Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Ruta e bike bardenas

Beste elektrische fiets

Ontdek alles wat je moet weten over elektrisch fietsen! Veiligheid, gezondheid en natuurlijk de milieu-impact. En wat is de beste elektrische fiets? Wij hebben onderzoek gedaan voor jullie! Daaruit kwamen de Vilette l’Amour, de AMIGO E-Pulse en de Flyer Gotour6 naar voren als top elektrische fietsen. Bekijk hieronder onze top 6 voor jouw beste elektrische fiets!

1
Clike Traveller - Elektrische fiets

Onze keuze
X
Kwaliteit
9.4
Actieradius
100 km
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
9/10
Voordelen
Heren en dames model beschikbaar.
Batterij volledig opgeladen in 3 uur
Automatisch schakelen door te trappen
Soepele en natuurlijk aanvoelende ondersteuning
Omschrijving
De Clike Traveller is een high-end elektrische fiets, het frame heeft uniek profiel waaraan eenvoudig en snel allerlei accessoires geklikt kunnen worden. De Traveller heeft een krachtige MPF midden- motor, automatische versnellingsnaaf en parallellogram zadelpenvering waardoor de Clike een luxe en comfortabele rit biedt
...
Beste prijs

2
Amigo E-Pulse

Beste prijs
Amigo E-Pulse
Kwaliteit
8
Actieradius
100 km
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.5/10
Voordelen
Heren en dames model beschikbaar, frame maat 53 en 56 cm.
1 jaar garantie op onderdelen, 10 jaar op frame
25 km gemiddelde snelheid
Lichtgewicht: 16kg
Gemaakt van duurzaam staal
Omschrijving
Na onze AMIGO E-Pulse review komt deze elektrische fiets op de tweede plek. De AMIGO elektrische fiets heeft een bereik van 100 km, goede beoordelingen van gebruikers en een prima garante. Omdat deze fiets ook een goede prijs/kwaliteit verhouding heeft komt deze vlak na de nummer en vinden we dit zeker de beste koop. Deze fiets is beschikbaar in het matblauw en matzwart. De AMIGO E-Pulse is een stevige, betrouwbare en vooral ook betaalbare elektrische fiets. Uitgerust met een handige voordrager voor al je spullen, een dichte kettingkast die de ketting tegen regen, vuil en vocht beschermt en uitstekende verlichting en reflectoren. De fiets bevat een universele display. De verlichting werkt niet via de display. De accu is afneembaar en bevestig je eenvoudig op de bagagedrager. Deze is ideaal voor al je dagelijkse ritjes!
...
Beste prijs

3
Flyer Gotour 6

Beste kwaliteit
Flyer Gotour 6
Kwaliteit
8
Actieradius
150 km
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.5/10
Voordelen
Heren en dames model beschikbaar. Frame maat 53 cm.
5 jaar garantie (onder voorwaarden)
Elektrische ondersteuning tot 25 Km per uur, 8 versnellingen
Comfortabel voor lange afstanden
Stille motor
Omschrijving
Na de Flyer Gotour review komt deze elektrische fiets op de derde plek. Voor de consumentenbond komt deze op de nummer 1. Wij vonden deze echter wel prijzig, ondanks de hoge kwaliteit. Als je voor echte kwaliteit wilt gaan, zouden we deze absoluut aanraden. De Gotour6 heft een verende zadelpen en voorvork Verstelbare stuurpen (ook in de hoogte) Stille Bosch Performance line motor. Display met fijne bediening en losneembaar om diefstal e-bike onaantrekkelijker te maken. De 8-versnellingsnaaf wordt vaak gezien als net iets beter en betrouwbaarder dan de variant met 7 versnellingen Duurzame, onderhoudsarme en stille riemaandrijving (i.p.v. ketting). Extra comfort door brede(re) banden, zadelpen- en voorvering.
...
Beste prijs

4
Altec Sapphire

Altec Sapphire
Kwaliteit
9
Actieradius
100 km
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.4/10
Voordelen
Heren en Dames model beschikbaar. Frame van 52 cm.
1 jaar garantie (onder voorwaarden)
Elektrische ondersteuning tot 25 km per uur, 3 versnellingen
Soepele en natuurlijk aanvoelende ondersteuning
Motor die een goede ondersteuning biedt in alle omstandigheden
Omschrijving
Met deze Altec Sapphire review komt deze elektrische fiets op de vierde plek. Kwaliteit is goed vergelijkbaar met de Amigo, maar zonder het lichtgewicht duurzame staal. De fiets is beschikbaar in het donkerblauw. Het frame is zeer stevig en bestaat volledig uit staal. Dit zorgt er wel voor dat het gewicht van de fiets, samen met de accu en voorwielmotor, aan de hoge kant is. Door de 7 Shimano Nexus versnellingen is het ook zonder elektrische trapondersteuning lekker rijden. Door de hogere snelheid van een e-bike zijn goede remmen extra belangrijk. De stuurpen is verstelbaar. Door het Axa Solid Plus slot met het ART keurmerk, is de Altec Sapphire goed te verzekeren tegen diefstal.
...
Beste prijs

5
Fischer Viator ETH 1861

Fisher
Kwaliteit
8
Actieradius
160 km
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8/10
Voordelen
Heren en dames model beschikbaar
10 jaar fabrieksgarantie op frame
10 versnellingen
Goede vering
Omschrijving
Deze mooie e-bike heeft een krachtige middenmotor en een goede accu wat er voor zorgt dat de fiets een bereik van maar liefst 160 km heeft. Door een fijne vering van het zadel blijven ook lange tochten comfortabel. Ook is het mogelijk om het met de display te verbinden via USB en Bluetooth.
...

