We hebben de planten weer vrolijk voor het raam staan en de tuin bloeit weer op. De zomer komt eraan en de natuur ontluikt. We brengen menig verloren uurtje door in onze eigen tuin en genieten van alles wat groeit en bloeit en groen is. Maar sommige planten groeien en bloeien minder hard dan andere. Als we goed kijken zien we honderden minuscule beestjes verspreid over de plant zitten. Wat gebeurt hier? De bladluis heeft zich in je tuin genesteld en de aanval op je groene tuin geopend. Hoe kun je bladluis bestrijden zonder chemische middelen in te zetten?

Wat is een bladluis?

De bladluis is een plantenetende insect. Hij voedt zich met de cellen van een plant en is meestal groen van kleur, maar er zijn ook witte, zwarte, gele, rode en paarse soorten. Als je kleine zwarte of groene beestjes op je plant hebt, kan je er vanuit gaan dat het meestal een vorm van bladluizen zijn. Ze zijn erg klein, meestal niet groter dan een halve millimeter.

Bladluizen zoeken het groeipunt van een plant op, zoals de top van een jonge stengel. De ideale plek is die plek op de plant waar nieuw en groeiend blad ontstaat en dan is de voorkeur om plaats te nemen aan de onderkant van een blad. Ook bij bloemknoppen is veel voedsel te vinden voor de bladluis. Hij zuigt de voedingsstoffen en sappen van groene planten als het ware naar binnen. Bij iedere beet in de plant drukt de bladluis speeksel in de cel van de plant. Daarmee infecteert hij de plant met virussen en verzwakt zo de plant.

De uitscheiding van de luis noemen we honingdauw. Dit is een zoete nectar-achtige vloeistof die voor andere insecten weer als voedsel dient. Bladluizen planten zich razendsnel voort en baren soms levende jongen, zonder een eistadium (vooral in de zomer) en soms worden eitjes gelegd. Er is bovendien geen interactie tussen vrouwtjes en mannetjes nodig om te kunnen voortplanten. In een jaar tijd kunnen er 15 generaties luizen in je tuin hebben gewoond! In het voorjaar worden er ook luizen geboren met vleugels. Zij reizen met de wind van plant tot plant en zoeken de smakelijkste planten uit.

Schade door bladluis aan planten

De virusoverdracht die veroorzaakt wordt door de bladluis geeft de meeste schade aan planten. Maar door de afname van bouwstoffen kan een plant ook geel worden, minder goed groeien en zelfs uitdrogen en afsterven. Erg jammer van je mooie groene tuin. Daarbij is de honingdauw die de bladluis afscheidt zoet doordat niet alle suikerstoffen gebruikt worden door de bladluis zelf. De honingdauw is hierdoor een ideale voedingsbodem voor schimmels. Deze schimmels zijn meestal zwart en de combinatie van de bladluis en de schimmel wordt daarom roetdauw genoemd. Honingdauw is voor mieren, wespen en bijen een bron van voeding en soms beschermen mieren bladluizen actief om hun eigen voedingsbron te beschermen. Bladluizen komen meestal in enorme aantallen tegelijk voor en kunnen overstappen van de ene plant naar de andere. Ineens is er een invasie die je planten te lijf gaat.

Bladluis bestrijden met natuurlijke vijanden

Er zijn een aantal natuurlijke vijanden van de bladluis die helpen om ze te verdrijven en uit te roeien. De belangrijkste daarvan is het lieveheersbeestje, die onder andere leeft van deze kleine diertjes. De larve van een lieveheersbeestje eet gemiddeld 600 bladluizen. Een volwassen lieveheersbeestje eet ongeveer 100 bladluizen per dag. Dat helpt enorm met bladluizen bestrijden! Maar mieren verzetten zich tegen het lieveheersbeestje en zullen de honingdauw en dus de bladluis beschermen. Er woedt een minuscuul gevecht in je eigen tuin! Je kunt lieveheersbeestjes naar je tuin lokken met speciale huisjes die verkrijgbaar zijn bij de tuinwinkels. Daarmee help je bladluis heel efficiënt tegen te gaan op een super biologische manier. Door het de natuur op haar eigen manier te laten regelen. Je kunt ook een doosje larven van lieveheersbeestjes bestellen bij oa. bol.com. Deze laat je in je tuin los en je hebt je eigen biologische duurzame bestrijdingsleger! Andere alternatieven om lieveheersbeestjes aan te trekken zijn een huisje neer te zetten voor de lieveheersbeestjes, zoals onderstaande Lieveheersbeeststammetje. Of een bloemenmengsel te nemen dat lieveheersbeestjes aantrekt. De zaaitijd van dit mengsel is tussen maart en juni.

Naast lieveheersbeestjes zijn sluipwespen en hun larven de natuurlijke vijand van de bladluis. Ook zij voeden zich met de luis en kunnen worden ingezet als natuurlijk middel om luis tegen te gaan. Een andere natuurlijke vijand is de oorwurm. Deze eet naast bladluizen bovendien ook mijten, larven en eieren van insecten, kleine rupsjes en andere parasieten. Ook eten ze plantaardig voedsel zoals algen. Let op… houdt oorwurmen weg van vruchten als pruimen e.d., zij zullen die juist aantasten.

