Als je de kraan niet laat stromen, is afwas met de hand en een teiltje goedkoper en beter voor het milieu. Zowel in energieverbruik als in hoeveelheid water. Maar, een vaatwasser is in veel gevallen hygienischer is en maakt vaak beter schoon dan sponzen en borstels. Dus hoewel afwassen met de hand duurzamer is, snappen we het goed als je toch voor een vaatwasser kiest. Wel willen we je in dat geval adviseren om voor een energie- en waterzuinig exemplaar te gaan. Hieronder vertellen we met welke criteria je rekening kunt houden om de beste vaatwasser voor jouw situatie te kiezen.
Waar kun je op letten bij het kopen van een vaatwasser?
1Energielabel
Bij het kopen van een nieuwe vaatwasser is het belangrijk om te letten op het energieverbruik van de machine. Hoe lager het energieverbruik, hoe minder belastend voor het milieu. Je vindt de energieklasse op het energielabel van de vaatwasser.
De meeste vaatwassers hebben energieklasse E. Wil je een zuinig model? Kies dan een vaatwasser met energieklasse C of hoger. Een energiezuinige vaatwasser is in aanschaf iets duurder, maar dit verdien je snel terug door een lagere energierekening. Je bespaart volgens Coolblue met een vaatwasser in energieklasse A gemiddeld tot € 820,- over de levensduur in vergelijking met eenzelfde vaatwasser in energieklasse F.
Ook kun je je vaatwasser laten draaien op water dat verwarmd is door een zonneboiler. In dit artikel vind je daarover meer.
2Watergebruik
Op het energielabel kun je naast het energieverbuik van de vaatwasser ook het watergebruik in liter per wasbeurt vinden. Hoe lager het watergebruik, hoe duurzamer. De cijfers op het energielabel zijn gebaseerd op het energieverbruik van het ecoprogramma van de vaatwasser. Het energieverbruik en watergebruik van andere programma’s vind je in de handleiding.
3Grootte van de vaatwasser
Standaard formaten vaatwassers gaan over het algemeen efficiënter om met energie dan smallere modellen. Compacte of mini-vaatwassers zijn in verhouding het minst zuinig. Voor een- of tweepersoonshuishoudens kan een (energiezuinige) compacte vaatwasser in sommige gevallen wel een duurzame keuze zijn. De beste vaatwasser is dus afhankelijk van jouw situatie. De inhoud van de vaatwasser kun je trouwens vinden op het energielabel. Deze wordt aangegeven met het servies-icoontje in aantallen standaardcouverts (1 couvert is het eetgerei van één persoon voor één maaltijd). De inhoud van een gemiddelde vaatwasser is 12 couverts.
4(Bouw)kwaliteit van de machine
De bouwkwaliteit (en daarmee levensduur) van een vaatwasser is ook van belang. De garantietermijn die de fabrikant geeft, is hiervoor een goede indicator. Hoe langer de garantieperiode, hoe meer vertrouwen de fabrikant heeft dat het product lang blijft functioneren.
Een vaatwasser van goede kwaliteit slijt minder snel en gaat gemiddeld langer mee. Het duurt daardoor langer tot je een nieuwe nodig hebt. Dat is milieuvriendelijker omdat er dan minder grondstoffen gebruikt worden voor de productie van nieuwe vaatwassers. Volgens Milieu Centraal kost de productie van een vaatwasser ongeveer evenveel energie als de vaatwasser de eerste 5 jaar gebruikt aan stroom.
Gelukkig zijn de meeste grondstoffen waarvan vaatwassers gemaakt zijn, herbruikbaar. Het inleveren van je oude apparaat is daarom erg belangrijk. Dit kan bijna altijd bij de winkel waar je een nieuwe koopt. Je kunt je oude apparaat ook inleveren bij de gemeente. Hoe dat precies gaat, verschilt per gemeente. Meer daarover lees je op deze pagina van de Rijksoverheid.
Meer tips voor duurzaam gebruik van de vaatwasser
De beste vaatwassers op het gebied van duurzaamheid
Veel van de vaatwassers hieronder hebben (nog) geen of weinig reviews. Toch vinden we het belangrijk om hier de meest zuinige (en daarmee duurzame) exemplaren te laten zien, ook al weten we nog niet goed hoe goed de kwaliteit van deze vaatwassers is. We horen het daarom graag als jij ervaring hebt met een duurzame vaatwasser.
Wat betreft het formaat zijn alle onderstaande modellen ongeveer even groot: 14 couverts.
Alle vaatwassers in deze vergelijking hebben een fabrieksgarantie van 2 jaar.