Bladluis bestrijden op planten

Geplaatst op 31 mei 2011 in Lifestyle

We hebben de planten weer vrolijk voor het raam staan en de tuin bloeit weer op. De zomer komt eraan en de natuur ontluikt. We brengen menig verloren uurtje door in onze eigen tuin en genieten van alles wat groeit en bloeit en groen is. Maar sommige planten groeien en bloeien minder hard dan andere. Als we goed kijken zien we honderden minuscule beestjes verspreid over de plant zitten. Wat gebeurt hier? De bladluis heeft zich in je tuin genesteld en de aanval op je groene tuin geopend. Hoe kun je ze tegengaan zonder chemische middelen in te zetten?

Wat is een bladluis?

De bladluis is een plantenetende insect. Hij voedt zich met de cellen van een plant en is meestal groen van kleur, maar er zijn ook witte, zwarte, gele, rode en paarse soorten. Ze zijn erg klein, meestal niet groter dan een halve millimeter. Bladluizen zoeken het groeipunt van een plant op, zoals de top van een jonge stengel. De ideale plek is die plek op de plant waar nieuw en groeiend blad ontstaat en dan is de voorkeur om plaats te nemen aan de onderkant van een blad. Ook bij bloemknoppen is veel voedsel te vinden voor de bladluis. Hij zuigt de voedingsstoffen en sappen van groene planten als het ware naar binnen. Bij iedere beet in de plant drukt de bladluis speeksel in de cel van de plant. Daarmee infecteert hij de plant met virussen en verzwakt zo de plant.

De uitscheiding van de luis noemen we honingdauw. Dit is een zoete nectar-achtige vloeistof die voor andere insecten weer als voedsel dient. Bladluizen planten zich razendsnel voort en baren soms levende jongen, zonder een eistadium (vooral in de zomer) en soms worden eitjes gelegd. Er is bovendien geen interactie tussen vrouwtjes en mannetjes nodig om te kunnen voortplanten. In een jaar tijd kunnen er 15 generaties luizen in je tuin hebben gewoond! In het voorjaar worden er ook luizen geboren met vleugels. Zij reizen met de wind van plant tot plant en zoeken de smakelijkste planten uit.

Schade door bladluis aan planten

De virusoverdracht die veroorzaakt wordt door de bladluis geeft de meeste schade aan planten. Maar door de afname van bouwstoffen kan een plant ook geel worden, minder goed groeien en zelfs uitdrogen en afsterven. Erg jammer van je mooie groene tuin. Daarbij is de honingdauw die de bladluis afscheidt zoet doordat niet alle suikerstoffen gebruikt worden door de bladluis zelf. De honingdauw is hierdoor een ideale voedingsbodem voor schimmels. Deze schimmels zijn meestal zwart en de combinatie van de bladluis en de schimmel wordt daarom roetdauw genoemd. Honingdauw is voor mieren, wespen en bijen een bron van voeding en soms beschermen mieren bladluizen actief om hun eigen voedingsbron te beschermen. Bladluizen komen meestal in enorme aantallen tegelijk voor en kunnen overstappen van de ene plant naar de andere. Ineens is er een invasie die je planten te lijf gaat.

Bladluis aanpakken met natuurlijke vijanden

Er zijn een aantal natuurlijke vijanden van de bladluis die helpen om ze te verdrijven en uit te roeien. De belangrijkste daarvan is het lieveheersbeestje die onder andere leeft van deze kleine diertjes. De larve van een lieveheersbeestje eet gemiddeld 600 bladluizen. Een volwassen lieveheersbeestje eet ongeveer 100 bladluizen per dag. Dat helpt enorm! Maar mieren verzetten zich tegen het lieveheersbeestje en zullen de honingdauw en dus de bladluis beschermen. Er woedt een minuscuul gevecht in je eigen tuin! Je kunt lieveheersbeestjes naar je tuin lokken met speciale huisjes die verkrijgbaar zijn bij de tuinwinkels. Daarmee help je bladluis heel efficiënt tegen te gaan op een super biologische manier. Door het de natuur op haar eigen manier te laten regelen. Je kunt ook een doosje larven van lieveheersbeestjes bestellen bij de betere tuinwinkels. Deze laat je in je tuin los en je hebt je eigen biologische duurzame bestrijdingsleger!

