Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
betonvloer storten betonvloer isoleren

Betonvloer storten: dit is wat je wilt weten

Milieuwinst
Redelijk duurzaam
Kosten
15-50 p/m2
Gemak
1 dag
Subsidie
Nee
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
6.8/10
Sluiten
Toelichting

De berekende besparing gaat uit van een huishouden dat nog niets bespaart. Gelukkig is dat maar 10% van de huishoudens. De besparing is voor de meeste mensen dan ook minder hoog. 

De betonvloer is populairder dan ooit. Droom je ook van een mooie betonvloer of gietvloer in huis? Dan is het slim om je eerst goed te verdiepen in de type vloeren die er zijn. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten – van de betonvloer storten tot de betonvloer isoleren. 

betonvloer storten betonvloer isoleren

Algemene info: betonvloer storten en isoleren

Een betonvloer storten is best een hele klus. Je wilt tenslotte een egale en mooie vloer als eindresultaat. Als je geen ervaren klusser bent adviseren we je om een bedrijf in de arm nemen voor het storten van jouw betonvloer. Ervaren klusser? Dan kun je zelf een betonvloer storten. Combineer dit direct met de betonvloer isoleren. Met isolatie maak je namelijk een enorme milieuwinst en blijft je huis warm in de winter en koel in de zomer. Het bespaart kortom een heleboel stookkosten. Bovendien is je huis isoleren een van de grootste duurzame stappen die je kunt maken.

Milieukeur keurmerk beton vloer

Duurzame tip: let op dit keurmerk bij beton

Een duurzame tip die we voor je hebben is om op het keurmerk Milieukeur te letten bij het beton dat voor je vloer wordt gebruikt. Bij dit keurmerk wordt gecheckt hoeveel grind er in het beton zit – grind is namelijk het meest milieubelastende bestanddeel in gemengd beton. Bij de afgraving van grind wordt het landschap namelijk aangetast en soms is er zelfs grindwinning op zee, wat een bedreiging is voor de dieren die in de zee leven. Daarnaast wordt er door dit keurmerk gekeken of het materiaal kan worden hergebruikt en of er gerecyclede materialen zijn gebruikt.

Voordelen

  1. Een betonvloer gaat ontzettend lang mee, gemiddeld zo’n 50 tot 60 jaar. Ook heeft het een tijdloze uitstraling.
  2. De vloer is naadloos en daarom makkelijk in onderhoud. Je hoeft de vloer in principe alleen te stofzuigen en te dweilen. Gebruik wel af en toe een impregneer-onderhoudsmiddel om de vloer echt goed te houden.
  3. Je kunt een betonvloer prima isoleren. We adviseren je om het storten te combineren met de isolatie van de vloer.
  4. Er zijn veel mogelijkheden in kleur en soort voor een betonvloer. Zo hoeft je betonvloer niet per se grijs te zijn, maar kun je ook kleurpigment toevoegen. Daardoor wordt je betonvloer bijvoorbeeld wit of zwart. Ook een donkergrijze of lichtgrijze versie is mogelijk.

Nadelen

  1. Een betonvloer storten en isoleren is niet goedkoop.
  2. Betonvloeren zijn van zichzelf niet waterdicht. Er moet daarom nog een coating overheen. Dat levert extra kosten op.
  3. Door vloerverwarming, schommelingen in temperatuur of vochtigheid in huis kunnen er scheuren in je betonvloer ontstaan.
  4. Een betonvloer is een stuk dikker dan een gietvloer. De vloer moet namelijk minimaal 7 centimeter dik zijn, wat voor een grote opbouwhoogte zorgt. Dat loopt nog meer op als je kiest voor je betonvloer isoleren. Hou daar dus rekening mee, want anders moeten je deuren bijvoorbeeld ook worden aangepast.
  5. Bij gemengd beton wordt veel grind gebruikt. Dat is niet erg milieuvriendelijk, omdat het landschap bij grindafgravingen wordt aangetast. Bij grindafgravingen op zee wordt het zeeleven bedreigd.

Betonvloer

Betonvloer
Kwaliteit
7
Materiaal
Redelijk duurzaam
Prijs
€15 - 50 per m2
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
6.8/10
Omschrijving
...

Veelgestelde vragen over betonvloeren

1
Wat is het verschil tussen een betonvloer en een gietvloer?

Een gietvloer wordt van epoxy of polyurethaan gemaakt, een betonvloer van - uiteraard - beton. Een vloer van beton is daarnaast een stuk dikker, namelijk minimaal 7 centimeter. Een gietvloer is maar 2 tot 5 millimeter dik. Gietvloeren lijken wel vaak op betonvloeren omdat ze een betonlook hebben.

