Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
muren isoleren

Huis verduurzamen advies & ontzorging

Stel: je wilt je huis verduurzamen. Daar is meer dan genoeg informatie over te vinden. Zo veel informatie zelfs, dat het nogal overweldigend kan zijn. Uiteenlopende prijzen, besparingen, garanties en ervaringen. Daarom is het fijn om persoonlijke hulp te kunnen krijgen van een adviseur duurzaamheid. Wij hebben in dit artikel alle opties voor hulp op een rij gezet. Van advies tot complete ontzorging: er is een passende adviseur voor jou.

1
Je laten ontzorgen met alle verbouwingen

Het verduurzamen van je huis is in veel gevallen niet eenvoudig. Afhankelijk van jouw woonsituatie moeten er de nodige keuzes worden gemaakt. Zijn er bijvoorbeeld nog slagen te maken voor de isolatie van je huis en wegen de kosten daarbij op tegen de baten? En is het mogelijk van het gaf af te gaan met een warmtepomp in jouw huis, of wordt dat te duur met de leeftijd van jouw woning?

Als deze keuzes gemaakt zijn en je toe bent aan het echte verbouwen van je huis, welke materialen, producten en installateurs zijn het beste tegen de laagste prijs? Een installateur overziet niet altijd het totaalplaatje. Het kan daarom verstandig zijn om in plaats van los isolatie advies of los advies over een warmtepomp, advies te vragen voor de hele verbouwing van jouw huis.  

‘Jij blijft in controle als je een adviseur als coördinator neerzet, maar je hebt wel een partij aan tafel die veel hoofdpijn bij je weg kan nemen’

Iedere woning is anders. Jij blijft in controle als je een adviseur als coördinator neerzet, maar je hebt wel een partij aan tafel die veel hoofdpijn bij je weg kan nemen. Je kunt er ook voor kiezen om deels een adviseur te gebruiken en een deel zelf te regelen. 

2
Waar moet ik op letten als ik me laat ontzorgen door een duurzame adviseur?

Wij adviseren vooral om te letten op de kwaliteitsbeoordelingen. Als je iemand nodig hebt die bij jou langs komt kan je hieronder op deze pagina een overzicht vinden van de opties. Als je je wilt laten ontzorgen door een adviseur kan je daarnaast extra op de onderstaande zaken letten:

1
Blijf tussendoor betalingen & offertes in de gaten houden

Je zou niet meer dan 10 tot 50% van tevoren hoeven te betalen. Verzeker jezelf ervan dat er geen onverwachte extra kosten volgen en dat het offertebedrag definitief is. Betaal digitaal, zodat er later geen gedoe over geld kan ontstaan. Laat nooit werkzaamheden verrichten zonder een goede offerte of met prijsafspraken die niet zwart op wit staan. En laat je na ontvangst van de offerte nooit onder druk zetten. Neem de tijd om je energieadvies en offerte goed te bestuderen. Kijk of de offerte goed en deugdelijk in elkaar zit. 

2
Let op de garanties

Hoe langer, hoe beter. Als er dingen worden gedaan in huis, let dan op het merk van de onderdelen en de garantie. Als een fabrikant failliet gaat, kan jij je garantie namelijk kwijt zijn. De installatie-garantie is vaak de kortste: meestal 5 – 10 jaar. Vraag daarnaast of het installatiebedrijf een verzekering heeft: dan weet je zeker dat de garantie blijft doorlopen, ook als er wat gebeurt met het bedrijf. 

3
Vergelijk adviseurs

Vraag meerdere offertes aan en kijk wat bij jou past. Let daarbij ook op de reviews. 

4
Als je adviseur ook de duurzame acties coördineert: stel een deadline!

Wachttijden kunnen afhankelijk van de drukte sterk variëren. Maak duidelijke afspraken met jouw adviseur over een einddatum. Zo weet je beter waar je aan toe bent en hoe lang het duurt, wel zo fijn.

5
Neem een duurzame adviseur in de arm als je meer dan 1 actie wilt nemen

Je kan ook los advies voor isolatie of een warmtepomp aanvragen. Als je echt meerdere van dit soort acties wilt doen en je wilt kijken wat er nog meer mogelijk is, dan is het verstandig een adviseur duurzaam wonen in te schakelen. 

3
Beste huis verduurzamen advies

Je kunt hier bij ons vrijblijvend met verschillende partijen een gesprek aanvragen. Door op ‘selecteer’ te klikken hieronder kan je 1 of meerdere offertes aanvragen. Vervolgens kun jij kijken met wie je in zee wilt gaan om jouw woning te verduurzamen. Dit zijn de partijen die we voor je op een rij hebben gezet.

1
De energiebespaarders

Group
Duurzaam Thuis Score
8.8/10
Voordelen
Advies en indien wenselijk offertes op maat met aanvraag via duurzaamthuis gratis bij jou thuis.
Één centraal aanspreekpunt voor alle geboden oplossingen en installaties
Diepgaande technische kennis, simpel verwoord
Hulp bij aanvraag van subsidies en BTW teruggave. Ondersteuning bij financieringsaanvraag.
Oplossingen worden uitsluitend geïnstalleerd door gecertificeerde installateurs en je krijgt via de energiebespaarders een extra garantietermijn.
Nadelen
Kunnen woningeigenaren met een woning die onderdeel is van een VVE helaas niet van advies voorzien
Advies voor alle kleinigheden in je huis, maar voornamelijk gericht op serieuzere bouwkundige verbeteringen, zoals isolatie, verwarming en zonnepanelen
Omschrijving
Verduurzamen loont, zowel voor het milieu als je portemonnee. Maar hoe pak je dit aan? De Energiebespaarders hebben de kennis en expertise in handen om jou het werk uit handen te nemen. Op basis van je wensen krijg je advies op maat en kies je de beste oplossingen voor je woning. En daar stopt het niet! De Energiebespaarders regelen alles rondom de installatie en zijn je enige aanspreekpunt. Dat noemen wij duurzaam wonen zonder gedoe!
...
 De energiebespaarders
Offerte aanvragen

2
Energy Architects

Energy architects
Duurzaam Thuis Score
8.8/10
Voordelen
Uitgebreid (betaald) persoonlijk advies dat bij jouw situatie past. Duidelijk overzicht van kosten, baten, financiering en subsidies
Indien je de wilt kunnen de Energy Architects het totaalpakket voor je regelen, van subsidie aanvraag tot eventuele warmtepomp en isolatie. Eén plan en één aanspreekpunt.
Bij oude huizen minimaal 50% besparen op energiekosten
Gespecialiseerd in complexe (oudere) woning verduurzamen.
Veel kennis van de nieuwste Smart Home-oplossingen die passen bij jouw situatie
Nadelen
Werkt alleen in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.
Omschrijving
Toen Erik en Joost een huis van een vriend wilden opknappen, zagen ze door de bomen het bos niet meer tussen alle energiebesparende maatregelen die je als huiseigenaar vandaag de dag kunt nemen. Waar moet je beginnen? Wat levert de meeste rendement op? Wie kan helpen bij de uitvoering? Na zelf ervaren te hebben wat er allemaal komt kijken bij het verduurzamen van een woning, richtten ze in 2017 Energy Architects op (voorheen Dura Design). In de afgelopen jaren werkte Energy Architects voor honderden klanten in binnen- en buitenland en bestaat het team al lang niet meer uit alleen Erik en Joost.
...
 Energy Architects
Offerte aanvragen

3
Woon Duurzaam

Woon duurzaam logo
Duurzaam Thuis Score
8.7/10
Voordelen
Advies bij jou thuis gratis, als er na eerste contact potentie is om van het gas af te gaan
Op basis van 1 huisbezoek persoonlijk advies en 1 loket voor alle verbouwingen
Technische kennis simpel verwoord
Hulp bij aanvraag subsidies, teruggave BTW en eventueel bij de financiering
Uitvoerige eindcontrole
Nadelen
Voornamelijk gericht op serieuzere verbouwingen rond van het gas af gaan
Werkt alleen in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland
Omschrijving
In de komende dertig jaar moeten alle Nederlandse woningen van het aardgas af. Een flinke opgave, maar het levert ons uiteindelijk een schoner milieu en vollere portemonnee op. Woon Duurzaam geeft in deze energietransitie wat gas bij. Of beter gezegd: we nemen wat gas terug. Woon Duurzaam begeleidt en ontzorgt je bij de overstap van grijs naar groen. Van een woningscan tot de aanleg van zonnepanelen, samen maken we je woning volledig energieneutraal.
...
 Woon Duurzaam
Offerte aanvragen