Naast lieveheersbeestjes zijn sluipwespen en hun larven de natuurlijke vijand van de bladluis. Ook zij voeden zich met de luis en kunnen worden ingezet als natuurlijk middel om luis tegen te gaan. Een andere natuurlijke vijand is de oorwurm. Deze eet naast bladluizen bovendien ook mijten, larven en eieren van insecten, kleine rupsjes en andere parasieten. Ook eten ze plantaardig voedsel zoals algen. Let op… houdt oorwurmen weg van vruchten als pruimen e.d., zij zullen die juist aantasten.

Spuiten tegen bladluis met natuurlijke bestrijdingsmiddelen

Voor het bestrijden van bladluizen hoef je helemaal geen gif te gebruiken… de natuurlijke duurzame aanpak is net zo effectief. Er zijn diverse huis- en tuinmiddeltjes waarmee je al je planten kunt inspuiten zonder allerlei chemische ingrediënten. Het bespuiten kun je makkelijk doen met een standaard plantenspuit en kan het best om de dag herhaald worden tot de plaag verdwenen is.

 • Je kunt bladluizen heel eenvoudig met koud water wegspoelen. Zet je planten buiten neer en zet de waterslang erop. Goed doorspoelen en op de bladeren richten. Zet losse planten liefst op de tegels zodat je kunt voorkomen dat de luizen terug op een plant kruipen. De luizen waarderen kou absoluut niet en bij herhaling zullen ze besluiten een andere plek te zoeken.
 • De meest bekende variant om te gebruiken is de plantenspuit gevuld met water en afwasmiddel. Dit werkt een paar dagen en is niet schadelijk voor je planten. Bij herhaling zullen de bladluizen niet meer terugkeren.
 • Je kunt ook een mengsel van water en spiritus nemen. Spuit de planten in met een mengsel van half water en half spiritus en de bladluis zal snel zijn verdwenen. Een beproeft recept is 20 ml groene zeep, 20 ml spiritus met een liter water mengen.
 • Een aftreksel van tabak in water is ook een goed middel. Kook een handje tabak in water en sproei het mengsel over je planten. Dit stinkt, maar is wel effectief.
 • Ook effectief is een aftreksel van uien. Leg enkele uien een dag in water en spuit dit over de planten. Dit werkt niet alleen voor de bladluis, maar voor bijna alle insecten die zich voeden aan planten.

Overige tips voor natuurlijke bladluizen bestrijding

 • Leg bananenschillen op de aarde rondom de aangetaste planten. De zoetige geur trekt de luizen aan en ze gaan er in zitten. Gooi de schillen om de dag weg en plaats nieuwe. Zo verwijder je langzaam alle bladluizen. Let wel, het voortplanten van de luizen gaat zo snel dat de kans groot is dat dit middel niet toereikend is of dat je heel veel bananen moet eten.
 • Je kunt de luizen naar één plant lokken om de andere planten te ontzien. De Oost-Indische Kers is bijvoorbeeld zeer geliefd. Ook dit zal niet toereikend zijn om je tuin volledig te ontzien, dus houdt in de gaten hoe het met de omringende planten gaat.
 • Afrikaantjes trekken op hun beurt juist weer insecten aan die bladluis bestrijden.
 • Insecten hebben een hekel aan sterk geurende kruiden. Zo ook de bladluis. Geuren van lavendel, bonenkruid, dille, salie, hysop, uien en knoflook weren bladluis. Plaats deze kruiden als plant in de tuin of strooi de kruiden tussen de planten. Een bolletje knoflook in de aarde doet ook wonderen.
 • Zorg ervoor dat mieren niet te veel kans krijgen om de bladluis te beschermen. Zie hiervoor het artikel Mieren natuurlijk bestrijden
 • Een kamerplant kun je helemaal kopje onder doen in bad. Een bad met koud water beschadigd de plant niet, maar doodt de luizen wel.
 • Je kunt de bladeren van je kamerplant met de hand  ‘afstoffen’ en de luizen in een bak water schuiven. Gebruik handschoenen bij dit klusje.

Meer natuurlijke ongedierte bestrijding van o.a muggen, mieren, huisstofmijt en zilvervisjes

Reacties (52)
03/07/11 • 18:03

Lieveheersbeestjes larven van het inheemse tweestippige lieveheersbeestje zijn o.a. te verkrijgen bij http://www.waterwezens.nl
Al uw planten luisvrij!

EkoLicious
11/07/12 • 13:00

Flink wat brandnetels plukken tijdens je boswandeling.
Thuis pan met water op het vuur. Als het water kookt brandnetels in de pan, vuur uit.
Brandnetels laten trekken tot het water is afgekoeld.
Brandnetelwater in een plantenspuit en over de plant sproeien.

