Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Vaatwasser

De beste vaatwasser: kies voor een zuinig exemplaar

Milieuwinst
63 kilo СО2 p/j
Kosten
1146 euro
Terugverdientijd
30 jaar
Gemak
2 uur
Subsidie
Nee
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8/10
Sluiten
Toelichting

Milieuwinst: Op basis van 280 wasbeurten per jaar verbruikt een vaatwasser met energielabel B gemiddeld 175 kWh per jaar (gebaseerd op onderstaande 6 modellen). Vergeleken met een minder zuinige droger (label F), bespaar je 97 kWh per jaar (272kWh label F - 175kWh label B). 97 kWh * 0.649 = 63kg CO2 per jaar. 

Terugverdientijd: Op basis van stroomkosten van 0.40 euro per kWh, 280 Wasbeurten per jaar en gemiddelde prijs van de onderstaande 6 vaatwassers. 

Als je de kraan niet laat stromen, is afwas met de hand en een teiltje goedkoper en beter voor het milieu. Zowel in energieverbruik als in hoeveelheid water. Maar, een vaatwasser is in veel gevallen hygienischer is en maakt vaak beter schoon dan sponzen en borstels. Dus hoewel afwassen met de hand duurzamer is, snappen we het goed als je toch voor een vaatwasser kiest. Wel willen we je in dat geval adviseren om voor een energie- en waterzuinig exemplaar te gaan. Hieronder vertellen we met welke criteria je rekening kunt houden om de beste vaatwasser voor jouw situatie te kiezen.

Waar kun je op letten bij het kopen van een vaatwasser?

1
Energielabel

12 oktober

Bij het kopen van een nieuwe vaatwasser is het belangrijk om te letten op het energieverbruik van de machine. Hoe lager het energieverbruik, hoe minder belastend voor het milieu. Je vindt de energieklasse op het energielabel van de vaatwasser.

De meeste vaatwassers hebben energieklasse E. Wil je een zuinig model? Kies dan een vaatwasser met energieklasse C of hoger. Een energiezuinige vaatwasser is in aanschaf iets duurder, maar dit verdien je snel terug door een lagere energierekening. Je bespaart volgens Coolblue met een vaatwasser in energieklasse A gemiddeld tot € 820,- over de levensduur in vergelijking met eenzelfde vaatwasser in energieklasse F.

Ook kun je je vaatwasser laten draaien op water dat verwarmd is door een zonneboiler. In dit artikel vind je daarover meer.

2
Watergebruik

Op het energielabel kun je naast het energieverbuik van de vaatwasser ook het watergebruik in liter per wasbeurt vinden. Hoe lager het watergebruik, hoe duurzamer. De cijfers op het energielabel zijn gebaseerd op het energieverbruik van het ecoprogramma van de vaatwasser. Het energieverbruik en watergebruik van andere programma’s vind je in de handleiding.

3
Grootte van de vaatwasser

Standaard formaten vaatwassers gaan over het algemeen efficiënter om met energie dan smallere modellen. Compacte of mini-vaatwassers zijn in verhouding het minst zuinig. Voor een- of tweepersoonshuishoudens kan een (energiezuinige) compacte vaatwasser in sommige gevallen wel een duurzame keuze zijn. De beste vaatwasser is dus afhankelijk van jouw situatie. De inhoud van de vaatwasser kun je trouwens vinden op het energielabel. Deze wordt aangegeven met het servies-icoontje in aantallen standaardcouverts (1 couvert is het eetgerei van één persoon voor één maaltijd). De inhoud van een gemiddelde vaatwasser is 12 couverts.

4
(Bouw)kwaliteit van de machine

Vaatwasser

De bouwkwaliteit (en daarmee levensduur) van een vaatwasser is ook van belang. De garantietermijn die de fabrikant geeft, is hiervoor een goede indicator. Hoe langer de garantieperiode, hoe meer vertrouwen de fabrikant heeft dat het product lang blijft functioneren.

Een vaatwasser van goede kwaliteit slijt minder snel en gaat gemiddeld langer mee. Het duurt daardoor langer tot je een nieuwe nodig hebt. Dat is milieuvriendelijker omdat er dan minder grondstoffen gebruikt worden voor de productie van nieuwe vaatwassers. Volgens Milieu Centraal kost de productie van een vaatwasser ongeveer evenveel energie als de vaatwasser de eerste 5 jaar gebruikt aan stroom.

Gelukkig zijn de meeste grondstoffen waarvan vaatwassers gemaakt zijn, herbruikbaar. Het inleveren van je oude apparaat is daarom erg belangrijk. Dit kan bijna altijd bij de winkel waar je een nieuwe koopt. Je kunt je oude apparaat ook inleveren bij de gemeente. Hoe dat precies gaat, verschilt per gemeente. Meer daarover lees je op deze pagina van de Rijksoverheid.