2
Wat is het verschil tussen beton cire, een betonvloer en een cementvloer?
Beton Ciré is gewreven/gepolijst betonstuc. Het bestaat uit beton en cement gemengd met hars. Meestal wordt het in de badkamer gebruikt. Het geeft een heel egaal oppervlak. Hier lees je er meer over. Een betonvloer is gemaakt van beton - cement in combinatie met zand, steenslag of grind. De cementvloer is gemaakt van zand, cement en water. Elke vloer ziet er zo net even iets anders uit qua structuur, maar ze hebben alle drie de betonlook.
3
Hoeveel kost een betonvloer isoleren?

Je betonvloer isoleren kost gemiddeld 30 tot 50 euro per m², volgens Milieu Centraal. Als je een kruipruimte hebt en voor bodemisolatie kiest kost dit 20 tot 25 euro per m². Een andere optie is isoleren vanaf de bovenkant, dat is een stuk duurder: 100 tot 150 euro per m². 

4
Met welk materiaal kan ik mijn betonvloer isoleren?

Bodemisolatie onder de betonvloer doe je het beste met isolatiefolie, waarna je kiest voor glas- of steenwol. Je kunt ook kiezen voor isolatieplaten of isolatieparels. Hier lees je meer over isolatiematerialen.

5
Kun je een betonvloer verven?

Ja, je kunt een betonvloer ook verven. Hou er wel rekening mee dat je een nieuwe betonvloer niet direct te lijf kunt gaan met rollers en kwasten. Een nieuwe betonvloer met 6 tot 8 weken drogen voordat je met verf kunt beginnen. Hierna kun je beginnen met ontvetter, waarna je beton- of vloerverf kunt gebruiken in de kleur die jij wilt. Meer over een betonvloer verven lees je hier.

6
Wat moet ik doen voor het betonvloer storten kan beginnen?

Voor het betonvloer storen moeten als eerste de leidingen worden beschermt en afgedekt. Je kunt leidingen omleggen, maar de meeste leidingen kunnen ook goed in beton worden gestort. Dat is het geval bij leidingen voor elektra, gas. en riolering. Zorg dat al je de leidingen goed afdekt worden met PVC. Zeker je CV-en waterleidingen, die mogen namelijk niet in contact komen met het beton omdat ze gaan uitzetten. Plaats je leidingen dus in een PVC-buis of mantelbuis en zorg dat de buizen minimaal 1 centimeter groter zijn dan de leiding zelf zodat je wat uitloop hebt.

Daarna is het tijd om de kieren en naden te dichten en je betonvloer te isoleren. Als laatste plaats je kantenband bij je muren omdat je natuurlijk niet wilt dat het beton tegen de wanden komt.

Stappenplan betonvloer storten

1
Plak wanden en muren af
betonvloer storten

Dek je wanden en muren goed af met plastic, stucloper en/of (stucloper)tape voordat je je betonvloer gaat storten. Zo komt er geen beton op plekken waar je dat niet wilt. Dek liever wat meer af dan te weinig, als je twijfelt.

2
Breng betonwapening aan
betonvloer storten
Betonwapening is een ijzeren constructie die je in de vloer plaatst voor het storten. Absoluut noodzakelijk om te doen voor de veiligheid, zeker als je beton stort op een hogere verdieping. Zonder wapening is de kans groter dat je scheuren krijgt of de vloer zelfs kan instorten. Levensgevaarlijk, vandaar dat wapening zeker nodig is. Je kunt betonwapening op maat laten maken bij de bouwmarkt of voor een rooster kiezen met stevige staven. Zo heb je een goede basis.
3
Gebruik een roterende laser
betonvloer isoleren

Een waterpas is erg onhandig bij een betonvloer. Je kunt het beste een roterende laser gebruiken die lijnen uitzet op de muren. Hierdoor weet je tot hoe hoog je de betonvloer moet storten en krijg je een beter resultaat. 

4
Stort het beton
betonvloer in huis, betonvloer voordelen

Dan is het tijd om je betonvloer te storten. Je kunt dit laten doen met degene die het verse beton komt leveren met een betonstortmachine. Je kunt ook kiezen om vers beton te laten komen en het met kruiwagens zelf te storten. Als laatste kun je zelf beton maken met betonmortel. Dat is vooral aan te raden als je minder dan 1 kuub beton nodig hebt (en ervaring hebt met storten). Betonmortel meng je met water waarna je beton krijgt die je voor de vloer kunt gebruiken.

Zorg dat de vloer goed wordt gestort door de roterende laserlijnen in te gaten te houden op de muur. Zo krijg je geen ongelijke vloer.

