Groene aanslag in tuin natuurlijk verwijderen

Geplaatst op 19 november 2010 in Duurzaam wonen

Een veel gehoorde ergernis is groene aanslag op terrastegels of groen mos tussen de klinkers van de stoep of oprit. Juist als de dagen donkerder en korter worden en er veel regen valt, is groene aanslag bij veel mensen een probleem. De mossen en algen houden vervolgens het water vast wat het probleem alleen maar verergert. Een hardnekkig en veelvoorkomend probleem, maar hoe kom je er vanaf?

Een veel gebruikte methode om van mos en algen af te komen is het gebruik van bleek oftewel chloor. Chloorwater is echter zeer schadelijk voor het milieu en is ook zeer agressief voor de omliggende beplanting. Een ander oplossing die je steeds vaker ziet is de hogedrukreiniger. Dit is met afstand de makkelijkste en snelste manier om van de groene aanslag af te komen, zonder het gebruik van chemische middelen. Het resultaat is echter vaak maar van korte duur. Door de kracht van de hogedrukreiniger wordt de structuur van de tuintegels en klinkers aangetast. Het oppervlak wordt poreuzer en ruwer waardoor mossen en algen juist veel meer kans krijgen. Resultaat… de groene aanslag komt nog sneller terug! Natuurlijk zijn er nog allerlei andere chemische middeltjes op de markt die mos en algengroei kunnen verwijderen, maar zoals gezegd zijn deze niet al te best voor milieu en gezondheid. Gelukkig zijn er ook een groot aantal natuurlijkere manieren om groene aanslag van je stoeptegels te verwijderen.

Groene aanslag en zonlicht

Groene aanslag duikt meestal op op vochtige plekken waar de zon weinig schijnt. Terrastegels of klinkers die in de schaduw liggen, hebben al snel een groene gloed te pakken. Het maakt eigenlijk niet uit wat het materiaal is van de bestrating: tegels, klinkers, hout, beton… allen zijn gevoelig voor de groene aanslag. De beste aanpak is de omstandigheden te doorbreken die mos en algen veroorzaken, waardoor het onkruid minder kans krijgt. Kijk bijvoorbeeld of je de afwatering kunt verbeteren door het terras iets op te hogen of aflopend te maken. In een dicht begroeide tuin kan snoeien ook een goede oplossing zijn. Waar veel zonlicht op de bestrating valt, zal deze sneller drogen en zal de aanslag snel verdwijnen.

Stoeptegels en klinkers schoonmaken met azijn

Het schoonmaakmiddel voor een duurzaam huishouden is natuurlijk azijn! Dit ouderwetse schoonmaakmiddel blijft verrassen. En wat blijkt… ook in de tuin! Azijn, huishoud- of schoonmaakazijn, is het aanvalsplan als het gaat om de verwijdering van groene aanslag. Het aanvalsplan luidt als volgt: Veeg je terras of oprit goed en zorg dat deze zoveel mogelijk vrij is van bladeren en vuil. Vul een emmer met azijn en water (1 liter azijn en 1 liter water) en schrob vervolgens de hele bestrating van voor tot achter. Spuit vervolgens het terras niet af en laat het water met azijn opdrogen. Deze methode werkt het beste op een zonnige dag zodat de azijn goed in de tegels kan trekken. Je zult zien dat in de weken erna de groene aanslag en mos langzaam zullen verdwijnen. Hardnekkige plekken kun je nog even inspuiten met een plantenspuit gevuld met azijn. Voor onderhoud is het vervolgens verstandig om iedere keer na het vegen even te schrobben met het azijnwater zodat mos en algen geen kans meer kunnen krijgen.

Groene aanslag te lijf met afvalwater

Wat ook een veel gehoorde methode is, is het gebruik van het afvalwater van het reinigen van je huis. Bijvoorbeeld de emmer met allesreiniger die je hebt gebruikt bij het schoonmaken. Voorwaarde is wel dat je biologische schoonmaakmiddelen gebruikt om het milieu zoveel mogelijk te ontzien. Zie ook tips voor natuurlijk en duurzaam schoonmaken. Je kunt ook kiezen voor een combinatie van groene zeep en soda. Een effectief schoonmaakrecept en geheel afbreekbaar. Om het effect te vergroten kun je nog wat Biotex poeder toevoegen en oplossen. De extra enzymen in de Biotex zorgen ervoor dat de groene aanslag snel verdwijnt. Een ander middel waarover we laatst hebben gehoord, maar waar we zelf geen ervaring mee hebben, is om het kokend afgietsel van aardappelen over de groene aanslag te gooien. Even inweken en schrobben maar. Mocht je hier positieve resultaten mee hebben, laat het ons dan weten!

Las van algen en mos? Schrobben, vegen, schrobben…

Zand is een uitstekend schuurmiddel. Door regelmatig te vegen en te schrobben met wat extra zand op de tegels en een sopje zullen mos en algen zich op de terrastegels niet thuis voelen en verdwijnen. Brekerzand, zand wat wordt gebruikt bij het invegen van nieuwe bestrating, is vrij scherp waardoor het extra schuurt.