Meer tips voor duurzaam gebruik van de vaatwasser

1
Voorspoelen is bijna nooit nodig, hiermee verspil je onnodig water. Het verwijderen van restjes eten is dan weer wél belangrijk. Hiermee voorkom je dat het filter verstopt raakt, en gaat de vaatwasser uiteindelijk langer mee.
2
En als we het toch over het filter hebben: controleer deze regelmatig. Ook het reinigen van de binnenkant van je vaatwasser en het schoonhouden van de deurrubbers verlengt de levensduur van je vaatwasser.
3
Mileuvriendelijke vaatwastabletten bevatten over het algemeen, zoals de naam al suggereert, milieuvriendelijke stoffen. Dit is een groot pluspunt, omdat et filteren van de vervuilende restjes van reguliere vaatwasmiddelen die in het riool belanden, veel energie kost. Daarnaast zeggen de meeste producenten van milieuvriendelijke vaatwastabletten watervervuiling, energieverbruik en afval te beperken.
4
We bespraken het hierboven al: kies wanneer mogelijk altijd voor het eco-programma. Hiermee kun je tot wel een kwart besparen op het stroomverbruik, en tot 20% op het waterverbruik.
5
Laat de vaatwasser alleen draaien als deze vol zit. Hier spaar je al snel een paar draaibeurten per jaar mee uit. Maar, houd het hygiënisch. Zeker in de zomermaanden of voor je op vakantie gaat, is het niet verstandig om vaat te lang in de machine te laten staan.

De beste vaatwassers op het gebied van duurzaamheid

Veel van de vaatwassers hieronder hebben (nog) geen of weinig reviews. Toch vinden we het belangrijk om hier de meest zuinige (en daarmee duurzame) exemplaren te laten zien, ook al weten we nog niet goed hoe goed de kwaliteit van deze vaatwassers is. We horen het daarom graag als jij ervaring hebt met een duurzame vaatwasser.

Wat betreft het formaat zijn alle onderstaande modellen ongeveer even groot: 14 couverts. Alle vaatwassers in deze vergelijking hebben een fabrieksgarantie van 2 jaar. 

Vrijstaande vaatwassers

1
Miele G 7222 SC

Mieleg sc
Kwaliteit
8.6
Energieklasse
A
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
9.2/10
Voordelen
Gebruikt 54 kWh per 100 wasbeurten
Gebruikt 8,4 liter water per eco-vaatwasbeurt
Tijdsduur eco-progamma 230 minuten
Maximaal geluidsniveau van 43 dB
De deur opent automatisch na programma's, waardoor energie bespaard wordt
Nadelen
Grote (wijn)glazen zijn moeilijk te plaatsen
Omschrijving
De Miele G 7222 SC BRWS is een zeer energiezuinige, vrijstaande vaatwasser. Dankzij energieklasse A betaal je weinig jaarlijkse energiekosten en draag je je steentje bij aan het milieu. De vaatwasser heeft 8 vaatwasprogramma's en plek voor maximaal 14 couverts. Heb je snel schone bekers nodig tijdens een feestje? Kies dan de QuickPowerWash functie. Je hebt dan schone vaat binnen 58 minuten. Ondertussen heb je amper door dat het apparaat aanstaat.
...
Beste prijs

2
Miele G 7110 SC BRWS

Mieleg sc
Kwaliteit
9,4
Energieklasse
B
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.9/10
Voordelen
Gebruikt 64 kWh per 100 wasbeurten
Gebruikt 8,4 liter water per eco-vaatwasbeurt
Tijdsduur eco-progamma 199 minuten
Maximaal geluidsniveau van 43 dB
Doseert afwasmiddel automatisch, waardoor je nooit te veel gebruikt
Nadelen
Heeft geen behoedzaam programma om je glaswerk te beschermen
Omschrijving
Je verbruikt nooit te veel of te weinig afwasmiddel bij de Miele G 7110 SC BRWS AutoDos. Het AutoDos systeem van deze vrijstaande vaatwasser past namelijk de hoeveelheid afwasmiddel aan op je gekozen programma. Daarnaast verbruikt het apparaat weinig energie, dankzij energieklasse B. Zo bespaar jij op je energierekening. Je vult de afwasautomaat met 14 couverts en kiest uit 7 programma's. Zodra de vaatwasser aanstaat, hoor je dankzij het lage geluidsniveau weinig geluid.
...
Beste prijs

3
Siemens SN23EC14CE

Siemens sn ec ce
Kwaliteit
9.4
Energieklasse
C
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8/10
Voordelen
Gebruikt 74 kWh per 100 wasbeurten
Gebruikt 9,5 liter water per eco-vaatwasbeurt
Tijdsduur eco-progamma 240 minuten
Maximaal geluidsniveau van 44 dB
10 jaar anti-roest garantie op de vaatwasserkuip
Nadelen
Energielabel C
Omschrijving
De Siemens SN23EC14CE vrijstaande vaatwasser is geschikt voor het verwijderen van aangekoekte resten, door middel van de intensieve zone en stand. Liever sneller reinigen? verkort dan het programmaduur met varioSpeed Plus. Ga flexibel om met je ruimte via de flex korven en varioLade, en voor nog meer gemak is de vaatwasser te verbinden via de HomeConnect app.
...
Beste prijs
Inbouw vaatwassers

1
Siemens SX85TX00CE - iQ500

Siemens sx tx ce
Kwaliteit
8.9
Energieklasse
A
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
9.2/10
Voordelen
Gebruikt 54 kWh per 100 wasbeurten
Gebruikt 9,5 liter water per eco-vaatwasbeurt
Tijdsduur eco-progamma 295 minuten
Maximaal geluidsniveau van 44 dB
Gebruikt zeolietkorrels voor het drogen - gedurende de levensduur niet nodig te vervangen
Nadelen
Heeft geen IntensiveZone voor je extra vuile vaat
Omschrijving
De Siemens SX85TX00CE droogt je vaat zeer energiezuinig. Dankzij energieklasse A verbruikt deze inbouw vaatwasser namelijk weinig energie. Daarnaast droogt het apparaat je plastic bakjes met zeolietkorrels. Deze korrels zetten vocht om in warmte en hoef je gedurende de levensduur niet te vervangen. Met de 8 vaatwasprogramma's vind je gemakkelijk het juiste programma voor je vaat. Dankzij de resttijd indicator weet je precies wanneer de vaatwasser klaar is.
...
Beste prijs

2
Miele G 7472 SC Vi

Miele g sc
Kwaliteit
8,9
Energieklasse
A
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.8/10
Voordelen
Gebruikt 54 kWh per 100 wasbeurten
Gebruikt 8,4 liter water per eco-vaatwasbeurt
Tijdsduur eco-progamma 230 minuten
Maximaal geluidsniveau van 42 dB
Automatische deuropening verbetert het droogresultaat en bespaart energie
Nadelen
Glaswaar wordt volgens reviews niet altijd volledig schoon
Omschrijving
De Miele G 7472 SC Vi AutoDos doseert je vaatwasmiddel automatisch. Deze volledige geïntegreerde vaatwasser heeft namelijk een geïntegreerde PowerDisk, zodat je nooit te veel of te weinig vaatwasmiddel verbruikt. De PowerDisk gaat 20 vaatwasbeurten mee. Ondertussen betaal je dankzij energieklasse A weinig jaarlijkse energiekosten. Met de 8 vaatwasprogramma's vind je gemakkelijk de juiste instellingen voor jouw soort vaat. Terwijl de vaatwasser aanstaat, werk je ongestoord thuis. Dankzij het geluidsniveau van 43 decibel heb je geen last van harde geluiden.
...
Beste prijs

3
Bosch SMV6ZCX42N

Bosch smv zcx n
Kwaliteit
9,2
Energieklasse
C
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8/10
Voordelen
Gebruikt 75 kWh per 100 wasbeurten
Gebruikt 9,5 liter water per eco-vaatwasbeurt
Tijdsduur eco-progamma 235 minuten
Maximaal geluidsniveau van 44 dB
Zeoliet korrels zorgen voor een sneller en beter droogresultaat
Nadelen
Deze vaatwasser heeft geen programma voor als de vaatwasser maar half vol is
Gebruikt per 100 wasbeurten meer energie dan een vaatwasser met energielabel A
Omschrijving
Met de Bosch SMV6ZCX42N inbouw vaatwasser kan je moeilijk te drogen vaat beter drogen, dankzij het PerfectDry systeem met Zeolith. De vaatwasser beschikt over onder andere een glasprogramma op 40°C en een stil programma voor het minimale geluidsniveau. Als extra functies kan je de IntensiveZone gebruiken voor hardnekkige resten, SpeedPerfect+ om te tijd van je programma's te verkorten, of verbind de vaatwasser met de HomeConnect app via WiFi. De varioLade en rackMatic bieden meer flexibiliteit tot de inhoud en wil je weten hoe lang het programma nog bezig is? check dan de TimeLight vloerprojectie.
...
Beste prijs

Conclusies

1
Afwassen met de hand is weliswaar iets zuiniger, maar een vaatwasser heeft ook veel voordelen. Afwassen met water dat verwarmd wordt met een zonneboiler is een mooie middenweg.
2
De beste vaatwasser is afhankelijk van jouw situatie. Draait de vaatwasser maar af en toe? Dan kan een compacte vaatwasser het meest duurzaam zijn. Heb je veel vaat? Dan is een grote machine voor jou waarschijnlijk de beste keuze.
3
Houd bij het aanschaffen van een nieuwe vaatwasser het energielabel goed in de gaten. Hier staat niet alleen het energieverbruik op vermeld, maar ook het watergebruik per (eco) wasbeurt.
4
Kies wanneer mogelijk voor het eco-programma. Dit is altijd de meest duurzame optie.
Isabelle Snaauw

Isabelle is freelance redacteur bij Duurzaam Thuis. Ook in haar dagelijks leven werkt ze aan projecten die de wereld duurzamer maken. Ze weet veel van de energietransitie en subsidies, maar schrijft als vegetariër eigenlijk het liefst over duurzaam koken en eten. Isabelle heeft bij een B-corp communicatiebureau gewerkt aan diverse duurzame (overheids)projecten. Momenteel is ze communicatieadviseur bij AMS Institute, een wetenschappelijk onderzoeksinstituut dat werkt aan duurzame stedelijke ontwikkeling.

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook