Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Zonnepanelen op je dak

Stappenplan bij de keuze van zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? Dit is één van de meest gestelde vragen onder onze lezers. Veel stappenplannen die je op internet vindt om je keuze te bepalen wat betreft zonnepanelen zijn niet compleet. En het advies van installateurs is er meestal op gericht om zoveel mogelijk zonnepanelen te verkopen en plaatsen. In dit artikel hebben we daarom een eerlijk stappenplan gemaakt om tot de juiste keuze te kunnen komen. Door een reeks vragen te doorlopen kom je erachter hoeveel panelen je nodigt hebt en welk systeem past bij je eigen situatie. 

Zonnepanelen op schuin dak

Vraag 1: Hoeveel stroom wil ik zelf opwekken?

Check eerst wat je gemiddelde energieverbruik is. Dit kan je terugvinden op de jaarlijkse eindafrekening van je energieleverancier. Het is namelijk niet rendabel om meer stroom op te wekken dan je verbruikt. Er zijn energiebedrijven die geen grens stellen aan het terugleveren van stroom, zoals Greenchoice, maar de meeste bedrijven stellen daar een maximum aan. Kijk dat dus even na bij je huidige leverancier. Als je meer wilt opwekken dan de huidige energieleverancier toelaat, kan het nodig zijn om over te stappen.

Vraag 2: Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Nu je weet hoeveel stroom je wilt opwekken, stelt zich de volgende vraag: ‘Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?’ Hoeveel panelen je nodig hebt hangt af van hoeveel stroom je op jaarbasis gemiddeld verbruikt. Op basis van cijfers van het Nibud gebruiken we voor nu het gemiddelde verbruik per persoon om het aantal panelen te berekenen. Maar het is natuurlijk altijd goed om naar je persoonlijke energieverbruik te kijken. Een goede installateur kan een behoorlijk precieze opbrengstverwachting voor je dak bepalen. Maar voor een eerste inschatting van het aantal panelen dat je nodig hebt, kun je de volgende eenvoudige formule gebruiken: 

(jaarlijks stroomverbruik x 1,15) gedeeld door (het vermogen van 1 paneel in Wattpiek).

Voorbeeld:

  • Je jaarlijks stroomverbruik is 3000 kWh.
  • Je leverancier heeft zonnepanelen van 290 Wp in de aanbieding.
  • Daarvan heb je er dan 3000 x 1,15 = 3450 gedeeld door 290 = 11,9 nodig.

Omdat de opbrengst van zonnepanelen jaar op jaar verschilt en langzaam iets achteruit gaat, zou je voor 12 panelen kunnen kiezen. De jaarlijkse productiviteit van een zonnepaneel kan je checken bij de leverancier. Je jaarlijkse energieverbruik kan je bij je energieleverancier vinden: bijvoorbeeld op je afschrift, of op je eigen account op de website van de energieleverancier. 

Hoeveel zonnepanelen panelen heb ik nodig? (per huishouden)

KwH/PersonenAantal benodigde zonnepanelen
1.825 KwH (gemiddelde bij 1 persoon)8 - 10 panelen
2.860 kWh = 2 personen12 panelen
3.400 kWh = 3 personen14 panelen
3.930 kWh = 4 personen of 3.930 kWh = 2 personen en een warmtepomp16 panelen
6.430 kWh = 4 personen en een warmtepomp 26 panelen
  

Bron voor gemiddelde verbruik per persoon: NibudBron voor gemiddelde verbruik warmtepomp: Warmtepompplein

Let op: houd er rekening mee dat de cijfers die wij hier geven voor de energieproductie ook relatief zijn. De productie van zonnepanelen wordt gemeten in Wattpiek. (1 Wp is gemiddeld 0,85 kWh). Hoeveel kWH aan daadwerkelijke energie dit oplevert hangt af van de schaduw op jouw dak, maar ook je positie in het land. In het westen is er over het algemeen net wat meer zon dan in het oosten. 

Door de jaren heen kan door onvoldoende schoonmaken of slijtage de productie ook afnemen. Aan de andere kant kan de gemiddelde Nederlander ook de helft op zijn energieverbruik besparen door een aantal slimme ingrepen. Zie ook deze pagina over energie besparen in huis. Wij hebben hier ook gekeken hoeveel zonnepanelen je nodig zou hebben als je nog een warmtepomp erbij zou nemen. 

Vraag 3: Hoe groot moet de vrije groep in de meterkast zijn?

Hoeveelheden tot 3680 Wp kun je altijd aansluiten op de meterkast. Kies je er voor een groter vermogen te plaatsen, check dan of je het gewenste vermogen kunt invoegen op een vrije groep in de meterkast. De mogelijkheden worden bepaald door de grootte van je hoofdaansluiting. Die gegevens over de hoofdaansluiting kun je opvragen bij de netbeheerder. Als de hoofdaansluiting te klein is voor jouw plannen, kies dan voor minder zonnepanelen. Het vergroten van de hoofdaansluiting brengt hogere vaste kosten met zich mee, waardoor het plaatsen van de zonnepanelen meestal niet meer interessant is.

Vraag 4: Hoeveel panelen passen op mijn dak?

Maak een tekening met de juiste afmetingen van het meest geschikte (zuidelijk gelegen) dakvlak. Schaal 1:100 is een goede schaal. Teken dakramen, schoorstenen en andere obstakels op de juiste plek in. Daarna kun je gaan puzzelen met verschillende typen zonnepanelen. Kijk naar de afmetingen van de verschillende types zonnepanelen en bepaal welke het best, in de gewenste hoeveelheid, op het dakvlak passen. Houd daarbij rekening met de volgende factoren:

Algemeen: 

  • Houd bij voorkeur 1 meter afstand van de dakrand bij een plat dak. En houd een halve meter afstand van de dakrand en de nok bij een pannendak. Als dat niet kan, is het nodig extra ballast (platdak) of dakhaken (pannendak) te gebruiken. 

