Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
muren isoleren

Huis verduurzamen advies & ontzorging

Stel: je wilt je huis verduurzamen. Daar is meer dan genoeg informatie over te vinden. Zo veel informatie zelfs, dat het nogal overweldigend kan zijn. Uiteenlopende prijzen, besparingen, garanties en ervaringen. Daarom is het fijn om persoonlijke hulp te kunnen krijgen van een adviseur duurzaamheid. Wij hebben in dit artikel alle opties voor hulp op een rij gezet. Van advies tot complete ontzorging: er is een passende adviseur voor jou.

1
Je laten ontzorgen met alle verbouwingen

Het verduurzamen van je huis is in veel gevallen niet eenvoudig. Afhankelijk van jouw woonsituatie moeten er de nodige keuzes worden gemaakt. Zijn er bijvoorbeeld nog slagen te maken voor de isolatie van je huis en wegen de kosten daarbij op tegen de baten? En is het mogelijk van het gaf af te gaan met een warmtepomp in jouw huis, of wordt dat te duur met de leeftijd van jouw woning?

Als deze keuzes gemaakt zijn en je toe bent aan het echte verbouwen van je huis, welke materialen, producten en installateurs zijn het beste tegen de laagste prijs? Een installateur overziet niet altijd het totaalplaatje. Het kan daarom verstandig zijn om in plaats van los isolatie advies of los advies over een warmtepomp, advies te vragen voor de hele verbouwing van jouw huis.  

‘Jij blijft in controle als je een adviseur als coördinator neerzet, maar je hebt wel een partij aan tafel die veel hoofdpijn bij je weg kan nemen’

Iedere woning is anders. Jij blijft in controle als je een adviseur als coördinator neerzet, maar je hebt wel een partij aan tafel die veel hoofdpijn bij je weg kan nemen. Je kunt er ook voor kiezen om deels een adviseur te gebruiken en een deel zelf te regelen. 

2
Waar moet ik op letten als ik me laat ontzorgen door een duurzame adviseur?

Wij adviseren vooral om te letten op de kwaliteitsbeoordelingen. Als je iemand nodig hebt die bij jou langs komt kan je hieronder op deze pagina een overzicht vinden van de opties. Als je je wilt laten ontzorgen door een adviseur kan je daarnaast extra op de onderstaande zaken letten:

1
Blijf tussendoor betalingen & offertes in de gaten houden

Je zou niet meer dan 10 tot 50% van tevoren hoeven te betalen. Verzeker jezelf ervan dat er geen onverwachte extra kosten volgen en dat het offertebedrag definitief is. Betaal digitaal, zodat er later geen gedoe over geld kan ontstaan. Laat nooit werkzaamheden verrichten zonder een goede offerte of met prijsafspraken die niet zwart op wit staan. En laat je na ontvangst van de offerte nooit onder druk zetten. Neem de tijd om je energieadvies en offerte goed te bestuderen. Kijk of de offerte goed en deugdelijk in elkaar zit. 

2
Let op de garanties

Hoe langer, hoe beter. Als er dingen worden gedaan in huis, let dan op het merk van de onderdelen en de garantie. Als een fabrikant failliet gaat, kan jij je garantie namelijk kwijt zijn. De installatie-garantie is vaak de kortste: meestal 5 – 10 jaar. Vraag daarnaast of het installatiebedrijf een verzekering heeft: dan weet je zeker dat de garantie blijft doorlopen, ook als er wat gebeurt met het bedrijf. 

3
Vergelijk adviseurs

Vraag meerdere offertes aan en kijk wat bij jou past. Let daarbij ook op de reviews. 

4
Als je adviseur ook de duurzame acties coördineert: stel een deadline!

Wachttijden kunnen afhankelijk van de drukte sterk variëren. Maak duidelijke afspraken met jouw adviseur over een einddatum. Zo weet je beter waar je aan toe bent en hoe lang het duurt, wel zo fijn.

5
Neem een duurzame adviseur in de arm als je meer dan 1 actie wilt nemen

Je kan ook los advies voor isolatie of een warmtepomp aanvragen. Als je echt meerdere van dit soort acties wilt doen en je wilt kijken wat er nog meer mogelijk is, dan is het verstandig een adviseur duurzaam wonen in te schakelen. 

3
Beste huis verduurzamen advies

Je kunt hier bij ons vrijblijvend met verschillende partijen een gesprek aanvragen. Door op ‘selecteer’ te klikken hieronder kan je 1 of meerdere offertes aanvragen. Vervolgens kun jij kijken met wie je in zee wilt gaan om jouw woning te verduurzamen. Dit zijn de partijen die we voor je op een rij hebben gezet.

1
De Energiebespaarders

Group
Duurzaam Thuis Score
8.8/10
Voordelen
Advies en indien wenselijk offertes op maat met aanvraag via duurzaamthuis gratis bij jou thuis.
Één centraal aanspreekpunt voor alle geboden oplossingen en installaties.
Diepgaande technische kennis, simpel verwoord.
Hulp bij aanvraag van subsidies en BTW teruggave. Ondersteuning bij financieringsaanvraag.
Oplossingen worden uitsluitend geïnstalleerd door gecertificeerde installateurs en je krijgt via de energiebespaarders een extra garantietermijn.
Nadelen
Kunnen woningeigenaren met een woning die onderdeel is van een VVE helaas niet van advies voorzien.
Advies voor alle kleinigheden in je huis, maar voornamelijk gericht op serieuzere bouwkundige verbeteringen, zoals isolatie, verwarming en zonnepanelen.
Omschrijving
Verduurzamen loont, zowel voor het milieu als je portemonnee. Maar hoe pak je dit aan? De Energiebespaarders hebben de kennis en expertise in handen om jou het werk uit handen te nemen. Op basis van je wensen krijg je advies op maat en kies je de beste oplossingen voor je woning. En daar stopt het niet! De Energiebespaarders regelen alles rondom de installatie en zijn je enige aanspreekpunt. Dat noemen wij duurzaam wonen zonder gedoe!
...
 De Energiebespaarders
Offerte aanvragen

2
Energy Architects

Energy architects
Duurzaam Thuis Score
8.8/10
Voordelen
Uitgebreid (betaald) persoonlijk advies dat bij jouw situatie past. Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies.
Indien je de wilt kunnen de Energy Architects het totaalpakket voor je regelen, van subsidie aanvraag tot eventuele warmtepomp en isolatie. Eén plan en één aanspreekpunt.
Bij oude huizen minimaal 50% besparen op energiekosten.
Gespecialiseerd in complexe (oudere) woning verduurzamen.
Veel kennis van de nieuwste Smart Home-oplossingen die passen bij jouw situatie.
Nadelen
Werkt alleen in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.
Omschrijving
Toen Erik en Joost een huis van een vriend wilden opknappen, zagen ze door de bomen het bos niet meer tussen alle energiebesparende maatregelen die je als huiseigenaar vandaag de dag kunt nemen. Waar moet je beginnen? Wat levert de meeste rendement op? Wie kan helpen bij de uitvoering? Na zelf ervaren te hebben wat er allemaal komt kijken bij het verduurzamen van een woning, richtten ze in 2017 Energy Architects op (voorheen Dura Design). In de afgelopen jaren werkte Energy Architects voor honderden klanten in binnen- en buitenland en bestaat het team al lang niet meer uit alleen Erik en Joost.
...
 Energy Architects
Offerte aanvragen

3
Greenwave

Greenwave
Duurzaam Thuis Score
8.7/10
Voordelen
Gratis en vrijblijvend telefonisch advies.
Gehele ontzorging met een persoonlijke adviseur voor het hele verduurzamingsproces (ook voor VVE).
Breed kennisgebied: o.a. zonnepanelen, zonneboiler, warmtepomp, groendak etc.
Ontzorging mbt subsidie en financiering mogelijkheden.
Uitgebreide nazorg (bv. warmtepomp gebruik optimaliseren dmv check na 1 jaar, warmtescan jaar na isolatie maatregelen).
Nadelen
Alleen actief in de provincies Noord Holland, Utrecht en Gelderland.
Relatief nieuw bedrijf.
Omschrijving
Greenwave zet zich in om niet alleen kwaliteitsproducten te bieden, maar ook een zorgeloze ervaring vanaf het eerste contact tot de installatie. Dankzij onze deskundige installatiepartners worden uw producten altijd perfect geplaatst. Wij begrijpen dat de wereld van verduurzamen onoverzichtelijk kan zijn, en daarom begeleiden we u bij elke stap. Onze transparantie en eerlijke benadering garandeert langdurige tevredenheid. Samen met u willen we een echt verschil maken door te kiezen voor groene energie.
...
 Greenwave
Offerte aanvragen

Zo vraag je de vrijblijvende offertes aan:

1. Selecteer hierboven bedrijven. 2. Selecteer hieronder wat je wilt verduurzamen. Onlangs gingen 487 je voor!
Onderwerpen waar je interesse in hebt:
Geselecteerde bedrijven op deze pagina:

4
Ervaringen met huis verduurzamen advies

Familie Soetekouw vertelt over haar ervaring met de Energiebespaarders
Familie Soetekouw vertelt over haar ervaring met de Energiebespaarders

5
Welk huis verduurzamen advies is voor jou geschikt?

1
Online advies voor jouw huis

Wil je online een eerste advies over de duurzame acties die je kunt doorvoeren in jouw woning? Op de site verbeterjehuis.nl (van MilieuCentraal en de overheid) en op de site van Vereniging Eigen Huis krijg je op basis van enkele vragen advies over wat je kunt doen om te verduurzamen en geld te besparen. 

2
Onafhankelijk advies van vrijwilligers

Een energiecoach helpt je te bepalen wat je het beste kunt aanpassen in je woning. Deze coaches brengen structuur aan in wat er mogelijk is, zodat je niet alles zelf hoeft uit te zoeken. Een energiecoach werkt meestal op vrijwillige basis voor bewoners, waardoor ze altijd onafhankelijk zijn. De definitie van energiecoaches is niet vast: soms heten ze energie ambassadeurs, energieloketten of energieadviseurs. Het gaat erom dat ze je gratis lokaal helpen. De bouwkundige expertise van de coaches is wel wisselend, maar het zijn stuk voor stuk vrijwilligers die jou een handje kunnen helpen. Er helaas geen geen landelijk overzicht van deze vrijwilligers, maar wie zoekt op energiecoach + woonplaats komt een heel eind. 

In samenwerking met de gemeenten zijn er de energieloketten. Deze kan je vinden via de site van verbeterjehuis.nl. Let wel op dat deze partijen niet altijd van de overheid zijn.

3
Onafhankelijk professioneel advies

Wil je een uitgebreider advies? Dan kan een onafhankelijk adviseur duurzaamheid je helpen. 'Onafhankelijk' wil zeggen dat de adviseur geen zaken aan je wil verkopen en daarmee geen andere belangen dan jouw belang heeft. De adviseur komt langs om alles te bekijken. Je krijgt een adviesgesprek en een erkend adviesrapport met duurzame opties, inclusief kosten en baten. Dit advies kost 200 tot 300 euro. Veel mensen combineren dit advies met de bouwkundige keuring als ze een huis kopen.

4
Adviesbureau en uitvoering

Een adviseur duurzaamheid geeft advies over hoe je je huis kunt verduurzamen. Zij ontzorgen je, leggen de offertes van bijvoorbeeld isolatiebedrijven of warmtepompinstallateurs aan je voor en zorgen voor de uitvoering. Je hebt één loket voor al je vragen. Ook deze optie wordt vaak gecombineerd met de bouwkundige keuring, voor de verbouwing als je net in je nieuwe huis gaat wonen. Goed om te weten is dat deze bureaus vaak ook verdienen aan het verduurzamen van je woning. Dat hoeft niet erg te zijn. Ze kennen de markt vaak erg goed en hebben nog steeds het belang jou als klant tevreden te hebben en je goede prijzen voor te leggen.  Wij hebben daarnaast hierboven in dit artikel voor jou onze top 3 alles in 1 adviesbureaus voor jou op een rij gezet. 

Interview met een expert van de Energiebespaarders

Luc de Haan werkt als adviseur bij Energiebespaarders. Zoals eerder in dit artikel uitgelegd, geven zij persoonlijk en onafhankelijk advies over energiebesparende maatregelen. Ook begeleiden ze bij het installatiewerk en helpen bij subsidieaanvragen.