Als je echt een haard hebt met bladluizen en je wilt natuurlijke vijanden tegen ze inzetten, dan kan je ook voor de gaasvlieg als ‘brandblusser’ gaan. Deze vliegen hebben een slanke bouw, zijn groen van kleur en hebben lange antennes en grote, fijn geaderde vleugels. De poppen zitten in een witte, ronde, harige cocon. Ze kunnen zo’n 100 tot 600 luizen per dag eten. Er zijn geen bijzondere klimatologische omstandigheden vereist. Het materiaal moet in het gewas uitgestrooid worden op de plekken waar je het meeste last hebt, waarna de larven langzaam zullen uitkomen.

Bladluis bestrijden met natuurlijke bestrijdingsmiddelen

Voor bladluizen bestrijden hoef je helemaal geen gif te gebruiken. De natuurlijke duurzame aanpak is net zo effectief. Er zijn diverse huis- en tuinmiddeltjes waarmee je al je planten kunt inspuiten zonder allerlei chemische ingrediënten. Het bespuiten kun je makkelijk doen met een standaard plantenspuit en kan het best om de dag herhaald worden tot de plaag verdwenen is.

Bladluis bestrijden plant

 • Je kunt bladluizen heel eenvoudig met koud water wegspoelen. Zet je planten buiten neer en zet de waterslang erop. Goed doorspoelen en op de bladeren richten. Zet losse planten liefst op de tegels zodat je kunt voorkomen dat de luizen terug op een plant kruipen. De luizen waarderen kou absoluut niet en bij herhaling zullen ze besluiten een andere plek te zoeken.
 • Je kunt ook een mengsel van water en spiritus nemen. Spuit de planten in met een mengsel van half water en half spiritus en de bladluis zal snel zijn verdwenen. Een beproeft recept is 20 ml groene zeep, 20 ml spiritus met een liter water mengen.
 • Een aftreksel van tabak in water is ook een goed middel. Kook een handje tabak in water, zeef het en sproei het mengsel over je planten. Dit stinkt, maar is wel effectief.
 • Ook effectief is een aftreksel van uien. Leg enkele uien een dag in water en spuit dit over de planten. Dit werkt niet alleen voor de bladluis, maar voor bijna alle insecten die zich voeden aan planten.
 • De meest bekende variant voor bladluizen bestrijden is de plantenspuit gevuld met water en afwasmiddel. Let op: Dit kan schadelijk zijn voor de plant als je een niet biologisch afbreekbaar afwasmiddel gebruikt. Probeer afwasmiddel van Seepje of probeer ecologische bio groene zeep aangelengd met water. Bij herhaling zullen de bladluizen niet meer terugkeren. Goed bij rozenstruiken, bloemen en planten voor zowel binnen als buiten te gebruiken.
 • Ook zijn er natuurlijke en milieuvriendelijk middeltjes tegen bladluizen. Onderstaand hebben wij degene die we eruit vinden springen op een rij gezet.

Overige tips natuurlijk bladluizen bestrijden

 • Leg bananenschillen op de aarde rondom de aangetaste planten. De zoetige geur trekt de luizen aan en ze gaan er in zitten. Gooi de schillen om de dag weg en plaats nieuwe. Zo verwijder je langzaam alle bladluizen. Let wel, het voortplanten van de luizen gaat zo snel dat de kans groot is dat dit middel niet toereikend is of dat je heel veel bananen moet eten.
 • Zorg ervoor dat mieren niet te veel kans krijgen om de bladluis te beschermen. Zie hiervoor het artikel Mieren bestrijden op een natuurlijke manier.
 • Een kamerplant kun je helemaal kopje onder doen in bad. Een bad met koud water beschadigd de plant niet, maar doodt de luizen wel. Om zeker te te zijn kan je de bladluis van je kamerplant met wat extra afwasmiddel verwijderen. 
 • Je kunt de bladeren van je kamerplant met de hand  ‘afstoffen’ en de luizen in een bak water schuiven. Gebruik handschoenen bij dit klusje.
 • Wij adviseren tegen bladluis bestrijden met azijn. Ook bladluizen bestrijden met zout of chloor is niet goed goed voor het milieu. Deze goedjes werken goed tegen de bladluizen, maar zijn ook schadelijk voor andere planten en dieren. 
 • Je kunt de luizen naar één plant lokken om de andere planten te ontzien. De Oost-Indische Kers is bijvoorbeeld zeer geliefd. Ook dit zal niet toereikend zijn om je tuin volledig te ontzien, dus houdt in de gaten hoe het met de omringende planten gaat.
 • Insecten hebben een hekel aan sterk geurende kruiden. Zo ook de bladluis. Geuren van lavendel, bonenkruid, dille, salie, hysop, uien en knoflook weren bladluis. Plaats deze kruiden als plant in de tuin of strooi de kruiden tussen de planten. Een bolletje knoflook in de aarde doet ook wonderen.
 • Afrikaantjes trekken op hun beurt juist weer insecten aan die bladluis bestrijden.

Lees hier meer over o.a natuurlijk slakken bestrijdenmieren bestrijdenzilvervisjes bestrijdenfruitvliegjes vangen en alle andere insecten in huis