Eerst uitproberen

Voor alle hierboven vermelde methoden geldt dat het verstandig is deze eerst uit te proberen op een klein stukje voordat je begint. Dit om te kijken of bijvoorbeeld de azijn geen rare, verkleurende uitwerking heeft op je tegels. In principe moet het eigenlijk altijd goed gaan, omdat de meeste genoemde middelen niet erg agressief zijn.

Kortom er zijn genoeg duurzame alternatieven om de groene aanslag te lijf te gaan. Mocht je zelf ook nog goede ervaringen of tips hebben om de oprit of het terras vrij te houden van mos en algen, laat het ons hieronder dan weten! Lees ook tips om duurzaam onkruid te bestrijden

Reacties (84)
Els
23/03/11 • 13:32

Ideetje, ben ik nu aan het uit proberen.. Ik heb een spiegel op mijn terras gezet, zodat de zon via de spiegel op de groene aanslag valt… de methode die wel heel mileuvriendelijk is en geen schrobkracht kost.. Wel geduld denk ik;)

Dirk
23/03/11 • 16:03

🙂 dat is inderdaad wel een hele milieuvriendelijke manier. Heb je voor een beetje tuin wel een hele grote spiegel nodig. Kun je geen foto mailen, ik wilhet wel eens zien 🙂 Hou ons op de hoogte!

Tineke
24/03/11 • 12:42

Onkruid tussen de tegel kun je ook bestrijden met strooizout.
Dit strooi op een zonnige dag tussen je tegels.
Er moet de eerste 3 dagen geen regen komen.
Onkruid verdwijnd als sneeuw voor de zon en komt bijna de hele zomer niet terug.

Neochemie
29/03/11 • 14:20

Wij hebben hier een prachtig, milieuvriendelijk product voor, Flora rein.

Ieder jaar pakt men de hogedrukreiniger om paden schoon te spuiten. Helpt dit? Het antwoord is simpel; NEE! De groene vervuiling spuit of borstelt men weg, echter het worteltje blijft zitten en gaat door met het invreet proces. Kortom; voordat u het weer weet is alles weer groen.

NEO Chemie heeft met het product FLORA REIN de oplossing. Dit product doet het werk voor U! Alleen opnevelen is voldoende. De vloeistof zal door de diepte werking in ca. 72 uur de alg en groene aanslag doden, vervolgens is al het materiaal weer nieuw en schoon. Het zal voor langere tijd beschermd zijn tegen nieuwe invloeden van alg en groene aanslag.

Dirk
29/03/11 • 18:24

Ik heb alleen niet het gevoel dat Flora Rein zo heel milieuvriendelijk is. Als ik de foto’s op de website bekijk ziet er toch best eng uit. Waar baseren jullie het op dat het milieuvriendelijk is?

Jan Cartigny
10/04/11 • 09:37

Het schoonmaken met azijn heeft als nadeel dat de azijn het bindmiddel in de betontegel (kalk en cement) aantast. De tegel wordt dus ruwer en de aanslag komt volgend jaar erger terug.

Jessie
29/07/11 • 19:19

In dit artikel staat nog een tip die bij mij goed heeft gewerkt. Aardappels! http://www.huishoudplaza.nl/Tips/art/422/groene-aanslag-verwijderen-van-tegels-en-bestrating

Kim
25/02/12 • 14:06

Bedankt voor de tip van water + afwasmiddel + zand! (NOT)
Net de hele tuin gedaan en wat blijkt….het helpt geen zak!
Toch maar azijn halen dan…..

Anne
16/03/12 • 09:23

In welke verhouding gebruik je de bruine zeep/soda (eventueel Bio-Tex) het best? Zo ongeveer? Zou dat eens willen proberen …

Mosskade
24/06/12 • 21:19

Nieuw is het bioproduct mosskade!! Mosskade is 100% natuurlijk!!! En werkt goed tegen alle mossen en algen!!

piet
01/07/12 • 21:26

het beste wat helpt is elke dag een beetje over je inrit pissen, bij voorkeur wel een beetje louwe pis

senne
28/08/12 • 15:31

voor je tuinmeubelen (hout) kun je ook water met zout gebruiken.
goed inwrijven en afentoe wat zout op het hout strooien zeker goed inwrijven en weg is het groen.

Nico van der kroon
21/10/12 • 22:19

Ik heb in het verleden biomos gebruikt tegen groene aanslag. Het werkte goed, maar het kost circa 9euro per liter. Het moet wel verdund worden 1:5 per liter. Welke ervaringen hebben andere mensen.

