Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Bladluis bestrijden

Bladluis bestrijden op planten

We hebben de planten weer vrolijk voor het raam staan en de tuin bloeit weer op. De zomer komt eraan en de natuur ontluikt. We brengen menig verloren uurtje door in onze eigen tuin en genieten van alles wat groeit en bloeit en groen is. Maar sommige planten groeien en bloeien minder hard dan andere. Als we goed kijken zien we honderden minuscule beestjes verspreid over de plant zitten. Wat gebeurt hier? De bladluis heeft zich in je tuin genesteld en de aanval op je groene tuin geopend. Hoe kun je bladluis bestrijden zonder chemische middelen in te zetten?

1
Wat is een bladluis?

Bladluis bestrijden

De bladluis is een plantenetende insect. Hij voedt zich met de cellen van een plant en is meestal groen van kleur, maar er zijn ook witte, zwarte, gele, rode en paarse soorten. Als je kleine zwarte of groene beestjes op je plant hebt, kan je er vanuit gaan dat het meestal een vorm van bladluizen zijn. Ze zijn erg klein, meestal niet groter dan een halve millimeter.

Bladluizen zoeken het groeipunt van een plant op, zoals de top van een jonge stengel. De ideale plek is die plek op de plant waar nieuw en groeiend blad ontstaat en dan is de voorkeur om plaats te nemen aan de onderkant van een blad.

Ook bij bloemknoppen is veel voedsel te vinden voor de bladluis. Hij zuigt de voedingsstoffen en sappen van groene planten als het ware naar binnen. Bij iedere beet in de plant drukt de bladluis speeksel in de cel van de plant. Daarmee infecteert hij de plant met virussen en verzwakt zo de plant.

De uitscheiding van de luis noemen we honingdauw. Dit is een zoete nectar-achtige vloeistof die voor andere insecten weer als voedsel dient. Bladluizen planten zich razendsnel voort en baren soms levende jongen, zonder een eistadium (vooral in de zomer) en soms worden eitjes gelegd. Er is bovendien geen interactie tussen vrouwtjes en mannetjes nodig om te kunnen voortplanten. In een jaar tijd kunnen er 15 generaties luizen in je tuin hebben gewoond! In het voorjaar worden er ook luizen geboren met vleugels. Zij reizen met de wind van plant tot plant en zoeken de smakelijkste planten uit.

2
Schade door bladluis aan planten

De virusoverdracht die veroorzaakt wordt door de bladluis geeft de meeste schade aan planten. Maar door de afname van bouwstoffen kan een plant ook geel worden, minder goed groeien en zelfs uitdrogen en afsterven. Erg jammer van je mooie groene tuin. Daarbij is de honingdauw die de bladluis afscheidt zoet doordat niet alle suikerstoffen gebruikt worden door de bladluis zelf. De honingdauw is hierdoor een ideale voedingsbodem voor schimmels. Deze schimmels zijn meestal zwart en de combinatie van de bladluis en de schimmel wordt daarom roetdauw genoemd. Honingdauw is voor mieren, wespen en bijen een bron van voeding en soms beschermen mieren bladluizen actief om hun eigen voedingsbron te beschermen. Bladluizen komen meestal in enorme aantallen tegelijk voor en kunnen overstappen van de ene plant naar de andere. Ineens is er een invasie die je planten te lijf gaat.

3
Bladluis bestrijden met natuurlijke vijanden

Lieveheersbeestjes lokken

Er zijn een aantal natuurlijke vijanden van de bladluis die helpen om ze te verdrijven en uit te roeien. De belangrijkste daarvan is het lieveheersbeestje, die onder andere leeft van deze kleine diertjes. De larve van een lieveheersbeestje eet gemiddeld 600 bladluizen.

Een volwassen lieveheersbeestje eet ongeveer 100 bladluizen per dag. Dat helpt enorm met bladluizen bestrijden! Maar mieren verzetten zich tegen het lieveheersbeestje en zullen de honingdauw en dus de bladluis beschermen.

Er woedt een minuscuul gevecht in je eigen tuin! Je kunt lieveheersbeestjes naar je tuin lokken met speciale huisjes die verkrijgbaar zijn bij de tuinwinkels. Daarmee help je bladluis heel efficiënt tegen te gaan op een super biologische manier.

Door het de natuur op haar eigen manier te laten regelen. Je kunt ook een doosje larven van lieveheersbeestjes bestellen bij oa. bol.com. Deze laat je in je tuin los en je hebt je eigen biologische duurzame bestrijdingsleger! Andere alternatieven om lieveheersbeestjes aan te trekken zijn een huisje neer te zetten voor de lieveheersbeestjes, zoals onderstaande Lieveheersbeeststammetje. Of een bloemenmengsel te nemen dat lieveheersbeestjes aantrekt. De zaaitijd van dit mengsel is tussen maart en juni.

Naast lieveheersbeestjes zijn sluipwespen en hun larven de natuurlijke vijand van de bladluis. Ook zij voeden zich met de luis en kunnen worden ingezet als natuurlijk middel om luis tegen te gaan. Een andere natuurlijke vijand is de oorwurm. Deze eet naast bladluizen bovendien ook mijten, larven en eieren van insecten, kleine rupsjes en andere parasieten. Ook eten ze plantaardig voedsel zoals algen. Let op… houdt oorwurmen weg van vruchten als pruimen e.d., zij zullen die juist aantasten.

Als je echt een haard hebt met bladluizen en je wilt natuurlijke vijanden tegen ze inzetten, dan kan je ook voor de gaasvlieg als ‘brandblusser’ gaan. Deze vliegen hebben een slanke bouw, zijn groen van kleur en hebben lange antennes en grote, fijn geaderde vleugels. De poppen zitten in een witte, ronde, harige cocon. Ze kunnen zo’n 100 tot 600 luizen per dag eten. Er zijn geen bijzondere klimatologische omstandigheden vereist. Het materiaal moet in het gewas uitgestrooid worden op de plekken waar je het meeste last hebt, waarna de larven langzaam zullen uitkomen.

Biobestrijding

Aaltjes tegen bladluis & rouwvliegen

Insecten hotel cm

Insecten hotel 30 cm

Larven en lieveheersbeestjes

Biogroei larven van lieveheersbeestjes

4
Bladluis bestrijden met natuurlijke bestrijdingsmiddelen

Bladluis bestrijden plant

Voor bladluizen bestrijden hoef je helemaal geen gif te gebruiken. De natuurlijke duurzame aanpak is net zo effectief. Er zijn diverse huis- en tuinmiddeltjes waarmee je al je planten kunt inspuiten zonder allerlei chemische ingrediënten.

Het bespuiten kun je makkelijk doen met een standaard plantenspuit en kan het best om de dag herhaald worden tot de plaag verdwenen is.

 • Je kunt bladluizen heel eenvoudig met koud water wegspoelen. Zet je planten buiten neer en zet de waterslang erop. Goed doorspoelen en op de bladeren richten. Zet losse planten liefst op de tegels zodat je kunt voorkomen dat de luizen terug op een plant kruipen. De luizen waarderen kou absoluut niet en bij herhaling zullen ze besluiten een andere plek te zoeken.
 • Je kunt ook een mengsel van water en spiritus nemen. Spuit de planten in met een mengsel van half water en half spiritus en de bladluis zal snel zijn verdwenen. Een beproeft recept is 20 ml groene zeep, 20 ml spiritus met een liter water mengen.
 • Een aftreksel van tabak in water is ook een goed middel. Kook een handje tabak in water, zeef het en sproei het mengsel over je planten. Dit stinkt, maar is wel effectief.
 • Ook effectief is een aftreksel van uien. Leg enkele uien een dag in water en spuit dit over de planten. Dit werkt niet alleen voor de bladluis, maar voor bijna alle insecten die zich voeden aan planten.
 • De meest bekende variant voor bladluizen bestrijden is de plantenspuit gevuld met water en afwasmiddel. Let op: Dit kan schadelijk zijn voor de plant als je een niet biologisch afbreekbaar afwasmiddel gebruikt. Probeer afwasmiddel van Seepje of probeer ecologische bio groene zeep aangelengd met water. Bij herhaling zullen de bladluizen niet meer terugkeren. Goed bij rozenstruiken, bloemen en planten voor zowel binnen als buiten te gebruiken.
 • Ook zijn er natuurlijke en milieuvriendelijk middeltjes tegen bladluizen. Onderstaand hebben wij degene die we eruit vinden springen op een rij gezet.
Ecostyle luisvrij bladluizen bestrijdingsmiddel voor sierplanten

ECOstyle LuisVrij Bladluizen Bestrijdingsmiddel voor Sierplanten

Lavendel

Van Hemert - Lavendel (Lavendula angustifolia)

Leaf insects bladinsecten concentraat

Leaf Insects Bladinsecten Concentraat

Overige tips natuurlijk bladluizen bestrijden

 • Leg bananenschillen op de aarde rondom de aangetaste planten. De zoetige geur trekt de luizen aan en ze gaan er in zitten. Gooi de schillen om de dag weg en plaats nieuwe. Zo verwijder je langzaam alle bladluizen. Let wel, het voortplanten van de luizen gaat zo snel dat de kans groot is dat dit middel niet toereikend is of dat je heel veel bananen moet eten.
 • Zorg ervoor dat mieren niet te veel kans krijgen om de bladluis te beschermen. Zie hiervoor het artikel Mieren bestrijden op een natuurlijke manier.
 • Een kamerplant kun je helemaal kopje onder doen in bad. Een bad met koud water beschadigd de plant niet, maar doodt de luizen wel. Om zeker te te zijn kan je de bladluis van je kamerplant met wat extra afwasmiddel verwijderen. 
 • Je kunt de bladeren van je kamerplant met de hand  ‘afstoffen’ en de luizen in een bak water schuiven. Gebruik handschoenen bij dit klusje.
 • Wij adviseren tegen bladluis bestrijden met azijn. Ook bladluizen bestrijden met zout of chloor is niet goed goed voor het milieu. Deze goedjes werken goed tegen de bladluizen, maar zijn ook schadelijk voor andere planten en dieren. 
 • Je kunt de luizen naar één plant lokken om de andere planten te ontzien. De Oost-Indische Kers is bijvoorbeeld zeer geliefd. Ook dit zal niet toereikend zijn om je tuin volledig te ontzien, dus houdt in de gaten hoe het met de omringende planten gaat.
 • Insecten hebben een hekel aan sterk geurende kruiden. Zo ook de bladluis. Geuren van lavendel, bonenkruid, dille, salie, hysop, uien en knoflook weren bladluis. Plaats deze kruiden als plant in de tuin of strooi de kruiden tussen de planten. Een bolletje knoflook in de aarde doet ook wonderen.
 • Afrikaantjes trekken op hun beurt juist weer insecten aan die bladluis bestrijden.

Lees hier meer over o.a natuurlijk slakken bestrijdenmieren bestrijdenzilvervisjes bestrijdenfruitvliegjes vangen en alle andere insecten in huis

Meer in deze categorie

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

71 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Laatst vond ik bladluis op dille. De dille staat in de buurt van salie en rozen. Mogelijk zitten ze per ongeluk op de dille en anders is het weetje over dille in dit artikel ontkracht. ;) De dille was overigens niet aangetast, maar er valt ook weinig te eten met die dunne sprietjes.

Ik zie dat je in de lijst ” natuurlijke bestrijdingsmiddelen” de allesdoder nicotine aanraad. Tabak weken in water…. Daar gaat echt alles dood aan, zelfs de mens. De luizen inderdaad maar ook alle natuurlijke vijanden van de luizen zoals lieveheersbeestjes, zweefvliegen, gaasvliegen, sluipwespen, vogels… Omdat het zo giftig is is het ook verboden. Daarom heeft de chemische industrie ze nagemaakt en selectiever gemaakt. Dat heten nieuwe nicotines. Neo-nicotinides waar er ook al weer een groot aantal verboden zijn vanwege…de enorme schadelijkheid. De oervorm, die dus totaal niet selectief werkt, uit tabak, is naar schatting duizend maal giftiger dan DDT…. Omdat jullie allemaal goede alternatieven laten zien, zou ik deze tip uit grootmoeders la maar verwijderen.

ik plant een afrikaantje onder de plant met bladluis. werkt perfect en heel milieuvriendelijk.

Wel last van slakken, maar niet overdreven. Want ik ben luie tuinierster. Ik verdoe niet mijn tijd om ze weg te plukken en te vermoorden. De natuur is zelf in staat om dit aantal normaal te houden. Wat ik wel doe zijn de uitgebloeide en afgevallen fruit in mijn tuin te verspreiden. De slakken eten deze graag op, natuurlijke opruimers. Daarnaast komen andere dieren en/of insecten in mijn tuin om de slakken weer op te eten. De cirkel is weer rond.

Themic hoe lang blijft dat in werking in volle grond kan men van de vruchten eten waar dat gebruikt is en hoelang is die werking ervan in de bodem

Ik heb in mijn balkonbakken een bloemenmengsel staan met o.a. dille. Juist de dille wordt opgegeten door een of ander insect, geen enkele is groot geworden. Hier en daar zijn ook wat blaadjes van andere bloeiers aangetast. Vandaag iets wat sterk op bladluizen leek op heterdaad betrapt in deze bakken. Op een losstaande dille plant ernaast ook, daar zaten de meeste.

Zou dit iets anders dan bladluis kunnen zijn? Dille staat juist bekend als een kruid dat luizen weert. Op de dilleplant heb ik mogelijk ook eitjes gezien; een klein wit bolletje aan een soort draadje dat 3-7mm uitsteekt vanaf de plant.

