Muizen bestrijden of knabbelend diertje in huis laten?

Geplaatst op 12 juni 2011 in Lifestyle

Zodra de schemer invalt begint het getrippel over het plafond. Er bevinden zich muizen in huis. En niet alleen het getrippel verraadt hun aanwezigheid. Ook kleine zwarte keutels laten zien dat er muizen in je huis zijn. Vooral in de winter komen ze naar binnen op zoek naar warmte en voeding. Eigenlijk is het geen eng diertje, maar veel mensen zijn toch bang van ze – vooral vrouwen kunnen op de tafel springen bij het zien van een muis. Moeten we ze laten begaan of toch uit ons huis weren? En hoe kunnen we de muis bestrijden zonder chemische middelen te gebruiken?

Kenmerken van de muis

Als wij het hebben over De Muis bedoelen we de huismuis. Er zijn verschillende kleine knaagdieren die eigenlijk in de muizenfamilie vallen, maar die we zelden bedoelen. Daarom is De Muis in ons begrip het kleine grijsachtige diertje met een lange staart. De huismuis is overal waar mensen zijn en heeft zich over de gehele wereld verspreid. De huismuis is minstens even talrijk als de mens, heeft een fantastisch aanpassingsvermogen en kan bijna overal aarden. Muizen hebben een zachte, bruingrijze vacht en relatief grote oren en ogen. De staart is geschubd en net zo lang als het lichaam. Muizen eten alles wat ze tegenkomen, maar hebben wel hun voorkeur.  Zo eten ze vooral graan, zaden, noten, wortelen, insecten, larven en wormen. De diertjes zijn vooral ’s nachts actief en hebben een eigen holletje waarin het nest zich bevindt. Een vrouwtje kan vijf tot tien keer per jaar een nest krijgen met gemiddeld 8 jongen per keer. De jongen komen kaal, blind en doof op de wereld, maar ontwikkelen zich binnen enkele weken tot een volwassen muis. De voortplanting van de muizen gaat op deze manier razendsnel, waardoor ze in een korte tijd een plaag kunnen worden. De gemiddelde levensduur van een muis is 18 maanden.

Muizen schadelijk?

Muizen zijn de dragers van parasieten en kunnen daardoor schadelijk zijn. Ook dragen ze virussen over die in de meeste gevallen onschadelijk zijn voor mensen. Salmonella is een virus dat zij bij zich kunnen dragen en wat mensen wel over kunnen nemen. Al met al is het niet hygiënisch om muizen in huis te hebben. Alleen hun ontlasting al kan erg vervuilen. De keuteltjes zien eruit als kleine zwarte bolletjes en hun urine kan een nare geur verspreiden. Vooral de urine van de mannetjes, die hun territorium afbakent, kan erg stinken. Als je zelf in aanraking komt met muizen of hun ontlasting, altijd direct je handen goed wassen. Een muis kan voedsel snel ongeschikt maken voor consumptie. Muizen zijn knaagdieren en kunnen snoeren en andere zaken stuk knagen en beschadigen. Vooral bij elektra is dit niet gewenst. Genoeg redenen om ze uit de buurt te willen houden.

Natuurlijke vijanden van de muis

Buitenshuis zijn er verschillende dieren die zich voeden met muizen. Denk dan aan uilen, vossen, roofvogels en marterachtigen die muizen eten. Maar vooral kou en voedseltekort zorgen ervoor dat muizen in de winter sterven. Dit is ook de periode dat ze naar huizen trekken om zich tegoed te doen aan onze voeding en de warmte te zoeken. In huis hebben muizen niet zoveel te vrezen en vormt de mens en de kat het grootste gevaar. Ga naar kattenoverlast in je tuin

Hoe kan ik muizen voorkomen?

