Grijs water is strikt genomen ongezuiverd afvalwater afkomstig van alles behalve het toilet. Het is betrekkelijk makkelijk te zuiveren waarna het geschikt is voor hergebruik als huishoudwater. Het hergebruiken van gezuiverd afvalwater lijkt minder logisch dan het gebruik van hemelwater. Toch is het grote voordeel dat je onafhankelijk bent van neerslag (pieken) en minder afvalwater aanbiedt.

Grijs water: hergebruik afvalwater

Gezuiverd afvalwater kun je gebruiken voor je tuin of toiletspoeling. Ook zijn er zelfs voorbeelden van zwemvijvers die met gezuiverd grijs water op niveau worden gehouden of systemen waarmee het mogelijk is de was perfect schoon te krijgen met vergaand gezuiverd afvalwater.
Hergebruik grijs water

Hoe werkt het?

Het lijkt omslachtig maar in tegenstelling tot hemelwaterbenutting is er geen grote tank nodig omdat de aanvoer niet afhankelijk is van neerslag. Vraag en aanbod zijn altijd met elkaar in evenwicht: Douchewater = aanvoer, toiletspoelwater = afvoer en er vindt recirculatie plaats over de wasmachine. Het waterverbruik van wasmachine en toilet vallen hierdoor weg. Ofwel: water wat via de douche binnen komt wordt gezuiverd hergebruikt voor de wasmachine en verlaat het huis of gebouw via het toilet.

Helofytenfilter

Om het energieverbruik van een grijs watersysteem te minimaliseren wordt meestal een helofytenfilter toegepast. Hiermee kan het afvalwater met een fractie van het stroomverbruik van ieder ander systeem gezuiverd worden. De natuur doet namelijk het werk. Het helofytenfilter stinkt niet en heeft nauwelijks aandacht nodig. Er is een oppervlak nodig van twee en een halve tot vier vierkante meter per inwoner voor het helofytenfilter.

Artikelen

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Klik hier om te abonneren op nieuwe reacties
Abonneren op
2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meeste stemmen
Inline Feedback
Alle reacties
2
0
Vraag of opmerking? Laat je reactie achterx