Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Energiemeter

De beste energiemeter

Een energiemeter is een apparaatje waarmee je gemakkelijk het energieverbruik van verschillende apparaten kunt meten. En dat kan best interessant zijn, want uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat mensen die een energiebverbruiksmanager hebben, gemiddeld 50 euro per jaar op stroom besparen. In dit artikel leggen we uit wat voor soort meters er zijn, hoe ze werken, en waar je deze kunt kopen. Er zijn namelijk best veel opties! Om het je extra gemakkelijk te maken hebben we daarom in dit artikel ook alvast een top 3 van de beste energiemeters verzameld.

Energie meter

Energieverbruiksmanager vs. energiemeter

In de inleiding werden beide termen al gebruikt: de energiemeter en de energieverbruiksmanager. Maar wat is het verschil? ‘Energieverbruiksmanager’ is een overkoepelende term die gebruikt kan worden voor alle apps en apparaten die gas- of stroomverbruik meten. Slimme thermostaten die je verbruik tonen, vallen hier ook onder. Een energiemeter is een specifiek apparaat waarmee je het stroomverbruik van (een groep) apparaten kunt meten. Een energiemeter is dus een type energieverbruiksmanager, maar een energieverbruiksmanager hoeft niet per se een energiemeter te zijn.

Hoe werkt een energiemeter?

Eigenlijk is het heel simpel. Je stopt de energiemeter in het stopcontact, drukt op ‘reset’ (afhankelijk van de energiemeter kan dit knopje anders heten), en plugt het apparaat in de energiemeter. Deze meet vervolgens het verbruik van het ingeplugde apparaat. De display van de energiemeter laat zien hoeveel stroom verbruikt is. Een energiemeter is geschikt voor zowel apparaten die voor een korte tijd stroom gebruiken en daarna weer uit gaan (een wasmachine of waterkoker bijvoorbeeld) als voor apparaten die eigenlijk nooit uit gaan (denk aan de koelkast, of de wifi-modum). Ook het verbruik van een groep apparaten kan opgemeten worden, door alle apparaten via een stekkerdoos met elkaar te verbinden, en de meter hier op aan te sluiten.

Een energiemeter kopen

Er zijn best veel energiemeters op de markt. Je kunt deze in (online) winkels vinden voor ongeveer 20 tot 50 euro. Vaak geldt: hoe duurder de meter, hoe meer functionaliteiten. Maar duurder hoeft niet per se beter te betekenen. Ook met de simpelste energiemeter kun je veel uitrekenen!

Zo kun je zien wat je wasmachine aan stroom verbruikt voor een wasbeurt van bijvoorbeeld 60 graden. Vervolgens kun je dit gemakkelijk vergelijken met het stroomverbruik van een wasbeurt op 40 of 30 graden. Maar je kunt ook een dag het stroomverbruik van je koelkast/vriezer meten, vervolgens het jaarverbruik berekenen en dit vergelijken met het zuinigste apparaat op de markt. Vooral als je apparaat een jaar of tien oud is, zou het verschil wel eens zo groot kunnen zijn dat het loont om een nieuwe aan te schaffen. Lees daarover meer in het artikel over de beste energiezuinige koelkast.

De beste energiemeter

1
EcoSavers energiemeter mini

Energiemeter ecosavers mini
Kwaliteit
8,6
Prijs
€18,95
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.7/10
Voordelen
Vermogen van maximaal 16 A
Gemaakt van ABS
Door het kleine formaat ook gemakkelijk achter meubels te plaatsen
Rekent stroomverbruik automatisch om naar euro's
Nadelen
Resetknop reset ook de ingestelde prijs per kWh
Sluipverbruik is lastig te meten
Omschrijving
Eenvoudig kosten besparen: ieder jaar heb je weer een stijgende energierekening, alleen heb je geen idee waar het precies vandaan komt. De EcoSavers Energie Meter Mini meet het energieverbruik en berekent de kosten van gekoppelde apparatuur. U kunt te weten komen wat het verbruik is van uw apparaten. Dit inzicht kunt u gebruiken om energie te besparen.
...
Beste prijs

2
Yuwo energiemeter

Energiemeter yuwo
Kwaliteit
8,9
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.5/10
Voordelen
Vermogen van maximaal 16 A
Gemaakt van kunststof
Verbruikte energie direct in euro's te zien
Handige geheugenfunctie
Nadelen
Relatief duur, in vergelijking met andere energiemeters
Volgens reviews is de display lastig te lezen
Omschrijving
Vraag je je af wat je computer nu precies aan energie verbruikt? Is je föhn nog wel energiezuinig? Heb je een hoge eindafrekening van je energieleverancier en wil je achterhalen waarom dit zo is? De YUWO Energiemeter weet precies hoeveel energie het aangesloten apparaat verbruikt en kan dit koppelen aan de verbruiksperiode en verbruikskosten. Tenslotte, meten is weten!
...
Beste prijs

3
Basetech energiemeter

Energiemeter basetech
Kwaliteit
8,2
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.4/10
Voordelen
Vermogen van maximaal 16 A
Gemaakt van kunststof
Weergeeft ook opgelopen CO²-emissie
Blijft door een back-up batterij ook werken als de stekkerdoos uitstaat
Nadelen
Beeldscherm lastig te lezen
Erg ingewikkelde gebruiksaanwijzing en installatie
Omschrijving
Met de Basetech energiekostenmeter EM-3000 meet u eenvoudig het stroomverbruik van uw apparaten! Daarnaast is het ook mogelijk om de opgelopen CO²-emissie en stroomkosten te bepalen. Het gebruik van de EM-3000 is ontzettend makkelijk. Plug hem in het stopcontact, sluit uw verbruiker aan en binnen enkele seconden analyseert de EM-3000 uw stroomverbruik. Info over verschillende waardes Met de 4 knoppen op het apparaat navigeert u eenvoudig met een druk op de knop door de verschillende verkregen gegevens.
...
Beste prijs
Isabelle Snaauw

Isabelle Snaauw

Isabelle (25) is freelance redacteur bij Duurzaam Thuis. Maar ook in haar dagelijks leven werkt ze aan projecten die de wereld een beetje duurzamer maken. Ze weet veel van windenergie en verwarmen, maar schrijft als vegetariër het liefst over duurzaam koken en eten.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Deze meter besteld via vandaagleven.nl, en in gebruik genomen doet het perfect.
Nu kijken wat ik in een half jaar kan besparen
groeten

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.