  • Houd op een plat dak 2,75x de hoogte van obstakels afstand in verband met schaduwval (bijv. bij een schoorsteen van 75 cm moet je 0,75×2,75= 2,06m afstand houden om schaduwval op de panelen te voorkomen).

Ga bij een schuin pannendak als volgt te werk:

  • Bepaal hoeveel panelen per (horizontale) rij geplaatst kunnen worden. Op een pannendak kunnen panelen zowel staand (portrait) als liggend (landscape) gemonteerd worden op montagerails. Aan het eind van de rails en tussen de panelen komen klemmen van 20mm breed. Houd hier rekening mee bij het intekenen. (bijv. bij 5 panelen van 991mm op een rij maak je het volgende sommetje: 5×991+6×22= 5087mm). De montagerails kunnen zowel horizontaal als verticaal gemonteerd worden. Als de rails in de lengterichting achter de panelen lopen worden echter wel extra materiaalkosten berekend.
  • Bepaal hoeveel rijen er geplaatst kunnen worden.
  • Bepaal met welk type/ afmeting zonnepaneel u de ideale rijopstelling behaalt.

Doe het volgende bij een plat dak:

  • Bepaal wat de benodigde afstand tot de dakrand is volgens de rekenregels bij onderstaande tekening. Bepaal eerst of het gebouw een kubusvorm heeft of lang en plat is. Maak daarna het sommetje om de no go-zone te berekenen. 

Zonnepaneel randzone rekensom

  • Bepaal hoeveel panelen per rij geplaatst kunnen worden. Om schaduwval van de rijen zonnepanelen onderling te voorkomen, dienen de rijen met zonnepanelen onderling een bepaalde afstand te hebben. Deze afstand is afhankelijk van de hellingshoek, waaronder u de zonnepanelen plaatst. U kunt kiezen uit 25, 15 of 10 graden. Hoe kleiner de hoek, hoe dichter de rijen op elkaar mogen staan en hoe meer panelen u kunt plaatsen. Een hoek van 15 graden levert 0-5% verlies op ten opzichte van 25 graden. Een hoek van 10 graden levert 5-10% verlies op ten opzichte van 25 graden.
  • Bepaal met onderstaande tabel en tekening hoeveel rijen (array’s) er geplaatst kunnen worden.

Schema rij afstand zonnepaneel

Rekenvoorbeeld: een pv-paneel met een lengte van 1,4 meter, dat onder een hellingshoek van 15° wordt geplaatst, moet volgens de tabel een verhouding tussen lengte en afstand van 2,0 (zie tabel 1) hebben. De optimale afstand tussen de rijen is dus 2,0 * 1,4 = 2,8 meter. Let op, de afstand tussen de paneelrijen wordt gemeten tussen de onderzijden van de betreffende zonnepanelen (zie ook figuur 1).
Figuur 1 pv-array: bepaling hellingshoek ( a) , paneellengte (l) en array-afstand (d)

Tekening afstand zonnepaneel plat dak

  • Bepaal met welk type/ afmeting zonnepaneel u de ideale rijopstelling behaalt.

Vraag 5: Welke omvormer?

Je hebt nu antwoord gekregen op de vraag: ‘Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?’ Ook weet je welk type paneel het best past in jouw situatie. Het is tijd voor de volgende stap: een passende omvormer kiezen. Om zoveel mogelijk elektrisch vermogen aan een zonnepaneel te onttrekken “zoekt” de omvormer voortdurend naar het punt waarbij het product van paneelstroom en spanning maximaal is. Dat wordt het ‘Maximum Power Point’ (MPP) genoemd.

Het MPP verschuift zodra de instraling of de temperatuur van het paneel veranderd. Een omvormer heeft altijd één of twee MPP trackers. Alle zonnepanelen van hetzelfde type, die onder eenzelfde hoek, met dezelfde windrichting liggen, kunnen aangesloten worden op 1 omvormer. Als een van die factoren afwijkt is er een extra omvormer of een omvormer met meerdere MMP-trackers nodig. Een eenvoudige omvormer volstaat over het algemeen en is het goedkoopst. Er zijn speciale omvormers voor panelen waar sprake is van schaduwval, voor als je draadloos wilt monitoren op je pc en er zijn omvormers die stiller zijn dan de normale.

Stap 6: Vraag een offerte aan

Met de gegevens uit bovenstaand overzicht kom je beslagen ten ijs als je offertes wilt gaan opvragen. De beste zonnepanelen installatie kies je door verschillende goed beoordeelde bedrijven met elkaar te vergelijken. Om je hierbij te helpen hebben we een groot aantal zonnepanelen bedrijven op basis van reviews en de belangrijkste kwaliteiten van zonnepalen installateurs.  Lees het artikel over de beste zonnepanelen installatie bedrijven hier.

Ben je er helemaal uit? Dan kun je met de offerte eventueel ook nog subsidie aanvragen. 

Kristel van Genugten
Expertise: Duurzaam wonen

Met mijn artikelen neem ik je graag mee met de praktische kanten van een duurzamer leven. Ik heb deze artikelen met veel plezier geschreven! Hopelijk kan je hiermee bij jou thuis de beste duurzame keuzes maken.

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook