Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Energiemeter

  De beste energiemeter

  Een energiemeter is een apparaatje waarmee je gemakkelijk het energieverbruik van verschillende apparaten kunt meten. En dat kan best interessant zijn, want uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat mensen die een energiebverbruiksmanager hebben, gemiddeld 50 euro per jaar op stroom besparen. In dit artikel leggen we uit wat voor soort meters er zijn, hoe ze werken, en waar je deze kunt kopen. Er zijn namelijk best veel opties! Om het je extra gemakkelijk te maken hebben we daarom in dit artikel ook alvast een top 3 van de beste energiemeters verzameld.

  Energie meter

  Energiebverbruiksmanager vs. energiemeter

  In de inleiding werden beide termen al gebruikt: de energiemeter en de energiebverbruiksmanager. Maar wat is het verschil? ‘Energiebverbruiksmanager’ is een overkoepelende term die gebruikt kan worden voor alle apps en apparaten die gas- of stroomverbruik meten. Slimme thermostaten die je verbruik tonen, vallen hier ook onder. Een energiemeter is een specifiek apparaat waarmee je het stroomverbruik van (een groep) apparaten kunt meten. Een energiemeter is dus een type energievebruiksmanager, maar een energeverbuiksmanager hoeft niet per se een energiemeter te zijn.

  Hoe werkt een energiemeter?

  Eigenlijk is het heel simpel. Je stopt de energiemeter in het stopcontact, drukt op ‘reset’ (afhankelijk van de energiemeter kan dit knopje anders heten), en plugt het apparaat in de energiemeter. Deze meet vervolgens het vebruik van het ingeplugde apparaat. De display van de energiemeter laat zien hoeveel stroom verbruikt is. Een energiemeter is geschikt voor zowel apparaten die voor een korte tijd stroom gebruiken en daarna weer uit gaan (een wasmachine of waterkoker bijvoorbeeld) als voor apparaten die eigenlijk nooit uit gaan (denk aan de koelkast, of de wifi-modum). Ook het verbruik van een groep apparaten kan opgemeten worden, door alle aparaten via een stekkerdoos met elkaar te verbinden, en de meter hier op aan te sluiten.

  Een energiemeter kopen

  Er zijn best veel energiemeters op de markt. Je kunt deze in (online) winkels vinden voor ongeveer 20 tot 50 euro. Vaak geldt: hoe duurder de meter, hoe meer functionaliteiten. Maar duurder hoeft niet per se beter te betekenen. Ook met de simpelste energiemeter kun je veel uitrekenen!

  Zo kun je zien wat je wasmachine aan stroom verbruikt voor een wasbeurt van bijvoorbeeld 60 graden. Vervolgens kun je dit gemakkelijk vergelijken met het stroomverbruik van een wasbeurt op 40 of 30 graden. Maar je kunt ook een dag het stroomverbruik van je koelkast/vriezer meten, vervolgens het jaarverbruik berekenen en dit vergelijken met het zuinigste apparaat op de markt. Vooral als je apparaat een jaar of tien oud is, zou het verschil wel eens zo groot kunnen zijn dat het loont om een nieuwe aan te schaffen. Lees daarover meer in het artikel over de beste energiezuinige koelkast.

  De beste energiemeter

  1
  Orno energiemeter

  Orno energiemeter
  Kwaliteit
  8,6
  CO2-afdruk
  82 kg CO2 p/j
  Prijs
  €19,95
  Duurzaamthuis logo
  Duurzaam Thuis Score
  8.5/10
  Voordelen
  Vermogen van maximaal 16 A
  Gemaakt van kunststof
  2 verschillende instellingen
  Handige geheugenfunctie
  Nadelen
  Alleen een Duitse handleiding meegeleverd (Nederlands is online wel beschikbaar)
  Volgens reviews is de display lastig te lezen
  Omschrijving
  Meet eenvoudig het verbruik van de aangesloten apparatuur. Geeft in in real-time het vermogen weer in Watt en het totaal opgenomen vermogen in kWh over een bepaald tijdsbestek.
  ...
  Beste prijs

  2
  Hillar energiemeter met LED

  Hillar energiemeter
  Kwaliteit
  8,2
  CO2-afdruk
  82 kg CO2 p/j
  Prijs
  €24,95
  Duurzaamthuis logo
  Duurzaam Thuis Score
  8.3/10
  Voordelen
  Vermogen van maximaal 16 A
  Gemaakt van ABS (thermoplast)
  7 verschillende instellingen
  Waterdicht
  Nadelen
  Display niet altijd goed leesbaar
  Fel LED-licht kan als storend worden ervaren
  Omschrijving
  Breng nu gelijk jouw maandlasten omlaag! Bespaar op jouw energie, jouw geld en verbeter tegelijkertijd het milieu met Hillar’s nieuwste energie-verbruiksmeter! Met deze zeer gebruiksvriendelijke stroommeter met achtergrondverlichting krijg jij meteen inzicht in welke apparaten in jouw huis de energievreters zijn en voor de hoge kosten zorgen!
  ...
  Beste prijs

  3
  Dulsan energiekostenmeter

  Dulsan energiemeter
  Kwaliteit
  8,2
  CO2-afdruk
  82 kg CO2 p/j
  Prijs
  €26,50
  Duurzaamthuis logo
  Duurzaam Thuis Score
  8/10
  Voordelen
  Vermogen van maximaal 16 A
  Gemaakt van kunststof
  7 verschillende instellingen
  Rekent stroomverbruik automatisch om naar euro's
  Nadelen
  Onnauwkeurig bij apparaten met een laag vermogen
  Sluipverbruik is niet goed te meten
  Omschrijving
  Eenvoudig kosten besparen: ieder jaar heb je weer een stijgende energierekening, alleen heb je geen idee waar het precies vandaan komt. De energiemeter/ verbruiksmeter biedt de mogelijkheid om onschuldige verbruikers zoals opladers, elektrische tandenborstels, scheerapparaten, babyfoons, sfeerverlichting, magnetrons, tv’s en andere huishoudelijke producten te ontmaskeren.
  ...
  Beste prijs
  Isabelle

  Isabelle Snaauw

  Isabelle (24) is freelance redacteur bij Duurzaam Thuis. Ook in haar dagelijks leven werkt ze aan projecten die de wereld een beetje mooier maken. Ze weet veel van windenergie, maar schrijft als vegetariër het liefst over duurzaam koken en eten.
  0 0 stemmen
  Nieuw: Geef Artikel Score
  Abonneer
  Laat het weten als er
  2 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Deze meter besteld via vandaagleven.nl, en in gebruik genomen doet het perfect.
  Nu kijken wat ik in een half jaar kan besparen
  groeten

  Volg ons op Facebook

  We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.