Huurwoning verduurzamen

Huurwoning aanpassen als huurder: voorstellen voor je huisbaas.

Als huurder kan het lastig zijn aanpassingen aan je woning te maken. De verhuurder zal er namelijk grotendeels voor moeten betalen: isolatie, een warmtepomp of zonnepanelen vallen onder zijn verantwoordelijkheid. Dan is het dus belangrijk dat je verhuurder er iets voor terugkrijgt.

Je kan je verhuurder overhalen door afspraken te maken over de huurprijs. Stel bijvoorbeeld voor dat je een paar jaar de maximale huurverhoging zal betalen. Bij een volgende huurder kan je verhuurder sowieso meer vragen voor het huis en het huis wordt ook meer waard door de duurzaamheidsmaatregelen. Jij kan dit geld als huurder aan de andere kant ook weer terugverdienen doordat je energierekening lager wordt als bijv. je huis is geisoleerd. Zonnepanelen levert je huisbaas een rendement op van 7% per jaar en over het gebruik ervan kan je afspraken met hem maken. Als huurder heb je natuurlijk andere voordelen van een duurzamer huis doordat je betere leefomstandigheden hebt. Bijvoorbeeld minder vocht of een warme vloer.

Het kan helpen om je verhuurder op het bestaan van subsidies te wijzen. Je kan het project, de kosten en de opbrengsten ervan zelfs voorrekenen. In veel gevallen zal de uitkomst je verhuurder meevallen: het verduurzamen van een huis is de afgelopen jaren snel goedkoper geworden. Voor de onderstaande maatregelen zal je een voorstel moeten doen aan je huisbaas als je hiermee verder wilt.

 

Gerelateerde artikelen

Warmtepomp boven

Van het gas af

Ontdek alle voor en nadelen bij de meest ambitieuze stap voor de verduurzaming van je huis. Met jouw huis van het gas af gaan is

Lees verder
Isolatie
Duurzaam wonen

Huis isoleren

Milieuwinst: 5.270 kg CO2 Kosten: €10.700 Besparing: €1.590 Gemak: enkele dagen Subsidie: vanaf 25% van je kosten Je huis isoleren is dé maatregel met de

Lees verder

Huurwoning aanpassen huurder: direct zelf aan de slag

Gelukkig kan je veel van de maatregelen zelf uitvoeren: energiezuinig leven, een paar apparaten vervangen, duurzame energie nemen en afval scheiden heb je zelf in de hand. Onderstaande een overzicht van de maatregelen waar je direct mee aan de slag kan als huurder.

 

Gerelateerde artikelen

Amsterdam cycling min

Duurzaam vervoer

Wat is duurzaam vervoer en wat zijn jaarlijkse de kosten/baten als je stopt met de auto? Een duurzaam alternatief voor de (benzine) auto zijn de

Lees verder
Factory

Consuminderen tips

Ontdek hier consuminderen tips en kijk hoe jij je leefpatroon kan aanpassen. Score duurzaamheid Eenmalige kosten Geen Milieuwinst Als je echt verandert, meer dan met

Lees verder
City view of groningen within the trees in the netherlands scaled

Bomen planten

Hoeveel CO2 nemen bomen op? En hoe kan je klimaatverandering bestrijden door je omgeving te vergroenen? De opslag van CO2 door bomen is grotendeels tijdelijk.

Lees verder
Mountain of garbage in bantar gebang with some excavator scaled

Recycling

Wat is recycling en hoe kan ik dit nog beter doen? Wat zijn de kosten en baten van recyclen? Op deze vragen zullen we je

Lees verder

Als verhuurder

Voor verhuurders is er het Fonds Energiebesparing Huursector (FEH). Hier kan je als verhuurder een lening met een lage rente aanvragen om een huurhuis te verduurzamen. De FEH is bedoeld voor verhuurders van een project van minstens 5 woningen, die een zeer hoge energiebesparingsambitie hebben. Aanvragen kunnen worden ingediend tot en met 30 september 2019. Op deze pagina van RvO staat hierover meer informatie.

Geld lenen

Bij veel banken kan je 106% van de waarde van je huis lenen om je huis duurzamer te maken. Vereniging Eigen Huis geeft hier uitleg over op deze pagina van eigenhuis.

Het Nationaal Energiebespaarfonds heeft een gunstige ‘Energiebespaarlening’, bedoeld om je huis te verduurzamen. Als particulier kan je tegen 2,1% rente tot 50.000 euro lenen. Voor Verenigingen van Eigenaren is er een speciale VvE Energiebespaarlening. Het Energiebespaarfonds is mede mogelijk gemaakt door de Rijksoverheid en enkele banken. Op deze pagina kun je hierover meer informatie vinden.

Ieder huis is anders

Veel van de maatregelen uit de top 10 zullen net anders uitvallen per huis. Als er geen zon op je dak staat, dan hebben zonnepanelen ook niet veel zin. Isolatie is soms al helemaal compleet, zeker in nieuwe huizen. En als je een hoekhuis/alleenstaand huis hebt, dan heeft spouwmuurisolatie meer effect dan als je tussen andere huizen zit. 

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Klik hier om te abonneren op nieuwe reacties
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Alle reacties
0
Vraag of opmerking? Laat je reactie achterx