Huis verwarmen met kaarsen. Voor nood en gezelligheid

kandle-heeter-passieve-warmte

Instanties raden aan om goed voorbereid op weg te gaan als er sneeuwbuien verwacht worden. Of als je op wintersport gaat. Lange, stilstaande files kunnen ontstaan en de brandstof van de auto kan op raken. Een warme jas, een deken en voldoende eten in de auto zijn dan belangrijk. Neem ook een paar waxinelichtjes met een doosje lucifers mee, want daarmee kun je de hele auto een flinke tijd warm houden. Kaarsen worden tegenwoordig vooral gezien als sfeerbrengers, dat ze ook warmte geven waren we bijna vergeten. Wij kwamen deze Kandle Heeter tegen, waarmee je met 1 kaarsje een kleine ruimte kunt verwarmen. Ideaal voor noodgevallen of om energie te besparen terwijl je van de kaarsverlichting geniet.

Huis verwarmen met kaarsen door passieve warmtewinst

De Kandle Heeter is een paar jaar geleden bedacht door Californier Doyle Doss. Hij gebruikte eenvoudige, makkelijk te verkrijgen materialen om een mini-verwarming te maken dat de warmte die vrijkomt bij het branden van een kaars vast houdt. De metalen bouten en moeren, waarmee een set bloempotten aan elkaar vast gemaakt is, geleiden de warmte naar het steenachtige materiaal. De warmte wordt daar opgeslagen om op een later moment als aangename stralingswarmte aan de ruimte afgegeven te worden. Doordat de warmte opbouwt in de massa van het aardewerk en metaal, geeft het een groter gevoel van warmte dan als deze onmiddellijk vanuit de kaars in de lucht zou vervliegen. Twee vliegen in een klap, want kaarslicht is ook nog eens heel gezellig.

Kopen of zelf maken

De Kandle Heeters zijn oa. te bestellen via Amazon. Maar daar is ook een instructie te vinden om zelf een kaars kacheltje te bouwen. De onderlinge bevestiging van de bloempotten is eenvoudig. De moeilijkheid zit ‘m vooral in de metalen constructie. Deze dient stabiel genoeg te zijn en de hete bloempotten mogen er niet zomaar af kunnen vallen. Zie ook deze tutorial (in het Engels) om de Kandle heater zelf te maken. Voor het eerste echte gebruik moeten de keramieke potten droog gestookt worden. Het vocht in de bloempotten moet eerst verdampen voordat het systeem goed werkt. Als je het als noodvoorziening wilt gebruiken, dien je het kacheltje daarom vooraf een aantal uur de laten branden. Vervolgens verpak je het, na afkoelen, luchtdicht, zodat het steen niet opnieuw vocht kan opnemen. Mocht er ooit iets gebeuren met de gasvoorziening thuis dan heb jij de candle heeter om warm te blijven.

overleven-kaars-auto

Veiligheid voor alles

Natuurlijk moet je met open vuur altijd goed opletten. Ga alleen je huis verwarmen met kaarsen in een glazen of metalen pot. Kaarsen zonder of brandbaar omhulsel zouden smelten door de warmte die geaccumuleerd wordt in de Kandle Heeter. Om diezelfde reden moet de kandelaar ook op een stabiele, vuurbestendige ondergrond staan.

Kandle heeter kopen en zelf je huis verwarmen met kaarsen

Voor rond de 30 euro kan je de Kandle heeter ook online bestellen. Hiernaast kan je een link naar Amazon vinden, waar deze mooie variant verkrijgbaar is.

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
15 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Iemand hier zei dat daar erg duurzaame manier is om kaars te maken. Bedankt voor de tip, zal uit proberen. In andere hand, hoe redelijk is dat kokosvet van verre weg te brengen, doet wel denken, is daar geen locale vergelijkbare vas te krijgen. Bijenvas, sommige bijproduct van locale bomen.

Vegadame als je drie potten hebt, hoe gebruik je dan staaf en moeren?