1
Hoe ziet jullie adviesproces er uit?

‘Het begint bij een intake. We halen eerst online je wensen en de eigenschappen van je woning op: wat wil je, wat kan er met jouw huis, en wat is het budget? Daarna maken we een afspraak bij je thuis. Binnen 3 dagen na het bezoek krijg je een offerte of rapport met alle mogelijkheden, inclusief kosten en baten. Als je vervolgens aangeeft dat je met ons verder wilt, begeleiden wij het proces rondom de installatie van apparaten of de uitvoer van maatregelen.’

‘Nadat de offerte getekend is, gaan we direct aan de slag. We communiceren altijd een verwachte levertijd. Verduurzamen is momenteel erg populair, waardoor levertijden kunnen oplopen tot 6 maanden voor zonnepanelen en tot een jaar voor een warmtepomp. Tussendoor houden we je natuurlijk wel op de hoogte van ontwikkelingen en blijven we in contact met onze partners omtrent de laatste stand van zaken. Zo kan het voorkomen dat je een gelukje hebt en er ergens ineens een partij beschikbaar komt. Dan kan het ineens heel snel gaan.’

‘Maar ook tijdens en na de installatie blijven we betrokken. Hoewel we niet fysiek aanwezig zijn bij de installatie, blijven we aanspreekpunt bij vragen, opmerkingen of klachten. Na de installatie vragen we hoe alles verlopen is en of je aanvullende wensen hebt.’

2
Voor welk soort advies en begeleiding kan ik jullie benaderen?
Warmtepomp buiten

‘We geven advies over allerlei soorten isolatiemaatregelen, warmtepompen, en zonnepanelen. En we breiden ons aanbod continu uit. Zo adviseren we sinds enige tijd over groene (sedum-)daken en laadpalen voor elektrische auto's. Ook zijn er uitzonderingen: zo begeleiden we het traject rondom de installatie van grondwarmtepompen niet. Dat is een te complex proces met betrekking tot bijvoorbeeld vergunningen.’ 

‘Als we bij je langskomen, nemen we hele verduurzamingstraject door en benoemen we vaak ook een aantal ‘quick wins’. Denk aan het plaatsen van tochtstrips, het vervangen van gloeilampen, of het ophangen van gordijnen.’

‘Energiebespaarders werkt vanuit de vraag van klanten om de energierekening te verlagen. Maar daarbij is wooncomfort ook een heel belangrijke factor. Anders zou ons advies gewoon zijn: zet die verwarming 5 graden lager. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Verduurzaming moet iets opleveren, maar je moet wel comfortabel kunnen blijven wonen.'

3
Kan iedereen de Energiebespaarders benaderen?

‘We zijn er voor alle particulieren met een koopwoning. Of je nou in een vrijstaande villa woont of in een tussenwoning. Onze 12 adviseurs zijn in elke provincie werkzaam, met uitzondering van de Waddeneilanden. Zo hebben we gezamenlijk al meer dan 2000 huizen verduurzaamd.’

4
Houden jullie je ook bezig met (de aanvraag van) subsidies?

‘Ja, zeker. In adviezen en offertes geven we meteen aan hoeveel subsidie klanten krijgen bij een bepaalde handeling of aanschaf van een duurzaam apparaat. Vanwege de privacywetgeving kan Energiebespaarders de subsidieaanvraag niet doen voor klanten, maar we adviseren en begeleiden het proces wel.’

5
Wat zijn de belangrijkste maatregelen om direct energie te besparen?

‘Het korte antwoord is: isoleren. Want alles wat je niet verliest hoef je ook niet terug te winnen. Alleen het type isolatie hangt volledig af van in welk soort huis je woont en hoe goed dat al geïsoleerd is. Als je enkel glas hebt, is de overstap naar HR-glas de meest energiebesparende maatregel. Als je in een vrijstaande- of hoekwoning woont, zal spouwmuurisolatie in de meeste gevallen een goede keuze zijn. Maar er zijn ook veel woningen waarbij dit al in orde is.’

‘Tot slot geldt over het algemeen dat de isolatie van het dak ook een groot verschil kan maken op je energierekening. De isolatie van vloeren scoort qua energiebesparing minder, maar verhoogt het wooncomfort wel ontzettend.’

