Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
hotfill wasmachine

Van wegwerp naar wasbaar

Door jouw wegwerpartikelen voor wasbare varianten in te ruilen, maak je een positieve impact op het milieu. Volgens het CBS produceren we jaarlijks in Nederland 8,5 miljard (!) kilogram aan huishoudelijk afval. Eigenlijk zouden we dus massaal moeten consuminderenmaar je kunt nu eenmaal niet zonder sommige producten. Lees hieronder hoe je met het gebruik van wasbare alternatieven afvalproductie kunt verminderen, zonder afscheid te moeten nemen van jouw favoriete producten.

In de badkamer

X

Een positieve impact op het milieu kan in de badkamer beginnen. Jaarlijks gebruiken we bijvoorbeeld zo’n 1500 wattenschijfjes per persoon. Door over te stappen op wasbare wattenschijfjes bespaar je dus al veel afval. De meeste wasbare wattenschijfjes gaan jaren mee. Ze zijn plasticvrij, en veelal gemaakt van bamboe of katoen. Ze zijn super zacht, waardoor je ze ook kunt gebruiken voor gevoelige plekken zoals oogleden en lippen. De meeste wattenschijfjes worden verkocht in sets van 10, en kosten tussen de 10 en 15 euro per setje. De wattenschijfjes worden over het algemeen geleverd in een wasbaar zakje, waardoor je niet alleen de grondstoffen en het water van de katoenteelt bespaart, maar ook de plastic zakjes waar wegwerp wattenschijfjes in verpakt zitten. Is er toch nog wat make-up blijven zitten? Geen paniek: wasbare wattenstaafjes bieden de uitkomst. De wasbare wattenstaafjes zijn gemakkelijk in gebruik, gemaakt van siliconen, en daarom na gebruik gewoon schoon te maken met water en zeep. Ze kosten rond de 10 euro per set van 2.
Naast het gebruik van wasbare producten kun je in je badkamer ook milieuwinst boeken door duurzaam te douchen. Lees hier tips voor een groene douchecabine.

In de keuken

Niet alleen in de badkamer kun je je steentje bijdragen, ook in de keuken valt veel afval te besparen. Je hebt het misschien wel meegekregen: Albert Heijn is gestopt met het aanbieden van plastic zakjes. Klanten kunnen voortaan gebruik maken van wasbare verszakjes. Deze gaan tientallen keren mee, waardoor we samen 130 miljoen plastic zakjes per jaar kunnen besparen. Niet alleen handig voor boontjes of mandarijnen, maar ook bijvoorbeeld voor croissantjes of pistoletjes. En over brood gesproken, er bestaan ook speciaal wasbare broodzakken. Deze kun je meenemen naar de bakker of (super)markt, en bij thuiskomst het brood direct in invriezen. Of gewoon in bewaren natuurlijk.
Wil je je (overgebleven) voedsel op een andere manier bewaren? Deze bijenwas wraps zijn een duurzaam alternatief voor plastic vershoudfolie, boterhamzakjes, of ziplock. De wraps zijn ademend, antibacterieel, en 100% plasticvrij. Na gebruik spoel je ze af met koud water en een kleine druppel afwasmiddel, en de wraps zijn weer zo goed als nieuw.

Pan

Ook als je jouw etenswaren liever in een herbruikbaar bakje bewaart, kun je afval besparen. Hoe? Door deze bakjes schoon te maken met een siliconen spons. Het schuuroppervlakte van een normale schuurspons laat bij gebruik los, deze minuscule deeltjes belanden in het afvalwater en breken niet af. Erg slecht voor het milieu. Een siliconen schuurspons heeft dit probleem niet, en kan na gebruik gewoon mee in de wasmachine of vaatwasser. De spons is daarna weer zo goed als nieuw. Een bijkomend voordeel: siliconen zijn geen prettig oppervlakte voor bacteriën, waardoor een siliconen spons vele malen hygiënischer is dan een normale schuurspons.
Heb je toch liever een biologisch afbreekbaar alternatief voor plastic schoonmaaksponsjes? Er zijn verschillende opties. Bijvoorbeeld een zachte variant, gemaakt van de Loofah plant, of een hardere, gemaakt van kokosvezels. Deze sponzen gaan maanden mee en kunnen daarna gecomposteerd worden. Zowel de siliconen spons als de afbreekbare varianten kosten tussen de 3 en 10 euro per stuk.

