Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Wooden floor

Houten vloer isoleren met kruipruimte

Als een houten vloer isoleren van buitenaf geen optie is, dan is het tijd om te kijken naar de kruipruimte. Denk je aan vloerisolatie of bodemisolatie maar weet je nog niet precies waar je moet beginnen? We zetten alles voor je op een rij over een houten vloer isoleren met kruipruimte.

Houten vloer isoleren met kruipruimte

Je vloer isoleren is een enorme duurzame stap om te nemen, zeker als je een huis met kruipruimte hebt. Het zorgt er namelijk voor dat je huis warmer blijft in de winter en er geen tocht meer omhoog komt, zodat de vloer voortdurend koud aanvoelt. In de zomer is het juist koeler, omdat het isolatiemateriaal ademend werkt. Het isoleren van de kruipruimte noemen we bodemisolatie, omdat je letterlijk (onder) de grond isoleert.

‘Het is altijd belangrijk om te kijken naar duurzaamheid’

Als je je houten vloer met kruipruimte wilt isoleren zijn er twee opties: zelf je vloer isoleren of kiezen voor een bedrijf dat het voor je doet. Bij de eerste optie is het belangrijk dat je een duidelijk plan hebt en voldoende kluservaring hebt. Bodemisolatie is vrij moeilijk om zelf te doen, vooral als de kruipruimte moeilijk toegankelijk is, daarom is een bedrijf in de arm nemen wat ons betreft de beste optie. We adviseren je om meerdere offertes aan te vragen, zodat je een goede vergelijking kunt maken en niet te veel betaalt.

Houd rekening met het soort isolatiemateriaal dat er wordt gebruikt of geef dat aan bij het bedrijf dat het voor je gaat doen. Het is tenslotte wel zo fijn om te weten hoe je vloer precies wordt geïsoleerd. 

houten vloer isoleren van bovenaf, houten vloer isoleren kruipruimte

Veelgestelde vragen over je houten vloer met kruipruimte isoleren

1
Wat is het verschil tussen bodemisolatie en vloerisolatie?

Bij vloerisolatie isoleer je onder de planken van je vloer, bijvoorbeeld laminaat of hout, of boven de vloerplanken. Hieronder of hierop leg je isolatieplaten en dampremmende folie. Bodemisolatie is het isoleren van de kruipruimte onder de vloer. De tussenruimte tussen de aarde en je vloer wordt hierbij geïsoleerd met bodemfolie, waarna er thermosdekens, thermoskussens of isolatiechips of isolatieparels worden geplaatst. Vloerisolatie en bodemisolatie lopen vaak in elkaar over.

2
Is er vloerisolatie subsidie of bodemisolatie subsidie?

Ja, hier lees je meer over vloerisolatie subsidie, die je alleen krijgt als je de klus laat uitvoeren door een bedrijf. Als je zelf aan de slag gaat, is er geen subsidie mogelijk.

3
Hoe kom ik bij mijn kruipruimte zonder mijn houten vloer aan te tasten?

De kruipruimte in een huis is meestal toegankelijk via een luik in de vloer. Als die er niet is, zullen er luiken of gaten moeten worden gezaagd om bij de kruipruimte te komen, om daar van onderaf isolatiefolie aan te brengen. Er zijn vaak meerdere luiken nodig bij oudere kruipruimtes, omdat niet alle delen van de kruipruimte even goed te bereiken zijn. Je houten vloer kan dus niet altijd helemaal intact blijven.

4
Kan ik mijn vloer zelf isoleren?

Als je redelijk wat kluservaring hebt, kun je ervoor kiezen om zelf je houten vloer te isoleren. Het is vrijwel altijd goedkoper om zelf aan de slag te gaan, omdat je geen arbeidskosten hoeft te betalen. Hou er wel rekening mee dat het veel tijd in beslag neemt als je alles zelf wil doen. Wij van Duurzaamthuis adviseren je om je kruipruimte door een bedrijf te laten isoleren, zeker als je isolatiechips wilt gebruiken om de kruipruimte te vullen. Deze bedrijven hebben daar speciale apparatuur voor.