Hoor graag of jullie meer weten! Groetjes Kyra

“Spuit de planten in met een mengsel van half water en half spiritus en de bladluis zal snel zijn verdwenen. Een beproeft recept is 20 ml groene zeep, 20 ml spiritus met een liter water mengen.”

Dus of 50% spiritus, of slechts 2% (en 2% groene zeep)? Lees ik dat goed?

Tegen luizen (op pruimenbomen en aalbessen) adviseert men op internet als ecologisch verantwoorde methode vaak een mengsel van water, groene zeep en brandspiritus. Ik heb dat vanmiddag gedaan maar heb er toch geen goed gevoel bij. Ik vraag me af of het middel niet erger is dan de kwaal. Ten eerste: het lievenheersbeestje verorbert als natuurlijke verdelger honderden luizen. Ik zag ze ook regelmatig zitten op de aangetaste bladeren. Ik kan me voorstellen dat die nuttige beestjes door mijn geklieder ook om zeep worden geholpen. Wie weet daar meer van? Ten tweede: brandspiritus bevat in de regel 3% methanol, wat als een uiterst giftige substantie wordt beschouwd. Weliswaar spuit ik met een mengsel waarin de spiritus erg met water is verdund, maar de methanolresten belanden toch ook op de vrucht (pruim of bes). Die vruchten moeten nog meerdere weken rijpen, maar omdat regen tegenwoordig schaars kan zijn, regent het er… Lees verder »

Dit was eindelijk eens een goede uitleg over bladluis. Het begin van je blog was ook educatief. Bedankt voor je uitgebreide uitleg. Je toont veel mogelijkheden die natuurlijk zijn. Dat water ben ik al mee begonnen….nancy

Jullie noemen tabak als bestrijdingsmiddel. Dat klopt. Het dood alles. Luizen, lieveheersbeestjes, rupsen van vlinders, gaasvliegen, vogels , huisdieren en mensen. Een peuter hoeft maar drie peuken te eten en hij is nauwelijks nog te redden. Hoe halen jullie het in je hoofd dit als middel aan te prijzen? De opvolgers van nicotine, de synthetische varianten neo nocitoniden worden inmiddels stelselmatig verboden vanwege de schadelijkheid voor de biodiversiteit, maar die zijn niks vergeleken met het veel breder werkende nicotine. Ca 1000 maal giftiger dan DDT en met dezelfde werking: allesdoder. Zelfs een krantenuitgever heeft deze onzin gepubliceerd en ik heb het nu voor elkaar gekregen dat dit gerectificeerd wordt. Nu jullie nog. Daarbij zijn luizen helemaal geen probleem in een gevarieerde tuin. Honderden andere dieren leven er van, sommige zijn er zelfs afhankelijk van. En virussen overbrengen is duidelijk een kwekerspraatje. Die hebben zo enorm veel gewassen van één soort… Lees verder »

Hallo Martin, ik ben op zoek gegaan naar een bron om te bevestigen wat je beschrijft maar kan dat niet vinden. Als ik op de website van de RIVM kijk dan staat daar dat de schadelijke stof Acroleïne vrijkomt tijdens het roken en schadelijk is om in te ademen (tijdens het roken dus, of meeroken). En er staat dat Acroleïne gebruikt wordt als bestrijdingsmiddel voor algen en onkruid. Kun je je bron delen die verder toelicht dat tabak (natuurlijke plant, met een aantal toevoegingen) slecht is voor het milieu?
 

Digitalis is ook giftig, maar in een bepaalde concentratie een geneesmiddel. Zo zal het misschien ook bij nicotine het geval zijn?

Tabak ?? Artikel wel goed lezen hè..
Het betreft het vocht van gekookte tabak, die alsnog verdunt met water over de plant gespoten wordt…
Dat is dus heel iets anders dan een peuter 3 peuken op laten eten, dan komt de pure tabak in de maag en darmen..

Misschien handig op uit dit rijtje de tip water met afwasmiddel te halen.
Mijn prachtige boom is nu kaal dankzij deze tip ??

Wat vervelend! Wij hebben het uitgeprobeerd en hebben dat niet ervaren, het ligt zeer waarschijnlijk aan het soort afwasmiddel en/of de concentratie. Dit hebben we aangepast!

Best biologische afwas middel gebruiken…niet van de klassiek supermarkten. Daar zitten te veel chemische stoffen in…gebruik het merk “seepje” dat is een soort vrucht dat in de natuur groeit en vanaf het met water in aanraking komt wordt het een zeepachtige substantie. Ze verkopen de natuurlijke vrucht, maar ze verkopen ook afwasmiddel, handzeep, wasmiddel gemaakt van die vrucht en het is al met water vermengt.

