Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Gft afvalreductie kippen

Neem een GFT-kip

Een nieuw huisdier? Neem een kip, of liever nog… twee! Want elke kip eet iedere dag 175 gram van uw GFT-afval op. Ze zijn niet kieskeurig en eten vrijwel alles wat van tafel komt en meer. Dus kliekjes van de maaltijd kunnen zo door naar het kippenhok. De volgende ochtend ligt er weer een lekker vers eitje op je te wachten in het hok. Een duurzame kringloop op kleine schaal.

Gft afvalreductie kippen

Afvalverwerking door GFT kip

In tijden dat steeds meer gemeenten overgaan op een systeem waar betaald moet worden voor elke kilo afval, is dit een mooie oplossing om de hoeveelheid plantaardig organisch afval in de groene container te verminderen. Een kip is goedkoop in aanschaf en in onderhoud. De grootste, eenmalige investering is die van het kippenhok. Daarna levert het alleen maar geld en lekkere eitjes op. En als je het over je hart kunt verkrijgen dan kun je na een jaar of drie de kip laten slachten en kun je genieten van een lekker stukje scharrelvlees.

Kippenhok zelf maken

Gratis kip van de gemeente

De gemeente Gooik in België heeft zelfs ieder gezin een kip cadeau gedaan. Meer dan duizend gezinnen, maar ook scholen en bejaardentehuizen hebben al kippen in de tuin. De hoeveelheid GFT-afval in de gemeente is daardoor met de helft verminderd en er wordt zo €32.000 per jaar bespaard op ophaal- en verwerkingskosten. Een project dat navolging verdient. Al zal het in een stedelijke omgeving iets lastiger zijn dan voor plattelandsgemeenten.

Gft afval kringloopKippen houden

Een kip heeft wel wat ruimte nodig. Naast een hok of nachtverblijf heeft de kip ook een ren nodig om te scharrelen. Maar in een gemiddeld Nederlands achtertuintje is het goed mogelijk kippen te houden. In het algemeen geldt: hoe kleiner de kip, des te minder ruimte deze nodig heeft. Kies dus een geschikt ras. Hokken kun je in alle soorten en maten kopen bij dierenspeciaalzaken en tuincentra, maar kijk, vanuit duurzaam (hergebruik) oogpunt, eerst eens op marktplaats. Of maak zelf een hok. Google op ‘kippenhok zelf maken’ en je vindt onder andere deze instructie met foto’s van Landleven of het blauwe kippenhok van hergebruikte materialen hierboven vind je op de site van Ana White

Liefde en aandacht

Voordat je aan kippen begint, moet je goed inventariseren of dat bij je past. Want deze afvalverwerkingsfabriekjes hebben natuurlijk wel wat TLC (tender loving care) nodig. Af en toe een beetje kletsen met de dames, eten geven, hok schoonmaken, regelmatig controleren op ongedierte etc. Informatie over al deze zaken vindt je onder andere hier.

Kristel van Genugten

Kristel van Genugten

Expertise: Duurzaam wonen
Met mijn artikelen neem ik je graag mee met de praktische kanten van een duurzamer leven. Ik heb deze artikelen met veel plezier geschreven! Hopelijk kan je hiermee bij jou thuis de beste duurzame keuzes maken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ik heb inmiddels een sinds een jaar drie kippen. Voor de gezelligheid, een vers eitje maar het zijn inderdaad goede GFT verwerkers. De poep is zeer goede mest voor de (moes)tuin. Ik heb zelf een volkstuin. ik neem wekelijks een emmer onkruid en gras afval voor de mee. De dames zijn er gek op.

Ik heb van te voren natuurlijk eerst overlegd met mijn buren. Die hadden geen bezwaar. Als dank krijgen zij ook regelmatig een vers eitje. Wat voor een kippen? Op advies van mevrouw van het kippenboetje heb ik bruine legkippen genomen (Lohmann) ik betaalde slechts €7,- per stuk. Je kunt ook tweedehands kippen kopen. deze zijn ruim een jaar oud en dan worden ze bij de kippenboeren naar de slacht gebracht. https://www.redeenlegkip.nl/
Maar beperk vooral de afvalstromen en maak je zelf een klein beetje zelfredzaam.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.