Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
isolerende raamfolie

Duurzame tip: hou de warmte binnen met isolerende raamfolie

Impact
Milieuwinst
300 kilo СО2 p/j
Kosten
120 euro (heel huis)
Terugverdientijd
1 jaar
Gemak
enkele uren
Sluiten
Toelichting

Raamfolie aanbrengen kan het beste door een professional worden gedaan. Hier komen extra kosten bij voor de installatie. Kozijnfolie is makkelijk zelf aan te brengen en relatief goedkoop. De besparing gaat hierbij uit van zelf aangebrachte raamfolie. Professioneel laten aanbrengen is duurder, maar blijft wel aanzienlijk langer mooi zitten. 

Bij beide is de besparing even groot als de stap van enkel naar dubbel glas, of van dubbel glas naar HR++ glas. Dat is 300 kilo CO2.  Zie ook: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/isoleren-en-besparen/dubbel-glas-hr-glas-en-triple-glas/

Als je al HR++ hebt is er geen besparing meer en heeft het geen zin nog extra folie aan te brengen. 

De meeste warmte die een huis verliest, gaat verloren via de ramen. De bekendste manier om dit tegen te gaan, is het vervangen van enkel glas door dubbel glas. Een andere mogelijkheid is isolerende raamfolie aanbrengen. In dit artikel leggen wij je uit wat isolerende raamfolie is zodat jij kunt bepalen of het de juiste duurzame keuze is voor jouw woning.

Isolerende raamfolie of kozijnfolie?

Er bestaan verschillende soorten isolerende raamfolie. In dit artikel maken we een onderscheid tussen isolerende raamfolie en isolerende kozijnfolie. Maar wat zijn de verschillen precies? En is raamfolie isolerend genoeg? We beginnen met raamfolie. Raamfolie wordt aan de binnenkant van de ramen aangebracht. De reflecterende laag van de folie kaatst de warmte terug naar binnen, waardoor er minder warmte verloren gaat en je gas bespaart. Het aanbrengen van raamfolie moet worden gedaan door een professional.

Kozijnfolie werkt net even anders. Het wordt ook aan de binnenkant aangebracht, maar op het kozijn, waardoor er een isolerende luchtlaag ontstaat tussen de folie en het raam. De folie wordt met dubbelzijdige tape op het kozijn bevestigd en vervolgens verwarmd met een föhn waardoor het straktrekt.  Kozijnfolie aanbrengen kun je prima zelf doen in tegenstelling tot isolerende raamfolie. Dat kun je doen door dit fotoverslag te volgen. De termen raamfolie en kozijnfolie worden hierin helaas vaak door elkaar gebruikt, wat een beetje verwarrend is.

Daarnaast zijn er ook nog soorten folie die je op de ruiten of kozijnen kan aanbrengen die puur een esthetische functie hebben of die zonlicht weerkaatsen. Dit laatste verhoogt juist je gasverbruik. Let dus goed op wat je koopt. Een thermo folie voor je raam is een duurzaam idee, maar het moet wel de warmte binnenhouden en je gasverbruik verminderen in plaats van verhogen.

isolerende raamfolie

Is isolerende raamfolie of kozijnfolie iets voor mijn woning?

Over het algemeen heeft het vervangen van de ramen door ramen met een hogere isolatiewaarde de voorkeur boven raamfolie of kozijnfolie. In vergelijking met raamfolie krijg je meer waar voor je geld en het ziet er mooier uit dan kozijnfolie. Er zijn echter situaties waarin kozijnfolie isolatie of raamfolie wél de voorkeur heeft. Heb je wat minder geld te besteden op dit moment, dan kan kozijnfolie isolatie een goede (tijdelijke) oplossing zijn. Het is goedkoop en makkelijk zelf aan te brengen. Raamfolie is een goed alternatief voor monumentale panden. Het is namelijk een stuk goedkoper dan speciaal monumentenglas. Ook als je vanwege een andere reden je ramen niet kunt of wilt vervangen, bijvoorbeeld omdat je in een huurhuis woont, kan kozijnfolie isolatie of isolerende raamfolie de perfecte oplossing zijn om minder energie te verbruiken!

Milieuwinst van isolerende raamfolie

Is raamfolie isolerend? Jazeker. Het aan laten brengen van isolerende raamfolie geeft enkel glas een isolatiewaarde vergelijkbaar met dubbel glas. Ook geeft het dubbel glas een isolatiewaarde vergelijkbaar met HR-glas. Isolerend raamfolie aanbrengen op HR-glas en hoger heeft minder zin, omdat de isolerende waarde al redelijk hoog is. Die investering zou dan beter gebruikt kunnen worden door bijvoorbeeld de spouwisolatie van je huis te verbeteren of een slimme thermostaat te installeren. Ook kun je denken aan radiatorfolie, om de warmte die verloren gaat via de buitenmuren binnen te houden. Hier lees je meer over de beste radiatorfolie.