Vegadame ik ben wel erg benieuwd naar je ontwerp. Zou je een foto kunnen mailen.

het is handig alls je het ontwerp een beetje aan past..

ik denk dat het wel handig is.
want het kost geen geld .alleen moet je wel op pasen .bijv.texstiel karton enzo .
dat kan zo flam vatten

Wij hebben.gewoon potten en schalen gekocht bij de tuinwinkel. Wat moeren en een staaf. Een woonkamer van ruim 50 m2 drie potten van 30cm doorsnede 6waxine lichten er onder en de woning word 19graden als het buiten 10gr is vrij staande boederij met daarvoor gas rekening van hier naar tokio nu gas verbruik onder de 1kuub verwarming hoefd niet aan. We hebben ook de bovenste gemaakt met drie potten en blablabla maar een pot of drie het maakt geen moer uit. Leuk erbij 19gr met verwarming is bij ons niet aangenaam en voel je amper de warmte. Drie potten en 19gr het voelt als 23graden zo intens is het!! Maar make your one pot dan ben je 12euro kwijd op zijn max want je kan de moeren vaker gebruiken.. Oja tocht vrij echt niet, bij straling maakt het niet uit of je een raampje open zet ja of nee! Aluminium… Lees verder »

Voor het kaarsenprobleem, kijk eens op you tube voor het maken van een langdurig brandende kaars(tot wel 40 dagen). Deze worden gemaakt van een pot crisco bak en braad vet, bevat voornamelijk palm/cocosolie en dus niet chemisch. Volgens filmpjes op YouTube ruik je niets van deze zelfgemaakte kaarsen. Zeer simpel te maken: draai een soort van lont van een stuk papier, steek dit in de pot crisco, vet de bovenkant in,knip op lengte en vervolgens aansteken.

Olie en gas zijn oneindige producten van de natuur geproduceerd door de aarde. Op juiste wijze toegepast zijn ze betrouwbaar en gaan lang mee.

beter kaarsjes van bijenwas gebruiken dan, geen verontreinigingen en positief werkend voor de luchtwegen. Je hebt ook kaarsjes die ze als bijenwas verkopen maar toch 49% paraffine in zit gemengd….die wil je niet hebben.

Vroeger zette men wel eens bloempotten omgekeerd op de vlam van een gas-kookfornuis. Het idee is echt niet nieuw.

Wij deden dit vroeger al toen we gingen kamperen. Zet een omgekeerde bloempot op het fornuis en de ruimte was zo warm.

Het lijkt mij ideaal als noodvoorziening als de stadsverwarming en/of elektriciteit het niet doen zoals bij onderhoudswerkzaamheden. Het lijkt me inderdaad niet zo handig voor dagelijks gebruik.

Ik vind dit nogal riskant.
Als je een kaars als verwarming wilt gebruiken krijg je het alleen warm als je de ruimte tochtvrij hebt en niet ventileert.
Kaarsen verbranden nogal onvolledig, wat bij onvoldoende ventilatie het risico van koolmonoxidevergiftiging geeft. En vergis je niet, elk jaar opnieuw komen er mensen om door koolmonoxidevergiftiging!
Daarnaast heb ik, om dezelfde redenen die Reiné noemt nogal wat kanttekeningen bij de duurzaamheid en efficientie van deze manier van verwarmen.
Ik heb deze, en soortgelijke ideetjes, de laatste dagen meerdere malen voorbij zien komen.
Mij lijkt het niet verstandig en veilig om iets dergelijks te verspreiden.

Als idee spreekt dit blijkbaar veel mensen aan (ik kom het met name op Facebook voordurend tegen), maar t.a.v. duurzaamheid en besparing vraag ik me wel het een en ander af. 1 de meeste theelichtjes zijn voornamelijk gemaakt van een aardolieproduct (paraffine) – een eindige en niet duurzame brandstof, het bevat residuen van allerlei schadelijke en giftige stoffen 2 de meeste theelichtjes worden in aluminium cupjes verkocht – aluminium is door het enorme (elektrische) energiegebruik bij de productie niet duurzaam (de prijs ervan is desondanks laag omdat de elektriciteit voor alu-fabrieken (nagenoeg) gratis is) 3 bij de verbranding komt o.a. roet vrij, ook andere verbrandingsproducten zijn niet gezond om in te ademen 4 de besparing zit vooral in de omzetting naar stralingswarmte (dat is per definitie voordeliger omdat er minder warmteverlies is door ventilatie) en in het niet (bewust) afvoeren van verbrandingsgassen. Dat gebeurde vroeger ook zo met die losstaande… Lees verder »

15
0
Laat een reactie achterx

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.