Bedankt Nancy, ik heb een link naar Seepje natuurlijk afwasmiddel toegevoegd.

Dank voor al jullie tips. Dit is de mijne. Mijn 1 jaar oude pruimenboompje zat zo vol dat ik de stofzuiger op laagste stand met borstel erop heb gezet. Duizenden luizen opgezogen. Tja het moet niet gekker worden.
Nu koud water erop. Morgen bananenschillen op de grond. En water met spiritus. Hopen dat het boompje is gered.

Hoi O.F., ik ben benieuwd of het is gelukt? Wat werkte het best?

Brandnetel thee
Met een kwastje alle vlaatjes bij langs en ook de bloemen
Helpt grandioos
Ook schoonmaak azijn help goed

Goede avond,
Op klimroos beginnen luizen te komen. Tussen de takken heb ik een bloempot met stro waarin zich hopelijk oorwurmen gaan nestelen.
Ik kan de luizen bestrijden met bekende mengsel van spiritus, groene zeep en water. mijn vraag is: als ik met zo’n mengsel de plant bespuit, zullen de oorwurmen dan nog wel hun werk doen of zien ze er vanaf?
Ik ben benieuwd naar een advies
Groet,
Chris.

Ook ik heb veel last van luizen in mijn pruimenboom en kersenboom. Gemerkt dat afwasmiddel funest is voor je planten/ bomen. Gebruik nu water met groene zeep, dit lijkt te werken. Langzamerhand worden de luizen steeds minder. We sproeien de planten om de dag met een mengsel van water met flinke scheut groene zeep. Planten lijken er nu geen schade van te ondervinden. In mijn kersenboom zaten ongelofelijk veel mieren.Ik heb een handvol kruidnagels om de stam (kleine boom) neer gelegd en extra water er over gedaan. Volgende dag waren bijna alle mieren weg. Nu gaat het bestrijden van de luizen ook beter

wat vinden we van Pyrethrum dan? Is dit wel eco?

De plant naast onze lavendel planten zit vol met luizen. Houd ze dus ook niet tegen.

Salie weert bladluis? Mijn salieplant zit er vol mee haha ;)

Bladluis in de tuin, wij hebben de biologische oplossing. Bestrijding van bladluis door middel van lieveheersbeestjes larven. Als larve is het het meest vraatzuchtig. Het kan er dan tot 150 luizen per dag verslinden. Kijk maar eens op https://www.waterwezens.nl/ voor de oplossing.

knoflook en uien werken niet.
Had begin van het jaar zwarte luis in de kersenbomen, gingen bijna dood zoveel luis dat erin zat! Eronder stond bieslook, prei en bosui.
Later zijn die luizen naar beneden gegaan, de bieslook, prei en bosui hebben ze letterlijk leeg gezogen!
Toen dat op was gingen ze een paar meter wandelen en ondertussen zijn ze de uien en knoflook leeg aan het zuigen.
Andere planten hebben geen last van de zwarte luizen (wel andere luizen overigens, en had genoeg oorwurmen en lieveheersbeestjes).

Uien en knoflook geven geen resultaat.naar 2 dagen nog meer luizen in de planten

Bladluis effectief bestrijden doe je met larven van lieveheersbeestjes. Je kunt ze aankopen op https://www.biogroei.be/

Weer enorm veel bladluis, en ook dit jaar weer Lieveheersbeestjeslarves gekocht bij Rood met Zwarte Stippen. Ze zijn meteen aan ‘t eten geslagen. Werkt prima. De LHB-larves komen ook op Vrouwenmantel af, dus daar verzamel ik de larves ook af en toe en zet ze op de planten met bladluis. Alleen al die mierennesten maken het de LHB-larves moeilijk. Daar moet helaas nog iets milieuvriendelijks op gevonden worden…

Mijn tuin zit vol mieren en zwarte bladluis. Mijn planten ook. Hoe krijg ik de beestjes uit mijn tuin? Mijn planten worden allemaal aangetast.

Ik gebruik zwarte thee, water koken, paar zakjes thee nachtje in laten trekken. Volgende dag de afgekoelde thee in een plantenspuit gieten en spuiten maar. Bladluizen weg, planten onbeschadigd!

Mijn man had een tip voor uien een nacht weken in water gelezen en dan over planten spuiten.
Hij had geen geduld en deed ui in een blender.
Het sap mengen met water en heeft het over de bladluizen op mijn rozen gespoten.
Nu al week geen luizen.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.