Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
groene geveltuin Pexels matteo badini

Je eigen groene geveltuintje

Veel wijken in Nederland zijn actief met meer groen in de buurt, zodat het daar fijner leven is. In de Zeeheldenbuurt in Leiden bijvoorbeeld, waarbij Annemarie Koopman betrokken was. ‘Het leukst is als een geveltuintje er het hele jaar mooi uit ziet – van sneeuwklokjes in januari tot asters in november’. In dit artikel vertellen we je meer over de voordelen van meer groen in je leefomgeving en hoe groene gevels en geveltuinen hieraan kunnen bijdragen.

groene geveltuin leiden zeeheldenwijk

De voordelen van een groene gevel(tuin)

Een volledig groene gevel ziet er niet alleen mooi uit, het heeft ook veel voordelen. Het beschermt je gevel namelijk beter en het zuivert de lucht. Planten filteren namelijk fijnstof en geven zuurstof af. Dat komt de luchtkwaliteit ten goede, wat in de stad geen overbodige luxe is. Groene gevels helpen daarnaast tegen hittestress en zorgen ook voor meer biodiversiteit. Bovendien ziet de wijk er gezelliger uit

Annemarie Koopman die zich in Leiden heeft ingezet voor vergroening van haar buurt legt uit: ‘Onze wijk is erg versteend. Bewoners hebben daarom bij de gemeente aangedrongen op meer groen in de buurt.  Het planten van extra bomen was niet mogelijk vanwege de vele kabels en leidingen. De gemeente kwam daarop met het voorstel voor de aanleg van  groene gevels en stelde daarvoor een budget beschikbaar. Inmiddels zijn er door de gemeente en ook de woningcorporatie 16 groene gevels aangelegd. Het nadeel van groene gevels is dat de aanleg behoorlijk prijzig kan zijn.

Groene geveltuinen in de Zeeheldenbuurt in Leiden

Niet alleen groene gevels, maar ook eenvoudige geveltuintjes kunnen een bijdrage leveren aan een betere luchtkwaliteit en het voorkomen van hittestress. Daarnaast draagt een geveltuin natuurlijk bij aan de biodiversiteit. De tuinen zijn een perfecte plaats voor insecten, waaronder bijen en wespen. Wie insectensterfte wil voorkomen, doet er goed aan om meer groen aan te leggen. Naast insecten trekken geveltuintjes ook vogels aan. Ze bouwen er bijvoorbeeld een nest of rusten er even.

Annemarie Koopman zorgde met een team van vrijwilligers voor groene geveltuinen in haar wijk in Leiden. De meeste bewoners zijn enthousiast, maar zij liep ook tegen dingen aan. ‘We zien dat veel mensen weinig kennis hebben van planten, daar ligt ook een rol voor de gemeente. Een ander aandachtspunt is de motivatie van bewoners voor onderhoud. Er is veel verloop van bewoners in de huizen in onze wijk. Als er weer nieuwe bewoners komen in een huis met geveltuin is het afwachten of de motivatie er is om te geveltuin te onderhouden.’

‘Naast insecten trekken geveltuintjes ook vogels aan’

De Gemeente Leiden speelt een belangrijke ondersteunende rol via het het project Samen aan de slag. Ze komen langs om een geveltuin aan te leggen en leveren de tuingrond. Een randvoorwaarde voor de aanleg van een geveltuin is of of de stoep bij je huis breed genoeg blijft zodat er rolstoelen en kinderwagens langs kunnen blijven gaan. De gemeente geeft ook advies over de beplanting in de geveltuin. Als je samen met buurtgenoten een geveltuin wilt aanleggen is er zelfs subsidie mogelijk: de planten worden dan (deels) vergoed. Je kunt ook kijken of er in jouw gemeente een dergelijk project is, door gewoon op google even te zoeken op je stadsnaam + groene gevel. In veel gemeenten staat het je vrij om enkele tegels eruit te halen en zelf een geveltuintje aan te leggen. Hierover kun je meer informatie vinden op de site van je gemeente.

groene geveltuin leiden zeeheldenwijk

Een geveltuin aanleggen: hier moet je op letten

Gemotiveerd om een eigen groene geveltuin aan te leggen? Kijk dan wat de mogelijkheden zijn bij jouw gemeente. We geven je alvast een spoedcursus groene geveltuin aanleggen, want er zijn bepaalde punten waar je op moet letten. Naast het goed blijven onderhouden, natuurlijk, zodat je er het hele jaar door plezier van hebt.

