Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Lage energie woning

Nul energie woning

Een nul energie woning is een huis die met een normaal leefpatroon en normaal comfort over een heel jaar gezien evenveel energie gebruikt als dat het zelf opwekt. Voor dit type woning zijn er enorm veel termen in omloop die allen min of meer op hetzelfde neerkomen:

 • Energieneutrale woning
 • Balanswoning
 • Energiebalanswoning
 • Nul-energiewoning
 • CO2-neutrale woning

De definitie die door SenterNovem gehanteerd wordt voor een energie nul woning is: Een situatie waarbij over een jaar gemeten het energiegebruik van een woning ten minste nul is: er wordt niet méér energie uit het gas- en elektriciteitsnet betrokken dan er vanuit duurzame bronnen aan wordt toegeleverd.

Uitgangspunt ontwerp en bouw

Het uitgangspunt voor een nul energie woning is het realiseren van een huis dat evenveel energie opwekt als dat de bewoners verbruiken. Het ontwerp is gebaseerd op het drie stappenplan van de Trias Energetica.

 1. Terugdringen van onnodig energieverbruik, bijvoorbeeld energiebesparing in de vorm van goede isolatie.
 2. Voor de energiebehoefte zoveel mogelijk gebruik maken van duurzame energiebronnen.
 3. Als duurzame energie niet volstaat, dan efficiënte en zuinige technieken toepassen bij fossiele energie bronnen.

Duurzame energiebronnen

Een nul energie woning haalt alle benodigde energie voor verwarming, koeling, warm water en elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen, windmolens en aardwarmte. Hierdoor is een nul energie gebouw vaak CO2 neutraal. Wanneer de duurzame energieproductie hoger ligt dan het verbruik, wordt elektriciteit teruggeleverd aan het net. In het andere geval wordt energie betrokken uit het net.

Laag energieverbruik

Een nul energie huis is zo ontwikkeld dat het energieverbruik zo laag mogelijk is. Te denken valt aan isolatie, luchtdichtheid met balansventilatie, aardwarmte, driedubbel glas en het gebruik van energiezuinige apparaten. Net als bij passiefhuizen wordt bij het ontwerp de passieve energie van de zon goed benut. Voor de verwarming van de nul energie woning wordt vaak gebruik gemaakt van een warmtepomp, thermische collectoren en warmtebuffers.
De overige vraag naar energie wordt opgewekt met hernieuwbare energie.

Door het lage energieverbruik van het huis is de energierekening zeer laag en zijn de bewoners veel minder afhankelijk van de prijsschommelingen op de energiemarkt.

Verschil tussen een passiefhuis en een nul energie woning?

 • Bij het ontwerp van een passiefhuis is het gebruik van passieve energiebronnen het belangrijkste uitgangspunt. De nadruk ligt op het ontwerp waarbij veel rekening wordt gehouden met ligging, lichtinval en glasoppervlak. In principe moet de passieve energie uit het zonlicht voldoende warmte opleveren om de temperatuur in de woning aangenaam te houden. Een nul energie huis probeert het energieverbruik te beperken, maar is vaak nog wel afhankelijk van energiebronnen. Deze zijn wel altijd uit duurzame bronnen betrokken.
 • Om bij een passiefhuis de energievraag zoveel mogelijk te beperken, wordt het huis erg goed geïsoleerd. Hierdoor is er zelfs in de winter nauwelijks aanvullende verwarming meer nodig. De eisen voor isolatie liggen daarom vaak nog hoger als bij een nul energie woning
 • Passiefhuizen zijn niet per definitie energieneutraal. De geringe benodigde energie kan betrokken worden uit het net. Door duurzame energie bronnen toe te passen is het bij een passiefhuis wel vrij eenvoudig om er een nul energie woning van te maken. Meer lezen over passiefhuizen
Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

7 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

In andere landen zijn ze niet zo bezig met energie huis. Optie ook verhuis naar warm land. En leef in de vervlogen tijden. Maar ja zolang je het kan betalen. Ook koelkast gebruikt veel. Dus koop bij de winkel niet te veel dan heb je ook geen koelkast meer nodig. Met zo zijn meer dingetjes die goed koop worden. Stroom worden ook geleverd Door wind maar waarom moeten we zonnetje paneel kopen. Verwarming is van stadsverwarming dus gratis worden het nooit meer. Alles op het gebied kost geld en ook vervangen kost geld. Dus alles goed en kwaad als het gaat zal ik genieten van de warmte en van de wind molen stroom en hoef ik niet meer zorgen voor alles wat goed koop blijkt toch duur te zijn.

Oja nog vergeten te vermelden. Dat je de hypotheek aflossing moet doen. Dat bespaart meer dan energie die je gebruikt. En heb je een overzicht van echte weinig uitgaven. Daar wordt niet gepubliceerd de kosten huur of hypotheken die u moet betalen.

Ik wil zelf een duurzaam huis bouwen maar ik heb geen geld sloop de crisis mensen

Oke ik vind de brandweer een erg belangrijk voor deze samenleving

Je bent crisis

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.