Yvon
13/11/12 • 16:10

Idd brandnetels. Mijn opa (een boer/tuinder) maakte zon vieze brij ervan en liet het een dag zeker staan in klein beetje water. Dan over de bladluis en ze schijnen te verdwijnen. Geen chemische middelen.

erwin
29/12/12 • 09:33

ik lees dat de geur van salie luizen weren…
hoe kan ’t dan dat m’n hele salie plant vol met
luizen zit? het is een witte salie en ruikt erg
sterk..zouden mijn luizen verkouden zijn misschien
en daardoor niets ruiken?

ton
10/03/13 • 20:33

ik heb het zelfe witte salie maar ook luis we in
gelukig is het er maar 1 stuks van de 5
maar ik vind het idd wel vreemd

Barbara
04/06/13 • 11:27

Ik heb normale salie in de tuin staan en deze zit helemaal vol met groene bladluis, blijkbaar trekt de salie ze juist erg aan. Dus die tip klopt niet. Voor de meeste planten gebruik ik altijd een mengsel van water/spiritus en groene zeep. Maar op de salie kan dat niet, vooral niet als je deze voor consumptie gebruikt.

Adriaan
10/11/13 • 17:17

Grondwater uit zelf geslagen put niet te drinken grondsmaak maar in combinatie met hoge druk plantenspuit 2 liter al jaren een succes bij de klim rozen tegen de luis.

Frank Vroon
15/05/14 • 07:36

Heb ik eindelijk pruimen in mijn boom, wonen er miljoenen luizen bij in, van die groene. Nieuwe bladeren krijgen al steeds meer zwarte spikkels. Heb al drie keer gesproeid met lauw water, driehoekzeep en spiritus, maar de kleine groene donders lopen gewoon door. Lieveheersbeestjes zitten er ook zat in de boom en ik heb al enkele malen mussen de onderkant van bladeren leeg zien eten. Toch houden de luizen vol. Wat nu? Ik haat gifstoffen in mijn tuin.
Begrijp ik goed dat het helpt als ik er kamille planten onder zet?

Remco
16/05/14 • 18:53

Op houtwal.be lees ik knoflook onder pruimenboom tegen zwarte bladluizen.
En bonenkruid tegen zwarte bonenluis.

rose
21/05/14 • 10:10

Uit tabak komt nicotine dat is een zwaar chemisch gif dat voor particulieren niet te koop is. Erg schadelijk voor de natuur kinderen,huisdieren en uiteraard ook volwassenen

louisa
21/05/14 • 16:26

Ik heb met mijn pruimenboom een Marokkaanse munt knoflook geprobeerd en het werkte erg goed, koud water over je plant gooien is ook erg effectief, maar soms zijn er toch net een paar eitjes niet mee gespoeld en die komen dan uit, en dan heb je weer bladluis…

jos
21/10/14 • 16:43

water ,spiritus en groene zeep helpt wel maar je moet er op rekenen op meerdere behandelingen, 4 a 5 keer?

monique
29/04/15 • 08:50

hoi, ik heb veel planten in huis en er zitten in een paar planten kleine zwarte spinnetjes…!!! Hoe krijg ik ze weg? Het is geen bladluis ofzo, echte spinnetjes… alvast bedankt…

Tim
30/04/15 • 12:28

@Monique, waarom zou je in hemelsnaam van spinnen af willen komen? Die zijn juist hartstikke nuttig. En helpen je oa ook bladluis bestrijden wanneer de andere vijanden van bladluis nog niet actief zijn.

Dennis
04/05/15 • 20:13

Ik lees als titel bladluis bestrijden zonder gif en dan wordt tabak als tip gegeven (wat een potent zenuwgif is voor met name insecten, maar ook mensen). Sinds 2009 mag het niet meer in de EU als pesticide gebruikt worden als ik mij niet vergis.

Ik heb alleen een enorm lange klimopstruik van ruim 20 meter lang naast de tuin lopen van de buren. Deze zat vol spint, bladluis, rupsen, vliegjes die me tomaatplanten aanvraten en nog wat van die nare insecten die je planten teisteren. Ruim de helft van de bladeren waren aangetast en het gaat om een nogal brede struik. Had het eerst met wat andere middelen geprobeerd maar dat hielp niet goed genoeg. De juiste mix van zware shag, groene zeep, spiritus en water en je ziet alles dood neervallen al bijna voor het de bladeren raakt. Ik rook me shaggies normaal gesproken maar voor de helft tot driekwart en had nog een vol bierflesje staan die ik als asbak gebruik in de achtertuin, hier zat zeker voor 50gr aan zware van nelle in met een vleugje THC (ook niet goed voor insecten). Ik zal verder mijn receptuur maar niet verklappen, dat zou onverantwoord zijn lol. Voor bladluis heb je niet zoiets potents nodig en ik zou een extract van nicotine ook afraden, bovendien moet je zoiets alleen doen op sierplanten en kunnen tomaten er zelfs tabakmozaiekvirus van oplopen (mits je een extract uit tabak trekt).

