Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Slowcooker

Slowcooken of snelkoken. De beste slowcookers met elkaar vergeleken.

Impact
Milieuwinst
52 kg CO2 per jaar
Kosten
144 euro
Terugverdientijd
4.5 jaar
Gemak
9 uur
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.5/10
Sluiten
Toelichting

Een maaltijd (bereid in 20 minuten) met een snelkookpan, kost 0.28kWh minder energie dan een maaltijd (in 30 minuten) bereid op inductie. Gemiddeld koken wij 5.5 keer per week, ofwel 286 keer per jaar. Als je alle maaltijden zou koken met een snelkookpan (i.p.v. inductie), dan zou dat ongeveer 80kWh  besparen op jaarbasis. Volgens Wise Nederland is de emissiefactor van grijze stroom is 0,649 kg CO2 per kWh. 80*0.649= 52 kg CO2. 

Gemiddeld kost een slowcooker 144 euro (gebaseerd op onze top 6). Al zou je alle maaltijden per jaar (286) met de snelkookfunctie van de slowcooker koken, dan is het verschil per jaar 32.40 euro (66.7-34.32). Het aankoopbedrag gedeeld door deze winst is 4.5 jaar. 

Overweeg jij om een slowcooker aan te schaffen? Dit elektrische stoofpannetje riep bij mij nogal wat vragen op. Is het écht duurzamer dan mijn oven of fornuis? Of is het nóg een elektrisch apparaat dat uiteindelijk in de keukenkast verdwijnt? Op zoek naar antwoorden dook ik in de wereld van de slowcookers en ontdekte dé duurzaamste manier van koken! Ook vind je hier een overzicht van de 6 beste slowcookers. 

1
De beste slowcookers: aandachtspunten & onze vergelijking

Een slowcooker kopen. Waar let je op?

1. Materiaal van de binnenpan

Kies bij voorkeur voor een model met een binnenpan van aardewerk (keramiek). Deze gaat langer mee dan een binnenpan van RVS of Aluminium. Die laatste twee zijn voorzien van een anti-aanbaklaag, die op den duur slijt. 

Omdat keramiek veel geleidelijker (langzamer) opwarmt dan RVS of Alumunium, wordt dit materiaal nauwelijks gebruikt bij snelkookpannen. Bij een slowcooker natuurlijk geen probleem, maar voor een snelkookpan niet zo´n handige eigenschap. 

Dit betekent dus, dat als je voor een slowcooker met snelkookfunctie gaat, je geen binnenpan van aardewerk tegen zult komen. Mocht je die wel vinden? Dan horen we dat graag van je. 

2. Inhoud

Kies de juiste maat (binnenpan), uitgedrukt in liter. De beste slowcooker is die met een maat die bij jouw huishouden past. Een te grote pan, kost onnodig veel elektriciteit.

Klein – (1-2 personen): 1,5-3 liter inhoud

Medium – (3-4 personen): 3 – 5 liter inhoud

Groot – (5 personen of meer): 5 – 6,5 liter inhoud

3. Veiligheid

De nieuwere slowcooker is uitgerust met verschillende veiligheidsmechanieken. Je wilt uiteraard met een gerust gevoel het huis verlaten terwijl je stoofpotje staat te pruttelen. Vooral de oververhittingsbeveiliging is belangrijk. Sommige slowcookers schakelen automatisch over op een warmhoudstand als het klaar is. Een andere optie is een timer, waarmee je de pan later aan kunt laten gaan.  

Top 6 beste slowcookers

1
Eco-stoof

Beste eco keuze
Eco stoof
Kwaliteit
9,6
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
9.5/10
Voordelen
Geproduceerd in Nederland
Gemaakt van 100% duurzame materialen
Geen electriciteit nodig - overal bruikbaar
Nadelen
Geen snelkookfunctie
Omschrijving
Slim en duurzaam koken. De voordelen van een slowcooker, maar dan zonder gebruik van electriciteit.
...
Beste prijs

2
Sage the Fast Slow Pro (6L)

Sag fast slow pro
Kwaliteit
8.5
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
9/10
Voordelen
Snelkookfunctie
Timer
Weinig plastic in design (RVS)
Overhittingsbeveiliging
Vaatwasserbestendig
Nadelen
Binnenpan van RVS - anti-aanbaklaag kan sijten
Omschrijving
Een snelkookpan en slowcooker in één. Met 11 voorgeprogammeerde functies. Een degelijk design van voornamelijk RVS. Makkelijk in gebruik.
...
Beste prijs

3
Crockpot expresspot CR051 (5.7L)

Crockpot expresspot l
Kwaliteit
9.5
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
9/10
Voordelen
Snelkookfunctie
Overhittingsbeveiliging
Startuitstelfunctie
Kwaliteit / prijs
Vaatwasserbestendig
Nadelen
Binnenpan van aluminium - anti-aanbaklaag kan slijten
Schakelt niet automatisch uit
Omschrijving
Een snelkookpan en slowcooker in één. Met 12 voorgeprogammeerde functies. De startuitstelfunctie maakt het plannen van je maaltijd nóg praktischer.
...
Beste prijs

