Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Genetisch gemodificeerd

Bewust omgaan met genetisch gemodificeerd voedsel

Er bestaan veel verschillende meningen over genetisch gemodificeerd voedsel. Maar wat betekent ‘genetisch gemodificeerd’ precies? Genetische modificatie is het veranderen van de eigenschappen van planten, bacteriën, of gisten. Deze techniek, die ook wel GM wordt genoemd, werkt als volgt: er worden kunstmatig positieve genen van andere organismen ingebracht in een ‘origineel’ product. Hierdoor kan het nieuwe organisme bijvoorbeeld sneller groeien, grotere vruchten dragen of resistent worden tegen schadelijke insecten. Door GM ontstaan nuttige vitamines, enzymen, aromastoffen, en zelfs medicijnen. Toch is niet iedereen enthousiast over deze techniek. Wij leggen uit waarom.

Horticulture agriculture greenhouses vegetables

Hoe werkt genetische modificatie?

In de cellen van organismen zit DNA. In dit DNA zitten de genen van dit organisme ‘opgeslagen’. Bij genetisch modificeren wordt een stukje DNA (met het bijbehorende gen) uit een cel geknipt en vervolgens in het DNA van een cel van een ander organisme geplakt. Hierdoor krijgt de ‘nieuwe’ cel de gewenste eigenschappen. De nieuwe cel deelt zich vervolgens, waar een volledige plant uit ontstaat die de gewenste nieuwe eigenschap heeft. 

Een afkorting die je vast wel eens voorbij hebt zien komen, is ‘GMO’. De betekenis van GMO is genetically modified organism

In het Nederlands worden dit ook wel GGO’s genoemd: genetisch gemodificeerde organismen. Vrij letterlijk betekent dit dus dat een GMO (of GGO) een organisme is waarvan het DNA op kunstmatige wijze is aangepast. 

Wat zijn de argumenten voor en tegen genetisch gemodificeerd voedsel?

Door het modificeren van organismen kunnen grote corporaties de positie van kleine marktpartijen en boeren, onder druk zetten. Aan de andere kant geeft het gebruik van GMO’s de boer ook meer kans op een geslaagde oogst, omdat deze beter bestand is tegen insectenbestrijdingsmiddelen en onkruidverdelgers, en minder kwetsbaar is voor plagen van ziekten of insecten.

De verspreiding van GMO’s kan de biodiversiteit onder druk zetten, en kan de natuur aantasten omdat het landbouw mogelijk maakt waar dat voorheen niet kon. Maar, GM kan de natuur ook juist een handje helpen, omdat het gewassen creëert die met minder water, mest en bestrijdingsmiddelen toe kunnen. Plus, genetisch gemodificeerde gewassen kunnen de opbrengst per hectare verhogen, zodat minder grond nodig is voor de landbouw.

En hoewel de veiligheid van de consumptie van genetisch gemodificeerde gewassen op de lange termijn nog niet is vastgesteld, weten we wel dat genetische modificatie voedsel gezonder kan maken, en de GMO’s grondig getest worden.

In het debat rondom genetische modificatie wordt soms de term ‘genetische manipulatie’ gebruikt. Dit betekent eigenlijk hetzelfde, maar heeft een negatievere bijklank.

Voor een uitgebreidere uitleg van de voors en tegens kun je deze argumentatiekaart van de Rijksoverheid bekijken.

zelfvoorzienend leven

Het zekere voor het onzekere? Eet biologische producten!

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid schrijft voor dat het gebruik van GMO’s (of GGO’s in het Nederlands) in producten moet worden vermeld op het etiket. Op het etiket moet duidelijk ‘genetische gemodificeerd’ staan, of ‘product op basis van genetisch gemodificeerd [ingrediënt]’. Voedingsmiddelen die met GMO’s gemaakt zijn en in Nederland worden verkocht, zijn veilig verklaard door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid.

Wil je een product aanschaffen waarvan je zeker weet dat het GMO vrij is? Kies voor biologisch. In de biologische sector wordt namelijk geen gebruik gemaakt van GM. Biologisch gehouden dieren krijgen zelfs geen genetisch gemodificeerd veevoer. Wel vindt in de biologische landbouw verandering van genen plaats via het kruisen van organismen met verschillende gewenste eigenschappen. 