Erik
28/05/15 • 13:35

Ik heb ook groene luizen in mijn 2 pruimenbomen en wil dat bestrijden. In winkels en op websites prijst iedereen zijn waar aan als milieuvriendelijk, absoluut niet schadelijk voor natuur en bijen enz. (bijvoorbeel de Ecostyle producten). Maar als een slager zijn eigen vlees keurt is het maar afwachten of de uitslag daarvan klopt. Wie weet een middel waarmee ik 100% gegarandeerd de luizen kan doodspuiten maar dat niet schadelijk is voor de pruimen, de bodem, de bijen en uiteindelijk voor mezelf en de mensen aan wie ik de pruimen uit ga delen? Hierboven gaan veel tips over planten maar twee fikse pruimenbomen is toch een ander verhaal. Die knoflooktip met Marokkaanse munt bijvoorbeeld, welke verhouding? In water doen en dan spuiten?

Dimitri
05/06/15 • 17:19

Ik heb ook een pruimenboom met witte en groene luizen. Gisteren al met de tuinslang de hele boom besproeid, maar lees vaak de oplossing met afwasmiddel. Nu heb ik nog een hogedrukspuit met bassin, en vraag me af of je daar afwasmiddel in mag doen? Zo kan ik de hele boom besproeien

Matina
15/06/15 • 14:13

Ik heb al geruime tijd bladluizen in mijn planten op de vensterbank en elke keer gooi ik (heel zonde) de planten maar weg, omdat ze helemaal doodgaan door de virussen die de bladluizen injecteren, vervolgens maak ik mijn bloempotten schoon met heet water en afwasmiddel en neem ik mijn vensterbank af met een sopje Toch blijven de luizen op wonderbaarlijke wijze terugkomen, terwijl ik gewoon alles weggegooid en schoongemaakt heb. Snapt iemand waarom? Kan het zijn dat er hier en daar toch een eitje is blijven liggen en dat hij pas na twee weken uitkomt? Ik heb namelijk de laatste keer bijna 2 weken gewacht voordat ik nieuwe planten kocht en nu zitter er alweer bladluizen in…..

met vriendelijke groet,
Matina

mignon
28/06/15 • 10:20

Ik heb een volkstuin en mijn kersenboom stokbonen en bieten zitten vol met zwarte luizen. Ik wil ze graag nog wel kunnen eten zonder dat ik vergiftigd word welk middel kan ik dan het beste gebruiken?!

jacq
28/06/15 • 14:42

ik heb een enorme eik vd buren , zo goed als in mijn tuin,
mijn auto moet eronder staan, elke dag een plakauto en er staan veel planten onder die nu zwart worden ,
een plantenspuit gaat hem niet worden.. boom is 15 meter hoog
help!!

raymond
18/07/15 • 14:38

nou dat van sali is inderdaad niet waar want zowel mijn peper plant als mijn sali plant zit helemaal vol met luis ik ben nu bezig met ijskoud water te besproeien dat schijnt ook te helpen dus dat ben ik nu aan het proberen want dat spiritus en water werkt ook niet die hebben merendeels mijn planten gedood

iwein
29/10/15 • 10:41

Pakje sjag uitkoken werkt fantastisch, maar nicotine is inderdaad een verboden gif (met goede reden). https://www.law.cornell.edu/cfr/text/7/205.602

03/04/16 • 17:25

[…] De bladluizen drinken het sap van planten. Mieren drinken weer het sap dat luizen uitscheiden. Op deze site zie je een marco foto van een mier die een luis ‘melkt’. De mier neemt de honingdauw, […]

angelique
14/05/16 • 11:58

Ik heb een tuin en huis vol bladluizen ik loop ze van de tuin binnen ik houd de deur gesloten zomers het is echt hartnekkig sproei met water spiritus en groenezeep en spuit met afwas middel de straat af maar het wil maar niet helpen wat kan ik eraan doen boilogische gif helpt ook niet

jels
27/05/16 • 15:27

Ik dacht altijd dat tocht (door een kier in de schutting of net naast een muurtje) of juist windstille hoeken veel kans op luizen geven. Ik heb de neiging om mijn planten te verplaatsen naar plekken waar het flink kan waaien en waar planten los staan van elkaar. Is dit een fabel of klopt het wel? Ik lees er hier niks over.

