Een veel gehoorde ergernis is groene aanslag op terrastegels of groen mos tussen de klinkers van de stoep of oprit. Juist als de dagen donkerder en korter worden en er veel regen valt, is groene aanslag bij veel mensen een probleem. De mossen en algen houden vervolgens het water vast wat het probleem alleen maar verergert. Een hardnekkig en veelvoorkomend probleem, maar hoe kan je groene aanslag verwijderen?

Een veel gebruikte methode om van mos en algen af te komen is het gebruik van bleek oftewel chloor. Chloorwater is echter zeer schadelijk voor het milieu en is ook zeer agressief voor de omliggende beplanting. Een ander oplossing die je steeds vaker ziet is de hogedrukreiniger. Dit is met afstand de makkelijkste en snelste manier om van de groene aanslag af te komen, zonder het gebruik van chemische middelen. Het resultaat is echter vaak maar van korte duur. Door de kracht van de hogedrukreiniger wordt de structuur van de tuintegels en klinkers aangetast. Het oppervlak wordt poreuzer en ruwer waardoor mossen en algen juist veel meer kans krijgen. Resultaat… de groene aanslag komt nog sneller terug! Natuurlijk zijn er nog allerlei andere chemische middeltjes op de markt die mos en algengroei kunnen verwijderen, maar zoals gezegd zijn deze niet al te best voor milieu en gezondheid. Gelukkig zijn er ook een groot aantal natuurlijkere manieren om groene aanslag van je stoeptegels te verwijderen.

Groene aanslag tegels

Groene aanslag en zonlicht

Groene aanslag duikt meestal op op vochtige plekken waar de zon weinig schijnt. Terrastegels of klinkers die in de schaduw liggen, hebben al snel een groene gloed te pakken. Het maakt eigenlijk niet uit wat het materiaal is van de bestrating: tegels, klinkers, hout, beton… allen zijn gevoelig voor de groene aanslag. De beste aanpak is de omstandigheden te doorbreken die mos en algen veroorzaken, waardoor het onkruid minder kans krijgt. Kijk bijvoorbeeld of je de afwatering kunt verbeteren door het terras iets op te hogen of aflopend te maken. In een dicht begroeide tuin kan snoeien ook een goede oplossing zijn. Waar veel zonlicht op de bestrating valt, zal deze sneller drogen en zal de aanslag snel verdwijnen.

Last van algen en mos? Schrobben, vegen, schrobben…

Zand is een uitstekend schuurmiddel. Door regelmatig te vegen en te schrobben met wat extra zand op de tegels en een sopje zullen mos en algen zich op de terrastegels niet thuis voelen en verdwijnen. Brekerzand, zand wat wordt gebruikt bij het invegen van nieuwe bestrating, is vrij scherp waardoor het extra schuurt.

Als het groen niet weggaat kan je kokend heet water gebruiken. Binnen 5 minuten klaar en het laat geen giftige stoffen achter in je tuin. Voor tussen de tegels is een onkruidwiedertje heel effectief.

Groene aanslag verwijderen met afvalwater en biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel

Wij raden het gebruik van schoonmaak en bestrijdingsmiddelen in de tuin in principe af. Ook biologisch afbreekbare middelen blijven nog enkele weken actief in je tuin. Slechts 20% van de middelen die je gebruikt worden opgenomen door het onkruid, de rest spoelt weg in je tuin. En je kan je voorstellen dat als iets slecht is voor het onkruid, het ook niet goed is voor de rest van het leven in je tuin. Als de groene aanslag echt hardnekkig is, dan kan het nodig zijn een beperkte hoeveelheid van een (biologisch afbreekbaar) middel te gebruiken.

  • Je kan een beperkte hoeveelheid afvalwater van het reinigen van je huis gebruiken. Bijvoorbeeld de emmer met allesreiniger die je hebt gebruikt bij het schoonmaken. Voorwaarde is wel dat je biologische schoonmaakmiddelen gebruikt om het milieu zoveel mogelijk te ontzien. Zie ook tips voor natuurlijk en duurzaam schoonmaken. Je kunt ook kiezen voor een combinatie van ecologische groene zeep (hou je aan de voorschriften en verdunning om het milieu niet te belasten) en ecologische soda. Een effectief schoonmaak recept en geheel afbreekbaar. Om het effect te vergroten kun je nog wat Biotex poeder toevoegen en oplossen. De extra enzymen in de Biotex zorgen ervoor dat de groene aanslag snel verdwijnt. Eco Biotex kun je hier vinden.
  • Een ander middel waarover we laatst hebben gehoord, maar waar we zelf geen ervaring mee hebben, is om het kokend afgietsel van aardappelen over de groene aanslag te gooien. Even inweken en schrobben maar. Mocht je hier positieve resultaten mee hebben, laat het ons dan weten!
  • Vanuit het merk ecostyle zijn een aantal onkruidbestrijders gemaakt, die ook weer worden afgebroken. Waardoor de schade aan de rest van het groen meevalt.

Eerst uitproberen

Voor alle hierboven vermelde methoden geldt dat het verstandig is deze eerst uit te proberen op een klein stukje voordat je begint. Dit om te kijken of het geen rare, verkleurende uitwerking heeft op je tegels. In principe moet het eigenlijk altijd goed gaan, omdat de meeste genoemde middelen niet erg agressief zijn.

Kortom er zijn genoeg duurzame alternatieven om de groene aanslag te lijf te gaan. Mocht je zelf ook nog goede ervaringen of tips hebben om de oprit of het terras vrij te houden van mos en algen, laat het ons hieronder dan weten! Lees ook tips om duurzaam onkruid te bestrijden

Rectificatie

Voorheen hadden we een uitleg gegeven hoe je azijn kan gebruiken voor het schoonmaken van stoeptegels. Na aanleiding van enkele reacties zijn we op onderzoek uit gegaan en willen dit graag met je delen. Op de site van de Rijksoverheid staat het volgende:

“U mag geen azijn, zout en chloor gebruiken om onkruid te bestrijden. Het effect van deze middelen op het milieu is nog niet beoordeeld. Huis-, tuin- en keukenmiddelen gebruiken tegen onkruid is geen goed alternatief voor gewasbeschermingsmiddelen.”

Wij willen je hierbij dus extra op attenderen dat het gebruik van azijn in de tuin geen goede oplossing is voor groene aanslag verwijderen. Het artikel hebben we aangepast zodat lezers dit niet als mogelijkheid zullen zien.

Dank voor jullie reacties en dat jullie ons hier op hebben gewezen! We waarderen het en vinden het fijn dat jullie ons scherp houden. Zo kunnen we elkaar nog beter helpen om de kwaliteit van de informatie te waarborgen!