kandle-heeter-passieve-warmteInstanties raden aan om goed voorbereid op weg te gaan als er sneeuwbuien verwacht worden. Of als je op wintersport gaat. Lange, stilstaande files kunnen ontstaan en de brandstof van de auto kan op raken. Een warme jas, een deken en voldoende eten in de auto zijn dan belangrijk. Neem ook een paar waxinelichtjes met een doosje lucifers mee, want daarmee kun je de hele auto een flinke tijd warm houden. Kaarsen worden tegenwoordig vooral gezien als sfeerbrengers, dat ze ook warmte geven waren we bijna vergeten. Wij kwamen deze Kandle Heeter tegen, waarmee je met 1 kaarsje een kleine ruimte kunt verwarmen. Ideaal voor noodgevallen of om energie te besparen terwijl je van de kaarsverlichting geniet.

Passieve warmtewinst

De Kandle Heeter is een paar jaar geleden bedacht door Californier Doyle Doss. Hij gebruikte eenvoudige, makkelijk te verkrijgen materialen om een mini-verwarming te maken dat de warmte die vrijkomt bij het branden van een kaars vast houdt. De metalen bouten en moeren, waarmee een set bloempotten aan elkaar vast gemaakt is, geleiden de warmte naar het steenachtige materiaal. De warmte wordt daar opgeslagen om op een later moment als aangename stralingswarmte aan de ruimte afgegeven te worden. Twee vliegen in een klap, want kaarslicht is ook nog eens heel gezellig.

Kopen of zelf maken

De Kandle Heeters zijn te bestellen via de (niet door gevoel voor smaak gehinderde) site van de uitvinder. Maar daar is ook een instructie te vinden om zelf een kaars kacheltje te bouwen. De onderlinge bevestiging van de bloempotten is eenvoudig. De moeilijkheid zit ‘m vooral in de metalen constructie. Deze dient stabiel genoeg te zijn en de hete bloempotten mogen er niet zomaar af kunnen vallen. Naast de uitleg van Doss, zijn er nog meer tutorials te vinden op het net. Allemaal Engelstalig, dat wel. Zoek op ‘candle heater’ en je vindt verschillende instructies om zelf een kacheltje te maken. Voor het eerste echte gebruik moeten de keramieke potten droog gestookt worden. Het vocht in de bloempotten moet eerst verdampen voordat het systeem goed werkt. Als je het als noodvoorziening wilt gebruiken, dien je het kacheltje daarom vooraf een aantal uur de laten branden. Vervolgens verpak je het, na afkoelen, luchtdicht, zodat het steen niet opnieuw vocht kan opnemen. Mocht er ooit iets gebeuren met de gasvoorziening thuis dan heb jij de candle heeter om warm te blijven.

overleven-kaars-auto

Veiligheid voor alles

Natuurlijk moet je met open vuur altijd goed opletten. Gebruik alleen kaarsen in een glazen of metalen pot. Kaarsen zonder of brandbaar omhulsel zouden smelten door de warmte die geaccumuleerd wordt in de Kandle Heeter. Om diezelfde reden moet de kandelaar ook op een stabiele, vuurbestendige ondergrond staan. Wij hebben de Kandle Heeter besteld en zijn benieuwd naar de warmte afgifte dus lees hier binnenkort wat onze ervaring is.