wil
05/06/16 • 13:59

Tegen bladluis helpt oorwurm. Deze vreet ’s nachts over de hele boom alle luis weg (ook bloedluis e.a.). Oorwurm komt in de boom door bloempotten omgekeerd in de boom te hangen met touwtje door het bodemgat en daar een bosje stro in de pot te knopen(als een soort stro-klepeltje).Knoop het andere eind van touw aan de tak. De oorwurm gaat dit nestje bewonen en binnen 2 weken is alle luis weg. Niet vergeten de stro bosjes na zo’n 6-8 weken eens lekker te verversen (als beloning voor die bezige oorwurmen 😉

Katja
05/06/16 • 15:28

Kijk hier heb ik tenminste wat aan, dank!-

09/06/16 • 11:50

Er zijn ook aanbieders die een hoop van de kruiden en specerijen tegen bladluis in een potje hebben gestopt. Bijvoorbeeld Pireco. Ik heb dat spul getest op de bladluizen in mijn tuin en kwam tot de conclusie dat het helpt om de luis te verwijderen, maar dat ze niet allemaal weg zijn. Verder stinkt het enorm, maar helpt het dus wel, zonder gif, bladluis te bestrijden. Hier de link: http://www.eigenwijsblij.nl/huis-tuin/bladluis-bestrijden-pirecos-natuurlijk-kruidenmengsel-werkt

Daphne
22/06/16 • 18:16

Laatst was er een programma op TV over biologische katoenteelt. De boeren gebruiken een middel die zijn zelf kunnen verbouwen. Ui, knoflook, gember en ik heb er nog een deel groene zeep aan toegevoegd. Dit in de blender. Hier doe je water bij en zeef je boven bak of maatbeker met schenktuit. Dit in een plantenspuit. De eerste tijd om de dag. Daarna naar eigen inzicht. Drap heb ik bewaard voor een volgende keer.

26/06/16 • 15:40

ᗰIᔕᔕᑕᕼIEᑎ ᐯIᑎᗪ ᒍE ᕼET ᕼIEᖇ

Nikki
04/07/16 • 16:38

Hoi, ik heb onwijs veel zwarte bladluis in mijn wormenbak, op de oost-Indische kers.
Ik zou ze graag bespuiten maar wil niet dat mijn wormen dood gaan
Iemand tips? Ik hoof het graag!

Paulette
04/08/16 • 14:14

Hallo,

Ik had een binnenplant met bladluis. Nu heb ik een mengseltje van dreft en water er op gespoten, echter zijn de cellen van het blad kapot gegaan. Nu zijn de bladluizen weg, maar de plant laat zijn bloemen en blad vallen.

Hij liet al af en toe bloemen vallen voordat ik had gespoten. Ligt het dus aan de bladluis dat de plant dood gaat of aan de dreft.

24/08/16 • 11:08

Na wat extra onderzoek kwam ik er achter dat het gaat om de combinatie tussen voeding voor lieveheersbeestjes en een goede schuilplaats. Als je beide regelt in je tuin, krijg je vanzelf lieveheersbeestjes en die eten zo’n 100 bladluizen per dag. Hier uitleg: http://www.eigenwijsblij.nl/huis-tuin/bladluis-bestrijden-lieveheersbeestjes-lokken

Patty
17/10/16 • 10:51

Spiritus? Niet echt milieuvriendelijk… De rest ziet er inderdaad uit als een goede (milieuvriendelijke) oplossing.

Anoniem
30/10/16 • 13:46

Decis! Van bayer garden.
5ml op 5 liter water en je kunt een hele schutting in 1 klap luisvrij krijgen.
Direct dodend, topspul!

Johan
15/04/17 • 12:30

Ik heb mijn rozen bespoten met water en afwasmiddel. De luizen zijn dood, mijn rozen en de daaronder staande violen ook. Geen goed advies.

Peter
27/05/17 • 20:23

Mijn essdoorn heeft dopluis, alles geprobeerd, bestijdingmiddel van eccostyle gebruik weinig of geen rusotaat , spirurus met groene zeep gebruikt , maar ook dit geef geen voldoende rusltaat , gaat de plant nu dood ??