  • Maak kieren en spleten in het huis dicht. Een muis kan al door een opening van een halve centimeter dus het is een hele klus om na te gaan of er kleine openingen zijn en deze te dichten. Kieren onder deuren zijn ook een ingang voor muizen. Dus deuren naar buiten moeten goed afsluiten. Deurborstels onderaan een deur zijn hier erg geschikt voor. Plaats voor ventilatiegaten fijn gaas en dicht grotere gaten met aluminiumfolie. Hoe lastiger de toegangsweg tot je huis, hoe minder snel je last van een muizenplaag zult hebben.
  • Dek etensresten overal in huis altijd goed af. Dus niet alleen in de keuken, maar ook in bijvoorbeeld de kelder. Voeding in plastikzakken is niet beschermd tegen de tanden van de muis. Berg daarom voeding bijvoorbeeld op in bussen of hardplastic bakken.
  • Plekken waar veel spullen staan opgeborgen zijn een ideale schuilplaats voor nesten van muizen. Houdt je huis opgeruimd en zorg dat er zo min mogelijk schuilplaatsen zijn. Juist ook op zolders en in kelders.
  • Zorg er vooral ook voor dat je huis schoon is. Stofzuig regelmatig zodat er geen voedselkruimels op de vloer achterblijven en houdt het ook onder fornuizen en kasten goed schoon.
  • Geuren kunnen muizen ontmoedigen om zich in je huis te vestigen. Zo kun je muntolie op strategische plaatsen sprenkelen en de geur of aanwezigheid van katten of cavia’s in huis halen.

Hoe kan de muis bestrijden?

De meest bekende muizenvanger is natuurlijk de kat! Een kat in huis verjaagt muizen. Alleen al de geur van een kat zal zorgen dat de muizen willen vertrekken. En eerlijk is eerlijk- onze eigen kat is zo tam dat hij echt niet actief op jacht zal gaan naar muizen. Het instinct van een kat is echter wel zo sterk dat als hij –waarschijnlijk per ongeluk- een muis heeft gevonden, hij deze zal vangen en doden. Maar niet voor iedereen is de kat de oplossing want sommige mensen hebben net zo’n afkeer van de kat als van de muis.

Muizenvallen: welke is het meest diervriendelijk?

  • Er zijn verschillende soorten muizenvallen. Zo zijn er kooivallen waarin de muis levend wordt ingesloten zodat je hem buiten weer los kunt laten. Let wel op dat je dit loslaten niet in de buurt van je huis doet. Binnen 500 meter afstand zal de muis de weg terug naar huis nog weten en zijn eigen nest terugvinden. Het klinkt diervriendelijk om de muis levend te vangen, maar het gevangenschap kan de muis in shock brengen waaraan hij alsnog sterft.
  • De traditionele muizenklem zijn de knijpvallen of klapvallen welke de muis in 1 keer doden. Klap, dicht en dood. Klinkt verschrikkelijk, maar valt mee. Zorg er wel voor dat je de dode muizen opruimt omdat je huis erg gaat stinken als de diertjes vergaan.

 Het nadeel van het gebruik van een muizenval is dat je maar 1 muis per keer kunt vangen, tenzij je meerdere vallen aanschaft. 1 muis per keer schiet bij een muizenplaag niet erg op natuurlijk.
  • In de vallen plaats je iets wat muizen lekker vinden. Ons is allemaal verteld dat dit een blokje kaas moet zijn. Dat is natuurlijk waar. Maar wat een muis eigenlijk nog veel lekkerder vindt zijn noten of iets zoetigs gemaakt van noten zoals pindakaas en muesli. Dit gaat minder snel schimmelen dan kaas als je het in een val plaatst.
  • Het is goed om te weten dat muizen altijd een veilige vaste route nemen die meestal direct langs de muur is. Zodra je de routes weet kun je daar gericht een val plaatsen.
  • Ultrasone geluiden weren muizen. Het werkt in op het zenuwstelsel van de muis. Het geluid is niet waar te nemen door andere dieren of door mensen en schrikt de muis af om zich in je huis te gaan nestelen. Apparatuur hiervoor is verkrijgbaar in het tuincentrum en de dierenspeciaalzaak.

Gif is vele malen dieronvriendelijker dan muizenval

Het gebruik van gif raden wij eigenlijk altijd af en is een laatste redmiddel. De traditionele muizenklem lijkt wreed, maar is vele malen diervriendelijker. De muis is in één klap dood en wordt een langzame pijnlijke dood bespaard met gif. Een vergiftigde muis trekt zich terug in zijn hol om te sterven. Dit zijn plaatsen waar je zelden bij kunt. Het resultaat is dat er ergens in je huis een kadaver ligt. Deze wordt vervolgens weer aangevreten door andere dieren die vervolgens ook weer het gif binnenkrijgen. Kortom het gif blijft in het ecosysteem en komt uiteindelijk misschien op ons bord terecht en dat is waar wij van Duurzaam Thuis juist vanaf willen.