4
Ninja OP300EU (6L)

Ninja op eu l
Kwaliteit
9.4
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.2/10
Voordelen
Snelkookfunctie
Overhittingsbeveiliging
Timer
Startuitstelfunctie
Vaatwasserbestendig
Nadelen
Veel plastic in de behuizing
Binnenpan van aluminium - anti-aanbaklaag kan slijten
Omschrijving
Een veelzijdige snelkookpan én slowcooker in één. Met 9 vooringestelde functies.
...
Beste prijs

5
CrockPot CR507 (4,7L) programmeerbaar

Crockpot cr l programmeerbaar
Kwaliteit
9.3
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8/10
Voordelen
Binnenpan van aardewerk (geen slijtage anti-aanbaklaag)
Prijs
Timer
Schakelt automatish over op warhoudstand (met timer)
Vaatwasserbestendig
Nadelen
Geen snelkookfunctie
Geen overhittingsbeveiliging
Omschrijving
Een goede basis slowcooker met 2 progamma´s. De binnenpan is van aardewerk en de deksel van glas. Duurzame pan met praktische timer.
...
Beste prijs

6
CrockPot CR605 (5.7L)

Crockpot cr l
Kwaliteit
9.4
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8/10
Voordelen
Binnenpan van aardewerk (geen slijtage anti-aanbaklaag)
Schakelt automatish uit / over op warhoudstand
Temperatuurindicator
Weinig plastic
Vaatwasserbestendig
Nadelen
Geen snelkookfunctie
Geen overhittingsbeveiliging
Omschrijving
Een goede basis slowcooker met 2 progamma´s. De binnenpan is van aardewerk en de deksel van glas. Duurzame pan met praktische temperatuurindicator.
...
Beste prijs

2
Hoe werkt een slowcooker?

De slowcooker werkt op elektriciteit en bestaat uit twee delen; een binnenpan en een buitenpan. In de buitenpan zit een thermostaat die ervoor zorgt dat de pan niet boven de 90 graden Celsius wordt verwarmd. Dat zorgt ervoor dat je eten niet aanbrandt. Het idee van een slowcooker is dat je de pan ´s ochtends aan kunt zetten, je naar je werk gaat, en bij thuiskomst een gare maaltijd in de pot vindt.

Naast het gemak van het apparaat, is er een voordeel voor de kwaliteit van je stoofpotje. Zo blijven er meer voedingsstoffen actief, komen smaken beter tot hun recht en voorkom je dat er door aanbranden ziekmakende stoffen in je eten terecht komen. 

Slowcooker, multicooker of crockpot?

In de zoektocht naar een slowcooker kom je ook andere benamingen tegen, zoals Crock-pot en multi-cooker. De Crock-pot is een merknaam en het paradepaardje van de slowcookers. Omdat veel slowcookers uitgerust zijn met meerder voorgeprogrammeerde bereidingen, worden ze ook als multi-cookers verkocht.

Allen verwijzen naar een pan die op elektriciteit, langdurig (8-12 uur) en op lage temperatuur een stoofpot / maaltijd gaar maken.

3
Slowcooker zuiniger dan oven

Dat roept meteen de eerste vraag op: Een elektrisch apparaat dat 8 tot 12 uur aanstaat, kan dat wel zuinig zijn? Het antwoord is simpelweg ja. Het apparaat gebruikt, afhankelijk van de stand, tussen de 75 en 250 Watt. Vergeleken met een nieuwe oven (energielabel A) scheelt dat aanzienlijk, want die verbruikt zo´n 2000 Watt.

Maar dan nu hét verschil: hoe lang staat je apparaat aan? Gemiddeld staat een oven 1 uur aan en een slowcooker 8 uur. Zet je de slowcooker op een lage stand, dan verbruikt deze ongeveer 75 Watt. Per maaltijd komt dit voor de slowcooker neer op 0.6 kWh. Vergeleken met de oven is dat (inclusief voorverwarmen) 0.97 kWhEen slowcooker is dus 1.5 keer zuiniger dan een (A) oven

4
Slowcooken of Snelkoken?

Was eerst het snelkoken (hogedrukpan of snelkookpan) dé efficiënte manier om je rijst of bonen te garen, lijkt nu de slowcooker je beste vriend in de keuken. Maar is dat wel zo? 

Door middel van hoge druk bouwt een snelkookpan in een korte tijd een hoge temperatuur op (120ºC). Hierdoor is je maaltijd in 10-30 minuten klaar.  De snelkookpan doet dus precies het tegenovergestelde van de slowcooker!

