Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Quooker

Energiegebruik Quooker: hoe duurzaam is deze kraan?

Het is veilig, vlug en het apparaat ziet er gelikt uit. Maar wat is het energieverbruik van de Quooker eigenlijk? Omdat het water constant aan de kook gehouden moet worden, gaat er aardig wat energie verloren bij gebruik. Een waterkoker of fluitketel doen eigenlijk niet onder voor de Quooker. Soms zijn qua energieverbruik zelfs een stuk zuiniger! Dit is wat je verder moet weten.

1
Hoe werkt de Quooker?

energieverbruik quooker

Een Quooker lijkt op het eerste gezicht een gewone kraan, maar niets is minder waar. Zodra je hem opendraait, verschijnt er een stomende straal kokend heet water. Zet je pan boontjes, kopje kruidenthee of schotel linzen eronder en in no-time is het gekookt, gaar en heet.

Dat werkt ongeveer zo. Een Quooker heeft een waterreservoir. Het reservoir vult zichzelf met koud leidingwater, dat vervolgens aan de kook wordt gebracht. Dit duurt tussen de tien en twintig minuten. Het water wordt constant op een temperatuur van 110 graden gehouden. Hierdoor krijgen legionellabacteriën geen kans om de kwaliteit van het drinkwater aan te tasten. Dat is natuurlijk goed, maar qua energieverbruik hebben we toch wat aan te merken op deze zogenoemde ‘wonderkraan’.

2
Quooker energieverbruik: besparing of verspilling?

Het is lastig om te bepalen hoe zuinig de Quooker nu eigenlijk is. Energieverbruik hangt af van verschillende factoren, zoals het soort warmwatervoorziening. Op de site van het apparaat kun je zelf het verschil tussen een Quooker en een andere warmwatervoorziening, bijvoorbeeld een boiler, berekenen. Maar dit is lichtelijk discutabel. Het energieverbruik hangt namelijk van meer factoren af. Heb je een hoog rendementsketel, of een keukenboiler? Kook je op gas, elektriciteit of inductie? Hoe groot is je huis?

Wat natuurlijk ook per persoon verschilt, is het aantal liter water dat per dag wordt verbruikt. Als je het reservoir wel vier keer moet opwarmen is je energieverbruik natuurlijk hoger.

Een thermoskan of waterkoker gebruiken is wellicht energiezuiniger

energieverbruik quooker

Je kunt ook een waterkoker gebruiken voor het koken van water, en een thermoskan voor warm houden daarvan. Hoe energiezuinig dat is hangt natuurlijk weer vanaf wat voor soort waterkoker je hebt. Een goed geïsoleerde, die relatief weinig stroom verbruikt en direct afslaat? Of een gloeiend heet apparaatje dat van buiten warmer is dan van binnen? Een Quooker gebruikt in de stand-by stand ongeveer 10 Watt. Dat is omgerekend ongeveer evenveel energieverbruik als een spaarlamp die constant brandt.

‘De Quooker kookt constant, je kunt je afvragen of dat nodig is’

Feit blijft dat de Quooker ontzettend handig is. Een handig luxeproduct, dat snappen we. Hij neemt weinig ruimte in, ziet er mooi uit en je hebt direct heet water. Maar: de Quooker kookt constant. Je kunt jezelf afvragen of dat eigenlijk nodig is.

3
De beste kokendwaterkranen op een rij

Ook al twijfelen we over het duurzame karakter van de Quooker, wij van Duurzaam Thuis vinden het wel belangrijk enkele goede exemplaren neer te zetten. Als jij voor jouw huis meerwaarde ziet voor een kokendwaterkaan, hebben we voor jou de beste exemplaren op een rij gezet. Je kan hier een overzicht vinden van alle kokendwaterkranen

1
GROHE Red Compact kokendwaterkraan

Grohe kokendwaterkraan energieverbruik
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
9.6/10
Voordelen
Vakantiemodus zorgt voor energiebesparing
Omschrijving
Deze kokendwaterkraan heeft het energielabel A. Met de vakantiemodus op dit apparaat ga je onnodig energieverbruik tegen.
...
Beste prijs

2
Quooker Flex kokendwaterkraan

Quooker Flex energieverbruik
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
9.5/10
Voordelen
Flexibele uittrekslang
Omschrijving
Volgens Quooker 'de zuinigste warm- en kokendwaterkraan voor in de keuken.' Deze variant heeft een flexibele uittrekslang.
...
Beste prijs

3
HotSpot Titanium Alessio kokend water

HotSpot Titanium Alessio kokend water
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
9.3/10
Voordelen
Kinderbeveiliging met antispetter
Verschillende stijlvolle kraankleuren
Omschrijving
De Alessio heeft een kinderbeveiliging en 'antispetter', daarom niet alleen veilig, maar ziet er ook nog eens stijlvol uit.
...
Beste prijs

4
Installatie kokendwaterkraan

De Quooker en andere kokendwaterkranen zijn relatief makkelijk zelf te installeren. Zie onderstaande een fragment van Grohe. Je kan bij de aankoop ook altijd een expert inhuren.

Installatievideo hoe je zelf een GROHE Red 3-in-1 kokend heet water kraan kan installeren
Installatievideo hoe je zelf een GROHE Red 3-in-1 kokend heet water kraan kan installeren

Veilig aan de kook

Op het vlak veiligheid streven de kokendwaterkranen natuurlijk naar om zo veilig mogelijk te zijn. De kraan van de Quooker zelf is goed geïsoleerd, evenals het waterreservoir. Hierdoor dringt er nauwelijks warmte door tot het tastbare gedeelte van het apparaat. De Quooker heeft een kraan met kinderbeveiliging, net als de meeste kokendwaterkranen. Nieuwsgierige handjes worden teleurgesteld als blijkt dat de Quooker geen kik geeft als je niet ook nog een knop ingedrukt houdt. Verder kan de Quooker niet omvallen, kantelen of heet worden, zoals waterkokers, fluitketels en pannetjes. Hierdoor kunnen brandwonden voorkomen worden.

Kokendwaterkranen: overbodige luxe?

koken

De Quooker mag dan snel en handig zijn, het apparaat is geen toevoeging op wat er al mogelijk was. De koker doet precies hetzelfde als een waterkoker of fluitketel; hij kookt water, niet meer of minder. De Quooker helpt mee aan het creëren van een wereld waarin behoeftes direct bevredigd kunnen worden. Een moeiteloze samenleving. Heet water nodig? Draai aan de kraan en je hebt het. Dit kan echter ook eenvoudig leiden tot gemakzucht. Dit kan weer leiden tot verspilling. Als altijd alles direct ter beschikking is, wordt de waarde van een product al snel onderschat. Het is ongeveer hetzelfde als fast food: kant en klaar.

‘Een groene waterkoker of een hooimadam juichen we meer toe’

Fastwater mag dan geen lange voorgeschiedenis kennen, maar het is niet gewoon dat er altijd kokend water beschikbaar is. Het is met recht een luxe te noemen. Ergens moeite voor doen is niet altijd erg, het kan ook leiden tot uiterst prettige voldoening. Kortom: handig die kokendwaterkraan, maar je hebt het niet per se nodig. Een groene waterkoker of een hooimadam voor bij het koken juichen wij meer toe. Of de oude vertrouwde fluitketel, natuurlijk.

Meer in deze categorie

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

50 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Heb al 33 jaar een quooker en wil nooit meer anders. Doe er gemiddeld meer als 10 jaar mee. Sta versteld, dat er in het bovenstaande stukje tekst vermeld wordt, dat het stand-by gebruik 10 watt per seconde is. Dat zou uitkomen op 3,6 Kw/u.Die heeft op school waarschijnlijk niet goed opgelet. Complete onzin. Het gemak is ook absoluut niet te vergelijken met een waterkoker.

Dank voor je reactie en goed te horen dat die goed bevalt. 10 watt per seconde is idd onjuist en dit is aangepast. Er is wel 10 watt nodig om het water op de juiste temperatuur te houden: https://www.quooker.nl/energie

Wat nooit ter sprake komt bij Quooker is de levensduur van de kraan. In kleine lettertjes kan je ervan uitgaan dat de vooropgestelde levensduur SLECHTS 5 jaar is.
Conclusie: vreselijk dure kraan.

Volgens mij komt er niet direct heet water uit, moet je hem eerst even laten doorlopen. Kreeg in een café lauw theewater, waardoor de thee niet trok. Hij kwam toch echt uit de quooker, zo benadrukte iemand aan de balie.