De middelen die consumenten mogen gebruiken zijn niet sterk en soms zijn de muizen resistent voor de stoffen. Dit terwijl het wel schadelijk kan zijn voor huisdieren of kinderen. Dus let daar erg mee op! Bij de inschakeling van een echt bestrijdingsbedrijf wordt eveneens gif gebruikt, maar dan met een veel sterkere concentratie. Deze gifmiddelen hebben bijna allemaal een bloedverdunnende werking waardoor de muizen sterven aan inwendige bloedingen. Ook hierbij geldt: houdt huisdieren en kinderen weg van de korrels.

Meer natuurlijke ongedierte bestrijding van o.a muggen, mieren, huisstofmijt en zilvervisjes

Reacties (42)
Renate Feringa
02/08/11 • 15:39

Hallo

Via een kennis kwam ik met deze site in aanraking omdat ik erg veel moeite heb waarmee mensen dieren als slakken, muizen, mieren, vliegen, en wespen als ongedierte beschouwen en winkelschappen inmiddels gevuld zijn met het verdelgen, bestrijden en vermoorden van dieren die een onderdeel van onze werelkd, onze planeet onze ecosystemen zijn..

Ik vind het fijn , het doet me goed te lezen over de muizen het huis uit krijgen..op een diervriendelijke manier..

Wel meent u te kunnen beoordelen dat in 1 klap een muis dood maken synoniem is aan diervriendelijk gedrag vertonen..
Daar gaat U absoluut over de grens..

Dat duurzaam voor U mn inhoudt dat de mensen genieten van een duurzame wijze van bestrijden en indirect geen gif binnen krijgen is mi de mens in de totale kringloop onnodig centraal stellen…
Wij zijn een onderdeel , en hebben ons naar behoren te gedragen naar al wat leeft..
heb je er “last” van dan zal je dat in het kader van duurzaam willen handelen ALTIJD het leven moeten sparen.. !!

Vriendelijk dank
Renate Feringa

Marja Meijer
02/08/11 • 18:33

Helemaal met Renate eens! Laten we niet vergeten dat de muisjes ook proberen te overleven, zij ervaren net als de mens, gevoelens zoals pijn, verdriet, angst, stress, blijdschap en vreugde. Wel begrijp ik dat wanneer je een muizenplaag hebt, dat dit niet fijn is! Zelf heb ik ook regelmatig last van bezoekjes van onze muizenvriendjes maar probeer dit toch zo respectvol mogelijk op te lossen. Ik plaats dan diervriendelijke vallen, waar ze levend in komen, zet deze trouwens alleen open wanneer ik er ben, zodat ik ze zo snel mogelijk in een grote kooi kan plaatsen met eten en drinken. Wanneer er een aantal in zitten laat ik ze een stuk verder in de natuur (waar ook beschutting is)vrij. Waarschijnlijk is dat ook niet echt de juiste oplossing, doordat ze dan weer aan allerlei andere gevaren blootgesteld worden. Maar dan hebben ze iig wel een kans om te overleven en kunnen ze holletjes bij de bomen of in de grond graven.
Diervriendelijke groet van Marja

Erick van Diest
16/09/11 • 12:51

We hebben vandaag zo’n kooi valletje gekocht ivm een muis op zolder, ik denk dat hij daar nu is vanwegen het na-isoleren van de spouw.

Ik hoop dat we “onze” muis snel een plekje in het bos kunnen wijzen, dat tevens ver weg is van onze kat 😉

Maar de aanval ivm de muizenklem van Renate is onterecht, de schrijver meldt dat de klem minder wreed is dan gif maar niet dat het diervriendelijk is.

Met vriendelijke groet,
Erick

Dolf
15/10/11 • 13:03

Bedankt voor de tip om de muis verder weg los te laten. We hebben een muisje gevangen en losgelaten in een nabij bosje maar waarschijnlijk is ze dus al terug, haha een slim beestje, toch maar!
Maar een vraagje: Als de muis nou eens de moedermuis is en we laten ze ver weg los, hoe zit het dan met de jonkies?

Tom
21/12/11 • 20:15

Zelf heb ik ook lange tijd last gehad van muizen. Na gif gestrooid te hebben zijn ze een tijdje weg geweest. Echter kwamen ze na 4 maanden weer terug. Toen ik eenmaal alle naden en kieren had gedicht zijn ze niet meer teruggekomen. Echt ideaal!

Op staan ook veel handige tips voor een eefectievere aanpak van de muizenplaag.

