Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Gasverbruik verminderen e

Zo kun je gemakkelijk je gasverbruik verminderen in huis

Milieuwinst
1500 kilo CO2 p/j
Kosten
100-800 euro
Gemak
1-3 dagen
Subsidie
Ja
Sluiten
Toelichting

De berekende besparing gaat uit van een huishouden dat nog niets bespaart. Gelukkig is dat maar 10% van de huishoudens. De besparing is voor de meeste mensen dan ook minder hoog. 

We zijn tegenwoordig zo gewend aan de luxe van het verhogen van de temperatuur als we het niet warm genoeg vinden in huis. Aan het gasverbruik verminderen denken we niet zo. Waar de meeste mensen ook niet aan denken, is dat de CO2-uitstoot stijgt met elke graad extra. In dit artikel geven we je daarom tips voor gas besparen in huis. 

Hoeveel gasverbruik is er in Nederland?

gasverbruik verminderen

In de zomer verbruiken we acht keer zo veel minder gas als in de winter. In de warme periodes van het jaar compenseren we het energieverbruik met dat in de koude tijden. De kachel heeft de grootste invloed op de hoogte van onze energierekening en ons verbruik. Vooral in de winter zou je kunnen besparen op de gaskosten.

Wil je je gas besparen in huis? Dat is niet alleen een goed plan omdat de CO2-uitstoot zo omlaag gaat, maar ook omdat je geld bespaard. Je energierekening daalt namelijk ook, helemaal als je energie afneemt tegen hoge tarieven.

Energie vergelijken

Ga je groene energie vergelijken? Ga op zoek naar contracten met de beste tarieven of met gunstige welkomstkortingen. En kies je een energiecontract met groene energie uit Nederland? Dan zorg je er ook nog eens voor dat je je minder schuldig maakt aan CO2-uitstoot. Zo draag je daar ook je steentje bij.

1
Hoe kun je gasverbruik verminderen met je gedrag?

Impact
Milieuwinst
270 kilo СО2 p/j
Kosten
Geen
Terugverdientijd
N.v.t.
Gemak
Een paar minuten
Sluiten
Toelichting

"Het reduceren van deze temperatuur met 1 of 2 graden kan op jaarbasis het gasverbruik, of elektriciteitsverbruik van een warmtepomp, al met 8-16% reduceren. Voor een gemiddeld huishouden levert dat een besparing op van 100-200 m³ aardgas en 170-340 kg CO₂ uitstoot. Voor verwarming met een warmtepomp bespaart dit 240-480 kWh elektriciteit en 100-200 kg CO₂."

Bron: Klimaat Helpdesk Universiteit Utrecht 

1
Doe vaker een warme trui en sloffen aan in de winter en hou jezelf warm met een (elektrische) deken Je hoeft in de winter niet in een t-shirtje door je huis te lopen, je kunt je ook binnen wat warmer kleden. ’s Avonds op de bank kun je er gezellig een deken bij pakken of een wollen trui aandoen. Vergeet ook je sloffen niet! Vooral sloffen van schapenwol houden je voeten (en daarmee je hele lichaam) op een aangename temperatuur in de winter. Ook een elektrische deken in bed is mogelijk en kost minder dan je kachel aanzetten.
2
Deuren sluiten en niet alle ruimtes verwarmen. Bedenk in welke ruimtes van het huis je vaak bent en sluit altijd de deuren achter je. Door deuren te sluiten, hou je namelijk de warmte binnen. Ben je voornamelijk in de woonkamer, verwarm dan alleen deze ruimte op een prettige temperatuur.
3
Zet de temperatuur op minimaal 15 graden als je langere tijd weggaat en als je gaat slapen. Een hele nacht of langer stoken kost meer energie dan het later weer op te warmen. Het is dan de moeite waard om de kamer af te laten koelen en weer te verwarmen zodra je terug bent. Als je nog meer wilt besparen: zet de verwarming al een uur voordat je gaat slapen op 15 graden. Het duurt altijd even eerdat je woning is afgekoeld. Een uitzondering hierop is de warmtepomp met vloerverwarming. Opwarmen duurt hierbij langer en kost meer energie. Zet je thermostaat met een warmtepomp daarom op 17 of 18 graden als je gaat slapen, anders duurt het opwarmen te lang.   Besparing: Hiermee bespaar je volgens Milieucentraal gemiddeld 370 euro per jaar met de huidige gasprijzen en 150 euro per jaar bij de gasprijzen op langere termijn. Kan je de verwarming niet beter helemaal uit zetten als je deze niet gebruikt? Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu adviseert het s'nachts niet kouder te laten worden dan 15 graden. Bij lagere temperaturen kan vocht namelijk neerslaan en kunnen er schimmels ontstaan. Koude lucht kan minder vocht opnemen. Je hoeft alleen niet in alle kamers de verwarming aan te houden volgens Milieucentraal. In bijvoorbeeld een zolder die je nooit gebruikt zijn geen temperatuurschommelingen en kan je de kachel altijd uitlaten. En in bijvoorbeeld de slaapkamer kun je de verwarming veelal uitzetten, omdat die indirect toch wel verwarmd via de rest van het huis. 
Paula Heeger

Paula Heeger is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt en tiktokt ze over boeken.

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Het plaatsen van een warmtepomp naast je cv ketel, een hybride dus, kan echt een heleboel gas besparen. En als je zonnepanelen hebt met overproductie bespaar je ook nog een hoop geld. Voorwaarde is wel dat je huis behoorlijk geisoleerd is en er vloerverwarming aanwezig is. Ons huis is een houtskeletwoning uit 1993, waarin later vloerverwarming is ingefreesd in de cementdekvloer. Ons gasverbruik was pakweg 1500m3 per jaar, maar het lijkt erop dat we met onze warmtepomp ruim 1000m3 gaan besparen. De zonnepanelen leveren,zolang er nog sprake is van saldering, de benodigde elektriciteit gratis. Het rendement van de warmtepomp varieert van 290 tot ruim 500%, afhankelijk van de buitentemperatuur. Daar kan geen ketel tegenop. De watertemperatuur ligt tussen de 25 en 30 graden en gek genoeg is dat voldoende om tot pakweg nul graden buitentemperatuur het huis op temperatuur te houden. Alleen bij het opwarmen (we hebben een graadje nachtverlaging)… Lees verder »

Ik kom nergens de tip tegen om de watertemperatuur van de radiatoren te verlagen. Dat kan een behoorlijke besparing opleveren. Verder kan een radiatorventilator, mits op de goede manier gebruikt, wel tot 30% meer rendement per radiator opleveren.

Slimme meters en slimme thermostaten zijn leuk en aardig maar leveren de bewoner van het huis geen besparing op. Wel de verkoper van dit speelgoed.

Pas op het moment dat je per kamer de temperatuur kunt instellen, zie Honeywell Evohome en Tado, zet het zoden aan de dijk omdat je dan kamers op een lage temperatuur zetten als er niemand is, wat bij een slaapkamer zo’n 16 uur per dag is, of als de functie van de kamer het toelaat, zoals bijvoorbeeld een slaapkamer.

de tekst: “Nu is het nog zomer, maar straks …….” klopt alleen in de zomer. Het is nu 27 februari!

Volg ons op Facebook