Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Duurzaam dak

Een schuin dak isoleren binnenzijde

Een schuin dak isoleren doe je in de meeste gevallen met glas- of steenwol aan de binnenzijde. Belangrijk is wel dat je onderzoekt of je dak dampdicht is. Als dat zo is, dan heb je isolatiemateriaal nodig zonder damp-remming, en klimaatfolie. Is je dak niet dampdicht? Dan is het folie niet nodig.

De eerste stap om je dak te isoleren is daarom je dak goed bekijken. Til een dakpan op, bijvoorbeeld vanuit je dakraam. Zo kan je zien of er folie of ander materiaal onder zit. Daarvan kan je een stukje meenemen naar de bouwmarkt. Daar kunnen ze je (meestal) vertellen of het dampdicht materiaal betreft. Zijn er andere lagen onder je pannen? Check dan ook of die van dampremmend materiaal zijn.

Twijfel je? Dan is het beter een professional naar je dak te laten kijken. Als je ervoor kiest de isolatie uit te laten voeren, kan je bovendien subsidie aanvragen. Lees daarover meer op deze pagina.

Meten en voorbereiden

Vervolgens meet je je de binnenzijde van je schuine dak nauwkeurig op. Zo weet je precies hoeveel isolatiemateriaal en folie je nodig hebt. Meet bovendien hoe diep de balken zijn. Zo bepaal je de dikte van je isolatiemateriaal. Als er veel kieren in je dak zitten, kan je vóór het isoleren ook nog een dun laagje triplex op de balken schroeven. Op die manier verklein je ook het risico op vochtproblemen. Kieren kan je dichten met kit, of afplakken met tape.

Tussen de balken van je plafond klem je het isolatiemateriaal. Als er weinig balken zijn, of ze zitten ver uit elkaar, timmer je er eerst balken bij. De afstand tussen die balken bepaal je op basis van de breedte van je isolatiemateriaal. Bij rollen glas- of steenwol is dat meestal 45 of 60 centimeter.

Glas- en steenwol plaatsen

Als je het materiaal plaatst, let er dan op dat de folie-laag aan de binnenkant zit, dus naar je toe. Afhankelijk van je dak plaats je hierna nog folie over het isolatiemateriaal, en werk je je isolatie af met tape.

Als je werkt met glas- of steenwol, is het verstandig om een lange broek en lange mouwen te dragen. De kleine vezels van de glas- of steenwol kunnen namelijk voor huidirritatie zorgen. Draag in elk geval een mondkapje en een veiligheidsbril.

Eventueel werk je de binnenkant van je dak af met gipsplaten, zodat je het isolatiemateriaal niet meer ziet.

Weten welk materiaal je het beste kunt gebruiken? Gebruik dan de keuzehulp.

Wil je jouw dak laten isoleren door professionals? Vraag dan verschillende offertes aan via het onderstaande formulier bij Slimster.  Je kan vrijblijvend enkele offertes vergelijken van isolatiebedrijven bij jouw in de buurt. 

Bart Ladrak

Bart Ladrak

Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.