In hoeverre de isolatiewaarde van je ramen verbetert met isolerend kozijnfolie is niet precies te zeggen. Het is namelijk afhankelijk van de dikte van de luchtlaag en dit verschilt per kozijn. Raamfolieonline spreekt over maximaal 50% minder warmteverlies bij enkele beglazing. Een thermo folie raam in huis is kortom vaak een besparende keuze, maar kijk goed welke soort folie het beste bij jouw woonsituatie en ramen passen.

Raamfolie kopen

Isolerend raamfolie kun je niet kopen bij een bouwmarkt. Je kunt het het beste aan laten brengen door een professional. Het onafhankelijke bureau BCRG controleert producten en systemen die in de bouwsector toegepast worden. Er zijn slechts drie soorten isolerend raamfolie met een kwaliteitsverklaring die zij hebben gecontroleerd. Het gaat om Thinsulate Climate Control 75 (van 3M Nederland) en Enersaver 70 N en 80 N (van Reflect Glasfilm). Via de website van deze fabrikanten kun je een professional vinden die de folie aan kan brengen zodat je binnenkort een raam met thermo folie hebt.

De voor- en nadelen van kozijnfolie

Het grote voordeel van kozijnfolie is dat het goedkoop is. Het kost meestal rond de €2,50 per vierkante meter en je kunt het zelf aanbrengen. De folie wordt glad met haarföhn strakgespannen. De isolatiefolie vormt een warmte-isolerend luchtkussen en stopt kou, bespaart energie verminderd aanzienlijk condenswatervorming op de ruit. Kozijnfolie heeft ook wel een aantal nadelen. Het is redelijk kwetsbaar en is daarom minder geschikt als je het wil gebruiken voor een raam dat je bijvoorbeeld vaak openzet of als je kleine kinderen of huisdieren hebt. Als de folie eenmaal luchtlekken heeft, komt er warme lucht uit de kamer tussen het raam en de folie waardoor er vocht aan de binnenkant condenseert. 

Los van dat dit er niet zo mooi uitziet, is dan ook de isolerende functie sterk vermindert. Uiterlijk is sowieso een zwak punt van de kozijnfolie. De dubbelzijdige tape die nodig is om het te bevestigen is zichtbaar op je kozijnen en als je naar buiten kijkt door het raam ziet de wereld er net iets waziger uit dan zonder kozijnfolie. Na een paar jaar wordt de folie smoezelig en moet het weer vervangen worden.

Kozijnfolie kopen

Kozijnfolie kopen kun je het beste doen bij bouwmarkten of online, maar je moet wel goed opletten. Zoals eerder gezegd is er ook raam- en kozijnfolie die een esthetische of een zonwerende functie heeft. Bouwmarkten hebben vaak een heel groot assortiment esthetisch raamfolie, maar isolerend kozijnfolie is moeilijk te vinden. Karwei en Gamma verkopen zowel online als in de winkel isolerend kozijnfolie van het merk Tesa, onder de naam “thermo cover” en Hornbach verkoopt het onder de naam raam- en isolatiefolie van het merk Fix-o-moll. Bij Praxis hebben we het niet kunnen vinden. Wat je ook koopt, lees eerst goed de verpakking of de omschrijving op de website. Vraag jezelf altijd af: staat er ergens dat raamfolie isolerend of kozijnfolie isolerend is? Als er op de verpakking wordt gesproken over een isolerende functie en je de folie met dubbelzijdige tape aan moet brengen op je kozijnen en moet verwarmen met een föhn om de folie te spannen, dan weet je dat het kozijnfolie is. Dit zijn onze tips voor kozijnfolie kopen.

Hr folie

Isolerende en gasbesparende HR raamfolie

Tesa moll thermo kozijnfolie m x meter

Tesa Moll Thermo Kozijnfolie 1,7 m x 1,5 meter

Tesa moll thermo kozijnfolie x meter

Tesa Moll Thermo Kozijnfolie 4 x 1,5 meter

Dit artikel is geschreven door onze redacteur Margriet de Bruin

Bart Ladrak

Bart Ladrak

Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Is dit folie nu beter dan de voorzet ruiten die je vroeger wel vond? Die hadden toch ook wel voordelen. Ik heb bv. zo m’n twijfels over hoe lang die dubbelzijdige plakband op onze oude eikenhouten ramen zal blijven vastzitten vooral in de zomer als de zon er vol op komt te staan met 40°C in de schaduw…

Ik lees hier helemaal niets over het gebruik van raamfolie in combinatie met HR++ glas, ik heb op andere plekken teruggelezen dat dit niet mogelijk is en het schadelijk is voor je glas. Kunnen jullie hier iets over toevoegen?

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.