20/12/12 • 17:06

Wij zijn leverancier van snel biologisch afbreekbare reinigers. Voor de kenners, deze zijn getest en vallen onder AMB code 3 en zijn dus echt milieuvriendelijk. Wij leveren dit voor het verwijderen van biofilm (organische vervuiling) in koeltorens en leidingwerk. Ook voor een oprit, terras, schutting is dit prima geschikt. Dit product bevat een biodispergant en breekt de structuur van de plantjes. Het is absoluut geen eng product en gezien het langdurig resultaat een prima optie. Met deze productlijn willen we een duurzaam alternatief bieden voor industrieel reinigen. 1 liter concentraat is voldoende om 20 liter gebruiksklaar product aan te maken. In vergelijking met de consumentenproducten niet duur.

Gerda
04/03/13 • 13:57

En, AAwater, hoe kan ik dat concentraat van jullie bestellen of er meer informatie over vinden?

Anna
08/03/13 • 13:17

heb eergisteren een stuk met een harde borstel in geborsteld met een sopje citronel een milieuvriendelijk (?) schoonmaakproduct.
Zo te zien wel gewerkt.

juli
25/03/13 • 14:43

Na 2,5 jaar blijft het een actueel topic… AAwater, ik ben ook wel nieuwsgierig naar jullie product! Anders grijp ik toch maar weer naar de hogedrukspuit als de vorst voorbij is.

09/04/13 • 15:07

AAwater,waar kan ik over jullie product meer info krijgen en waar is jullie spul te verkrijgen,gr Leon

Hubert
21/04/13 • 08:13

Kookvocht van aardappelen is een goede manier. Ik gebruik een kookpot van 2,5 liter en 10 aardappelen. Als de aardappelen gaar zijn giet ik warm water bij en wacht tot al het water weer kookt.(zo heb je meer vocht. Dan giet je het kookvocht (niet laten afkoelen) over de klinkers. Met de aftrekker kan je het water over de klinkers goed verdelen. Een half uurtje laten intrekken en dan goed schuren.
Na een half uur schrobben met zeepwater (biologisch afbreekbare zeep gebruiken). Voor hardnekkige plekken, het proces herhalen. Succes ermee
(biologisch afbreekbaar)Op hardnekkige plekken moet je dit proces nog
eens herhalen. Succes ermee

Marina
22/04/13 • 11:43

Ik heb azijn zojuist toegepast op mijn oude houten schutting. Dit was nog een overblijfsel van de vorige huurders: met een hele dikke laag korstmossen en groene, zwarte en witte plekken. Aangezien aan de andere kant van de tuin door de verhuurder een splinternieuwe schutting was geplaatst, zag het geheel er niet uit. Daarbovenop kwam dan nog dat de oude schutting zeer instabiel is en bij een beetje wind letterlijk flink heen en weer wappert. Hetnis een wonder dat de schutting de stormen van de afgelopen winter heeft overleefd (ik heb mijn hart vastgehouden).

Ik heb de oude schutting plank voor plank eerst met een plantensproeier gevuld met pure schoonmaakazijn flink nat ingesproeid en laten drogen. Op één stukje heb ik geprobeerd het ook nog eens nat te borstelen. Hoewel je daarmee wel al een instant resultaat krijgt is het niet aan te bevelen: het droogt niet egaal op omdat je die rotzooi er juist in wrijft i.p.v. er af. De rest van de schutting heb ikmdaarom alleen eerst ingespoten en laten drgen tot de volgende dag. De volgende dag met een DROGE zachte veger plank voor plank afgewreven. Er kwamen hele stofwolken groene poeder los. Daarna nog een extra dagje eraf gebleven wantbhet “bleekt” nog na. Evt kun je nog een tweede keer met azijn spuiten. Resultaat: een formidabele metamorfose en een schutting met een steigerhouten uitstraling! Volgend jaar verwacht ik alleen maar een keer met azijn te hoeven spuiten. Ondertussen is de nieuwe schutting in de zon aardig vergrijsd waardoor het geheel veel beter met elkaar combineert.

Wat betreft de instabiliteit: we maken binnenkort zelf 4 hoge houten plantenbakken, die we aan de oude schutting vastschroeven. Probleem opgelost!

Marina
23/04/13 • 10:37

Toch nog een nabewerking gedaan. Was nog niet helemaal tevreden over de zachte iets groenige waas die overbleef. Met een spuitfles doodgewoon water plank voor plank natgespoten, met een verlengde handveger de laatste resten weggeveegd en vervolgens opnieuw met de waterspuit ingespoten, zodat die troep niet op de planken achterbleef. Geweldig resultaat! En nee, dit hoef ik niet elk jaar op deze manier te doen. Volgende jaar gewoon 1x met schoonmaakazijn inspuiten moet dan voldoende zijn. Deze eerste keer was het wel eenmalig nodig om het zo te doen. Kan niet anders met zo’n dikke, jarenlang opgebouwde mosachtige laag.