Wouter
21/06/12 • 00:52

alleen zijn beide foto’s een bosmuis, en niet een huismuis: bosmuizen zijn vaak wat bruin in plaats van grijs en ze hebben een duidelijk lichtere buik, verder is de achterpoot licht behaard, en bij de huismuis donker, tot slot is de staart van de bosmuis tweekleurig. bosmuizen komen overigens ook vaak in huis voor, ik heb er net nog een weg gebracht (gevangen in zo’n kooitje met een klep). volgens mij valt het mee met de stress mits je de muis zo snel mogelijk wegbrengt als je de val ’s avonds zet, ’s ochtends meteen loslaten. voor onderzoek worden ook dit soort vallen gebruikt, al hebben die vaak een wat grotere leefruimte. als de muizen zouden stressen en daardoor ander gedrag vertonen zouden ze niet geschikt zijn voor onderzoek.

08/10/12 • 07:17

Hondsrugcollege

08/10/12 • 07:17

Mongolië

Toch Toch
23/01/13 • 20:16

Ik ben het niet met Renate eens. Met alle respect, ik ben een dierenvriend, maar een muizenplaag in je huis, ze vreten alles kapot, knagen alles aan, urineren ALLES onder omdat ze geen blaas hebben…absoluut niet hygienisch dus. Ze komen op plekken zoals in de muur en tussen plafonds in, daar kan je niet bij, maar wel veel overlast. Heb je liever een muizenplaag dan als je er niet bij kan om ze te vangen en dat ze misschien brand veroorzaken in je woning waarbij je zelf dan t loodje legt/ of misschien dat je een ziekte oploopt…?
Eet je vlees? Draag je leren schoenen misschien? Eet je een levend plantje!? Er zijn grenzen, er is hier in de regio een muizenplaag, dat is gewoonweg ongewenst omdat ze ziekten verspreiden en het huis slopen.
Kom ze wel bij jou brengen, kijken wat je dan zegt. Zet je ze buiten, al is t ver genoeg, zoeken ze zo een andere woning op. Zelfs de steden met flats zitten onder de muizen!
Zeker zelfde met testen op dieren, slik je wel eens medicijnen? Dat wel? Ook hypocriet. Zelfde als mensen die milieu-activist neigen te zijn, bijna alles wordt zowaar uit olie gemaakt, doe de lamp aan, de energie, en geloof nou niet dat er genoeg energie wordt opgewekt uit die molens… en een plastic zakje. De computer waarop je de berichten tikt, media, kunststoffen, andere spullen, veelal vervaardigd uit olie.
Oh wat een zielig muisje…in Dubai liggen mensen in de goot die niet kunnen overleven, in Nederland zal het ook nog gebeuren.

Sanne
27/01/13 • 20:32

Mooi verhaal, maar iemand die beweert dat muizen geen blaas hebben, neem ik niet serieus. Kom nou toch, waar heb je dat vandaan? Alle zoogdieren hebben een blaas. Dat muizen overal plassen heeft te maken met territorium afbakenen.

En over hypocriet gesproken, wie is hier de slechterik? Ja de mens, wij nemen de leefomgeving van deze (en zo veel andere) dieren af en vervolgens kijken we de dieren boos aan wanneer ze overlast veroorzaken.

En daarnaast, hoeveel gevallen ken je van mensen die ziek werden van muizen? Serieus, ik ben zeer benieuwd. Muizen worden niet eens genoemd door het RIVM als serieuze ziekte overbrengers.

Maar goed, iedereen heeft recht om zijn of haar mening uit te spreken. Sommigen vinden een muis snel doden diervriendelijk, andere laten ze in leven en anderen boeit het geen hol of muizen een lange dood tegemoet gaan met vergif. Maar noem jezelf alsjeblieft geen dierenvriend als je muizen met vergif gaat doden.

26/04/13 • 21:15

Klik op mijn naam en u vindt Duurzame Ongediertepreventie & Bestrijding zonder gif.

Diervriendelijk want er worden geen beesten gedood die weer als voedsel dienen voor roofvogels en landroofdieren.

Milieuvriendelijk omdat er geen gif wordt gebruikt. Duurzaam omdat het 10 jaar mee gaat.

Wetenschappelijk bewezen een aangetoond dat het daadwerkelijk effectief is tegen muizen, ratten en kakkerlakken.

Meneer Bob
13/08/13 • 07:57

Wat een vreselijk linkse reacties allemaal.