Aan tafel

Niets zo leuk als lekker lang tafelen. Maar helaas produceren we aan tafel ook ontzettend veel afval. Neem bijvoorbeeld wegwerp servetten: ze zijn goedkoop en ontzettend handig, maar worden na 1 keer gebruiken al weggegooid. Niet erg duurzaam. Met wasbare servetten ben je voordeliger uit en ben je ook nog eens goed bezig voor de wereld. Plus, ze staan ontzettend chique! De meeste herbruikbare servetten kosten een paar euro per stuk, of rond de 15 euro voor een set van 6.

Een ander product dat ontzettend feestelijk staat, maar niet heel duurzaam was: het wegwerp rietje. Sinds het nieuwe verbod op wegwerp plastic is het gelukkig niet meer toegestaan om plastic rietjes te verkopen, maar wat zijn de alternatieven? 

Roestvrijstalen rietjes kunnen levenslang hergebruikt worden, zijn vaatwasserbestendig, en gemakkelijk schoon te maken met een bijgeleverd bosteltje. Een tweede optie zijn bamboe rietjes. Bamboe rietjes gaan echter niet zo lang mee als de RVS rietjes. En let op: deze rietjes zijn niet vaatwasserbestendig. Wat wel heel leuk is aan bamboe: het is een natuurproduct, wat betekent dat elk rietje er net weer even anders uit ziet. De meeste duurzame rietjes worden verkocht in sets, en kosten ongeveer een euro per stuk.

In de babykamer

Wist je dat je in de babykamer ontzettend veel afval kunt besparen? Door wasbare alternatieven te kiezen bespaar je niet alleen veel geld, maar help je ook de wereld waarin je baby opgroeit. Jaarlijks dragen ongeveer 530.000 baby’s en kinderen in Nederland luiers. Dat zorgt elk jaar voor 140 miljoen kilo aan luierafval. Per kindje is dat zo’n 260 kilo per jaar! Wasbare luiers zijn beter voor het milieu en veroorzaken minder afval. Zelfs als je het wassen meetelt. Ten opzichte van wegwerp levert wasbaar 44% besparing in afval op en tot 49% in CO2 uitstoot. Je kunt geheel overstappen op wasbare luiers, maar ook als je deels gebruik maakt van wasbare luiers zorg je voor minder afval.

Luiers

Ze zijn te koop in verschillende materialen; (eco)katoen, bamboe of kunstvezel. En hoewel de eerste investering best groot is, bespaar je met het gebruik van wasbare luiers zo’n 500 euro bij je eerste kindje. Als je de wasbare luiers vervolgens gebruikt voor een tweede kindje of ze na gebruik verkoopt, bespaar je nog meer.
Niet alleen luiers hebben een wasbare variant, ook voor billendoekjes bestaat een herbruikbaar alternatief. Deze doekjes zijn meestal gemaakt van 100% (organisch) katoen of microvezel. Ze zijn ontzettend zacht, en precies dun genoeg om alles goed schoon te kunnen maken.
De doekjes zijn wasbaar op 40-60 graden en gaan jaren mee. Ze zijn trouwens niet alleen te gebruiken als babydoekjes, maar werken ook ideaal bij het verwijderen van make-up.

Kortom, met een paar kleine veranderingen in jouw dagelijkse routine kun je ontzettend veel onnodig afval besparen. En wist je dat je deze producten ook nog eens op een duurzame manier kunt wassen? Lees hier bijvoorbeeld onze review van de duurzame Eco Egg wasbal.

Isabelle Snaauw

Isabelle is freelance redacteur bij Duurzaam Thuis. Ook in haar dagelijks leven werkt ze aan projecten die de wereld duurzamer maken. Ze weet veel van de energietransitie en subsidies, maar schrijft als vegetariër eigenlijk het liefst over duurzaam koken en eten. Isabelle heeft bij een B-corp communicatiebureau gewerkt aan diverse duurzame (overheids)projecten. Momenteel is ze communicatieadviseur bij AMS Institute, een wetenschappelijk onderzoeksinstituut dat werkt aan duurzame stedelijke ontwikkeling.

Volg ons op Facebook