Dakisolatie

6
Zijn er type huizen waarbij het lastig is om adviezen uit te brengen?

‘Advies geven kan altijd. Maar daarbij kan ‘nee’ dus ook een antwoord zijn. We vinden het belangrijk om eerlijk te zijn, en klanten niet zomaar iets aan te smeren wat niet rendabel is. Woningen die na 1996 gebouwd zijn, voldoen aan bepaalde isolatienormen. Daarom zijn isolerende maatregelen voor deze huizen vaak de investering niet waard. Zonnepanelen of een warmtepomp zijn voor zo’n huis wel een optie. Maar of het een slimme keuze is, hangt af van je verbruik. Als je heel weinig gas verbruikt, is een hybride warmtepomp de investering bijvoorbeeld vaak niet waard. En het is natuurlijk ook afhankelijk van het type woning: zo is niet elk dak geschikt voor zonnepanelen.’

‘En ik ben altijd een beetje huiverig als de reden tot verduurzaming niet vanuit de klant zelf komt, maar bijvoorbeeld omdat de buren ook zonnepanelen hebben. Of als de klant onderdeel is van een VVE en door anderen gepusht wordt om te verduurzamen. Collectieve verduurzaming is fijn, maar iedereen moet er wel evenveel bij gebaat zijn. Het budget is daarbij ook heel belangrijk, dit neem ik altijd mee in het advies. Het moet wel kunnen, financieel gezien.’

7
Wat is een indicatie van de kosten en baten van een gemiddelde verduurzaming?

‘Dat ligt echt helemaal aan het type huis, de wensen van de klant en het beschikbare budget. Wat een klant wil, is en blijft het uitgangspunt. Vervolgens kunnen we dan samen kijken naar hoe dat aansluit op de mogelijkheden van het huis en het beschikbare budget. Wij maken gebruik van slimme rekenmodules die gemakkelijk uit kunnen rekenen wat mogelijk is, en hoeveel dat de klant vervolgens oplevert.’

8
Hoe weet ik dat de installateurs uit jullie netwerk een marktconforme prijs vragen?

‘De kans is aanwezig dat je online een partij vindt die een product net wat goedkoper aanbiedt. Maar, wij kijken naar het totaalplaatje en niet alleen naar het product zelf. Dus ook de installatie, leidingen, kabels, aanpassing van de meterkast, etc. En, iets wat mensen vaak vergeten: de garanties. Dat is bij ons allemaal goed geregeld, en dat geeft een bepaalde zekerheid. Als er bijvoorbeeld iets mis gaat bij de leverancier is dat het probleem van Energiebespaarders, en niet van jou als klant.’

9
Ben ik na jullie advies verplicht om zaken te doen met een van de installateurs uit jullie netwerk?

‘Nee hoor, je mag op elk gewenst moment zeggen: ‘sorry, maar ik ga toch liever met een andere partij in zee’. Als hoofdaannemer en tussenpersoon willen we vooral ontzorgen. Als je daarbij genoeg hebt aan ons advies, en vervolgens met een andere partij verder wilt gaan, is dat je goed recht.’

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Warmtepomp buiten

10
Met welke factoren houden jullie rekening bij het opstellen van een advies?

‘Laat ik vooropstellen: het is altijd maatwerk. Zelfs als ik langsga bij twee buren met precies hetzelfde huis kan het advies verschillen. We kijken natuurlijk wel naar de woning zelf: het bouwjaar, het type woning (hoekhuis, tussenwoning). Maar de vraag en wens van de klant staat eigenlijk voorop. Wat willen zij, wat is het doel?’

‘Ook kijken we naar de jaarrekeningen van gas en elektra. Want pas als je weet wat een klant verbruikt, kun je goed advies geven. Zoals bij het voorbeeld van daarnet: als een klant nauwelijks gas gebruikt, zou ik geen hybride warmtepomp adviseren, maar juist zonnepanelen. En we kijken waar het verbruik vandaan komt. Als je een twintig jaar oude vriezer in je kelder hebt staan, kan je wel zonnepanelen blijven leggen! Dan is ons advies dus ook: haal die vriezer weg. En niet: neem 10 zonnepanelen extra.’

