Bodemisolatie

Wat tot voor kort nog veel wordt toegepast, is het isoleren van de bodem van de kruipruimte.Denk daarbij aan het volspuiten van de kruipruimte met polystyreen chips of natuurlijke schelpen. Echter uit recent onderzoek van SenterNovem blijkt dat Bodemisolatie beduidend minder energie bespaart dan vloerisolatie.

Het heeft bij lage buitentemperaturen zelfs een averechts effect op de vloertemperatuur omdat het de positieve warmtestroom blokkeert die in de winter uit de kruipruimtebodem omhoog komt. Het afsluiten van de kruipruimteventilatie helpt wel iets maar lang niet alles. Het grootste deel van het warmteverlies van de kruipruimte vindt namelijk niet plaats door ventilatie met de buitenlucht maar door afkoeling middels transmissie via de koude buitenfunderingsmuren.

Bodemisolatie duurzaam

Isolatie van de bodem werkt averechts

Bodemisolatie versterkt zowel de afkoeling door de funderingsmuren, als de afkoeling door ventilatie omdat de positieve warmtestroom uit de bodem is geblokkeerd. De koude ventilatielucht kan door de bodem niet meer worden voorverwarmd en de bodem kan de koudere funderingsmuren niet meer aanstralen. Het gevolg is onder andere dat het stookseizoen bij bodemisolatie eerder begint, terwijl vloerisolatie juist een verkorting van het stookzeizoen geeft.

Nogmaals het isoleren van de ‘onderkant’ van je huis kan een flinke besparing opleveren. Daarbij heeft vloerisolatie in de meeste gevallen echter duidelijk de voorkeur boven bodemisolatie.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.