Isolerend raamfolie

De meeste warmte die een huis verliest, gaat verloren via de ramen. De bekendste manier om dit tegen te gaan, is het vervangen van enkel glas door dubbel glas. Een andere mogelijkheid is isolerend raamfolie op de ramen aan te brengen. In deze tekst leggen wij je uit wat isolerend raamfolie is zodat jij kunt bepalen of het de juiste keuze is voor jouw woning.

Op deze pagina

Isolerend raamfolie of kozijnfolie?

Er bestaan verschillende soorten isolerend raamfolie. In dit artikel maken we een onderscheid tussen isolerend Raamfolieraamfolie en isolerend kozijnfolie. Raamfolie wordt aan de binnenkant van de ramen aangebracht. De  reflecterende laag van de folie kaatst de warmte terug naar binnen, waardoor er minder warmte verloren gaat en je gas bespaart. Het aanbrengen van raamfolie moet worden gedaan door een professional.

Kozijnfolie wordt ook aan de binnenkant aangebracht, maar op het kozijn, waardoor er een isolerende luchtlaag ontstaat tussen de folie en het raam. De folie wordt met dubbelzijdige tape op het kozijn bevestigd en vervolgens verwarmd met een föhn waardoor het strak trekt. Kozijnfolie aanbrengen kun je zelf, bijvoorbeeld door dit fotoverslag te volgen. De termen raamfolie en kozijnfolie worden helaas vaak door elkaar gebruikt, dit kan verwarrend zijn. Daarnaast zijn er ook nog soorten folie die je op de ruiten of kozijnen kan aanbrengen die puur een esthetische functie hebben of die zonlicht weerkaatsen. Dit laatste verhoogt juist je gasverbruik. Let dus goed op wat je koopt!

Milieuwinst

Het aan laten brengen van isolerend raamfolie geeft enkel glas een isolatiewaarde vergelijkbaar met dubbel glas en geeft dubbel glas een isolatiewaarde vergelijkbaar met HR-glas. Isolerend raamfolie aanbrengen op HR-glas en hoger heeft minder zin, omdat de isolerende waarde al redelijk hoog is. Die investering zou dan beter gebruikt kunnen worden door bijvoorbeeld de spouwisolatie van je huis te verbeteren of een slimme thermostaat te installeren.

In hoeverre de isolatiewaarde van je ramen verbetert met isolerend kozijnfolie is niet precies te zeggen. Het is namelijk afhankelijk van de dikte van de luchtlaag en dit verschilt per kozijn. Raamfolieonline spreekt over maximaal 50% minder warmteverlies bij enkele beglazing.

Voor- en nadelen kozijnfolie

Het grote voordeel van kozijnfolie is dat het goedkoop is. Het kost meestal rond de €2,50 per vierkante meter en je kunt het zelf aanbrengen. De folie wordt glad met haarföhn en strak gespannen. Het isolatiefolie vormt een warmte-isolerend luchtkussen en stopt kou, bespaart energie vermindert aanzienlijk condenswatervorming op de ruit.  Kozijnfolie heeft echter wel een aantal nadelen. Het is redelijk kwetsbaar en is daarom minder geschikt als je het wil gebruiken voor een raam dat je bijvoorbeeld vaak openzet of als je kleine kinderen of huisdieren hebt. Als de folie eenmaal luchtlekken heeft, komt er warme lucht uit de kamer tussen het raam en de folie waardoor er vocht aan de binnenkant condenseert. Los van dat dit er niet zo mooi uitziet, is dan ook de isolerende functie sterk vermindert. Uiterlijk is sowieso een zwak punt van de kozijnfolie. De dubbelzijdige tape die nodig is om het te bevestigen is zichtbaar op je kozijnen en als je naar buiten kijkt door het raam ziet de wereld er net iets waziger uit dan zonder kozijnfolie. Na een paar jaar wordt de folie smoezelig en moet het weer vervangen worden.

Waar kun je kozijnfolie kopen?

Kozijnfolie kun je bij de meeste bouwmarkten kopen, maar je moet wel goed opletten. Zoals eerder gezegd is er ook raam- en kozijnfolie die een esthetische of een zonwerende functie heeft. Bouwmarkten hebben vaak een heel groot assortiment esthetisch raamfolie, maar isolerend kozijnfolie is moeilijk te vinden. Karwei en Gamma verkopen zowel online als in de winkel isolerend kozijnfolie van het merk Tesa, onder de naam “thermo cover” en Hornbach verkoopt het onder de naam raam- en isolatiefolie van het merk Fix-o-moll. Bij Praxis hebben we het niet kunnen vinden. Wat je ook koopt, lees eerst goed de verpakking of de omschrijving op de website. Als er op de verpakking wordt gesproken over een isolerende functie en je de folie met dubbelzijdige tape aan moet brengen op je kozijnen en moet verwarmen met een föhn om de folie te spannen, dan weet je dat het kozijnfolie is.

Onderstaande enkele van de opties die wij zouden aanraden. 

 

Tesa moll Thermo Cover, 170 x 150 cm

Onze keuze

Thermo Cover Raamisolatiefolie dubbel
4 x 137 x 91,4 cm

Onze keuze

isolerende raamfolie, 500 x 150 cm

Waar kun je raamfolie kopen?

Isolerend raamfolie kun je niet kopen bij een bouwmarkt, en kun je het beste aan laten brengen door een professional. Het onafhankelijke bureau BCRG controleert producten en systemen die in de bouwsector toegepast worden. Er zijn slechts drie soorten isolerend raamfolie met een kwaliteitsverklaring die zij hebben gecontroleerd. Het gaat om Thinsulate Climate Control 75 (van 3M Nederland) en Enersaver 70 N en 80 N (van Reflect Glasfilm). Via de website van deze fabrikanten kun je een professional vinden die de folie aan kan brengen.

Onze keuze
Ons advies

Is isolerend raamfolie of kozijnfolie iets voor mijn woning?

Over het algemeen heeft het vervangen van de ramen door ramen met een hogere isolatiewaarde de voorkeur boven raamfolie of kozijnfolie. In vergelijking met raamfolie krijg je meer waar voor je geld en het ziet er mooier uit dan kozijnfolie. Er zijn echter situaties waarin kozijnfolie of raamfolie wél de voorkeur heeft. Heb je wat minder geld te besteden op dit moment, dan kan kozijnfolie een goede (tijdelijke) oplossing zijn. Het is goedkoop en makkelijk zelf aan te brengen. Raamfolie is een goed alternatief voor monumentale panden. Het is namelijk een stuk goedkoper dan speciaal monumentenglas. Ook als je vanwege een andere reden je ramen niet kunt of wilt vervangen, bijvoorbeeld omdat je in een huurhuis woont, kan kozijn- of raamfolie de perfecte oplossing zijn om minder energie te verbruiken!

Dit artikel is geschreven door onze redacteur Margriet de Bruin

Gerelateerde artikelen

Bart

Bart

Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Help verduurzamen, stem website van het jaar!

3e jaar op rij genomineerd in de categorie Duurzaamheid. 

STEM HIER EN VERDUURZAAM NEDERLAND

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.