6
Hitway 14F005 Opvouwbaar

Hitway 14F005 Opvouwbaar
Kwaliteit
9.5
Actieradius
75 km
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8/10
Voordelen
Unisex fiets, framemaat 40 cm
Garantie onduidelijk
25 km gemiddelde snelheid, 5 versnellingen
Vouwfiets
cruise control
Omschrijving
Met deze Hitway 14F005 review komt deze fiets op de zesde plek. Positief is dat dit een handige en zeer betaalbare vouwfiets is, met zeer positieve beoordelingen. Wij vonden op het moment van schrijven alleen de garantievoorwaarden onduidelijk. Er kan eenvoudig geschakeld worden tussen 3 verschillende rijstanden; volledig elektrisch, gedeeltelijk elektrisch of als reguliere fiets. De fiets is uitgerust met een dashboard op het stuur waarop u zowel de kilometerstand van de huidige rit als de totaal afgelegde afstand kan zien.
...
Beste prijs

1
Waarom zou ik een elektrische fiets nemen?

Fietsen is goed voor het klimaat en in de stad vaak de meest efficiënte manier van vervoer. In de stad leg je afstanden tot 5 kilometer op een gewone fiets vaak sneller af dan met de auto. Voor een afstand tussen de 10 en 20 is een elektrische fiets heel geschikt. Bovendien stimuleert fietsen de vetverbranding, spieropbouw en zorgt ervoor dat je beter slaapt. Heel gezond dus!

Het grootste deel van het woon-werkverkeer bevindt zich binnen een straal van 20 kilometer. Dat betekent dat het goed te fietsen is! Tot 5 kilometer raden wij een gewone fiets aan, maar voor afstanden tussen de 5 en 20 kilometer is een elektrische fiets wel zo prettig. En vaak sneller dan de auto! Toch pakken de meeste mensen ook voor korte afstanden nog altijd de (elektrische) auto.

Inmiddels is elektrisch fietsen ook steeds sneller en veiliger, dankzij speciale snelfietsroutes. Op deze routes zijn er geen stoplichten of kruisingen en heb je altijd voorrang.  Zie voor een overzicht van de snelfietsroutes deze pagina van de fietsersbond.

Ongeveer 42% van de Nederlanders denkt dat een elektrische fiets vooral voor ouderen is of voor mensen met een lichamelijke beperking. Onzin! Elektrische fietsen kunnen bijdragen aan een oplossing van het fileprobleem. Gelukkig kan je het uitproberen: vraag eens of je een proefrit kan maken op een elektrische fiets. Na een proefrit zijn veel mensen om: 90% vindt dan dat een elektrische fiets (veel) beter fietst dan zij van te voren dachten.

Is een elektrische fiets gezonder/beter voor het milieu?

Dat hangt van het doel af. Voor de meeste korte afstanden is een gewone (race) fiets meestal beter en gezonder. Je trapt namelijk harder, en dat is goed voor je conditie. Maar als je langere afstanden, 10-20 kilometer moet fietsen, bijvoorbeeld naar je werk, dan is een elektrische fiets handiger. Je rijdt met een constante hoge snelheid, hebt geen problemen met tegenwind en hoeft niet bezweet raken. Wel zo prettig, als je met je werkdag moet beginnen.

Een gewone fiets is beter voor het milieu, maar een e-bike is wel veel beter dan een auto. Zelfs als dat een elektrische is. Als je nu met de auto naar je werk gaat, en de afstand is 10-20 kilometer, is een e-bike een milieuvriendelijkere en gezondere keuze!

2
Kooptips beste elektrische fiets

E-bike kopen: hier moet je op letten | ANWB Fiets

De ANWB geeft hier een goed overzicht van de belangrijkste tips voor de beste elektrische fiets 2020. Als je meer tips wilt, kan je ook dit fragment de Consumentenbond bekijken. Let op: er zit veel overlap tussen de filmpjes!

De belangrijkste tip: probeer de fiets goed uit, voor je hem koopt! De voorwaarden om de fiets terug te sturen, verschillen per winkel. Via bol.com/vilette is er bijvoorbeeld een gratis ophaalservice als je de fiets toch niet wilt, op voorwaarde dat je minder dan een kilometer hebt gefietst en de fiets niet nat/vies is geworden.

