Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Regenwater

Hergebruik regenwater

Waterbesparing kan op vele manieren bijvoorbeeld door spoelonderbrekers, een waterbesparende douchekop of door een zuinige wasmachine. Waar veel mensen niet direct aan denken is het opvangen en hergebruik van regenwater, hagel en sneeuw. Ook wel hemelwater genoemd.

We zouden bijna vergeten dat het water dat uit de kraan komt, ooit uit de lucht is komen vallen. Normaal gesproken, wordt het hemelwater dat op het dak valt via de regenpijpen naar het riool afgevoerd en daarna naar een waterzuiveringsinstallatie of het wordt geloosd op oppervlaktewater. Dit is zonde, gezien het hergebruik van het regenwater (ook wel regenwaterrecuperatie genoemd) zowel milieuvriendelijk als waterkosten besparend is.

Regenton subsidie

Toepassingen van hergebruik regenwater 

Binnenshuis kunt u hemelwater hergebruiken voor het schoon maken, doorspoelen van het toilet of voor in de wasmachine. Buitenshuis voor het wassen van de auto en voor het besproeien van de tuin.

Voordelen hergebruik regenwater 

Behalve dat het hemelwater gratis en milieuvriendelijk is, heeft het ook andere voordelen. Namelijk, het hemelwater is van nature zacht en schoon omdat het geen kalk bevat. Planten doen het beter op kalkloos regenwater en er komen geen kalk strepen op de ramen of op de auto bij het wassen. Daarnaast bespaart u op uw wasmiddelgebruik omdat hemelwater veel zachter is dan drinkwater en uw wasmachine gaat langer mee gezien er geen kalkaanslag ontstaat. Gemiddeld kan er 20%-50% wasmiddel bespaard worden. Dit komt overheen met gemiddeld 28 euro per jaar. Door regenwater op te vangen en hergebruiken, wordt het rioleringsstelsel minder belast omdat het regenwater niet rechtstreeks naar het riool wordt afgevoerd waardoor het zuiveringsproces van het afval water beter wordt en er minder kans is op overstromingen.

Regenwater opvangen

Het opvangen van regenwater kan zowel bovengronds als ondergronds. In beide gevallen in het belangrijk om regenpijp af te koppelen van het riool. Hoe je dit doet lees je in regenwater afkoppelen.

Regenton

Bovengronds kan het regenwater opgevangen worden met behulp van de oude vertrouwde regenton. Het plaatsen van een regenton is de meest logische, goedkope en laagdrempelige als men hemelwater wil benutten. De kosten van regentonnen beginnen bij enkele tientjes voor een bescheiden formaat kunststof ton en via grotere tonnen en wijnvaten houdt het op bij de Regenzuil. Een van de grootste regenton-varianten. Regentonnen worden over het algemeen gebruikt voor het water geven van tuinbeplanting, maar ook de planten binnen zijn er erg blij mee. Bekijk hier een overzicht met welke regentonnen er te koop zijn. Of kijk hier op bol.com voor de top 10 beste regentonnen. 

Hemelwatersysteem

Wil je nog meer uit regenwater halen dan zijn er hemelwatersystemen waarbij zowel de toiletten, de wasmachine en de buitenkraan structureel van hemelwater kunnen worden voorzien. Het water wordt opgevangen via een regenpijp in een ondergrondse regenwatertank of in een waterzak, gefilterd, opgeslagen en wanneer nodig gepompt naar de gebruikspunten. Behalve ondergronds in de kruipruimte, een regenwatertank kan ook bovengronds op zolder of in kelder geplaatst worden.

In theorie kan je met een hemelwatersysteem op jaarbasis tot 50% van het totale waterverbruik bespaard worden. Om een dergelijk systeem te ontwerpen dient er een waterbalans te worden gemaakt. Een berekening die aangeeft hoeveel regenwater een huishouden dagelijks nodig heeft. De vraag (hoeveelheid drink water dat vervangen kan worden met regenwater) moet kleiner zijn dan het aanbod (hoeveelheid regen/hemelwater per jaar) want andersom heeft het geen zin en wordt er structureel met drinkwater bijgevuld.

Afhankelijk van omgevingsomstandigheden: dak(terras), bladafval, soort dakbedekking is filtering van het water meer of minder noodzakelijk. Een pomp brengt het water meestal via leidingen naar de toiletten, wasmachine etc. Hieronder een afbeelding van heen regen/hemelwatersysteem zoals die nu ongeveer 25 jaar verkrijgbaar zijn in ons land.

Hemelwatersysteem

Kosten hemelwatersysteem

Kosten van een regenwatersysteem beginnen gemiddeld vanaf 3000 euro. Bij een jaarlijkse gebruik van 35,8 m3 regenwater kan er 44,45 euro per jaar bespaard worden. Kostentechnisch is een hemelwatersysteem eigenlijk niet interessant omdat ons drinkwater erg goedkoop is. Vanuit milieu opzicht ook discutabel omdat het in Nederland niet veel energie en grondstoffen kost om drinkwater te maken. Indien er grondig gerenoveerd wordt of bij nieuwbouw is het een overweging om, bij voorkeur voor meerdere woningen gezamenlijk, hemelwaterbenutting toe te passen.

Subsidie regenwater

Slim gebruik van het hemelwater begint met het afkoppelen van hemelwater van het riool. Veel gemeenten stimuleren het afkoppelen van het regenwater door hier een subsidie voor te geven. Hoogte van de subsidie is afhankelijk van het aantal vierkante meter dat is afgekoppeld. Wil je meer weten over deze subsidie en ben je benieuwd of jouw gemeenten het afkoppelen van regenwater stimuleert? Ga dan naar: Subsidie regenwater.

Meer in deze categorie

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Goedemiddag,

Wij moeten een profielwerkstuk een kraampje gebruiken om een presentatie te geven over ons profielwerkstuk. We hebben als onderwerp dat we regenwater willen gebruiken voor het toilet. Zou het mogelijk zijn om een demonstratie model te gebruiken van u om een beeld te geven? Wij vinden het namelijk erg leuk en interessant.

Wij horen graag snel van u.

Met vriendelijke groet,
Examenkandidaten

Goedenavond,

Het klinkt erg mooi zo een regenwatersysteem. Ik zou er graag dan ook meer van willen weten wat de kosten er van zijn omdat te instaleren in een nog te bouwen huis? Daarbij zou ik het ook erg fijn vinden om te weten welke partijen dat instaleren in Heiloo en om streken.

Ik hoop hier een mooi en positief bericht snel van te mogen ontvangen.

Vriendelijke groet,

Fam R.P.van der Veer

kijk gerust op https://www.regenwater.nl daar staan een aantal verschillende systemen, daarvan maken we graag een offerte

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.