Consuminderen staat heel simpel gezegd voor minder consumeren en heeft sinds het begin van de 21e eeuw aan bekendheid gewonnen. Het is een tegenbeweging als je kijkt naar consumeren, en staat voor het minder kopen, gebruiken of verbruiken van spullen. Dit vanuit de gedachte dat je bewuster gaat leven. En dat spreekt ons aan!
Minder spullen kopen die je eigenlijk niet nodig hebt, die extra paar schoenen laten staan of die trui die je waarschijnlijk nooit gaat dragen gewoon niet koopt. Toch doen we het vaak. Waarom eigenlijk? Vanwege het limbische systeem denken we dat we na het aanschaffen van producten daadwerkelijk gelukkiger worden. Het zorgt voor dopamine en is een soort happiness shot die kort duurt. Dus nu heb je geld uitgegeven en zit je met iets in je maag wat je eigenlijk niet nodig hebt. Tja, ga dat maar aan jezelf verkopen..
Terug naar consuminderen; je leeft dus bewuster en gaat beter nadenken voordat je wat aanschaft. Ik doe het (onbewust) al een paar jaar en ik word er daadwerkelijk gelukkiger van. En vergeet niet het scheelt me veel geld en het is beter voor het milieu. Want wat ik niet koop hoef ik niet te betalen en hoeft dus niet geproduceerd te worden. Dat is een kwestie van vraag en aanbod. Ik vraag er niet om, dus hoeft het ook niet gemaakt te worden.
“Gewoon beginnen”
Hoe ben ik hier mee begonnen? Toen ik ging verhuizen kwam ik erachter hoeveel troep ik had verzameld (en bewaard) de afgelopen jaren. Vaak had ik geen idee dat ik de spullen had. Zonde dus. Hetzelfde geldt voor kleren. Goedkoop is duurkoop en daarom koop ik liever 1 goed item waar ik echt over heb nagedacht en stop ik met impulsaankopen. Lukt dit altijd, nee natuurlijk niet, maar 9 van de 10 keer wel en zodoende bespaar ik geld. Dit kan je op alles toepassen. Van spullen in de keuken, koop een goede pan ipv eentje die je na één à twee jaar kan weggooien, tot kleren, voedsel, huishoudelijke apparatuur en meubilair. Eigenlijk alles wat je kan aanschaffen.
Consuminderen houdt voor mij ook in dat je beter omgaat met je spullen. Dat betekent beter onderhouden. Zoals jullie weten ben ik een fan van azijn en week bijvoorbeeld al mijn keren eerst in azijn zodat na de eerste wasbeurt de kleuren beter blijven. Overigens kan je vaak dingen die kapot beter (laten) repareren. Klopt, het is af en toe makkelijker iets weg te gooien om vervolgens iets nieuws te kopen, maar het geeft je daadwerkelijk een goed gevoel als je het later weer kan gebruiken. Het hergebruiken van spullen wordt wat dat betreft zwaar onderschat.
Ik kan nog even doorgaan over de voordelen, maar ik denk vooral dat je het zelf moet ervaren. Daarom een paar praktische tips:
-
- Hou eens bij hoeveel je niet koopt terwijl je dat in eerste instantie wel wilde doen. De bedragen liegen er niet om!
- Deel je spullen via Peerby. Zo worden jouw spullen ook door anderen gebruikt ipv die ene keer in de 5 jaar. En je verdient er nog wat mee.
- Repareer je kapotte spullen. Lukt het zelf niet, probeer eens het Repair café
- Koop vaker tweedehands spullen. Kijk eens bij een Kringloopwinkel, lees erover in ons artikel over United Wardrobe of ga naar een leuke vlooienmarkt. Dat laatste is overigens ook gewoon een leuk uitje.
- Bedenk wat je de komende week gaat eten en baseer daarop je inkoop van je boodschappen. Zo verspil je minder eten.
- Wil je voedselverspilling tegengaan? Zie TooGoodToGo
- Koop eens plantje bij supermarkt of lokale markt ipv van elke keer een paar stengels basilicum aan te schaffen. Bedenk wel dat je het plantje in leven moet houden!
- Klus zelf wat vaker. Heb je net zoals ik twee-linker handen, check dan Zoofy
And remember: Don’t Buy Stupid Sh*t ;)
Voor inspiratie kijk eens naar Marie Kondo: een Japanse opruimgoeroe die de jezelf de vraag laat stellen; ‘Does this spark joy?’ Zie ook haar Netflix show: Netflix show Tidying Up
Ik ben benieuwd naar wat jij doet om minder te consumeren!