‘En tenslotte is het budget van de klant natuurlijk belangrijk. Met een groot budget kun je andere keuzes maken dan met een klein budget. Maar dat betekent niet dat er met een klein budget niets mogelijk is. Wij helpen je graag bij het zoeken naar geschikte mogelijkheden.’

11
Kan ik ook advies vragen over 1 specifieke energiebesparende maatregel?

‘Zeker! Je kunt bij ons ook terecht voor andere dingen dan een totaalpakket, je mag ook over 1 maatregel advies vragen. Dan komen we gewoon langs om de situatie te analyseren, advies te geven en te kijken wat de kosten en baten zijn.’

12
Merken jullie veel van de materiaalschaarste en personeelstekorten?

‘Helaas wel. Door corona zijn er 3 jaar lang minder grondstoffen geproduceerd en daarom is er simpelweg minder beschikbaar. Ook als bijvoorbeeld de warmtepomp zelf wel beschikbaar is, missen er vaak bepaalde cruciale onderdelen. Zonder bekabeling of chips kun je helemaal niets. Maar ook wat betreft arbeidskracht: mensen zijn andere dingen gaan doen, waardoor er minder handen beschikbaar zijn om installaties uit te voeren.’

‘We werken samen met onze leveranciers om mensen zo snel mogelijk in hun behoeften te voorzien. Maar helaas zijn wij ook—net als andere bedrijven die actief zijn in de verduurzamingsmarkt—afhankelijk van de beschikbaarheid van producten, arbeid en materialen. En dat merk je ook aan de prijs van materialen en installatie: schaarste betekent nou eenmaal een hogere prijs.’

13
Wat zijn de duurzame trends van 2023?
Dakpan zonnepaneel

‘Het hangt er vanaf hoe je ‘trends’ interpreteert. Er zijn modegrillen om energie te besparen, en er zijn mensen die echt bezig zijn met verduurzaming vanuit milieuoogpunt. Beiden zijn natuurlijk prima, maar er is wel een verschil. Zo zijn airco’s de laatste tijd in opkomst. Op die manier fungeert je airco als verwarming. Hiermee kun je tijdelijk snelle warmte of snelle kou ‘opwekken’. Dit zou je kunnen zien als een modegril en niet per se een verduurzaming, zelfs als je daarnaast zonnepanelen aanlegt.’

‘Ook lokale elektrische verwarming wordt steeds populairder. Mensen kiezen steeds vaker voor infraroodpanelen. Deze kunnen in combinatie met zonnepanelen een duurzaam idee zijn. Maar alleen als de infraroodpanelen lokaal gebruikt worden. Bijvoorbeeld als ze gebruikt worden om de werkkamer op te warmen, in plaats van het hele huis.’

‘De ontwikkeling van thuisaccu’s gaat ook best snel. Hoewel de opslag van warmte hiermee technisch mogelijk is, zijn ze op dit moment voor consumenten nog niet te betalen. Maar ik denk dat dit een kwestie van tijd is. Denk aan elektrische fietsen. Nog niet zo lang geleden waren deze voor de ‘gewone’ consument niet te betalen. Inmiddels heeft bijna iedereen er een! Hetzelfde geldt voor dakpannen met ingebouwde zonnecollectoren. Op dit moment zijn die voor een consument te duur, maar op den duur zal dat veranderen.’

‘Er zijn ook andere ontwikkelingen op technisch gebied. Zo wordt gezocht naar manieren om de warmte onder zonnepanelen te gebruiken. Het wordt daar namelijk ontzettend warm. Deze hitte kan gebruikt worden om bijvoorbeeld water te verwarmen.’

14
Wat motiveert jou dit werk te (blijven) doen?

‘Ik heb echt de leukste baan ter wereld. Vind ik dan in ieder geval. Ik ben met het milieu bezig, help mensen en zorg voor bewustwording. Het is heel gevarieerd: ik kom verschillende klanten met verschillende wensen, huizen en budgetten tegen. Daarom zijn de mogelijkheden en het advies ook altijd anders. Het blijft daardoor interessant.’

Bart Ladrak

Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen! Ik heb in diverse media en congressen over de praktische stappen van duurzaam wonen geschreven en gesproken.

3 6 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gebruik van cookies is te lezen in ons privacybeleid.

Volg ons op Facebook