Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Groene aanslag

Groene aanslag in tuin natuurlijk verwijderen

Een veel gehoorde ergernis is groene aanslag op terrastegels of groen mos tussen de klinkers van de stoep of oprit. Juist als de dagen donkerder en korter worden en er veel regen valt, is groene aanslag bij veel mensen een probleem. De mossen en algen houden vervolgens het water vast, wat alleen maar zorgt voor meer gladheid en valgevaar. Groene aanslag is een hardnekkig en veelvoorkomend probleem, maar hoe verwijder je de aanslag van je tegels?

1
Groene aanslag en zonlicht

Groene aanslag tegels

Groene aanslag verschijnt meestal op vochtige plekken waar de zon weinig bij komt. Terrastegels of klinkers die in de schaduw liggen, hebben al snel een groene gloed te pakken. Het maakt eigenlijk niet uit wat het materiaal is van de bestrating: tegels, klinkers, hout, beton… allen zijn gevoelig voor de groene aanslag.

De beste aanpak is de omstandigheden te doorbreken die mos en algen veroorzaken, waardoor het onkruid minder kans krijgt. Kijk bijvoorbeeld of je de afwatering kunt verbeteren door het terras iets op te hogen of aflopend te maken. In een dicht begroeide tuin kan snoeien ook een goede oplossing zijn. Waar veel zonlicht op de bestrating valt, zal deze sneller drogen en zal de aanslag snel verdwijnen.

2
Wat moet je niet doen om aanslag te verwijderen?

Groene aanslag verwijderen met hogedrukreiniger
 1. Een populaire methode om van mos en algen af te komen is het gebruik van bleek, oftewel chloor. Chloorwater is alleen erg schadelijk voor het milieu en ook zeer agressief voor de omliggende beplanting. 
 2. Gebruik ook geen azijn. Dit is veelgebruikt maar de zuurtegraad tast andere planten aan en de bodem.
 3. Een ander oplossing die je steeds vaker ziet is de hogedrukreiniger. Dit is met afstand de makkelijkste en snelste manier om van de groene aanslag af te komen, zonder het gebruik van chemische middelen. Het resultaat is alleen maar van korte duur. Door de kracht van de hogedrukreiniger wordt de structuur van de tuintegels en klinkers aangetast. Het oppervlak wordt poreuzer en ruwer waardoor de tegels voor mossen en algen juist veel aantrekkelijker worden om op te groeien. Het resultaat… de groene aanslag komt nog sneller terug!
 4. Natuurlijk zijn er nog allerlei andere chemische middeltjes op de markt die mos en algengroei kunnen verwijderen, maar zoals gezegd zijn deze niet al te best voor het milieu en de gezondheid. Gelukkig zijn er ook een groot aantal meer natuurlijke manieren om groene aanslag van je stoeptegels te verwijderen. 

3
Schrobben, vegen, schrobben…

Zand ondergrond
 1. Zand is een uitstekend schuurmiddel. Door regelmatig te vegen en te schrobben met wat extra zand op de tegels en een sopje erbij, zullen mos en algen zich op de terrastegels niet thuis voelen en verdwijnen. Brekerzand, wat wordt gebruikt bij het invegen van nieuwe bestrating, is vrij scherp waardoor het extra schuurt.
 2. Als het groen niet weggaat, kan je kokend heet water gebruiken. Het is binnen 5 minuten klaar en laat geen giftige stoffen achter in je tuin. Voor tussen de tegels is een onkruidwiedertje heel effectief.
 3. Voorkom schaduw, zorg voor afwatering en laat de tuin iets aflopen zodat er geen water blijft staan waar mos zijn gang gaat.
 4. En dan is er altijd nog het alternatief om de groene aanslag gewoon te accepteren. Het groen kan ook mooi staan en zo stimuleer je weer wat extra leven in je tuin!

4
Groene aanslag verwijderen met afvalwater en biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel

Wij raden het gebruik van schoonmaak- en bestrijdingsmiddelen in de tuin in principe af. Ook biologisch afbreekbare middelen blijven nog enkele weken actief in je tuin. Slechts 20% van de middelen die je gebruikt wordt opgenomen door het onkruid, de rest spoelt weg in je tuin. En je kan je voorstellen dat als iets slecht is voor het onkruid, het ook niet goed is voor de rest van het leven in je tuin. Als de groene aanslag echt hardnekkig is, dan kan het nodig zijn een beperkte hoeveelheid van een (biologisch afbreekbaar) middel te gebruiken.

 1. Je kan een beperkte hoeveelheid afvalwater van het reinigen van je huis gebruiken. Bijvoorbeeld de emmer met allesreiniger die je hebt gebruikt bij het schoonmaken. Voorwaarde is wel dat je biologische schoonmaakmiddelen gebruikt om het milieu zoveel mogelijk te ontzien. Zie ook tips voor natuurlijk en duurzaam schoonmaken. Je kunt ook kiezen voor een combinatie van ecologische groene zeep (hou je aan de voorschriften en verdunning om het milieu niet te belasten) en ecologische soda. Een effectief schoonmaak recept en geheel afbreekbaar. Om het effect te vergroten kun je nog wat Biotex poeder toevoegen en oplossen. De extra enzymen in de Biotex zorgen ervoor dat de groene aanslag snel verdwijnt.
 2. Een ander middel waarover we laatst hebben gehoord, maar waar we zelf geen ervaring mee hebben, is om het kokend afgietsel van aardappelen over de groene aanslag te gooien. Even inweken en schrobben maar. Mocht je hier positieve resultaten mee hebben, laat het ons dan weten!
 3. Vanuit het merk ecostyle zijn een aantal onkruidbestrijders gemaakt, die ook weer worden afgebroken. Waardoor de schade aan de rest van het groen meevalt.
Ecostyle ultima onkruid mos concentraat onkruidverdelger

ECOstyle Ultima Onkruid & Mos Concentraat Onkruidverdelger

Gardena combisysteem krabber cultivatior

GARDENA Combisysteem Krabber Cultivatior

Kärcher k universal basic hogedrukreiniger

Kärcher K2 Universal Basic Hogedrukreiniger

5
Eerst uitproberen

Voor alle hierboven vermelde methoden geldt dat het verstandig is deze eerst uit te proberen op een klein stukje voordat je begint. Dit om te kijken of het geen rare, verkleurende uitwerking heeft op je tegels. In principe moet het eigenlijk altijd goed gaan, omdat de meeste genoemde middelen niet erg agressief zijn.

Kortom, er zijn genoeg duurzame alternatieven om de groene aanslag te lijf te gaan. Mocht je zelf ook nog goede ervaringen of tips hebben om de oprit of het terras vrij te houden van mos en algen, laat het ons hieronder dan weten! Lees ook tips om duurzaam onkruid te bestrijden.

Rectificatie

Voorheen hadden we een uitleg gegeven hoe je azijn kan gebruiken voor het schoonmaken van stoeptegels. Naar aanleiding van enkele reacties zijn we op onderzoek uit gegaan en willen dit graag met je delen. Op de site van de Rijksoverheid staat het volgende:

“U mag geen azijn, zout en chloor gebruiken om onkruid te bestrijden. Het effect van deze middelen op het milieu is nog niet beoordeeld. Huis-, tuin- en keukenmiddelen gebruiken tegen onkruid is geen goed alternatief voor gewasbeschermingsmiddelen.”

Wij willen je hierbij dus extra op attenderen dat het gebruik van azijn in de tuin geen goede oplossing is voor groene aanslag verwijderen. Het artikel hebben we aangepast zodat lezers dit niet als mogelijkheid zullen zien.

Dank voor jullie reacties en dat jullie ons hier op hebben gewezen! We waarderen het en vinden het fijn dat jullie ons scherp houden. Zo kunnen we elkaar nog beter helpen om de kwaliteit van de informatie te waarborgen!

Meer in deze categorie

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
3.5 4 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

94 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ergens anders op jullie site staan soda en groene zeep genoemd (https://www.duurzaamthuis.nl/test-groene-aanslagverwijderaars) als prima groene aanslag verwijderaars?

Ik vind dat groen wel mooi staan en ik hou ervan!! Ik hoef geen strakke levenloze tuin! Als het heeft geregend, even iets voorzichtig lopen, maar dat is sowieso verstandig!

Ik dek al jaren mijn terras af met een groot afdekzeil vanaf begin oktober tot eind maart die ik dan verzwaar met wat los zand aan de randen en op strategische plekken. In het voorjaar haal je het zeil eraf, geen alg en geen groene aanslag. Mijn vader gebruikte een dun laagje zand die hij in het voorjaar bij elkaar veegde. Heel simpel en zonder veel gedoe.

Dank voor de tip!

Dank voor de tips! Dat van azijn wist ik niet.. Heeft er iemand ervaring met de groene aanslag reiniger uit dit artikel? https://www.huchem.nl/blogs/nl/6-tips-om-groene-aanslag-snel-te-verwijderen/
Is zoiets schadelijk voor mijn borderplanten en bomen?

Wat Biotex betreft, dat is en blijft een zeep toch?

Ha KP,
De verwijderaar in dat artikel lijkt best wat chemicalien te bevatten en is dus niet zo goed voor de rest van je plantjes/insecten. Biotex en andere vormen van zeep raden we in principe af, maar als de aanslag heel hardnekkig is zou je een heel klein scheutje kunnen gebruiken. Heet water en goed schrobben is ons eerste advies!
Groet,
Bart

Van azijn gaat je bodem uiteindelijk dood dus dat lijkt me geen goed idee ?

Azijn zou ik NIET doen, ten eerste: het is milieubelastend en ten tweede: het kan je n flinke boete opleveren van de gemeente (vanwege vervuiling vh milieu)

Goedemorgen, bedankt voor je reactie. Zou je dit kunnen onderbouwen en de bronnen vermelden? Groeten, Liv

https://www.rivm.nl/nieuws/risicos-van-azijn-bij-bestrijding-van-onkruid-en-groene-aanslag-in-kaart-gebracht
(En verder logisch nadenken: als het op een chemische manier plantjes doodt is het vast niet goed voor het milieu)

https://www.rivm.nl/nieuws/risicos-van-azijn-bij-bestrijding-van-onkruid-en-groene-aanslag-in-kaart-gebracht

Wilde de tegels vandaag schoonmaken maar met azijn ga ik zeker niet doen…

Hi Ans, goed dat je nogmaals reageert!
In het artikel van Milieu Centraal lees ik dat je wel natuurazijn kan gebruiken en dat is het azijn wat wij in dit artikel bedoelen. Dat is tegenstrijdig met hetgene dat staat in het volgende artikel:
https://www.milieucentraal.nl/huis-en-tuin/tuinonderhoud/onkruid-verwijderen/
Hier wordt over organische vetzuren het volgende gezegd:
“Middelen op basis van vetzuren als azijnzuur, decaanzuur, nonaanzuur en octaanzuur beschadigen elke plant waarmee ze in contact komen.”

Laten we het zekere voor het onzekere nemen en vooral niet doen! Mocht je het wel uitproberen, doe het dan vooral met mate en zeker niet met schoonmaakazijn! Wij gaan dit artikel in ieder geval aanpassen. Dus nogmaals dank voor het delen!

Overigens ben ik benieuwd of het is gelukt met het schoonmaken van de tegels! Hoe zien ze er nu uit en zou je willen delen hoe je ze hebt schoongemaakt?
Groeten, Maarten

Als het geregend heeft schrob ik de tuin met het regenwater. Daarna met de trekker de groene stap richting de planten. Dit doe ik al jaren en het terras is en blijft mooi. Ben ik de enige die dit zo doet?

Wij gebruiken geen schoonmaakmiddel maar een terrazza mc terrasreiniger met enkel water als schrobmiddel. Zo reinigen wij de bestrating zodat het weer als nieuw is. Ook de zwarte vervuiling zoals opgedroogde algen krijgen wij eraf. Tevens gaat de bovenste paar milimeter ook uit de voeg. Hier zit vaak ook zwarte grond tussen wat de onkruidgroei tussen tegels bevorderd. ideaal voor een optimaal resultaat zonder beschadeging van je bestrating. En uiteraard zonder schoonmaakmiddelen. Mvg martijn rooijakkers. Rooijakkers tuin en park

Ik had een appartement met dakterras boven een winkel. Omdat ik geen risico wilde lopen met agressieve middelen heb ik de tip geprobeerd om groene aanslag te verwijderen met het water van gekookte aardappelen. En dat werkt prima. Omdat je steeds water moet koken en je na een paar keer de aardappels moet vervangen is het wat omslachtig. Maar met twee pannen om en om op het vuur is het wel te doen.

Dankzij dit forum en het advies hierboven Exterior Solution toch maar eens geprobeerd, eerst een liter. En ik moet zeggen dat het resultaat me ten zeerste veraste. Een biologisch top product dat ook echt werkt met gedegen uitleg en service ter plaatse. We gaan nu alles ermee aanpakken.

mvg Anette

Beste Jan,
dank voor het hier noemen van Exterior Solution van de bovenstaande webshop. Wij zijn zeer te spreken over hen, komen echt persoonlijk afgeven en we konden al onze vragen bij de levering aan hen kwijt.
Daarnaast werken deze enzymen echt! Na twee dagen hadden wij geen gladde vloeren meer, algen en mos was dood en we hebben de laatste resten met zachte borstel en wat water verwijderd en hebben een als nieuw terras.

Heb een super ervaring met een 100% biologisch middel dat super werkt en me een heel jaar een mooi schoon terras heeft bezorgd. Kwam via dit forum bij Exterior Solution van Ecozyme. Na prive levering en goede gedegen uitleg stonden we verbeisterd van de werking van dit product.
Geen gedoe met een hogedruk, wat enkel een hoop vuil produceert en tevens ons terras beschadigde. Wat weer tot gevolg had dat de groene gladde aanslag sneller terug kwam
Nu al jaar mooi schoon terras !

Wat betreft Algavelan : jammer dat je vanaf 10 liter mort bestellen. ( dat is vsnaf 10x 16,50 euro). Dat is wat ik op de website zie.

Zout en azijn zijn niet goed voor milieu. Hogedrukspuit maakt tegels ruwer en daardoor meer alggroei.
Milieuvriendelijkste methode: regelmatig vegen zodat niet veel zand erop komt. (Zand weer voedingsbodem voor alg)

Deze producten zijn mens en natuurvriendeljk en werkt bij mij ontzettend goed
https://algavelan.nl/

Er zijn veel producten die dit mogelijk maken. Echter de meeste bevatten chemie of gif. Natuurlijk is de enige optie en dan met Enzymen en Proteinen.
Wij gebruiken AlgaVelan EnzyLan en AlgaVelan Coating. Resultaten zijn verbluffend en het grote voordeel is dat de algen niet direct terugkomen doordat alle bescherming ook is verwijdert!

Kijk hier maar voor meer informatie: https://www.algenweg.nl/shop/

Groet,

Willem

Ik kan de bovenstaande reactie beamen. Product werk makkelijk, is biologisch en onze terrassen zijn al meer dan 8 maanden alg en mos vrij.
Top product.

Wij gebruiken sinds kort Exterior Solution van http://www.ecozume.eu
Het mos en de groene aanslag op oze vlonders en tegels is na inspuiten van dit produkt na twee dagen geheel dood en dor. daarna met beetje water en borstel de dode resten verweiderd en we hebben een super mooi als nieuw terras.
Het grootste voordeel van alles is dat dit product 100% biologisch is dus niet schadelijk voor mens en dier.

Ik gebruik Biomix ATM biologische groene aanslagverwijderaar, ook geschikt voor atmosferische vervuiling (zwarte aanslag op beelden enz). Hierin zitten enzymen die al het zware werk voor je doen en je hoeft niet te schrobben of te boenen, alleen met een druksproeier de verdunde oplossing op de tegels spuiten en binnen een paar dagen zie je reeds het resultaat! Bovendien is Biomix veilig voor je huisdieren, planten en overige insecten, bodemleven en je kostbare tegels. Op http://www.schoonschonerschoonst.nl wordt Biomix het goedkoopst aangeboden als men het online wil kopen en anders google je even verder als men wil besparen op de verzendkosten en dicht bij een winkel woont die het ook kan leveren.
In mijn tuin geen gif, azijn of gebruik van een hoge drukreiniger, die allen zeer schadelijk zijn voor milieu en je kostbare tegels. Een heel jaar vrij van groene aanslag zonder spierpijn en op een verantwoorde manier is mogelijk.

Maak vooral geen gebruik van de hogedrukspuit, hiermee spuit je de toplaag van je tegels eraf waardoor de groene laag blijft terugkomen.

Groende tegels kopen :-)

Ik heb deze week alle voegen tussen de stenen schoongemaakt met een (staal)borstel aan een lange stok. Beetje bewerkelijk bij Hklinkers maar het resultaat mocht er zijn. Na gespoten met schoonmaakazijn uit mijn gifspuit. In no time waren de stukjes die ik niet verwijderd had dood en dus alsnog verwijderd.
Hogedrukspuit komt hier niet op de stenen behalve dat de stenen ervan te lijden hebben,spuit je ook veel zand tussen de stenen vandaan

Schoonmaakazijn is juist erg slecht voor natuur en milieu! Staat hier ook overal te lezen! Evt. wel natuurazijn gebruiken (supermarkt ca. 0,50 per liter)…

Als tuinliefhebber met de gezondheid van de aarde in mijn gedachte vind ik het gebruik van azijn in de tuin niet de juiste manier. Ik kijk verder dan aleen de groene aanslag en geef ook om mijn mooie planten. Azijn is enorm zuur en het bodemleven kan hier helemaal niet tegen. Met als gevolg dat mijn planten niet meer zullen groeien op plekken of rondom plekken waar azijn is gebruikt.
Ik kies heel bewust voor een uitstekend werkend, biologisch alternatief. Sana Flore Groene Aanslagreiniger. Dan blijven mijn planten ook leven.

Wat ik nu heb ontdekt en wat echt werkt om groene aanslag te verwijderen zijn de middelen van GRIPWOOD. Het is iets duurder, maar je terras, vlonder of steiger is wel 2 jaar algen- en schimmelvrij. Check gripwood.nl

Ik heb een wondermiddel op basis van enzymen gevonden, 100% biologisch en werkt ook echt.. voor alles te gebruiken voor buitenschoonmaak! EXTERIOR SOLUTION is milieu vriendelijk en effectief tegen mos, algen, groene aanslag. Een geweldig op hout en steen! Echt een aanrader. Een nabehandeling van 1/4 verdund werkt het product ook gelijk preventief onderhoud, dus het vervuiling komt niet snel meer terug.

Je zou ook eens de terrasreiniger van EcoClean & Protect kunnen gebruiken, heb even een stukje tekst meegestuurd… is ook ecologisch. je brengt het op de tegels aan en je hoeft niets meer te doen…. werkt fantastisch, gebruik het zelf ook. http://www.ecocleanprotect.nl De ecologische reinigingsmiddelen zijn samengesteld op basis van originele geconcentreerde reinigingsmiddelen en bevatten geen zuren, sulfaten, bleekwater of andere agressieve chemische producten die gevaarlijk of corrosief voor metaal kunnen zijn. Het product is klaar voor gebruik. Het reinigt in de diepte : beton, gekleurde beton, natuursteen, composiet, hout, terracotta, keramische tegels, steenslag, plastiek, … Het uitzicht van het behandelde oppervlak verandert niet. Door de kracht van de samenstelling en dankzij de samenwerking van ons product met de regen en de wind, zal de zelfreiniging geleidelijk plaatsvinden tijdens de volgende maanden. Het zelfreinigend effect wordt geactiveerd door de regen en de wind, een groot voordeel dus, je hoeft niet… Lees verder »

Dank je Miriam, dat product Exterior Solutions,ga ik dan ook eens proberen. Ik laat je weten. Groetjes uit de Republiek Suriname.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.