Zolang de muis niet mee betaald aan de hypotheek, moet hij/zij gewoon wegwezen en op welke manier dan ook.

Peter
25/03/14 • 22:07

ik denk dat meneer bob zich een beetje vergist met een politieke voorkeur als het gaat over een “linkse reactie”. Als mensen er voor kiezen om muizen in hun eigen huis te doden (op welke manier dan ook) moet dat kunnen. zeker in het geval er een plaag is. Net alsook mensen die een diervriendelijke manier verkiezen. dus gelieve hier geen politieke voorkeur bij te betrekken want dat heeft hier nu eenmaal niets mee te maken 😉

c
02/08/14 • 11:23

beton om afvoer buizen gieten,
gaten in spauwmuur dichtstoppen met staalwolsponzen
geen vogelsvoeren in de tuin
eten in huis in blikken, trommels en cuverboxen
muntolie of knoflook in geurflesjes op strategische plekken plaatsen
gif of vallen plaatsen,
letop bij gif of afdichting van toegangswegen een muis verstopt zich op onbereikbare plaatsen in huis en onder kasten gootstenen
gaat daar liggen rotten, controleer deze plekken regelmatig anders kweek je ander ongewenst ongedierte

kan je ultrasound geeluid apparatuur in de kruipruimte plaatsen????

01/11/14 • 06:47

Voor 2 weken terug hadden wij last van meerdere muizen. Na een elektrische muizenval gekocht te hebben op http://muizenvallenbestellen.nl/ waren ze binnen de korste keren verdwenen. Bah echt vieze beesten zijn het.

cynthia
19/11/14 • 17:10

Hoe zit het inderdaad met de jonkies?

piet
05/02/15 • 07:30

Even voor de duidelijkheid
Tegen de “hippies” met hun instelling van het is ZIELUG!!!! Jullie hebben totaal heen besef van wat jullie zeggen!!… Lezen jullie met de achterkant van jullie hoofd of wat?!!..
Dat ongedierte komt meestal rond WINTERTIJD binnen en als je een stel aso’s als buren hebt hoeft het dus niet aan jouw eigen orde en netheid te liggen dat dankzij de BUREN dat ongedierte via de spouwmuren bij JOUW!! MENEER OF MEVROUW HIPPIE je bedrading van de elektra doorknagen!! Waardoor U GEZELLIG IN DE WINTER VOOR JE LEVEN KAN GAAN VECHTEN/RENNEN/SPRINGEN!!!
TENMINSTE ALS JE/U OF JIJ NIET TEVEEL VAN HET CANNABIS PLANTJE GESNOEPT HEBT WAARDOOR U JIJ OF JULLIE NIET EENS DOOR ZULLEN HEBBE LEVEND VERBRANDT TE WORDEN DOOR JE O ZO SCHATTIGE ZIEKTE OVERDRAGEN LIEVE KLEINE NEEFJE VAN DE RAT (WAAR U JIJ JULLIE TOEVALLIG WEL EEN PEST HEKEL AAN HEBBEN!!…. OF ZEG IK NU IETS WAAR MEE IK JULLIE JIJ OF U MEE BELEDIG?!!!..)

MVR PIET

Linda
26/03/15 • 19:08

Pff, mensen doe toch eens even normaal. Dat je geen muizen wenst om te brengen door middel van gif, elektroschokken of het breken van de ruggegraat maakt je nog geen linkse hippie die wiet rookt. Net zoals het wel strooien van gif of het zetten van muizenvallen je geen vvd stemmende, geldgraaiende bankdirecteur maakt.
Ik kies er ook voor om geen gif te strooien in mijn huis of muizenvallen zetten, maar ik ga wel maatregelen treffen om ervoor te zorgen dat muizen mijn huis niet meer aantrekkelijk vinden. ik ga aan de slag met muntolie, cement en diervriendelijke vallen. Maakt u zich geen zorgen, ik zet alle muizen in een natuurgebied uit.

Tom
15/08/15 • 00:31

Gif of vallen is inderdaad zielig en zou ik ook nooit gebruiken, wat heel goed werkt is een muis of rat levend vangen en er wat benzine overgieten en dit in brand steken. Door het heel luide gekrijs weten de andere muizen en ratten dat er gevaar is en zullen onmiddelijk de woning verlaten. Dit is de meest diervriendelijke methode aangezien je er maar 1 of 2 moet doden om ze allemaal weg te krijgen. Wel niet overdrijven met de brandstof, het gekrijs moet zo lang mogelijk aanhouden om zo effectief mogelijk te zijn. 🙂

Freek
27/08/15 • 21:34

Hey Renate Feringa,

Dan zal ik ze aan me piranhas voeren. Is de voedingscycles ook weer rond. 🙂

Gr freek

Anne
23/09/15 • 08:39

Nou Tom muis of rat levend in brand steken echt doe even normaal zeg !!!!!
Krijsen moeten ze horen! Nee dat is diervriendelijk!!!!!!!

haha
07/11/15 • 12:46

Geweldig wat een drukte om een muis en vooral piet zie hem al zitten verzuurde ouwe man echt een lachertje geweest deze comments van jullie haha

haha
07/11/15 • 12:50

Trouwens afentoe is de natuurzelf niet zo dier vriendelijke anne

Bas
20/01/16 • 12:31

Een boel nuttige info over het verantwoord omgaan met muizen in huis.
Ik heb vanmorgen een muis ontdekt in huis, maar het verhaal dat hier verteld wordt over de geur van katten kun je wel vergeten !
De muis heeft z’n stekkie o.a. onder de voederbak van de kat die nog geen meter vandaan staat bij de kattenbak !
Er staat nu in ieder geval weer een muizenval met pindakaas erin (werkte vorige keer ook) en als ie erin zit, hebben m’n dochters weer een leuk fietsritje (verder dan 500 meter) om de muis in een mooi weiland uit te zetten.

31/01/16 • 12:09

Muizen bestrijden of knabbelend diertje in huis laten? Beide zijn niet nodig als men bewuster omgaat met het risico van muizen in huis. Allereerst is het belangrijk dat de algehele hygiëne op orde is. Dit is een factor waar u niet altijd grip op heeft. In de buurt kunnen namelijk overvolle containers staan, u woont aan de rand van een bos of u woont in de buurt van een winkelcentrum. Wat ik in de praktijk ook vaak meemaak is dat er dieren in een tuin worden gehouden zoals konijnen of kippen. Je kunt er dan donder op zeggen dat er mensen in de buurt zijn die overlast van muizen krijgen. De algehele hygiëne in een woonwijk dient in de eerste plaats op order te zijn.

Daarnaast is weren van ongedierte een belangrijke stap. Ik zie nog elke dag open stootvoegen, grote ventilatie openingen en andere gaten (ingangen) in buitenmuren. Maak deze openingen simpel dicht met rvs wering gaas. Naast het nemen van deze maatregelen zijn er tal van mogelijkheden zonder gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen. Muizengif is nooit geen duurzame oplossing en het is een enorme belasting voor de natuur en het milieu. Wist u dat er jaarlijks bijna 800.000 kilogram van dit gif wordt verbruikt, dat ook weer in ons milieu terecht komt.

Muizengif maakt roofvogels en landroofdieren ziek, of ze gaan er zelfs aan dood. Ook kunnen huisdieren en kinderen vergiftigd raken door muizengif. Muizengif en rattengif zijn beide rodenticiden die zeer moeilijk afbreekbaar zijn. De belasting voor het milieu is dan ook zwaar.

Ik ben ervan overtuigd dat er veel overlast van muizen voorkomen kan worden als men bewuster om gaat met deze kleine indringers. Dat er actie ondernomen moet worden is duidelijk. Muizen zijn dragers van ziekteverwekkende bacteriën en virussen. Ze kunnen ook een vieze penetrante geur verspreiden door uw huis. Let op met het opruimen van keutels en nesten want de stofdeeltjes die daar in zitten kunnen nare ziektes bevatten. Draag altijd een stofkapje.

erica
05/02/16 • 23:50

Ik heb katten en hou veel van ze maar ze komen met muisjes binnen voor mij en meestal leven de muisjes nog dus dan moet ik achter het muisje aan (meestal s’nachts ) om het muisje in veiligheid te brengen en de volgende dag ver weg uit te zetten. Fijn om te lezen dat veel (linkse mensen vette knipoog) al wat leeft niet perse dood moet of maken! Ik heb nu een muisje in een schoenendoos in de gang dat beesje zal mij niets aandoen en morgen weer vrij zijn. Sommige reactie’s van mensen vind ik beestachtig (in brandsteken, ze betalen geen hypotheek of ze zijn vies) wauw creepy en erg voor de dieren/mensen om jullie heen!! Verbranden duidelijk heel gevaarlijk psychopaat brr wie is hier nou een beest. Voor de mensen met een hart BEDANKT gr van een liefhebber van alles wat leef en dood niets wat ik niet van plan ben op te eten!!!!

Trinco
07/02/16 • 20:50

Maar je katten zijn wel van plan het op te eten, niks mis mee.
Als mijn kat thuis komt met een muis laat ik hem lekker smikkelen in de tuin.
Zo is de natuur.
Ben je trouwens ook zo consequent als het om ratten of hoofdluis gaat of alleen met dieren met een hoog knuffelgehalte?

Abigail
21/02/16 • 21:10

Je vind het wreed muizen doodmaken maar ik heb nu 3 bange kinderen die muizen in hun bed hebben gehad en geen oog dicht doen elke nacht rennen en schreeuwen door het huis door angst en ze zijn nu ziek met koorts en worden nog zieker omdat ze niet kunnen slapen van angst dus het zou fijn zijn als deze beesten voorgoed uitgeroeid zouden zijn

erica
22/02/16 • 04:26

In mijn volwassen leven nog nooit luizen gehad en je heb een shampoo tegenwoordig daarvoor! En waarom zou ik een rat doden als de rat zo dapper is als hij/zij in mijn huis durf te komen met al mijn poezen dan vind ik het beesje heel dapper;-) Vlooien hebben mijn poezen niet meer sinds ik 2x per jaar stronghold gebruik het kost wat maar geen vlooie gezien sinds ik het wondermiddel gebruik.

Jetty
17/03/16 • 17:19

Wij wonen op 7 hoog in een flat. We hebben twee katten en veel muizen.
Er hangt een sonorapparaatje( met van die hoge tonen). Niets helpt.
Ik ben een opruimer en een poetser. De muizen komen nooit aan voeding, maar overal vind ik keutels. Af en toe horen we de muizen in een keukenkastje. Hier zit geen eten in. Wie heeft de oplossing voor ons?

junis
25/03/16 • 15:27

na 35 jaar muizen bestrijden is dit mijn meest effectieve methode ; kies houten klemmetje met een kleine verdieping op de plek waar anders de kaas op n pinnetje wordt gestoken. dit laatste gaat heeeeel vaak fout…! blokje te groot / te klein / valt eraf/ wordt weg gebietst etc. etc. niet doen dus ! staat hierboven ook weeeeeer verkeerd..!

in plaats hiervan in het uitgefreesde rondje een beetje pindakaas . valletje zodanig plaatsen dat het alleen vanuit de voorkant kan worden benaderd. anders komt de muis er maar half in met lichaam en leeft nog uren. een marteldood.

zodra de eerste muis s’winters naar binnenkomt, direct de klem zetten. nooit wachten. ’n stel met jongen wordt al veel lastiger te bestrijden. vriendelijke kooitjes ook geprobeerd, maar nadat een muis zich zowat door het gaas had doorgevreten nooit meer. en korrels natuurlijk ook niet. vogels eten buiten de half verdoofde muis en sterven dan ook…

Sanne
20/04/16 • 19:57

Wij hebben kippen (dus ook voer) waar de muizen op af komen in de tuin. Hoe kan ik ervoor zorgen dat het geen plaag wordt?!

Jasper
23/04/16 • 17:52

Afhankelijk van de leeftijd van de baby muizen zullen ze of sterven of het overleven. Rond de 3 weken kunnen babyuitzet zelfstandig eten en drinken en hebben hier geen mamamuismelk meer voor nodig, oftewel als de muisjes minstens 3 weken oud zijn overleven die het, anders sterven ze door honger/dorst

Judith De Koninck
27/04/16 • 21:19

Hoi!

Ik heb dringend u hulp nodig ik zie dat je een specials bent in het van van muizen op een dierenvriendelijke manier.
Graag een woordje uitleg hierbij..😃

Thirza
16/09/16 • 12:36

Haha, weet je hoeveel mensen ziek worden van mensen 😀 Wij zijn net zo goed grote ziekte versprijders!

Ronald
24/12/16 • 15:19

Muizen, ach ik heb net de achtste muis gevangen in een muizenval en het zullen er wel meer worden. Maar het hoort gewoon bij het buitenleven. Oude huizen grote tuinen en landbouwgebied. Je kan er dan op wachten dat de beestjes je komen bezoeken. Vorig jaar zag je in het vogelhuisje naast de mussen ook de muizen gebroederlijk naast elkaar eten. Ook ratten komen dichter bij huis en ook die vang ik in een kooi. Even een mooie foto gemaakt en dan mogen ze van mij weer los. Wel een eindje van huis natuurlijk. Ziek worden van muizen of ratten ? je moet niet alles geloven, wordt je ziek van de katten ? die pakken de muizen en ratten toch ook en zouden dan de besmetting over moeten brengen. Vroeger met de riolen die open waren waar de ratten en muizen in leefden. Maar nu vind je nergens meer een open riool of een riool die loost op een sloot. Let wel muizen en ratten staan onder aan de voedselketen van andere dieren. Dus gun die ook een hapje zonder gif.

klaas
11/03/17 • 08:49

Dag allemaal, mooie tips, maar hoe krijg ik die geur van muizenurine weg die ze hebben achter gelaten. Van de muizen zelf ben ik af (denk ik…)
Er zal toch een goed middel zijn?

Suzan
01/05/17 • 12:36

Laatst vond ik keutels in mijn huis waarvan wist in niet precies. Toen ben ik gaan rondkijken op het internet en toen kwam ik erachter dat het muizenkeutels waren… Uiteindelijk heeft dit artikel me geholpen om van dit probleem af te komen. Werkte erg goed en kan het andere hier ook aanraden.

Matieux
26/09/17 • 12:29

Ik snap iedereen wel met de beste bedoelingen, maar als je écht een muizenplaag in huis hebt, dan wil je er toch wel heel graag vanaf. Ik heb ook van alles geprobeerd, maar uiteindelijk toch besloten om een muizenbestrijder in te schakelen. Ik bedoel, ze poepen en plassen alles onder, besmetten het eten, knagen aan m’n meubels, het was op een gegeven moment echt niet meer te doen.

Joris
09/11/17 • 12:03

Voor de mensen die het zielig vinden, of onjuist, om muizen te doden… Muizen hebben natuurlijk wel hun voortplantingssnelheid aangepast aan het vaak ten prooi vallen aan een natuurlijke vijand. Nu wij de natuurlijke vijanden verdreven hebben planten muizen zich dus te snel voort. We zouden onszelf kunnen zien als de vervanging van de natuurlijke vijand van de muis. (Jammer dat onze voortplantingssnelheid ook te hoog is voor het ecosysteem, maar goed, dat laten we voor nu maar even buiten beschouwing.)
Daarom denk ik dat een dood muisje hier en daar alleen maar natuurlijk is. Hoe akelig dat ook is. (Vind ik ook)

johan
08/12/17 • 20:56

Ik heb 25 muizen achter elkaar gevangen! Op een diervriendelijke manier. Jullie zullen het niet geloven misschien maar ik heb ze een griezelverhaal verteld over Roodkapje met en de zeven dwergmuizen!! Vonden ze waarschijnlijk zo eng en griezelig dat ik ze nooit meer terug heb gezien…

Is dat nu ook diervriendelijk of toch niet?

Isabel Gonzalez
24/11/18 • 12:23

Wel, ik heb jaren al geprobeerd muizen en ratten diervriendelijk te ‘bestrijden’. Het heeft niets opgeleverd, behalve dat er nog meer muizen in huis zijn. Ook als je natuurvriendelijk bent, lokt je beestjes rond uw huis, er zijn veel planten, dode bladeren, vogels (en vogelvoer) en insecten rond het huis. Dit is natuurlijk een trekpleister voor knaagdieren. ondanks mijn liefde voor de dieren, heb ik andere, minder dier- en natuurvriendelijke producten gekocht. De resultaten zijn nog af te wachten. Ik heb namelijk een bedrijf aangesproken die gespecialiseerd is in het bestrijden van ratten en muizen in huis. Ik moest dat doen om mijn gezin en de veiligheid van het huis te beschermen. Het spijt me voor de dieren, maar ik heb geen keuze. Trouwens, koopt nooit zo een elektrisch apparaat die zogezegd ‘ongedierte’ bestrijd met ultrageluiden, het is pure afzetterij!

Plaats hier uw reactie
Bij Duurzaam Thuis kun je alles lezen over duurzame oplossingen in en rondom het huis. Naast het bieden van overzicht proberen we per onderwerp tips te geven om zelf concreet aan de slag te kunnen!
DuurzaamThuis nieuwsbrief
* = verplicht veld