Ja, het kostte wel wat tijd, maar moeilijk of zwaar was het niet.
De beste manier voor een zwaar bemoste schutting is dus:
Dag 1: de planken van de schutting goed natspuiten met schoonmaakazijn
Dag 2: met een droge borstel (verlengde handveger voldoet prima) de groene aanslagpoeder wegvegen (let wel op de windrichting, niet inademen dus)
Dag 3: met gewoon water goed natspuiten, met borstel laatste restjes afwrijven, opnieuw met flink water bespuiten, zodat de laatste rotzooi van de plank afloopt.

Resultaat: een schutting met steigerhouten uitstraling!

Henk
31/07/13 • 01:32

Als je je terras langzaam op wilt lossen, dan moet je vooral azijn gebruiken.

Nelleke
19/03/14 • 13:24

Nooit last van alg of groene aanslag. Waarom? Wij hebben oude klinkers. Ze liggen nu 12 Jaar, en nog nooit nidig geweest. Ik heb het idee dat de oude klinkers veel duurzamer en ook milieuvriendelijker zijn. Echte aanrader

Patrick Lookman
19/04/14 • 18:46

Ik kan jullie BIOnyx groene aanslagreiniger aanraden. Alleen even insprayen en het middel doet het werk voor je, dus je hoeft helemaal niet te schrobben. En mijn terras en tuinmeubelen blijven mooi schoon. Een top middel!

bertwerkt
10/07/14 • 07:15

Wat is het effect van azijn (een zuur) op de ph-waarde van de aarde? Zijn hier gegevens van?

09/10/14 • 11:36

Weet je wat pas duurzaam is? Een groene tuin!
https://www.facebook.com/stopdeverstening

17/12/14 • 15:26

Mag ik jullie uitnodigen Eco-Gard te proberen, dit is een natuurlijke groenbestrijder. Werkt op de groene aanslag en mossen. Het werkt ook op schuttingen e.d.
Door de samenstelling wel een beetje rekening houden met de te behouden beplanting.
Heel eenvoudig, na opbrengen dag of 2-3 tijd geven. Moet je meemaken !

Wij hebben dit al vele malen geleverd
http://www.eco-jo.nl/aquaprotecta-terrasreiniger-eco-gard.html

niwre
21/01/15 • 16:37

Ik zet mijn hond wel eens een de tuin en doet dan een plas daar en waar zij gezeten is en blijft het mosvrij.

Bessems
14/02/15 • 19:03

Groene mos en aanslag verwijderen….. Heel eenvoudig en supergoedkoop! Met een mengsel van 4 liter schoonmaakazijn en 1 liter chloorbleek, in een drukspuit, spuiten op de terrastegels (let op naburige beplanting!) en een dagje laten zitten. Erna naspoelen met voldoende water en klaar! Ook effectief voor onkruid tussen de tegelvoegen.

Wimmetje
14/02/15 • 19:26

Azijn en chloorlek mengen lijkt mij niet verstandig, en al helemaal niet in een drukspuit. Er komt (agressief) chloorgas vrij, en de drukspuit kan ontploffen!!

herman kok
28/02/15 • 09:44

hoe gaat het als je je terras met een stoomreiniger bewerkt graag hierover een antwoord

10/03/15 • 16:34

Net mijn tegels in gesproeid met azijn van action. Doe dit elk jaar, werkt als een trein. Je hebt alleen wel veel liters nodig van dat spul.

Piet
20/03/15 • 11:05

Heb tegels schoongemaakt met azijn. Maar tegels slaan nu wit uit. Hoe krijg ik dit weer goed?

05/04/15 • 16:00

Ik heb Bionyx Buiten-aanslag reiniger gebruikt. Super mooie resultaten op mijn terras en houten tuinset.
En ik hoefde niet eens te schrobben, alleen product aanbrengen. En dan ook nog 100%biologisch

Ingrid
14/04/15 • 08:05

Ik heb mijn grijze ouderwetse, tuintegels met groene aanslagreiniger besproeid. Bij het opdrogen is de groene aanslag idd weg, maar nu ziet het geheel er groezelig uit. Zwarte strepen/plekken zijn er in de plaats gekomen. Hoe krijg ik dit zwart weg?

Remco
29/04/15 • 09:49

Witte aanslag na schoonmaakazijn te gebruikt te hebben is vrij normaal. Heb zelf ook last van gehad. Vooral op plekken waar mijn zoontje geplast had in de tuin toen hij nog wat kleiner was en lekker buiten zwembad stond te piesen . Is een reactie van urine en azijn denk ik. Zou het wittennog even laten voor wat het is paar dagen na spuiten azijn zodat goed inwerkt. Kan beste paar dagen na gebruik azijn even met tuinslang tegels nat maken en schoonvegen. Gaat witte aanslag weg

Theka
30/04/15 • 19:58

stoepje schoon met aardappelafgietsel… mijn moeder goot vroeger (jaren 60-70) regelmatig de aardappelen af op het stoepje bij de voordeur, even met de bezem erover en de stoep zag er altijd keurig uit.

