Zo kun je gemakkelijk je gasverbruik verminderen in huis

We zijn tegenwoordig zo gewend aan de luxe van het verhogen van de temperatuur als we het niet warm genoeg vinden in huis. Aan het gasverbruik verminderen denken we niet zo. Waar de meeste mensen ook niet aan denken, is dat de CO2-uitstoot stijgt met elke graad extra. In dit artikel geven we je daarom tips om je gasverbruik te verminderen.

gasverbruik verminderen

Hoeveel gasverbruik is er in Nederland?

In de zomer verbruiken we acht keer zo veel minder gas als in de winter. In de warme periodes van het jaar compenseren we het energieverbruik met dat in de koude tijden. De kachel heeft de grootste invloed op de hoogte van onze energierekening en ons verbruik. Vooral in de winter zou je kunnen besparen op de gaskosten.

Wil je je gasverbruik verminderen? Dat is niet alleen een goed plan omdat de CO2-uitstoot zo omlaag gaat, maar ook omdat je geld bespaard. Je energierekening daalt namelijk ook, helemaal als je energie afneemt tegen hoge tarieven.

Energie vergelijken

Ga je groene energie vergelijken? Ga op zoek naar contracten met de beste tarieven of met gunstige welkomstkortingen. En kies je een energiecontract met groene energie uit Nederland? Dan zorg je er ook nog eens voor dat je je minder schuldig maakt aan CO2-uitstoot. Zo draag je daar ook je steentje bij.

Makkelijke manieren van gasverbruik verminderen

 • Doe vaker een warme trui aan in de winter

  Je hoeft in de winter niet in een t-shirtje door je huis te lopen, je kunt je ook binnen wat warmer kleden. ’s Avonds op de bank kun je er gezellig een deken bij pakken. Ga je de deur uit? Zet de kachel dan nog wat lager. Kom je dezelfde dag nog terug, dan is het verstandig om de temperatuur niet ál te laag in te stellen. Dan kost het namelijk meer energie om de ruimte weer helemaal op te warmen dan wanneer de ruimte continu op zo’n 18 graden is als je er niet bent of slaapt. 

 • Deuren sluiten en niet alle ruimtes verwarmen

  Als je gasverbruik verminderen belangrijk vindt, is het ook handig om je eigen gewoontes aan te passen. Bedenk in welke ruimtes van het huis je vaak bent en sluit altijd de deuren achter je. Door deuren te sluiten, hou je namelijk de warmte binnen. Ben je voornamelijk in de woonkamer, verwarm dan alleen deze ruimte op een prettige temperatuur.

 • Neem een slimme thermostaat

  Hou je gasverbruik in de gaten door een slimme thermostaat te nemen. Een slimme thermostaat zorgt dat de warmte is afgesteld op jouw behoeften. Ook kun je inzien wat je verbruik is en je verwarming op afstand hoger of lager zetten.

 • Zet de thermostaat één graad lager

  Als je de thermostaat maar één graad lager zet, dan scheelt dit toch alweer 7% op het gasverbruik. Dat is al best een groot verschil. Je kunt je thermostaat bijvoorbeeld instellen op 20 graden in plaats van 21 op momenten dat je niet thuis bent. Zelfs dat is al je gasverbruik verminderen.

gasverbruik verminderen
 • Zet de thermostaat voor vertrek al lager

  Als je weet dat je de deur uit gaat, zet de thermostaat dan een uur voordat je vertrek al lager. In de tijd dat je nog thuis bent, is de temperatuur alsnog prettig. Doe je dit altijd als je weggaat, dan scheelt dat op jaarbasis toch weer wat uren aan gasverbruik.
 • Zet de temperatuur op minimaal 15 graden als je langere tijd weggaat

  Ga je voor lange tijd van huis, bijvoorbeeld meer dan een dag, dan kun je de temperatuur best wat lager dan 18 graden instellen. Het is dan de moeite waard om de kamer af te laten koelen en weer te verwarmen zodra je terug bent. Zorg er in de koude periodes van het jaar voor dat de temperatuur niet lager dan 15 graden wordt ingesteld. Wordt het kouder dan dit, dan kunnen leidingen bevriezen.
 • Kies voor een waterbesparende douchekop

  Om water te verwarmen heb je veel gas nodig. Je gasverbruik verminderen kan ook door een waterbesparende douchekop te nemen. Een makkelijke en betaalbare optie!

 • Kies voor een groene douche die douchewater hergebruikt

  De waterbesparende douchekop is een makkelijke optie om het gasverbruik te verminderen. Maar je kunt ook voor een geheel nieuwe groene douchecabine gaan. We tippen er hier drie voor je.

 • Neem isolerende gordijnen

  Isoleren is een flinke klus, zeker als je je hele huis wilt aanpakken. Maar het is een klus die loont en zeker zorgt voor een duurzamer huis. Als je klein wilt beginnen, denk dan bijvoorbeeld aan isolerende gordijnen. Dat levert al veel op, want je bespaart gas én geld. Het kan zelfs oplopen tot 220 euro aan minder energiekosten per jaar.

 • Isoleer je radiatoren

  Bij gasverbruik verminderen is het isoleren van je radiatoren ook erg belangrijk. Dat kun je doen met radiatorfolie. Op deze pagina over radiatorfolie lees je daar meer over. Je bespaart er zo’n 20 tot 40 euro mee op jaarbasis.

gasverbruik slimme app

Ook handig: je gasverbruik verminderen met een slimme thermostaat en app

Met een slimme thermostaat en een daarbij behorende app, kun je de temperatuur binnen regelen. Ben je de kachel vergeten lager te zetten? Dan kun je dit gewoon nog even regelen zonder dat je thuis bent. Bovendien heb je via een app meer inzicht en kun je zien waar gasverbruik verminderen mogelijk is voor jou.

De meeste slimme thermostaten hebben een zelflerend vermogen. Hierdoor kan de thermostaat zich automatisch aanpassen aan jouw ritme. Je dag- en nachtritme wordt herkend, waardoor de thermostaat het verwarmen van de ruimte hierop aanpast.

‘Met een slimme thermostaat kun je zo’n 22% besparen op gasverbruik’

Door dit inspelen op het levensritme kunnen huishoudens met een slimme thermostaat zo’n 22% besparen op het gasverbruik. Uiteraard is er ook nog gewoon de ouderwetse thermostaatklok, waarmee je de temperatuur voor elke dag al vooraf kunt instellen. Ook dat kan schelen in verbruik.

Gasverbruik verminderen door grotere aanpassingen in huis

Alle kleine beetjes van gasverbruik verminderen helpen natuurlijk, maar grote aanpassingen hebben verreweg het meeste effect. Dan moet je denken aan je huis isoleren. Naast isolerende gordijnen nemen en je radiactoren isoleren zijn er namelijk nog veel meer opties op het gebied van je huis isoleren. Als je echt aan de slag wilt, kun je op onze pagina over isoleren alles terugvinden. Denk aan de vloer isoleren, de zolder isoleren of een schuin dak isoleren.

Gerelateerde artikelen

Isolatie matisse duurzaam
Duurzaam wonen

Huis isoleren

Je huis isoleren is een eerste stap om je energieverbruik flink te reduceren. Overzicht isolatie mogelijkheden en subsidie overzicht.

Lees verder
Liv

Liv

Toen ik er achter kwam dat verduurzamen toch echt bij jezelf begint heb ik me in 2017 aangesloten bij Duurzaamthuis. Het is super om elke dag met duurzaamheid bezig te zijn!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Het plaatsen van een warmtepomp naast je cv ketel, een hybride dus, kan echt een heleboel gas besparen. En als je zonnepanelen hebt met overproductie bespaar je ook nog een hoop geld. Voorwaarde is wel dat je huis behoorlijk geisoleerd is en er vloerverwarming aanwezig is. Ons huis is een houtskeletwoning uit 1993, waarin later vloerverwarming is ingefreesd in de cementdekvloer. Ons gasverbruik was pakweg 1500m3 per jaar, maar het lijkt erop dat we met onze warmtepomp ruim 1000m3 gaan besparen. De zonnepanelen leveren,zolang er nog sprake is van saldering, de benodigde elektriciteit gratis. Het rendement van de warmtepomp varieert van 290 tot ruim 500%, afhankelijk van de buitentemperatuur. Daar kan geen ketel tegenop. De watertemperatuur ligt tussen de 25 en 30 graden en gek genoeg is dat voldoende om tot pakweg nul graden buitentemperatuur het huis op temperatuur te houden. Alleen bij het opwarmen (we hebben een graadje nachtverlaging)… Lees verder »

Ik kom nergens de tip tegen om de watertemperatuur van de radiatoren te verlagen. Dat kan een behoorlijke besparing opleveren. Verder kan een radiatorventilator, mits op de goede manier gebruikt, wel tot 30% meer rendement per radiator opleveren.

Slimme meters en slimme thermostaten zijn leuk en aardig maar leveren de bewoner van het huis geen besparing op. Wel de verkoper van dit speelgoed.

Pas op het moment dat je per kamer de temperatuur kunt instellen, zie Honeywell Evohome en Tado, zet het zoden aan de dijk omdat je dan kamers op een lage temperatuur zetten als er niemand is, wat bij een slaapkamer zo’n 16 uur per dag is, of als de functie van de kamer het toelaat, zoals bijvoorbeeld een slaapkamer.

de tekst: “Nu is het nog zomer, maar straks …….” klopt alleen in de zomer. Het is nu 27 februari!

Help verduurzamen, stem website van het jaar!

3e jaar op rij genomineerd in de categorie Duurzaamheid. 

STEM HIER EN VERDUURZAAM NEDERLAND

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.