Veel wijken in Nederland zijn actief met meer groen in de buurt, zodat het daar fijner leven is. In de Zeeheldenbuurt in Leiden bijvoorbeeld, waarbij Annemarie Koopman betrokken was. ‘Het leukst is als een geveltuintje er het hele jaar mooi uit ziet – van sneeuwklokjes in januari tot asters in november’. In dit artikel vertellen we je meer over de voordelen van meer groen in je leefomgeving en hoe groene gevels en geveltuinen hieraan kunnen bijdragen.
De voordelen van een groene gevel(tuin)
Een volledig groene gevel ziet er niet alleen mooi uit, het heeft ook veel voordelen. Het beschermt je gevel namelijk beter en het zuivert de lucht. Planten filteren namelijk fijnstof en geven zuurstof af. Dat komt de luchtkwaliteit ten goede, wat in de stad geen overbodige luxe is. Groene gevels helpen daarnaast tegen hittestress en zorgen ook voor meer biodiversiteit. Bovendien ziet de wijk er gezelliger uit
Annemarie Koopman die zich in Leiden heeft ingezet voor vergroening van haar buurt legt uit: ‘Onze wijk is erg versteend. Bewoners hebben daarom bij de gemeente aangedrongen op meer groen in de buurt. Het planten van extra bomen was niet mogelijk vanwege de vele kabels en leidingen. De gemeente kwam daarop met het voorstel voor de aanleg van groene gevels en stelde daarvoor een budget beschikbaar. Inmiddels zijn er door de gemeente en ook de woningcorporatie 16 groene gevels aangelegd. Het nadeel van groene gevels is dat de aanleg behoorlijk prijzig kan zijn.
Groene geveltuinen in de Zeeheldenbuurt in Leiden
Niet alleen groene gevels, maar ook eenvoudige geveltuintjes kunnen een bijdrage leveren aan een betere luchtkwaliteit en het voorkomen van hittestress. Daarnaast draagt een geveltuin natuurlijk bij aan de biodiversiteit. De tuinen zijn een perfecte plaats voor insecten, waaronder bijen en wespen. Wie insectensterfte wil voorkomen, doet er goed aan om meer groen aan te leggen. Naast insecten trekken geveltuintjes ook vogels aan. Ze bouwen er bijvoorbeeld een nest of rusten er even.
Annemarie Koopman zorgde met een team van vrijwilligers voor groene geveltuinen in haar wijk in Leiden. De meeste bewoners zijn enthousiast, maar zij liep ook tegen dingen aan. ‘We zien dat veel mensen weinig kennis hebben van planten, daar ligt ook een rol voor de gemeente. Een ander aandachtspunt is de motivatie van bewoners voor onderhoud. Er is veel verloop van bewoners in de huizen in onze wijk. Als er weer nieuwe bewoners komen in een huis met geveltuin is het afwachten of de motivatie er is om te geveltuin te onderhouden.’
‘Naast insecten trekken geveltuintjes ook vogels aan’
De Gemeente Leiden speelt een belangrijke ondersteunende rol via het het project Samen aan de slag. Ze komen langs om een geveltuin aan te leggen en leveren de tuingrond. Een randvoorwaarde voor de aanleg van een geveltuin is of of de stoep bij je huis breed genoeg blijft zodat er rolstoelen en kinderwagens langs kunnen blijven gaan. De gemeente geeft ook advies over de beplanting in de geveltuin. Als je samen met buurtgenoten een geveltuin wilt aanleggen is er zelfs subsidie mogelijk: de planten worden dan (deels) vergoed. Je kunt ook kijken of er in jouw gemeente een dergelijk project is, door gewoon op google even te zoeken op je stadsnaam + groene gevel. In veel gemeenten staat het je vrij om enkele tegels eruit te halen en zelf een geveltuintje aan te leggen. Hierover kun je meer informatie vinden op de site van je gemeente.
Een geveltuin aanleggen: hier moet je op letten
Gemotiveerd om een eigen groene geveltuin aan te leggen? Kijk dan wat de mogelijkheden zijn bij jouw gemeente. We geven je alvast een spoedcursus groene geveltuin aanleggen, want er zijn bepaalde punten waar je op moet letten. Naast het goed blijven onderhouden, natuurlijk, zodat je er het hele jaar door plezier van hebt.