Hieronder zie je het verschil tussen de verschillende manieren van koken.

Daaruit blijkt dat de snelkookpan duidelijk de zuinigste bereidingswijze is! 

 

uur per maaltijd

Maaltijden gekookt per jaar*

Gem. Vermogen apparaat

Vermogen / 1000**

kWh per jaar 

Kosten/jaar bij 0.4 euro/kwh

Oven

1

286

2000

2

572

 €         228.80

Slowcooker

8

286

220

0.22

503.36

 €         201.34

Inductie

0.5

286

1166

1.17

166.738

 €           66.70

Snelkookpan

0.32861000185.8

 €           34.32

(*) Aanname op basis van een onderzoek door het Voedingscentrum
(**) De formule om het jaarlijkse energieverbruik van een apparaat te berekenen is als volgt: aantal uren per dag gebruik * aantal dagen per jaar gebruik * (vermogen apparaat in Watt / 1000) = jaarlijkse energieverbruik apparaat.

5
De Eco stoof – eeuwenoude wijsheid in een modern eco-jasje

De snelkookpan is dus een stuk zuiniger dan een slowcooker. Maar wil je écht besparen? Dan ga je voor de eco-stoof. In onze ogen, dé beste slowcooker. De eco-stoof is een soort grote theemuts, gemaakt van 100% duurzame materialen. Allereerst kook je je maaltijd zo´n 5 minuten in de snelkookpan. Vervolgens, zet je de pan in de stoof en knoopt die dicht. Terwijl jij andere dingen kunt doen, gaart jouw gerecht langzaam, gelijkmatig en op lage temperatuur. Daarmee heeft de eco-stoof dezelfde voordelen als een slowcooker, maar dan zo slim en zo zuinig als onze oma´s!

Hedendaagse versie van de hooikist

Dit mooie concept werd bedacht door 2 Nederlandse dames. Zij lieten zich inspireren door de hooikist. In plaats van je stoofpot uren te laten sudderen op het fornuis, kookte men de maaltijd kort op het vuur en stopten de pan in een kist met hooi. Wat een slimme manier om brandstof te besparen! 

Volgens de makers bespaar je met deze hedendaagse versie van de hooikist wel 30% op je energie. Het aankoopbedrag (vanaf 99 euro) heb je binnen een jaar terugverdiend. En ben je handig met de naaimachine? Dan delen de dames gratis een werkbeschrijving met je, zodat je de eco-stoof zelf kunt maken (alleen voor eigen gebruik).

Ons advies

Met het koken in een snelkookpan bespaar je maar liefst 6 keer zo veel op je energierekening dan met koken in een slowcooker. In een snelkookpan kook je snel, gezond én duurzaam.

We snappen natuurlijk ook, dat de slowcooker (multicooker) meer opties heeft dan een snelkookpan. Zo kunnen sommige cookers naast stoofpotjes, óók perfecte eitjes koken én zelfs ijs maken. Een andere reden om toch voor een slowcooker te kiezen, is het braden of gratineren van je gerecht. Dit kan bij een multicooker wel, en bij een snelkookpan niet (omdat je bij een snelkookpan altijd vocht nodig hebt om de druk op te bouwen). 

Gelukkig hoef je niet te kiezen! Sommige multicookers hebben zowel een slowcook als een snelkookfunctie. Wat ons betreft, dé ideale combi.

De beste slowcookers kunnen dus slowcooken én snelkoken.

6
Slowcooker gezond?

Ja. zonder twijfel. Datzelfde geldt overigens ook voor de snelkookpan.

  • Vitamines (vooral B en C) lossen deels op in kookwater. Een ander deel gaat verloren door verdamping. Gebruik daarom zoveel min mogelijk water, en verwerk het kookvocht in een saus of soep. De deksel zoveel mogelijk op de pan houden!
  • Andere vitamines en mineralen zijn stabiel(er) en blijven intact bij het koken.
  • Hoe lager de temperatuur, des te minder het verlies aan waardevolle voedingsstoffen.
  • Hoe korter de kooktijd, des te minder het verlies aan waardevolle voedingsstoffen.
  • Door in een slowcooker of snelkookpan te koken, hoef je minder vet te gebruiken omdat het eten niet aanbrandt. Ook hoef je tussentijds niet te roeren, waardoor de deksel op de pan kan blijven!
Ebrina van der Bijl

Ebrina van der Bijl

Hoe zuinig om te gaan met onze planeet en het belang daarvan, werd mij al met de paplepel ingegoten. Via mijn vader en grootvader kreeg ik de fascinatie voor tuinieren mee. Inmiddels heb ik mijn eigen boerderij in Portugal, waar ik samen met mijn gezin streef naar een zo zelfvoorzienend mogelijk en milieubewust bestaan. Ik schrijf met plezier voor duurzaam thuis om deze kennis met jou te delen. Verschil maken doen we samen!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.