1
Hoeveel ruimte is er bij de voorgevel? Als je in een smalle straat woont, kunnen er meestal minder stoeptegels of klinkers worden verwijderd, omdat de straat toegankelijk moet blijven. Check bij je gemeente de regels voor geveltuinen. In een smalle straat mag een geveltuin helaas niet altijd.
2
Let op de zonstand. Staat de voorkant van je huis de hele dag vol in de zon of heb je meer schaduw? Hou daar rekening mee, want hierop kun je je beplanting aanpassen. Wel zo slim, want sommige planten bloeien mooier in de volle zon en anderen hebben juist wat meer schaduw nodig om tot bloei te komen. Bij gevels die meer dan vijf uur zon per dag hebben kun je het beste kiezen voor stokrozen, struikmalva of salie. (Half)schaduw? Dan zijn planten als kamperfoelie, anemoon en zenegroen een goed idee.
3
Dieren aantrekken. Als je bijvoorbeeld echt iets voor de bijen wilt doen vanwege de bijensterfte, dan kun je je geveltuin ook hierop aanpassen. Bijen komen graag af op lavendel, de ooievaarsbek en herfstasters. Als je meer roodborstjes en mussen in je geveltuin wilt, kun je het beste door klimop of hulst kiezen. Zorg ervoor dat de planten die je biologisch zijn geteeld en kies deels voor inheemse beplanting. Op de site van Velt.nu, de Bijenstichting, Vlinderstichting en Vogelbescherming Nederland tref je handige lijstjes.
4
Werk de hoogte in. Een goede geveltuin heeft lagere en hogere planten. Wie weinig ruimte heeft qua tegels kan het beste voor een klimplant kiezen. Heb je meer ruimte? Dan kun je in verschillende lagen werken. Denk aan bloembollen in de grond en grotere planten zoals een klimop die tegen de gevel aan kan groeien daarachter. Voordat je begint met planten is het slim om een beetje een geveltuinplan te hebben. Zoek ook altijd op hoe groot de planten die je gebruikt kunnen worden zodat de verschillende niveaus in je tuin niet van korte duur zijn.
5
Kies deels voor planten die ook in de winter groen zijn. Denk daarbij aan leliegras, dat in de zomer paars bloeit of de choisya ternata die wit bloeit in de zomer en groen blijft in de winter. Ook de klimop is een perfecte plant voor de geveltuin omdat de plant altijd groen blijft.
groene geveltuin

10 x Hedera Hibernica 90cm (Klimop)

groene gevels, groene geveltuin

Sluis Garden - Stokroos Double Chater's Mix

lavendel, groene geveltuin

Plant in a Box - Lavendel struikjes

groene geveltuin

Duurzame tips voor een groene gevel onderhouden

1
Combineer je groene geveltuin met een regenton als je die mogelijkheid hebt. Dat bespaart water, want je kunt je planten met regenwater water geven.
2
Snoei pas in het voorjaar. Je hoeft je geveltuin niet helemaal winterklaar te maken, dat werkt juist averechts voor de biodiversiteit. Zorg voor een laagje herfstbladeren op de bodem voor egels en andere insecten.
3
Voeg ongeveer twee keer per jaar een beetje compost toe aan de tuin. Kies hierbij voor biologische compost of wormencompost. Je kunt ook je eigen compost maken.
4
Bescherm de aarde tegen uitdrogen en gebruik mulch om het te bedekken. Hierdoor hoef je minder water te geven, maar blijft de bodem wel lekker vochtig voor insecten. Goed voor de wormen!
Paula Heeger

Paula Heeger

Paula Heeger (27) is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt en tiktokt ze over boeken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.