Ralph
28/05/17 • 11:48

Pas op met de groene zeep en de spiritus. Het tast planten aan. Spuit daarom niet te veel. Werkt wel

Sandra
01/06/17 • 18:12

Mijn man had een tip voor uien een nacht weken in water gelezen en dan over planten spuiten.
Hij had geen geduld en deed ui in een blender.
Het sap mengen met water en heeft het over de bladluizen op mijn rozen gespoten.
Nu al week geen luizen.

Kiebie
02/06/17 • 08:03

Ik gebruik zwarte thee, water koken, paar zakjes thee nachtje in laten trekken. Volgende dag de afgekoelde thee in een plantenspuit gieten en spuiten maar. Bladluizen weg, planten onbeschadigd!

03/06/17 • 12:47

Mijn tuin zit vol mieren en zwarte bladluis. Mijn planten ook. Hoe krijg ik de beestjes uit mijn tuin? Mijn planten worden allemaal aangetast.

Betsy
07/06/17 • 13:51

Weer enorm veel bladluis, en ook dit jaar weer Lieveheersbeestjeslarves gekocht bij Rood met Zwarte Stippen. Ze zijn meteen aan ’t eten geslagen. Werkt prima. De LHB-larves komen ook op Vrouwenmantel af, dus daar verzamel ik de larves ook af en toe en zet ze op de planten met bladluis. Alleen al die mierennesten maken het de LHB-larves moeilijk. Daar moet helaas nog iets milieuvriendelijks op gevonden worden…

11/06/17 • 20:57

Bladluis effectief bestrijden doe je met larven van lieveheersbeestjes. Je kunt ze aankopen op http://www.biogroei.be

Wong
16/06/17 • 10:39

Uien en knoflook geven geen resultaat.naar 2 dagen nog meer luizen in de planten

Arthur
01/12/17 • 15:08

knoflook en uien werken niet.
Had begin van het jaar zwarte luis in de kersenbomen, gingen bijna dood zoveel luis dat erin zat! Eronder stond bieslook, prei en bosui.
Later zijn die luizen naar beneden gegaan, de bieslook, prei en bosui hebben ze letterlijk leeg gezogen!
Toen dat op was gingen ze een paar meter wandelen en ondertussen zijn ze de uien en knoflook leeg aan het zuigen.
Andere planten hebben geen last van de zwarte luizen (wel andere luizen overigens, en had genoeg oorwurmen en lieveheersbeestjes).

20/06/18 • 11:21

Bladluis in de tuin, wij hebben de biologische oplossing. Bestrijding van bladluis door middel van lieveheersbeestjes larven. Als larve is het het meest vraatzuchtig. Het kan er dan tot 150 luizen per dag verslinden. Kijk maar eens op http://www.waterwezens.nl voor de oplossing.

11/07/18 • 18:59

[…] bron: Duurzaam thuis […]

Gino
01/05/19 • 12:26

Salie weert bladluis? Mijn salieplant zit er vol mee haha 😉

Yfke
15/05/19 • 19:16

De plant naast onze lavendel planten zit vol met luizen. Houd ze dus ook niet tegen.

Koen
28/05/19 • 14:40

wat vinden we van Pyrethrum dan? Is dit wel eco?

Joke
05/06/19 • 21:57

Ook ik heb veel last van luizen in mijn pruimenboom en kersenboom. Gemerkt dat afwasmiddel funest is voor je planten/ bomen. Gebruik nu water met groene zeep, dit lijkt te werken. Langzamerhand worden de luizen steeds minder. We sproeien de planten om de dag met een mengsel van water met flinke scheut groene zeep. Planten lijken er nu geen schade van te ondervinden. In mijn kersenboom zaten ongelofelijk veel mieren.Ik heb een handvol kruidnagels om de stam (kleine boom) neer gelegd en extra water er over gedaan. Volgende dag waren bijna alle mieren weg. Nu gaat het bestrijden van de luizen ook beter

17/07/19 • 09:35

[…] en dien je daarom te bestrijden. Gebruik daarbij zo natuurvriendelijk mogelijke methodes (bekijk hier een aantal voorbeelden), zodat andere dieren, zoals bijen, geen last aan de luizenbestrijding […]

Plaats hier uw reactie
Bij Duurzaam Thuis kun je alles lezen over duurzame oplossingen in en rondom het huis. Naast het bieden van overzicht proberen we per onderwerp tips te geven om zelf concreet aan de slag te kunnen!
DuurzaamThuis nieuwsbrief
* = verplicht veld