Een nieuw huisdier? Neem een kip, of liever nog… twee! Want elke kip eet iedere dag 175 gram van uw GFT-afval op. Ze zijn niet kieskeurig en eten vrijwel alles wat van tafel komt en meer. Dus kliekjes van de maaltijd kunnen zo door naar het kippenhok. De volgende ochtend ligt er weer een lekker vers eitje op je te wachten in het hok. Een duurzame kringloop op kleine schaal.

Gft afvalreductie kippen

Afvalverwerking door GFT kip

In tijden dat steeds meer gemeenten overgaan op een systeem waar betaald moet worden voor elke kilo afval, is dit een mooie oplossing om de hoeveelheid plantaardig organisch afval in de groene container te verminderen. Een kip is goedkoop in aanschaf en in onderhoud. De grootste, eenmalige investering is die van het kippenhok. Daarna levert het alleen maar geld en lekkere eitjes op. En als je het over je hart kunt verkrijgen dan kun je na een jaar of drie de kip laten slachten en kun je genieten van een lekker stukje scharrelvlees.

Kippenhok zelf maken

Gratis kip van de gemeente

De gemeente Gooik in België heeft zelfs ieder gezin een kip cadeau gedaan. Meer dan duizend gezinnen, maar ook scholen en bejaardentehuizen hebben al kippen in de tuin. De hoeveelheid GFT-afval in de gemeente is daardoor met de helft verminderd en er wordt zo €32.000 per jaar bespaard op ophaal- en verwerkingskosten. Een project dat navolging verdient. Al zal het in een stedelijke omgeving iets lastiger zijn dan voor plattelandsgemeenten.

Gft afval kringloopKippen houden

Een kip heeft wel wat ruimte nodig. Naast een hok of nachtverblijf heeft de kip ook een ren nodig om te scharrelen. Maar in een gemiddeld Nederlands achtertuintje is het goed mogelijk kippen te houden. In het algemeen geldt: hoe kleiner de kip, des te minder ruimte deze nodig heeft. Kies dus een geschikt ras. Hokken kun je in alle soorten en maten kopen bij dierenspeciaalzaken en tuincentra, maar kijk, vanuit duurzaam (hergebruik) oogpunt, eerst eens op marktplaats. Of maak zelf een hok. Google op ‘kippenhok zelf maken’ en je vindt onder andere deze instructie met foto’s van Landleven of het blauwe kippenhok van hergebruikte materialen hierboven vind je op de site van Ana White

Liefde en aandacht

Voordat je aan kippen begint, moet je goed inventariseren of dat bij je past. Want deze afvalverwerkingsfabriekjes hebben natuurlijk wel wat TLC (tender loving care) nodig. Af en toe een beetje kletsen met de dames, eten geven, hok schoonmaken, regelmatig controleren op ongedierte etc. Informatie over al deze zaken vindt je onder andere hier, hier en hier.