3
Subsidie elektrische fiets: maak gebruik van een fietsplan via je werk

Werkgevers kunnen werknemers met het Nationale Fietsplan een ‘fiets van de zaak’ aanbieden, met veel belastingvoordeel. Dan moet je werkgever wel meedoen aan het Fietsplan. Je koopt via je werkgever een fiets met belastingvoordeel en betaalt de fiets met je brutoloon (of vakantiegeld, overuren etc.) aan je werkgever terug. Zo betaal je over een deel van je salaris geen belasting. Korting op je fiets, dus!

Iedereen die op de fiets naar het werk komt, of dat van plan is, kan meedoen. Je werkgever kan wel voorwaarden stellen. Daar kun je hem of haar natuurlijk altijd naar vragen.

Het is sinds 2020 nóg makkelijker gemaakt deze regeling aan te vragen. Zie ook deze pagina van de Rijksoverheid voor meer informatie. 

4
Hoe snel gaat een elektrische fiets?

Gemiddeld haalt een e-bike een snelheid van ongeveer 25 km per uur met de trapondersteuning. Een normale fiets haalt een gemiddelde snelheid van ongeveer 16-17 km per uur. Het voordeel van een elektrische fiets is dat je niet meer bezweet raakt: het voelt alsof je de wind in de rug hebt.

Als je op een normale e-bike sneller gaat dan 25 km per uur, dan stopt de trapondersteuning. Zo ga je niet te hard, en val je niet onder de regels voor een snorfiets. Daarom heb je geen blauw plaatje of rijbewijs nodig.

Fietsen met 45 km per uur: de high speed bike. 

High speed e-bikes gaan een stuk sneller, tot wel 45 km per uur als je zelf mee trapt. Daarom gelden hiervoor andere regels en aanvullende eisen. Om die reden hebben we ze in onze vergelijking niet meegenomen.

Sinds 1 januari 2017 valt de high speed e-bike voor de wet onder de categorie bromfietsen. Dat wil zeggen dat er een kentekenplaat op de fiets zit. Daarnaast zijn een brommerrijbewijs en een verzekering verplicht. Een helm is ook verplicht.

5
Hoe zorg ik dat mijn accu zo lang mogelijk meegaat?

Bij gemiddeld gebruik kan een accu al tussen de 3 en 5 jaar aanmerkelijk in capaciteit afnemen. Hoe minder je de fiets gebruikt, hoe langer je accu meegaat – maar dat geldt ook voor gewone fietsen. Meer gebruik betekent snellere slijtage.

Met deze tips zorg je dat je accu zo lang mogelijk meegaat:

  • Laat je fiets niet meer dan een paar weken staan met een lege accu.
  • Als je de fiets lang (enkele maanden) niet gebruikt, bewaar de accu dan op kamertemperatuur, en ongeveer halfvol.
  • Laad de accu niet buiten op als het vriest. Neem hem mee naar binnen en laad op bij kamertemperatuur.
  • Stal de fiets op een plaats die in de winter niet te koud wordt en in de zomer niet te heet.
  • Pomp de banden regelmatig op en zorg dat de bandenspanning niet te laag wordt. Zo verminder je de weerstand op de weg en gaat je accu langer mee.
  • Kies de juiste versnelling, zodat je met zo min mogelijk energie zo ver mogelijk komt.

Zie voor meer info ook dit overzichtsartikel van de ANWB. En als je accu het minder goed begint te doen, kan je altijd een losse nieuwe accu kopen via bijvoorbeeld de fietsaccuwinkel.

6
Hoe veilig is een elektrische fiets?

De elektrische fiets heeft een iets hoger risico op ongelukken dan een gewone fiets, maar ongeveer hetzelfde als de snor- en bromfiets. Vooral de hogere snelheid en oudere gebruikers van 75+ zorgen voor meer risico’s. Voor de gemiddelde jongeren is er minder risico, omdat zij een goed reactievermogen hebben en een goede fysieke conditie.

7
Hoe groot is de kans dat mijn elektrische fiets wordt gestolen? 

De diefstal van elektrische fietsen neemt sterk toe. Dit komt vooral omdat er meer elektrische fietsen zijn: in verhouding is er niet meer diefstal. Bovendien hebben veel elektrische fietsen een GPS-signaal, waardoor rond de 80% van de gestolen fietsen weer terug wordt gevonden. Dit zijn er aanzienlijk meer dan bij gewone fietsen. In dit artikel in het AD lees je meer over diefstal van elektrische fietsen

Het scheelt veel als je je elektrische fiets op dubbelslot zet. Als je echt bang bent dat jouw fiets gestolen wordt, kies dan een fiets met GPS-signaal. Dan kan je fiets bij diefstal makkelijker worden teruggevonden. 

Meer in deze categorie

Bart Ladrak

Bart Ladrak

Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen!
1 1 stem
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Zijn de ADO A16+ en ADO A120+ in de test meegenomen? Naar mijn idee een betere prijs/prestatie dan de hitway 14f005.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.