J.Biemans
08/05/15 • 16:02

Ik spuit gewone vloeibare zeep met water aangelengd 1 op 10 op de tegels en laat het 10 minuten intrekken Daarna met water en een gewone bezem schrobben en met schoon water naspoelen. Alle aanslag is weg. Als je nog wat groene zeep met water na spuit komt het de hele zomer niet meer terug. Heel milieu bewust en goed voor je portemonnee

17/12/15 • 19:07

Het hete water van mijn zondagse gekookte eitje gooi ik over de stoep. Helpt goed, ook tegen mos. Ik verwacht dat het werkzame effect van aardappelkoolwater op het zelfde is gebaseerd: verbranding. Maar natuurlijk alleen met restwater en geen water koken tegen de groene aanslag.

rolf
20/12/15 • 17:46

Verwijderen van groene aanslag. Strooizout op de sneeuw even in schrobben en klaar, je kunt later precies zien waar gestrooid is.

Caroline
27/12/15 • 16:18

Heeft iemand ook een idee om zwaarte aanslag op natuurstenen tegels (poreus) te verwijderen? Groene aanslagreiniger en azijn helpen niet hiervoor helaas.

H.boute
05/01/16 • 09:29

Hoe houd ik het water vrij van groene aanslag in een waterbak waar het water in een gesloten circuit wordt rondgepompt. Zou toevoegen van schoonmaakazijn helpen.

Conny
24/02/16 • 08:30

Ik houd al jaren mijn terras en kiezelpad onkruid, alg en mosvrij door er kokend water (van de gekookte eitjes werkt het beste, waarom?) over te gieten.
Een oud aardappelmesje om handmatig de spleetjes schoon te krabben en regelmatig vegen.
Heerlijk therapeutisch!
Chemische middelen maken meer kapot dan je lief is, denk hierbij aan de voedselketen.
Net als bij muizengif, muis eet gif, maar je kat of de roofvogel eet die vergiftigde muis.
Chemische middelen maken het bodemleven ziek ( die je nodig hebt goor gezonde planten), maar vogels (je kippen bv) en kikkers eten dit weer en in geval van je kippen eet jij dit eitje weer.

julia van kappel
06/03/16 • 09:36

Het meest natuurlijk lijkt mij om de ZON(!!!!!) het werk te laten doen! Vanaf het moment dat de zon vaker schijnt trekt het mos vanzelf weg. De natuur doet het werk voor u! Helemaal gratis!. Eventjes geduld hebben is wel een voorwaarde……We leven immers in een zonarm landje.

reinout
02/04/16 • 21:35

Azijn, ook natuurazijn is helemaal geen milieuvriendelijke oplossing om de tegels te reinigen. Het is zelfs verboden om te gebruiken voor dit doeleinde!

03/04/16 • 23:17

Er is inmiddels een zeer goed werkend product op de markt. Na het grondig reinigen met een hogedrukspuit en het weer af laten drogen zand weg vegen daarna impregneren 24 uur laten drogen.
Ik persoonlijk heb een tuin op het noorden dus weinig zon na het impregneren geen groene aanslag meer gehad!!!!!!!!!

03/04/16 • 23:21

Ik heb het besteld bij koopjebestrating.nl

Jan
10/04/16 • 16:20

Weet je wat het allerbeste is?het is super milieuvriendelijk,kost niets en je word er ook niet moe van,ALLES GEWOON LATEN ZITTEN!

17/04/16 • 02:59

[…] weer neer wilt zetten en klaar is Kees! Mocht de groene aanslag hardnekkig zijn, dan kun je hier tips vinden om je tuin natuurlijk te […]

Struinhaas
05/05/16 • 13:32

Gieter met heet water aanlengen met half flessie chloor en flink wat strooizout toevoegen. Werkt als een tierelier. F#ck het milieu, als ik maar lekker op schone tegels mijn halal geslachte ribbetjes kan grillen 😉

19/05/16 • 19:38

Met ons nieuwe systeem ,een horizontaal roterende borstel ,vegen we alle algen ,mossen en groenaanslag weg.
Zonder bestrijdingsmiddelen, enkel water.
http://www.deborstelman.nl

Tialda
05/06/16 • 09:00

Wat doen al die mensen met hun niet duurzame oplossingen op een site als duurzaam thuis? Chloor bleek zout en azijn zijn allemaal slecht voor het milieu en niet voor een duurzame toekomst. Laat de natuur zijn gang gaan 🙂 als iedereen zich wat minder aantrekt van dat het “schoon” moet zijn leeft mens en dier in de toekomst “schoner”.

waclawpodsada@hotmail.com
12/06/16 • 06:51

ik gebruik mijn vloerstoomreiniger (zonder doekje)
werkt supersnel !!! SUCCES wacje

Robert
24/06/16 • 15:08

Het is mij opgevallen dat als een paar weken een laag zand op de stoep heeft gelegen de tegels daarna prachtig schoon zijn geworden. Ook had ik een tijd stenen opgestapeld tegen een buitenmuur en toen ik die weghaalde was de muur erachter weer echt als nieuw vergeleken met de rest van de muur. Heeft iemand hier ervaring mee? In de praktijk wel lastig natuurlijk en al helemaal voor een muur…

Hans
11/07/16 • 22:12

Hallo Robert. Dit heb je helemaal goed en het is een onweerlegbaar feit.
Ook is het mij al enkele keren opgevallen dat als er enkele dagen of weken bijvoorbeeld een paar planken of wat dan ook op de bestrating heeft gelegen. Wat gebeurd er nu onder de planken of wat dan ook en het antwoord is: de algen en wat dan ook krijgt totaal geen zonlicht en bewolking hoort daar ook bij. Robert, er is dus sprake van totale verstikking onder de plank of wat dan ook en dus alles heeft (zon)licht nodig. Een voorbeeld, zet maar eens een gemiddelde kamerplant in het totale donker en in de kelder bijvoorbeeld waar het volkomen donker is.
De kamerplant zal totaal gestorven zijn .
Moeten we allemaal wel eens kamerplanten verplaatsen in de kamer want dan doen ze het beter.
Hoeveel dagen er nou voor nodig zijn voor een goed resultaat weet ik niet precies. Maar ik ga het echt eens uit proberen. Afhankelijk van de oppervlakte van de bestrating is het goed om zwart landbouwplastic te gebruiken en hier een deel van de bestrating mee te bewerken en totale verstikking van al het kwaaie goedje wat de bestrating zo onooglijk maakt door (zon)licht. Tijdens een boswandeling zie je heel erg veel dik mos bij bomen waar de zon niet bij kan komen, maar dat is wel mooi en dit is een mooi voorbeeld hoe het werkt in de natuur.

03/08/16 • 12:56

Bij gebruik van zout, azijn, chloor e.d. moet men er wel rekening mee houden dat eventuele ijzeren (stalen) bewapening, die gebruikt is bij het storten van de betonnen vloer waar de tegels op zijn gelegd, aangetast kunnen worden. Er vindt nl een chemische reactie plaast (oxidatie), waardoor de bewapening in volume gaat toenemen met als gevolg dat de fundering ernstig wordt beschadigd en scheuren gaat vertonen. Tuurlijk gaan dus ook de tegels eraan.In mijn geval wordt ik “geprofoceerd” door hardnekkige groene algen op mijn stenen schutting. Die spuit ik dan weg met de hogedruk spuit; echter is het resultaat slechts van korte duur. Er is wel een middel in poedervorm tw Copperite 50 WP die agrariers gebruiken om mosvorming bij citrusbomen te bestrijden. Ik heb het succesvol gebruikt bij mijn eigen citrusbomen.Op de verpakking staat wel dat er oxidatie optreedt als het middel in contact komt met metaal. Ik heb bewapening in de fundering en pilaren van de schutting, daarom durf ik haar niet te bespuiten met dit middel. Als u er zeker van bent dat er geen metaal zit onder uw tegels dan is het wel te proberen!

09/09/16 • 09:31

Ik heb een perfecte middel gevonden tegen groene aanslag en mos op mijn tegels. 100% biologisch en alles wordt schoon zonder schrobben en moeilijk doen. Product werkt op basis van enzymen, die ”eten” de algen en mos op en veroorzaakt geen chemisch afval. mijn terras is nu al bijna een jaar niet meer groen, het resultaat is ook langdurig en duurzaam. echt aan te bevelen! Ook voor toepassing op hout, daktegels, rieten daken en veel meer oppervlakte. ik heb zelfs mijn groene parasol weer behandeld zonder schade.

09/09/16 • 09:32

producten heet Exterior Solutions en te bestellen via http://www.ecozyme.eu

02/10/16 • 00:55

Dank je Miriam, dat product Exterior Solutions,ga ik dan ook eens proberen. Ik laat je weten. Groetjes uit de Republiek Suriname.

stefan
27/10/16 • 15:16

Je zou ook eens de terrasreiniger van EcoClean & Protect kunnen gebruiken, heb even een stukje tekst meegestuurd… is ook ecologisch. je brengt het op de tegels aan en je hoeft niets meer te doen…. werkt fantastisch, gebruik het zelf ook. http://www.ecocleanprotect.nl

De ecologische reinigingsmiddelen zijn samengesteld op basis van originele geconcentreerde reinigingsmiddelen en bevatten geen zuren, sulfaten, bleekwater of andere agressieve chemische producten die gevaarlijk of corrosief voor metaal kunnen zijn.
Het product is klaar voor gebruik. Het reinigt in de diepte : beton, gekleurde beton, natuursteen, composiet, hout, terracotta, keramische tegels, steenslag, plastiek, … Het uitzicht van het behandelde oppervlak verandert niet.

Door de kracht van de samenstelling en dankzij de samenwerking van ons product met de regen en de wind, zal de zelfreiniging geleidelijk plaatsvinden tijdens de volgende maanden. Het zelfreinigend effect wordt geactiveerd door de regen en de wind, een groot voordeel dus, je hoeft niet te schrobben om het vuil weg te krijgen.

Nicole Lambrechts
21/11/16 • 14:35

Graag meer info over producten voor terras te reinigen

14/03/17 • 15:08

Ik heb een wondermiddel op basis van enzymen gevonden, 100% biologisch en werkt ook echt.. voor alles te gebruiken voor buitenschoonmaak! EXTERIOR SOLUTION is milieu vriendelijk en effectief tegen mos, algen, groene aanslag. Een geweldig op hout en steen! Echt een aanrader. Een nabehandeling van 1/4 verdund werkt het product ook gelijk preventief onderhoud, dus het vervuiling komt niet snel meer terug.

Gonnie
25/03/17 • 14:27

Dank je wel voor je uitgebreide ervaringen en tips! Ik weet nu hoe ik het ga aanpakken! Top!

03/04/17 • 08:40

Wat ik nu heb ontdekt en wat echt werkt om groene aanslag te verwijderen zijn de middelen van GRIPWOOD. Het is iets duurder, maar je terras, vlonder of steiger is wel 2 jaar algen- en schimmelvrij. Check gripwood.nl

14/04/17 • 21:19

Als tuinliefhebber met de gezondheid van de aarde in mijn gedachte vind ik het gebruik van azijn in de tuin niet de juiste manier. Ik kijk verder dan aleen de groene aanslag en geef ook om mijn mooie planten. Azijn is enorm zuur en het bodemleven kan hier helemaal niet tegen. Met als gevolg dat mijn planten niet meer zullen groeien op plekken of rondom plekken waar azijn is gebruikt.
Ik kies heel bewust voor een uitstekend werkend, biologisch alternatief. Sana Flore Groene Aanslagreiniger. Dan blijven mijn planten ook leven.

jan boertien
13/05/17 • 10:24

Ik heb deze week alle voegen tussen de stenen schoongemaakt met een (staal)borstel aan een lange stok. Beetje bewerkelijk bij Hklinkers maar het resultaat mocht er zijn. Na gespoten met schoonmaakazijn uit mijn gifspuit. In no time waren de stukjes die ik niet verwijderd had dood en dus alsnog verwijderd.
Hogedrukspuit komt hier niet op de stenen behalve dat de stenen ervan te lijden hebben,spuit je ook veel zand tussen de stenen vandaan

Oscar
20/05/17 • 12:35

Groende tegels kopen 🙂

21/06/17 • 15:02

Maak vooral geen gebruik van de hogedrukspuit, hiermee spuit je de toplaag van je tegels eraf waardoor de groene laag blijft terugkomen.

Suzanna van der Voort
05/07/17 • 23:47

Ik gebruik Biomix ATM biologische groene aanslagverwijderaar, ook geschikt voor atmosferische vervuiling (zwarte aanslag op beelden enz). Hierin zitten enzymen die al het zware werk voor je doen en je hoeft niet te schrobben of te boenen, alleen met een druksproeier de verdunde oplossing op de tegels spuiten en binnen een paar dagen zie je reeds het resultaat! Bovendien is Biomix veilig voor je huisdieren, planten en overige insecten, bodemleven en je kostbare tegels. Op http://www.schoonschonerschoonst.nl wordt Biomix het goedkoopst aangeboden als men het online wil kopen en anders google je even verder als men wil besparen op de verzendkosten en dicht bij een winkel woont die het ook kan leveren.
In mijn tuin geen gif, azijn of gebruik van een hoge drukreiniger, die allen zeer schadelijk zijn voor milieu en je kostbare tegels. Een heel jaar vrij van groene aanslag zonder spierpijn en op een verantwoorde manier is mogelijk.

Cornee
26/10/17 • 12:02

Wij gebruiken sinds kort Exterior Solution van http://www.ecozume.eu
Het mos en de groene aanslag op oze vlonders en tegels is na inspuiten van dit produkt na twee dagen geheel dood en dor. daarna met beetje water en borstel de dode resten verweiderd en we hebben een super mooi als nieuw terras.
Het grootste voordeel van alles is dat dit product 100% biologisch is dus niet schadelijk voor mens en dier.

Laura
09/11/17 • 15:35

Ik kan de bovenstaande reactie beamen. Product werk makkelijk, is biologisch en onze terrassen zijn al meer dan 8 maanden alg en mos vrij.
Top product.

Willem
09/11/17 • 15:58

Er zijn veel producten die dit mogelijk maken. Echter de meeste bevatten chemie of gif. Natuurlijk is de enige optie en dan met Enzymen en Proteinen.
Wij gebruiken AlgaVelan EnzyLan en AlgaVelan Coating. Resultaten zijn verbluffend en het grote voordeel is dat de algen niet direct terugkomen doordat alle bescherming ook is verwijdert!

Kijk hier maar voor meer informatie: https://www.algenweg.nl/shop/

Groet,

Willem

18/12/17 • 11:48

Deze producten zijn mens en natuurvriendeljk en werkt bij mij ontzettend goed
http://www.algavelan.nl/

Ingrid
27/01/18 • 18:40

Zout en azijn zijn niet goed voor milieu. Hogedrukspuit maakt tegels ruwer en daardoor meer alggroei.
Milieuvriendelijkste methode: regelmatig vegen zodat niet veel zand erop komt. (Zand weer voedingsbodem voor alg)

Marloes van Overbeeke
31/01/18 • 15:47

Wat betreft Algavelan : jammer dat je vanaf 10 liter mort bestellen. ( dat is vsnaf 10x 16,50 euro). Dat is wat ik op de website zie.

dick
02/02/18 • 14:00

Heb een super ervaring met een 100% biologisch middel dat super werkt en me een heel jaar een mooi schoon terras heeft bezorgd. Kwam via dit forum bij Exterior Solution van http://www.ecozyme.eu Na prive levering en goede gedegen uitleg stonden we verbeisterd van de werking van dit product.
Geen gedoe met een hogedruk, wat enkel een hoop vuil produceert en tevens ons terras beschadigde. Wat weer tot gevolg had dat de groene gladde aanslag sneller terug kwam
Nu al jaar mooi schoon terras !

20/03/18 • 16:25

dank voor het advies om Exterior Solution van http://www.ecozyme te gebruiken. Bij levering krijg je goede en gedegen uitleg hoe en wat en daarna werkt het echt zoals hierboven beschreven.
bedankt voor de tips

30/04/18 • 15:27

Beste Jan,
dank voor het hier noemen van Exterior Solution van de bovenstaande webshop. Wij zijn zeer te spreken over hen, komen echt persoonlijk afgeven en we konden al onze vragen bij de levering aan hen kwijt.
Daarnaast werken deze enzymen echt! Na twee dagen hadden wij geen gladde vloeren meer, algen en mos was dood en we hebben de laatste resten met zachte borstel en wat water verwijderd en hebben een als nieuw terras.

Anette de Witt
06/09/18 • 15:21

Dankzij dit forum en het advies hierboven Exterior Solution toch maar eens geprobeerd, eerst een liter. En ik moet zeggen dat het resultaat me ten zeerste veraste. Een biologisch top product dat ook echt werkt met gedegen uitleg en service ter plaatse. We gaan nu alles ermee aanpakken.

mvg Anette

Curlysue
05/03/19 • 09:06

Ik had een appartement met dakterras boven een winkel. Omdat ik geen risico wilde lopen met agressieve middelen heb ik de tip geprobeerd om groene aanslag te verwijderen met het water van gekookte aardappelen. En dat werkt prima. Omdat je steeds water moet koken en je na een paar keer de aardappels moet vervangen is het wat omslachtig. Maar met twee pannen om en om op het vuur is het wel te doen.

14/03/19 • 19:15

Wij gebruiken geen schoonmaakmiddel maar een terrazza mc terrasreiniger met enkel water als schrobmiddel. Zo reinigen wij de bestrating zodat het weer als nieuw is. Ook de zwarte vervuiling zoals opgedroogde algen krijgen wij eraf. Tevens gaat de bovenste paar milimeter ook uit de voeg. Hier zit vaak ook zwarte grond tussen wat de onkruidgroei tussen tegels bevorderd. ideaal voor een optimaal resultaat zonder beschadeging van je bestrating. En uiteraard zonder schoonmaakmiddelen. Mvg martijn rooijakkers. Rooijakkers tuin en park

Willemijn
29/03/19 • 09:07

Van azijn gaat je bodem uiteindelijk dood dus dat lijkt me geen goed idee 😅

Bert
10/11/19 • 22:05

Azijn werkt inderdaad prima, maar is (misschien door gelobby van Bayer, de producent van het kankerverwekkende glysofaat/roundup) verboden om algen en ander onkruid te verdelgen omdat het milieu onvriendelijk zou zijn. Zie http://www.rijksoverheid.nl voor hun rechtvaardiging van dit verbod.

Lies
10/01/20 • 21:25

Het advies in dit artikel om azijn te gebruiken voor het verwijderen van algen en onkruid e.d is te idioot voor woorden. Het is absoluut niet duurzaam. Azijn is enorm slecht voor de grond. Het azijn zuur (ook van naruurazijn. Dit is nml ook gewoon zuur!) trekt in de grond en grondwater. Insecten hebben last en gaan dood tgv dit zuur.
Dus svp, dit advies verwijderen op deze website.

Plaats hier uw reactie
Bij Duurzaam Thuis kun je alles lezen over duurzame oplossingen in en rondom het huis. Naast het bieden van overzicht proberen we per onderwerp tips te geven om zelf concreet aan de slag te kunnen!
DuurzaamThuis nieuwsbrief
* = verplicht veld