kandle-heeter-passieve-warmte

Instanties raden aan om goed voorbereid op weg te gaan als er sneeuwbuien verwacht worden. Of als je op wintersport gaat. Lange, stilstaande files kunnen ontstaan en de brandstof van de auto kan op raken. Een warme jas, een deken en voldoende eten in de auto zijn dan belangrijk. Neem ook een paar waxinelichtjes met een doosje lucifers mee, want daarmee kun je de hele auto een flinke tijd warm houden. Kaarsen worden tegenwoordig vooral gezien als sfeerbrengers, dat ze ook warmte geven waren we bijna vergeten. Wij kwamen deze Kandle Heeter tegen, waarmee je met 1 kaarsje een kleine ruimte kunt verwarmen. Ideaal voor noodgevallen of om energie te besparen terwijl je van de kaarsverlichting geniet.

Huis verwarmen met kaarsen door passieve warmtewinst

De Kandle Heeter is een paar jaar geleden bedacht door Californier Doyle Doss. Hij gebruikte eenvoudige, makkelijk te verkrijgen materialen om een mini-verwarming te maken dat de warmte die vrijkomt bij het branden van een kaars vast houdt. De metalen bouten en moeren, waarmee een set bloempotten aan elkaar vast gemaakt is, geleiden de warmte naar het steenachtige materiaal. De warmte wordt daar opgeslagen om op een later moment als aangename stralingswarmte aan de ruimte afgegeven te worden. Doordat de warmte opbouwt in de massa van het aardewerk en metaal, geeft het een groter gevoel van warmte dan als deze onmiddellijk vanuit de kaars in de lucht zou vervliegen. Twee vliegen in een klap, want kaarslicht is ook nog eens heel gezellig.

Kopen of zelf maken

De Kandle Heeters zijn oa. te bestellen via Amazon. Maar daar is ook een instructie te vinden om zelf een kaars kacheltje te bouwen. De onderlinge bevestiging van de bloempotten is eenvoudig. De moeilijkheid zit ‘m vooral in de metalen constructie. Deze dient stabiel genoeg te zijn en de hete bloempotten mogen er niet zomaar af kunnen vallen. Zie ook deze tutorial (in het Engels) om de Kandle heater zelf te maken. Voor het eerste echte gebruik moeten de keramieke potten droog gestookt worden. Het vocht in de bloempotten moet eerst verdampen voordat het systeem goed werkt. Als je het als noodvoorziening wilt gebruiken, dien je het kacheltje daarom vooraf een aantal uur de laten branden. Vervolgens verpak je het, na afkoelen, luchtdicht, zodat het steen niet opnieuw vocht kan opnemen. Mocht er ooit iets gebeuren met de gasvoorziening thuis dan heb jij de candle heeter om warm te blijven.

overleven-kaars-auto

Veiligheid voor alles

Natuurlijk moet je met open vuur altijd goed opletten. Ga alleen je huis verwarmen met kaarsen in een glazen of metalen pot. Kaarsen zonder of brandbaar omhulsel zouden smelten door de warmte die geaccumuleerd wordt in de Kandle Heeter. Om diezelfde reden moet de kandelaar ook op een stabiele, vuurbestendige ondergrond staan.

Kandle heeter kopen en zelf je huis verwarmen met kaarsen

Voor rond de 30 euro kan je de Kandle heeter ook online bestellen. Hiernaast kan je een link naar Amazon vinden, waar deze mooie variant verkrijgbaar is.