zonnepanelen thuis accu’s

1. Ecoflow Delta Power Station

Beoordeling
4/5

4/5 van 78 reviews op Solarpowersupply.nl 

ons advies
Voordelen

De Ecoflow Delta is een portable power station met een krachtige 1300 Wh Lithium-Ion batterij, die via netstroom binnen 1 uur voor 80% opgeladen kan worden. Via zonnepanelen binnen 4-6 uur.

Beste prijs

2. LG Chem Lithium-Ion batterij

Beoordeling
4.7/5

4.7/10 van 58 reviews op Ausranking

Voordelen

De LG Chem RESU7H lithiumbatterij heeft het beste ontlaadpercentage op de markt (90%). Dit zorgt voor een levensduur (ongeveer 20 jaar). Daarnaast is de batterij lichter en minder groot dan vergelijkbare thuisbatterijen. Het grootste voordeel van de  LG Chem RESU7H: er is geen onderhoud nodig. Nu tijdelijk te koop met €300 euro korting!

Beste prijs

3. Goal Zero Yeti 500X

Beoordeling
4.7/5

4.5/5 van 158 reviews op Amazon

Voordelen

Dit oplaadsysteem heeft 505 Wh aan capaciteit ingebouwd in een ultradraagbaar en compact design (5.85 kg). Gekoppeld aan een zonnepaneel (max. 120 W) kun je een krachtig, zelfvoorzienend energiesysteem vormen voor apparaten met een vermogen tot 300W.

Beste prijs

Gerelateerde artikelen

Babette Schenkels

Expertise: Energie
Als redacteur bij Duurzaamthuis neem ik jullie graag mee in mijn zoektocht naar een duurzamer leven. Van zonnepanelen, energielabels, kleding tot duurzamer reizen, alle facetten van het dagelijkse leven komen aan bod.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.