Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Gasverbruik verminderen e

  Zo kun je gemakkelijk je gasverbruik verminderen in huis

  Impact
  Milieuwinst
  1500 kilo CO2 p/j
  Kosten
  100-800 euro
  Gemak
  1-3 dagen
  Subsidie
  Ja
  Sluiten
  Toelichting

  De berekende besparing gaat uit van een huishouden dat nog niets bespaart. Gelukkig is dat maar 10% van de huishoudens. De besparing is voor de meeste mensen dan ook minder hoog. 

  We zijn tegenwoordig zo gewend aan de luxe van het verhogen van de temperatuur als we het niet warm genoeg vinden in huis. Aan het gasverbruik verminderen denken we niet zo. Waar de meeste mensen ook niet aan denken, is dat de CO2-uitstoot stijgt met elke graad extra. In dit artikel geven we je daarom tips voor gas besparen in huis. 

  gasverbruik verminderen

  Hoeveel gasverbruik is er in Nederland?

  In de zomer verbruiken we acht keer zo veel minder gas als in de winter. In de warme periodes van het jaar compenseren we het energieverbruik met dat in de koude tijden. De kachel heeft de grootste invloed op de hoogte van onze energierekening en ons verbruik. Vooral in de winter zou je kunnen besparen op de gaskosten.

  Wil je je gas besparen in huis? Dat is niet alleen een goed plan omdat de CO2-uitstoot zo omlaag gaat, maar ook omdat je geld bespaard. Je energierekening daalt namelijk ook, helemaal als je energie afneemt tegen hoge tarieven.

  Energie vergelijken

  Ga je groene energie vergelijken? Ga op zoek naar contracten met de beste tarieven of met gunstige welkomstkortingen. En kies je een energiecontract met groene energie uit Nederland? Dan zorg je er ook nog eens voor dat je je minder schuldig maakt aan CO2-uitstoot. Zo draag je daar ook je steentje bij.

  Hoe kan je gasverbruik verminderen met je gedrag? 

  • Doe vaker een warme trui aan in de winter
   Je hoeft in de winter niet in een t-shirtje door je huis te lopen, je kunt je ook binnen wat warmer kleden. ’s Avonds op de bank kun je er gezellig een deken bij pakken. Ga je de deur uit? Zet de kachel dan nog wat lager. Kom je dezelfde dag nog terug, dan is het verstandig om de temperatuur niet ál te laag in te stellen. Dan kost het namelijk meer energie om de ruimte weer helemaal op te warmen dan wanneer de ruimte continu op zo’n 18 graden is als je er niet bent of slaapt. 

  • Deuren sluiten en niet alle ruimtes verwarmen
   Je vraagt je misschien af: hoe gasverbruik verminderen? Het begint eigenlijk met het aanpassen van je eigen gewoontes. Bedenk bijvoorbeeld in welke ruimtes van het huis je vaak bent en sluit altijd de deuren achter je. Door deuren te sluiten, hou je namelijk de warmte binnen. Ben je voornamelijk in de woonkamer, verwarm dan alleen deze ruimte op een prettige temperatuur.

  • Neem een slimme thermostaat
   Hou je gasverbruik in de gaten door een slimme thermostaat te nemen. Een slimme thermostaat zorgt dat de warmte is afgesteld op jouw behoeften. Ook kun je inzien wat je verbruik is en je verwarming op afstand hoger of lager zetten.

  • Zet de thermostaat één graad lager
   Als je de thermostaat maar één graad lager zet, dan scheelt dit toch alweer 7% op het gasverbruik. Dat is al best een groot verschil. Je kunt je thermostaat bijvoorbeeld instellen op 20 graden in plaats van 21 op momenten dat je niet thuis bent. Zelfs daarmee kun je al gas besparen in huis, hoe fijn is dat?

  • Zet de thermostaat voor vertrek al lager
   Als je weet dat je de deur uit gaat, zet de thermostaat dan een uur voordat je vertrek al lager. In de tijd dat je nog thuis bent, is de temperatuur alsnog prettig. Doe je dit altijd als je weggaat, dan kun je op jaarbasis best wat gas besparen in huis. En dat levert weer een lagere rekening op.

  • Zet de temperatuur op minimaal 15 graden als je langere tijd weggaat
   Ga je voor lange tijd van huis, bijvoorbeeld meer dan een dag? Dan kun je de temperatuur best wat lager dan 18 graden instellen. Het is dan de moeite waard om de kamer af te laten koelen en weer te verwarmen zodra je terug bent. Zorg er in de koude periodes van het jaar voor dat de temperatuur niet lager dan 15 graden wordt ingesteld. Wordt het kouder dan dit, dan kunnen leidingen bevriezen. Dat wil je natuurlijk liever niet!

