Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
huis verwarmen met kaarsen

Je huis verwarmen met kaarsen

Kaarsen worden tegenwoordig vooral gezien als sfeerbrengers voor in huis – dat ze ook warmte afgeven waren we bijna vergeten. Ook zijn kaarsen  handig om in huis te hebben. Niet alleen voor de gezelligheid in het najaar, maar ook voor noodgevallen. In deze blog lees je alles wat je wilt weten over het verwarmen van je huis met kaarsen. Ook laten we je zien hoe je zelf een bloempot kachel kunt maken.

1
Is je huis verwarmen met kaarsen duurzaam?

Als je sowieso enkele sfeervolle kaarsen in je huis hebt, kan je het beste van de warmte van de kaarsen profiteren door middel van een bloempot kachel. Alhoewel een bloempot kachel erg effectief is, is het niet duurzaam of kosteneffectief als verwarming. Het is ook niet  gezond, omdat er in veel waxinelichtjes petroleum zit, wat de lucht kan vervuilen. Hou het dus bij een bloempot kachel voor incidentele  lokale warmte, zoals voor naast de bank. En let er bij het aanschaffen van waxinelichtjes op dat je voor zo natuurlijk mogelijke materialen gaat.

De originele bloempot kachel is bedacht door de Californiër Doyle Doss. Hij gebruikte eenvoudige, makkelijk te verkrijgen materialen, die de warmte van de kaarsen optimaal kunnen vasthouden. De metalen bouten en moeren die twee bloempotten met elkaar verbinden, geleiden de warmte naar het aardenwerk. De warmte wordt daar opgeslagen om vervolgens als aangename stralingswarmte aan de ruimte afgegeven te worden. Doordat de warmte opbouwt in de massa van het aardewerk en metaal, geeft het een groter gevoel van warmte dan wanneer deze onmiddellijk vanuit de kaars in de lucht zou vervliegen. Twee vliegen in een klap, want kaarslicht is natuurlijk ook nog eens heel gezellig in de woonkamer!

2
Een kaarsenkachel kopen

Zelf een bloempot kachel kopen? Hieronder hebben we twee suggesties voor een bloempot kachel voor in huis, maar er zelf gewoon een maken met oude materialen is het goedkoopste. Wij vinden geen enkele vorm van je huis verwarmen met kaarsen duurzaam, maar de kaarskachel hieronder van metaal geeft net wat minder fijnstof dan een normale kaarskachel. 

Kaarchachel

Ijzeren kaarskachel met waxinelichtjes

€19,89
Albhaus

Bloempot kachel Albhaus

€24,99
Woo duurzame waxinelichtjes

WOO duurzame waxinelichtjes

3
DIY bloempot kachel maken: voordat je begint

Wil je zelf een bloempot kachel maken? Je moet een beetje handig zijn, want vooral de metalen constructie is voor sommigen ingewikkeld. Gelukkig zijn er genoeg voorbeelden online. De beste DIY bloempot kachel maken hebben we hieronder uitgelicht.

Voordat je begint

De onderlinge bevestiging van de bloempotten is eenvoudig. De moeilijkheid zit ‘m vooral in de metalen constructie. Die dient stabiel genoeg te zijn, zodat de hete bloempotten er niet zomaar af kunnen vallen. Voor het eerste echte gebruik van je bloempot kachel moeten de potten drooggestookt worden. Het vocht in de bloempotten moet eerst verdampen voordat het systeem goed werkt. Als je het kacheltje als noodvoorziening wilt gebruiken, dien je het daarom vooraf een aantal uur te laten branden. Vervolgens verpak je het, na het afkoelen, luchtdicht, zodat de potten niet opnieuw vocht kunnen opnemen. Mocht er ooit iets gebeuren met de gasvoorziening thuis dan heb jij een bloempot kachel om warm bij te blijven!

Veiligheid boven alles

Natuurlijk moet je met open vuur altijd goed opletten, zeker bij kaarsverwarming. Dit zijn de tips die je zeker moet opvolgen al je een kaarsen kachel gaat gebruiken.

  1. Doe de kaarsen altijd uit als je niet meer in de ruimte bent.
  2. Zorg voor een vuurbestendige ondergrond. Geen kaarsen in de buurt van hout of op een deken die snel kan vlamvatten.
  3. Ventileer je huis goed na gebruik van de kachel. Onlangs verscheen er bij RTL Nieuws een artikel over een experiment met een kaarsenkachel, waarbij gemeten werd hoeveel fijnstof er vrijkwam. “Bij het aansteken van de kleine kaarsjes stond de monitor op 5000 deeltjes ultrafijnstof, dit steeg ‘als een raket omhoog’ naar 225.000 deeltjes.” Dat er fijnstof vrijkomt als je kaarsen aansteekt is logisch. We adviseren je om de kaarsen kachel niet als vervanging van normale verwarming te gebruiken en om goed te ventileren. Als je problemen hebt met je luchtwegen, raden we je deze bloempot kachel (en sowieso het veel gebruiken van kaarsen) af.
  4. Zorg dat je in huis een blusdeken hebt en dat deze binnen bereik is, mocht er iets gebeuren met de kaarsenkachel. 

DIY bloempot kachel maken: dit heb je nodig & stappenplan

Nu we je meer over de veiligheid hebben verteld, is het tijd om aan de slag te gaan. We zetten voor je op een rij wat je nodig hebt en hoe je stap voor stap de bloempot kachel kunt maken.

Dit heb je nodig

– Een grote aardewerken bloempot met een gat in de bodem
– Een kleine aardewerken bloempot met een gat in de bodem (die in de grote bloempot past)
– Een aardewerken schotel
– Een draadstang
– 10 tot 15 moeren
– 10 tot 15 sluitringen
– Waxinelichtjes

Als je alles nieuw koopt, ben je wel duur uit. Kijk of vrienden/familie oude bloempotten hebben die je mag gebruiken. En als je bijvoorbeeld draadstangen koopt, heb je er meteen een aantal en kan je er een paar extra bloempot kachels maken als verjaardagscadeau. Hieronder volgt het stappenplan voor het maken van de bloempot kachel.

Terracotta plantenpotten met schotel

Terracotta plantenpotten met schotel

bloempot kachel maken

Set van sluitringen van roestvrijstaal

Moeren van roestvrijstaal pak van

Moeren van roestvrijstaal (pak van 25)

Kleine terracotta plantenpot

Kleine terracotta plantenpot

Draadstangen stuks

Draadstangen (10 stuks)

Planten stand

Muur Plant ophang haak metaal 2 stuks

4
Stappenplan bloempot kachel maken

1
Zet alle benodigde materialen klaar.
Materialen

Meet voor jouw bloempot de juiste maat van de draadstang op. Je begint met het op maat snijden van de draadstang. Vijl na het doorzagen de uiteinden glad.

2
Moeren aan de draadstang bevestigen

Plaats twee moeren een paar centimeter voor het puntje van de ene kant van de draadstang. Draai ze vanuit tegengestelde richtingen naar elkaar, zodat ze elkaar klem zetten. Hierna kun je de ketting (dubbel) door de stang halen om deze vast te zetten, waarna je het geheel afmaakt met nog een moer, zodat de ketting vast zit tussen de moeren.

3
Stang door de bloempot

Pak de grote bloempot erbij. Doe een sluitring om de draadstang. Haal de stang door het gat aan het onderkant van de bloempot heen. Doe nog een sluitring aan de binnenkant van de bloempot en zet deze vast met een moer.

4
Sluitring aan de draadstang

Voeg nog een sluitring toe aan de draadstang aan de binnenkant van de grote bloempot. Hierna pak je de kleine bloempot erbij. Plaats de kleine bloempot om de draadstang in de grote bloempot.

5
Aanvullen sluitringen en moeren
De heaterpot

Doe weer een sluitring aan de binnenkant en plaats vervolgens twee moeren. Zorg dat ze goed vastzitten. Hierna voeg je nog meer metaal toe (voor de warmte). Doe dus nog een sluitring om de draadstang, gevolgd door een moer en herhaal dit proces tot het einde van de kleine bloempot. Maak het geheel af met twee moeren zodat het goed en stevig vast blijft zitten.

6
Gat boren in de schotel

Pak de schotel van de bloempot erbij en boor hier een gat in. Daarna kun je de draadstang er insteken. Maak het geheel aan de onderkant van de schotel vast met een sluitring en een moer.

7
Ophangen

Maak de gehele kaarsenkachel nogmaals als je dat wilt, of hang hem op aan een ander soort houder. Let op dat je dit op een plek hangt waar het veilig is!

8
Waxinelichtjes
Kaars kachel

Plaats waxinelichtjes in je kaarsenkachel en steek de kaarsjes aan. Je bloempot kachel is af!

Bovenstaande stappen kan je in het filmfragment hieronder rustig terug kijken. 

NEW Flower Pot Heater - Costs Just 4 Cents An Hour To Run...

Meer lezen over dit onderwerp of zoek je andere DIY’s? Hier lees je meer over energie besparen in huis.

Paula Heeger

Paula Heeger is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt en tiktokt ze over boeken.

4.5 2 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

17 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

denk dat het toch wel een voordeel is want nu moet je erg veel betalen voor je energie rekening en zo een paar kaarsjes en een bloempot kost toch minder dan elke maand een hoge energie rekening omdat je u wilt verwarmen dus wat weegt tegen warmte van enkele kaarsen tegenover elke maand hoge energie rekening en zeker als je met een gezin bent zie maar hoe veel mensen het moeilijk hebben om te betalen maar zei geven er niet om oke natuurlijk voor een gezin is het wel moeilijk maar als mens alleen zou het wel proberen.

Helemaal eens om niet je volledige huis hiermee te verwarmen, dat is niet goed voor je gezondheid en het milieu. Maar als je kaarsjes toch al gebruikt voor de gezelligheid, kan je ze net zo gebruiken als lokale bron van extra warmte. Voor naast je op de bank als je hier vaak zit bijvoorbeeld.

Iemand hier zei dat daar erg duurzaame manier is om kaars te maken. Bedankt voor de tip, zal uit proberen. In andere hand, hoe redelijk is dat kokosvet van verre weg te brengen, doet wel denken, is daar geen locale vergelijkbare vas te krijgen. Bijenvas, sommige bijproduct van locale bomen.

Vegadame als je drie potten hebt, hoe gebruik je dan staaf en moeren?

Vegadame ik ben wel erg benieuwd naar je ontwerp. Zou je een foto kunnen mailen.

het is handig alls je het ontwerp een beetje aan past..

ik denk dat het wel handig is.
want het kost geen geld .alleen moet je wel op pasen .bijv.texstiel karton enzo .
dat kan zo flam vatten

Wij hebben.gewoon potten en schalen gekocht bij de tuinwinkel. Wat moeren en een staaf. Een woonkamer van ruim 50 m2 drie potten van 30cm doorsnede 6waxine lichten er onder en de woning word 19graden als het buiten 10gr is vrij staande boederij met daarvoor gas rekening van hier naar tokio nu gas verbruik onder de 1kuub verwarming hoefd niet aan. We hebben ook de bovenste gemaakt met drie potten en blablabla maar een pot of drie het maakt geen moer uit. Leuk erbij 19gr met verwarming is bij ons niet aangenaam en voel je amper de warmte. Drie potten en 19gr het voelt als 23graden zo intens is het!! Maar make your one pot dan ben je 12euro kwijd op zijn max want je kan de moeren vaker gebruiken.. Oja tocht vrij echt niet, bij straling maakt het niet uit of je een raampje open zet ja of nee! Aluminium… Lees verder »

Voor het kaarsenprobleem, kijk eens op you tube voor het maken van een langdurig brandende kaars(tot wel 40 dagen). Deze worden gemaakt van een pot crisco bak en braad vet, bevat voornamelijk palm/cocosolie en dus niet chemisch. Volgens filmpjes op YouTube ruik je niets van deze zelfgemaakte kaarsen. Zeer simpel te maken: draai een soort van lont van een stuk papier, steek dit in de pot crisco, vet de bovenkant in,knip op lengte en vervolgens aansteken.

Olie en gas zijn oneindige producten van de natuur geproduceerd door de aarde. Op juiste wijze toegepast zijn ze betrouwbaar en gaan lang mee.

beter kaarsjes van bijenwas gebruiken dan, geen verontreinigingen en positief werkend voor de luchtwegen. Je hebt ook kaarsjes die ze als bijenwas verkopen maar toch 49% paraffine in zit gemengd….die wil je niet hebben.

Vroeger zette men wel eens bloempotten omgekeerd op de vlam van een gas-kookfornuis. Het idee is echt niet nieuw.

Wij deden dit vroeger al toen we gingen kamperen. Zet een omgekeerde bloempot op het fornuis en de ruimte was zo warm.

Het lijkt mij ideaal als noodvoorziening als de stadsverwarming en/of elektriciteit het niet doen zoals bij onderhoudswerkzaamheden. Het lijkt me inderdaad niet zo handig voor dagelijks gebruik.

Ik vind dit nogal riskant.
Als je een kaars als verwarming wilt gebruiken krijg je het alleen warm als je de ruimte tochtvrij hebt en niet ventileert.
Kaarsen verbranden nogal onvolledig, wat bij onvoldoende ventilatie het risico van koolmonoxidevergiftiging geeft. En vergis je niet, elk jaar opnieuw komen er mensen om door koolmonoxidevergiftiging!
Daarnaast heb ik, om dezelfde redenen die Reiné noemt nogal wat kanttekeningen bij de duurzaamheid en efficientie van deze manier van verwarmen.
Ik heb deze, en soortgelijke ideetjes, de laatste dagen meerdere malen voorbij zien komen.
Mij lijkt het niet verstandig en veilig om iets dergelijks te verspreiden.

Als idee spreekt dit blijkbaar veel mensen aan (ik kom het met name op Facebook voordurend tegen), maar t.a.v. duurzaamheid en besparing vraag ik me wel het een en ander af. 1 de meeste theelichtjes zijn voornamelijk gemaakt van een aardolieproduct (paraffine) – een eindige en niet duurzame brandstof, het bevat residuen van allerlei schadelijke en giftige stoffen 2 de meeste theelichtjes worden in aluminium cupjes verkocht – aluminium is door het enorme (elektrische) energiegebruik bij de productie niet duurzaam (de prijs ervan is desondanks laag omdat de elektriciteit voor alu-fabrieken (nagenoeg) gratis is) 3 bij de verbranding komt o.a. roet vrij, ook andere verbrandingsproducten zijn niet gezond om in te ademen 4 de besparing zit vooral in de omzetting naar stralingswarmte (dat is per definitie voordeliger omdat er minder warmteverlies is door ventilatie) en in het niet (bewust) afvoeren van verbrandingsgassen. Dat gebeurde vroeger ook zo met die losstaande… Lees verder »

Volg ons op Facebook