In alle andere gevallen is een blik op het etiket raadzaam. Meer over biologische voeding vind je in dit artikel. Ook vertellen we je graag meer over duurzaam eten.

Meer in deze categorie

Isabelle Snaauw

Isabelle Snaauw

Isabelle (25) is freelance redacteur bij Duurzaam Thuis. Maar ook in haar dagelijks leven werkt ze aan projecten die de wereld een beetje duurzamer maken. Ze weet veel van windenergie en verwarmen, maar schrijft als vegetariër het liefst over duurzaam koken en eten.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

23 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volledig met u eens Christian; ‘t is toch onbegrijpelijk dat er nog altijd zulke domme kwakkels rondlopen die ondanks alle onderzoeken en bewijzen nog durven beweren dat genetisch gemanipuleerd voedsel onschadelijk is. Ofwel werken ze inderdaad voor zulk een duivelse corporatie ofwel hebben ze maar twee hersencellen. William Engdahl schreef al een hele tijd geleden het boek “Seeds of destruction”, een goede auteur. Voor de domme kwakkels alhier: hij geeft veel referenties; maar ja wat baten kaars en bril …

GMO is gefinancierd door de Rockefellers, die in de jaren ’30 grondlegger waren van de “Eugenicist” organisatie. Deze organisatie, had als doel minderheden(working pigs) te reduceren, zodat de elite(hoog begaafd,erudiek enz.)de massa kon blijven controleren. Uit deze beweging kwam Plannet Parenthood(begon in achterstandswijken waar veel “negers”woonde), later populatie controle als onderdeel van ontwikkelingshulp(World Health Organization (WHO), Wereldbank, IMF). Zij zijn ook de aanjagers samen met Henry Kissinger (1990 vrijgegeven document), dat opkomende landen bevolking reductie zou moeten doen, daar de hulpbronnen,grondstoffen voor het Westen dienen te zijn.(Zie hier dan ook waarom na 70 jr geen enkel ontwikkelingsland er boven op is gekomen).
Genetics study(gen studie), is ook een onderdeel van deze bovenstaande. Hier een link waarbij alles wordt uitgelegd in een presentatie door F. William Engdahl https://www.youtube.com/watch?v=s4qA0Ue_sI4

Monsanto is inmiddels overgenomen door europees BAYER – wordt daarmee ook de monsanto productlijn in europa verkocht!?

Je hebt volkomen gelijk Brigitte. De wetenschap maakt alles onnodig ingewikkeld. We zijn helemaal van het natuurlijke afgedwaald met alle desastreuze gevolgen. Ziekte van plant,dier of mens komt altijd voort uit het tegenwerken van onze natuur. Als we terug natuurlijker eten en leven op een natuurlijk ritme zullen de meeste ziekten verdwijnen. Ik spreek uit grote jarenlange ervaring. Be the change hou want to wee in the world. Al wat wij doen en zeggen beïnvloed de hele wereld. Laat ons dus voor het goede kiezen.

Iedereen zoekt altijd maar naar bewijzen. Wij wonen in een landbouwgebied. En als daar gespoten is en ik wandel er langs dan krijg ik haast geen lucht. De insekten vallen door op de grond. Dan heb je toch maar twee hersencellen nodig om te kunnen bedenken dat dit allemaal nooit goed kan zijn voor een mens. Een kleuter kan je dit vertellen.
Als de insekten dood uit de lucht vallen en er dode vogels liggen naast het bespoten land dan kan dat niet goed zijn voor een mens. Maar iedereen mag op zijn eigen tempo ontwaken.

Zoek op google naar “most evil companies”. Je zult versteld staan van deze resultaten en de verhalen erachter. En laat niemand je niks wijs maken dat t niet zo is. Dat zijn robots die reacties plaatsen dat het niet zo is. Of men die een plek aan werd beloofd na het afmaken van deze populatie. En geloof me of niet de elite discrimineert niet. Iedereen krijgt.doe je research ik spreek uit ervaring en heel veel research.