5
Wat voor isolatiematerialen moet ik kiezen?

Een houten vloer isoleren met een kruipruimte doe je met ademend materiaal zoals steenwol of glaswol. In dit overzicht met isolatiematerialen kun je er meer over lezen. Je kunt ook kiezen voor thermoskussens, die iets duurder zijn, maar gemakkelijker aan te brengen. Een andere veelgebruikte optie is PUR-schuim, wat gemakkelijk is aan te brengen, maar wel relatief duur (zo’n 20 euro per m2).

Let op! Als je kiest voor PUR-schuim, kies er dan één zonder hfk's. Dat zijn schadelijke gassen. PUR-schuim moet je daarnaast laten aanbrengen door een professional, en het kan voor geuroverlast zorgen. Je kan dan meestal vragen om PUR-schuim met hfo's in plaats van hfk's.

Zelf bodemfolie aanbrengen - Woonwebsite.nl
Zelf bodemfolie aanbrengen - Woonwebsite.nl
Kruipruimte isolatie met eps parels: de juiste bodemisolatie van je kruipruimte | Isolatie | GAMMA

Stappenplan: zelf je houten vloer met kruipruimte isoleren

1
Check je kruipruimte

Als je kruipruimte toegankelijk is en je zelf aan de slag wilt, check dan als eerste of er geen water in je kruipruimte staat. Is er water? Dan is het slim om een deskundige om advies voor afvoering te vragen voordat je verder gaat.

2
Maak de kruipruimte en vloer leeg

Zorg eerst dat de bodem leeg en schoon is: haal resten bouwmateriaal, stenen of hout weg.

3
Breng dampremmende folie aan op de bodem van je kruipruimte.

Voor je begint met isoleren van je houten vloer, leg je eerst een laag dampremmend folie op de bodem van je kruipruimte. Dat zorgt ervoor dat er geen vocht in het isolatiemateriaal en in je vloer kan trekken.

Vervolgens rol je de folie uit in de kruipruimte. De randen vouw je dubbel, en zet je vast op maximaal 20 centimeter boven de bodem. Dat doe je met een folieplug.

4
Plaats het isolatiemateriaal

Dan ga je het materiaal plaatsen. Als je werkt met steenwol of glaswol, is het slim de platen buiten de kruipruimte op maat te zagen. Meet de afstand tussen de balken in je kruipruimte goed af. Als je met thermosdekens werkt, breng je die aan in banen. Je snijdt ze 30-40 cm langer dan de baan. Monteren gaat bij thermosdekens met tape of slagpluggen. Steen- of glaswol klem je tussen de balken, en zet je vast door een latje dwars op de balk te timmeren.

vloer isoleren, zelf vloer isoleren, vloerisolatie

Foil Tech German dampwerende isolatierollen

vloerisolatie, vloer isoleren, slagpluggen

Fisher slagpluggen 50 stuks

vloer isoleren, zelf vloer isoleren, vloerisolatie

Stanley FatMax isolatiemes (350 mm)

Houten vloer met kruipruimte laten isoleren door een bedrijf

Een gecertificeerd isolatiebedrijf kan goed inschatten wat het beste is voor jouw huis. Als je een offerte wilt aanvragen, doe dit dan bij minstens twee isolatie bedrijven. Via het onderstaande formulier kan je via de vergelijkingstool van Slimster vrijblijvend bij verschillende bedrijven een offerte aanvragen, Ook slim om op te letten: voor extra kwaliteitsgaranties kun je kijken of het isolatiebedrijf bij de branchevereniging Venin is aangesloten. Dan weet je zeker dat je goed zit.

Isolatiebedrijven isoleren je kruipruimte vaak met isolatiechips of isolatieparels. Vraag altijd of er een duurzame optie is. EPS-parels zijn daar een goed voorbeeld van. EPS-parels zijn kleine bolletjes die bestaan uit waterstof en koolstof. De isolatiewaarde is erg goed en daarnaast is het materiaal volledig gerecyclebaar. Kortom: een milieuvriendelijke optie. Er bestaan ook korrels en chips die van gerecycled materiaal zijn gemaakt, wat natuurlijk ook een duurzame optie is. Maak de juiste groene keuze voor jouw houten vloer door een balans te vinden tussen duurzaam isolatiemateriaal en de beste isolatiewaarde.

Paula Heeger

Paula Heeger is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt en tiktokt ze over boeken.

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook