Kaars kachel voor nood en gezelligheid

Geplaatst op 24 januari 2013 in Energie

kandle-heeter-passieve-warmteInstanties raden aan om goed voorbereid op weg te gaan als er sneeuwbuien verwacht worden. Of als je op wintersport gaat. Lange, stilstaande files kunnen ontstaan en de brandstof van de auto kan op raken. Een warme jas, een deken en voldoende eten in de auto zijn dan belangrijk. Neem ook een paar waxinelichtjes met een doosje lucifers mee, want daarmee kun je de hele auto een flinke tijd warm houden. Kaarsen worden tegenwoordig vooral gezien als sfeerbrengers, dat ze ook warmte geven waren we bijna vergeten. Wij kwamen deze Kandle Heeter tegen, waarmee je met 1 kaarsje een kleine ruimte kunt verwarmen. Ideaal voor noodgevallen of om energie te besparen terwijl je van de kaarsverlichting geniet.

Passieve warmtewinst

De Kandle Heeter is een paar jaar geleden bedacht door Californier Doyle Doss. Hij gebruikte eenvoudige, makkelijk te verkrijgen materialen om een mini-verwarming te maken dat de warmte die vrijkomt bij het branden van een kaars vast houdt. De metalen bouten en moeren, waarmee een set bloempotten aan elkaar vast gemaakt is, geleiden de warmte naar het steenachtige materiaal. De warmte wordt daar opgeslagen om op een later moment als aangename stralingswarmte aan de ruimte afgegeven te worden. Twee vliegen in een klap, want kaarslicht is ook nog eens heel gezellig.

Kopen of zelf maken

De Kandle Heeters zijn te bestellen via de (niet door gevoel voor smaak gehinderde) site van de uitvinder. Maar daar is ook een instructie te vinden om zelf een kaars kacheltje te bouwen. De onderlinge bevestiging van de bloempotten is eenvoudig. De moeilijkheid zit ‘m vooral in de metalen constructie. Deze dient stabiel genoeg te zijn en de hete bloempotten mogen er niet zomaar af kunnen vallen. Naast de uitleg van Doss, zijn er nog meer tutorials te vinden op het net. Allemaal Engelstalig, dat wel. Zoek op ‘candle heater’ en je vindt verschillende instructies om zelf een kacheltje te maken. Voor het eerste echte gebruik moeten de keramieke potten droog gestookt worden. Het vocht in de bloempotten moet eerst verdampen voordat het systeem goed werkt. Als je het als noodvoorziening wilt gebruiken, dien je het kacheltje daarom vooraf een aantal uur de laten branden. Vervolgens verpak je het, na afkoelen, luchtdicht, zodat het steen niet opnieuw vocht kan opnemen. Mocht er ooit iets gebeuren met de gasvoorziening thuis dan heb jij de candle heeter om warm te blijven.

overleven-kaars-auto

Veiligheid voor alles

Natuurlijk moet je met open vuur altijd goed opletten. Gebruik alleen kaarsen in een glazen of metalen pot. Kaarsen zonder of brandbaar omhulsel zouden smelten door de warmte die geaccumuleerd wordt in de Kandle Heeter. Om diezelfde reden moet de kandelaar ook op een stabiele, vuurbestendige ondergrond staan. Wij hebben de Kandle Heeter besteld en zijn benieuwd naar de warmte afgifte dus lees hier binnenkort wat onze ervaring is.

Reacties (14)
11/11/13 • 08:58

Als idee spreekt dit blijkbaar veel mensen aan (ik kom het met name op Facebook voordurend tegen), maar t.a.v. duurzaamheid en besparing vraag ik me wel het een en ander af.
1 de meeste theelichtjes zijn voornamelijk gemaakt van een aardolieproduct (paraffine) – een eindige en niet duurzame brandstof, het bevat residuen van allerlei schadelijke en giftige stoffen
2 de meeste theelichtjes worden in aluminium cupjes verkocht – aluminium is door het enorme (elektrische) energiegebruik bij de productie niet duurzaam (de prijs ervan is desondanks laag omdat de elektriciteit voor alu-fabrieken (nagenoeg) gratis is)
3 bij de verbranding komt o.a. roet vrij, ook andere verbrandingsproducten zijn niet gezond om in te ademen
4 de besparing zit vooral in de omzetting naar stralingswarmte (dat is per definitie voordeliger omdat er minder warmteverlies is door ventilatie) en in het niet (bewust) afvoeren van verbrandingsgassen. Dat gebeurde vroeger ook zo met die losstaande petroleumkachels.
Ik vraag me dus ernstig af of er echt wel sprake is van duurzaamheid en besparing. Dan zou je in het verhaal de prijs per Joule mee moeten nemen.
Als noodoplossing is het ongetwijfeld een aantrekkelijk idee, maar voor dagelijks gebruik is het mijns inziens sterk af te raden.

hanneke
11/11/13 • 11:15

Ik vind dit nogal riskant.
Als je een kaars als verwarming wilt gebruiken krijg je het alleen warm als je de ruimte tochtvrij hebt en niet ventileert.
Kaarsen verbranden nogal onvolledig, wat bij onvoldoende ventilatie het risico van koolmonoxidevergiftiging geeft. En vergis je niet, elk jaar opnieuw komen er mensen om door koolmonoxidevergiftiging!
Daarnaast heb ik, om dezelfde redenen die Reiné noemt nogal wat kanttekeningen bij de duurzaamheid en efficientie van deze manier van verwarmen.
Ik heb deze, en soortgelijke ideetjes, de laatste dagen meerdere malen voorbij zien komen.
Mij lijkt het niet verstandig en veilig om iets dergelijks te verspreiden.

Marieke
11/11/13 • 13:56

Het lijkt mij ideaal als noodvoorziening als de stadsverwarming en/of elektriciteit het niet doen zoals bij onderhoudswerkzaamheden. Het lijkt me inderdaad niet zo handig voor dagelijks gebruik.

C.Blesing
12/11/13 • 08:02

Wij deden dit vroeger al toen we gingen kamperen. Zet een omgekeerde bloempot op het fornuis en de ruimte was zo warm.

13/11/13 • 16:41

Vroeger zette men wel eens bloempotten omgekeerd op de vlam van een gas-kookfornuis. Het idee is echt niet nieuw.

Arne
18/11/13 • 13:23

beter kaarsjes van bijenwas gebruiken dan, geen verontreinigingen en positief werkend voor de luchtwegen. Je hebt ook kaarsjes die ze als bijenwas verkopen maar toch 49% paraffine in zit gemengd….die wil je niet hebben.

Moose
20/11/13 • 10:40

Olie en gas zijn oneindige producten van de natuur geproduceerd door de aarde. Op juiste wijze toegepast zijn ze betrouwbaar en gaan lang mee.

Louis
29/12/13 • 19:11

Voor het kaarsenprobleem, kijk eens op you tube voor het maken van een langdurig brandende kaars(tot wel 40 dagen). Deze worden gemaakt van een pot crisco bak en braad vet, bevat voornamelijk palm/cocosolie en dus niet chemisch. Volgens filmpjes op YouTube ruik je niets van deze zelfgemaakte kaarsen. Zeer simpel te maken: draai een soort van lont van een stuk papier, steek dit in de pot crisco, vet de bovenkant in,knip op lengte en vervolgens aansteken.

vegadame
21/10/14 • 19:46

Wij hebben.gewoon potten en schalen gekocht bij de tuinwinkel. Wat moeren en een staaf.
Een woonkamer van ruim 50 m2 drie potten van 30cm doorsnede 6waxine lichten er onder
en de woning word 19graden als het buiten 10gr is
vrij staande boederij met daarvoor gas rekening van hier naar tokio nu gas verbruik onder de 1kuub
verwarming hoefd niet aan.
We hebben ook de bovenste gemaakt met drie potten en blablabla maar een pot of drie het maakt geen moer uit. Leuk erbij 19gr met verwarming is bij ons niet aangenaam en voel je amper de warmte.
Drie potten en 19gr het voelt als 23graden zo intens is het!!
Maar make your one pot dan ben je 12euro kwijd op zijn max want je kan de moeren vaker gebruiken.. Oja tocht vrij echt niet, bij straling maakt het niet uit of je een raampje open zet ja of nee!
Aluminium dat kan je her gebruiken koop lont en grootte bijewas kaarsen en smelt het om in de bakjes,
Wij hebben altijd een raam open!

Maar goed om geld te besparen moet je er wat voor doen!

22/11/14 • 08:27

ik denk dat het wel handig is.
want het kost geen geld .alleen moet je wel op pasen .bijv.texstiel karton enzo .
dat kan zo flam vatten

22/11/14 • 08:29

het is handig alls je het ontwerp een beetje aan past..

Cndy
18/12/14 • 11:26

Vegadame ik ben wel erg benieuwd naar je ontwerp. Zou je een foto kunnen mailen.

Anouk
27/01/15 • 17:44

Vegadame als je drie potten hebt, hoe gebruik je dan staaf en moeren?

doetmedenken
22/10/16 • 23:52

Iemand hier zei dat daar erg duurzaame manier is om kaars te maken. Bedankt voor de tip, zal uit proberen. In andere hand, hoe redelijk is dat kokosvet van verre weg te brengen, doet wel denken, is daar geen locale vergelijkbare vas te krijgen. Bijenvas, sommige bijproduct van locale bomen.

Plaats hier uw reactie
Bij Duurzaam Thuis kun je alles lezen over duurzame oplossingen in en rondom het huis. Naast het bieden van overzicht proberen we per onderwerp tips te geven om zelf concreet aan de slag te kunnen!
DuurzaamThuis nieuwsbrief
* = verplicht veld