Bij onze Quooker komt.er direct stomend water uit. Je moet er wel 2x op drukken, anders geeft het gewoon warm water uit de kraan. Is het duurzaam, tja, ik denk het niet. Constant op 100°C. houden van water vraagt een prijs en dat is onnodig gasverbruik. Eigenlijk had ik beter een elektrische waterkoker kunnen kopen, omdat ik genoeg zonnepanelen heb. Heb mij helaas laten ompraten, ook door mijn echtgenoot, die wel van snufjes houdt, maar energiezuinigheid wat minder daarmee voor ogen ziet.

Beste Ada, een quooker werkt op elektra, niet op gas. Mooi dus dat je zonnepanelen overdag het gebruik van de quooker dekken :)
Zeker wanneer je lang op ‘gewoon’ warm water moet wachten, waarschijnlijk wèl op gas, is een quooker dus ook een milieuvriendelijke vervanger!

Salmonella bacterie in water. Heeft u met eieren gegooid?
Ik neem aan dat u legionella bacterien bedoeld.

Men vergeet ook het volgende. Door het gemak pak je voor de kleinste hoeveelheid de warmwaterkraan. Wat gebeurt er dan? Slijtage van de onderdelen van je cv ketel. Ketel gaat aan en korte tijd erna uit. Onderdelen van een cv ketel zijn ook niet goedkoop.

Als je een quooker hebt aangeschaft zo een combi variant dan zou je alleen voor het douchen en in de wintermaanden de cv ketel gebruiken. En dat zie je dan ook weer terug in het onderhoud van de cv ketel wordt minder vervuilt waardoor de levensduur van je cv ketel verlengd kan worden.

Gas is vele malen duurder dan electriciteit daarover heb ik ook niemand horen praten hier.

En je bespaart ook water.

Mij lijkt het wel een voordelig ding.

Hello blogger, i must say you have very interesting posts here.
Your page can go viral. You need initial traffic only.

How to get it? Search for; Mertiso’s tips go viral

Ik heb diverse reakties gelezen over de Quooker. Ik zelf heb een paar maanden zo een vergelijkbaar ding,een flo. Ik vraag me ook af of het nou echt voordeligger is dan de rest. Maar het is super handig en je werkt in de keuken veel sneller. Maar een ding weet ik zeker. Een nadeel heeft hij. Er zit en moet een filter ieder jaar vervangen worden. Dit is voor de kalk in de flo of Quooker weg te houden. En dat is nou een nadeel want juist de calcium of kalk heb je nou zo brood nodig. Maar gelukkig drink je dagelijks niet zoveel thee en koffie om je dorst te lessen. Het is voornamelijk water uit de koude kraan waar geen filter op zit die je drinkt. Dus zet nooit een filter op je koude kraan want anders filter je het belangrijke calcium uit het water. De water zuiverig… Lees verder »

Eerlijk gezegd heb ik ook een erg kritische houding t.a.v. zo’n Quooker. Zo irriteert me de reclame ervoor nogal, en komt het ook vreemd op me over dat het hete water met een soort luchtbelletjes eruit zou komen waardoor kinderen en oudere mensen door onvoorzichtigheid geen brandwonden zouden oplopen. Dat is iets wat nogal onlogisch op me over komt al is het misschien waar. Maar wat ik hier bij alle berekeningen mis is het “loze waterverlies” dat je met een normale combiketel hebt als deze op zolder staat. Bij ons de enige plek waar hij kan staan. Dan moet je als je in de keuken warm water wilt hebben de kraan best lang laten lopen voor ie van koud naar warm, laat staan heet moet gaan. Dat zijn aardig wat litertjes waterverspilling, maar daarbij ook aardig wat heet water dat daarna in de leiidng tussen combiketel-reservoir en keuken in langzaam… Lees verder »

Een Quooker mag dan goed geïsoleerd zijn, hij verliest toch 10 Watt over het isolatiepakket. Dat is dus per dag 24 x 10 = 240 Wh = 0,24 kWh. En per jaar 365 x 0,24 = 87 kWh. Let wel, dat is het stand-by verbruik, dan heb je nog niks opgewarmd.

