Huurwoning verduurzamen

Huurwoning aanpassen als huurder: voorstellen voor je huisbaas.

Als huurder kan het lastig zijn aanpassingen aan je woning te maken. De verhuurder zal er namelijk grotendeels voor moeten betalen: isolatie, een warmtepomp of zonnepanelen vallen onder zijn verantwoordelijkheid. Dan is het dus belangrijk dat je verhuurder er iets voor terugkrijgt.

Je kan je verhuurder overhalen door afspraken te maken over de huurprijs. Stel bijvoorbeeld voor dat je een paar jaar de maximale huurverhoging zal betalen. Bij een volgende huurder kan je verhuurder sowieso meer vragen voor het huis en het huis wordt ook meer waard door de duurzaamheidsmaatregelen. Jij kan dit geld als huurder aan de andere kant ook weer terugverdienen doordat je energierekening lager wordt als bijv. je huis is geisoleerd. Zonnepanelen levert je huisbaas een rendement op van 7% per jaar en over het gebruik ervan kan je afspraken met hem maken. Als huurder heb je natuurlijk andere voordelen van een duurzamer huis doordat je betere leefomstandigheden hebt. Bijvoorbeeld minder vocht of een warme vloer.

Het kan helpen om je verhuurder op het bestaan van subsidies te wijzen. Je kan het project, de kosten en de opbrengsten ervan zelfs voorrekenen. In veel gevallen zal de uitkomst je verhuurder meevallen: het verduurzamen van een huis is de afgelopen jaren snel goedkoper geworden. Voor de onderstaande maatregelen zal je een voorstel moeten doen aan je huisbaas als je hiermee verder wilt.

 

Gerelateerde artikelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen wel of niet

Ontdek of zonnepanelen wel of niet geschikt zijn voor jouw huis. Kijk wat jij jaarlijks kan verdienen en draag bij met duurzame energie. Vergelijk offertes!

Lees verder
Warmtepomp boven

Van het gas af

Ontdek hier hoe jij van het gas af kan, wat de kosten en baten zijn en lees over de maatschappelijke ontwikkelingen die er spelen rond…

Lees verder
Insulation
Duurzaam wonen

Huis isoleren

Je huis isoleren is een eerste stap om je energieverbruik flink te reduceren. Overzicht isolatie mogelijkheden en subsidie overzicht.

Lees verder

Huurwoning aanpassen huurder: direct zelf aan de slag

Gelukkig kan je veel van de maatregelen zelf uitvoeren: energiezuinig leven, een paar apparaten vervangen, duurzame energie nemen en afval scheiden heb je zelf in de hand. Onderstaande een overzicht van de maatregelen waar je direct mee aan de slag kan als huurder.

 

Gerelateerde artikelen

Alternative energies x

Wat is duurzame energie?

Wat is duurzame energie? Ontdek waarom veel ‘duurzame energie’ in Nederland niet echt duurzaam is. Vergelijk energieleveranciers die echt duurzaam zijn.

Lees verder
Amsterdam cycling min

Duurzaam vervoer

Wat is duurzaam vervoer? Wij hebben opties als de trein, de elektrische auto en de fiets voor jou naast elkaar gezet, zodat jij de beste…

Lees verder
Factory

Consuminderen tips

Consuminderen is een hele uitdaging. Overal om ons heen is de verleiding meer te consumeren. Ontdek hier tips om te consuminderen en meer.

Lees verder
City view of groningen within the trees in the netherlands scaled

Bomen planten

Hoeveel CO2 nemen bomen op? Vergroen de omgeving van jouw huis en reduceer de CO2 door bomen te planten. En als je dan toch bezig…

Lees verder
Mountain of garbage in bantar gebang with some excavator scaled

Recycling

Wat is recycling? Ontdek hoe jij de aarde minder kan vervuilen! Kijk wat jij beter kan doen met recycling, spullen hergebruiken en zaken repareren.

Lees verder

Als verhuurder

Voor verhuurders is er het Fonds Energiebesparing Huursector (FEH). Hier kan je als verhuurder een lening met een lage rente aanvragen om een huurhuis te verduurzamen. De FEH is bedoeld voor verhuurders van een project van minstens 5 woningen, die een zeer hoge energiebesparingsambitie hebben. Aanvragen kunnen worden ingediend tot en met 30 september 2019. Op deze pagina van RvO staat hierover meer informatie.

Geld lenen

Bij veel banken kan je 106% van de waarde van je huis lenen om je huis duurzamer te maken. Vereniging Eigen Huis geeft hier uitleg over op deze pagina van eigenhuis.

Het Nationaal Energiebespaarfonds heeft een gunstige ‘Energiebespaarlening’, bedoeld om je huis te verduurzamen. Als particulier kan je tegen 2,1% rente tot 50.000 euro lenen. Voor Verenigingen van Eigenaren is er een speciale VvE Energiebespaarlening. Het Energiebespaarfonds is mede mogelijk gemaakt door de Rijksoverheid en enkele banken. Op deze pagina kun je hierover meer informatie vinden.

Ieder huis is anders

Veel van de maatregelen uit de top 10 zullen net anders uitvallen per huis. Als er geen zon op je dak staat, dan hebben zonnepanelen ook niet veel zin. Isolatie is soms al helemaal compleet, zeker in nieuwe huizen. En als je een hoekhuis/alleenstaand huis hebt, dan heeft spouwmuurisolatie meer effect dan als je tussen andere huizen zit. 

Bart Ladrak

Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.