Makkelijk het gasverbruik verminderen in huis

Geplaatst op 21 augustus 2017 in Energie

We zijn tegenwoordig zo gewend aan de luxe van het gewoon verhogen van de temperatuur als we het niet warm genoeg vinden in huis. Waar de meeste mensen daarbij vaak niet aan denken, is dat de CO2-uitstoot stijgt met elke graad extra.

Gasverbruik verminderen

De zomer is nu nog in volle gang, maar als de verwarming binnenkort weer aan moet, is het handig om te letten op een aantal punten. Besparen op het gasverbruik kan zonder al te veel moeite. Met de volgende tips bespaar je op het milieu én flink op de energiekosten; de verwarming zorgt namelijk voor zo’n 75 procent van het gasverbruik.

Acht keer meer gasverbruik in winter

Nu het nog zomer is, verbruiken we acht keer zo veel minder gas als in de winter. In de warme periodes van het jaar compenseren we het energieverbruik met dat in de koude tijden. De kachel heeft de grootste invloed op de hoogte van onze energierekening en ons verbruik. Vooral in de winter zou je kunnen besparen op de gaskosten. Let je op het gasverbruik, dan zorg je er niet alleen voor dat de CO2-uitstoot omlaag wordt gebracht. Ook je energierekening gaat omlaag. Helemaal als je energie afneemt tegen hoge tarieven.

Ga je energie vergelijken? Ga op zoek naar contracten met de beste tarieven of met gunstige welkomstkortingen. En kies je een energiecontract met groene energie (uit Nederland), dan zorg je er ook nog eens voor dat je je minder schuldig maakt aan CO2-uitstoot. Weet jij hoeveel CO2-uitstoot je veroorzaakt? Je kunt je carbon footprint berekenen. Helpen met het reduceren van de CO2-uitstoot? Let dan op het volgende.

Verschil van één graad

Als je de thermostaat maar één graad lager zet, dan scheelt dit toch alweer 7 procent op het gasverbruik. Dat is al best een groot verschil, toch? Stel jij de thermostaat in op 20 in plaats van 21 graden op de momenten dat je thuis bent, dan maak je dus al een verschil.

Je hoeft in de winter niet in een T-shirtje door huis te lopen, je kunt je ook binnen wat warmer kleden. ’s Avonds op de bank kun je er een dekentje bij pakken, heeft nog iets gezelligs ook. Ga je de deur uit? Zet de kachel dan nog wat lager. Kom je dezelfde dag nog terug, dan is het verstandig om de temperatuur niet ál te laag in te stellen. Dan kost het namelijk meer energie om de ruimte weer helemaal op te warmen dan wanneer de ruimte continu op zo’n 18 graden is als je er niet bent of slaapt.

Deuren sluiten en niet alle ruimtes verwarmen

Bedenk in welke ruimtes van het huis je vaak bent. Hou de temperatuur in de ruimtes waar je niet vaak lager. Ben je voornamelijk in de woonkamer, verwarm dan alleen deze ruimte op een prettige temperatuur. Zorg er, om de kamer op temperatuur te houden, voor dat de warmte hier niet snel ontsnapt. Door deuren te sluiten, hou je warmte binnen in de ruimtes die je verwarmt. Weet je van jezelf dat je deuren vaak open laat staan? Plaats dan een deurdranger zodat de deur vanzelf dichtgaat.

Thermostaat voor vertrek al lager

Als je weet dat je de deur uit gaat, zet de thermostaat dan een uur voordat je vertrek al lager. In de tijd dat je nog thuis bent, is de temperatuur alsnog prettig. Doe je dit altijd als je weggaat, dan scheelt dat op jaarbasis toch weer wat uren aan gasverbruik.

Temperatuur op minimaal 15 graden

Ga je voor lange tijd van huis, bijvoorbeeld meer dan een dag, dan kun je de temperatuur best wat lager dan 18 graden instellen. Het is dan de moeite waard om de kamer af te laten koelen en weer te verwarmen zodra je terug bent. Zorg er in de koude periodes van het jaar voor dat de temperatuur niet lager dan 15 graden wordt ingesteld. Wordt het kouder dan dit, dan kunnen leidingen bevriezen.

De temperatuur wordt bepaald op de plek waar de thermostaat zich bevindt. Sommige plekken zijn minder goed geïsoleerd en zit de thermostaat daar niet, dan wordt het hier waarschijnlijk kouder dan de ingestelde temperatuur. Hierdoor kan het zijn dat leidingen op die plaatsen gaan bevriezen. Hierdoor kunnen leidingen knappen.

Slimme thermostaat en thermostaatklok

Met een slimme thermostaat en een daarbij behorende app, kun je de temperatuur binnenshuis vanaf buitenshuis besturen. Ben je de kachel vergeten lager te zetten, dan kun je dit gewoon nog even regelen zonder dat je thuis bent. Hetzelfde geldt andersom; wil je dat het huis warm is als je thuiskomt, dan kun je de verwarming alvast wat hoger zetten met de app. De meeste slimme thermostaten hebben een zelflerend vermogen. Hierdoor kan de thermostaat zich automatisch aanpassen aan jouw ritme. Je dag- en nachtritme wordt herkend, waardoor de thermostaat het verwarmen van de ruimte hierop aanpast.

Door dit inspelen op het levensritme kunnen huishoudens met een slimme thermostaat zo’n 22 procent besparen op het gasverbruik. Uiteraard is er ook nog gewoon de ouderwetse thermostaatklok, waarmee je de temperatuur voor elke dag al vooraf kunt instellen. Ook dat kan schelen in verbruik.

Slimme-meter-app

Met een slimme-meter-app, ook wel energieverbruik-app, heb je duidelijk inzicht in je stroom- en gasverbruik. Alleen met een slimme meter kun je gebruikmaken van dit soort apps, die sommige energieleveranciers gratis aanbieden. Op deze manier word je je bewuster van je verbruik. Met dit inzicht kun je makkelijker energie besparen.

Reacties (4)
Henk de Haan
27/02/18 • 10:52

de tekst: “Nu is het nog zomer, maar straks …….” klopt alleen in de zomer. Het is nu 27 februari!

Hans Keesom
24/03/18 • 12:15

Slimme meters en slimme thermostaten zijn leuk en aardig maar leveren de bewoner van het huis geen besparing op. Wel de verkoper van dit speelgoed.

Pas op het moment dat je per kamer de temperatuur kunt instellen, zie Honeywell Evohome en Tado, zet het zoden aan de dijk omdat je dan kamers op een lage temperatuur zetten als er niemand is, wat bij een slaapkamer zo’n 16 uur per dag is, of als de functie van de kamer het toelaat, zoals bijvoorbeeld een slaapkamer.

Willem van der Til
12/12/18 • 22:46

Ik kom nergens de tip tegen om de watertemperatuur van de radiatoren te verlagen. Dat kan een behoorlijke besparing opleveren. Verder kan een radiatorventilator, mits op de goede manier gebruikt, wel tot 30% meer rendement per radiator opleveren.

T.M.Brandts
28/12/18 • 16:34

Het plaatsen van een warmtepomp naast je cv ketel, een hybride dus, kan echt een heleboel gas besparen. En als je zonnepanelen hebt met overproductie bespaar je ook nog een hoop geld. Voorwaarde is wel dat je huis behoorlijk geisoleerd is en er vloerverwarming aanwezig is. Ons huis is een houtskeletwoning uit 1993, waarin later vloerverwarming is ingefreesd in de cementdekvloer. Ons gasverbruik was pakweg 1500m3 per jaar, maar het lijkt erop dat we met onze warmtepomp ruim 1000m3 gaan besparen. De zonnepanelen leveren,zolang er nog sprake is van saldering, de benodigde elektriciteit gratis. Het rendement van de warmtepomp varieert van 290 tot ruim 500%, afhankelijk van de buitentemperatuur. Daar kan geen ketel tegenop. De watertemperatuur ligt tussen de 25 en 30 graden en gek genoeg is dat voldoende om tot pakweg nul graden buitentemperatuur het huis op temperatuur te houden. Alleen bij het opwarmen (we hebben een graadje nachtverlaging) komt soms de cv ketel nog even bij. Voor warm water en koken gebruiken we gemiddeld pakweg 25m3 per maand, maar voor stoken hebben we in oktober, november en december iets minder dan 25m3 per maand gebruikt. We zijn benieuwd hoe het zal gaan als het echt gaat vriezen, maar tot nu toe zijn we heel tevreden met onze warmtepomp. Die kost overigens niks: als je bij Stichting NEF het geld leent (exlusief de subsidie van de warmtepomp en de BTW op de zonnepanelen, want die krijg je toch terug) bespaar je per maand meer aan energiekosten dan de rente en aflossing van de tienjarige lening en de rente is ook aftrekbaar. Met de plannen van de regering, stijgende energiebelasting op gas en dalende energiebelasting op electriciteit, wordt dat alleen maar beter.

Plaats hier uw reactie
Bij Duurzaam Thuis kun je alles lezen over duurzame oplossingen in en rondom het huis. Naast het bieden van overzicht proberen we per onderwerp tips te geven om zelf concreet aan de slag te kunnen!
DuurzaamThuis nieuwsbrief
* = verplicht veld