Een aantal opmerkingen op een verder goed produkt: In het rapport wordt gesproken over ‘overdose’ en in de reactie hierboven over het weggooien van te veel kokend water. Daar gaat de vergelijking deels mank. Met een waterkoker hoeft je niet te veel water te koken, veroorzaakt gemakzucht of onoplettendheid. Ook met een goede waterkoker kun je exact de hoeveelheid water koken die je nodig hebt voor warme dranken of kookwater. Doe je dat dan valt prompt 66 kwh per jaar aan verbruik weg. Te bereiken met duurzaam gedrag, iets waar onze aardkloot en haar bewoners behoefte aan heeft. Met een goede waterkoker heb je vanwege de korte kooktijd en installatie nauwelijks warmteverlies. Tel daarbij op de oplettendheid van de gebruiker, die de waarde van warm water kent en het water niet weer laat afkoelen in de ketel. Winst minimaal 15 kwh per jaar. Uit mijn observaties van gebruikers van een… Lees verder »

ik heb mij laten informeren bij een installateur, het schijnt dat kalk bij hogere temperaturen eerder los komt in water, en vervolgens tegen de wanden van mijn quooker gaat zitten en isolerend gaat werken waardoor er meer energie benodigd is om het water heet te houden. Ik heb daarom als voorzorg een waterontharder laten installeren door een waterbedrijf Remon genaamd(www.Remon.com) ik heb hierdoor wel het idee dat mijn quooker hierdoor minder energie verbruikt..

Dat vacuüm bij Quooker gaat over de isolatie.
De beste isolatie is “niks” tussen de isolatie ruimtes (=vacuum).

Dus idd niet binnen in de boiler zelf, dan zou het water zelfs bij een paar tiental graden al gaan koken (wat Marina al aangaf). In de bergen kookt het rond 70-80 graden, op zee niveau 100% en wanneer je iets onder druk zet loopt de kooktemperatuur op.

Water kookt bij 100 graden bij normale, atmosfgerische druk.
Om water op 110 graden in de aggregatietoestand water te houden is een hogere overdruk nodig, dus geen vacuüm.

Vreemd dat de manager van Quooker over vacuüm schrijft…
Vacuüm en 110 graden water gaan niet samen. ONMOGELIJK en ONGELOOFWAARDIG!

ff uitleggen: inhoud quooker staat onder druk, anders is 110graden niet mogelijk. Maar die inhoud is weer verpakt in een omhulsel dat vacuüm is getrokken, om de isolatie te optimaliseren. Kwestie van allebei gelijk dus ;)

Zojuist ook de berekening ingevuld.
https://www.quooker.nl/nl/energievergelijker
Hetgeen ik mis bij de vraag: “Wat zorgt bij jouw voor warmwater?” is de optie om te kiezen voor een ZonneBoiler of een Warmtepomp.

Rapport interessant om te lezen, met name het de grafiek die de verspilling weergeeft door teveel water te koken, een “eye opener”.
https://www.vhk.nl/downloads/Energy%20analysis%20Quooker%20main%20final%20april%202010.pdf

Goed punt is dat je niet meer water tapt dan je nodig hebt, maar voordat je victorie kraait over je bezuiniging moet de aanschaf van het ding worden meegenomen en dat verdien je in een leven lang theedrinken niet meer terug. En je gewone warmwatekraan moet je ook in bedrijf houden, want je hebt vaker lauw tot matig warm water nodig dan kokend.

Beste Nico,

Het kookpunt van water onder druk is hoger. Dus zal er geen stoom ontstaan. 1.1 bar geeft een kookpunt van ongeveer 120 graden Celsius. Pas bij die temperatuur zullen de belletjes ontstaan en het water dus overgaan van de vloeistof vorm naar de gasvorm.

Water wordt op 110 graden gehouden?
Dan is het stoom. Water kookt namelijk bij 100 graden.
Lijkt me sterk.
Valt me trouwens op dat bij thee zetten uit een quooker vaak een
Schuimlaagje ontstaat. Dat komt doorgaans doordat het water juist onder
Het kookpunt zit

Wie zeurt er nou over kosten? Het lijkt me heel gezond dat mensen naast investeringskosten ook naar exploitatiekosten of verbruik kijken. Wat dat betreft zijn ze dus al een stapje verder dan jij…

