quookerModieus broertje van de waterkoker is vooral betrouwbaar en snel

Het is veilig, hij is vlug en het apparaat ziet er gelikt uit. Maar echt energiezuinig is de Quooker niet. Doordat het water constant aan de kook gehouden moet worden, gaat er aardig wat energie verloren, hoewel het reservoir van de Koker goed geïsoleerd is. Toch voel je dat, zeker op jaarbasis, wel in je portemonnee. Een waterkoker heeft misschien wat minder sex appeal, maar zowel deze plastic bak als het sympathieke fluitketeltje doen niet onder voor de Quooker. Soms zijn ze zelfs een stuk zuiniger.

Wonderkraan

Een Quooker lijkt op het eerste gezicht een gewone kraan, maar niets is minder waar. Zodra je de hem opendraait, verschijnt er een stomende straal kokend heet water. Zet je pan boontjes, kopje kruidenthee of schotel linzen eronder en in een wip is het gekookt, gaar en heet. Dat werkt ongeveer zo. Een Quooker heeft een waterreservoir waar, afhankelijk van het model, drie of zeven liter water in kan. Het reservoir vult zichzelf met koud leidingwater, dat vervolgens aan de kook wordt gebracht. Dit duurt tussen de tien en twintig minuten. Het water wordt constant op een temperatuur van 110 graden gehouden. Hierdoor krijgen salmonellabacteriën geen kans om de kwaliteit van het drinkwater aan te tasten.

Besparing of verspilling?

Het is lastig om te bepalen hoe zuinig de Quooker nu eigenlijk is. Het energieverbruik hangt af van verschillende factoren, zoals het soort warmwatervoorziening. Op de site van het apparaat kun je zelf het verschil tussen een Quooker en een andere warmwatervoorziening, bijvoorbeeld een boiler berekenen, maar dit is lichtelijk discutabel. Heb je een hoog rendementsketel, of een keukenboiler? Kook je op gas, elektriciteit of inductie? Hoe groot is je huis? Hoeveel warme consumpties neem je per dag? Ze vragen onder meer naar het aantal warme dranken per dag. Hier valt thee en koffie onder en ook soep. Maar heet water voor bijvoorbeeld het koken van pasta? Wat natuurlijk ook per persoon verschilt, is het aantal liter water dat per dag wordt verbruikt. Als je het reservoir wel vier keer moet opwarmen kost dat natuurlijk veel meer energie dan wanneer je aan één portie genoeg hebt.

Bovendien zijn er ook dagen dat je niet of nauwelijks water gebruikt. Dan staat dat water toch maar te koken in het reservoir. Een waterkoker of fluitketel zet je aan op het moment dat je het nodig hebt, met als bijkomend voordeel dat de meeste waterkokers ook direct afslaan als het water kookt. Je kunt ook een thermoskan gebruiken om het water heet te houden. Het hangt er natuurlijk ook weer vanaf wat voor soort waterkoker je hebt. Een goed geïsoleerde, die relatief weinig stroom verbruikt en direct afslaat? Of een gloeiend heet apparaatje dat van buiten warmer is dan van binnen? Een Quooker gebruikt in de stand by stand ongeveer 10 Watt per seconde. Dat is omgerekend ongeveer evenveel energieverbruik als een spaarlamp die constant brandt.

Feit blijft dat de Quooker ontzettend handig is. Een handig luxeproduct. Hij neemt weinig ruimte in, ziet er mooi uit en je hebt direct heet water. Altijd. De Quooker kookt constant. Je kunt je afvragen of dit nodig is.

Veilig aan de kook

Op het vlak veiligheid streeft de Koker allerhande waterverwarmers ruimschoots voorbij. De kraan zelf is goed geïsoleerd, evenals het waterreservoir. Hierdoor dringt er nauwelijks warmte door tot het tastbare gedeelte van het apparaat. De Quooker heeft een kraan met kinderbeveiliging. Nieuwsgierige handjes worden teleurgesteld als blijkt dat de Quooker geen kik geeft als je niet ook nog een knop ingedrukt houdt. Het werkt ongeveer hetzelfde als de dop van een giftige fles schoonmaakmiddel, drukken en draaien. De Quooker kan niet omvallen, kantelen of heet worden, zoals waterkokers, fluitketels en pannetjes. Hierdoor kunnen brandwonden voorkomen worden.

Overbodige luxe

De Quooker mag dan snel en handig zijn, het apparaat is geen toevoeging op wat er al mogelijk was. De Koker doet precies hetzelfde als een waterkoker of fluitketel; hij kookt water, niet meer of minder. De Quooker helpt mee aan het creëren van een wereld waarin behoeftes direct bevredigd kunnen worden. Een moeiteloze samenleving. Heet water nodig? Draai aan de kraan en je hebt het. Dit kan echter ook eenvoudig leiden tot gemakzucht. Dit kan weer leiden tot verspilling. Als altijd alles direct ter beschikking is, wordt de waarde van een product al snel onderschat. Het is ongeveer hetzelfde als fast-food: kant en klaar. Vlees of groentes snijden, laat staan boodschappen doen, komt er niet aan te pas. Als alles altijd maar voor het grijpen ligt, vergeten mensen snel waar hun producten vandaan komen. Voordat een hamburger in iemands mond verdwijnt, hebben er tientallen, zo niet honderden mensen aan gewerkt. Fast-water mag dan geen lange voorgeschiedenis kennen, maar het is niet gewoon dat er altijd kokend water beschikbaar is. Dat is een luxe gecreëerd door mensen. Ergens moeite voor doen is niet altijd erg, het kan ook leiden tot uiterst prettige voldoening.

Renee Kooger