Vrijblijvend offertes aanvragen

Onderwerpen waar u interesse in heeft:
Geselecteerde bedrijven op deze pagina:

4
Ervaringen met huis verduurzamen advies

Familie Soetekouw vertelt over haar ervaring met de Energiebespaarders
Familie Soetekouw vertelt over haar ervaring met de Energiebespaarders
Verduurzaming monumentale jaren 30 woning Johan & Dave | Woon Duurzaam
Verduurzaming monumentale jaren 30 woning Johan & Dave | Woon Duurzaam

5
Wat voor huis verduurzamen advies is voor jou geschikt?

1
Online advies voor jouw huis

Wil je online een eerste advies over de duurzame acties die je kunt doorvoeren in jouw woning? Op de site verbeterjehuis.nl (van MilieuCentraal en de overheid) en op de site van Vereniging Eigen Huis krijg je op basis van enkele vragen advies over wat je kunt doen om te verduurzamen en geld te besparen. 

2
Onafhankelijk advies van vrijwilligers

Een energiecoach helpt je te bepalen wat je het beste kunt aanpassen in je woning. Deze coaches brengen structuur aan in wat er mogelijk is, zodat je niet alles zelf hoeft uit te zoeken. Een energiecoach werkt meestal op vrijwillige basis voor bewoners, waardoor ze altijd onafhankelijk zijn. De definitie van energiecoaches is niet vast: soms heten ze energie ambassadeurs, energieloketten of energieadviseurs. Het gaat erom dat ze je gratis lokaal helpen. De bouwkundige expertise van de coaches is wel wisselend, maar het zijn stuk voor stuk vrijwilligers die jou een handje kunnen helpen. Er helaas geen geen landelijk overzicht van deze vrijwilligers, maar wie zoekt op energiecoach + woonplaats komt een heel eind. 

In samenwerking met de gemeenten zijn er de energieloketten. Deze kan je vinden via de site van verbeterjehuis.nl. Let wel op dat deze partijen niet altijd van de overheid zijn.

3
Onafhankelijk professioneel advies

Wil je een uitgebreider advies? Dan kan een onafhankelijk adviseur duurzaamheid je helpen. 'Onafhankelijk' wil zeggen dat de adviseur geen zaken aan je wil verkopen en daarmee geen andere belangen dan jouw belang heeft. De adviseur komt langs om alles te bekijken. Je krijgt een adviesgesprek en een erkend adviesrapport met duurzame opties, inclusief kosten en baten. Dit advies kost 200 tot 300 euro. Veel mensen combineren dit advies met de bouwkundige keuring als ze een huis kopen.

4
Adviesbureau en uitvoering

Een adviseur duurzaamheid geeft advies over hoe je je huis kunt verduurzamen. Zij ontzorgen je, leggen de offertes van bijvoorbeeld isolatiebedrijven of warmtepompinstallateurs aan je voor en zorgen voor de uitvoering. Je hebt één loket voor al je vragen. Ook deze optie wordt vaak gecombineerd met de bouwkundige keuring, voor de verbouwing als je net in je nieuwe huis gaat wonen. Goed om te weten is dat deze bureaus vaak ook verdienen aan het verduurzamen van je woning. Dat hoeft niet erg te zijn. Ze kennen de markt vaak erg goed en hebben nog steeds het belang jou als klant tevreden te hebben en je goede prijzen voor te leggen.  Wij hebben daarnaast hierboven in dit artikel voor jou onze top 3 alles in 1 adviesbureaus voor jou op een rij gezet. 

Bart Ladrak

Bart Ladrak

Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.