5
Verwijder de luchtbellen uit de betonvloer
Betonvloer vlinderen

Hoe je een betonvloer ook stort, er ontstaan altijd luchtbellen. Bij een klein oppervlak verwijder je ze gemakkelijk met een trilnaald. Een grote vloer? Kies dan voor een oppervlaktetriller of een vlindermachine. Zelf je betonvloer vlinderen wordt vooral aangeraden voor klussers met ervaring. Een oppervlaktetriller is gemakkelijker te bedienen en minder zwaar.

6
Laat de vloer goed drogen
betonvloer in huis, betonvloer vlinderen

Als laatste moet je de betonvloer natuurlijk goed laten drogen. Ga er niet direct op lopen. Dit kun je al na een paar uur doen, maar als je de vloer zo egaal mogelijk wilt houden is het verstandiger om minimaal 1 tot 3 dagen te wachten. De vloer is meestal na 28 dagen volledig uitgehard. Ook kun je er voor kiezen de vloer te impregneren. Dan is je vloer beschermd tegen water, vocht, vetvlekken en olie.

betonvloer afdekken

Ivana stucloper - grijs - breed 130 cm - rol à 75 m²

Bosch kruislijnlaser

Bosch kruislijnlaser

Beton Impregneer

Impregneermiddel voor betonvloeren

How to DIY a Concrete Floor
How to DIY a Concrete Floor

Stappenplan betonvloer isoleren

1
Check de ondergrond

Voordat je een betonvloer gaat storen, kun je kiezen om je betonvloer te isoleren. Een hele duurzame optie waarmee je veel impact maakt, omdat je ontzettend veel CO2 bespaard. Wil je je betonvloer isoleren? Check dan eerst de ondergrond. Het beste is om het isolatiemateriaal direct op het zand aan te brengen, waarna de vloer gestort kan worden. Kijk eerst goed wat voor ondergrond jij precies hebt en of je eventueel iets moet aanpassen - denk aan extra zand, maar ook hoe hoog je jouw isolatiemateriaal wilt hebben. Te hoog materiaal zorgt er namelijk ook voor dat je vloer hoger komt te liggen in je woonruimte.

2
Leg de isolatieplaten neer en maak ze vast met plakpennen

Voor betonvloeren worden isolatieplaten aangeraden. Milieu Centraal stelt als duurzame opties thermoskussens, kunststof hardschuimplaten en minerale wolplaten voor. Platen zijn het dunst, waardoor je zo min mogelijk ruimteverlies hebt. 

Breng de isolatieplaten aan en snij, zaag of knip op maat zodat je hele vloer bedekt is. Maak de platen vast met plakpennen tegen de vloer. Zo blijft het materiaal goed liggen, ook tijdens het storten.

3
Zorg voor ventilatie-openingen

Heb je een betonnen (steenachtige) vloer zonder gasleiding (of met een gasleiding met mantelbuis)? Zorg dan voor 1 vierkante centimeter (cm2) ventilatieopening per vierkante meter (m2) vloeroppervlak, en verdeel de ventilatieopeningen over twee buitenmuren die tegenover elkaar liggen.

Heb je een betonnen vloer met een gasleiding zonder mantelbuis, maak dan 4 vierkante centimeter (cm2) ventilatieopeningen per vierkante meter (m2) vloeroppervlak, eveneens verdeeld over ventilatieopeningen in buitengevels die tegenover elkaar liggen.

Bron: Milieu Centraal

Plakpennen

Plakpennen voor vloerisolatie

€0,62 per pen
Tonzon thermoskussen vloerisolatie

Tonzon thermoskussen vloerisolatie 80 cm 15 m² Rd 3,8

€7,39 per m2
Rockfloor solid

RockFloor Solid 1000x625x20mm Rd 0.55 12pl/pak (=7,50 m²)

Vraag vrijblijvend offertes aan bij verschillende professionals

  • Als je handig bent in dit soort zaken raden we dit zeker aan zelf te doen. Als je hier minder handig bent of je wilt je nog oriënteren kan je via het onderstaande formulier van de vergelijkersdienst Slimster vrijblijvend bij verschillende bedrijven een offerte aanvragen. Zo kan jij voor jouw huis een inschatting krijgen, zonder dat je nog ergens aan vast zit.
  • Max 4 bedrijven die werken in je regio sturen je een offerte in je mail.
  • Op basis daarvan kan jij rustig kijken of je hiermee verder wilt. 
  • Er zijn ruim 6000 bedrijven voor verschillende werkzaamheden aangesloten bij Slimster. Grote bedrijven, maar ook kleinere specialisten in verschillende sectoren. Bedrijven worden op prijs & kwaliteit geselecteerd. 
Paula Heeger

Paula Heeger is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt en tiktokt ze over boeken.

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook