Zodra de schemer invalt begint het getrippel over het plafond. Er bevinden zich muizen in huis. En niet alleen het getrippel verraadt hun aanwezigheid. Ook kleine zwarte keutels laten zien dat er muizen in je huis zijn. Vooral in de winter komen ze naar binnen op zoek naar warmte en voeding. Eigenlijk is het geen eng diertje, maar veel mensen zijn toch bang van ze. Moeten we ze laten begaan of toch de muizen verjagen? En hoe kunnen we muizen bestrijden zonder chemische middelen te gebruiken? En zijn er diervriendelijke manieren om dit diertje te vangen? 

Muizen bestrijden

Kenmerken van de muis

Als wij het hebben over De Muis bedoelen we de huismuis. Er zijn verschillende kleine knaagdieren die eigenlijk in de muizenfamilie vallen, maar die we zelden bedoelen. Daarom is De Muis in ons begrip het kleine grijsachtige diertje met een lange staart. De huismuis is overal waar mensen zijn en heeft zich over de gehele wereld verspreid. De huismuis is minstens even talrijk als de mens, heeft een fantastisch aanpassingsvermogen en kan bijna overal aarden. Muizen hebben een zachte, bruingrijze vacht en relatief grote oren en ogen. De staart is geschubd en net zo lang als het lichaam. Muizen eten alles wat ze tegenkomen, maar hebben wel hun voorkeur.  Zo eten ze vooral graan, zaden, noten, wortelen, insecten, larven en wormen. De diertjes zijn vooral ’s nachts actief en hebben een eigen holletje waarin het nest zich bevindt. Een vrouwtje kan vijf tot tien keer per jaar een nest krijgen met gemiddeld 8 jongen per keer. De jongen komen kaal, blind en doof op de wereld, maar ontwikkelen zich binnen enkele weken tot een volwassen muis. De voortplanting van de muizen gaat op deze manier razendsnel, waardoor ze in een korte tijd een plaag kunnen worden. De gemiddelde levensduur van een muis is 18 maanden.

Muizen schadelijk?

Muizen zijn de dragers van parasieten en kunnen daardoor schadelijk zijn. Ook dragen ze virussen over die in de meeste gevallen onschadelijk zijn voor mensen. Salmonella is een virus dat zij bij zich kunnen dragen en wat mensen wel over kunnen nemen. Al met al is het niet hygiënisch om muizen in huis te hebben. Alleen hun ontlasting al kan erg vervuilen. De keuteltjes zien eruit als kleine zwarte bolletjes en hun urine kan een nare geur verspreiden. Vooral de urine van de mannetjes, die hun territorium afbakent, kan erg stinken. Als je zelf in aanraking komt met muizen of hun ontlasting, altijd direct je handen goed wassen. Een muis kan voedsel snel ongeschikt maken voor consumptie. Muizen zijn knaagdieren en kunnen snoeren en andere zaken stuk knagen en beschadigen. Vooral bij elektra is dit niet gewenst. Genoeg redenen om ze uit de buurt te willen houden.

Muis vangenNatuurlijke vijanden bij muizen bestrijden

Buitenshuis zijn er verschillende dieren die zich voeden met muizen. Denk dan aan uilen, vossen, roofvogels en marterachtigen die muizen eten. Maar vooral kou en voedseltekort zorgen ervoor dat muizen in de winter sterven. Dit is ook de periode dat ze naar huizen trekken om zich tegoed te doen aan onze voeding en de warmte te zoeken. In huis hebben muizen niet zoveel te vrezen en vormt de mens en de kat het grootste gevaar. Ga naar kattenoverlast in je tuin

Hoe kan ik muizen in huis voorkomen?

 • Maak kieren en spleten in het huis dicht. Een muis kan al door een opening van een halve centimeter dus het is een hele klus om na te gaan of er kleine openingen zijn en deze te dichten. Kieren onder deuren zijn ook een ingang voor muizen. Dus deuren naar buiten moeten goed afsluiten. Deurborstels onderaan een deur zijn hier erg geschikt voor. Plaats voor ventilatiegaten fijn gaas en dicht grotere gaten met aluminiumfolie. Hoe lastiger de toegangsweg tot je huis, hoe minder snel je last van een muizenplaag zult hebben. Zie ook ons artikel over tochtstoppers
 • Dek etensresten overal in huis altijd goed af. Dus niet alleen in de keuken, maar ook in bijvoorbeeld de kelder. Voeding in plasticzakken is niet beschermd tegen de tanden van de muis. Berg daarom voeding bijvoorbeeld op in bussen of hardplastic bakken.
 • Plekken waar veel spullen staan opgeborgen zijn een ideale schuilplaats voor nesten van muizen. Houdt je huis opgeruimd en zorg dat er zo min mogelijk schuilplaatsen zijn. Juist ook op zolders en in kelders.
 • Zorg er vooral ook voor dat je huis schoon is. Stofzuig regelmatig zodat er geen voedselkruimels op de vloer achterblijven en houdt het ook onder fornuizen en kasten goed schoon.
 • Geuren kunnen muizen ontmoedigen om zich in je huis te vestigen en kan muizen verjagen. Zo kun je muntolie op strategische plaatsen sprenkelen en de geur of aanwezigheid van katten of cavia’s in huis halen. Het gebruik van geur is echter alle behalve een exacte wetenschap. Soms loopt de muis ook gewoon rond bij de kattenmand. In het volgende hoofdstuk gaan we nog in op ultrasone geluiden gebruiken om muizen te bestrijden. Dat heeft een stuk meer effect.

Hoe kan je muizen bestrijden?

De meest bekende muizenvanger is natuurlijk de kat! Een kat in huis verjaagt muizen. Alleen al de geur van een kat zal zorgen dat de muizen willen vertrekken. En eerlijk is eerlijk- onze eigen kat is zo tam dat hij echt niet actief op jacht zal gaan naar muizen. Het instinct van een kat is echter wel zo sterk dat als hij –waarschijnlijk per ongeluk- een muis heeft gevonden, hij deze zal vangen en doden. Maar niet voor iedereen is de kat de oplossing want sommige mensen hebben net zo’n afkeer van de kat als van de muis.

Muizen houden ook absoluut niet van de lucht van uien. Snijd je een paar uien op en leg die op de plekken van de muizen. Muizen verjagen met uien is makkelijk en kan je meteen zelf mee aan de slag. Ook de lucht van peper kunnen muizen niet tegen.

Muizenvallen: welke is het meest diervriendelijk?

 • Muizenval levendIn de vallen plaats je iets wat muizen lekker vinden. Ons is allemaal verteld dat dit een blokje kaas moet zijn. Dat is natuurlijk waar maar vaak niet praktisch en gaat stinken. Maar wat een muis eigenlijk nog veel lekkerder vindt zijn noten of iets zoetigs gemaakt van noten zoals pindakaas en muesli. Dit gaat minder snel schimmelen dan kaas als je het in een val plaatst.
 • Het is goed om te weten dat muizen altijd een veilige vaste route nemen die meestal direct langs de muur is. Zodra je de routes weet kun je daar gericht een val plaatsen.
 • De traditionele muizenklem zijn de knijpvallen of klapvallen welke de muis in 1 keer doden. Klap, dicht en dood. Klinkt verschrikkelijk, maar is sneller dan gif of een kat bij muizen bestrijden. Zorg er wel voor dat je de dode muizen opruimt omdat je huis erg gaat stinken als de diertjes vergaan. Het nadeel van het gebruik van een muizenval is dat je maar 1 muis per keer kunt vangen, tenzij je meerdere vallen aanschaft. 1 muis per keer schiet bij een muizenplaag niet erg op natuurlijk. De traditionele muizenklem dood je het beestje wel in een keer mee, terwijl er ook meer diervriendelijke opties zijn waarmee je de muis nog een leven kan gunnen.
 • Er zijn verschillende soorten muizenvallen. Zo zijn er kooivallen waarin de muis levend wordt ingesloten zodat je hem buiten weer los kunt laten. Let wel op dat je dit loslaten niet in de buurt van je huis doet. Binnen 500 meter afstand zal de muis de weg terug naar huis nog weten en zijn eigen nest terugvinden. Het klinkt diervriendelijk om de muis levend te vangen, maar het gevangenschap kan de muis in shock brengen waaraan hij alsnog sterft.
 • Bestaat er zoiets als een diervriendelijke muizenval? Volgens de een wel, de ander niet. Uiteraard is er geen 100% diervriendelijke manier maar gif is het zeker niet. Als je toch een val wilt kopen neem er dan een die zijn werk snel doet zonder dat het diertje lang hoeft te lijden of gif verspreid. Bekijk hier een aantal diervriendelijke muizenvallen en probeer een beetje pindakaas. Onderstaand hebben wij de beste eruit gezocht. De ‘verbeterde versie Diervriendelijke muizenval ‘ vonden wij er echt uitspringen.
 • Ultrasone geluiden weren muizen en zijn volgens ons het beste middel bij muizen verjagen. Het werkt in op het zenuwstelsel van de muis. Het geeft ze een onaangenaam gevoel, waardoor ze je huis willen verlaten. Het geluid is niet waar te nemen door de meeste andere dieren of door mensen en schrikt de muis af om zich in je huis te gaan nestelen. Honden of katten horen dit geluid niet. Let wel op. Als je cavia’s of andere kleine knaagdieren hebt, voor hen is dit geluid wel schadelijk. Plaats deze zo ver mogelijk van het apparaatje af of laat ze even een weekje ergens anders logeren. Na 1 of 2 weken zou je het effect moeten merken en gaan de muizen in de meeste gevallen weg.

Gif is vele malen dieronvriendelijker dan muizenval bij muizen bestrijden

Muizenklem traditioneel

Het gebruik van gif raden wij eigenlijk altijd af en is een laatste redmiddel voor muizen bestrijden. De traditionele muizenklem lijkt wreed, maar is vele malen diervriendelijker. De muis is in één klap dood en wordt een langzame pijnlijke dood bespaard met gif. Een vergiftigde muis trekt zich terug in zijn hol om te sterven. Dit zijn plaatsen waar je zelden bij kunt. Het resultaat is dat er ergens in je huis een kadaver ligt. Deze wordt vervolgens weer aangevreten door andere dieren die vervolgens ook weer het gif binnenkrijgen. Kortom het gif blijft in het ecosysteem en komt uiteindelijk misschien op ons bord terecht en dat is waar wij van Duurzaam Thuis juist vanaf willen.

De middelen die consumenten mogen gebruiken zijn niet sterk en soms zijn de muizen resistent voor de stoffen. Dit terwijl het wel schadelijk kan zijn voor huisdieren of kinderen. Dus let daar erg mee op! Bij de inschakeling van een echt bestrijdingsbedrijf wordt eveneens gif gebruikt, maar dan met een veel sterkere concentratie. Deze gifmiddelen hebben bijna allemaal een bloedverdunnende werking waardoor de muizen sterven aan inwendige bloedingen. Ook hierbij geldt: houdt huisdieren en kinderen weg van de korrels.

Meer natuurlijke ongedierte bestrijding van o.a muggen, mieren, huisstofmijt en zilvervisjes