Een energiemeter is een apparaatje waarmee je gemakkelijk het energieverbruik van verschillende apparaten kunt meten. En dat kan best interessant zijn, want uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat mensen die een energiebverbruiksmanager hebben, gemiddeld 50 euro per jaar op stroom besparen. In dit artikel leggen we uit wat voor soort meters er zijn, hoe ze werken, en waar je deze kunt kopen. Er zijn namelijk best veel opties! Om het je extra gemakkelijk te maken hebben we daarom in dit artikel ook alvast een top 3 van de beste energiemeters verzameld.
Energieverbruiksmanager vs. energiemeter
In de inleiding werden beide termen al gebruikt: de energiemeter en de energieverbruiksmanager. Maar wat is het verschil? ‘Energieverbruiksmanager’ is een overkoepelende term die gebruikt kan worden voor alle apps en apparaten die gas- of stroomverbruik meten. Slimme thermostaten die je verbruik tonen, vallen hier ook onder. Een energiemeter is een specifiek apparaat waarmee je het stroomverbruik van (een groep) apparaten kunt meten. Een energiemeter is dus een type energieverbruiksmanager, maar een energieverbruiksmanager hoeft niet per se een energiemeter te zijn.
Hoe werkt een energiemeter?
Eigenlijk is het heel simpel. Je stopt de energiemeter in het stopcontact, drukt op ‘reset’ (afhankelijk van de energiemeter kan dit knopje anders heten), en plugt het apparaat in de energiemeter. Deze meet vervolgens het verbruik van het ingeplugde apparaat. De display van de energiemeter laat zien hoeveel stroom verbruikt is. Een energiemeter is geschikt voor zowel apparaten die voor een korte tijd stroom gebruiken en daarna weer uit gaan (een wasmachine of waterkoker bijvoorbeeld) als voor apparaten die eigenlijk nooit uit gaan (denk aan de koelkast, of de wifi-modum). Ook het verbruik van een groep apparaten kan opgemeten worden, door alle apparaten via een stekkerdoos met elkaar te verbinden, en de meter hier op aan te sluiten.
Een energiemeter kopen
Er zijn best veel energiemeters op de markt. Je kunt deze in (online) winkels vinden voor ongeveer 20 tot 50 euro. Vaak geldt: hoe duurder de meter, hoe meer functionaliteiten. Maar duurder hoeft niet per se beter te betekenen. Ook met de simpelste energiemeter kun je veel uitrekenen!
Zo kun je zien wat je wasmachine aan stroom verbruikt voor een wasbeurt van bijvoorbeeld 60 graden. Vervolgens kun je dit gemakkelijk vergelijken met het stroomverbruik van een wasbeurt op 40 of 30 graden. Maar je kunt ook een dag het stroomverbruik van je koelkast/vriezer meten, vervolgens het jaarverbruik berekenen en dit vergelijken met het zuinigste apparaat op de markt. Vooral als je apparaat een jaar of tien oud is, zou het verschil wel eens zo groot kunnen zijn dat het loont om een nieuwe aan te schaffen. Lees daarover meer in het artikel over de beste energiezuinige koelkast.
Deze meter besteld via vandaagleven.nl, en in gebruik genomen doet het perfect.
Nu kijken wat ik in een half jaar kan besparen
groeten