Volgens mij werk hans echt daar ja. Monsato is pure evil. Cash rules everything around them.

https://www.vib.be/nl/nieuws/Documents/703_RATTENSTUDIE%20NL%20for%20web.pdf

ondertussen zelf een link gevonden naar het artikel waar waarschijnlijk naar verwezen word met ” een frans onderzoek”

Ik ben ook erg benieuwd naar dat franse onderzoek, een naam of een link naar het artikel zal fijn zijn., ben het met Hans eens, leuk verhaal maar enig bewijs ontbreekt. verder moet hier de nuance gemaakt worden of de GMO’s zelf caricogeen zijn of de herbicide waarmee deze bespoten worden. als dit zo is zijn GMO’s dus per definitie niet slecht.
Ik heb nog meer vragen bij de andere beweringen en zou daarom graag de bronnen van dit verhaal in willen zien.

Volgens mij werkt onze fanatieke Hans zelf voor Monsanto.

Wat een lariekoek hier allemaal. Pure pseudowetenschap. Ik betwijfel zeer sterk dat dat Franse onderzoek überhaupt bestaat. Het is in ieder geval niet door de filter heen gekomen van kwalitatief wetenschappelijk onderzoek. De natuur muteert genetisch zelf. Als je een beetje verstand hebt van evolutie weet je dat als je genetische modificatie goed toepast het een uitkomst is en zelfs vaak gezonder dan biologisch voedsel kan zijn.

Hoi Nick,

de genetisch gemodificeerde planten worden besproeid met pesticiden en andere stoffen om ze te beschermen tegen insecten (deze gaan hieraan dood). De stoffen waarmee de planten besproeid worden zitten dus ook in het eten wat van deze planten gemaakt wordt.. De documentaire GMO-OMG is erg interessant! (en staat op netflix :) ) hopelijk heb ik je een beetje overtuigd.

Wat heeft een mens aan geld en macht als je ziek gemaakt word door ongezond voedsel. Als we allemaal kanker krijgen en eerder dood gaan, wauw wat leven we toch in een prachtige wereld. Ik wou dat ik een eeuw eerder geleefd had.

Een eeuw geleden werden de mensen nog veel minder oud. Durf je eens in te lezen..

Ik vraag me dan wel af waardoor je kanker krijgt van gm’s iemand die dat weet

Ik zou graag wat concretere reden en bewijzen willen dan een Frans onderzoek die niet echt een rede heeft. Ik ben een beetje sceptisch over het GM eten is slecht

Ik heb vorige week een anoniem gesprek gehad met iemand die na verder doorvragen van mijn kant aangaf voor Monsanto te werken. Hij zei dat hij veel onderzoeken heeft gedaan voor het bedrijf en dat uit alles blijkt dat GMO’s kanker veroorzaken en op een veel grotere schaal dan al was gedacht.
Hij zegt dat hij whistleblower wil worden en uit de anonimiteit treden maar eerst moet hij zijn gezin en zichzelf veilig stellen. Hij heeft al bedreigingen gehad voor het geval dst hij naar buiten treedt.

Goed verhaal alleen totaal ongeloofwaardig.

Zoals je ziet staat er geen bron of link naar het onderzoek. We kunnen het dan ook niet verifiëren wat het niet geloofwaardiger maakt. Een hoax is waarschijnlijker

En wie is die plotseling reagerende Hans, ook zonder bron of link of verwijzing! Is Hans een hoax?

Weer geen linkjes naar wetenschappelijke publicaties. Fake news

I beschik over videoopnamen van de wetenschappers Dr.Anthony Samsel , waaruit blijkt dat Roundup(Glyphosate) een van de grootste bedreigingen voor het voorbestaan van de mens is .Al in 1981 was bij Monsanto ook al bekend dat het kankerverwekkend is . Monsanto is een oorlogsindustrie! Ook de wetenschapper Dr,Russell Blaylock bevestigd dit: It’s worse than we thought.
Groet, Bert Albronda

Hoe kan ik de opname waar jij het over heeft bekijken? Ik ben daar wel heel erg benieuwd naar.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.