  • Zet de vloerverwarming lager
   Gasverbruik verminderen met een vloerverwarming? Dat is ook een goed idee, helemaal omdat je volgens de Consumentenbond zo’n 10 tot 15% kunt besparen op je stookkosten met je vloerverwarming. Dit is een effectievere manier van verwarmen dan de reguliere verwarming, omdat de warmte zich meer gelijkmatig kan verspreiden. Daarnaast is het heel aangenaam voor je voeten en gezonder, omdat er geen stofdeeltjes kunnen verbranden zoals met een normale verwarming.

  Gas besparen door aanpassingen in huis

  Nog een paar tips om je gasverbruik te verminderen

  • Kies voor een waterbesparende douchekop
   Hoe gasverbruik verminderen? Vergeet ook je badkamer niet! Om water te verwarmen heb je namelijk veel gas nodig. Je gasverbruik verminderen kan daarom ook door een waterbesparende douchekop te nemen. Een makkelijke en betaalbare optie!
  gasverbruik slimme app
  • Ga voor een  slimme thermostaat en een daarbij behorende app, zodat je de temperatuur binnen kunt regelen. Ben je de kachel vergeten lager te zetten? Dan kun je dit gewoon nog even regelen zonder dat je thuis bent. Bovendien heb je via een app meer inzicht en kun je zien waar gasverbruik verminderen mogelijk is voor jou.De meeste slimme thermostaten hebben een zelflerend vermogen. Hierdoor kan de thermostaat zich automatisch aanpassen aan jouw ritme. Je dag- en nachtritme wordt herkend, waardoor de thermostaat het verwarmen van de ruimte hierop aanpast.
   ‘Met een slimme thermostaat kun je zo’n 22% besparen op gasverbruik’
   Door dit inspelen op het levensritme kunnen huishoudens met een slimme thermostaat zo’n 22% besparen op het gasverbruik. Uiteraard is er ook nog gewoon de ouderwetse thermostaatklok, waarmee je de temperatuur voor elke dag al vooraf kunt instellen. Ook dat kan schelen in verbruik.

  Meer in deze categorie

  Paula

  Paula Heeger

  Paula Heeger (27) is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt en tiktokt ze over boeken.
  0 0 stemmen
  Nieuw: Geef Artikel Score
  Abonneer
  Laat het weten als er

  4 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Het plaatsen van een warmtepomp naast je cv ketel, een hybride dus, kan echt een heleboel gas besparen. En als je zonnepanelen hebt met overproductie bespaar je ook nog een hoop geld. Voorwaarde is wel dat je huis behoorlijk geisoleerd is en er vloerverwarming aanwezig is. Ons huis is een houtskeletwoning uit 1993, waarin later vloerverwarming is ingefreesd in de cementdekvloer. Ons gasverbruik was pakweg 1500m3 per jaar, maar het lijkt erop dat we met onze warmtepomp ruim 1000m3 gaan besparen. De zonnepanelen leveren,zolang er nog sprake is van saldering, de benodigde elektriciteit gratis. Het rendement van de warmtepomp varieert van 290 tot ruim 500%, afhankelijk van de buitentemperatuur. Daar kan geen ketel tegenop. De watertemperatuur ligt tussen de 25 en 30 graden en gek genoeg is dat voldoende om tot pakweg nul graden buitentemperatuur het huis op temperatuur te houden. Alleen bij het opwarmen (we hebben een graadje nachtverlaging)… Lees verder »

  Ik kom nergens de tip tegen om de watertemperatuur van de radiatoren te verlagen. Dat kan een behoorlijke besparing opleveren. Verder kan een radiatorventilator, mits op de goede manier gebruikt, wel tot 30% meer rendement per radiator opleveren.

  Slimme meters en slimme thermostaten zijn leuk en aardig maar leveren de bewoner van het huis geen besparing op. Wel de verkoper van dit speelgoed.

  Pas op het moment dat je per kamer de temperatuur kunt instellen, zie Honeywell Evohome en Tado, zet het zoden aan de dijk omdat je dan kamers op een lage temperatuur zetten als er niemand is, wat bij een slaapkamer zo’n 16 uur per dag is, of als de functie van de kamer het toelaat, zoals bijvoorbeeld een slaapkamer.

  de tekst: “Nu is het nog zomer, maar straks …….” klopt alleen in de zomer. Het is nu 27 februari!

  We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.