Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Bodemisolatie duurzaam

  Bodemisolatie

  Impact
  Kosten
  20-35 euro p/m2
  Terugverdientijd
  1-2 jaar
  Gemak
  1 dag
  Subsidie
  Ja
  Sluiten
  Toelichting

  Hier lees je meer over isolatie subsidie.

  Wat tot voor kort nog veel wordt toegepast, is het isoleren van de bodem van de kruipruimte. Denk daarbij aan het volspuiten van de kruipruimte met polystyreen chips of natuurlijke schelpen. Uit onderzoek van SenterNovem blijkt alleen dat bodemisolatie beduidend minder energie bespaart dan vloerisolatie. In dit artikel zetten we alles voor je op een rij over bodemisolatie, van de voordelen tot de nadelen.

  Wat is bodemisolatie?

  Bodemisolatie betekent letterlijk het isoleren van de bodem van je huis, de kruipruimte dus. Deze isolatie versterkt zowel de afkoeling door de funderingsmuren, als de afkoeling door ventilatie omdat de positieve warmtestroom uit de bodem is geblokkeerd. De koude ventilatielucht kan door de bodem niet meer worden voorverwarmd en de bodem kan de koudere funderingsmuren niet meer aanstralen. Het gevolg is onder andere dat het stookseizoen bij bodemisolatie eerder begint, terwijl vloerisolatie juist een verkorting van het stookseizoen geeft.

  ‘Vloerisolatie is over het algemeen effectiever dan bodemisolatie’

  Kortom: bodemisolatie kan werken, maar dat hangt volledig van je huis af. Het isoleren van de onderkant van je huis kan een besparing opleveren, maar vloerisolatie is over het algemeen effectiever dan bodemisolatie.

  bodemisolatie, vloerisolatie

  5 veelgestelde vragen over bodemisolatie

  1
  Hoe weet ik of mijn huis geschikt is voor bodemisolatie?
  Je huis is geschikt voor bodemisolatie als er een kruipruimte is. Lees hier meer over bodemisolatie kruipruimte en houten vloer isoleren met kruipruimte.
  2
  Hoe zit het met de bodemisolatie kosten?

  De bodemisolatie kosten hangen natuurlijk af van hoeveel je wilt isoleren en met welk materiaal je dat laat doen. De gemiddelde prijs per m2 ligt tussen de 20 en 35 euro. Vraag daarom ook altijd een offerte aan zodat de bodemisolatie kosten duidelijk zijn en je weet waar je aan toe bent.

  3
  Wat zijn de voordelen van bodemisolatie?

  Als bodemisolatie mogelijk is in je huis, dan is het grote voordeel dat het in de winter warmer is in huis. Dat zorgt ervoor dat je minder energiekosten hebt, omdat de kachel minder hoog hoeft.

  4
  Wat zijn bodemisolatie parels?

  Je kunt de bodem van je huis met verschillende materialen laten isoleren. Bodemisolatie parels zijn een van deze materialen, maar naast bodemisolatie parels zijn er ook isolatiechips of schelpen.

  5
  Wat zijn de nadelen van bodemisolatie?

  Uit het onderzoek van Senter Novem blijkt dat bodemisolatie minder effectief is dan gedacht. Maar wat zijn die nadelen van bodemisolatie nu precies? Bodemisolatie heeft bij lage buitentemperaturen een averechts effect op de vloertemperatuur omdat het de positieve warmtestroom blokkeert die in de winter uit de kruipruimtebodem omhoog komt. 

  Het afsluiten van de kruipruimteventilatie helpt wel iets, maar lang niet alles. Het grootste deel van het warmteverlies van de kruipruimte vindt namelijk niet plaats door ventilatie met de buitenlucht, maar door afkoeling door de koude buitenfunderingsmuren. Dat is waarom vloerisolatie over het algemeen beter werkt.

  Nadelen van bodemisolatie

  Uit onderzoek dat in opdracht van het Rijk door SenterNovem (nu: RVO) is uitgevoerd, blijkt dat de energiebesparing die je met bodemisolatie kunt maken de verwachtingen niet waarmaakt. In het rapport staat dat de bodem van de kruipruimte wel warmte opneemt uit de aardbodem, maar dat dat in de winter juist averechts werkt. “Het gebruik van bodemisolatie blokkeert echter de toevoer van deze gunstige warmtestroom, juist in de winter. Gevolg: een koudere vloer, verlies van wooncomfort en een (te) hoge energierekening. Het is daarbij bovendien de vraag of dit negatieve effect in de winter voldoende wordt gecompenseerd door het positieve effect in voor- en najaar.”

  “Als gevolg van allerlei variabele bouwtechnische factoren is vooraf niet of nauwelijks te voorspellen bij welke woning het energieverbruik hoger wordt en bij welke er per saldo toch nog iets wordt bespaard. Zeker is wel dat de energiebesparing met bodemisolatie veel lager is dan bij het gebruik van vloerisolatie. Reden waarom het Ministerie (…) adviseert om vloerisolatie bóven bodemisolatie te verkiezen.” 

  Bron: SBVN.org

  Bodemisolatie parels en vloerisolatie platen

  Van bodemisolatie parels tot bodemisolatie chips en vloerisolatie platen. Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen waarmee je je kruipruimte kunt aanpakken. Of je nu voor zelf isoleren kiest of je kruipruimte laat isoleren, kijk altijd goed naar welk materiaal er gebruikt gaat worden. Gerecycled polysyreen is bijvoorbeeld beter dan bodemisolatie parels van piepschuim, als het om milieu-impact gaat. Ook EPS-parels zijn een goed alternatief voor piepschuim, omdat ze van gerecycled materiaal worden gemaakt.

  bodemisolatie parels

  Polystyreen isolatie chips 500 liter

  €59,99
  bodemisolatie parels

  EPS Parels HR++ 333 liter per zak

  €29,40
  vloerisolatie platen, bodemisolatie parels

  PIR 2-zijdig Aluminium 1200x600x80mm

  €19,31 p/m2

  Volg ons op Facebook

  We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.