Voor €250 kan je waarschijnlijk alleen een Chinees exemplaar krijgen waarvan de tank na een jaar explodeert of waarbij het kraantje afbreekt, zo over een van je kinderen heen. Daar zit niemand op te wachten. Tuurlijk is het een duur ding, maar je koopt naar mijn idee (maar ik heb en wil ook geen Quooker) vooral een stukje gemak. Wie dat niet wil uitgeven, die moet gewoon een close-in boiler kopen. Het grootste verschil is dat je niet on-the-spot een kopje theewater hebt en dat je boontjes 2 minuten langer op het fornuis staan…

Beste schrijvers,
Wat kunnen jullie toch zeuren over energie-kosten.
Jullie vergelijken appel met peren.
App. kost inderdaad 750,00 euro.
Zo wat: het gaat toch om het gemak en de veelvuldigheid?
Direct hot water of water in kan, aanzetten, wachten, schenken en rest weggooien.
Zelf heb ik “geen” Quooker, ik spreek dus niet namens Quooker of wat dan ook.
Ben wel aan het kijken om er een aan te schaffen en het gemak dient de mens.
Als je me vraagt: is de prijs niet aan de hoge kant, dan zeg ik wel dat dit een absurd bedrag is voor een hot kokertje.
Tevens is voor mij de prijs en wat krijg je ervoor niet te verklaren.
De Quooker kan gemakkelijk voor een redelijke prijs van 250 euro worden verkocht, dat lijkt mij een goed prijs/waar eenheid.

Een Quooker gebruikt in de stand by stand ongeveer 10 Watt per seconde. Bedoelen ze niet Joule/seconde, of gewoon Watt? Watt is namelijk Joule/seconde. Watt per seconde komt neer op Joule/(seconde*seconde)

Ik heb net een berekening laten doen via de website van Quooker (https://www.quooker.com/besparing/index.html)

In mijn situatie levert de Quooker mij een negatieve besparing op van 8,40 eur.

Het kost me dus meer!

Voor een alleenstaande die elke dag kookt, 2 koffie of thee neemt met een woonbaar oppervlak van 70m2 kan de Quooker dus niet uit.

Wij hebben een quooker aangeschaft en zijn er heel blij mee. Toch willen wij er wel zo energiezuinig mee omgaan binnen de mogelijkheden.
Het idee is dan ook om het apparaat in ieder geval uit te zetten wanneer wij op vakantie zijn. We overwegen om er een schakelaar tussen te zetten zodat we het apparaat makelijk aan en uit kunnen zetten. Onze vraag is nu waar het omslagpunt is wanneer het slim is om het apparaat uit te zetten ten opzichte van aan te houden omdat het opwarmen meer energie kost.
Is er iemand die deze berekening kan adviseren?
Groet,
Berend

Waterkoker bij de Hema: €25 (En dat is niet eens de goedkoopste…)
Quooker: €750
Voor de prijs van 30 (!!!) waterkokers heb je een hippe Quooker.
En voor €725 verschil kan je heel veel stroom en water verbruiken.
Maar dát vertelt die marketingmanager in z’n mooie maatpak je niet…
Zinloze discussie dus, energieverbruik van die apparaten.
Succes allemaal met hip zijn!

Ja maar de cijfers zeggen dat het goedkoop is. Hahaha haha De marketing afdeling dacht. We moeten nog een optie voor een keuken bedenken. Zodat we nog meer geld kunnen verdienen aan de keuken branche. En die zijn al belachelijk duur. Een keuken is gewoon wat kastjes van vaak spaanplaat met een hoogglas lak laag. Met wat apparatuur die extra duur is omdat het inbouw is, geen idee waarom. Brugmans keukens bv keuken kost 8000 euro. Je moest zelf nog de oude keuken zelf verwijderen. Anders nog duurder. Monteur komt geeft ons (vrienden van mij) de schuld dat het stopcontact niet op de goede plek zit. En mog meer onzin. Klanten moeten uiteraard de bouwtekening precies snappen en blijkbaar snappen dat het helemaal, zoals de tekening moet kloppen. Uh monteur? Dat is jouw werk. Maar nee hij kon dat niet. Na werkelijk een hele dag is de keuken klaar. Wat… Lees verder »

Kan iemand ook zeggen hoe het gesteld is met de aankalking van een Quooker door kalkrijk leidingwater? Hoe en hoe vaak moet je het dan ontkalken?

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.